![]() |
Neznam kako kod vas ali po prici vidim da se tu dosta spominje snaga.Kod nas gore u Vojvodini bas ne volu na svadbama u sali da to bije da sve zvoni u usima.To sto kazete da se koristi D-lite i PM cetiri kutije to jeste.Mada mnogima je dosta i cetiri SX300 i to lepo kad se postavi 200 ljudi bude zadovoljno.Lepo zvuci i cetiri CP15.3 lako se tera ne treba mnogo snage i to fino radi.Mada se polako prelazi na digitalne mixete tako da ce nasi stari PM polako biti potisnuti,mislim na one ozbiljnije bendove.
|
Nije poenta snaga , vec frekventni opseg.
I te SX200 koje si pomenuo nisu bas tako tihe i slabe kutije , ali ispod 120hz skoro ne sviraju ...Znaci ne fali im snaga , one snagu imaju u spektru koji sviraju , fali im niska frekvencija, zato treba jedan sub bas ispod nje da popuni frekventni opseg koji nedostaje... pozz |
sve bez bas binova je kao tranzistor, da se mi razumemo, kolko god bile dobre kutije, i jake, i sve, bez bina "supeljka" sto kazu kod nas..sad prosli vikend smo radili restoran za 150 ljudi, poneli srx i dva bina 18"ice forum line sa njihovim snagasem, na srx-u isekli na njegovoj skretnici sve ispod 120hz, grunuli sve, i zvuk odmah dobija skroz novu dimenziju, plus sto se kutije mnogo manje opterecuju kad su isecene, a mogu mnogo vise da se deru, a sam zvuk, milina za rad, sve na pola snage, rastereceno, sa odlicnom zalihom ako zatreba, to je to,bez mnogo filozofije, tako da ako imas mogucnosti, mozda bolje da uzmes neki sistem sa binovima,ili pak ako planiras kasnije binove, sad neke dobre kutije 12", posle binove i cao, ipak je to "koncertni" zvuk za 4x d lite i powermate
|
Ne to da fali basa to stoji nego kazem da ljudi nemaju zamerki.Ja znam sta bi uradio ali kao sto smo vec raspravljali nece ljudi da vuku kutije i to je.Meni se licno vise svidja ZX5 od D-lite.Ja ih imam i zadovoljan sam.Hocu za njih da pravim binove za neke vece proslave i slicno.Sad su povoljni 18lw2400 pa nameravam da kupim dva pa posle jos dva.
|
Ima da te izadje ko da si kupio fabricke baseve, stim sto kad budes resio da ih prodas, nece imati nikakvu vrednost.
|
Ma nece ,hvala bogu sve mogu sam da odradim a sto se tice prodaje nisam od onih kome kutije pet puta sebe otplate pa hoce para koliko su oni platili.Radim kutije za sebe,vec sam ranije radio.Radim svoj projekat nisam plagijator.Postoje proracuni,merila i moze to jako lepo da radi.Da dajem silne pare za Vari line ili druge osamnaeske bas ne bih.Ljudi traze 500 i vise para za par praznih binova.Mene ce sigurno upola izaci kako sam racunao.Znaci za nekih 1300-1500e plafon imam extra cetiri bina.
|
Al` sta odlutali sa teme...
Poenta cele price je autonomija sistema...koristim 4 srx718 itech 4000 ..2 aktivne rcf i dva dinakord satelita..radi dobro sve..ali na zadnjoj svirci..dynacord rikne visokotonac u prvih sat vremena..druga kutija dinakord prekine da radi bass zvucnik....itech pocne da trokira..verovatno zbog struje..uzemljenje je uzas bilo..Dbx skretnica otkaze desni izlaz...da nisam imao ta dva rcf aktivna zvucnika..ne znam sta bih uradio..zvucali smo kao KANTA!!! i uzmemo po 900e...Pozarevac vila Jelena na garanciju..nije problem novac nego oprema!..cele godine sve radi extra i onda odjednom sve pocrka..po nekom mom misljenju aktivni sistemi su uprednosti..dzaba ako imas 4 kutije a crkne ti snagas..ovako ako imam 4 aktivne kutije ako i neka crkne opet postoji autonomija i ostatak opreme radi... zato se i raspitujem za jednu od ove tri varijante..hvala na odgovorima! :) |
Aktiva je zakon vec odavno ali navike se tesko mjenjaju.A jedan isto tako vazan elemenat kao sto je neupucenost i nepoznavanje napredne audio tehnologije dovode do toga da je PM 1 plus 2-4 EV SX...xy Balkanski zakon.
Ne zelim da prodajem nikome pamet- svako je za sebe najpametniji ali ako se radi sa velikim pasivnim sistemima tako velike i dobro placene tezge onda bi trebalo imati rezervni snagator, skretnicu i voditi racuna o ohmima kako sto spojiti i sa cime.Svakome se moze dogoditi da nesto odkaze ali u aktivnom sistemu 1.- ne postoje ohmi,2.- ako jedna kutija odkaze ili jedan sub uvijek se moze odraditi. Mozda ne sa kolicinom " buke" ali se odradi. |
Da to je tacno zakon je, jel tesko ljudi menjaju navike i tesko je nekoga ubediti da kaze svoje misljenje a ne da stalno slusaju tudja misljenja.Poslusaj uporedi pa sam presudi.A za velike tezge par snagasa DBX obavezno.Tu PM nema sta da trazi.Aktivna varijanta svakako dolazi u obzir ali ce proci jos par godina dok ljudi to ne shvate.
|
Postoji razlog zasto je kod velikih i ozbiljnih sistema aktivna varijanta maltene ne postojeca.
Aktivni zvucnik nemoze ama nikako biti u prednosti u odnosu na pasivni kojeg gura dobro pojacalo. Skoro pa sve aktivne kutije u sebi imaju mala pojacala, pa koriste 4 ili cak 2 oma komponente kako bi izvukle maksimum od pojacala, (citaj kako bi bilo sto jeftinije) i time ubiju damping faktor totalno. Temperatura unutar aktivne kutije je uvek veca, jer su unutra i pojacalo i zvucnik koji se greju. Dupla instalacija (kabliranje). Kad razbacas kutije po sali, ti imas problem. Jer sve kutije absolutno moraju da uzimaju struju sa iste faze kao i mikser i ostala audio oprema. U suprotnom dolazi do zujanja, bruma i raznih drugih problema. Da ne pricam o dopunskom vremenu potrebnom za razvlacenje kablova kojih je veoma cesto tesko sakriti a da se ljudi ne saplecu. Pasivna kutija kad crkne pojacalo ti mozes da se relativno brzo snadjes. Kad crkne modul u aktivnoj kutiji, racunaj da je nemas bar par meseci jer nit neko ima delove, nit ima servisera koji ce ove novije generacije modula popraviti. Evo pitajte korisnike recimo Verse audio kutija. Moraju da salju na servis u Italiju. To je meni neozbiljan posao. Kutije kupujes da sa njima radis i zaradis, a ne da ih nemas mesecima dok se poprave. Dalje, osetljivije su na mehanicke kvarove jer bas trese pojacalo po celu noc. Slazem se da ima tu primeraka koji opravdavaju i novac i ime. U jednom trenutku sam posedovao cak 16 aktivnih kutija. Sve sam rasprodao jer sam ih prerastao. Kutije koje danas koristim kao satelite prevazilaze mogucnosti maltene svih proizvodjaca modula i ne postoji modul koji moze da ih posteno potera. Ovo je naravno samo moje vidjenje na stvari. Ne mora da znaci da morate da slusate moje savete. :-) |
sve to stoji, ali zaboravljamo stalno da ove vecina ljudi prica o ozvucenju koje ce ozvuciti 200-300 ljudi, a ne ceo koncert, i u skladu s time bi i da ima relativno kompaktno ozvucenje, koje nece da iscedi mozak iz gostiju vec da pristojno ozvuci salu i bude relativno kompaktno, iliti da ti ne trebaju 3 mala crnca da ga secaju..o tome se radi, imajuci u vidu sve gore navedeno, ljudi traze nesto u skladu sa tim, opet kazem ne ozvucavamo svaku svirku acu lukasa za 5000 ljudi , vec 200 pijanih svatova
|
Malo smo se udaljili od pocetne teme ali interesanta razmjena misljenja i iskustva.Svaki sistem je dobar onoliko koliko je dobra najslabija karika u lancu.Ako bend posjeduje muzicku kulturu sviranja zvucati ce na razne razglase dobro bez obzira o kojoj vrsti muzike se radi.Da spomenem jedan primjer, nadam se da mi moderatori nece zamjeriti. Mnogi od vas su culi ili svirali u Austriji - Beč -Casablanca.Postoji 5 sala razlicitih velicina od 300-1000 ljudi kapaciteta koje su kompletno opremljene sa svime pa tako i sa razglasima . Sve Dynacord sa subovina od 2-6 po svakoj strani a takodjer i satelitskih kutija.Znaci uredan zvucni zid na svakoj strani.Kada sam god isao svirati u te sale trebalo se dobro ustelavati sound. Cesto sam se pitao dali kolege muzicari koji su svirali subotu ranije imaju pojma o akustici ili su na fajrontu namjerno sve pokvarili.Normalno sa svako sebi steluje sound.Jedino je volumen bio na maximali. Usi krvare do bola od buke ali sounda nigdje.Ovo gore napisano je samo moj subjektivni osvrt na temu muzicka kultura.Svi mi znamo da bez obzira dali se radi o aktivi ili pasivi sa skretnicama ili bez ljudi koji su blize bini imaju poslije danima probleme sa sluhom.Iz svih tih razloga mislim da je ta nas tezgarose koji sviramo svirke od 50-300 ljudi najbolje nesto poput Bose, Fbt Verso, Rcf Evox ....Svi proizvodjaci imaju konja za trku sa takvim sistemima. Zvuk se siri na daleko i svaki muzicar ima dobar monitoring. Ovo je maximalno udaljavanje od zadane teme ali mozda nekome pomogne u buducnosti.
|
Znam za Casablancu i cesto sviram tamo..pa tako vec trecu novu godinu radimo u najvecoj sali koja prima oko 1200-1300 ljudi...gazda uvek stavi kompletnu Kobru..xa2 i max5 kao monitoring...jednom sam sisao sa bine da cujem kakav je zvuk...kad sam stao ispred zvucnika..zamalo nisam pao u nesvest od snage..u momentu mi se zamantalo od bassova..i posle dodje gazda i kaze jel ima prostora jos malo da se pojaca...
jbg neko voli snagu neko lep ton..:) meni je u cilju da nisam preglasan i da se sve cuje dobro.. a sa druge strane imam tri pevaca i uvek su "tihi" sabijaju mi presonusa u crveno bilo da je balada ili teska dvojkara..muzicka kultura fali mnogima... |
Poznam gazdu odavno jos iz stare Casablanke u Beču gdje je sala bila na katu za 200-250 ljudi koliko se sjecam. Isto njegov razglas u ono vrijeme 4 kutije bez subova.Ali sve plombirano - limitierano od strane gradskih vlasti i cim se netko od gostiju glasnije nakaslje ili vikne u blizini mikrofona sve se prekida haha- dobra stara vremena. Culi su se samo akusticni bubnji, harmonika i pjevanje " pjevanje iz usta".
Vremena se mjenjaju brzo ali navike tesko i sporo. |
Kod moje babe iz spavaće sobe uvijek trešti televizor tako da ga čuju susjedi preko ceste. A baba gluva ko top, kaže daj još malo pojačaj. =))
|
Smatram da svaki ozbiljan renter treba da ima vise razlicitih sistema u ponudi i da muzicari mogu da biraju , da ima za svaciju dusu po nesto. Zato ja imam puno razlicitih sistema i mogu mozda najrealnije da odgovorim na ovo pitanje sta je bolje , aktiva ili pasiva.
Od pasivnih u ponudi za tezge imam Dynacord Variline VL sub18 , VL152 , VL212 , JBL SRX , MM acoustics ...Od aktivnih Dynacord Madras M18 , M15 , razne Mackie i RCF. Za koncerte Ace Lukasa kao sto rece kolega gore i ostalih pred vecom publikom 2000 i vise ljudi koristim Danley sound labs i Acoustic line Seeburg i jos puno sitnih koji necu ni da pominjem... Ne pisem ovo da bih se hvalio , vec da ljudi shvate da imam u ponudi i pasivne i aktivne kutije i od Dynacorda , JBLa i vecine drugih vodecih firmi u toj sferi , tako da nisam pristrasan i mogu najrealnije da dam neko svoje misljenje bez emotivnog vezivanja za bilo koji brend. Sto se tice aktivne i pasivne varijate , puno je bolja pasivna , jer sa ozbiljnim pojacalima ( Powersoft , Lab gruppen ,Hoellstern , Camco itd uvak mogu da daju vise sto se tice snage i kvaliteta u odnosu na aktivne koje uglavnom imaju pojacala srednjeg ili nizeg kvaliteta ,ali svakako ispod gore pomenutih pojacala. Aktivne kutije su podloznije kvarovima i teze su za servis.Aktivne su problem za rad na otvorenom kada su losi vremenski uslovi dok su kod pasivnih pojacala i struja na sigurnom ispod bine... Sa druge strane za manje tezge i veselja su aktivne po meni prakticnije za namestanje , nema muke oko setiranja razglasa ( pustis i to svira ), stavis mixer , na kenone od kutije do kutije i cao... Uz malo muke puno muzike , velika prednost kad se rade tezge sto svaku kutiju mozes pojedinacno da smanjis ukoliko se neki gost posebno zali na galamu itd ... Jos jedna velika prednost kod aktivnih je sto mi se npr u praksi pokazalo da su limiteri mnogo bolje uradjeni , pa mnogo manje crkavaju visokotonci i kutija kada je u LIMITU mnogo bolje svira . Ovde je konkretno vezano moje iskustvo za Dynacord Madras koji je aktivni i Dynacord Variline koji je pasivni i obe serija imaju EV ND6 visokotonac. U Madras nikada ne crkava visokotonac dok kod variline zna da izneveri... Sve u svemu mislim da idealno ne postoji , da sve ima svoje prednosti i svoje mane . Da svako treba shodno svojim potrebama i zahtevima da kupi ozvucenje . Nesto sto je za moje potrebe idealno , ne mora da znaci da bi i drugome bilo...Tako da savetujem da svako pre nego sto nesto kupi uzme prvo i proba i to na najmanje 2 ,3 tezge ...jer mi se vrlo cesto desavalo da mi se nesto na prvu ''loptu'' puno svidi , a posle 3 tezge promenim misljenje... POZZZZ |
Tako je, malo smo razmjenili misljenja i iskustva po tko zna koji put.
Dok neki drugi kolega ne pokrene istu temu ali sa nekim drugim modelom npr.HK Audio i slicno haha. |
Ja kao one man band trenutno razmisljam o zameni mog razglasa koji cine pm1000-2 i po par dlite 12.3 i sx300 i par ev sb122 sto mi u neku ruku zavrsava dosta svirki, ton je korektan za uglavnom vecinu svirki koje imam po vojvodini gde mi violinista ili neki pevac ne isteruju drajver iz kutije kako bi video ko svira...medjutim to polako postaje slabo i vreme mi je da predjem najverovatnije na neku aktivu...
Problem je sta uzeti a da kutije nisu neke preteske obzirom da sam nosim i montiram razglas...eventualno kada nas vise svira uvek ima pomoci ali mi treba da mogu i sam da odradim neke svirke... Mesa je u pravu...ima puno dobrih sistema i sve je to odlicno ali ko ce to da pakuje i da nosi u putnickom karavanu..?...nema basa bez 18ke ali kako to jedan covek da nosi i kako optimizovati taj razglas da moze da radi i za 30 i za 300 ljudi...?.... To su pitanja koja mene konkretno zanimaju i muce...dzaba mi da sanjam i razmisljam o nekom sistemu koji nit mogu sam da nosim nit imam u cemu da ga nosim... Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
@splendid ,pisano je vec jako mnogo na tu temu i nije lose ponekad obnoviti gradivo.Otvoris fino Thomann , Music Store, Just Music pogledas sto ima na trzistu, ono sto te bude zainteresiralo prevedes sa Google ili slicnim programom za prijevod.Procitas razlicite komentare i testove i polako dobivas sliku sto, kako, gdje,posto....
To sto ti trazis razglas za 30-300 ljudi i nije neka nauka u danasnje vrijeme.Audio tehnika je napredovala i danas je ponuda vise nego dobra. Po pitanju kvalitete zvuka i po pitanju cijena. Vrijeme ormara i kredenaca je dinosaurija,pogotovo sto sve moras sam utovariti, istovariti,spojiti i tako u krug. |
Prijatelju to bi bilo isto kao kad resis da se zenis pa otvoris google vidis kakvih zena ima procitas tudje komentare dal one valjaju i onda odaberes :)
Ja jako dobro znam sta pisem iako pisem "narodnim" jezikom...sve je to lepo na papiru a u praksi 0 bodova...zato i pisem u temi koja je malo siroka a pisem sa aspekta svojih potreba...u principu cekam iskustvo nekoga ko koristi novu prx800 seriju i mislim da cu u tu stranu...prx812 za pocetak a kasnije neke binove...mada mi nije jasno zasto je prx812 glomaznija od prx712... Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
@splendid i ja pisem " narodnim" jezikom.Da ne mlatim praznu slamu mislim da si neke stvari iz mog odgovora pogresno protumacio.
|
Ma kakvi druze...ja znam da mi dobronamerno kazes...veruj mi pregledavam thomanna svaki dan malte ne ali sve to sto pise dzabe ako ne mozes nigde da je vidis osim na netu...iskustva clanova tu dolaze do izrazaja...neko bi hvalio rcf sto verovatno i jeste dobar brend medjutim meni one rade spicasto i napadno...nekako sinteticki....sa druge strane problem je ako ti se kutije ne svide a nisu dinakord ili ev to nikom neces prodati...ako se desi neki kvar tek tad si u buli...nego konkretno da vas pitam vredi li prx 700 ili 800 serija...obzirom da sam cuo par informacija kako je jbl malo poceo da fuserira sa tim serijama...prx712 je dosta povoljan bio na thomanu medjutim zamenila ga prx812 koja mi deluje dosta gabaritnija a samim tim mi deluje kao trpanje losijih komponenti u vecu rezonatorsku kutiju ako su istinite glasine o losijem kvalitetu jbl-a zadnjih godina u toj srednjoj klasi....koje 12" preporucujete a da bacaju pristojno...turbosound...ili yamaha dsr...da li to sta valja...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
splendid,vidim da volis EV i Dynacord.Sta mislis o Dynacord Madras sistemu.Eto i Nesa ti ga je pomenuo.Sto se tice aktive to jako lepo radi.2XM15 i 2XM18 i to je to.Ja ga nemam ali sam slusao i jako mi se svidja opet to je moje misljenje.
|
Jasno da je nemogucnost probanja uzrok nepovjerenja.Ipak se tu radi o ciframa sa vise nula- za nas standard " skupo"Ove trgovine koje sam spomenuo u prijasnjem postu su koliko- toliku blizu a imaju dobru web stranicu - narocito Thomann koji vedri i oblaci u Europi.Neznam dali se moze tj.dali Thomann isporucuje za SRB i BIH ???Ako ne isporucuje onda treba improvizirati npr: naruciti iz neke EU drzave sa kojom Thomann radi , isprobati 30 dana i odluciti dali uzeti ili vratiti.Zvuci komplikovano ali i nije. Mi smo poznati po izmisljanju topke vode- snasli bi se vec nekako.Sva ostala pitanja za preporuku sto kupiti je trla baba lan ....
Mozda i ovo nekome pomogne??? |
@ilixev to radi sigurno dobro ali je kutija 40tak kila tako da to otpada u startu...nisam vise tinejdzer da to sam tovarim...dvaes i koju mogu al preko toga necu...slusao radio sam nekoliko puta na prx612 i svidja mi se kako bacaju pa pretpostavljam da novije serije rade slicno ako ne i bolje
Sent from my SM-G920F using Tapatalk Dodato: @ffb...to ti je skroz dobra ideja za thomann pa isprobati u tom roku od 30 dana...a u pravu si i za to da im je sajt odlican...sve u svemu bilo bi dobro bar negde da se moze iznajmiti to sto bi covek kupio pa da proba...ali na nasem prostoru sveto trojstvo shure dynacord i EV dominiraju ko da nista drugo ne postoji... :) Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
@splendid - na ovoj temi imaš nekih informacija koje bi ti možda mogle pomoći. Sviram na JBL PRX612M i nemam zamjerke na sound. Kupio sam ih isključivo radi toga što mi odgovaraju po volumenu, težini (15kg) i kvaliteti sounda. Ono što vidim kao prednost je to što sistem mogu nadograđivati ovisno o tome kome sviram i za koliko ljudi sviram. Za neku veselicu od 50-tak ljudi će odraditi same bez problema i bez neke veće "zvučne rupe". Lijepo reproduciraju bas spektar, naravno, koliko možemo očekivati od jedne dvanaestice. Ako sviram za 100-njak ljudi podmetnem neki aktivni bas ili dva poput ZXA1 sub. Ako želiš pokriti 300-400 ljudi, PRX 612 odlično posluži kao satelit, naravno ako imaš dovoljno kvalitetne i jake basove.
Znam da se koncepcija nešto mijenjala s PRX serijom 700 i 800 ali ako je suditi po ovim mojima, svakako preporuka. Na ovoj temi kao i na mnogim ostalima ima dosta korisnih savijeta. Ja bih ipak napravio distancu između ozvučavanja većeg broja ljudi kao što to rade Marijan i neshatomic i nas "malih" sastava koji su osuđeni na jedan zvučni sustav koji bi im trebao odraditi svaku priliku, od 50 do 500 ljudi. Lijepo je naglasio @neshatomic, u svom zadnjem odlomku. Razglas treba probati na svirci, "osjetiti kako diše" i tek na kraju donijeti odluku o kupovini. Naravno da to nije uvijek izvedivo ali postoje rješenja poput najma različitih sistema. Uostalom, moraju zaraditi neku paru i ovi što rentaju ozvučenja. Uzmeš kutije u najam, odsviraš svirku dvije, platiš rentu i tu je puno manja mogućnost pogreške da ćeš na kraju naletiti na nekog "glupog behringera koji svira u srednjacima". Dodatni trošak jest, ali možda je manji od one opcije da pod mus prodaješ nakon mjesec dana nešto čime nisi zadovoljan. @splendid je sudjelovao u ovoj temi ali za one koji nisu, možda nađu neku korisnu informaciju. |
Da nastavim ,veceras me nesto krenulo haha.U vrijeme danasnje svjetske globalizacije u kojoj se firme spajaju i gdje menadzeri zaradjuju milionske godisnje premije( euri ili dolari) kvaliteta nije vise primarna.Npr.Ev i Dynacord je kupio Bosch, Behringer kupio Turbosound, Samsung kupio Harman, Jbl, Soundcraft, Lexikon ......Proizvodnja Kina, Tajvan i svi ostali gdje radna snaga radi za kiki- riki.Razlog zbog cega je tako znamo svi- da njima ostane sto vise para a za Peru,Marka, Janka nikoga nije briga .Oni tj. mi cemo kupiti Bose, Dynacord,Qsc,Ev i da ne nabrajam ostale marke koji su se svi proizveli u jednoj tvornici.Prva smjena radi za Dynacord ,druga za xy i tako dalje..Tvornica radi u 3 smjene non-stop bez praznika svetka i petka.A mi cemo kupovati i placati skupo ime i jedan drugoga pitati sto je bolje.Nekako mi se cini sa su jos jedino Talijani ostali dosljedni sebi i dalje proizvode i inoviraju u Italiji.Doduse jeftini Db Technologies modeli se proizvode u Kini ali Rcf( kojega osobno stavljam na mjesto broj 1.)Fbt, mozda cak i Montarbo ili Sr technologie su dobre pouzdane i kvalitetne marke.
|
Da dodam.Sve je u marketingu.Sve te velike firme namerno prave neke serije losije da bi se sledeca pojavila kao neko revolucionalno cudo.Pogledajte samo 60',70',80' pa i 90' sve te firme su se enormno sirile a kad su dosli kinezi i postavili stvar na svoje mesto svi spustili loptu i sad prodaju firme jer nema 1000 posto zarade.
|
@ Srkiboj_zr
Ja da sam na tvom mestu ja bih najpre uzeo dve neke aktivne kutije sa 15icom oko 20ak kg i sa njima da radis sve manje svirke do 100tinak ljudi , i par aktivnih basova koje dodajes za vece svirke kao kolega ''Casper''. npr EV ZXa5 je solidna kutija za tako nesto. Solidan ton , solidan SPL , dobar bas za samostalan rad , nije kina , unutra je sve EV ,tezina 22kg... |
@casper prx612 me je jako prijatno iznenadio pre par godina na jednoj svirci tako da se moj pogled na kutije svodio na prx712 jer 612ki nema novih...medjutim video sam da se sprema serija 800 pa sam odustao od 712 mada su na kraju thomanove ponude bile ispod 700e sto je mislim vrlo dobra cena za takvu kutiju...trenutno je prx812 nesto preko 800e komad...mislim da je to pametna kupovina pod uslovom da je JBL jos uvek ono sto je bio pre nekoliko godina...
Opet...vodim se i misljenjem da ce to pre ili kasnije trebati prodati pa mislim da su QSC, HK i slicne marke verovatno velik problem za dalju prodaju ako se ispostavi da mi to ne odgovara iz nekog razloga...sa druge strane delovi i servis su sigurno posebna prica...tako da...nadam se jednom paru prx812ki uskoro :) Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
Izgleda slično serija 600, 700 i 800. Koliko vidim, koncepcija se mijenjala. U 612 je Crown pojačalo dok na varijantama 700 i 800 nije tako. Kod 612 nema venta za hlađenje na pojačalu i meni se čini da se malo više griju. Nisam osjetio nikakve probleme (sviram ih 3 godina), a toplina na stražnjoj strani je gotovo ista kada sviram u leru ili nagazim gas. Štoviše, kada sviram glasno, ne osjeti se nikakav "zamor". Ono što je specifično kod 612 je vent otvor sa stražnje strane (kod 700 i 800 postoji front vent) i čini mi se da ponekad upravo on zna stvarati "problem" ako je pozicija kutije negdje u kutu i okrenuta pod 45 stupnjeva na spoj zidova. Nisam 100% siguran da je to uzrok ali kad postavim kutiju pod 90 stupnjeva, radi mnogo konkretnije u bas području.
Ako razmišljaš o seriji 800 onda razmisli o varijanti s petnaesticom koju spominje neshatomic, PRX 815W je svega jednu kilu teža od 812. Iako se mnogi profesionalci u razgaslima ne slažu s tim, ja volim ove "ekrančiće i software" kojima možeš podešavati karateristike kutije. To sigurno otvara veće mogućnosti pri optimalizaciji zvučnog sustava, pogotovo ako radiš razne kombinacije, 1 bas ili 2 basa. |
Da, razmisljao sam i o 815 ali razmisljam da bi za neke manje svirke bilo solidno basa i iz 812 dok bih vremenom polako odabrao neke binove...uglavnom korisna je opcija displeja a korisna je i mogucnost koriscenja wifi aplikacije na seriji 800...jedino mi nije jasno sto ljudi napravise da je 812 glomaznija od 712...
Tko će znati? Isto kao što je PRX 612 je lakša i manja od 712.
|
E uze mi nesa rec iz usta.Da ZXA5 i ne boj se.Ja mozda mnogo pridajem znacaju toj kutiji i pasivnoj i aktivnoj jer su zvucnici unitra dosta iznad kvaliteta za plasticne kutuje.Taj bas recimo DVX3150 stavljaju u svoje najvece sisteme i dosta je truda EV ulozio u taj zvucnik.Druze jos jednom uzmi ZXA5 neces se pokajati sigurno.Pozdrav
|
Podsjetio me @ilixev, pa da samo nadodam, JBL PRX je drvena kutija.
|
cekaj izasla je prx 800 serija? gde to ima?
|
1 Privitaka
Na JBL stranici. A u Thomannu će biti od 16. 12. za 824 €
|
Da jeste drvena kutija ali posto vidim da se opredelio za JBL bolje da ide na SRX seriju.Ipak je to visa klasa i ozbiljnije je odradjeno.Posebno drajver je mnogo mocniji.
|
1 Privitaka
Bolja i skuplja.
|
I ja tako slicno krenem da razmisljam o kutijama...posao bi mi dosta puta zavrsili i jbl eoni..pa onda gledam prx...pa onda srx...i tako u nedogled...u februaru bih trebao da odem u pariz jednu svirku da odradim i usput sam namenio thomannu novce za par kutija a do tad cemo da vidimo sa koliko municije da ne kazem novaca raspolazem...srx je skoro bio na thomanu na lepom popustu..mislim oko 1200e...tako da do tad...videcemo...u svakom slucaju mixer ce za pocetak biti behringer xr12 ona kutija za cipele pa cemo videti za dalje jer sam definitivno resio da osmislim kompaktan razglas kad idem da tezgarim negde dalje da u auto mogu da pored opreme povedem zenu i dvoje male dece jer ne mogu da se naviknem na osecaj da spavam negde bez njih...znam..recete da mi i crvene papuce trebaju jer sam papucar al tako je... :)
Trenutno vrijeme na Forumu 12:42 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org