![]() |
Nije da nema, nego je trenutno nestalo :-)
Evo ti video gde ima svega i sistem nije ama nista veci nego taj MAUI u gabaritima. Izbegavam da ovde bilo sta pisem o mojim kutijama, ali ponekad se tesko suzdrzim. https://www.facebook.com/marjan.milo...9502571076076/ |
Tko bi lud očekivao da će dvije 15" pokriti toliki prostor. Napisah ja sve u popratnom tekstu ali za badava. Jer, ljudi čuju samo ono što žele čuti i vide samo ono što žele vidjeti. I kad k tome bace filozofiju da to nije siva boja nego svijetlo siva ... ode sve u Honduras. Zato ću ponoviti bitno za one koji ne znaju ugledati drvo od šume. Ili, za one koji čitaju ali slabo razumiju pročitano.
Citat:
Citat:
Citat:
I-)I-)I-) |
Cini mi se da sam takve kutije( slike iz hotela u Skoplju) vidio na Minhenskom Hauptbahnhofu.Doduse bez subova i nisam obracao paznju na koliko Hz je low cut. Uglavnom cuje se kad stize koji vlak.
|
Takve smo kutije imali svi po skolama jos pre 50 godina, i po kasarnama, stadionima. Nije to nikakva nova tehnologija.
|
Pa da, moda se ponavlja.
Uskoro ce poceti proizvodjnja WV Golfa 1. Moci ce koristiti iskoristeno ulje iz friteze. To ce biti hit |
Vidim ja da će lagano i ova tema pod utjecajem "negativne svemirske energije" otići k vragu. :D
Postovi do sada nisu brisani, ali svi slijedeći koji nemaju direktne veze s temom biti će uklonjeni. Ako netko želi razglabati o zvučnim slikama, frekventnim područijma ili kuhanju graha, neka otvori novu temu na podforumu koji se odnosi za to i onda tamo pokaže koliko zna. Ili ne zna. Na ovoj temi i za sada imamo slijedeću situaciju. Četiri člana koji aktivno koriste i imaju direktna pozitivna iskustva s ovakvim sistemima. Par članova koji su eventualno zainteresirani za kupovinu i žele dobiti što više relevantnih informacija iz prve ruke. U cilju što bolje i kvalitetne komunikacije bih molio sve one koji nemaju direktna iskustva s ovim sistemima da prestanu pljuvati po njima i donositi zaključke na osnovu nagađanja i predrasuda. |
Ja sam takodjer zainteresiran za ovaj sistem (ili slican) i svijestan sam toga da nije za Arenu, i ne razumijem se u ove Herze, ali bitno mi je samo dali to dovoljno lijepo zvuci i dali se cuje bas. Sad koliko taj bas ima herza manje - vise, garantiram da vecina koji su procitali temu znaju malo ili nista o tome, ali svi znaju kad slusaju dali cuju bas i dali im se svidja to sto cuju, jeli im tanko ili im izlazi smola iz usiju :D A sad, i tu je dalje stvar ukusa, kakav tko voli zvuk.
Ovi sto usporedjuju to sa nekim jacim sistemima (i gabaritima vecim) trebaju bit svijesni da vecina nas koji kupuju ovakve sisteme smo OMB i na svirku idemo u najbolju ruku sa nekim automobilom srednje klase, nemamo kombi da potrpamo sve silne bas binove od 18 inca i ovakav sistem se kupuje radi prakticnosti. Sto se tice cijene, ako je nesto menje ne znaci da menje i vrijedi, placa se nova tehnologija a ne gabariti. A kod usporedbe bilo bi dobro kad bi se pokrenula uporedba sa slicnim sistemom npr . Turbosound ip2000 (3000), jer ja recimo konkretno MAUI nemam gdje probati, a Turbosound imam, pa me npr zanima zasto neki tvrde da jedan valja dok drugi nevalja i sl.. jer meni ovako na prvu djeluje da je to isto ili tu negdje. Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk |
@Tihotyros, Turbosound Ip 1000 = Ld Maui 11, Ip2000= Maui 28.
Ali usporedno sa prvim modelima Ld Maui NE G2! Dozivljaj sounda je prilicno subjektivan i o tome nema potrebe diskutirati.Ja imam dva Ld Maui 11 G2 sa kojima sam zadovoljan. Postoji par slika na kojima se vidi gdje sam koristio-mislim na velicinu prostora. Imao sam priliku. cuti Ip 2000 i meni se osobno nije svidio.Doduse samo jedan stub i to u manjem prostoru. Takodjer sam citao test na Amazoni gdje moderator daje utisak da ga taj sound podsjeca na sound kuhinjskog radija iz 60-tih godina. Razgovarao sam sa prodavacima Just Musik Minhen koji su ga imali u ponudi i svi do jednoga su mi rekli da je sound prilicno los. Vise ga nemaju u asortimanu robe. E sada dali treba sljepo vjerovati procitanom, preporuci to neka svako sam odluci. Takdjer sam imao tri puta po jedan Ld 11 ali samo za manje gaze gdje je buka zabranjena. Dakle vec duze vrijeme baratam sa takvim stapovima. Za vece svirke sam teglio Rcf aktivni sustem sa dva suba. Moja preporuka; svi koji imaju mogucnosti neka naruce kod Thomanna , neka testiraju 30 dana i ako nisu zadovoljni neka vrate u roku od 30 dana. Naravno mora biti neosteceno.Novac se dobiva nazad na racun bez obaveze da se nesto drugo kupi. Vrlo jednostavno i posteno |
@Tihotyros
Upravo kvaliteta bas frekvencija koji spominješ je bio "okidač" da pređem na ovaj sustav. To se dogodilo u trenutku nakon što sam kupio Genosa, a indirektno je vezano i uz moj davni prvi susret/svirku na Bose sistemu. Zašto je Genos u priči? I sam znaš da sound koji iz njega izlazi bitno drugačiji od Tyrosa. Njegov bubanj, i posebno duboke frekvencije imaju jednu drugačiju, bolju i novu dimenziju. Međutim, ona ne dolazi toliko do izražaja ako ozvučenje na koje sviraš to ne može reproducirati. I tu se javio "moj problem". JBL-i kao zvučnici su mi odlični odgovarali ali istovremeno su bili "plitki" u basu. Da bi pokrio taj nedostatak, trebalo je podmetnuti neki ozbiljni zvučnik ispod. I to onda veže druge probleme od volumena kutija, njihove težine, i na kraju krajeva, neiskorištenosti sustava gdje slažem opremu koja pokriva 200 ljudi, a u sali ih ima 50tak. Zašto Bose? Još prije 7-8 godina sam imao želju isprobati "te stupiće" jer sam o njima čuo mnogo pozitivnih kritika. Tada sam svirao na PM1000 i pasivne JBLe i želio sam preći na aktivni sistem. Iznajmio sam Bose L1 model II s dva basa i T1 mixerom i u drugom setu jedne lijepe svadbice od 50tak ljudi sam počeo svirati na to. Moje iznenađenje je odmah i na prvim odsviranim tonovima bilo ogromno. Bio je to otprilike isti feeling koji sada čitamo u opisu @Morisona nakon testiranja MAUI-a. Ipak, tada nisam kupio taj sistem jer je bio jednostavno preskup. Za dva takva stupa, s 4 basa i T1 mixerom tada je trebalo dati 6000 eura. Ali želja da si kupim takav sitem je i dalje ostala. A onda se pojavio LD, dobro recenzije, iskustva prijatelja koji sviraju na njega i ne manje bitno, korektna cijena. Neću sada i ovdje raditi usporedbe Bosa s ovime na što sviram ali sudeći po iskustvima člana @ffb i pročitanim forumima koje sam pregledao prije kupovine, kod MAUI se dobiva više za dvostruko manju cijenu. Kada bih uspoređivao IP1000/2000/3000 i MAUI 11/28/44, prednost bi svakako bila na MAUI jer se radi o zvučno kvalitetnijem sustavu. Naravno, opet vrijedi pravilo da svatko treba probati za sebe i donijeti sud na osnovu onoga što očekuje/čuje. DODANO: S obzirom da postoji više modela MAUI sistema, pojasnit ću to kako ne bi došlo do pogrešnog tumačenja. LD firma u liniji MAUI proizvoda ima MAUI 5, MAUI 11, MAUI 28 i MAUI 44. MAUI 5 je mali i efikasan sustav ali je više namjenjen solo izvođačima poput uličnih svirača. MAUI 44 je najveći sistem i cjenovno najskuplji pa mislim da i njega ne treba isticati u ovoj temi. AKo vas interesira, lako možete pronaći podatke o njima. Nas zanimaju modeli MAUI 11 i MAUI 28. Prva serija MAUI je proizvedena 2011. godine, da bi par godina poslije izašla serija MAUI MIX. Dodatak nazivu (MIX) naznačuje da je dodano nekoliko ulaza i to za mikrofon, line-in, Hi-Z i mini jack koji prima i bluetooth signal. U ostalim su karateristikma ove dvije generacije vrlo slične. Nakon toga dolazi serija s nazivom G2 i konkretno o tome pričamo na ovoj temi. Tu je LD napravio poboljšanja u području snage i decibela ali je istovremeno smanjio težinu bas kutije kod modela 28. Tako je na neki način postala primamljivija za nas koji ne možemo/ne želimo dizati od poda više od 20kg. Težina koju navodim u donjoj specifikaciji se odnosi na jednu stranu, tj. bas + cilindri. 2011. godina MAUI 11 - 340W RMS; 113-121db max; 23,5kg MAUI 28 - 400W RMS; xxx; 36kg 2014. godina MAUI 11 MIX - 400W RMS; 114db-121db max; 23,6kg MAUI 28 MIX - 400W RMS; 115-123db max; 35,4kg 2017. godina MAUI 11 G2 - 500W RMS; 118db-126db max; 26kg MAUI 28 G2 - 1000W RMS; 120-128db max; 30kg |
Ovoga puta nisam pjevao na snimci :p ali sam prije svirkice napravio par kadrova. U ovakvom se ambijentu "štapni" sistemi vrhunski uklapaju, bilo je 100njak ljudi i svirao sam na polovici snage. Prostor je gotovo sav u staklenim stjenama ali to nije nimalo smetalo za kvalitetu sounda. To je odlična karakteristika ovog sustava i za razliku od mog prijašenjeg ozvučenja, podešavanja mixera su svedena na minimum.
Eto, da podignem malo temu i dodatno zaintrigiram one ljude koji s nestrpljenjem čekaju svoj MAUI. :D <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BnKySDROL0Q" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> https://youtu.be/BnKySDROL0Q |
E to je vec pravi ambijent za te kutije.
|
Šta je ispod lijeve strane Genosa?
|
2 Privitaka
Oko sokolovo. :D
Kofer u dva dijela. U donjem se nalaze svi potrebni kablovi, a u gornjem mixer i struja 220V. Home made, a slike su iz perioda izrade tako da je ručka bila samo improvizacija za prvu ruku. |
Svaka cast .
Ides i ti polako u inovatore casper [emoji145] Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk |
1 Privitaka
Kad cijeli život sam tegliš "prtljagu", svaki korak se broji kao pet njih. Opremu s predhodnog videa prenesem do auta u 4 puta. Na slici nedostaju male sklopive rudle.
I da, našao sam zamjerku za MAUI. Naime, ručke su napravljene tako da su u drvetu kutije napravljeni otvor za prihvat. Uobičajeno. Kada se nosi jedan bas sa obje ruke nema problema. Međutim, nepraktično je ako se kutija nosi u jednoj ruci (nama koji redovito idemo u teretanu to nije nikakv problem :D) jer visina dohvata nije dostatna za cijelu šaku već kutiju držimo samo sa vršcima pristiju. Kod MAUI 11 je ručka riješena bolje jer se nalazi s gornje strane kutije. |
Transport je prica za sebe ...
Napravio sam danas prvi export.,ppf fajl. Nesto nisam siguran u postupak ,ali prvi mega pack je tu :) .Nisam siguran da su ti slike odozgo točne, ili je to ipak sažetak postupka. Malo je tlaka to učitovanje , ali meni je to jos faza ispitivanja. Generalno,ucitas sve sto imas i ajd zdravo.Onda pregledas sve ,poslije smanjis u jedan pack. Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk |
Citat:
Dakle, sviram tako tijekom večeri, onako laganini, ljudi pričaju, poslovni neki razgovori ... Jedan par sjeda na fotelju s moje desne strane, odmah ispod kutije, razgovaraju normalno, očito je da im glazba ne smeta ... Dok sviram, čujem sve što pričaju jer su na dva metra od mene. Nakon nekog vremena se pojavljuju prvi plesači, plesni podij se puni, sviram malo žešće set bržih pjesama, atmosfera je super ... Klasičan business party koji završava oko 01 sat poslije ponoći. Na kraju fešte prilazi organizator, zahvaljuje na suradnji, dobrom repertuaru i izvedbi, a pogotovo hvali ugodan zvuk. U kratkom razgovoru postavlja i pitanje: "A gdje vam je ozvučenje, svirate na ovo što je instalirano u baru?". Gornji opis pokriva pojam ambijent ali u širem smislu riječi, a ne samo kao izraz koji opisuje neki prostor. Za nas gažere "manjeg formata", ozvučenje ovog tipa je idealno. To činjenicu su prepoznali i proizvođači pa nije nimalo čudno što je svaka ozbiljnija firma u zadnjih par godina izbacila barem jednu liniju ovog malog, prenosivog i vrlo optimaliziranog zvučnog sustava. Firma Bose je kao pionir u tom poslu dugo godina bila sama i bez konkurencije. Ipak, razvoj tehnologije i dostupnost, pa time i mogućnost da je svatko zainteresiran iskoristi, omogućio je konkurenciji da uberu dio zarade. Istovremeno i na našu sreću, time su na tržištu indirektno "korigirali" cijenu proizvoda. Dakle, za trenutni bum i ekspanziju ovakvih zvučnih sistema je prije svega presudna tehnologija ugrađena u njih. Ona se između ostalog očituje i u ugrađenom DSP-u koji je njezin obavezan dio. U jednom članku eminentnog portala Sound on Sound, autor je još prije 12 godina predvidio ovakav razvoj događaja. U tekstu opisuje principe rada Line Array-a i uspoređuje ga sa konvencionalnim ozvučenjem. Line array se tada koristio isključivo na velikim koncertima i njegova prednost je bila prije svega što se zvuk pravilnije širio kroz prostor. Ovdje možete pročitati cjelokupan osvrt ali za one koji nemaju strpljenja, izdvojit ću par rečenica završnog dijela ove recenzije. Autor tada, 2006 godine kaže da je samo pitanje vremena i da će proizvođači malih PA sustava izraditi iste sisteme ali namjenjene klubovima i manjim prostorima. I eto, to vrijeme je upravo stiglo. ;) Citat:
|
Hteo bih da ovo bude moj zadnji post u ovoj temi gde bih samo jos jednom skrenuo paznju da vertical array ili column box kao sto su ovi sistemi, nisu line array.
I pored toga sto se marketing timovi istih neverovatno truda da dovedu ljude u zbludu da je to line array. Ja sam to pokusao vise puta objasniti ali vi nekako imate tendenciju da verujete da ja sve to pricam napamet. Upravo zbog toa evo vam link gde su L'acoustics inzenjeri sve lepo objasnili. Ko ume da procita sve ce mu biti jasno. http://http://www.felusch.com/ton/00...urce_Array.pdf |
Samo sam citirao eminentne stručnjake portala SOS. ;)
Ako oni nisu dovoljno stručni, onda se obrati njima za ispravak pojma. BTW. link ti ne radi. |
imam dva po malo cudna pitanja :)
prvo da pitam nekoga ko je vec cuo i probao kao casper npr ... sa dva MAUI 28 G2 koliko ljudi se moze ozvuciti? Standard svirka, zabavno-narodna, aranzer, OMB, zatvoreni prostori. a drugo pitanje :) trenutno imam DAVE 15 G3, da li je bolje kupiti jos 1 takav sistem pa da mogu raditi 250-300 ljudi max sto mi je i cilj (mana jeste tezina u odnusu na MAUI) ili se isplati prodati DAVE (skoro NOV) i uzeti ta dva MAUI 28 G2? |
Nema čudnih pitanja, samo odgovori mogu biti "čudni". :D
Kako si zadovoljan s zvukom DAVE 15 G3 i za koliko si ljudi najviše svirao s tim kutijama? A za pravilan odgovor na tvoje pitanje bi bilo dobro znati za koliko ljudi sviraš najčešće, tj. u većini svojih nastupa. Do 50 ili 100, oko 150, za 200 ... |
ja sam zadovoljan sa DAVE 15 u potpunosti, jedina mana je tezina basbina (40kg) a ton je fantazija. Svirao sam max za 80 ljudi a svirke bi bile izmedju 50-100 mada 2-3 puta godisnje moze da bude i 200-300.... pa sad da li sam ti pomogao sa ovim ne znam. Iskreno moje misljenje oko MAUI je samo neka nevjerivca u te 2x8 basove jer to mi je nekako "plitko" MAUI 28 sam cuo jednom prilikom u jednoj trgovini i zvuk je fantazija ali kakav je LIVE i kolika je jacina u paru to je moje pitanje :) jos ova G2 je jaci i bolji kako vidim....
|
Krenimo od financija. Novi DAVE 15 G3 košta oko 1000 eura (thomann). Kupovina još jednog stupa bi bila dobro riješenje i jedini nedostatak je kao što i sam navodiš, težina. Kažeš da si zvukom zadovoljan. Ali na svirku nosiš/tegliš 120 kg tereta od čega je samo jedan bas 40 kg. Utješno je jedino što ga ne moraš dizati više od pola metra dok ga vučeš iz auta van. :D
S druge strane, svoj DAVE 15 G3 bi mogao prodati za recimo, 700-800 eura. U toj računici moraš nadoplatiti cca. 1200eura za 2x MAUI 28 G2. Predpostavimo da se radi o sličnoj snazi MAUI vs. DAVE, jer tko zna što se krije iza ovih "fata i dec'bela". Ipak, bilo bi dobro napraviti A-B test jer MAUI ima drugačiju koncepciju i dvostruko više ugrađenih drivera nego DAVE. No, ako to ostavimo sa strane jer samo nagađam (a ne volim nagađati nego najprije čuti), s dodatnom investicijom od 300-400 eura dobivaš dosta toga. Možda glupo ali, dva kabla manje za spajanje po jednoj strani, bluetooth, dva dodatna kanala (HI-Z i MIC), dodatni izlaz sa SUB s ugrađenom skretnicom, dvostruko manju težinu i po mom mišljenju najbitniju stvar, ugrađen Multiband limiter. Meni je još pored svega navednog, MAUI ljepši izgledom. Da li sve navedno vrijedi nadoplate, moraš sam odlučiti. Kada pitaš za koliko ljudi se može svirati sa dva stupa MAUI, moje je iskustvo rečeno ovdje. Dva stupa pokrivaju bez ikakve dvojbe svadbu od 200 ljudi u zatvorenom prostoru. Napominjem ponovo, jer vidim da zahtjevi nisu svima isti, radi se o kulturnom druženju i svečanoj obiteljskoj proslavi vjenčanja. Dernek gdje se motorkom pili šank, a pištolji se drže za pojasom se ne ubraja u ovu vrstu zabave. Isto tako, za party gdje se ispod šanka prodaje bijelo neće ni 10x veća snaga od ovoga biti dovoljna. Na žalost, u svom radu sam naletio i na takve "fine goste". Mislim da bi napravio najmanju grešku u kupovini ako bi imao priliku usporediti DAVE i MAUI u istom prostoru i istim uvjetima. Vidim da te po pitanjima koja postavljaš muči "Bas" i "Jačina" pa bi i iz tog razloga trebao napraviti usporedbu. Jer, ova dva pojma mogu imati drugačiju dimenziju kod ljudi koji imaju različite (audio) ukuse. Nemoj me krivo shvatiti, nego uistinu mislim da se moje viđenje i ukus ne mora svidjeti svakome i ono ne mora biti nužno "ispravno" za nekog drugog. Kaže se, sto ljudi, sto čudi. Ipak, mislim da bi ti kupovinom 2x MAUI dobio upravo ono što želiš i što ti je potrebno za nastup kao OMB. Po potrebi i za par puta godišnje, dodaš još dva aktivna basa i ne treba ti ništa više od toga. ;) Dodatak: Sad vidim da na LD stranicama nije navedeno pa sam napisao pogrešno. DAVE ima DSP procesing i po slikama sa stražnje strane basa bi se reklo da je identičan kao i kod MAUI g3. Međutim, DAVE je najavljen 2014., a početkom 2015. je ugledao svijetlo dana. MAUI G2 je dvije godine mlađi model i na specifikacijama se navodi da ima "... Bit depth AD/DA converter: 24bit Internal sampling frequency: 48kHz Signal/noise ratio: 100dB ..." Kod DAVE modela ne piše ništa vezano uz DSP. Eto, i iz tih razloga treba napraviti zvučnu usporedbu jer mi DAVE nekako više "vuče" na MAUI MIX koncepciju. Po vremenu izrade ali i po težini. :-) |
Ja razumem marijana o čemu priča ali meni lično koji pratim pasivno ovu temu znače ove informacije o trenutnoj ponudi tih cilindričnih ili kako li se već zovu sistema jer večeras npr sviram rođenje ali za familiju koji su stariji od 50 godina..biće ih 30-40 u restoranu koji prima možda 70 ljudi...sviraću na pm1000-2 i dlite12-3...vuglim razlgas na sprat, pevam preko pa4 i na mikseru ne koristim ni eq ni efekte...znači koristim ga ko pojačalo...šta bi mi falilo da imam jedam maui i da ga ko od šale ponesem ovde i odsviram svirku na kojoj će hteti da čuju evergreen muzike i nekih narodnjaka starog kova i sve to uglavnom vrlo tiho...vreme je da se čuvaju leđa....
Послато са SM-G965F уз помоћ Тапатока |
Meni stvarno nije jasno kako moze bilo koja informacija koja ima za cilj da edukuje ljude koji koriste razglasne siteme da bude off topic?
Gospodo moderatori, admini, vlasnici foruma, vi imate pre svega tezak problem sami sa sobom. Ja se stvarno pitam sta ja uopste trazim ovde. Vidim da ne postoji opcija da se odjavim totalno kao clan foruma, pa vas molim da me banirate trajno kako vise nikad ne bih dosao u iskusenje da bilo sta ovde napisem. Slobodno zivite u svom ogranicenom svetu i nemojte ni slucajno prosiriti vidike i svoja znanja. Zelim vam sve najbolje. Ovo je moj zadnji post na ovom forumu. |
@splendid - Jedan MAUI 11 bi ti legao samo tako za večerašnju svirku. Ne samo zato jer je lagan za transport već se i složi u tri poteza. Ukupno ti treba 5 kablova uključujući i one za 220V. I što je najbitnije, količina i kvalitet zvuka sigurno nadmašuje ono što ćeš dobiti sa di-lite.
Drago mi je da si se javio kao pasivni čitač i rekao svoje razmišljanje. Siguran sam da u ovom trenu ima još kolega koji u pozadini prate što se ovdje piše jer ih zanimaju reakcije nas koji koristimo ovaj tip ozvučenja. Štapnog, line arraya, column box, stupića ... što se mene tiče nek se zove "vješalica za kapute". :D Član @ffb je još prije gotovo dvije godine i otvorio ovu temu s namjerom da se napišu vlastita iskustva jer je i on sam bio, a još uvijek jest, prezadovoljan sa svojim MAUI. Dakle, ovdje su ključne infomacije direktnih korisnika. Naravno da treba pogledati i (po)nešto specifikacija i tehničkih informacija o onome što se planira kupiti. Međutim, tako možemo dobiti samo okvirnu sliku nekog proizvoda. Tek kada se on proba i dobro testira u radnom okruženju, a ne u nekoj trgovini na pet minuta, tek tada se može donijeti pravi sud. S druge strane, procjena kvalitete iz ugla nekog trgovca ili proizvođača nikada ne može biti ista kao kada to ocjenjujemo mi sami. Svirači, a pogotovo oni koji uz to i pjevaju, dobro znaju što im treba, što im odgovara i što očekuju od sounda. Govorim iz vlastitog iskustva, a vjerujem da će se s ovim složiti svi oni koji su mnoge noći proveli nastupajući na pozornici. Zato priče raznih stručnjaka koji pričaju o soundu, basu, decibelima, a da na mikrofon nisu rekli ništa više od jen, dva, tri, test;, uvijek treba uzeti s rezervom. Ne zato što možda ne znaju teoriju ili nisu "tehnički" u pravu, već zbog toga što je njihov "doživljaj dobrog zvuka" daleko od feelinga koji imaju oni koji te uređaje i aktivno koriste. Iz gore navednih razloga imam potrebu pisati na ovu temu i neću dozvoliti da je pokvare ljudi kojima je samopromocija na prvom mjestu i koji samo na osnovu tehničkih karateristika izvode zaključke i donose konačan sud o nečemu. Ili o nekome. Nisam trgovac, nisam promotor proizvoda, ne proizvodim ništa od glazbene opreme i nemam proviziju od reklame. Jedino što me čini zadovoljnim i veselim jest ako svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći zajednici. Znam da ovo potonje nekima možda zvuči čudno ali ne preostaje im drugo nego da mi vjeruju na riječ. ;) |
@mladen.lav, koliko me pamcenje sluzi ti si u Njemackoj.Tvoju nedoumicu mozes rijesiti vrlo jednostavno( na tvoju srecu).Naruci Maui11/28 kod Thomanna, Music Store, Just Musik, Session, Kirstein...Kod svih imas mogucnost povratka robe od 30-60 dana. Naravno roba mora biti neostecena i dobivas novac nazad bez obaveze kupovine neceg drugog.
|
Na netu možete naći mnogo informacija i opisa kako funkcioniraju sustavi o kojima pričamo u temi. Izdvojiti ću slijedeći video koji veoma zorno prikazuje njihove prednosti, a interesantno je da u njemu i Yamaha ove "male zvučnike" naziva Line-Array Speakers. ;)
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_o8eZTHY4go" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe> https://youtu.be/_o8eZTHY4go Oni koji se do sada nisu interesirali kako stvar funkcionira "iznutra", gledajući video mogu shvatiti osnovna načela i princip rada. Obratite pažnju na 1,20 sekundu gdje je prikazano prigušenje zvuka koje se javlja s udaljenošću. Kod ovih sistema je ono dvostruko manje (-3 db) nego kod konvencionalnih zvučnika (-6 db). Kada pogledate 1,30 sekundu videa biti će vam jasno zašto se Line Array sustavi s mnogo manje decibela čuju isto kao konvencionalni zvučnici. Napravljena je usporedba gdje čovjek koji je udaljen od zvučnika 16 metara, istom glasnosćom čuje konvencionalni sistem koji ima 104 decibela kao i onaj Line Array koji ima 92 decibela. Da podsjetim, 3db je dvostruko povećanje snage. ;) Eto odgovora na pitanje, kako je moguće da se ovakvi sustavi s mnogo manje decibela čuju tako dobro? Neki (bivši) članovi ovog foruma su uspoređivali vrijednosti, (namjerno ili iz neznanja, nebitno je) i onda provokativno komentirali govorivši da "štapni sistemi" zvuče kao kućno kino. Ovaj video naglašava i još dvije prednosti ovakvih sustava. Zbog specifičnog rasporeda zvučnika u kutiji, smanjena je refleksija zvuka od površina u prostoriji. Zbog toga se u akustički lošijim prostorima ovaj sustav ponaša mnogo bolje nego konvencionalani zvučnici. I druga veoma bitna stvar je to što je sada mikrofonija svedena na minimum. Eto, nadam se da će ova kratka analiza videa biti korisna za pravilnije shvaćanje kako Line Array funkcionira. |
Pozdrav!
Evo sad več neko vrijeme sviramo na RCF Evox 12 sistem. S sistemom smo još uvije vrlo zadovoljni. Sistem je dovoljno snažan da odsviramo i koje svirke na otvorenom. Igrali smo svirku na otvorenom oko 200 ljudi i bilo je sasvim dovoljno. I još je bilo rezerve. Kad su imali neke govorancije sistem odlično odradi svoj posao. U sali za 400 ljudi gdje večina muzičara ima problem napraviti dobru zvučnu sliku, sa evoxom nije bilo problema. I na kraju sale svi su me razumjeli kad sam vodio govorancije i animacije. Inače se baš tu pojavlja problem u sali. Večina muzičara ima probleme podesiti mikrofon i razglas tako da ljudi na kraju ove sale razumiju što govoriš. Mikseta je još uvjek yamaha ali mislim, da če je uskoro zamijeniti x32 compact ili producer. Kao što rekoh nemamo live bubanj. Kod narodne muzike sviraju harmonika, gitara, bas gitara ili bariton i 3 vokala. Za našu potrebu to je to. Sve stane lepo u osobni auto in satelit ima 8kg. Tako da ne trpi više toliko kičma :D Ali istina je da ovaj sistem ima i svoju cijenu. To jest 4200€ (2-štapa) sa futrolama. Pozdrav Boštjan |
U nekim prijasnjim postovima sam vec pisao da svaki proizvodjac hoce imati svog “ konja za trku”, izmedju svih ostalih i Rcf.
Ja sam osobno bio dugogodisnji zadovoljni korisnik aktivnih Rcf kutija, subova...medjutim smatram da sa Evox modelima nisu pogodili. Imao sam priliku testirati Evox 5/8 i jedna stvar mi se nikako ne svidja. Nije mi jasno zasto nisu stavili posebne potenciometre za kompletnu jacinu, jacinu basa itd??? Ista stvar je i sa Evox 12. Regulacija kompletne zvucne slike samo na mixeru ( eq i slicno) po meni nije dobro rjesenje. U mnogim prostorima gdje sviramo je drugacija akustika, negdje je bas prejak, negdje tih i ta nemogucnost doziranja( korigiranja) je za mene razlog za NE KUPITI.Citajuci na nekim stranim forumima vecina se zali na taj “ problem” A tu spada i visoka cijena takodjer.Ali nasi ukusi, potrebe i novcanici su razliciti Pozdrav |
Od danas sam vlasnik jednog MAUI-a 28 G2. Nisam prije nikad dosao u kontakt s ovim sistemom, ali evo citajuci vasa pozitivna iskustva odlucio sam se na kupovinu.
Posto u Slavoniji gdje zivim nitko ne drzi u prodaji ovaj sistem kupio sam ga u Thomann-u zajedno s originalnim torbama. Kako sam krenuo raspakirati sistem, prvo me odusevio kvalitet izrade. Na slikama to ne izgleda ni blizu kvalitetno koliko je zapravo i vizualno i na dodir. Sve sjeda savrseno, metalno kuciste, potenciometri rade perfekt sve dobar osjecaj. Bio sam odusevljen prije nego sam ga upalio. Dalje, kao i drugi ovdje koji su isprobali, odusevljen sam zvukom. I kvalitetom zvuka i jacinom. Iznenadjujuce jako i iznenadjunuce jak bas (za tako male dimenzije).. zvuk cist, jasan, sve frekvencije se cuju a bas dovoljno jak, za sobu cak i prejak. Probao sam sve skupa pojacati do dvije trecine s tim da mi bas nije bio ni na pola. Ni u tom trenutku se nije palio limit na MAUI-u. Jos da kazem da sam Genos ubo direktno u MAUI, bez mixera i za sad mislim da mi mixer ni ne treba, zvuk je savrsen. I moji ukucani koji mi inace "prigovaraju" sto toliko novaca trosim na te stvari, odjednom nemaju prigovor. MAUI pobijedio :) Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk |
Like
Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk |
Dobro došao u klub.
Genos i MAUI ... mora dobro raditi :D |
1 Privitaka
Cestitam!
Da se javim posle par svirki odradjenih, jedna napolju na trgu, svirali smo dok je trajao polumaraton. Pola grada je jasno culo nasu svirku, ucesnici maratona odusevljeni jer su imali podrsku i vetar u ledja... par drugara muzicara je setalo uokolo dok smo svirali i rekli da neverovatno lepo rasporedjuje zvuk svugde okolo i iza stubova, cak i u bocne ulice i duz setalista... kao da je mnogo veci sistem u pitanju. U obliznjem kaficu sedeli su ljudi vrlo blizu, ispred jednog stuba i komentar je bio da se cuje odlicno, glasno ali ne neprijatno. Pricali su medjusobno bez problema. Sto se signala tice, vufer je bio malo preko pola, glavni volume je bio na oko 70% a limit lampica se povremeno, na pikove palila. Druga svirka je (naglasavam) restoranskog tipa unutra. Zvuk je fantazija. Monitoring odlican za nas muzicare iako su kutije malo ispred, svako sebe lepo i jasno cuje sta svira ili peva. U restoranu perfekt sound, sve lepo pokriveno a sviramo na trecini snage. Restoran sigurno po dimenziji moze da primi oko 200-250 ljudi. Gosti koji su tada bili kao i vlasnik restorana su odusevljeni...Uskoro krecemo da radimo tamo svakog vikenda pa cu detaljnije dati opis kada dodju gosti (muzicari) koji bi umeli da mi prenesu detaljnije utiske iz publike. |
Iz mog iskustva sa Ld Maui- Main volumen skoro do max, bas dozirati po potrebi a komplet volumen regulirati na mixeru.Tada nema pikovanja.
Pozdrav svima Dodato: P.S. Povremeno ukljucivanje limitera nije nista opasno zato sto je limiter tako „ soft“ nastiman. Direktna informacija Adam Hall Hotline Neprekidno na punom gasu nije preporucljivo. |
Preslusao sam snimak koi je postavio casper i istina je da ld maui svira bolje preciznije konkretnije nego jbl prx.ono sto mene fascinira je da vokali izlaze cisto iako sviram i bas gitaru ali manje mi je bitno koliko bassa ima vec da vokali izlaze kako sto treba,ljudi svirao sam na milijon zvucnika mnogi od njih i jako skupi ali vokali ne izlaze ni 50 posto od ono sto treba.od vasih komentara vidim da ste upravo to pohvalili kod ovog sistema ali mene zanimaju kakvi su i dali je neko testirao turbosound ip i druge firme naspram ld maui
|
I ja sam u nekoliko postova iznad pitao moze li netko napraviti usporedbu LD = Turbosound i sl.. iz cistog razloga sto mi je Turbosound bio lakse dobavljiv. Kolega @ffb i @casper su rekli svoje misljenje, culi su, probali oba i ja sam se upravo zbog njihovog savjeta odlucio za LD.
Znam da na ovom forumu ima i onih koji su vlasnici Turbosounda inspire i koji ga hvale i prezadovoljni su, pa evo, steta sto ne napisu svoje iskustvo. Ja imam dojam da je LD kvalitetnije izradjen. A Turbosound je 1000 kn jeftiniji trenutno (naravno usporedjujem maui 28 G2 = ispire 2000) Evo zanimljive usporedbe, pogledajte do kraja i poslusajte. Mnogi ce se iznenadit rezultatom. https://youtu.be/0gi9iRIEULA Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk |
Postoji hrpa videa na YT gdje se rade usporedbe na osnovu puštene glazbe, većinom nekih DJ songova koji nama za live nastup nisu interesantni. Ali ovaj video iz prethodnog posta je nešto drugo i prezentacija mi se sviđa jer je live odsvirano i otpjevano, btw. ženska odlično pjeva. Slažem se s njihovim komentarima i mislim da se radi o kvalitetnoj prezentaciji. Vrijedi pogledati i ostale njihove videe, preporučujem ovaj sa Bose L1
Prije par dana sam pričao s prijateljem koji je u fazi kupovine nekog od ovakvih sistema. Radio je A-B test sa MAUI 28G2 i IP2000, baš ono što interesira @Aleksa. Nije se odlučio što je bolje za njega ali ono što je primijetio jest da IP2000 ima izraženiji i jači bas. Probao je sisteme na isti mixer u istom prostoru. I on ističe čistoću MAUI-a i to navodi kao prednost za vokale. Radi se o "starom mačku", muzičaru koji zna što je sound. Da li je ovaj jači bas uistinu i bolji ili se radi o tome da IP ima lošije srednje pa onda bas dominira, trebalo bi procijeniti nekim ozbiljnijim mjerenjima. Pitao sam ga da li je napravio test i pri vršnoj snazi, s maksimalnim opterećenjem. Rekao je da ga to nije zanimalo pa nije forsirao takav pristup. Međutim, ne radi se o tome da li inače sviramo glasno. Uostalom, glupo je kupovati sistem koji je preslab i kojeg ćemo uvijek ganjati na maksimumu. Radi se o jednoj drugoj komponenti, a upravo se na ovakvom testu ona može uočiti. Zato sugeriram svima koji će u budućnosti raditi neke testove da probaju gurnuti potenciometar blizu maksimuma i tada slušaju kako sistem diše. Nisam imao prilike probati ali mnogi se slažu u tome (prije kupovine sam pročitao gotovo sve recenzije i okrenuo sve relevantne forume naglavačke) da recimo, Bose L1 Model II/B1, koji je dvostruko skuplji, nakon polovice volumena više nije isto kao kada radi u režimu "normalnog rada". Moje iskustvo " s mola" kojeg možete vidjeti na videu ne uvjerilo da MAUI 28 radi identično kada ga se sluša tiho ili na vršnoj snazi. Ovu nedjelju sam svirao u malo većoj dnevnoj sobi, 30 ljudi koji su uglavnom pjevali sa mnom, plesa nije bilo. Rijetko idem svirati u takve uvjete ali ovo društvo nisam mogao odbiti. Mikrofon u Genosa, Line out u jedan Maui koji mi je stajao doslovce pored noge. Krenuh potpuno tiho jer su ljudi pričali međusobno i već na drugoj kitici slavljenik koji je sjedio na drugoj strani sobe mi kaže, samo ti njega pojačaj. J. To je nezamjenjiva karakteristika ovakvih sistema, svirka u sobi na levelu ugodnog Hi-fi sistema ili potpuna forca na nekom tamo otvorenom prostoru. MAUI diše kao urica. I za kraj još jedna digresija, a vezana za pozicije potenciometara na MAUI. Potenciometar LINE LEVEL treba uvijek biti na maksimumu, bez obzira kakva svirka se odrađuje. Kada se rade vrlo tihe svirke poput one što sam opisao maloprije, MAIN Level nikada ne držim ispod polovice jer glasnoću konačno određujem na mixeru, tj. na dolaznom signalu. I njega stišavamo koliko je potrebno. Za veće prostore MAIN Level treba okrenuti u desno i s time ne možemo pretjerati. Bolje je da tu "ima prostora" nego da mixerom ulazimo u kliping i tako skršeni signal šaljemo u MAUI. Što se događa kada je LINE LEVEL na pola, a na mixeru signalne lampice vrište u crvenom? Čuje se ružna distorzija na zvučnicima ali ne zato jer zvučnici ne mogu izdržati nego zbog toga jer oni samo reproduciraju signal koji je u klipingu i koji tako uistinu i zvuči. Primijetio sam da se lampica na MAUI više pali upravo u ovakvom režimu rada, tj. kada "forsiram" signal na mixeru. Sve svirke do sada i razni prostori u kojima sam nastupao su pokazale da SUB LEVEL uvijek "kasni za dva sata" za MAIN LEVEL potenciometrom. Očito su ga dimenzionirali na takva način i bolje je da tu ima prostora nego da je obratno. |
Ovaj snimak me je zaintrigirao https://www.youtube.com/watch?v=ldfvDFxxge4 tu mi gitara bolje zvuci na turbosound nego na bose.na ovom linku sto je postavio Tiho devojka lepo peva ali zvuk mikrofona mi se uopste ne dopada t.e. vokala nekako mi opet u pozadini glas nema toplinu da se cuje svaka rec prirodno cisto ,nije to sto ja trazim jednostavno znam da moze mnogo bolje zvucati,ali opet kazem mozda je zbog tog mikrofona tako.
|
Uvjeti u kojima se radi testiranje su veoma bitni pa i to ponekad može utjecati na doživljaj sounda. Kod gitariste je vrlo specifičan prostor sa galerijom iza njega pa mogu predpostaviti da je i soba u kojoj svira s vrlo visokim plafonom. Njemu je očito presudan samo sound gitare i odlično je prikazao razliku. Ipak, na osnovu toga ne možemo vidjeti niti suditi kako će zvučati mikrofon. Kod njega je se meni više sviđa Bose, sound je mekaniji i ljepši. Na IP je on oštriji, prezentniji. Sve je to stvar ukusa i onoga što izvođač preferira i kako želi zvučati. Pa mislim da je pjevačica na Tihinoj snimci htjela upravo takav sound, pomalo metalni i s blago izraženim sibilantima. S minimumom efekta. Nisam shvatio da li su bili direktno spojeni na kutije ili je između postaojao mikser. Svaki taj detalj itekako mijenja cjelokupnu sliku. Baš iz tog razloga sam u mom predhodnom postu napomenuo da sustav treba testirati na različite načine, različitom glasnoćom i u različitim uvjetima. I na kraju izabrati najoptimalniji i to za one potrebe, način svirke i vrstu zvuka koji želimo imati. Bez obzira na sve, činjenica je da su ovakvi sustavi sa svim svojim prednostima i nedostacima optimalno rješenje za manje formacije muzičara.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 22:38 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org