YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Fajlasi , grrrrrrr (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25712)

dalibor jarmina 25.07.2013 15:35

Silom prilika moram, da se mirim s time, to ne, nitko ne zna šta mu nosi život, i gdje će tko završit. Za sada to funkcionira dobro, usudio bih se reći i vrlo dobro. Kamo sreće da svi možemo naći 2 ili 3 izlaza iz takvih situacija

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

tranzit 25.07.2013 15:38

Malo sam se potrudio, a mozda sam imao samo malo vise srece.

zeljko 25.07.2013 15:54

Citat:

Originalno postovano od sale_band (Post 249629)
Cim se pojavila "split keyboard" opcija, pojedini gitaristi i basisti su poceli da ostaju bez posla... Vrlo brzo i bubnjari pa zatim i harmonikasi koji nisu ozbiljno shvatili revoluciju aranzerskih klavijatura. (O saksofonistima i sl. Necu ni govoriti)
Medjutim, nije ni tu kraj, ustanovilo se da veliki broj aranzerista moze solidno da peva pa se javio visak pevaca. E, sad, kad su ti pevaci (gitaristi, basisti, bubnjari koji znaju zapevati) krenuli u kontra-revoluciju koristeci isto oruzje kojim su, ne tako davno, bili porazeni, dolazi do pobune medju "vladajucom koalicijom"....

Bas tako:)

sale_band 25.07.2013 17:31

Ljudi, nemoj da se zavaravamo... Ovo vreme se zove "trazili ste, gledajte". Nije samo u muzici problem vec u svakoj drugoj sferi zivota... Dusevna vrednost muzike vise nista ne znaci (cast retkim izuzecima). Sistem je prost k'o pasulj, ponuda - potraznja. E sad, ako si u sredini u kojoj nudis ono sto se ne trazi, donji si... Ili menjaj robu, ili kupca... Eto malo zapadne filozofije

zeljko 25.07.2013 17:33

Ziveli fajlasi:lol:

milepsr 25.07.2013 17:46

Meni ne smetaju ljudi koji pustaju fajlove. Sami smo im dopustili svojim kvalitetom/pohlepom. Ima mali procenat ljudi koji to rade kvalitetno i ulazu svoje vreme i znanje sredjujuci fajlove da dobro zvuce, njima skidam kapu. Ostali vise rasteruju goste nego sto rade.

Jedan dobar orkestar/bend od 5-6 ljudi moze imati uvek posla.

Potrebno je:

- Talenta
- Muzicke kulture i zelje da se muzicki/tehnicki uzdignu znanjem
- Puno vezbe samostalno kuci
- Probe sa bendom
- Stalno prosirivati repertoar
- Profesionalan odnos prema poslu/bendu/publici
- Uvek davati sve od sebe, kakva god svirka bila
- Stalno ulagati novac u unapredjivanje opreme/instrumenata
- Reklama (na ovaj ili onaj nacin)

Ako ste dosledni ovome, iz meseca u mesec ce biti sve vise i vise svirki. Nije to nikakva nauka.

Problem kod nas je taj sto ljudi misle da mogu preko noci da zaradjuju dobro od muzike. Sto pevaci misle da treba ceo zivot da pevaju sa bezicnim Shure mikrofonu od 250e, jer "sta ce im bolje kada ovo radi ekstra", "koliko me placaju i ovo im je puno", "necu da mi pijani gost balavi skupo placen mikrofon". Po neki cas pevanja ? Pa to je za njih ponizenje i bacanje para... Zato sto je za muzicare "vrh sempl" harmonika od 250kb, ili cirina/micina/cortanova boja od 1 wave fajla koji je razvucen preko cele klavijature sa "kilo" delaya, i sto je glasnije odsvirana, to bolje. Sto ne znaju osnovno poznavanje audio tehnike i produkcije, a nece da plate da im neko sredi klavijaturu ili ih nauci (a mogu i sami sebe, literature i semplova koliko hoces, na izvolte). Zato sto ozvucenje bolje da se iznajmljuje nego da se kupi kvalitetno, sto da se aka moje... Nije bitno kako je povezano niti kakvog je kvaliteta ozvucenje, sve nek ide mono, samo nek pomera dzigericu. Sto da pravim bend kada gazda Zvonko hoce da plati po 30e za nas dvoje , uz 2 pica. A i akusticni bubanj ne zvuci kao JV, a gazda Zvonkovi gosti hoce da slusaju iskljucivo EMU SP12 bubanj.

Umesto da kukate na ljude koji pustajuci fajlove zaradjuju za hleb (ili dzeparac), poradite na sebi da budete osetno bolji od njih. Barem to nije tesko.

Uloziti godine u svoje obrazovanje, vezbanje, ucenje pesama, sredjvanje klaviajture, nositi klavijaturu od 2000e, stalak, papucicu, kablove, ozvucenje i raditi za 30-40e. Pa treba biti mazohista ili izuzetno glup.

zeljko 25.07.2013 17:54

A ko ti je taj gazda Zvonko?Izmisljena licnost ili stvarna:lol:

ЂолеПФК 25.07.2013 22:16

Gledam komentare o aranžerima i fajlašima kao da slušam profesora, mislio sam da on gaji najveću netrepeljivost prema istima, ali nije tako izgleda :D
Čitam postove i pitam se da li vredi što vežbam po celu noć i pretvaram se u lestvice.

NordX 25.07.2013 22:20

Sve sam postove procitao od prvog do zadnjeg. Mene najvise uvredi,kad mi dodje neko i kaze mi ''E ajde mi pusti onu od Djanija Jos te sanjam'',kao da sam neki DJ,ja sad i pustam tu. Ma narod nema pojma. To je sramota,sto obrazovani i pravi muzicari sede kuci,a nepismeni pustaju fajlove.
Ma Djole samo ti vezbaj,sve se to kad tad isplati,i kad tad ce to sve izaci na videlo. :)

NordX

markomuzicar 25.07.2013 22:34

Uvek cu svirati sa bubnjarem i gitaristom, basistom koji ce ovde na Zapadu da izdvoje par dana nedeljno da dodju da vezbaju, da imaju opremu koja je up-to-date danasnjice, ne izivljavaju se sa pojacavanjem u svirci, imaju osnovno obrazovanje bar, i kulturu, mislim da uslovi nisu preterani ali takvih ovde nema.
Tako da, aranzer, harmonikas, pevac, pevacica je majka Mara za svirke od 20 do 300 ljudi.
Sto se fajlasa tice, oni NIKAD nece moci da SVIRAJU sa nekim....ja uvek...sa najgorim i najboljim, solo sint, bas i kontru, bas i solo, ili aranzer ili harmoniku...po zelji bez lazne skromnosti, sto znaci uklopljiv u bilo koju kombinaciju.
Fajlas je jedino uklopljiv u 20-30 eura dnevnice i par pica kod gazda Mike u shupu;)Ili kad zahebu nekog pa mu "sviraju" privatno veselje krstenje, rodjendan ili slicno.:happy:

nesaband 25.07.2013 22:37

Citat:

Originalno postovano od ЂолеПФК (Post 249685)
Gledam komentare o aranžerima i fajlašima kao da slušam profesora, mislio sam da on gaji najveću netrepeljivost prema istima, ali nije tako izgleda :D
Čitam postove i pitam se da li vredi što vežbam po celu noć i pretvaram se u lestvice.

Ko ti je taj profesor Djole?
Vezbaj Djole isplatice ti se to kad tad ako nista drugo znaces nesto sto drugi ne znaju,a usput mozes da pustis i neki fajl,sto da ne.Nije to sramota.

Ace 25.07.2013 22:49

20eura dnevnica za fajlas ?!
To je previse, pa zidar ide muci se ceo dan kod privatnjaka pa ne uzme toliko, a kamo li neko ko ni zna da svira, ni zna da zida, vec samo pomera jedan Crossfade ....

tranzit 25.07.2013 22:55

Nemoj tako... mora ponekad i Volume, a ako nije imao vremena da spremi intonacije, onda i Transpoze, pa gdje je Start i Stop... ihhhiiiiihhhiiii... ima tu posla koliko hoces.

markomuzicar 25.07.2013 23:07

Najzesca mi je ova nova serija pevaca u zadnjih 5 godina, kad ga pitas odakle peva tu i tu pesmu kazu minus dva:D Specijalaca koliko volis! Bitno da svi pevaju samo nek je veselo. J..o ih Sasa Popovic!

tranzit 25.07.2013 23:15

... pa dobro i to je neka intonacija, nego ima starih polupismenih harmonikasa, koji su inace bili zestoki umjetnici, ama s notama nisu bas bili na nivou, pa kad ih pitas odakle, a on odgovara "dva crna jedno bijelo".

markomuzicar 25.07.2013 23:17

Uhuhuhu....ti su izgleda pomrli kad sam ja poceo da se druzim sa muzikom, ja se secam onih harmonikasa, odakle bre kolega, a on se okrene sa harmonikom, pa mi pokaze, jos onako akcentuje taj akord, kao da ja cujem...:D

nesaband 25.07.2013 23:25

Marko vidim bas si aktivan u ovoj temi.Ajde snimi neki demo cisto da cujemo kako ti sviras i kako ti zvuci aranzer.Trazio sam malo ali ne mogu da nadjem tvoju demo stranicu,imas li je?

markomuzicar 25.07.2013 23:37

Sto, ne verujes mi da znam?:D
Mator sam ja za te fore, aranzer mi ne radi nikako, a i jedva sviram, ucim se....jer moram da se sLimam? Jel ce izadjem na televizor?
Evo recicu samo jednom i bez dvaput, zivim zadnjih 15 godina samo i iskljucivo od sviranja, muzike kako god...od toga zadnjih 5 godina u zap. evropi...godinu dana Pariz, par godina CH, i evo zadnje 3 Bec. sto uopste nije jeftino ziveti ovde, ko je tu zna, a sve to samo od muzike ...radim svaki vikend najmanje 2 dana, mahom samo svirke....a sve to zamisli bez Demo sajta, Youtube-ta;) i tako tih zezalica.
Naravno, da ne bih zvucalo da puno k...njam, snimicu nesto ovih dana...sta je po zelji? Ja navikao samo po zelji...;)

ЂолеПФК 25.07.2013 23:40

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 249692)
Ko ti je taj profesor Djole?
Vezbaj Djole isplatice ti se to kad tad ako nista drugo znaces nesto sto drugi ne znaju,a usput mozes da pustis i neki fajl,sto da ne.Nije to sramota.

Goran Mladenovic Taska, čovek koji je bez lažne skromnosti najbolji muzičar ovde, svira klavir u restoranu Sanjeli, možda neko zna ako je prolazio ovde, a aranžer samo kad mora svira, zato i ja uglavnom manual bass sviram, mada mi treba još mnogo vežbe da usavršim. Kod njega su išli na časove Boki iz Amadeusa i onaj njegov brat ne znam kako se zove. A fajlove ne bih voleo da koristim.
Kod nas je isto kao što navodite sa aranžerima samo što ako imaju neki drugi instrument to nije harmonika već je uglavnom saksofon, harmoniku se ne sećam da sam ikad video, kao što nisam čuo ni neku dvojku lepu šumadijsku. Mada pisao sam jednom kako se kod nas koriste samo 4/4 Ballad na početku i posle Rumba i SaSa mix :D
Isto bih dodao još nešto oko aranžera, i što kaže Tranzit kulture. Ja kad sam skupio pare za klavijaturu pre dve i po godine tražio sam savete od nekih tezgaroša šta da kupim pošto nisam osnovne termine znao, i svi do jednog su mi rekli da kupim aranžer ,,tu je kinta". Normalno da sam ih poslušao pošto nisam imao pojma. Tako da mislim da ukoliko stariji usmeravaju mlađe pravilno onda može da se ide na bolje. Nije to samo sa muzikom nego i sa svim ostalim stvarima.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2

tranzit 25.07.2013 23:44

Nemoj bas uvijek da slusas te starije, ponekad ih udari amnezija, altsheimer, demenc i slicno, pa prolupaju.

caka012 25.07.2013 23:59

Nezgodna je ovo tema, nikad necemo svi da se slozimo oko misljenja. I ne treba, neka svako ima svoje, cinjenice su cinjenice, a misljenja - svako svoje za ruku pa teraj. A svi su, po mom misljenju, po malo u pravu. Slazem se da fajlasi otimaju posao muzicarima na pravdi Boga, ali neke od njih mogu da opravdam. Ako je to basista, bubnjar ili gitarista koji je pred najezdom aranzera ostao bez posla, mogu da shvatim njegovu zelju (ili mozda, jos bitnije, potrebu) da ostane u muzickim vodama i da kuci donese jos po neki dinar iz kafane. Sa aranzerima smo dobili ritmove a izgubili ritam sekciju, dobili smo tastere "transpose" a izgubili sposobnost sviranja iz "nezgodnih" tonaliteta, dobili kvalitetniji zvuk a izgubili onaj pravi zvuk, dobili manji broj ljudi sa kojima delimo pare a izgubili ljude sa kojima smo delili pare. Ko razume - shvatice. Ja radim i akustiku, sviram kontrabas, radim i na struju, sviram bas gitaru, radim i sa aranzerom i sa bendom sa klavijaturama (ovo poslednje najredje). Najmanje volim aranzersku svirku, iako mi je fizicki najlaksa. Bend je bend i taj sound ne moze aranzer da donese. E sad, gomila ljudi posle svirke i ne zna da kaze koliko je ljudi u bendu bilo, a kamo li da nabroji instrumente koje je na bini video, ali to je sasvim druga prica. Mislim da u ovoj temi stavljamo akcenat na to sta mi kao muzicari mislimo o tome, a ne sta o tome misle siroke narodne mase.
Medjutim, opet se vracam na njegovo velicanstvo - novac. Znate li koliko mi se puta dogodilo da pogadjam svirku i gazda veselja mi kaze "ma dvoje ili troje, ne treba vise". On zna da ne treba vise, jer je bio kod kuma na punoletstvu i bio je jedan sa klavijaturama, pevac i pevacica i bilo je super. Pokusam da ga ubedim da 5-6 clanova benda nece da mu pojedu mnogo vise pecenja od troje, ali ne vredi, on zna sta on zna i to ti je. Pravim troclanu ekipu i idem na svirku, sta cu. Nisam ja Dositej Obradovic, narodni prosvetitelj, ja sam samo muzicar. Sve je postalo zakon ponude i potraznje. Mi nudimo, oni traze. A da im mi nismo nudili, ne bi ni oni trazili. Ajd' sad, budi pametan pa izvedi zakljucak.

nesaband 26.07.2013 00:06

Citat:

Originalno postovano od markomuzicar (Post 249711)
Sto, ne verujes mi da znam?:D
Mator sam ja za te fore, aranzer mi ne radi nikako, a i jedva sviram, ucim se....j

Citat:

Originalno postovano od ЂолеПФК (Post 249712)
.... Ja kad sam skupio pare za klavijaturu pre dve i po godine tražio sam savete od nekih tezgaroša šta da kupim pošto nisam osnovne termine znao, i svi do jednog su mi rekli da kupim aranžer ,,tu je kinta".....

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2

Marko,cisto me interesuje kako sviras ili pevas,sve jedno.Smatram da bi te shvatio kao ozbiljnog muzicara treba i da cujes nesto iz tvog repertoara.
Posto nema placanja po narudzbi preko foruma odsviraj nesto ili otpevaj da nam se predstavis kao muzicar.

@Djole,ja bi dodao samo jednu malu ispravku "Tu je bila kinta,ali pre 15-18 godina",a ti si se tek tada rodio tako da si zakasnio.Danas nema kinte bez debelog znanja i debelog ulaganja i mnogo mnogo srece.

zeljko 26.07.2013 08:03

Imaju pravo neki sto kazu.Sta da rade muzicari bivsi bubnjari,bass gitaristi itd.Da nebi mozda po stare dane radili na bausteli?E vidis zbog Toga ja isto mislim da ima mnogih koji rade tako jer moraju nekako preziviti a najbolje na taj nacin da rade ono sto vole.Cak neki bolje pjevaju nego danasnji pjevaci koji samo pjevaju a orkestri im sviraju..

Naravno da bi bilo bolje da svako radi svoj posao ali tako je sad kako je..Poz

sale_band 26.07.2013 10:03

Najgore je za svoje neuspehe kriviti druge...
Kada vam neko drugi uzima posao, postoje samo dva razloga, ili je jeftiniji od vas ili radi kvalitetnije... To je sva filozofija, ostalo je pisanje uz vetar.

Postoje izuzeci kada neko uzme I losijeg I skupljeg od vas iz nekih njihivih razloga, ali, to nije tako cesto da bi se uracunalo u nesto vise od statisticke greske...

Sve zavisi kako ko gleda na stvari.
Onaj sto placa muziku, nikada nece da razmislja kao mi jer nema pojma kako je to sedeti satima za instrumentom I vezbati, on zna samo plus I minus.
Cinjenica je da su I te fajlove napravili dobri muzicari, ako vec zvuce dobro, zarad nekog profita koji ostvaruju, sto znaci, snasli se ljudi, tj. iskoristili znanje.

Mnogo je bitna stvar (na ovo me podsetio djolePFC) iz kojih razloga je pojedinac uopste poceo da se bavi muzikom.
Ja sam, recimo, poceo da sviram zato sto me od malih nogu zanimala muzika i niko me nije na to naterao ili nagovorio, znaci, bio je licno moj izbor i cak da nikad vise ne dobijem ni jednu tezgu, ja cu i dalje da sviram sam sebi, jr volim i ne idem linijom "kinte".

Ako ste poceli da se bavite muzikom racunajuci na "lovu", grdno ste se prevarili jer ima mnogo isplatnijih zanimanja

tranzit 26.07.2013 10:37

Sale for President za down under, isturenog odjeljenja yu-midija u zemlji kengura !!!!! A da ti upises mozda Master filozofije ili bar sociologije uz tu muziku. Salu na stranu, sve sto si napisao do sada u ovoj temi (a i sire), potpuno odgovara istini, koja je u sustini vrlo jednostavna, ama je ljudi ne vide, valjda radi njene silne velicine, a ispred nosa im je.

nesaband 26.07.2013 10:40

Cestitke @Tranzitu na jubilarnom postu 3.333.
Zamisli one koji se tek sada registruju na forumu da li ti zavide?=))

tranzit 26.07.2013 10:42

Hahahahaha... nisam ni obratio paznju na broj postova, valjda mi nije bitno. Stvarno, da li mi zavide... hahahahaha. I ti bas svasta gledas i pazis.

nesaband 26.07.2013 10:51

Ma sad gledam koji cu midi da kupim i da ga sredim,=)),nego hladno sad u Melburnu,samo 11 stepeni a u beogradu vec 36 stepeni na suncu.
Polako pocinjem da se topim.

Boban010 26.07.2013 10:55

@sale_band
Imam samo jedno pitanje,kako ce narod koji je,kako smo zakljucili,"ovca" da oceni sta je kvalitetnije?

tranzit 26.07.2013 11:05

Samo cu kratko, pa nek' ti Sale odgovara. Narod nije "ovca" tek tako (mislim na muziku), vec su ga muzicari, producenti i ostali u bransi, jednim evolutivnim procesom nacinili "ovcom". Ovaj proces je trajao pola vijeka i jos uvijek traje. Kada nekome serviras da slusa konstantno sund muziku, taj polako ali sigurno gubi pravi kriterijum o tome sta je kvalitetno, a sta nije, odnosno prag sunda se pomijera na dole. Obrnuto, da bi podigli taj prag kod najsirih narodnih masa, potrebno nam je mozda i dva puta vise vremena i rada, gdje cemo servirati (komponovati, svirati, pjevati...) ono sto nije sund. Bice to dug i bolan proces.

sale_band 26.07.2013 11:19

Pa i neće... Zato mi ocenjujemo.
Evo, npr. kad me neko pita "jel znaš onu od Bobana Rajovića..." Ko iz topa kažem "Neznam" bez da mu dozvolim da kaže koja je pesma u pitanju... Mislim da sam uspešno odgovorio.

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2
Dodato:
Ovo je odgovor za @boban10

Boban010 26.07.2013 11:26

Citat:

Originalno postovano od sale_band (Post 249746)
Najgore je za svoje neuspehe kriviti druge...
Kada vam neko drugi uzima posao, postoje samo dva razloga, ili je jeftiniji od vas ili radi kvalitetnije... To je sva filozofija, ostalo je pisanje uz vetar.

Na ovo sam mislio,kako ce narod zvani ovca da oceni ko od nas radi kvalitetnije?:lol:

sale_band 26.07.2013 11:43

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 249762)
Na ovo sam mislio,kako ce narod zvani ovca da oceni ko od nas radi kvalitetnije?:lol:

Ajd da pokusam...

Ukoliko zaista smatraš da je narod ovca, onda bi ti, u najmanju ruku, trebao da budeš čobanin. E sad, ako je čobanin aljkav, ovce će da predju u tuđu livadu. Ako se već ne snalaziš u čobanskim vodama, onda moraš po svaku cenu da nabaviš ovčara (psa) ali poslušnog jer, u protivnom, ostaćeš i bez ovaca a i bez psa...

Boban010 26.07.2013 12:08

Aaaaa, dakle psi su ti koji ovcama "govore" gde treba da idu.....
Znaci nema mnogo veze kolko je ovcar vest sa frulom,vazno je da ima dobre pse i da ih dobro hrani.

tranzit 26.07.2013 12:11

Cekaj sad, sta je Sale u ovoj prici, cobanin ili pas cuvar... =))=))=))=))

romario 26.07.2013 12:16

Ajd polako da se krene na godišnje odmore ...;)

tranzit 26.07.2013 12:19

Je l' da, ocito je da smo prolupali... i to zestoko... i ja sam istog misljenja, ama za mene nazalost nema odmora, tako da sam u velikoj opasnosti da prolupam do kraja =))=))=))=))

casper 26.07.2013 12:29

A ja već "prolpao" na godišnjem od dosade. Na sreću uskoro završava. :D

Momci, da se niste malo odmaknuli od suštine stvari? ;)

tranzit 26.07.2013 12:31

Cuj, malo... hahahaha. Nego, oni koji prolupaju na odmoru, tako kao ti, spadaju u workaholike kojima nema lijeka, to je teska socijalna bolest hronicnog karaktera. Pomiri se sa tim i zivi dalje kao da se nista nije desilo... =))=))=))=))

casper 26.07.2013 12:45

Potuno si u pravu, neizlječiv sam slučaj :D
...pucam od dosade kad mi je dosadno ... =))

Trenutno vrijeme na Forumu 08:21

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org