YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21344)

nesaband 22.02.2012 22:33

Pogledao sam manual i stranu 68.
Nije mi bas naj jasnije posto se to koliko vidim odnosi samo na SONG deo a ne na odredjene performanse.Ako ti nije tesko probaj malo to blize da mi objasnis.
Inace,danas sam isao da testiram Roland BK5 u jednoj od nasih Beogradskih prodavnica i mogu reci da je ton generator poboljsan u odnosu na GW 8.

ROLAND ko i svi drugi proizvodjaci nesto ti da novo i dobro a zato ti ne da ono sto je bilo dobro u prethodnoj klaviajturi.

Aranzerski deo je kvalitetniji,precizniji,bolje izlaze vec uradjeni stylovi sa starijih modela E serije i G serije ali je velika mana sto su izbacili iz klavijature kao sto ima Roland GW8 favorit banke za ritmove i za boje.

Malo ima dugmica i to fali na ovoj klavijaturi.
Ovo je kako se meni cini Roland BK7m sa dirkama i jos nekim dodatnim sitnicama.

Velika stvar je sto ima Video izlaz i sto matrice moze da transponuje.

To su moji prvi utisci.Za sad,za moj nacin rada nije upotrebljiva ali za kolege,fajlase,pevace koji pustaju matrice i svirace koji sviraju vise programsku muziku je jako dobra sprava.

nadam se da sam ovim kratkim opisom Rolanda BK5 bar nekom pomogao.
Dodato:
UP1 EQ/MFX
Link
Off, On If you select “on”, the
BK-5 selects suitable
MFX and equalizer settings
for each Tone
you assign to the
Upper1 part.

Jesi mislio na ovaj deo manuala druze?

e da sam danas ovo video pa da probam u radnji ali nema veze ici cu ovih dana ponovo pa cu da proverim tu funkciju.

mladenkom 23.02.2012 04:14

:rolleyes: dokle vise :mad:

Dell 23.02.2012 04:49

Ne sekiraj se Djomla, glupi postovi se brisu da se ne kontaminira ostala raja ;)

mladenkom 23.02.2012 04:56

aj obrisi i moje onda,ovako ispada da odgovaram Neshi :)

nesaband 23.02.2012 07:35

:lol:
PIH!!!! a ja nisam procitao taj post,steta[-O<
Dodato:
Zaboravih da napisem,dirka je ista kao na GW8 i za sada je cena oko 930 eura.

Boban010 23.02.2012 15:00

Favorite bi jos i mogao da prebolim ali Lock taster da Holdujem,tesko.......Jos zamisli lose pritisnes pa odes u neku banku sa bzv. ritmovima,pa taster exit pa ode vozzzz....A Laki je malo nervozan!b-(
=))=))

mrkic 23.02.2012 16:15

joj stvarno lock taster je veoma bitan i ja ga koristim stalno. A i ne odgovara mi ako nema i sinhro stop. I to koristim cesto. Istovremeno sinhro start i stop. Sto kaze Nesa Roland nesto uzme a nesto i doda...

nesaband 23.02.2012 16:33

Sinhro start i sinhro stop su nam dali a za LOCK taster nisam siguran da li ga ima.
nisam bas dugo bio u radnji i uvek nesto zaboravis da proveris.
Cak nisam siguran ni da se tempo moze koristiti preko tockica(cursora),mislim da je uradjeno kao na EXR-E2 na dva tastera.
Posteno receno nisam to ni probao juce.

mrkic 23.02.2012 17:44

Sto se mene tice ako ne moze tempo da se menja tockicem definitivno otpada. A i ja koliko sam gledao slike nisam video sinhro stop samo start ali je moguce da sam i ja prevideo. A tockic za promenu brzine ritma stvarno znaci. Kada se samo setim kada sam imao Korga IS50 na jednoj tezgi pa nisam imao tockic a svirao sam Ciganka sam mala vise puta u toku veceri... zamisli koje su bile muke Neso :D

mladenkom 23.02.2012 18:20

mislim da je kolega @Morison napisao da se sinhro stop dobija dvoklikom na sinhro start,tako da funkcija postoji,ali ne i posebno dugme

nesaband 23.02.2012 18:57

sinhro start, ja mislim da se nalazi sa leve strane iznad sinhro stop.
A tempo je pored njega,dva dugmeta jedno za usporavanje a drugo za ubrzavanje.

Postavio sam ja manual od BK5 ovde na forumu,verovatno ce ga moderatori propustiti uskoro pa cete moci i sami da pogledate.
Dodato:
evo sad sam proverio,ima ga u downoad sekciji

sinisa 23.02.2012 22:33

Postoji taster HOLD,a sto se tice favorit banki ne razumem sta ima tu lose ako su ih izbacili i onako su obicno bili ograniceni na 144 mesta po setu. Pored Music Asisstant su po meni sasvim nepotrebni ja ih na E80 ni ne koristim jer je M.A. mnogo prakticniji bar po meni.

mrkic 23.02.2012 23:16

@nesaband

Sada sam pogledao sliku nema sinhro stop. Ispod sinhro start je dugme start stop. A bas sam se razocarao ako ne moze tempo da se menja na tockicu. A bas sam planirao da menjam mozda gw 8 za njega. A ako je, kao sto kaze Mladja, sinhro stop ustvari dvoklik na sinhro start to je onda slicno kao na G 1000 sto je bilo.

sinisa 24.02.2012 10:14

Ne vredi vam da gledate po slici klavijature imate manual skinite i u njemu imate spisak tastera,komandi.

Sent from my LG-E900 using Board Express

Morison 24.02.2012 11:16

5 Privitaka
Upravo sam se vratio sa Roland samita u Budimpesti i sa sobom doneo kuci jedan bk5. Roland team Srbija se svojski potrudio da skrene paznju na sve potrebe korisnika sa nasih prostora a posto je na konferenciji prisustvovao glavni producent ove masine i sve uredno pribelezio i prosledio gde treba, nadam se da ce veci deo toga uvaziti. Ne bih sada o tome sta smo sve zahtevali posto je prerano govoriti ali budite uvereni da smo ih "izbombardovali" predlozima, sugestijama, idejama i kritikama...
Mi smo kao tim dali veliki doprinos kao prezenteri ali i kao veliki poznavaoci tematike tako da mogu reci da smo ozbiljno shvaceni.

Predlazem da ko je zainteresovan prvo detaljno prouci uputstvo jer necu stici da svaku sitnicu odgovorim. Tek ako postoji nekih nedoumica postavite pitanje pa cu rado dati odgovor.

Sync stop postoji, to je drugi klik na sync start. Tockicem se moze menjati brzina:Kada ste u bilo kojem meniju- pritiskom na tastere plus ili minus tempo pojavi se slajder na ekranu za tempo a zatim odmah mozete tockicem nastaviti da vrtite tempo levo-desno (sporije il brze).Na glavnom ekranu ovo ne radi ali obecano je da ce to popraviti (skrenuli smo paznju na ovaj problem).
Uskoro detaljnije a pogledajte nekoliko slika sa Roland samita :)

nesaband 24.02.2012 13:07

@mrkic
nisi dobro pogledao,pogledaj sliku u manualu strana 11 lepo se vidi taster broj
7 sinh.start a taster br.15 start stop.
Ja cu sledece nedelje da odem do radnje malo bolje da precesljam klavijaturu pa cu da vidim sta moze da se uradi sa tim music asistetom da bi se ubrazlo pozivanje stylova.
@Sinisa
Aj malo blize pojasni tvoj sistem rada sa music asistentom pa da ja proverim da li tako moze da se radi i sa BK5.
pozdrav

mrkic 24.02.2012 18:21

@nesaband

nismo se izgleda razumeli dobro Neso. Mislio sam da nema posebno dugme za sinhro start a posebno za sinhro stop. U sustini na klavijaturi nema sinhro stop ali je Morison objasnio kako se dobija. Ja sam navikao da budu posbno ti dugmici ali moze i ovako. Imao sam odvojene te dugmice jos od E 96. Samo je stvar navike.

sinisa 24.02.2012 19:43

1 Privitaka
@nesaband
Nema tu sta da se pojasni mnogo. Svi user programi se prebace u music assistant i svakom user programu dodas IME( naziv pesem),izvodjaca i recimo koji je ritma ili nebitno bilo sta drugo. Po stranici MA na e80 imas 12 pesam stranice mozes da listas tockicem ili preko touchscreen.
Lista moze da bude slozena po nazivu pesme od A do Z,po pevacima i po ritmovima ili sta god ispises savim nebitno. Te tri opcije su uvek dostupne na ekranu kao sto vidis na slici,a imas i opciju finder. Broj mesta nije ogranicen na E80,a na BK5 ako se ne varam sveden je na 500.

Sad koliko sam video po slikama MA nije isti kao na e80 i koji su nacini pretrage neznam tacno.

Morison 24.02.2012 20:01

Ne, na Bk5 postoje Performance List-e koje mogu da sadrze do 999 programa. Naravno, mozes snimati koliko god hoces lista (pa puta 999). Na primer, mozes napraviti listu za tezgu, za zabavnjake, za strane pesme, za programsko vece....
Svaki od tih 999 usera nazoves kako zelis a sadrzi celu postavku user programa kao i na E80. Vrlo slicno kao na E80 ali ipak prakticnije sto mozes da imas vise lista do kojih se vrlo brzo i jednostavno dolazi.

Boban010 24.02.2012 20:22

Ovo sa listama je super ali mene najvise brine Lock taster za ritam.Dakle moram da zadrzim bilo koji od tastera koji biraju ritmove?Po meni to je nepotrebno gubljenje vremena pogotovu imajuci u vidu da vas pogresno doziran dodir tastera moze odvesti u ..... da ne kazem gde!
p.s.I to svaki put kad zakljucavate ritam.

sinisa 24.02.2012 20:46

Na rolandovom sajtu pise pod performanse list Over 500 “Music Assistant” memories na internoj memoriji,a na usb nije ogranicen broj.
Pa dalje Performance memories per List Max. 999

Jel mi te Performance memories dodje isto kao i user programs na e80?
Na e80 isto mozes da napravis liste user programa recimo zabavne,narodne itd ali je ogranicen na 144 mesta po listi.

Zlatek 24.02.2012 21:32

@sinisa
Performance memories je isto kao i user programs na E80.Istina je da je E80 ograničen na 144 mjesta po listi, ali zato možeš stvari pohraniti u Music Assistant koji nema ograničenja sa brojem mjesta.

Morison 24.02.2012 21:56

Boki,
princip zakljucavanja je nikad bolji!
Pritiskom na bilo koji taster ritam sekcija ulazis u tu sekciju ritmova ali se ritam nece promeniti dok ne izaberes ritam (tockicem) i ne potvrdis tasterom ENTER.
Za zakljucavanje ritma se zadrzi taster (u bilo kojem meniju da si) na mozda i manje od jedne sekunde!! Vrlo brzo! Na ekranu se pojavi STYLE i katanac (zakljucan ili otkljucan). Na glavnom ekranu imas pregled sta je zakljucano a sta ne.
Znas vec da na isti princip zakljucavas i tempo i boju....
Sinisa
Interne performance su nepromenjive fabricke. User performance se mogu snimati iskljucivo na usb stick.
Ovde su samo drugacije nazvali ali liste su ustvari user programi spakovani u jednu listu. Umesto da imas neke kategorije (tipa izvodjac i slicno) ovde su dali mogucnost da pakujes vise lista i da po tome organizujes sve.
Dalje...Za biranje usera mozes da udjes u performance list spisak i da
1) vrtis tockicem do odredjene performance (usera), enter da potvrdis ili
2)stisnes NUMERIC taster; tasteri za biranje boja postaju numericki; kucas na primer 12 i enter i on ce pozvati user pod rednim brojem 12 u toj listi! Vrlo bitno ako na primer imas dosta usera u listi pa da ne bi vrteo...jednostavno otkucas 454 i enter i eto ga cetrstopedescetvrti user :)
Dodato:
Da dodam da istim principom se numerickim tasterom mogu birati i boje i ritmovi. na primer, potrebno je prvo uci u sekciju za ritmove, zatim numeric taster, otkucas broj fabrickog ritma i enter.

Boban010 24.02.2012 22:28

Ne znam,cini mi se da cu svo vreme razmisljati o tome kako ti tasteri imaju i drugu funkciju...
Ajd vidi molim te koja je procedura za pozivanje ritmova sa USB-a.Recimo nalazim se u meniju jedne liste performansi i sad hocu da pozovem neki ritam sa usb-a,pa da se opet vratim u tu listu.
Kod EXR E2 sam imao 8 boja uz svaki ritam,kod GW8 uz pomoc favorita 10 plus jednu One touch a sad kod BK5 "samo" 4 OTS.Mislim da je to malo u odnosu na prethodne modele...
E da i interesuje me kad pritisnem Uper2 da li to iskljucuje Uper1?
p.s.Logicno bi bilo da kljava bude BK7 a ne BK5,da li to znaci da se ubrzo ocekuje model bez zvucnika i sa vise funkcijskih tastera?

Morison 24.02.2012 23:07

Ne brini Boki, lepo su to resili za lock, nema greske.
Sto se tice prvog pitanja situacija je sledeca:
prvo recimo udjes u performace listu (taster) izaberes jednu od postojecih lista i ucitas je. Sledeci put gde god da se nalazis u bilo kom meniju kad budes stisnuo ovaj taster ucice odmah u ucitanu listu.
Tvoje ritmove biras tako sto stisnes USB memory taster, izaberes folder sa ritmovima i biras ritam...kasnije kad zelis da se vratis u ovaj folder i izaberes neki drugi ritam jednostavno pritisnes USB memory taster i odmah si u tom folderu...
Sto se tice boja:
Kada izaberes boju,na primer elektricni klavir u sekciji klaviri, pa recimo izaberes harmoniku u sekciji organ i accordions...itd itd sledeci put kad udjes u sekciju klavira izabrace ponovo boju koju si iz te sekcije poslednju birao (el.klavir)! Udjes u sekciju harmonike i eto je poslednja koju si svirao...tako da on u svakoj sekciji pamti poslednje boje koje si odabrao. Ako iskljucis u globalnom podesavanju da ti ne vuce fabricke postavke efekata onda ce ti efekat ostati od user-a...nadam se da sam lepo objasnio?
Upper 1 se ne moze iskljuciti, pise u uputstvu. Moze samo da dodas ili iskljucis upper 2 i lower.
Sto se tice predvidjanja da li ce se pojaviti nova sprava to ne bih nagadjao ali ono sto smo tamo na samitu culi jeste da se, barem za sada, o tome ne razmislja.

sinisa 25.02.2012 00:11

@Zlatek
Imam E80 i znam sve o njemu,koristim bas MA ne idem na user progams list.

Nisam znao da su interne nepromenjive. Dobro te liste onda malo mi vise lice na onaj Index sto ima na E80 no nebitno sad da ne usporedjujemo. Hvala na odgovoru i hoce biti uskoro koji demo snimak sa BK 5 ?
Dodato:
@Boban010

Moje neko misljenje je da ce verovatno ako ne pred kraj ove godine onda sledece izbaciti i neki aranzer u top klasi,obicno su ih izbacivali na svakih 5 godina odprilike. To sto ne govore nista o tome nista cudno,roland koliko znam nikad nije isao prvo sa reklamom pa onda izbacivao klav.nego obrnuto prvo je zvrse pa onda nas obaveste.:p

Boban010 25.02.2012 14:15

@Morison
Hvala druze,sve je jasno,probaj da li je moguce napraviti na USB jos foldera sa ritmovima pa javi.Da li ima opciju Style finder i da li pretraga ukljucuje i fabricke ritmove ili samo sadrzaj aktuelnog foldera?
@Sinisa
Mislim da su se zeznuli kod GW8 sto su prvo napravili nju a ne Prelude pa im prodaja Prelude nije bas isla te su zato odlucili da promene taktiku!:D

mrkic 25.02.2012 16:46

@morison

da li si isprobao druze njegove beat ritmove? GW 8 je tu bio bas slab. U sustini nisam nasao ni jedan fabricki neat ritam da mi vredi.

Morison 25.02.2012 19:14

Mozes imati foldera koliko hoces, sa ritmovima, mp3 fajlovima, midi fajlovima...
Fabricki ritmovi su odlicni. Uvek se to moze i malo prilagoditi po ukusu ( u makeup tools-u) i preradjen ritam snimiti na usb memoriju.
Zanimljiva je funkcija snimanja u wav celokupne svirke sa sve audio ulazom a sto je najzesce, moze se vrsiti overdub, snimanje preko wav-a (ili mp3-a)! Dakle snimis prvo wav sa recimo aranzerom i "patosom" desno... pustis taj wav, ukljucis snimanje,sviras preko i snimis novi wav sa dodatnom svirkom ...i tako koliko god puta treba.

nesaband 25.02.2012 19:25

Morison,moracu da ponesem laptop u radnju kad budem ponovo isao da probam BK5,tesko je sve ove korisne informacije popamtiti.
Odavno nisam imao kontakt sa nekim kao sto si ti i da ima toliko znanja o nekoj novoj spravi.

Pozdrav=D>

Morison 25.02.2012 20:21

Trudim se, hvala :)

mrkic 25.02.2012 20:29

e hvala Morison i od mene. Ako me zanima jos nesto moram da te pitam :)

Morison 25.02.2012 21:39

Samo pitaj, tu sam.
@ boban:
Proverio sam, search funkcija se odnosi na usb memoriju.

Boban010 28.02.2012 17:20

OK,koliko sam razumeo iz prethodnih postova pritiskom na USB taster vracas se na mesto koje si zadnje posetio na USB memoriji,recimo lista preformansi ili folder sa ritmovima.

Morison 28.02.2012 21:16

Kada stisnes USB taster te vraca gde si poslednje bio (folder) da bi ucitao midi fajl,style ili mp3 a imas posebno taster performance list...kad ga prvi put stisnes (kad ukljucis instrument) on ti ponudi spisak svih lista koje imas na toj usb memoriji. Izaberes jednu i potvrdis...i posle kada stisnes taster LIST on ce te vratiti na tu ucitanu listu.

Boban010 12.03.2012 23:59

Mozda je bilo ovo pitanje ali ja nisam nasao,dakle da li je moguce za svaki od 4 OTS-a(koliko ih ima po ritmu) postaviti drugaciji MFX,recimo prvi Ots gitara sa distorzijom a drugi OTS Wah wah i tako dalje?

nesaband 13.03.2012 00:34

najverovatnije je da cu ja ici na prezentaciju u Cetvrtak pa cu izmedju ostalog pitati morisona i za to sto si pitao.
Ja pretpostavljam da je to moguce da moze da se namesti sa posebnim MFX po svakom favoritu.

Morison 13.03.2012 00:34

Moze!

nesaband 13.03.2012 00:37

Znao sam ;).
Vidimo se u cetvrtak oko 12h na prezentaciji!!!!

pozdrav

Morison 13.03.2012 00:52

E super! Vidimo se!

Trenutno vrijeme na Forumu 12:15

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org