YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Odakle svirate ove pesme? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=14297)

Beethoven 20.06.2010 16:43

avlije,avlije e-moll
polomicu case od kristala g-moll
bele rade F-dur
uz moravu vetar duva F-dur
devojka iz grada F-dur
ljubi me i nista ne pitaj g-moll
moj dilbere harmonski a-moll
poslednji boem F-dur

Ovo su moji tonaliteti, odatle ja pevam ove pesme.

Pozz
Dodato:
P.S. Sad sam video ceo spisak pa da dopunim.

Ajde mori dan dva a-moll
mirno spavaj nano harmonski c-moll
nije mene duso ubilo a-moll

marco 20.06.2010 17:23

Ja to obicno sviram iz nekog coska, jer skoro uvek tako nekako stojim, u nekom cosku na svirkama.

Kakva sve pitanja necete postaviti... Svira se odakle ti je nejbolje za pevanje, ili odakle ti pevac-pevacica peva.
Pola pevaca ne moze da otpeva Sabanov, Serifov ili tonalitet Ljube Alicica...

Ovo me podjednako iritira kao i teme gde se traze ritmovi za pesme kao sto su recimo Neznanka, Oj jarane jarane, Moj dilbere, Crne kose, za kolo, ili za neke kojih u klavijaturi ima mali milion...

zeljko 20.06.2010 18:32

Pa zato sam i napisao polomicu case od kristala iz e dura jer i forspil sam krece i ne zadrzava se dugo u e duru koliko ja znam a posle ima tu i molova naravno e sad dli je teorijski dur ili mol...ja bih prije rekao kao kolega dell da je durska pjesma..

Naravno kao sto neko rece sve zavisi odakle koji pjevac je u stanju da odpjeva i ne da kresti kao da ga biju...ja nevidim problem da se jedna pjesma ne moze skinuti iz razlicitih tonaliteta ako znas iz jednog znaces i iz drugog.Poooz

bokivelik 20.06.2010 23:03

....

@zeljko pesma je u A mol-u tu odakle ti kazes ali nema veze.
Hteo sam samo napomenuti kolegi @nemanja 1982 da kad skida pesme za njegovog pevaca doviljno je da je odmah transponuje za kvintu ili kvartu i nemoze da promasi tonalitet.

Ace 20.06.2010 23:12

@nemanja 1982

Vezbaj pesme u razne tonalitete. Transpose ne koristi nikako. Samo vezba i vidices tokom vremena kako ce ti postaje sve lakse i lakse smeniti tonalitet pesme, iz Am u Fm ko sto kazes i neces praviti greske ;)

nesaband 20.06.2010 23:45

@nemanja1982

kolega nemanja ako te mogu tako nazvati!!!

svaka pesma se svira iz tonaliteta koji odgovara pevacu ili pevacici koji pevaju odredjenu pesmu.

svaki pevac ima svoj raspon glasa tako da od toga zavisi iz kog ce tonaliteta odpevati koju pesmu.

milepsr 21.06.2010 00:06

Citat:

Originalno postovano od d3llbQy_DM (Post 137175)
Inace, po muzickoj teoriji, tonalitet pjesme se odredjuje prema zadnjoj noti, a moze i po zadnjem akordu, tako da je polomicu case od kristala pjesma u duru bez obzira sto je raspolozenje molsko ;)

Nema veze tonalitet...

Postoji i nesto sto se zove harmonski mol :) Ta i jos mnoge druge pesme su u harmonskom molu.

Imas pored dura i mola jos skala :)

nesaband 21.06.2010 00:12

@milepsr:
ovo sto ti sada objasnjavas u poslednjem postu je za muzicku teoriju =))
Sa duznim postovanjem svim kolegama ja sam pregledao ovu temu i vidim da mnoge kolege ne znaju da odrede iz kog tonaliteta se svira koja pesma pa cak ne znaju ni da li je pesma durska ili molska tako da to sto si napisao mnogi nece razumeti.

nadam se da se ne ljutis mom komentaru koji nije zlonameran.

Pozdrav

bokivelik 21.06.2010 00:15

....

Neso a kako drugacije moze da se objasni kolegama koji kako ti kazes neznaju dali je pesma durska ili molsaka?

Ace 21.06.2010 00:17

Ma zna se sta je sta ..... mol: prirodni, harmonski, melodiski .... za one koje ne neznaju ... nek pretraze google-a ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 16:08

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org