YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Kutak za harmonikaše (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Weltmeister Supita (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5227)

glogin 23.07.2008 14:49

... bas me zanima

Ako treba mogu poslati jos neku sliku!
:)

shtimerserviser 23.07.2008 18:50

GLOGIN !
Neznam shto si toliko zapeo oko glasove.Glasovi su A.Bugari ali da bude dobra tonski harmonika ne su u pitanju samo tonovi.

shtimerserviser 23.07.2008 18:59

MileGuerini
Toliko si aktivan sa odgovorima i tako sigurno dajesh strucne odgovore, kao da si rodjen u Kastelfidardo i imash veliko iskustvo,a kazesh da mora da pitash majstora.Nemoj da mi zamerish.Pozdrav

MileGuerrini 24.07.2008 00:09

Citat:

Originalno postovano od shtimerserviser (Post 44754)
MileGuerini
Toliko si aktivan sa odgovorima i tako sigurno dajesh strucne odgovore, kao da si rodjen u Kastelfidardo i imash veliko iskustvo,a kazesh da mora da pitash majstora.Nemoj da mi zamerish.Pozdrav

Pozz.
Dobro si rekao, i da stavis lose tonove u bolju harm. ona ce zvucat kako zvuci, a isto tako i da stavis odlicne tonove u losu, opet ce ostat losa (ne bi vjerovao ISPROBAO SAM:))!

Sto se tice iskustva, nisam ti ja neki majstor :(, jedino je sto poznajem harmoniku mehanicki jako dobro, a sto se tice tonova znam neke pojedinosti koje mi je majstor objasnio. Onako povrsno, koji je glas a-mano, koji tipo-a-mano, i kako se stima i sl,...
A sto se tice Hohner, francuski tonovi i sl.-NULA, neampojma!

P.S.Ne bih htio da ispadne da se pravim pametan sto se tice ovih stvari, ali tako malo caskamo pa volim da kazam sta mislim da znam i sta sam cuo. IZVINTE ako sam pisao nesta sto nije tocno;)

shtimerserviser 24.07.2008 08:18

Zamolio bih te da mi objasnish a-mano, tipo- a-mano.SHta je to u prevodu poshto sam primetio da a-mano si upotrebio i ranije u tvojim komentarima.

MileGuerrini 24.07.2008 13:56

Citat:

Originalno postovano od shtimerserviser (Post 44777)
Zamolio bih te da mi objasnish a-mano, tipo- a-mano.SHta je to u prevodu poshto sam primetio da a-mano si upotrebio i ranije u tvojim komentarima.

Ovi ljudi s kojima kontaktiram sto rade harmonike a-mano nazivaju 1. klass. tonove, rucno zavrsene, a tipo a-mano 2. klass., (italijanski a mano znaci rucno rađeno, bar mislim)
P.S.Ako dugo radite harmonike, mozda vam je poznato ime Gradic Veselin, iz Slavonskog Broda? Radio u Castelfidardu 30 god. A otkako je u penziji radio je u Brodu. Sad ima preko 70 g.

glogin 24.07.2008 14:09

Koliko je meni poznato ...

Proizvođači u Italiji glasove klasifikuju u tri kategorije MAKINA (mašinski) TIPO AMANO (mašinski sa ručnom doradom ) i AMANO (ručno rađeni glasovi ). Svaka od ovih kategorija ima po nekoliko pod kategorija - klasa: prva, druga, treća... dok u kategoriji AMANO glasova ima samo dve klase. Postoje i ultra klase glasova nezavisnih starih majstora tipa Severini, Mazzieri, Morlaki, Sabatini otac ali se obzirom na ograničenu proizvodnju jako teško dobijaju. Razlika u ceni između klasa je drastična.

shtimerserviser 24.07.2008 15:15

Sve glasove / perca / se prvo mashinski shtancaju pa zatim se doradjuju i nituju rucno na plocicu.

glogin 30.07.2008 13:51

Zna li neko nesto o ciscenju (pranju) tonova. Kako i zasto?!

MileGuerrini 30.07.2008 19:47

tonovi

Citat:

Originalno postovano od glogin (Post 45302)
Zna li neko nesto o ciscenju (pranju) tonova. Kako i zasto?!

Pa to obicno rade majstori kad stimaju harmoniku, skidaju ih sa fasena i kad ociste od voska peru ih u nekoj kemikaliji, kojoj i kakvoj neampojma:(, a peru ih zato sto bude na njima prasine, hrdje i ostale prljavstine koja se s vremenom nakupi.
A od sve te prljavstine i izmorenosti se glasovi rastimaju!
Koliko ja znam!;)

Trenutno vrijeme na Forumu 02:35

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org