YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Koristite li transpozer??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4628)

Gorance 03.06.2008 00:10

harmonikas

Kao prvo 90% svirki sviram dalapu,stariju od mene.Tu nema transpoze,sviram sve,jer moram,ali se dobro pomucim kad treba da odsoliram sa crne.To se oseti i na kvalitetu.Da bi isto svirao iz svih tonaliteta bar neke moras uvezbavati skroz posebno,a to trazi vreme!!!???A za to vreme dok ja vezbam "Ja sam covek s koferom u ruci" iz svih tonaliteta,oticicu u penziju.Za solo je jako korisno prebaciti pola tona gore dole,samo treba imati meru,i smanjiti to na minimum.I kad sviram klavu ja ne koristim transpoze jer radim sa istom ekipom 10 godina,al kad upadne neko sa strane, pa kad je jos radio sa dugmetarcima,pa oce fis, i tako to,sto da ne.Pozdrav svima.

klavijaturista 03.06.2008 01:00

Evo ikreno ja koristim TRANSPOZE jer sam navikao ali polako se odvikavam ali jbg..kada sam na svirci idem na sigurno jer nezelim brljati!!!

antalus1000 03.06.2008 01:17

transpoze je ekstra stvar ali mislim da to uspori svirku?
ja ne razumem kako neko pogodi odakle pevac peva meni je to problem:) npr znam da odsviram nesto iz Dm i on to peva iz Am ja moram da povecam na +4? dok sracunam za koliko se to povecava kocim svirku onda to sto sam povecao za +4 moram da spustim na +2 jer peva iz Gm kako si vi snalazite oko toga? ja nemam pojma iz svih tonaliteta zapravo znam samo iz onog iz kojeg skinem pesmu. kod mene je to frka jer nisam profi sviram za sebe ali sam primetio da kad neko peva da se pogubim na tom transpozeru.

mariok 07.07.2008 14:24

Naravno da koristim,sto bih se mucio kad mogu lepo i sigurnije da sviram sa transposerom ;)

skoricnik 07.07.2008 14:26

Transpozer retko kad koristim...Najcesce sviram iz svakog tonaliteta...Bilo da je to As moll ili C dur, totalno nebitno...

gibanica 08.07.2008 02:12

evo male pomoci na transpozeru ako picite iz a mola:
Dmol +5 / -7
Emol -5 / +7
Gmol -2 / +10
Fis -3/ +9
Hmol -1/+11
Cmol +3/-9
itd..
odatle ljudi uglavnom pevaju

blatusan 08.07.2008 02:19

to je dobra stvar....ja licno koristim tkodze transposu al sa tritonom je malo zajebano pa sviram kako stignem :)

GALA 08.07.2008 02:43

Citat:

Originalno postovano od blatusan (Post 43395)
to je dobra stvar....ja licno koristim tkodze transposu al sa tritonom je malo zajebano pa sviram kako stignem :)

Alene od kad ti imas Tritona ? zar ti nemas TR ...hahahahah...hehehee šala

Pozdrav buraz,,di je radio nema ga

Belja_SO 08.07.2008 02:51

viva la transpose :)

ja bash volim to dugme tj ta dva dugmitja transpose - i + :)),meni se cak i sje..lo od pritiskanja:).volim i ja da sviram osvakud.znam da se zatupljujes s tim ali brate kad je nesto lakse zasto se mucit :D. Malo sale naravno. Koristim ga dosta,jos pogotovo kad sam pesmu naucio iz originala a pevacica peva od ko zna kuda onda transpose radi ko lud. :D

kreso 08.07.2008 09:56

Cijeli štos oko korištenja transpoezera se svodi na broj 12.
Primjerice da bi ga lakše koristili evo i male demonstracije :
C dur = 0
C# dur = +1 ili -11 => 1+11 = 12
D dur = +2 ili -10 => 2+10 = 12
D# dur = +3 ili -9 = 3+9 = 12
E dur = +4 ili -8 => 4+8 =12
F dur = +5 ili -7 => 5+7 =12
F# dur = +6 ili -6 = 6+6 = 12
G dur = +7 ili -5 => 7+5 = 12
G# dur = +8 ili -4 => 8+4 = 12
A dur = +9 ili -3 => 9+3 = 12
B dur = +10 ili -2 => 10+2 = 12
H dur = +11 ili -1 => 11+1 =12

Znači sve se vrti oko tog famoznog broja 12. Ako sviraš A dur iz dublje oktave, ideš na -3, da bi povisio oktavu izračunaš koliko ti treba do 12 i dobiješ odgovor tj +9. Jednostavno !
Zašto ? Zato jer ljestvica u oktavi ima 7 cijelih i 5 polutona (C-D-E-F-G-A-H-C su cijeli) i (C#-D#-F#-G#-B su polutonovi).

Tko ovo skuži može transpoze koristiti na workstationu u toku pjesme (bitno je da promjenu izvrši unutar takta).

kreso 08.07.2008 10:00

Isto tako na večini klavijature da bi ubrzali prijenos tona uz pomoć transpozera ne trebate vječno pritiskati dugmad + i -, nego pritisni tipku transpoze (drži je) i s kotačićem/točkičem odvrti lijevo il desno (ovisi koji dur/mol trebaš) potreban broj.
Ne znam koliko vam ova informacija koristi, al mislim da će vam tipka transpoze puno dulje trajat ;)

Tomy 08.07.2008 12:09

Ja niti ne mogu koristiti transpose jer imam apsolutni sluh. Ako povisim npr. za +1 a sviram iz C dura mene jednostavno vuku prsti na Cis jer mi uho čuje da je Cis i ne mogu si pomoći. Zato je za mene transpose promašena funkcija.

milan_lekic 08.07.2008 12:47

@kreso to na Pa 80 ne funkcionira isprobano:)

kreso 08.07.2008 12:59

@ Milan Lekic

Milane, kako ti ne radi ??? :-O
Jesi probo u kombinaciji i sa shift tipkom ?

Kolko se sječam mislim da može na Pa80. Ispričavam se ako griješim i ako neide. Davno sam probo i kolko se sječam mora ić.
Na KORG-ovim workstationima (npr. N364 kad uđeš u global, pa transpoze možeš upisat preko numeričke tipke samo npr samo + ili - i broj s tastature, ali poslije obavezno OK) radi, pa na Yamahinim aranžerima sam osobno isprobo, pogotovo kad radiš "keksu" u sequencer modu radi bez beda.

Ja inače ne koristim puno transpozer u svirci, kako sam naveo samo u ekstremnim prilikama +/- za jedan ako je neki kompliciraniji dur/mol i brža pjesma pa radi umora osjetim da je neću moć izvest kako treba.

Transpozer sam često koristio kad sam nekad pravio MIDI fileove (mislio sam kako ću se na tome obogatit preprodajom :rolleyes: ) u sequencer modu.

Al kako sam reko kad sam god radio u sequenceru "keksu" na bilo kojem aranžeru sam pomicao vrijednost transpozera s kotačićem, znaći da i u live modu mora radit isto.

kreso 08.07.2008 13:05

Stvarno ne radi na Pa80 !!!! :-O
Eto, sad sam probo i neide. Ne mogu vjerovat.
Pa kako sam to onda ja pobrko lončiće. Sad se ne mogu sjetit na koju foru sam to jednom pokrenuo na KORG-u Pa, il je možda bio neki stariji KORG il drugi aranžer.
Ispričavam se na dezinformaciji !!!
Ajd probajte druge modele s tim štosem, pa da znamo i odgonetnemo na kojma radi, a na kojima ne :)
Probat ću tokom dana se prisjetit i sprokljuvit na koji način sam preko kotačića mjenjo vrijednost na transpozeru. Siguran sam 99 % da ide.

milan_lekic 08.07.2008 13:09

ne ne ide ajde serife ne sikiraj se sad zbog toga

jager 09.07.2008 07:41

@Tomy

A nemoj mi reci da cujes "na slepo" razliku da li pesma ide iz C ili C# ?!?
Ili, npr, ide pesma na radiju i mozes da kazes tacno iz kog je tonaliteta?

harisfaz 09.07.2008 17:57

zasto ne bi cuo?? pa kad covjek ima apsolutni sluh, moze cuti i kad muha leti da kaze koji je ton, i kad cuje avion, i sirenu od auta...SVE!!! jedina mana je to sto ti sve smeta, jer cujes sve moguce sumove i neartikulisane zvukove...

No.1 09.07.2008 23:55

@ Tomy

Reci nam u koji ton prdis?:lol::lol::lol:
Ja sam duboki negde F0

Alix 10.07.2008 00:06

Buraz ova ti je dobra...Duboki F...
Vala dako može da razlikuje visinu z apolatona ili na pamet dazvekne intonaciju--PROSTO SUMNJAM!!!
jedino ak oje kakav maestro ili dirigentsa stažom od 30 godina koji samo u glavi sluša tonove i note a ovako---Fenomen...

zeko 10.07.2008 00:45

Poznajem osobno jednog skolovanog klavijaturistu ( akademiju je zavrsio ) i svira kod nas u Rijeci po narodnjackim klubovima, inace je rodom iz B.Luke. ako se netko kretao ovim podrucjima vjerojatno je onda cuo za njega, vecina ga zna kao BABAC. Iako nisam u to prije vjerovao sa njim sam se uvjerio, covjek ima taj apsolutni sluh, sviras notu, on ti kaze sta si svirao ( bilo koja boja, oktava..) ma sve sam probao..pjesma svira on zna bez da takne kljavu od kud je..al uglavnom kako i sam kaze, njegov zivot ja samo i samo muzika i to je postigao nakon dooosta treniranja uha i odradjenih svirki.

No.1 10.07.2008 01:36

Postoje takve baba-roge od muzicara.Svaka Cast!!!

kreso 10.07.2008 10:00

Nije slučajnost, ima dosta ljudi sa savršenim sluhom. Zeko ovaj tvoj primjer sam vidio i isprobao s dosta ljudi. Čak je (interesantno) jedan malac (polaznik muzičke akademije) dolazio na audiciju kod nas u bend. Ima stvarno perfektan sluh, no u cijeloj prići je interesantno to da je taj apsolutni sluh kod njih vezan za frekvenciju i boju pojedinih tonova. Što su dublji il viši tonovi to mu je koncentracija slabija i teže pogađa, no u rasponu od C2-C5 je doslovce nepogrešiv.
Isto tako imam jednog prijatelja studijskog ton majstora, koji je aktivno svirao bas gitaru do prije par godina. Faca do jaja, perfektan sluh, nepogrešiv. Kaže da nije ni sam bio svjestan svojih sposobnosti nego da mu je došlo s godinama, onako jednostavno kad je u autu slušo neke pjesme i pogađo dur/mol pjesme. Poslije kaže da je pogotio od prve tonalitet ama baš svih. Trenutno ga živciraju slavuju. Sluša njihov cvrkut i nikako ne može odrediti iz kog dura cvrkuću :lol:. Čak je i sampliro cvrkut, al ne ide mu. Čak je počeo filozofirat da su ptice u stanju odpjevat nešto kao poluton od polutona :-O. To bi po njegovom trebalo biti kao nešto u stilu C-C#-C##-D-D#-D## ... itd. Mislim uopće je teško percepirat u mozgu što on trenutno filozofira, jer povisilica na povisilicu opet daje čitav ton ... Nemogu više, boli me glava od pokušaja da shvatim :confused:

Tomy 10.07.2008 16:51

Citat:

Originalno postovano od jager (Post 43529)
@Tomy

A nemoj mi reci da cujes "na slepo" razliku da li pesma ide iz C ili C# ?!?
Ili, npr, ide pesma na radiju i mozes da kazes tacno iz kog je tonaliteta?

Ne lažem ti. Ti meni udari neki akord na gitari, ja ću ti reći koji je bez gledanja. To se zove apsolutni sluh zato ja izbjegavam transpose.

Citat:

Originalno postovano od harisfaz (Post 43581)
zasto ne bi cuo?? pa kad covjek ima apsolutni sluh, moze cuti i kad muha leti da kaze koji je ton, i kad cuje avion, i sirenu od auta...SVE!!! jedina mana je to sto ti sve smeta, jer cujes sve moguce sumove i neartikulisane zvukove...

Potpuno si u pravu. Zbog toga što čujem muhu u kojem tonu leti, u muzičkoj školi su me zvali muha. I smeta mi ako se koncetriram na to.

Citat:

Originalno postovano od No.1 (Post 43617)
@ Tomy

Reci nam u koji ton prdis?:lol::lol::lol:
Ja sam duboki negde F0

Sad me već malo zezate?? HAHAHAHA
Mada je i to moguće otkriti, ali tako daleko nisam išao. Meni ne hodaju po glavi takve ideje!

Vaxter 10.07.2008 17:07

@kreso
I ja sam se zajebavao sa pticama i ljudskim govorom, dok sam bio u muzichkoj.
Price ne pevaju samo chetvrt tonove i sl., nego ih vecina pravi neki portamento( imaju ga ptice, a nema pa80:)) ), tako da se chuje svashta! :))

Tomy 10.07.2008 18:15

I ti imaš apsolutni sluh?? Ako imaš svaka i tebi čast!

Vaxter 10.07.2008 18:30

Da, ali ne mogu se pohvaliti da je izvezban... :S
Dok sam ishao u shkolu i giljao po solfedju, bilo je oke.
Sad...
Mnogo je zajebanije...

Ranije sam stalno u glavi imao E3, na osnovu koga sam se orijentisao.
Sad ga i ne uhvatim svaki put... :))

Sejox 10.07.2008 18:49

Pa dobro-ako covjek ima apsolutni sluh,ja mu vjerujem.
Posto ja volim cvrkut ptica(narocito ujutro) nerviralo bi me kad bih mogao cuti kad neki slavuj ili stiglich "falsiraju" i to jos sa ovim "Vax-ovim portamentom".;)

A nekad bih i pozelio apsolutni sluh.
Narocito,kad je neka ozbiljnija diskusija sa zenom(na srecu nema ih cesto).
Onda bih joj mogao reci-"pa zasto uvijek iz DIS-hajde spusti malo nize".:)

No.1 11.07.2008 02:02

I ja imam aposlutni sluh...kad mi neka baci pogled...odma znam u koj tonalitet rika...:lol::lol::lol:

muro 11.07.2008 14:50

ako vec postoi minus i plus zasto se bebi koristili ja ih koristim samo dva polu tona =))

jager 13.07.2008 14:34

Citat:

Originalno postovano od Tomy (Post 43685)
Ne lažem ti. Ti meni udari neki akord na gitari, ja ću ti reći koji je bez gledanja.

Druze, svaka ti cast, nema sta drugo da se kaze....

harisfaz 10.08.2008 14:07

Citat:

Originalno postovano od Vaxter (Post 43688)
@kreso
I ja sam se zajebavao sa pticama i ljudskim govorom, dok sam bio u muzichkoj.
Price ne pevaju samo chetvrt tonove i sl., nego ih vecina pravi neki portamento( imaju ga ptice, a nema pa80:)) ), tako da se chuje svashta! :))

ko ti rece molim te da pa80 nema portamento??

skoricnik 10.08.2008 14:54

Pa80 nema pravi portamento koji je bio na Yamahama...Ima neki shit portamento

smt2 10.08.2008 15:14

Transpoza

Osobno koristim Transponiranje ali obicno za pola tona + - ako pjevac vec zatrazi u toku svirke.Uglavnom se trudim osnovne tonalitete svirati i nemam nekih poteskoca sem u Fmol.tu se i netrudim jer mi neide i nelezi nikako ,bar zasad ali videcemo uci se citav zivot pa mozda nebude jednog dana problem .Svima onima koi nemoraju koristiti transpozu se divim i ima ih jako puno .Ali sustina svako svira kako ume , koliko vjezba i koliko je nadaren.Poz... svima na forumu .

krcmar 10.08.2008 15:38

Ljudi ja koliko vidim vi ste svi stariji od mene, i svirate skoro dugo koliko ja imam godina. Evo ja znaci sviram neke 3 godinice, 1 godinu sa profesorom, i dvije sam. Znaci pjesme kad skidam, skidam ih na dx11 na kojoj ne koristim transpoze i u ostalom treba dugo samo da se ukljuci. Htjeo sam reci da uopste nemam problema sa tonalitetom, naci sviram iz svih tonova, nebitno dur-ol. Ja kad sam procitao da neki stariji ljudi koji sviraju 30 god. kazuja sviram iz A E G..., a fis mol kao o tom da nepricam. nemam potrebe da ovdje "serendam", ali iskreno to mi je posve svejedno odakle se svira.

milanche007 11.08.2008 03:20

pa i ja ga koristim najvise zbog polutonova,i zbog akorda,doduse zavisi i od pesama.ali za nedaj boze.inace kad hocu da se dokazem da se malo mangupiram,posto sam navezbao par tonaliteta popriclicno dobro,cepam skale skoro kao cortan:-),onda lepo ukljucim to dugme i cepajjjjjjjjjj.na tu foru sam odrao pola muzikanata.oni kazu ti koristis transpose ja kazem vazi ti sviraj cis mol a ja cu da transponijem dmoll,pa da vidimo ko je veci baja pod satorom.mislis da se ljudi razumeju u to,xxaxaxaxa.danas skoro svi koriste tritone,a ako provalis jednog provalio si sve.ovo je prica za sujetne muzicare koji sviraju sve tonalitete a polutonove brljave(sviraju iz maja aprila i februara)xaxaxa.imao sam par iskustava sa takvim likovima,zato sam to i rekao...pozzz svima
P.S neka svira svako kako mu je najlakse!!!!!

harisfaz 11.08.2008 23:05

Citat:

Originalno postovano od skoricnik (Post 46189)
Pa80 nema pravi portamento koji je bio na Yamahama...Ima neki shit portamento

ma ima brate, isto je to... moj prijatelj je imao pa80 i na par farbi je taj portamento razvaljivao

skoricnik 12.08.2008 14:42

:confused:

No.1 15.08.2008 18:01

Citat:

Originalno postovano od harisfaz (Post 46276)
ma ima brate, isto je to... moj prijatelj je imao pa80 i na par farbi je taj portamento razvaljivao

Dobro je...razumemo te.
Pa80 nema fingred portamento!!!

harisfaz 16.08.2008 13:30

Citat:

Originalno postovano od No.1 (Post 46590)
Dobro je...razumemo te.
Pa80 nema fingred portamento!!!

nego kakav je u pa80?

Trenutno vrijeme na Forumu 06:19

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org