![]() |
Nakon 30 dana glupiranja od strane megamarketa a i moram reći koga da spasem ljude koliko mogu (ako nije po pravilniku molim vas da mi oprostite) Roda Novi Sad... i nakon 30 dana besumičnog zavitlavanja i drndanja da mi vrate moj novac od DELL-a koji je nakon 10 dana otkazao totalno sa radom ( matična i procesom u jednom dahu), uzeo sam svoj novac. Tog momenta sam otišao u prodavnicu laptopova (neću da tučem reklamu), kupio Lenovo ( čistokrvnog kineza :D ) D505 ako se ne varam :"> . Ima odvojenu grafičku kartu sa svojom zasebnom memoriom 1 Gb .Gb rama 500 harda, dual core na 1.90, i to sve za 335 evra ( plus torba gratis koja je da kažemo 10 evra od te cene). Naj važnije je da je prodavnica najpoznatija u Srbiji i jedna od vodećih u evropi, tako da bilo kakav kvar problem rešavaju odmah jer su prioritet kod ovlašćenog servisera. Sa te strane mi je lakše. Karakteristike detaljnije i oznaku grafičke nisam gledao od besa koji imam prema onima koji su me 30 dana zavlačili.... Nervira me što je tekstura - plastika hrapava i što se na to ježim ali ne može i jare i pare. Što se tiče zvuka ima Dolby souraund sistem i tuče kao blesav, kako snima to ćemo videti :) Malo mi je zasmetala ta neka ,,nekultura" pri samoj završnoj obradi, da kažem loša rešenja. Prilikom otvaranja DVD jedinice, signalna lampica i sama plastikica koja je sočivo signalne lampice stoji na izvolte. Klimatava fiokica u koju se stavlja disk. Opet plastika kompletna osim što je hrapava , osetljiva je na dodire prstića pa ostaju masnice. To me IZLUĐUJE. Tach pad je isto tako hrapav. Dva tasterčića u sklopu njega ( znate našta mislim) su dosta u nižem nivou nego tach pad ( milimetar) nije puno ali deluje kao da su upali unutra. I tako... mogao bih do ujutru. Što kažu rđavom ***** i dlake smetaju. Ali neka je on živ i zdrav. Nije za rubriku hvaljenja jer očigledno nemam sreće sa laptopovima. Kada sam rekao čoveku u jednoj prodavnici da mi je nov DELL crkao, bukvalno me isterao napolje na fin način, kaže takav baksuz došao kod mene da kupuje pa posle da me pljuje. Neće takvu reklamu... Šali se on naravno ali je 50% u pravu :D Ma neka crkne i ovaj... pa nek ide život. Ko ga šiša. Što kaže moj teča, nije mi ga tata za kuruze kupio =))
Dodato: ... Zaboravih da pitam ono zašta sam i započeo ovoliki post, Dakle Lenovo G505 , da li bi trebalo da svetli dugme, taster za Power ? Mislim na one sitne tačkice od koje se sastoji znak powera... ? Da li svetli kada se upali, pošto kod mene jok ? Dodato: Dodao bih da me nervira što nema oznaku da je caps lock upaljen, signalnu lampicu i slično i za num lock i tako to... svarno krajnje nekorektno :mad: |
Kupio si jeftin laptop i, bez uvrede, ne bi se smio cuditi kvaliteti izrade a danas-sutra i performansama.
Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2 |
@rolandx
Trebalo bi da svijetle te led lampice kada je Laptop u funkciji. Jesi li ih ikada vidio da svijetle, bez obzira na status u kojem se nalazi Laptop ? |
1 Privitaka
Citat:
E sada si me zabrinuo. Od kada sam ga doneo kući nije svetlelo uopšte. U prodavnici ga naravno nisam uključivao jer je baterija bila zasebna. O ovom dugmeru govorim: |
O ovom većem...
|
Mozda je do slike ali ne vidim tu, oko tog dugmeta, nikakve LED lampice.
|
Ako neko ima takvu informaciju molim da mi javi, dakle G505 ( G500 ) jer bih ga odmah vratio nazad....... HVALA
|
1 Privitaka
Ako mogu malo bolje naci sliku postavicu. Nije mi tu laptop , kod prijatelja na ubacivanju OS-a.... To su sitne tackice koje oblikuju power znak. Kao da mi se učinilo negde na netu da to svetli.....
|
Pronasao sam jednu sliku na kojoj se vidi da taj znak za Power zaista ima LED ispod, sto ce reci da taj kod tebe ne radi. Ako budes mijenjao, uzimaj obavezno neki drugi model jer taj Lenovo je na bazi AMD A4-5000 procesora koji ima 2MB Cachea i koji je zestoko smece sto se performanse tice. Nemoj da bacas novac bas po svaku cijenu. Svaki Intel, pa i najmanji, ima bar dva puta bolju performansu od tog A4-5000. Uzmi Lenovo G580 koji je po istoj cijeni ali je na bazi Intel i3-2328M procesora koji je daleko, daleko iznad tog AMD-a.
|
Hvala Tranzit. Pre toga cu ih nazvati pa sve ostalo...
Dodato: Hmmm. U servisu su mi rekli da G500 nema pozadinsko osvetljenje power tastera, kao ni G580 ... Čačkaću još dok mi neko od vlasnika lično ne potvrdi... imam još 6 dana do zamene bez pogovora. Nije mi bitno radi samog tastera vec ne volim da budem izigran ako razumete našza mislim, kada nema za caps lock, num lock, nemora ni to, ali kao što rekoh. Istinu na sunce. :p Dodato: Evo i karakteristika: Model G500 (59390503) Procesor Intel Celeron DC 1005M 1.9GHz (2MB Cache) Memorija 4GB (4GB x 1) DDR3 1600MHz SDRAM, 2 x SODIMM socket maksimalno 8GB SDRAM Hard disk 500GB SATA 5400rpm Grafička kartica ATI Radeon 8570 1GB DDR3 Ekran 15.6" HD LED 1366 x 768 Optički uređaj DVD+/-RW SuperMulti Dual Layer Mreža LAN 10/100 Mbps, Wireless LAN (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0 Povezivanje 3x USB 2.0, Analogni VGA, HDMI Web kamera Web kamera sa integrisanim mikrofonom Način unosa podatakaTastatura sa izdvojenim numeričkim delom, TouchPad Baterija 6-cell Li-Ion Operativni sistem Nema Boja Crna Masa 2.45Kg Garancija proizvođača 24 Dodato: Ne mogu da verujem da neće Celeron da radi ??? Grafička je OK i instalirao je drajvere ali celeron options, ne može da nađe u sistemu i otvori. Probao i automatskom detekcijom da nađem drajver, i po grafičkoj, i sa CD-a koji sam dobio i jok. Sve je super i sve šljaka ali opcije celeron ni da bekne. Tako da me to sada jako nervira. Baš sam sitničar.... :mad: Dodato: . . GRrrrrrrrr ne znam ni šta kuckam od besa -..... izvinjavam se mislio sam na ,,CATALIST". Gledam neke procesore na netu pa sam sav izludeo. Sorry |
Skini Slim drivers i ne beri brigu. ;)
|
@rolandx... Sto se tice led osvjetljenja Power tastera, tu sam 99% siguran da na G500 ne svijetli taster niti pored njega ima LED indikator kada je laptop ukljucen. Opet, ko ce ga znati kada ima mnogo tih podvarijanti koje rade za svako podrucje posebno. U vezi Catalyst, pokusaj otici u Device manager i tu uraditi Uninstall AMD driver i i tu naravno prihvati opciju "Delete driver software". Nakon brisanja nemoj ici na restart nego idi na Control Panel / Programs and Features / Uninstall any Catalyst or AMD Graphics Components. Uradi restart (ako se vec sam ne ponudi) i pokusaj da instaliras driver sa ovog linka http://download.lenovo.com/consumer/.../avga110w7.exe
Sretno ! ;) |
Radim na tome. Ukljčio sam update pre toga deinstalirao sam drajvere pa ćemo videti. Kakav sam ja idiot. Instalacioni CD sa drajverima je tu ali ... samo windows 8. Ako ne uspem sa sedmicom da uradim sve kako treba, osmicu ne znam pouzdano da li ce mi poci za rukom da je nadjem a da je OK. Dakle drajvere za osmicu imam sve... ali sedmica .... muka živa. Hvala za info o dugmetu. I ja sam video da negde svetli a negde ne. Tamo gde je svetlelo ko zna koja je pod verzija u pitanju ... pa su kao i na yugu izgled poboljšali sa širokom lajsnom a na njemu sa powr led pozadinom.........
Dodato: Citat:
Model G500 (59390503) Procesor Intel Celeron DC 1005M 1.9GHz (2MB Cache) Memorija 4GB (4GB x 1) DDR3 1600MHz SDRAM, 2 x SODIMM socket maksimalno 8GB SDRAM Hard disk 500GB SATA 5400rpm Grafička kartica ATI Radeon 8570 1GB DDR3 Ekran 15.6" HD LED 1366 x 768 Optički uređaj DVD+/-RW SuperMulti Dual Layer Mreža LAN 10/100 Mbps, Wireless LAN (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0 Povezivanje 3x USB 2.0, Analogni VGA, HDMI Web kamera Web kamera sa integrisanim mikrofonom Baterija 6-cell Li-Ion Svakako među konkurentima konfiguracija ovog tipa je daleko skuplja. To što nisam platio 700 - 1000 jedina je stvar što ovaj Lenovo svrstava u konfiguracijski slabe računare. |
Jos sam zaboravio da ti napomenem vezano za Catalyst ako uspijes instalirati "sedmicu" i pokrenuti da sve radi preko nje (mada mislim da neces imati problema) obavezno instaliraj, prije nego sto instaliras Catalyst, Microsoft framework 3.5 ili noviji pa tek onda Catalyst paket... Imas sve potrebne drivere na njihovoj stranici za Windows 7!
|
Da se ne radi o tzv. "switchable graphics" i da ti je taj Radeon diskretna kartica kao kod mene?
|
Nemoguce da ne mozes da instaliras Catalyst za ATI Radeon 8570. A da probas da instaliras samo driver za graficku kartu bez Catalyst softvera. Ako sam dobro razumio u pitanju je driver za Win 7 ? U specifikacijama koje si prve postavio pises da se radi o G505, a sada o G500. Onaj G505 je na bazi AMD A4-5000 procesora a taj sto Laptop sto imas, cini se da je na Intel Celeronu. Ipak bih ti preporucio da mijenjas za G585 koji je na i3 procesoru, bez obzira sada na LED lampice i Catalyst, Windows 7 ili 8. To ce se sve srediti, nego obavezno mijenjaj to za G585 jer njega ces vec moci da koliko toliko iskoristis i za audio. Ne zamajavaj se nebitnim stvarima. Performansa je daleko najbitnija.
|
@tranzit... Instalirao je on driver i CCC za Ati Radeon 8570 ali nesto nije ok sa CCC (Catalyst control center) i moja predpostavka je pogresan AMD paket ili nedostatak framework-a. p.s. i ja sam primjetio da su spomenute dvije razlicite konfiguracije a ova sa Celeronom je najgori moguci izbor kada su novi laptopi u pitanju :/
|
Tacno, Celeron treba zaobilaziti u najsirem luku. To sa Catalystom ce onda biti najprije framework koji pravi probleme. Mislim da ni redoslijed instalacija pojedinih drivera i aplikacija nije bio kako valja, pa i radi toga moze doci do ovakvih problema. Iskreno govoreci, ne znam sta ljude odvraca od Win 8.1 sa kasnijom instalacijom jednog Classic Shella (bez obzira na imitaciju "Starta" kod Win 8.1) kojim se Win 8.1 moze 100% opsluzivati kao Win 7. Win 8.1 je veoma stabilan sistem, koji i u audio radu ima prirast performanse u odnosu na Win 7, za nesto manje od desetak procenata u prosjeku. Kod nekih aplikacija i drivera nema promjena i razlika ali zato kod vecine je to veoma primjetno i osjetno. Bez razmisljanja treba instalirati Win 8.1 ako se Laptop misli koristiti i u audio svrhe.
|
Stvarno neznam kako da vam svima zahvalim koji mi jedini , iskreno i sa potpunim poznavanjem materije pomazete...... HVALA! Necu pokusavati da menjam, sta je tu je. Samo da se ne maltretiram ponovo da idem tamo amo, a verovatno bi trazili dlaku u jajetu. Jos bih Vas samo molio za jedno pojašnjenje i obecavam da ce to biti i poslednje ( bar za danas ;) ).
Instalirao sam osmicu windows. Sve kao po loju. Drajveri uspesno ubaceni kao i sve što je bilo neophodno za njen ne smetan rad. Posto imam zasbnu graficku i catalist koji me je mucio za AMD , vise mi ne prijavljuje u device menagment-u problem. Sve je ,,OK". ALI , da li mu sada radi AMD radeon graficka ili integrisana intel? U opcijama vidim podesavanja samo za intel ( Hz, i ostale gluposti) a za catalist imam opcije ali nema nikakvih podešavanja.... Koja sada graficka radi, kako to da proverim i da eventualno prebacim ukolioko to bude trebalo. Ova osmica je nova za mene ali control panel i tako te stvari nisu nikakav problem pronaci.... Hvala drugari |
Prije nego krenemo da ispitujemo po BIOS-u, idi prvo u Start, pa pogledaj imas li App za Catalyst.
|
Zato sam te i pitao za switchable graphics. Intelova ti je graficka, a Radeon tzv. diskretna, odnosno pali se po potrebi ili kako hoces. Kod mene na desnom kliku na desktop ima graphics properties i switchable graphics, udjes u switchable graphics i tu stavljas koja aplikacija ti je power save (radi na Intelovu grafiku), a koja performance (radi na radeon grafiku).
|
Odlicno si ti pitao. To je veoma bito jer grafika je jedan od vecih "zderaca" performanse, pogotovu kada se radi o audio radu. Medjutim, moze to sve da se konfigurira, pa cak i deaktivira ta Intelova grafika, sto oslobadja pozamasne CPU resurse i debelo smiruje CPU.
|
Cim u catalystu nema postavki,fali ti nesto. Ili su driveri u banani,ili fali net framework ili c biblioteka. Skini takoder directx webinstall. Vidim da me nisi poslusao kad sam ti pricao o slim driverima...
Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2 |
Evo ovako, mogu u biosu da izaberem UMA mode ili da rade obe grafičke. Stoji na obe. U opcijama Catalyst-a ima da se izabere Switchable graphics applications setings i tu mi gfxui.exe stoji na Power saving. Negde sam pročitao da treba promeniti na High preformance i da ce se tada aktivirati AMD radeon. Ali ispred padajućeg menija za prebacivanje kod mene stoji mali katanac. U witchable graphics globals setings stiji orebaceno na Maximize preformans i na bateriji i na punjacu.... Šta uraditi da se to promeni ... ? I da li je to to?
Dodato: . . Ovako stoje stvari... Dakle kako koju ikonu otvorim tj program, mogu manualno izabrati na kom preformansu želim da radi... Tamo gde je katanac o kome sam govorio, predpostavljam da je to deskop pozadina za koju nije potrebno da AMD radi bezpotrebno. Sve ostalo bi mogao da promenim.... Hajde da kažemo da su drajveri prihvaćeni, a ostatak ću znati kada budem pustio neki HD film ili zahtevniju igricu... Neide mi u glavu da AMD i Intelova rade u paru. Kada u biosu isključim da obe budu u funkciji već samo jedna onda catalist ne radi. Što bi značilo da rade u paru. Ispravite me ako grešim.... Danas ću uraditi print screen pa ću okačiti slike podešavanja intelove i AMD grafičke. Ne mogu da prežalim da na ovaj laptop može samo W8 da radi kako sam i dobio CD, jer za AMD za W7 nema drajvera! Strašno. |
Trenutno vrijeme na Forumu 13:36 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org