YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Terce PA1/2/800/3 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=19394)

korda 19.08.2011 00:07

Kolega,da li se one mogu transponovati kao i ensemble terce?

keyboards 19.08.2011 00:15

Ostaje da pisemo korgu zahtjev sa sugestijama za novi OS

Nazalost nemogu. Imaju tu prednost sto se moze rijesiti pozitivno svaki poluton tako da nema problemama sa svim pjesmama. Imaju negativno sto se mora napraviti dosta terci sa raznim instrumentima a nema dovoljno mjesta za to nego eto samo par najvaznijih. Editing je slab i nemogu se transponovati ali eto mogu posluziti kod kriticnih pjesama ala JV.
Nebi bilo lose da sto vise clanovo pise korgu da je potrebno samo da dosadasnju USER skalu koja postoji dorade da se umjesto pola tona -/+ moze rastimati na 4 polutona. Cetiri polutona daju veliku tercu a tri polutona malu. To ce biti dovoljno da se naprave idealne terce koje rijesavaju sve probleme i lako ce ih biti upotrebljavati.

korda 20.08.2011 10:25

Kolega to ne bi bilo lose,hajde da se udruzimo jer to je svima potrebno,ne znam da li oni imaju nekog ko razumije nas jezik,razmisljao sam da ne bi bilo lose da neko tj.g.Keyboards sastavi par rijeci na engleskome,i postavi ovde na forumu,jer smatram da si najkompetentniji za ovu temu,i da svi sa svojim serijskim brojevima od korga posaljemo na doticnu adresu problem,pa kad vide koliko nas je mozda nesto i poduzmu po tom pitanju.Jedino udruzeni mozemo nesto postici.Jer dati za jedan instrument oko 3000 evra a nemati prave terce slozit cete se kolege,prava je sramota=)).Mjesto da su to oni uradili umjesto nas nisu nam ostavili mogucnost ni da ih sami uradimo kako treba.Mislim da trziste iz bivse yu-to zasluzuje.:D:lol:

keyboards 20.08.2011 13:58

Zahtjev Korgu

Ja sam godinama u kontaktu sa Korg Canada i Korg Italy. Redovno im saljem sugestije i posto me dobro znaju narocito u Korg Kanada. Tu me poznaju kljucni ljudi i ako bi ste vi pojedini clanovi/korg korisnici htjeli, evo ja cu pripremiti pismo koje cu vam predociti a svi vi koji date samo vase ime (kao saglasnost za akciju) ja cu ga dodati na pismo i reci da je ovo zahtjev svih potpisanih za doradu Operativnog sistema sa unosenjem novog Scale Editing (opcija rastimavanje na user skali minimum 4 polustepena umjesto dosadasnjeg 1 polustepena). Siguran sam da ce to oni uvaziti pogotovo kad je rijec o vise kupaca. Ja sam svojevremeno radio slicnu stvar koja je uticala na mnoge njihove odluke. Evo jos u toku dana cu pripremiti pismo i objaviti ga ovdje. Svakako za ovu akciju nas pojedinaca trebamo dozvolu foruma u smislu provodjenja iste, sa tim sto svakako forum nece stajati (ako ne zeli) iza ovoga, niti ce biti ni na koji nacin pominjan u pismu upucenom korgu(ako ne zeli). Isto tako mozete i sami da pisete korgu ako zelite.
Dodato:
P.S
U zadnje vrijeme imam problema sa Log In na stranicu. Naime cesto me izbacuje i trazi ponovni Log In iako sam vec logovao i na stranici. Dali je to problem sa stranicom ili nesto sa novim Explorerom koji sam download?

Vule 20.08.2011 14:03

Tiho,koncept pisma mozes predociti ovde na sajtu da svi vide a u okviru YU-MIDI TEAM-a cemo se dogovoriti da li cemo kao forum stati iza toga ili svaki clan neka ostavi svoj potpis i tako proslediti Korgu

neconix 20.08.2011 14:55

@keyboards

Prilikom logovanja cekirajte kvadratic ispod,gde pise "zapamti me".

korda 21.08.2011 13:36

Hvala Tiho sto si prihvatio prijedlog,i hvala ekipi foruma,sto ga podrzava.
Cekam samo da vidim tekst i da se potpisem na njega,ako treba da damo i serijski od klavijatura.Zamolio bih sve korgovce bez obzira koji korg imaju da isto urade,jer jednog dana ce svi svirati pa2 ili pa3.
Tiho ne bi bilo lose da stavis,primjedbu i za transpoze,tako da se te terce mogu transponovati.
Pozdrav svim korgovcima.

Ace 21.08.2011 19:26

@korda
U Global u General controls na Transpose stranu imas opcija Scale and transpose position. Promeni je (imas dva moguca izbora) i mocices da transponujes terce radjene na user scale.

korda 21.08.2011 21:13

Hvala kolega Ace,na pomoci,ali to vec znam,ovdje se radi o sasvim necem drugom,procitaj par postova prije pa ces znati o cemu je rijec,da sad ne ponavljam.
Pozdrav

Vule 21.08.2011 21:47

Postoji ideja da se posalje jedno pismo Korgu iza kojega ce zvanicno stati forum. Kada pismo bude gotovo predstavicemo ga na posebnoj temi a na ovoj mozemo nastaviti o tercama. Hvala

Sent from my Nexus One using Tapatalk

Ace 22.08.2011 02:33

@korda
Citam temu i znam sta pisem. Upravo sam i o tome pricao. I kad bi user scale isao do +/- 4 tercu ces moci transponovati tako da oko transponovanje nema sta da se trazi, jer to vec ima u korga u trenutni OS.

keyboards 22.08.2011 13:47

User Scale

Ace pricamo o user scale +12/-12 sto je nam potrebno i sto bi bilo potpuno jer znamo da skala ima 12 polutonova (11 + oktava) sto bi rijesilo nase brige. Znaci mi se koncetrixemo na potpuno rijesenje a ne samo na +4/-4 sto bi rijesilo problem terci. Zelimo potpuno rijesenje da bi mogli baratati i sa ostalim intervalima (sekstama i t d.). Sto se tice transpose o tome i ne brinemo jer to vec postoji. Evo ja sam srocio pismo i dao na editing (zbog gramatike i konture tako da cu ga za par sati postaviti na forum. Vule zna odlicno da su u pitanju user scale koje vec imamo na mnogim instrumentima a skoro sam takve terce radio za Sonic Cell i mislim da su jos negdje na YUTUBE.
Dodato:
Request for PA3X OS Changes

Dear Korg Team,

First, I want to congratulate you on the new Korg arranger keyboard PA3X. You included a lot of the features that were requested by me and other Korg users all over the world. We are thankful to you because you listen to the needs of your costumers, which will help everybody be satisfied. Although most of our requirements sent to you was accepted, one of the most important things is still missing: an improved USER scale mode. In the PA3 we have USER scale that allows us to detune every key in a scale for one semi-tone (+99 / -99). We need that option to be improved, and detune should be for +12/-12 semi-tones. It will help us to create intervals (for example thirds) that are widely used in European pop and folk music. I suggest you keep the existing USER SCALE setting and add a new (USER SCALE 2) with mentioned features (+12 / -12 semi tones detune). This change will be very important for us, and knowing Korg values the input of it’s costumers we are hoping that you will make these changes as soon as possible in the new OS for PA3. It would also be highly appreciated if you can do those changes for PA1, 800 & 2 users. This addition will be highly appreciated by users and you will benefit from our feedback on all forums as a good sample of company/customer relations. All members signed are part of actions taken on one of the best musician forum form ex-Yugoslavian countries “YU-MIDI”.
Dodato:
Mnogi se vjerovatno pitaju dali ove terce funkcionisu i jesu li upotrebljive kao i kako se prave. Funkcionisu narosito kod kriticnih tonaliteta (ala pjesme JV) gdje se zahtjeva detaljna terca na svakom polutonu (sto se nemoze dobiti kod oscilatorski i ensemble terci). Nedostatak je slab oscilatorski editing i nemanje dovoljno mjesta u USERDK za sacuvanje tih terci.
Nalaksi i najbolji nacin da ih napravimo je uci u USERDK i na jednom tonu (recimo c2) kopirati neki dobar oscilator iz USER1 ili 2 (nekog instrumenta npr harmonike). Jaj oscilator rasporediti po svim tipkama u pcg-u. Sledeci potez je odabrati instrument (od rom semplova jer je moguce raditi samo sa rom sekcijom) na svakom polutonu a zatim odrediti terce prema potrebi i skali dajuci +3 detune za svaku malu tercu iz skale koju radimo a +4 za veliku tercu. Ovakoj terci mozemo srediti efekat u pcg ili Performance modu u ovisnosti o GLOBAL setingu gdje smo odredili dali efekti koji se koriste idu iz performanci ili pcg fajla koji je na USER1 soundu.
Evo uspjesan nacin kako doci do ovih terci.

PS
Detalje oko skala nisam pisao jer to ulazi u znanje teorije muzike.
Dodato:
nije trebalo automatski spojiti ovu zadnju temu koja prica o userdk tercama ali eto tako radi ova stranica. Posto je ovaj post vazan i tematski ka treba odvojiti od pisma poslatog korku kao zaseban. Molim one koji su to umogucnosti neka odvoje ovaj post od prethodnog a ovu moju poruku izbrisu.

naslov posta je userdk - terce - primjena i nacin pravljenja

STUDIOSOS 22.09.2011 20:30

Pozdrav svima...
zamolio bi Keyborads da ako je moguce postavis jedan video klip kako u pa2xpro da se naprave ovakve terce nisam dugo vezan za korga pa me to zanima jer mi se veoma svidjelo kako zvuci

izvinjavam se moderazoru sto objasnjenje trazimk u ovoj temi pokusao sam traziti po forumu ali nisam nasao a ovdije imam adekjvatnu osobu koja to moze objasniti lijep pozdrav

keyboards 01.11.2011 04:34

Ensemble Terce i Portamento PA1-2-3

U slucaju da radite sa Ensemble tercama koristeci portamento treba znati da u pitch modu svaki oscilator koji je fixed za osnovni ton terce mora imati ukljucene obadvije kvacice za portamento a pri tome treca vrijednost ista koja je najcesce oko broj 30. Treba naglasiti ako koristite semplovane terce (znaci da je terca intervlski originalno semplovana) takve nece ispravno raditi u protamentu u odnosu na drugi ton. Stoga nije preporucljivo sempl terce koristiti kao ensemble tercu sa portamento funkcijom.

kikiriki124 02.11.2011 13:02

Moze li neko od kolega koji se bas dobro razumiju da napisu postupak pravljenja oscilatorskih terci?Razbijam glavu cijelo vrijeme kako bi se to moglo napraviti ali ne vrijedi.Pročitao sam negdje da imaju na download ali posto sam novi clan foruma nemam pravo na download.Unaprijed hvala!!!!

Ace 02.11.2011 16:54

Sablone za oscilatorne terce su vec napisane
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...?t=7451&page=5
Post br. 45

kikiriki124 11.11.2011 19:02

Kolega ACE hvala na šablonima!Uz malu izmjenu šablona i još nekih podešavanja uspio sam napraviti sve moguće terce koje su mi potrebne.Napravio sam odvojene terce kao kolega koji je postavio video snimak samo mi nije jasno kako on promjeni boju terce,a da ostane terca.Zamolio bih nekoga ko to zna da napiše objašnjenje.

Ace 11.11.2011 22:34

Kad su u pitanju oscilatorne terce boju mozes zameniti samo prvi glas. Terca moras menjati u Sound tako sto na sve oscilatore promenis Multisample.

baltik79 12.11.2011 22:28

Jel mi moze neko pojasniti postavke skale i jos ako je nesto bitno za ovaj Amol:

click here to watch the video
You need to upgrade your Flash Player
Procitao sam citavu temu i mozda se odgovor krije bas u uklonjenom videu sa you tube.
I sint je kraj mene, pokusavao sam neke varijante ali fali mi samo jedan ton (G) da bi ispalo kao na snimku od Keyboardsa. Vidim ni njega nema neko vrijeme na forumu a trebaju mi ensemble terce.

Ace 12.11.2011 23:22

Hmmmm G nece moci da ti funkcionise. posto E treba biti transponiran na Gis, a posto Note transpose je stavljen na +3 on ga dotera samo do G i sad u User Scale G je na +99 za da svira isto kao Gis i tako terca na ton E ti radi al zato izgubis ton G i nemozes svirati na njega a da zvuci tacno.

Moj savet ... menjaj nacin na koj radis terce.

baltik79 12.11.2011 23:55

Ace, meni licno odgovara ovakva terca za dosta pjesama i bio bih zadovoljan da mi zvuci kao Keyboardsu na ovom video snimku sto sam izdvojio. Ali kako podesiti da tako zvuci. Jel znas to? Doskoro sam radio terce na Kurzweilu k2661. Posto je solo sint kod njega je to bilo jako lako u bocu podesiti. Ako uspijes provaliti ili ako Keyboards vidi ovaj post neka pomogne :).

Ace 13.11.2011 00:12

Sad sam se vratio da procitam ostatak postove da skontam tacno o cemu se radi.

Terca na klipa nije samo u Ensemble uradjena nego potpomaze se sa opciju Fixed Scale. Za da ti radi Ensemble terca ovako trebas na boju koja ti svira Prv glas ici u Sound, nadjes je i ides Menu pa Pitch i pritisnes na opciju Fixed Scale i memorises je. (Trebas znati da kad je to odabrano vise na tu boju nemozes koristiti Pitch benda i nemozes stavljati Arabic scale i slicno).
Otkako to uradis vratis se u Style Play mode i podesis User scale sa tonove Cis, Fis, Bb i H na +99, u Ensemble Note transpose treba biti na +3. Key nek stoji na C za Cm, za Am stavis na A. I sad prvi glas moras staviti tu boju sa Fixed Scale opciju (ostale boje nema da rade tacno) a za terce mozes stavljati bilo koje boje al da nemaju aktiviranu opciju Fixed Scale. To je to. Mora da radi.
Napomena: Za Legato boje Fixed Scale ne radi ispravno.

kikiriki124 13.11.2011 22:20

Fazon je ako ton c# odsvira tercu na e umjesto na f da onda stavimo e na 99 i to je to!!!

baltik79 15.11.2011 21:17

Ace, probao sam ovako kako si napisao ali imam ponovo problem. Prvi glas (fiksni) je ok, ali na drugom UPPER-u tercu mi nesvira dobro. Kad stisnem ton F svira mi Gis umjesto A. Takodje i kad stisnem E odsvira mi G umjesto Gis. U Keyboard Ensemble mi je podeseno ovako: UPPER1-off, UPPER2-mute, UPPER3-off. Da nije tu nesto pogresno?

Ace 15.11.2011 21:30

Pogresno sam ja napisao .... tonove Cis, Fis, Bb i H stavi na 99 .... Dopunicu ovaj H i u moj prethodni post. Znaci 4 tona na 99 u user scale!

Marco7 15.11.2011 21:39

Sto se terci tice to sam presekao i odvojio jedno 4-5 dana i skolpio sve terce na DK jer Pa3 ima mnogo mesta na User DK i sad sam miran jer nisam bio zadovoljan ostalim nacinima!

Ace 15.11.2011 21:58

Marko, moje misljenje je da sa opciju Fixed pitch mozes uraditi bolje terce a imas velika memorija i za User boje da mozes odeliti recimo 10tak, mozda 20tak mesta za boje koje ces koristiti u terce. Jedina mana je sto ne radi legato. Zato ima bolje strane sto se lako edituju, mozes promeniti skalu u 2 poteza tokom svirke za nekoliko sekunde, ako u UserDK ti trebaju 10 mesta za 10 razlicne skale trubacke terce kod ovaj tip ti treba jedno ili dve user sound mesta za preko 50 razlicne skale ... da nabrojavam li jos ... mozes promeniti boju na prvi ili drugi glas za par sekunda dok sviras uzivo itd itd itd.....

Ne nagovaram te inace da ista menjas, znam da i DK rade dobro, al evo ko da se javim :)

Marco7 15.11.2011 22:16

Hvala na javljanju brate moj,tvoje misljenje je uvek dobrodoslo :) Pravo da ti kazem ostala mi je bila navika da sviram sa dve klavijature i na workstationu sam uvek imao perfektnu tercu i onda kad sam uzeo Pa3 solo sint mi bukvalno nista nije trebao jer te iste boje i semplovi sa Pa3x izlaze ludacki totalno i onda sam krenuo prvo sa ensemble tercama pa sam pizdeo kad mi mi na primer svira iste tonove na razlicitim dirkama tipa Am terca tonovi B i H i Dis i e svira potpuno isti ton a koristim na mnogo forspila kad prosivaravam frospil bas taj B ton u trileru pa sam onda probao one oscilatorske ni to mi nije radilo i kad sam potpuno puk'o seo sam i odradio preko drum kita jer mi Pa3 to dozvoljava jer imam 128 mesta u DK User-u!E sad znam da nemam mogucnost editinga boja jer su ta mesta namenjena za drum kit ali sam se nekako dovijao i sklopio terce koje stvarno sada posle mnogo truda dobro zvuce i tek sad sam zadovoljan . . .

baltik79 15.11.2011 23:12

Ace, jos jedno pitanje imam. Koje su postavke za G dur tercu za sumadijski fazon? Evo sint sam vec spakovao, tek sam sad vidio tvoj odgovor. I da pohvalim Marka i tebe jer ste uvijek spremni pomoci !!!

Ace 16.11.2011 01:35

za C dur je Cis, Fis Gis na -99 a u ensemble Note transpose treba biti na -3. Znaci obrati paznju sad u minus ih teras. Otkako sredis samo Key promeni na G za Gdur Ako sam nesto promasio pricaj, nisam pored klavijaturu pa pricam napamet neisprobano.....

Marco7 16.11.2011 12:47

@baltik79
Nemoj brate da te nesto odvraca od terci sa aranzera jer stvarno mogu odlicno da zvuce!Ja sam izabrao taj nacin da ih pravim u DK useru koji je tezi ali meni vise odgovara ali evo cuo si i kako zvuci kad se radi preko oscilatora i ensemble-a!Evo snimio sam ti 5-6 pesama u miksu onako iz prve i prosarao sam vise pesama iz razlicitih tonaliteta da cujes da to odlicno radi!Sve su terce radjene u User DK ;)

Tropiko i Dzenan - Veruj bratu Amol terca distorzija
<object height="81" width="100%"> <param name="movie" value="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149408"></param> <param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed allowscriptaccess="always" height="81" src="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149408" type="application/x-shockwave-flash" width="100%"></embed> </object> <span><a href="http://soundcloud.com/primaverasrb/tropiko-i-dzenan-demo">Tropiko i Dzenan - demo</a> by <a href="http://soundcloud.com/primaverasrb">PrimaveraSrb</a></span>

Rumba mix - Juzni Ritam Amol,Ja baraba a ti vila Gmol,Evo gore u kafani FISmol,Kafana je moja sudbina Emol,Kafanska pevacica A mol . . .
<object height="81" width="100%"> <param name="movie" value="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149579"></param> <param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed allowscriptaccess="always" height="81" src="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149579" type="application/x-shockwave-flash" width="100%"></embed> </object> <span><a href="http://soundcloud.com/primaverasrb/rumba-mix-terce">Rumba mix - terce</a> by <a href="http://soundcloud.com/primaverasrb">PrimaveraSrb</a></span>

Miki0 16.11.2011 13:43

Jedine 100 % tačne terce za svaki ton su Drumkit terce, koje nazalost ne mogu na PA500, ali im je nedostatak što ne mogu da se transponuju. Nego, vidio sam da ljudi pisu da terce mogu i na PA500/800/2X preko midi kabla, pa bih zamolio nekoga ako zna kako to funkcionise da nam napise.

ella 85 16.11.2011 16:22

ja sam na pa 800 davno napravio 100% tacne terce,preko oscilatora i sub scale,pomocu opcije fixed na sound menu,tako da nije istina da su jedino tacne samo te terce,ima tema negdje o tome kome treba,meni su te terce najbolje,jer nije isjeckano nego mozes dosta boja umijesat preko cijele klavijature,par boja npr osnovu a par drugih boja terce,prakticno jedna boja 16 oscilatora,to moze dobro zvucat,iako ja to slabo koristim jer sviram triton extreme,poz
Nisam probao na pa500 ali ne vidim razloga zasto ove terce nebi mogle na pa500,to je novija klavijatura,bitno samo da na sound-menu-pitch ima opcija fixed onda sigurno moze,i tacne su 1000000% jedino sto boje sa portamentom nesto budale ne znam zasto

Ace 16.11.2011 16:47

Slazem se u potpunosti sa kolegu @ella 85
Te terce rade skroz tacno i na pa500.
A inace kolko se secam ne budale kad su portamento nego kad su legato. Iskljucis legato i rade ok bez obzira na portamento. A bag je u tome sto na svaki ton koji je odsviran u legato ne funkcionise Fixed scale.

Miki0 16.11.2011 16:48

Znam ja za te terce sve kako funkcionise, a ako ti smatras da su 100% onda imas pravo i ne zelim da te ubjedjujem u suprotno. Mene zanima ovo drugo , mogu li terce preko midi kabla?

Marco7 16.11.2011 16:52

Onda treba neko te terce lepo da postavi na download pa da svi budu srecni i zadovoljni :)) Ja sam lepo krenuo da radim set od nule i prvo sto sam uradio na setu jesu terce preko DK da mogu posle da brisem nesto ako mi vise ne treba i slicno a da mi se ne remete terce i plus sam odradio neke terce dve oktave sax a dve oktave clarinet i tako te kombinacije i opet ponavljam tek kad sam to odradio bio sam srecan i zadovoljan a workstation mi vise ne treba ali dibidus nista :))

ella 85 16.11.2011 17:20

sve je stvar ko sta zeli,nekom treba ovo nekom ono,neko radi na pa500 ne treba mu bolje,meni ni jedan aranzer jos ne zvuci ni blizu triton extreme ili studia,sto se tice solo neuporedivo je,ali zato na trzistu ima svega i svi kupuju ono sto mu treba

Marco7 16.11.2011 17:28

Nisam uporedjivao sa Extrem-om ali jesam sa Tr-om i stojim iza toga da mi 20%-25% bolje izlaze boje a samim tim i terce na Pa3 s tim sto ja odvajam klavijaturu na 4 izlaza i Waves mater Eq mi ostaje za sve sto izlazi na L i R tako skidam sve muljotine i sto je viska pa mogu da lepo izmiksam L i R na mikseti gde mi izlaze boje nezavisno od bubnja i bass-a i izvucem sve potrebne finese ;) To nije samo moje zapazanje nego i kolega koji su dolazili kod mene i zajedno smo dosli do tog zakljucka!

ella 85 16.11.2011 17:42

nekom treba ovo nekom ono,ja sam sve aranzere probao i sto se tice solo boja ni jedan jos nije ni blizu nekom tritonu extreme ili slicno,ali svako uzima ono sto je njemu dovoljno,tako i treba
ovaj zadnji post sam greskom napisao jer mi je pokazalo da ga nije bilo gore,ne kontam ovo sto se desava zadnje vrijeme na forumu

baltik79 16.11.2011 23:59

Ace, prilikom podesavanja terci pa tamo kad idem na MENU pa kliknem Keyboard ensemble, pod ensemble mogu podesavati UPPER-e na 3 nacina (Mute,Normal i off). Jel fiksni Sound mora biti na off a na Mute terca od bilo kojeg Sounda? Iskombinovao sam prilicno dobro Gdur kako si rekao, samo mi terca kad stisnem G odsvira E umjesto D. I ako imas zato rjesenje hoce li mi se pokvariti onaj G sto je u sljedecoj oktavi?

Trenutno vrijeme na Forumu 07:42

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org