YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Servis klavijatura - uradi sam (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=46)
-   -   zasto arazneri nemaju zvuk sound karte? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=27769)

Milan$ 11.12.2014 20:03

ja opet ljudi ne bih insistirao da su rolandovi ROM semplovi od pre 20 godina veceg kvaliteta od trenutnih korgovih ROM semplova...jednostavno rolandovi zvuce bolje na razglasu zbog boljih rolandovih izlaza, sto ne znaci da je korgov ROM content los, ako vec ima lose izlaze, bas naprotiv, mislim da je vise nego dobar, jer rekoh da ih probate preko korgovog digitalnog izazlaza na nekom digitalnom mixeru,zacudili biste se - skroz druga prica,daleko to sve bolje izlazi...a ovako sa fabrickim korgovim izlazima i konvertorima, sve to jednostavno ne moze doci do izrazaja...na pogresnom mestu su stedeli...

sale_band 12.12.2014 08:29

Ja ipak tvrdim sa je problem u korisniku a ne u instrumentu.

Pa dovoljno je samo videti 99% setova gde su bubnjevi i perkusije pojacani "do daske" pa kad ih pustim nista se od bubnja drugo ne cuje.
Meni licno je zvuk Korga bas ono sto mi prija za razliku od rolanda i yamahe

dmmacak 12.12.2014 09:51

Ova tema ode u beskonacnost, a sve zbog ne razumevanja. Lepo kaze Milan$ povezite Pa2x, Pa3x preko digitalnih izlaza na neki kvalitetniji digitalni mixer, i ako ima razlike u tonu, onda je upravu autor teme. A ako je ton isti onda su upravu ostali....

rocco 12.12.2014 11:49

Pobicu onu tezu da je"problem u korisniku a ne u instrumentu" jednom zauvek....Pa nije moguce da ovaj snimak http://vbox7.com/play:bf58f58130# uspem da izvucem za tri dana na jednom prosecnom PC-ju od 150 eura i tako dobijem pohvale tamo gde sam bio a da od tri KORG-a sto sam imao za 3 godine nijedan nisam uspeo da savladam...u cemu je sad problem?u mene ili u klavijaturi...Da napomenem da je los video snimak,ko hoce nek skine ovu pesmu u MP3,nek cuje i svatice o cemu pricam.....

Alen P 12.12.2014 16:14

I ja bih se nadovezao... U posljednje dvije godine sam imao Gem Genesys, Ketron X1, Pa600, Roland E50, Tyros 3, i sad imam Roland E80. Što se tiče kvalitete izlaza, Tyros 3 je zakon, što po pitanju soundova, što izlaz ali je i cijenovno daleko iznad svih ostalih. Sad imam E80. Mogu vam reći da sam impresioniran njegovim dizajnom koji ukazuje na čistu profesionalnost. Nema soundove s slajdovima, glissom...kao Tyros ali ima ono o čemu je Branoy pisao: svaki sound ima karakter, rezolutan je, široki, zvučna slika je odlična. Napominjem da ne sviram više po gažama, klavijature imam preko kontrolaca i zaista se čuje velika razlika. Ima Roland ono kako mi kažemo 'mast'. Da ne pričam o stylovima, zaista izlazi fantastično. Da se razumijemo, imao sam E60 i to nema veze s pravom pro klavijaturom. Bio sam zadovoljan i s Pa600 za ono što sam ga trebao. Ali bilo koji dobar sound koji isti posjeduje, zajedno s stylom je izlazio muljavo, očajno. Sve nedefinirano. Iznad mene je post u kojem kolega govori da je dobio odličnu kvalitetu na pc-u od 150 eura... paaaa, da se nadovežem. Do prije nekih 3 godine sam imao Kurzweil k2000. Ljudi, to remek djelo elektroničkog instrumenta je danas moguće pronaći za kojih 200 eura. Njegov osnovni klavir je sam po sebi očaj. U jednom layeru, itd... Ali kak to izlazi na razglasu...! Pa ona stereo marimba, el.piano, stringsi u oktavama. Ma goni Korg Le, Tr... A govorim o njegovim internim soundovima. A u samplovima još i danas stoji uz bok raznim skupim klavijaturama. Druga je stvar što je klavijatura stara, itd. Dakle, apsolutno se slažem s kolegom Branoy-em.

Ace 12.12.2014 20:09

Ovde se jos uvjek veruje da se danasnja razlika u DA konverterima moze cuti ljudskom uhom...
A jos.... mozete veoma lako da otvorite sajt od Cirrus Logic i pogledate model cs4398 koji je njihov High-end model. Taj je konverter u pa800/pa2x. Ako vam Cirrusov high end model ne valja... e jbg onda. Isti taj se ugradjuje i u neki vrhunski CD playeri koji kostaju i po 1000$ a sluze samo da reproduciraju muziku (tipa Marantz). Ako vam korg ne zvuci dobro ne trazite problem u DA konverziju.
Ne ubedjujem nikoga da veruje meni, al eto cisto onako, neke cinjenice koje se mogu naci po forumima za audio elektronike. Gde ces balkanca ubediti da nije u pravu... suluda prica.

zukae 12.12.2014 20:36

Mislim da je problem sa onim što se događa iza DA konvertera. Odnosno ampovi za line out, phones i zvučnike su loše odrađeni. Jednostavno namješteni su tako da imaju malen dinamički raspon, pa je zvuk "mutan". Već sam nekoliko puta pisao o tome. Ono klavijatura što sam imao pristup i testirao, PA500, PA600, PA50 ima sigurno taj problem i dinamički raspon im je nekih 72 do 74 db (starije generacije pamte audio kasete, e to je otprilike ta kvaliteta), što je katastrofalno. Živimo u dobu sa 24 bitnim flac audio fajlovima, a Korg pravi ovakve uređaje. Doduše vjerovatno da su skuplje Korg klavijature koje nisam uspio da testiram bolje urađene, a onda opet možda i nisu.

Milan$ 12.12.2014 20:49

mozda jesu uradjene bolje, ali opet tek za nijansu, jer generalno svi korgovi aranzeri imaju taj "problem"...

Va-7 12.12.2014 22:42

Ja znam da od kad sviram uvijek klavijatura zvuči daleko moćnije i bolje kad ugasim sve moguće efekte u istoj, ugasim joj eq, kompresor i sve ostalo, pošaljem na mix suh sound, na mixeru dodam efekt i to ima da radi bolesno. Jaaaaaaaaako bitno je znati korisititi instrument i mogučnosti istog.

Efekti, EQ, kompresor i ostalo su izvanredne stvari koje život znače ali na svemu jačem od kućnog Hi-fi-a to nitko ne čuje odnosno umjesto bolje stvari dobiješ goru
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Milan$ (Post 275853)
ja opet ljudi ne bih insistirao da su rolandovi ROM semplovi od pre 20 godina veceg kvaliteta od trenutnih korgovih ROM semplova...jednostavno rolandovi zvuce bolje na razglasu zbog boljih rolandovih izlaza, sto ne znaci da je korgov ROM content los, ako vec ima lose izlaze, bas naprotiv, mislim da je vise nego dobar, jer rekoh da ih probate preko korgovog digitalnog izazlaza na nekom digitalnom mixeru,zacudili biste se - skroz druga prica,daleko to sve bolje izlazi...a ovako sa fabrickim korgovim izlazima i konvertorima, sve to jednostavno ne moze doci do izrazaja...na pogresnom mestu su stedeli...

Roland je uvijek po pitanju ritmike bio fantazija i oduvijek je po pitanju desne ruke bio pretih, pre mutan i slab iako semplovi koje ima tvornički urađene na slušalicama zvuče vrhunski, na razglasu je priča sasvim drukčija

sale_band 13.12.2014 00:43

Slazem se sa @Va-7 i ja u 90% slucajeva smanjujem ili gasim efekte na tudjim ritmovima i bojama koje ubacujem u klavijaturu, kao i EQ koji je u 99% pogresno postavljen.

Takodje podrzavam ovo sto kaze @Ace za konvertore.
Sinoc sam bas zbog ove teme testirao digitalni i analogni izlaz naizmenicno preko 1818VSL i nema skoro nikakve razlike. Ima mozda 3% u korist digitalnog snimka jer fakticki se signal ne konvertuje u samom 1818VSL AD konverteru pa je samim tim malko "cisci" ali to se, verujem, na ozvucenju ne bi ni primetilo...

casper 13.12.2014 14:03

Ajde da i ja kažem koju "pametnu" :D Moje razmišljanje o ovoj temi ide u nešto drugačijem smjeru od svega rečenog do sada.

S obzirom na to da se usporedba oslanja prvenstveno na onaj "doživljaj" koji imamo na svirci, ili kako često volimo reći, "kako izlazi na ozvučenje", mislim da je to prvi i presudan faktor koji treba uzeti u obzir. Ne možemo očekivati da dvije trosistemske kutije izrađene u prošlom stoljeću, sa premotavanim špulama i prerađivanim skretnicama u više navrata, mogu poslužiti za dobru usporedbu. Netko će reći, ovo je A-B test i ovaj faktor nije presudan. Krivo, nisu tu bitne samo zvučne kutije, već i ostale komponente u sustavu na koje sviramo. Što je lošija oprema na koju sviramo, to usporedba ima manje smisla.

Mogućnosti za obradu soundova koje imamo na raspolaganju u aranžerima ponekad mogu biti dvosjekli mač. Što je alata više, tim bolje i tu nema nikakvog spora. Drugo je pitanje da li se oni upotrebljavaju na ispravan način jer u skladu s tim dobivamo i odgovarajući rezultat. Što je više opcija za editaciju, veća je i mogućnost pogreške.

Pored ove dvije tehničke komponente, postoji i treća koja se odnosi na subjektivan odnos prema soundu. Pod ovim podrazumijevam specifičan pogled svih nas koji sviramo aranžere i očekujemo da nam novi instrument zazvuči kao onaj stari, i naravno još malo bolje. U većini slučajeva je prvi dojam upravo suprotan. Novi sound nekako pliva, nema onaj stari druk, nedostaje mu snage ... I onda krene posao poput sempliranja materijala sa starog instrumenta, forsiranja kompresora da "nadoknadi onaj zvuk" koji je imao stari instrument, krivog pristupa kod konverzije ritmova koje smo do tada koristili ... Vrlo često je kriva predodžba o soundu glavni uzrok nezadovoljstva s novim instrumentom.

Ove tri komponente se isprepleću u manjoj ili većoj mjeri i utječu na to da donosimo krivi sud. Kako nismo skloni (u)vidjeti vlastite greške i priznati ih samima sebi, tražimo krivca u lošim D/A konverterima ili inžinjerima koji nisu odradili posao kako valja.

Dell 13.12.2014 14:18

Amen...
Pravi komentar koji je objasnio sve sto je potrebno.

sale_band 13.12.2014 14:20

Bravo!

Alen P 13.12.2014 15:51

Casper, znači, ipak su korgovci krivi kaj im Korg loše izlazi iako su i prije Korga imali Korga? A yamahamani su stručnjaci po pitanju sound edita, a rolandovci magistri, a ima i doktora. Onih par kaj imaju npr. Audya, za njih ćemo osmisliti titulu.

E pa korgovci, zagrijte još malo stolice, hladne su. :=)

al bundy 13.12.2014 16:10

Evo vam svi odgovori u Milanovom postu.zadnja rijec....navika je cudo.

Alen P 13.12.2014 16:18

Opet krivo. Pa o čemu se priča u ovoj temi? Upravo u tome što oni koji sviraju na jednom brendu od xxxx eura čuju neki drugi brand od xxx budu zapanjeni soundom. Dakle, da. Stvar navike, čovjek navikne na muljanje, na ovo, na ono. Ali kad čuje nešto drugo, tada se opetovano osvješćuje.

al bundy 13.12.2014 16:28

Alen P.....mozda ti.mi ne.
Ako ti sviras na rolandu..i imas taj mastan...sirok...perverzan...neznam kako vise da ga nazovem zvuk...nemora znacit da se meni svidja.
I neznam ni jednog korgovca ni privatno ni na forumu kojem je stariji korg losiji zvuk imo od prethodnog.
Onaj ko trazi rolandov zvuk u korgu...ili obrnuto...taj je promasio profesiju (kako ono pokojni tose veli) hiljadu i dvesta milja.

rocco 13.12.2014 20:08

Malo oko tih "alata" smestenih u aranzere.To bih ja stavio u neku vrstu Plugins....E sad,postoji Vst plugins(EQ,compressor,limiter itd)od 5,50,500 evra a ima i puuuno besplatnih...sporedis 10 razlicitih EQ plugins i nijedan ne radi isto...Znak pitanje je koliko su ti alati u klavijaturi ustvari kvalitetni.Za druge neznam al znam sigurno da onaj EQ stavljen po kanale sto je u PA800 nema veze sa zivotom.Taj EQ garant ne moze procistiti zvuk.Yamahu u zivotu nisam imao i neznam,mozda je tamo druga situacija....

gagan 13.12.2014 20:08

Ljudi sve to lepo radi al treba se potruditi i dobro podesiti , master eq on je tu jako bitan , pise tako zato sto i sam koristim master eq na svom tyros 2 , pa dok se ne podesi , nema masnoce , punoce i tako to ....

Alen P 13.12.2014 21:30

Nitko ne govori o Tyrosu. Tyros radi dobro.

casper 13.12.2014 23:25

Bez izuzetka, svaka klavijatura (pa i Korg) će raditi dobro ako se iza nje nalazi majstor koji zna. Prvi dokaz nam je ispred nosa, dovoljno je poslušati demo našeg Vex-a. ;)

Kaže narod, rđavom k***u i dlaka smeta. :D

NordX 13.12.2014 23:33

Jooj Casper,kakve izrekeeeeeeeee :D=))

casper 13.12.2014 23:40

He, he, he, zar misliš da bi ja ovako fin to sam izmislio? To je stara narodna, vrlo slikovita i istinita. ;)

Dell 14.12.2014 05:30

Vi sto ste pomislili da je cika Casper nesto prostacki napisao varate se.
Zabagovala mu je tipkovnica, pa mu zvjezdice ispisalo, inace je napisao:" Hrdjavom KUPCU i dlaka smeta", ta ne primamo mi svakog kod nas u upravu foruma :D :D :D :D :D

sale_band 14.12.2014 06:10

Mislim, Dell... Dokle ces da mesas cirilicu i latinicu???:lol:

Akordeonista 14.12.2014 11:52

Citat:

Originalno postovano od sale_band (Post 275880)
...Sinoc sam bas zbog ove teme testirao digitalni i analogni izlaz naizmenicno preko 1818VSL i nema skoro nikakve razlike. Ima mozda 3% u korist digitalnog snimka jer fakticki se signal ne konvertuje u samom 1818VSL AD konverteru pa je samim tim malko "cisci" ali to se, verujem, na ozvucenju ne bi ni primetilo...

Nisam siguran da se ne bi primetilo na ozvucenje, cak mislim suprotno! Pisem iz licnog iskustva jer sam od 1998. do 2010. godine koristio Korgove aranzere (is50, i30, pa80, Pa1x Pro) i kao i mnogi muzicari koji ih koriste sam bio prezadovoljan operativnoscu i mogucnostima klavijature ali nazalost, zvukom na svirci sam bio vrlo retko zadovoljan!

Potrosio sam mnogo vremena za tih 12 godina namestajuci klavijature i podesavajuci boje i ritmove kako bi sto bolje zazvucali na svirci ali avaj! Ishod je uvek bio isti - u sobi kada isprobavam klavijaturu sve zvuci fantasticno, sve se cuje, svaka cinelica, gitarica i svaki drugi ton odsviran u ritmu ali kad isti taj ritam ukljucim na svirci nista se od toga ne cuje, samo neko mumlanje! Usput, nisam nikada radio na losa ozvucenja i motane kutije. Zato i kazem da nisam siguran da je takvo poredjenje DA konvertera merodavno za svirku uzivo!
Sale, spomenuo si u ranijim postovima da se koriscenjem digitalnog izlaza iz PAx klavijatura gube neke funkcije, zar taj izlaz ne ide posle svega (efekti, ekvilajzeri i ostalo) u klavijaturi a pre DA konvertora?

Do 2010. godine sam koristio samo Korg aranzere i nikada nisam koristio Yamahu ali sam imao priliku da cujem Tyros na nekoliko svirki i svaki put mu je zvuk bio na nivou zadatka pa sam se tada odlucio za promenu brenda iako nikakvih dodirnih tacaka nisam imao sa Yamahom (a potpuno razlicito funkcionise od Korga po pitanju pravljenja ritmova). Tada sam promenio brend i nisam se ni najmanje pokajao jer i pored nenaviknutosti na zvuk nove sprave i nepoznavanja njenih mogucnosti, prvi snimljeni ritam je na svirci opravdao ulozeni trud jer se culo sve sto sam zeleo da se cuje bez ikakvog muljanja! Izlazi kod Yamahe su, kao sto je neko vec pisao, veoma dobri i zvuk je veoma konkretan i jasan!

Neko je takodje pisao da su ROM boje na Korgu dobre, sa tim se slazem i verujem da u tom moru boja ima dosta onih koje su lepse uradjene od onih koje imam na Tyrosu 3 ali sve je to uzalud kada te boje na Korgu ne mogu na svirci da se cuju kako treba jer je kompletan zvuk MUTAN a to nije do "majstora" kao sto mnogi tvrde jer u mom slucaju isti "majstor" je bio i iza Korga i iza Yamahe!

Nebitno za temu ali da spomenem i to da sam od Korgovih aranzera najzadovoljniji bio sa i30!

sale_band 14.12.2014 12:31

Da, gubi se master volume, maxx audio i ne znam sta jos.

Nisam uporedjivao samo "na uvo" mada je i tako skoro neprimetba razlika. Uporedjivao sam spektar frekvencija na snimku pa sam po tome zakljucio.

Inace, to sto se namesta "u sobi" moze dosta da zeza ako je soba nije dobro akusticna i ako su zvucnici na lojima se slusa losi.
Ja iskljucivo koristim monitore (yamaha hs70) i soba mi je akusticno tretirana pa sam sa tonom uvek vrlo "blizu".

Ja, za razliku od tebe, nisam imao problema da ono sto cujem u sobi ne cujem na ozvucenju, osim ako neko drugi podesava ozvucenje.
Dodato:
A ovo za ozvucenje smo vec pisali opsirno u drugim tama.

Cinjenica je da pri namestanju ozvucenja 95% muzicara nema pojma sta radi

Akordeonista 14.12.2014 14:12

Nemam los monitoring kod kuce da bi se to sve lose culo u sobi ali to nije ni bila poenta moje price - uz isto znanje i na istoj opremi Yamaha zvuci bolje od Korga i uz daleko manje truda se dobija rezultat kome teze ljudi a to je da imaju zdrav ton, bez muljanja i brljanja koje u slucaju Korga izaziva sama klavijatura!

Uostalom, ko ne veruje neka sam proba da potpuno isti sempl nekog instrumenta stavi u PA1,2,3x i Tyros 2,3,4,5 pa neka onda sudi o tome da li ima ili nema razlike u zvuku. O Pa800 i slicnim spravama i da ne govorim! Ja sam probao i znam o cemu pisem!
Postavlja se pitanje da li su i svi koji tvrde da kod Korga sama klavijatura ne degradira zvuk uradili slicnu stvar pa pisu iz licnog iskustva ili pisu napamet?!

Cini mi se da na tu temu pasionirani korgovci pisu prilicno subjektivno ali je cinjenica da Korg kad se stavi pored Yamahe i drugih brendova zvuci mutnije i "uzeg" zvuka (kao mono signal u odnosu na stereo).

Citat:

Cinjenica je da pri namestanju ozvucenja 95% muzicara nema pojma sta radi
Cinjenica je Sale da najveci problem ljudi imaju upravo kada sviraju Korg aranzere, priznavao ti to ili ne! :)

Da ne budem pogresno shvacen, ne velicam niti kudim nijedan brend jer mi to nije dedovina pa da se kunem u nju i vadim oci ljudima koji se "ocesu" o moju teritoriju, to je samo sredstvo za rad (gomila plastike i metala) koje ili me zadovoljava ili ne. Takodje, kad se jednom sutra pojavi neki Korg PA32x ili TransAudio ili sta vec i bude bio sredstvo na koje procenim da mogu da radim i zvucim bolje ja cu rado promeniti brend! Mislim da nema razloga da se ljudi toliko emotivno vezuju za aranzerske klavijature, ipak su to samo vise ili manje uspesne kopije onog pravog zvuka! Ja ih dozivljavam kao televizore ili slicnu aparaturu - danas jedno, za godinu-dve drugo i tako dalje dokle izdrzim! ;)

Dell 14.12.2014 14:45

Sale, kakve veze ima hrdjav kurs sa svime ovime? :lol: :lol: :lol:

sale_band 14.12.2014 16:05

Hahaha... Dobro si se izvadio

Milan$ 14.12.2014 17:54

Krucijalna recenica u svim ovim postivima - Cinjenica je da najveci problem ljudi imaju upravo kada sviraju Korg aranzere, i apsolutno se slaze,...Gde je ovakva tema za Yamahu, Rolanda, Ketrona? Nema potrebe za njom...

NordX 14.12.2014 18:04

Milance druze menjaj KORG i sam sam imao taj problem pa sam presao na Tyros i za sad mi je sve okej.

Milan$ 14.12.2014 18:13

Kao sto sam u nekoj temi pisao, korgu trebaju ama idealni uslovi da bi on zvucao dobro, a pre svega jako kvalitetno ozvucenje, a na tom ozvucenjue ce i casio da zazvuci...Po meni, mix ritma na korgu mora da bude jako "plitak" da bi se tu culo sve ono ste treba da se cuje u jednom ritmu - i svaka kontra, i svaka cinelica....to drugim recima znaci da mora da zvuci ko pracka ako hoces da se cuje sve...to kutiju ne moze da napuni, pa onda ljudi pribegavaju tzv "bojenju" preko mixera, niskih frekfencija do ludila, da bi nesto izaslo na razglas,i naravno tu na kraju ispadne ona cuvena pita od go, muljavina u pravom smislu te reci...cudna je sprava taj korg..

NordX drug, meracim ovog Ketrona vec neko vreme, ali nikako da mu se nameracim :) Najveci problem mi je veoma malo raspolozivog materijala...U sustini ne volim samo da ucitam tudji set i da sviram, moram ja to da prisredim svaki ritam kako meni godi, cesto i otkuckam neki sam, pa mi za Ketrona treba bar nesto od cega da startujem, da ne pravim bas sve sam od 0, mada je to mozda i najbolje resenje, ali iziskuje previse vremena, a svirka ne moze da ceka :) Pa se mislim sta da radim...Korga sviram iz nuzde, zvana navika i "operativnost " :)

casper 14.12.2014 18:40

@Dell, @sale_band, vidim da ste me potpuno razumjeli i uz to izvukli iz malo nezgodne situacije ;))

Ajmo nazad na temu.
Očito je da odgovor na pitanje koje se proteže ne možemo svesti na samo jednu dimenziju i odgovoriti ga u jednoj rečenici. Više je razloga koji utječu na ovaj problem, od tehničkih pa do subjektivnih. Zato stvari ne treba gledati ograničeno, niti iz ugla "lošeg instrumenta", niti iz ugla "lošeg majstora" za instrumentom. Ovime bih na neki način htio "pomiriti suprostavljene strane" i dodatno naglasiti da svojim javljanjem nisam isključivo mislio da su novi korisnici Korga "krivci" što nemaju dobar sound. Istina se nalazi negdje između ali mislim da je ljudski faktor mnogo bitniji. Ako moj stav pogledate u kontektstu pitanja koje autor ove teme postavlja
Citat:

zasto arazneri nemaju zvuk najjeftinije sound blaster karte od 20km??
onda s potpunom sigurnošću mogu reći da nema niakave dileme što je uzrok problema.

Činjenica jest da su korisnici Yamahe u povoljnijem položaju što se tiče dobrog sounda "na prvu", kako bi rekli. Isto tako su Korgovi korisnici zadovoljniji sa onim opcijama koje su bolje ili jednostavnije riješeni na samoj klavijaturi. Međutim ovo se podrazumjeva samo za klavijature istog ranga/godine proizvodnje tj, iste klase. Zato kažem, raditi usporedbu Rolandove G serije i Korga Pa3x apsolutno nema nikakvog smisla.

Ako situaciju pogledamo nešto šire, pa uz Rolanda, Korga, Yamahu pridodamo već spomenutu Ketron seriju (mislim i na Audyu) ili Gema, vidjet ćemo zanimljivu situaciju. Kao što se 2002. godine dogodilo s Technics aranžerom, lagano "izumiru" i ostali brendovi osim Yamahe i Korga (nadam se da će Korg izvršiti svoje obećanje i izdati novi model u 2015.) Bez obzira što sviram i volim sound Yamahe, žao mi je što konkurencija stoji i time ne potiče napredak. Da li Yamaha sa svojim udjelom u Korgu djeluje na razvoj ovakvih događanja? Da li je "zastoj" u proizvodnji Ketrona ili prestanak proizvodnje Roland aranžera određen istim motivom? Nama običnim smrtnicima je teško odgovoriti na to pitanje ali se može naslutiti tijek događanja. Novi poredak, stara deviza "Veliki pojedoše male". :(

branoy 14.12.2014 18:42

od korga sto rece jedino je odlicno zvucao i30. secam se tog zvuka!! to je to, sempler nije imao , secam ga se kako je slatko radio. drum sve izlazilo.
staces. sto neko napisa ne znaci da mi isto svi cujemo i da je nama bolje to o cemu vi pisete sve govori!! u prevodu , nama korg zvuci najbolje, ostalo vama.. nema sta se tu pricati vise...
jedan poznati klavijaturista iz Slovenije mi je neki dan napisao na chatu, uzeo je isto pa3x.
evo kopiracu sta je napisao!!

Jel ti vjerujes da pa1xpro radi Punoo sire neg pa3 ... 1000%%

neznam sto al je 100% tako

Ovan pa 3 x kao neka sinteitika poslat cu ti bubanj sa pa1xpro i sa pa3 da se uvjeris

Nemoguce moguce

eto on je tolike godina bio na pa1x , i sad je uzeo pa3x. to je napisao,, necu ga imenovati.

Milan$ 14.12.2014 19:00

Casper po onome sto sam ja cuo, Ketron nije u zastoju, novi aranzer se ocekuje 2017 godine, kao sto su i rekli, kad se Audya pojavila 2007-2008, da oni instument planiraju za duzi vremenski period, a da ce ga unapredjivati samo novim OS-om...tako da se toga i drze...sad da li su ga zaista unapredjivali, to ne znam, nemam ketrona, nadam se da jesu :)

casper 14.12.2014 19:20

Moram se nadovezati na ovo iskustvo kolege iz Slovenije. U vrijeme kada je interenet bio u povojima, kada je Austrija "bila daleko", a kod nas nisi mogao kupiti niti poštene traperice već se i po to moralo ići u Trst, svirao sam kao OMB. Nakon prve PSR Yamahe sam prešao na Technics klavijature i imao sam sve modele od KN serije. Tako bih svake dvije godine na "neviđeno" kupovao novi model, koji je tek izašao (BTW, joj, što je tada bilo para:D) Dobro se sjećam razočaranja koje sam doživljavao nakon što sam s nestrpljenejm otpakirao novi model. Znao sam da bi morao zvučati bolje .... ali nije bilo tako. Tek bih nakon par mjeseci "prilagodbe" i usporedbe s onim starijim modelom shvatio da sam bio u zabludi. KN800, KN1000, KN2000, KN3000, KN5000 (KN 6000 sam preskočio) i KN7000 kojeg sam svirao 10-tak godina. Uvijek isti doživljaj, nakon početnog nezadovoljstva i razočaranja je došlo prosvjetljene. :D

Onda sam kupio Tyros4. Na svirku sam istodobno nosio obje (T4 i KN7000), i tako je bilo 6 - 7 mjeseci. Dobro se sjećam prve gaže u toj postavi. Na Tyrosu sam tu večer odsvirao svega 6-7 pjesama i na svakoj sam se okretao oko sebe tražeći gdje je onaj sound koji očekujem. Katastrofa, potop, sve nešto pliva, nema druka koji nosi ... pomisao na iznos koji sam izdvojio za Tyrosa je dodatno povećavao osjećaj ljutnje i misao da sam prevaren. Iako sam iz prijašnjeg isustva znao da je ovo kriva percepcija, promjena bernda sa Techincsa na Yamahu je izazivala dodatnu sumnju. Vremenom su stvari sjele na svoje mjesto ....

Ponekad imam priliku zasvirati na starom KN7000 .... volim taj instrument. Ali kad ga danas čujem kako zvuči u odnosu Tyros4 vidim da sam bio u totalnoj zabludi. Sam sebi se ne mogu načuditi kako sam tada bio "glup i gluh" ...:D

Isprika forumašima na ovom ispadu lirike ali morao sam malo "oplemeniti" opis i temi dati (još) malo pjesničke slobode.

@Milan - veselim se tome, meni je Audya po soundu "The best", na žalost, ne rješavaju prisutne probleme još od 2008. a 2017 je daleko ... a ja ne mam vremena čekati, godine "gaze"

branoy 14.12.2014 22:18

pazi kad ti das 900eu na pa600 nek me jebu tu za zvuk!! to je to , al kad ti das 3000 a dobijes isti zvuk i dalje, i na pa600, i pa900, i pa300, i pa3x e pa jebiga onda. doce ljudima dosta svega, pa ce morati preci na drugu stranu !!! zvuk im je los i to je to. ja kad cujem korga da zvuci recu to je taj!! do sad sto spomenu neko samo je i30 bio masina i zvuk.

casper 14.12.2014 22:22

Što podrazumjevaš pod drugom stranom?

branoy 14.12.2014 22:26

yamaha i ketron. mada kad sam cuo bk9 neke snimke rekao sam jebem im kru sto nemaju sempler!!

Trenutno vrijeme na Forumu 02:43

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org