YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Akordi i partiture (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=73)
-   -   Rizo Hamidovic - Ostavljas me samog (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=10300)

Sejox 11.08.2009 00:11

Ova pjesma Rize Hamidovica je "dobro starija" od 2-3 godine.
U stvari,ona je sa albuma iz 1990.godine-"Samo sam jednom volio" i to
je mislim njegov najbolji album sa folk pjesmama.

A malo zabune je mozda bilo i u postavljanju harmonije-ovo veliko
slovo "D" bi trebalo da znaci da pjesma ide iz D dura.Greska u pisanju....

Citat:

Originalno postovano od BoleroBend (Post 97312)
evo ja ovako sviram

D-----------Gm
Tesko je kad nekog volis
C-----------F
a sa njime ne govoris

A ovi izrazi "muski ili zenski tonalitet" se mozda negdje i koristi,ali nema veze sa stvarnscu.Sve je do vokalnih mogucnosti pjevaca/ice i same pjesme.

Pozdrav,

milanceshow 11.08.2009 00:34

I Sejo i Burli su upravu.....
Pesma je mnogo starija.......inace sviram originalnu verziju....
Doslo je do malog prepiranja oko harmonija jer pesma pocinje u duru,a posle se vraca u mol....

Beethoven 11.08.2009 01:19

Da sam znao da ce ovoliko daleko otici,ne bi ni pisao...

Pesmu "Ostavljas me samog" ja pevam iz c-molla.Kad bi svirao PEVACU,svirao bi mu iz c-moll ili d-moll ili e-moll-a (normalno i cis-moll-a,dis-moll-a).I to ja zovem muskim tonalitetom ali samo za tu pesmu.Kad bi pratio pevacicu,svirao bi joj ovu istu pesmu iz g-molla,a-moll-a...Mislim da je sad jasno.Naravno da se tonaliteti ne dele na muske i zenske ali jedna pesma moze biti u zargonu receno "muski" ili "zenski" tonalitet te pesme.

A neko je pomenuo da to sto pesma pocinje akordom c-molla ne znaci da je iz c-molla...Tacno,potpuno.Konkretno ova pesma pocinje akordom G-dura (u mom slucaju).

G c
Ostavljas me samog....

A pesma je iz c-molla odnosno u "c-mollu".

Kome nije jasno,objasnicu mu ali tek kad on meni objasni zasto smatra da nije tako,i hocu dokaze.

Ajmo,drugari,ko misli da je g-moll neka dokaze,ko smatra da je c-moll neka takodje da svoje misljenje...

Mozda neko misli i da je G-dur...I to pozdravljam samo da da argumente.

I,naravno,bez svadje i prepirke,na kraju ce mnogi imati velike koristi od ove polemike.Narocito neki koji su ubedjeni da pesmu "Jovano,Jovanke" sviraju iz E-dura.

Pozdrav.

skoricnik 11.08.2009 01:21

Da, tako je, u zargonu se za tonalitete kaze kao da su muski i zenski a ustvari to ne postoji, kao sto sam i napisao. A isto tako ce se i varati oni koji misle da je "Luckasta si ti" A-dur :)

Pozz

BoleroBend 11.08.2009 13:03

=)) vi ste kraljevi..ovo se pretvori u casove muzike
-vrlo je jednostavno, pesma je molska i (u vasem slucaju) je Gmol.
-dakle nebitno je sto ona pocinje uvodnim akordom G, i sledecim Cmol..moze pocinjati i sa CICmol-om.
-njoj se osnovica nalazi u Gmolu i svira se u skali Gmol-a. (a sticajem okolnosti u sklopu Gmola je i Cmol pa i G kao prelazni akord,)
da je iz Cmola u opticaju bi bili drugi akordi.
-a iz istog principa "luckasta si ti",je molska pesma, verovali ili ne.
-jovano jovanke, takodje, molska pesma u orijentalu.
-dakle ako je skala u kojoj se svira durska i pemsa ne moze biti drugacija i obrnuto.
Dodato:
evo nasao sam nestosto vam moze pomoci oko nejasnoca http://www.yu-midi.com/forum/index.p...t&contentid=13

Beethoven 11.08.2009 13:18

Link sam pogledao da ne ispadne necu...

A ako smatras da je g-moll,objasni mi pojavu tona As.Ton As u g-mollu ne postoji.

As
Na deo "drugog ljubis ti"...

Ako se ne varam tu je As-dur a i vokal peva ton as.Objasni mi molim te pojavu tog tona i tog akorda i kakve on ima veze sa g-mollom.

Pozdrav.

P.S.Iskoristi i ovaj tekst koji si postavio,ovu skolu lestvica.Tamo potrazi.

P.S. Pesma 'luckasta si ti" je cist B-dur.:)

A ostalo necu da ti sad objasnjavam nego korak po korak.c-moll u toj prici nije "prelazni akord" vec subdominanta koja je sa osnovnim (tonikom) i dominantom (u ovom slucaju G-dur!!!!!) cini osnovni stupanj.

Svako ko nije ucio muziku u skoli moze biti odlican muzicar,to nikad nisam osporavao,ali nikad ne treba da ulazi u polemiku sa ljudima koji su muziku izucavali.Nije to tako prosta nauka kao sto se nekima cini.

Millan 11.08.2009 13:25

Samo da se nadovezem u vezi pesme Luckasta si ti... Tema vec postoji i pricano je o tome, a i objasnjeno...B-)
http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?t=5290

BoleroBend 11.08.2009 13:43

video sam da sam napisao da su c i g prelazni, mislio sam samo na g, i pogresno sam napisao,a ti se bas za to uvatio iako vidis sta sam hteo. izvinjavam se.
ne mogu dalje da pricam o ovome jer cemo dobiti kazne jer ovo nema veze sa temom, na casove sam isao privatno kao i 95% njih, naucio sam dosta al ipak ne bi onda zalazio u raspravu s nekim ko ima visu muzicku

ja priznajem da ne mogu da skontam ako ti je tu uvod G,c, kako je to c skala.
ako ti kazes da je to Cmol onda je Cmol.neka bude
voleo bi da cujem jos neko misljenje.

zeljko 11.08.2009 14:12

Bethoven je ja mislim u mpravu i ja tu pjesmu Luckasta si ti sviram u B duru i mislim da je durska pjesma,sam forspil te pjesme pocinje u Bduru,naravno ima tu i molova ali ipak ja koliko se razumem mislim da je pjesma durska.pozdrav

Sejox 11.08.2009 14:50

@Millan je postavio link za temu,na kojoj se vec raspravljalo na "yu-midi" nacin
o harmoniji ove pjesme-"Luckasta si ti".
E sad jedino,ako hocete da utvrdite gradivo i ponovo izdiskutujete.;)
Nemam nista protiv....mada,mozda je to sve "Sizifov posao".

Pozdrav,

Trenutno vrijeme na Forumu 13:39

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org