YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   AUTOMOBIL (problemi i saveti) (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=14326)

Sokannp 11.12.2010 13:30

Za " koreance" uopsteno vazi pravilo da kao polovnjaci gube mnogo na vrednosti, tako da ih se isplati kupiti i voziti ih dok se ne "poderu".Inace servisna mreza im je dosta losa barem u Srbiji, kazu oni koji su ih vozili da im se cesto kvari elektronika.Sto se tice limarije i motora nisam cuo neke posebno lose komentare.

mladenkom 11.12.2010 17:02

audi a4 ti je isto sto i vw passat,imaju iste motore,samo druga karoserija,malo skuplji,luksuzniji enterijer, ali isto tako skuplji za odrzavanje.e sad,ne znam kakav motor zelis,od dizela najbolje se pokazao 1.9 tdi a od benzinaca 1.8t,mala potrosnja a dobre performanse,i ja ga imam na passatu.sto se odrzavanja tice,sve zavisi kakvog ces ga uzeti,odnosno kako ga je prethodni vlasnik odrzavao,mada tu i nema neke velike mudrosti sto se tice odrzavanja,redovne zamene ulja(naravno sinteticko),ne akaj ga puno i to ti to,uglavnom sve ostalo ne zavisi od tebe...imaju dosta elektronike i to su najcesci kvarovi,bar ovde u usa,senzor za ovo za ono,milion senzora.proveri kada mu je menjan zupcasti kais,ako ima servisnu knjizicu trebalo bi da pise,on se obicno menja na oko120-150000 km.delovi su tu i tamo,ali verujem da tu u srbiji audi ima bolju "podrsku" sto se tice opravki,delova i drugog,u odnosu na korejce japance i francuze,tako da moj glas ide za audi a4.pozzzz

bokivelik 11.12.2010 22:32

Citat:

Originalno postovano od mimiki (Post 161554)
dobro ,tvoje misljenje voleo bi da cujem neke detalje npr potrosnje itd ,odrzavanje...ja inace sad vozim Audi 80 jaje 1.8b ,i ne mogu da se pozalim 4 godine je kod mene a auto je 1988 godiste,i sto je najvaznije slabo se kvari ali vreme mu je :)

Mimiki ja vozim 100-ku stariju dve godine od tvog i isto ga vozim 4 godine.:D Nisam imao nikakve krupne kvarove trosi manje nego ovi novi modeli a i duplo manje se kvari. I nebrini nije vreme tom tvom da se kvari jer nema sta da se pokvari. ;)

mimiki 13.12.2010 16:38

mrtva trka,izgleda da cu na kraju da uzmem na prvi od ta dva koji mi naleti kao dobra ponuda

bokivelik 13.12.2010 21:30

....

U principu nema greske na sa Audi-jem ni sa Passatom biraj onoga koje manje presao i koji je u boljem stanju.

yamahapassion 23.12.2010 14:53

Da li mi je pametnije uzeti: 1. skodu feliciju 97 godiste, 1300ccm benzinc presla oko 170000km prefarbana (ne znam zbog cega, moguce da je i rdja) (900e), 2. Ford ka 98 god u solidnom stanju ne znam kubikazu ni koje gorivo koristi znam samo da je savrseno ispravan jel je prosao komplet tehnicki presao oko 160000km (1000e), ili 3. pezo 306 95 godiste, takodje obavljen tehnicki presao takodje oko 160000km (1500e). Treba mi neki tako stariji auto da ne habam novu kiu dok udjem malo u stos, znaci da teram jedno godinu dve. Ford ka mi se svidja sto je mali, mozes ga svagde uterati, a i jako je stedljiv auto, ali hteo bi cuti vase misjenje koji bi auto bilo najbolje uzeti.

djukapfc 23.12.2010 15:39

@ yamahapassion
Sad 306 mislim da je tu najkvalitetniji, ali i nasjkuplji.Ja bi forda preskocio to sigruno znam.Sad skoda je najmladja, ti kazes farbana, mozda je udarana negde ...Mozda da pogledas i citroen saxo, moze da se nadje za tu cenu oko 1.5 eura siguran sam da je bolji od Forda ka.Sad ako bi da drndas uzmi ficu ba se fickaj ili juga :)ee da nisi napisao koji su motori za 306 i ka .

yamahapassion 23.12.2010 17:47

e brate djuka di da nadjem u austriji ficu i juga, hehe... Ne znam za kubikaze ova dva automobila, ne pise u oglasima, ali sam sad nasao i jednog audija a4 za 1800e, pa cu i to da pogledam. Velika je ponuda, a ne bi isao vise od 2000e, pogledacu jos sta i kako.
Postovano sa mobilnog uređaja
Dodato:
evo sad sam pogledao, audi a4, 1.8, 95god, presao 230000, opticki dobar, uradjen veliki servis, cova trazi 1700e, sta kazete na to, ako je u dobrom stanju, jel vredi tih para? Malo ne brine ova kilometraza...

bokivelik 23.12.2010 23:15

....

Druze za Audi je 230000 km nista ali ako su samo toliko da nije vracan sat unazad. Za 1700e Audija uzimaj definitivno.;)
Moj savet!:D

djukapfc 23.12.2010 23:26

Jel imas neki sajt za polovne automobile tamo u austriji da pogledam, da vidim kako se krecu cene.Jel postoje neka ogranicenja jos ,tipa euro 3 motor ili sta ti ja znam kakvi su zakoni tamo.

yamahapassion 24.12.2010 10:01

@Bokivelik: Hvala brate na informaciji, brinula me ta kilometraza, ali ako ti kazes da to nema veze onda cu ozbiljno razmisliti o ovom audiju. Sat nije vracan sigurno, mada, ako ga budem kupovao odvescu ga prvo u ÖAMTC da mu izvrse detaljnu proveru, platim 30-40e ali mirna glava, znam onda za sigurno da li je sve ok sa autom. A na kraju krajeva 2-3 godine ce mi sigurno potrajati da ga vozam.

@djukapfc: Ja sve gledam na lokalnom sajtu koji je vezan za pokrajinu u kojoj sam ja (vorarlberg), jel mi je to najblize kada nesto kupujem da mogu i otici po to a da se ne cimam. E sad, fora je u tome sto je moja pokrajina najdalja (u odnosu na jugu), na samoj granici sa svajcarskom, pa ljudi iz srbije (i bivse YU) nece da se cimaju npr. zbog auta da prelaze taj put. Ovde sto se tice ogranicenja na tip motora itd jos uvek nema. Srecem ljude koji jos voze golfove keceve, pa cak i stare bube, ali to vise radi fazona (oldtimeri) ali moze svasta da se vozi i ima da se kupi svasta po oglasima, po solidnim cenama (sto se vozila tice). Ne znam samo koja pravila vaze za srbiju, mislim da je jos uvek euro 3 standard za uvoz, posto se i ja razmisljam nesto da oteram u srbiju, pa mora da se raspitm. Ako te bude zanimalo na koji sajt konkretno gledam pusti mi poruku na pp pa cu ti poslati link sajta, da ne pisem ovde na javno zbog reklame.
Dodato:
hajde ako mi neko kaze ako zna, na koliko se hiljada km mora menjati zupcasti remen kod opela? U pitanju je opel corsa 1997 god.

mkorgpa500 04.03.2011 23:14

Alfa romeo

Poz kolege,razmisljam o kupovini 156,ili 147 modela od 2001 do 2004,jel moze neko da mi kaze iskustvo sa ovim automobilima,ja sam gledao na netu,ima ih dosta jeftino sa obzirom na opremu,sve su full,koza,klima,asr,esp... :) jesu li skupi za odrzavanje? :confused:

armin 05.03.2011 02:56

Alfa kao alfa... jedinstveni dizajn... motori su dobri... ali djelovi zali boze skupi... sve zavisi u kakvom stanju nadjes, znaci sto manje km i sto mladje bolje za tebe... i zavisi sta ti vise volis karavan, coupe, limuzinu, jace, slabije itd...

zeljko 05.03.2011 05:34

Sve je to ok,samo gledam gorivo opet poskupilo bilo jucer 1,45 eura Litar,a danas 1,62...tako da ce izgleda postati moda sto slabije i manje auto,ako ne i biciklo kao u kini heheh..Pozzz

mirandess 05.03.2011 11:05

prijatelju, moj ti je savijet, nadji je u dobrom stanju (alfu) i da je dizel po mogucnosti :D gledaj odose cijene gorivaa u nebo........ ko ce ga tocit..... Kod mene ima jedan momak, ima golfa 2 dohc 2.0. turbo i izvukao iz njega 750 Konja, e sad zamisli ti kolko to trosi... Trka se po ovim streetraceovima, trenutno najbrzi u bih, a mozda i hr.....10.2 mu vrijeme na 402........ kaze da mu potrosi na 100 km oko 30 litara :S pa sad gledaj i zamisli to cudo :D Prijatelju dizel je zakon, a danasnji dizelasi su ti dosli kao benzinci sto se tice ubrzanja i maksimalne brzine....

yamahapassion 05.03.2011 11:35

@Zeljko: kako bre tolika cena, ja danas tankam i kod mene 1.38

zeljko 05.03.2011 11:46

Pa rekoh ja da svaki dan je druga cijena heheh....A ustvari ti koliko znam zivis u austriji i tamo je uvijek bilo malo jeftinije gorivo ili si potrefio dan kad su spustene cijene.....Druze ni ja ne razumijem sta se dogadja u zadnje vrijeme pa non stop druga cijena,to nekad nije bilo bas tako u njemackoj i znao se neki standard cent dole..cent gore ali ne brate tolike razlike cijena,pa moras da se prepustis sreci i da potrefis dan kada je 50 centi jeftiniji Litar goriva,a to nije malo kad pogledas da u tank stane 70 litara.pa ja

yamahapassion 05.03.2011 12:59

@Zeljko: to je zbog Libije drug, dok god bude sranje u Libiji, i cena ce da varira.

mkorgpa500 05.03.2011 16:43

pa ja sam hteo 147 sa petora vrata,e sad moze ii ja sam za diesel al oni su skupi,a nekako nije ni los onaj 1.6 ts moze da se ubaci plin...hocu sa full opremom,nego gledao sam na netu neke oglase,i nisu mnogo skupi,delovi,lupam amortizeri,lezajevi,letva,nije to preterano skupo,e sad oko motora nisam mogaio da nadjem neke podatke.... :)

Simke 30.03.2011 13:11

Posto su mi podosta matirali farovi,i dosta utice nocu,gledam malo po forumima za odrzavanje auta,svakakve stvari preporucuju za skidanje,od vodenih smirgli p1000,1500.2000,u kombinaciji sa nekim namenskim polir pastama koji kostaju cak i po 20e.Sve u svemu kad se sabere treba manje-vise oko 25-30e za uspeh i da dobijete kao nove farove.Medjutim neki lik kaze da je sasvim dovoljno i cak preporucuje svima da se koristi neki stari pamucni peskir, i.....*"PASTA ZA ZUBE"* :-OPosto sam mislio ,i vec resio da puknem tolke pare za svu tu hemiju,rekoh nista ne kosta pa da probam. Nisam verovao ....moji farovi su progledali,i sad su ko novi.Prosto neverovatno,za ono sto se treba odvojiti pozamasan novac,ovde se prodje sa jednom pastom za zube .Koga zanima nek se pridrzava sledeceg uputstva.
-dobro oprati far i osusiti ga
-uzeti parce pamucne krpe(peskira,vate),naneti pastu za zube,i trljati oko 10-15 min
po faru,naravno ne pritiskati jer moze doci do pucanja,vec onako sa osecajem trljati.
-kad se lepo sve ispolira,isprati lepo sa vodom
-pasta za zube mora biti iskljucivo bela,bez onih dodataka zelene,plave,crvene ili bilo koje druge boje,znaci iskljucivo bela pasta,po mogucstvu kolynus,ali i ne mora,bitno je da je bela pasta za zube.
Posto su mi plasticni farovi,ne znam dal ce isto da ima efekat na stakleni far,i za to nisam siguran i ne odgovaram.Verovatno to neko i zna od vas,ali eto hteo sam da podelim to iskustvo.
Rezultat je vise nego zadovoljavajuc.Ko proba nek se javi sa rezultatom! :)

bokivelik 30.03.2011 23:30

....

simke daj baci neku sliku znas ono pre i posle da se uverimo.;) Zaintrigirao si me ovom pastom za zube?:confused: Bas me zanima kako izgleda far?:D

nesaband 30.03.2011 23:54

probacu ja ovih dana da tto uradim posto su moji farovi plasticni i malo su matirali pa cu postaviti slike pre i posle.
kod mene u kraju neki klinac to sredjuje sa nekim poliranjem i to kosta 10 eura po faru i kaze da mu treba 1 sat po faru da to uradi i da izgleda kao da je nov.

Simke 31.03.2011 10:09

Boki nisam se setio da slikam pre nego sto sam ispolirao far.
@nesaband
Ajde ti stavi sliku pre i posle poliranja.

Simke 04.05.2011 13:40

...da li neko koristi LED poziciona svetla?
Pitam se da li moze da zameni(zamaskira)kratka svetla preko dana sa svojom jacinom?
Ako neko ima takva iskustva,neka napise rec-dve.

mimiki 04.05.2011 15:07

Ljudi uzimam Renault scenic neki otprilike 2006 godiste samo ne znam dal da uzmem 1.5 dizel ili 1.9 ,ima li neko iskustva s ovim autom?

armin 04.05.2011 15:24

Simke imao sam ja LED poziciona svjetla na svom proslom autu...
Naravno da mogu da zamjene kratka...
Jako dobra stvar, dobro uocljiva zbog LED-a (bijela), a bom i lijepo izgleda...
Ja sam ih zakacio bio preko pozicioni lampi...
Ma da po pravilu trebaju da se kace tako da imaju svoj prekidac da kad ona gore negore stoperi i pozicija, ali meni bilo skupo da mi tako ugrade i zao da kopaju po autu pa sam odlucio sam to odraditi... et

Nautica 04.05.2011 19:00

@mimiki ja sam uzeo tj treba da mi stigne isto renault scenic trenutno je na carini, samo sto sam ja uzeo 2001 god toliko sam imao para, nego nikako nemoj 1.5 da uzimas jer je to slab motor za taj auto, 1.9 je idealan motor za scenica. veruj mi kolega mesecima sam gledao i pitao sve po redu sto se scenica tice i svi su mi rekli da je dizel najbolji sa 1.9 motorom. srecno u odabiru :)

Simke 04.05.2011 19:40

@armin
hvala puno!!;)

markonato 04.05.2011 20:09

Sto se tice auta Miki Renault Scenic ima sa 5 i 7 sedista, e sada sto se kubikaze tice ovi od 1.5 dci motori su se bas dosta lose pokazali, barem je bilo dosta prigovora. Ovo znam iz iz iskustva, jer mi se prijatelj bavi uvozom stranaca, tako da ako ipak zelis taj auto, samo 1,9 dci, to ti je moj prijateljski savet. Mada ako si za neku drugu varijantu, a da je Francuz u obzir dolaze Pezo i Citroen, njihovi HDI motori su se dosta bolje pokazali u odnosu na Renoov DCI motor. Pozdrav

mimiki 04.05.2011 21:38

ovaj reno mi se svidja jer je unutra dizajn super i gepek za opremu kao stvoren :) kad bih uzimao citroen ili pežo nemam pojma koji bi ,inače sam otpisao modele sa dvoje vrata to mi je bzv.sad gledam i ovaj megan karavan i on mi odgovara

Burli 07.05.2011 15:29

Ima li neko od kolega iz Slovenije voljan da mi pomogne?

Već neko vrijeme na avto.net gledam vozila i naišao sam na nešto što mi je privuklo pažnju ali nemam nikoga da mi to provjeri? Inače u pitanju je privatna prodaja, tj. nije u pitanju auto kuća pa ne mogu da im pošaljem e-mail a slovenački jezik mi baš ne ide od ruke...:">
Vozilo se nalazi u Mariboru.

tarikroland 07.05.2011 15:32

Promijeni zracni i klima filter,i sve ok (barem meni)

alen248 07.05.2011 16:02

Ja sam kupio auto, u pitanju je Astra F i imao sam tolikih problema sa magljenjem da sam je htio prodati poslije 5 dana. I rijesio sam problem tako sto sam promjenio filter klime koji je bio navlazen i praljv ali mi se isti problem javio poslije prve kise i sad je problem u tome sto mi se filter kvasi i onda magli. E sad sto se to desava neznam (sto se kvasi) da li neko ima isti problem sa Astrom?

armin 08.05.2011 15:44

Ja jesam sa astrom g imao problem sa maglenjem ali zamijenio filter i sve ok... U tebe onda samo mora da je problem u klimaleitung-u...

yamahapassion 17.08.2011 03:07

Moram da ozivim ovu staru temu. Nadam se da ce neko znati da mi kaze pravo resenje. Skoro sam menjao auto, i posto je u ovom autu sto sam kupio bio neki krs od kasetofona (neki kasetas), ja kazem serviseru da mi prebaci cd player iz starog auta koji ima sve, cd , mp3, usb... I sad, on mi je to odradio, prebacio player u novi auto, ali nije namestio da mi se player pali "na kljuc", tj, kad ubacim kljuc da pocne sam da radi. i kada ugasim auto i okrenem kljuc da se sam gasi. Na starom mi je autu tako radilo, i nisam morao da se cimam i gasim rucno da ne bi slucajno zaboravio, pa da ne vuce akumulator, a ovo me sad nervira sto uvek moram da se cimam i da razmisljam da li sam ugasio ili ne. Serviser mi je samo rekao da je kao "komplikovano" spajati to u autu pa da mi zbog toga nije mogao uraditi. E sad, pitam ja vas, da li je moguce da je to stvarno toliko komplikovano da se ne isplati cimati i raditi to spajanje, ili me je on samo skinuo sa k.... jel mu se nije dalo da radi to? Da li bi ja to mogao sam uraditi, i da li je taj postupak univerzalan, ili se razlikuje od marke do marke (autia a i playera)? Ako bih mogao to sam uraditi, molim da mi neko kaze kako se to radi, i na sta treba obratiti paznju. Hvala puno unapred.

smuchac 17.08.2011 10:53

Šema je jednostavna ako u pripremi kablova u samom autu postoji žica koja tome služi. Ako je majstor dobar koji ti je to radio onda je vrlo vjerojatno da se ne može bez većih "operacija". Da si bliže.rado bih ti to sredio jer time se bavim već godinama.
Svejedno,napisati ću ti što i kako:

U pripremi ilitiga u ISO konektoru na koji se spaja autoradio moraš pronaći žicu koja dobija napon akomulatora kada se okrene ključ na poziciju ACC (prije samog "kontakta") koja je tebi dosad palila i gasila radio ovisno o položaju ključa. Tvoj majstor to nije spojio tako već direktno na žicu koja je stalno pod naponom od 12V iz akomulatora. Tu se sada mogu desiti problemi ako ti radio ostane upaljen pa da ti isprazni bateriju.

Boje žica su žuta i crvena kako u autu u pripremi tako i na samom radiu samo o marki vozila i radia ovisi koja što znači.
Najbolja moguća kombinacija je da se spoje crvena s auta na žutu iz radia i žuta s auta na crvenu na radiu. Zašto? E pa zato da se radio pali na ključ i gasi na ključ,a da ona druga žica koja je stalno pod naponom da "drži" memoriju radia kao što su sat,podešeni ekvilajzeri,radio stanice i slično.
Da budeš siguran,kombiniraj s žicama dok ne uspiješ. Radi to bez straha jer kombiniranje cvrene i žute nije opasno samo može imati dva efekta. Jedan trenutno ti imaš a treba ti drugi i za njega sam ti dao upute. Sretno! ;)

yamahapassion 17.08.2011 12:09

@smuchac: Hvala ti druze na ovom iscrpnom objasnjenju, probacu danas da uradim to po tvojim uputama, pa se nadam da cu uspeti nesto. Inace zaboravio sam napisati model auta je fiat punto sx, a player je pioneer.

smuchac 17.08.2011 13:26

Onda ću ti odmah reći da sam ne radiš ništa jer sam imao u glavi pretpostavku da se radi o Fiat Puntu. Već znam da si iščupao stari kasetaš s onom velikom i širokom maskom,kupio drugi radio i plastični adapter za "zakrpat" rupu koja je ostala nakon originalnog radia i znam kakve su žice unutra i znam da te žute žice tamo nema koja tebi služi. Jedina,ali jako mala šansa postoji da je ima ako je to kasnije od strane Fiata sređeno u Punto vozilima novijih godišta što za tvoj slučaj ne vjerujem jer mislim da imaš auto do 2003. godine proizvodnje.

Za pravo riješenje trebaš pomoć dobrog autoelektričara koji će već znati odakle dovući jednu žicu koja će u sebi imati napon samo nakon okretanja ključa kao što si imao na prijašnjem autu. Nažalost,kod tvog Punta,jedino ćeš tako dobiti to što želiš pa eto da ti uštedim vrijeme da se ne mučiš ukoliko sam nemaš znanje da to središ bez neke stručne pomoći. Pozdrav! ;)

yamahapassion 17.08.2011 13:56

@smuchac: vidi, meni je mehanicar stavio taj noviji radio, ali nema nikakve plastike da pokriva rupu, novi radio je taman legao u tu rupu gde je bio stari na knap. znaci nije moralo nista da se krpa, nego je samo radio nariktan u vec postojece leziste. E sad, u pravu si sto se tice elektronike nemam iskustva nimalo, i necu ni pokusavati, palicu na dugme, sve dok ne nadjem vremena da opet odem kod tog coveka pa ga namolim da mi namesti. U svakom slucaju hvala tebi na savetu. ziv bio.

smuchac 17.08.2011 14:11

2 Privitaka
Onda je tu igru s plastikom netko već odradio jer kad se skida originalni kasetaš,ostane poprilično ružne praznina oko novog radia kojeg metneš na mijesto staroga.. Ona se skrpa s plastičnim adapterom kao što imaš na slici dolje. Prva slika je originalan radio (pa sad zamisli rupu kad se on skine) a druga novi adapter i onda nov radio fino upadne i fino izgleda u ovoj plastici.

Trenutno vrijeme na Forumu 08:16

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org