YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Harmonizeri (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Digitech VL3D desktop vocal harmony processor (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=11892)

SMusic studio 11.06.2015 10:35

Kako, brate mili, iskoristiti LINE IN na vokalistu? Šta da pustim kroz line in, celu pesmu iz klavijature sa bubnjevima, basovima, solo deonicama, gitarama, podlogama?
Šta će iz svega toga vokalist da prepozna kao akord?

Znao sam da ću kad tad zažaliti što ne sviram cele akorde levom rukom.

Jel se svi ostali vokalisti koji imaju midi vezuju na klavijature na lower midi kanal?
Mislim na sve proizvođače, TC helicone, Digiteche itd...

casper 11.06.2015 10:55

Line in je namjenjen za primanje audio signala, prepoznaje akorde i na osnovu toga kreira prateće vokale. Iako je prvenstveno predviđen za spajanje gitare, može se u njega upiknuti bilo koji audio signal. Ljudi često koriste phone izlaz iz klavijature i spajaju ga u Line in.

Princip spajanja svih vocalista putem MIDIja s klavijaturom je uvijek isti. Vocalist samo prima informacije, a to ovisi prije svega o mogućnostima instrumenta sa kojeg se ona šalje. Tako je BK9 vrlo ograničen i preostaje se snalaziti. Kod Yamahe je to razrađeno vrlo dobro pa postoji više načina i modusa kako poslati midi informaciju prema vocalistu. Za live svirku je namjenjena midi komanda koja šalje info o akordu koji je odsviran, bez obzira da li ga sviraš kao One fingered ili nekeko drugačije. Vjerujem da i kod Korga postoji sličan način.

VUNIMRAV 11.06.2015 11:27

Evo ja sam se već malo privikao,sinoć mi je jedan naš kolega Veljo malo pobliže objasnio ona moja pitanja,ali@SMusic studio hvala ti što si odgovorio ovde na forumu da bi i ostali čalnovi imali koristi.Caspere,ja sam prikopčao onako kako si mi rekao,što bi rekli,ofrlje sam lower stavio na kanal br 5 i probao 10tak fajlova,bem li ga,radi svaki put,čak nisam ni gledao šta je na njima,u stvari koji je instrument u pitanju.
Caspere,pošto ja ne koristim više od 60tak fajlova (pop-rok-ex yu)možda bi najbolje bilo da pomoću našeg;) PSRUTI-a,sve polako prečešljam i postavim na jedan kanal l ower.Da li da izaberem instrument koji je stalan,strings,pad,hor....ili možda ritam gitaru ili šta već?

SMusic studio 11.06.2015 11:33

Ti si me nagovarao da kupim BK9, a ovo mi nisi rekao. Sad mi daj pola cifre koliko sam ga platio ili mi namesti ovo sr... da radi !:-w

Šalim se, naravno!

Ovo sa audio signalom bih razumeo da je neki solo instrument u pitanju koji daje jasne tonove ii akorde, ili recimo baš gitara, ali ovoliko instrumenata u signalu sa aranžera + udaraljke, zvončići, zvučni efekti, distorzije i ostalo što sadrže kompletni aranžmani , to će malo teže prepoznati.

To bi onda isto bilo i da pustim svih 16 midi kanala iz klavijature u vokalist, a na vokalistu stavim midi prijem na ALL. Šta bi se tu tek dobilo od harmonije?
Ili, po ovome, mogu bilo koju pesmu, ili tačnije neki instrumental u mp3 ili wav sa nekog playera da pustim u vokalist preko line in i on će mi napraviti tačne harmonije za vokal, jer je to isto kao i da sam priključio aranžer preko audio ulaza.
Malo mi je teže da poverujem da će ovako raditi korektno.
Uostalom, probaću pa ću videti.
Mislim da će mi na kraju ipak najbolje biti da pošaljem neku podlogu, gudače ili neki pad iz neke ACC trake, naravno, kao midi signal, a u krajnjem slučaju ACAPELLA mod, ali zašto sam onda kupio vokalist sa midijem?
Ustvari, krajnje pitanje je zašto sam kupio BK9? :(|)

casper 11.06.2015 13:13

1 Privitaka
@VUNIMRAV - to bi bilo najbolje rješenje, pregledati MIDIje i odabrati kanalu gdje svira instrument koji drži harmonijsku liniju, to ne mora nužno biti strings ili gitara, bitno je da su odsvirana tri tona, tj. akord, pored toga moraš paziti da na tom kanalu instrument svira u onim taktovima gdje želiš da vocalist "pjeva"
Da, dobro si spomenuo PRSUTI, odličan program s kojim se to može lako napraviti, tj pregledati sadržaj midija. Kao što sam rekao, Yamaha ima više mogućnosti za "komunikaciju" s vocalistom. Pored ovakvog "direktnog povezivanja" preko instrumenta koji svira na nekom kanalu, moguće je poslati informaciju o akordu koji je upisam u MIDI. On se prikazuje i pored lirycs, a može se unijeti u midi jednostavnom metodom koristeći PSRUTI. Odredimo kanal koji svira akord, po potebi dodamo i bas liniju i jednim klikom je u midi unešena inforamcija chord. (slika 1).
Pored ovoga pristupa, moguće je postaviti i sysex informacije u MIDI traku koje će pokretati vocalist. Ako koristimo VH koji je ugrađen u klavijaturu, tada imamo potpuni komfor jer sa sysex određujemo sve parametre, od uključivanja, isključivanja, efekta na vokalu, volumena pratećih vokala i svih ostalih detalja koji su vezani uz VH2.

Malo se raspisah, vidim da ima ljudi kojima ovo treba, pa možda bude korisno za "Yamahiste".

@SMusic studio - napisao si ovo :D

Citat:

Yamaha mi nekako sterilno zvuči što se aranžera tiče, nema dušu kao što sam navikao od Rolanda, a nisam siguran ni kako to izlazi na outputima.
i time si me indirektno uvrijedio pa sam te naveo na krivi put, namjerno. he he he, i ja se šalim :D

Line in je koncipiran tako da prepozna točan akord bez obzira što se u audio zapisu nalazi svašta nešta. Današnji procesori ugrađeni u sprave ovoga tipa to mogu odraditi bez problema, jednostavno rade na principu kao naše uho, "čuju i ispisuju". Naravno da se kod pjesama sa specifičnim obradama mogu dogoditi greške ali kada se radi o uobičajenom aranžmanu, to radi vrlo dobro i precizno.

SMusic studio 11.06.2015 13:55

@casper

Izvađeno iz uputstva za VL3D:

System Exclusive
Since all parameters are controllable by MIDI CC the VL3D does not support
parameter edits via SysEx.

Takođe, nije mi jasno šta ovo znači? Ne treba mi prevod nego šta bi trebalo uraditi sa klavijaturom u ovom slučaju po njihovoj preporuci? Da li transponovati celu klavijaturu ili samo midi kanal sa funkcijom Tx Shift?

Using the VL3D with a Keyboard
The VL3D can provide fully automatic harmony if you are using a keyboard.
Simply connect the MIDI output of your keyboard to the MIDI In of the VL3D.
The VL3D monitors what you are playing on the keyboard and adjusts the
harmonies to fit over the accompaniment. For best results, make sure your
keyboard is tuned to concert pitch (A=440).

casper 11.06.2015 14:28

Prvi navod govori o tome da VL3D ne može primiti sysex informacije štop znači da ovim protokolom ne možeš napraviti ništa u smislu kontrole. Ono što sam rekao u predhodonom postu vezano uz Sysex, odnosilo se prije svega na VH, vokalist koji je ugrađen u Tyros.

Drugi navod govori o tome da se VL3D može potpuno kontrolirati putem MIDI protolola. No, kada govorimo o BK9 onda si ograničen jer sama klavijatura nema dovoljno parametara namjenjenih za to. Fino štimanje na 440Hz koje spominju se odnosi na usklađivanje frekvencija. Kod BK9 se to nalazi u Global > Tunning .

Oba uređaja (VL3D i BK) trebaju imati istu vrijednost, u ovom slučaju je to 440Hz.

SMusic studio 11.06.2015 15:48

Ala su objasnili konekciju sa klavijaturom: "prosto spojiš klavijaturu midi out sa vokalistom midi in i vokalist prepoznaje šta svirate i pravi harmonije".

Ovo kao da je neko dete pisalo, baš su ga objasnili detaljno.
A ja baš mislio da vokalistu možeš da naručiš pesmu i on ti sam peva. Da ovo nisu napisali, ja ne bih znao čemu ovaj uređaj služi. Ej, ovo je uputstvo uz uređaj=))

hvala Casper !

VUNIMRAV 13.06.2015 09:26

Sinoć i noćas radio sa ovim VLD3,u MIDI modu i mogu reći da sam zodovoljniji nekgo sa performerom,ne moram se zezati sa odredjivanjem i zadavanjem tonaliteta.
Nego,caspere,ja bih ipak da idem mikrofonom u mixer,nekako mi se čini da mic mogu lakše naštelovati,onda ne znam ni koliku osetljivost da mu dam na VLD3,ako malo pojačam da se čuje onda mi pikuje ono svetlo iznaca"vocal"što naravno n ije dobro.Ja sam sinoć probao ići iz AUX3 u mikrofonski ulaz u vokalistu i sa dava kabla vratiti u stereo,ali nešto mi je počelo proivodit neke zvukove...efekte šta li tako da sam brzo prebaci i vratio na prvobitnu kombinacuju.
Pitanje,da li da signal vokalistu dam iz mixera sa običnim kablom sa banaom iz AUX3 u input ili iz AUX3 u microfonski ulaz(imam takav kabel,ostao mi od performera i vratim sa ova dva redovno ili nekako dragačije,želeo bih danas i to isporbati i da oslobodim moj mikrofon,nekako me i nervira da sam vezan za vokalist.

casper 13.06.2015 10:02

2 Privitaka
Kao što sam rekao, povezivanje MIDIjem je uvijek bolja opcija, vocalist radi preciznije. Drago mi je da si zadovoljan na gaži, vjerujem da će vrijeme i iskustvo donijeti nove i bolje doživljaje.

Preko PP sam ti predložio da mikrofon upikneš u vocalist samo radi toga da u početku izbjegneš moguće probleme koji nastaju kod krivog spajanja. Sada, kada si dobio ono što želiš, kada si malo ušao u rad s uređajem, možeš spajati vocalist na način da tako ga mogu koristiti svi oni koji pjevaju na bini.

Dakle, pjevački mikrofon uštekaš u mixer (mislim da imaš PM1000/2), a njegov signal proslijediš preko AUX3 u vocalist. Koristi balansirani kabl (slika1) i koristi MIC ulaz na VL3D. To je sve.

Problem koji ti se javio "... ali nešto mi je počelo proivodit neke zvukove..." je vjerojatno vezan uz dva potenciometra koji su bili pojačani (slika2). Njih obavezno postavi na nulu.

VUNIMRAV 13.06.2015 10:07

Hvala legendo,baš si car!!!!!!
Dodato:
Evo da dodam jedno pitanje!Noćas sam radio i koristio VLD3 na celoj mikseti(mic je uključen u kanal na mixeru),medjutim vokal mi se čuje iako je samnjen na kanalu,to ne bi trebalo zar ne,i za glasnoću samog vcl efekta su mi nekako puno odvrnuti potenciometri i sam plavi AUX3.Da li tako treba biti?A da,potenciometar na samom VLD za volumen,imam osećaj da ne reaguje iako je provereno ispravan.

casper 14.06.2015 11:12

Citat:

i za glasnoću samog vcl efekta su mi nekako puno odvrnuti potenciometri i sam plavi AUX3.Da li tako treba biti?
On mora biti stišan do kraja, to je uzrok što se mikrofon čuje i kada je njegov kanal stišan.
Možda se time odmah riješi i ovo
Citat:

A da,potenciometar na samom VLD za volumen,imam osećaj da ne reaguje iako je provereno ispravan.
a možda te samo osjećaj vara. :D

VUNIMRAV 14.06.2015 11:15

Ma nisam mislio na potenciometr eveć na šiber plavi,a ona dva potenciometra sam smanjio kako si nacrtao u prethodnim postovima.

casper 14.06.2015 11:29

Hmmm, onda ne bih znao što "ga muči". U svakom slučaju, mikrofon se ne bi smio čuti kada mu stišaš kanal. Malo testiraj, predpostavljam da su kablovi OK.
Ajde opiši sve što imaš uključeno u mixer i na koji način si povezao vocalist s mixerom.

VUNIMRAV 14.06.2015 11:37

Evo ovako postavka od prekosinoć: mic uključen direkton u vcl u mikrofonski ulaz-tropolni.Iz vcl dva ispravna kabla (iz line out) u jedan stereo kanal.Sve je radilo kako treba,ali ja sad hoću da mi svi korisnici-vokali idu preko vcl-miksera,a i nervira me to što mi moj mic nije odvojen i direktno uključen u mixer.
Sinoć sam sve to probao ali veza izmedju mixera i vcl je bila iz AUX3 pa u isti mic ulaz-topolni a izlaz sam ostavio kao prethodne večeri sa dva kabla u stereo,medjutim nisje išlo.Onda sam prvi kabael iz vcl(predpostavljam da je svaki prvi L ujedno i L/mono uključio u stereo retur na mixeru.Imao sam signal-vcl ali onako kao sam opisao u dodatom postu,vrlo tih u odnosu na pojačanje i čuo se i kad se smanji mikrofon na kanalu.Eto tako sam uradio,e sad ,bem li ga!??
Dodato:
Izgleda da kada se uključi dugme "Aux3 post",da se onda ne čuje mikrofon!!!

casper 14.06.2015 12:17

Moguće da je problem u kablu s kojim ideš iz mixera (AUX3) u mikrofonski ulaz u vocalistu (ulaz-topolni zovimo ga pravilnim imenom - XLR). Da bi bio siguran da nije do njega, uzmi jedan kabl s kojim spajaš klavijaturu (banana - banana ili stručnije 1/4″ TRS) i spoji ovaj AUX3 i VL3D na Line in ulaz.
Probaj i javi kako se ponaša, moraju biti stišani svi "mali plavi potenciometri" na mixeru osim onog na mikrofonskom ulazu i šibera na masteru.

Ovaj AUX 3 POST ne bi trebao imati veze s problemom. A i moraš biti siguran, ako ti se samo čini, možda se nisi dobro naspavao od sinoć. :D

#####################

Sada sam bolje pogledao ovaj VL3D i vidim da cijelo vrijeme pogrešno pišem i koristim izraz Line in, a u stvari sam trebao pisati Guitar In. To se odnosi na postove 1, 2 i 3 na ovoj temi.

Guitar In služi za spajanje gitare, tj. audio signala kojeg vocalist prepoznaje, procesira i na osnovu njega stvara preteće vokale.
Line In je uobičajeni 1/4″ TRS ulaz za pjevački mikrofon, ista mu je namjena kao ovaj Mic In (XLR) koji se nalazi odmah do njega.

VUNIMRAV 14.06.2015 12:24

Jbg,taman sam spakovao opremu,to još nisam probao,čim budem probao -naravno obaveštvam!!!

SMusic studio 25.06.2015 10:50

Kako da spojim ovo čudo na računar da bih mogao u Cubase da uradim prateće vokale sa već gotovom i snimljenom osnovnom vokal trakom?

Snimio bih prateće vokale odvojeno od main vokala u posebnoj traci ili više pojedinačnih pratećih vokala na više posebnih traka radi lakšeg miksanja u masteringu.

velja87 25.06.2015 23:08

Zavisi kakvu zvucnu karticu imas. Traku sa akordima spojis na guitar in(odaberes u programu i posaljes na odredjeni izlaz na zvucnoj pa sa tog izlaza u guitar in). Mozes i bez ovoga odaberse prosto tonalitet.
U line in prikljucis traku sa glavnim vokalom kojeg hoces da harmonizujes(opet je potrebno da odaberse traku i posaljes na zaseban izlaz).
Ma kraju line out spojis na zvucnu tamo gde su ulazi za snimanje i odaberse novu traku u programu gde ce to biti i snimljeno dakle prateci vokali.
Harmoni mix podesis na skroz desno da bi se samo culi prateci vokali.
Naravno na samom vokalistu treba da podesis ulazne signale kako valja da bi to radilo.

SMusic studio 26.06.2015 00:34

Hvala lepo, sad mi je jasno. Mnogo sam glup:(|), zaboravio sam da na kartici Fast Track Pro imam 4 izlaza a ne samo 2, pa ću moći da rootujem koju traku hoću na bilo koji od 4 izlaza sa kartice. A baš sam se pitao kako da iz kartice ubacim traku sa vokalom u vocalist, kada su mi oba izlaza vezana na monitorske kutije. :confused:
Uvek sam do sada koristio samo 2 izlaza pa sam ovo prevideo, a trenutno mi je studio u renoviranju pa mi je oprema spakovana.
Živ bio, Veljo !:)>-

Alen P 21.07.2015 20:24

Halo momci. Pitanje, razlika između tog Digitecha i VoiceLive 2-VoiceLive touch?
Pitam jer vidim da rabljenog nema ispod 200 eura a svako malo se može naći koji od navedenih TC Helicona za te novce. I, kolika bi bila stvarna vrijednost rabljenog Digitecha-pošto ne znam pošto su bili novi... Hvala puno.

GorŠtak 19.10.2015 08:56

Imam jedno pitanje,malo je off topic,ali i nije. Naime,posedujem Yamahu EMX88s i moje potrebe zasada zadovoljava u smislu snage,ali efekti nisu zadovoljavajući,pa sam cak i razmisljao da promenim miksetu,ali sta kupiti,za dobar sound,treba i novca. Tako da se dvoumim da li da kupim dobar efekt procesor ili ovaj vokalist? Konkretno me interesuje kakvi su efekti na njemu,znaci vokalist kao vokalist mi je takodje bitan,ali je sekundarna stvar u ovom slucaju?Zamolio bih kolege koji imaju iskustva sa ovim procesorom da mi pomognu u donosenju odluke.

veselinovicvs 20.02.2016 22:22

Da li se na VL3D moze smanjiti-ugasiti LEAD VOKAL?Pitam zbog spajanja vokalista preko AUX-a na vise mikrofona.

casper 21.02.2016 00:36

Okreneš potenciometar HARMONY MIX potpuno u desnu stranu i čut će se samo prateći vokali.

veselinovicvs 21.02.2016 20:44

Jel moze neko da mi objasni razliku izmedju DIGITECH LIVE 3 i DIGITECH VL3D?Posto nema da se kupi nov VL3D?Ili mozda negde ima?

Mislim kontam da je LIVE 3 predvidjen za gitariste ali da li su funkcije iste?I da li GUITAR IN ulaz,koji bi meni sluzio za prepoznavanje akorda,moze da bude i stereo?Posto sviram na PA600 ali ritmove farbam sa KETRON modulom SD1000 i fakticki sve sto se tice aranzerske strane ide iz SD 1000 u mix medjutim on ima 2 cinca kao izlaze.I sad,nebitno bio VL3D ili LIVE 3 da li bi mi pravilo problem ako bi iz tih cinceva sa SD1000 isao sa 2 kabla u harmonajzer u GUITAR IN.Nadam se da ste me razumeli.

andjela987 24.02.2016 16:01

Nebitno bio VL3D ili LIVE 3 da li bi mi pravilo problem ako bi iz tih cinceva sa SD1000 isao sa 2 kabla u harmonajzer u GUITAR IN.Nadam se da ste me razumeli.

Neznam kako bi ti se ponašao sa takvim spajanjem,ali imaš po meni bolju opciju.Spojiš SD5 midi kablom sa VL3D.Iz SD5 midi out na vokalist midi IN. VL3D automatski prepoznaje akordacije,da li sa aranžera ili sa midi fajla.
I to šljaka opasno.

VUNIMRAV 13.04.2016 07:50

Pitanje za poznavoce VLD3:
Ovaj vokalist koristim tako što ga postvim u gitarr mod(čini mi se da je bolje nego u middi mod) i spojim ga midi kablovima sa aranžerom.Čini mi se da dok pevam malo za....va,u tom smislu da mi glas "prebaci" pitaj boga u koji tonalitet i interval.Znam da je jako bitno kako "uhvatim" akord,to je već negde pisano,a da li možda postoji nešto u njegovim postavkama što treba odraditi i podesiti a da ja nisam podesio?Acapella mod ne bih koristio zato što nemam vremena da se zezam sa određivanjem tonalitea,jer su to rlo loše odradili na samomom vokalistu.

mihal 14.04.2016 15:48

Digitech vl3d

Ja sam Moj Digitech VL3D povezao preko midi , namestio izlaz da mi salje Gitaru/kontru. Harmony i humanize mi je na oko 30% i to uglavnom dobro radi ...ako pevac dobro peva. Ako ne onda je bolje raditi bez njega jer upropasti i to sto je dobro...Pozz

VUNIMRAV 14.04.2016 17:38

Pevač sam ja i što se tiče tačnosti tu je ok,nego mene interesuje,to tvoje "uglavnom" koliko je to u procentima,jer i meni radi,ajmo reći,uglavnom dobro,ali ja nisam zadovoljan sa tim "uglavnom"!To je nekih 60% kod mene,a doka sam imao performer bilo je i do 85%.mislim da je problem u hvatanju akorda,u toku svirke možda nekad uhvatim slučajno prvi ton tercu ili kvintu ili bilo koji drugi interval od kog se sastoji akord umesto osnovnog tona pa mi vokalist "očita" tu zapoved!!??
Mislim da je o ovome pisao Casper,evo čekamo njega da se oglasi ili Veljo,ili bilo ko ko zna nešto o tome.
Znam da je sa fajlovima kad se radi tačnije i kad se radi "acapella" ali ja neću tako jer nemam vremena za prebacivanje i odredjivanje tonaliteta.

sale_band 15.04.2016 17:08

Kako mozes na guitar mode da spojis midi kablom??
Tebi onda vokalist uopste ne registruje harmoniju :)

Za aranzer moras koristiti midi mode, i najbolje je slati lower midi traku u VL3D jer salje informaciju "na prvu"

VUNIMRAV 16.04.2016 12:11

Sale,ajde malo pobliže,krko je znanje!!! :D
Inače,imam i ga midi mod i na gitar,kako,je... l iga ne znam!!?Osim toga,koristim A midi za midi terce.

sale_band 16.04.2016 19:49

Guitar mode "čita" audio informaciju (audio in) a midi mode čita midi informaciju (midi in)
Ako si u gitar modu a saljes midi informaciju, onda ne radis nista...
Dodato:
Davno sam imao vl3d pa sam zaboravio detalje, znam da za midi moras da mu podesis koli midi kanal ce da prepoznaje harmoniju, ja sam koristio kanal 4 a iz klavijature sam slao lower traku na midi out kanal 4...

Sad razmisljam da ga uzmem ponovo, mislim da je odlicna sprava

VUNIMRAV 18.04.2016 09:39

Reseno i daleko daleko bolje,i tacnije,procenti dosli do 90 :lol: vise niti moze niti mi treba.
Hvala @sale__bend ,a posebno hvala Casperu koji je to opet lepo objasnio,nacrtao,uslikao,poslao......JBG,nekima treba crtati,ali ja se tesim sa onima kojima ni cratanje ne pomaze.
Momci hvala VLD3 radi onako kako treba i da,rade i medi terce nesmetano!!!

casper 18.04.2016 10:15

1 Privitaka
@sale band je dobro primjetio, spajanje kabla u Guitar mod nema veze s midi protokolom. No, nije u tome bio glavni problem kod povezivanja Tyros-a s VLD-om. Problem su stvarale MIDI terce koje koristi @VUNIMRAV.

Ako netko naleti na iste poteškoće, možda mu ovo objašnjenje pomogne. Dakle, "iz igre" je potpuno izbačen audio kabl i spajanje u Guitar mod ulaz VLD-a. Iz mog iskustva, taj ulaz dobro funkcionira samo za gitaru, spajanje s aranžerom rezultira vrlo nepreciznim pratećim vokalima. Rekao bih, više štete nego koristi.

Kod @VUNIMRAV-a MIDI terce koriste MIDI A terminal. Za spajanje Tyros 3 sa VLD-om smo iskoristitli MIDI B. Midi kabl je spojen na stražnji izlaz Tyrosa u MIDI B OUT, a s druge strane u MIDI IN VLD-a. U podešavanjima VLD-a smo postavili 5 kanal za primanje podataka, a kod Tyrosa smo odredili da LOWER šalje informacije o trenutno odsviranom akordu. I to je sve, slika govori tisuću riječi. (FUNKCTION MENU > MIDI > EDIT)

VUNIMRAV 31.08.2017 19:00

Caspere,da li se i kako može spojiti VLD 3 sa laptopom i da mu "komnanda" bude midi fajl koji se pušta sa lapotopa?

casper 31.08.2017 19:26

Improvizacija ...
AKo bi koristili audio signal kao "kontrolu" onda laptop i VLD treba spojiti kablom iz slušalica laptopa. U tom se slučaju midi fajl ne čuje van.
Ako koristimo MIDI kao "kontrolu onda moraš imati neki dodatni hardvare koji bi slao taj podatak.
Za što ti konkretno treba, za kakvu upotrebu. Live nastup, snimanje kod kuće ...

VUNIMRAV 31.08.2017 20:50

Jedan kolega kupio i pita mene pošto ga imam i ja,a ja mu kažem ja ne znam ali znam ko zna i eto!

Kad radi sa girtarom onda ide ono redovno ali često ide raditi sam pa pusta fajlove.

casper 31.08.2017 20:52

I sad bi kolega otišo u birtiju, pustio vanbasco na lap, spojio vld i pjevaaaaj mi pjeeevaj sokoleee ... :D
Pitaj ga za što mu treba pa ćemo dati savjet.

PS. sad vidim dopunu postu, ako nastupa s gitarom, nema idealnijeg, spoji gitaru u VLD i pjeva .. ovo s laptopom je malo veća improvizacija

VUNIMRAV 31.08.2017 21:05

On i još jedan sviraju akustične gatare,kako to sad zovu Unplugett" :D i kad tako radi onda ide u gitar mod...i to funkcioniše savršeno,ali on nekada ide i sam i odradi svirke gde se sve i svašta peva ali je zabavnjak uglavnom i tad pušta fajlove pa bi probao iskoristiti vld da mu pomogne.

casper 31.08.2017 21:33

Ako ga koristi uz laptop s audio signalom kao "kontrolom" VLC-a, nedostaje mu izlaz iz laptopa do mixera. Znači da ta opcija otpada.
Za midi kontrolu mu treba dodatni midibox.

Ako već svira gitaru, neka pusti midi s laptopa, a VLC kontrolira s gitarom preko Guitar In.

Trenutno vrijeme na Forumu 07:37

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org