YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=76)
-   -   romario - demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18545)

harepa50 13.02.2012 22:05

Bravo romario, svaka čast!! :)

romario 08.01.2013 14:22

Nešto sam snimao ovih dana ,
pa poslušajte i komentirajte ...

<embed src="http://www.*******.com/embed/3260429213/f5d95a8e" width="420" height="250" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

nesaband 08.01.2013 15:38

Ovo bre lepo!!!!!Ko peva ovo?klavirska pratnja odlicna.

smuchac 09.01.2013 14:03

Nišanim ovu pjesmu već dugo vremena i već sam je pohvatao samo me kolegica što pjeva s nama ne doživljava baš i zato mi je ovaj tvoj snimak došao ko naručen da joj stavim pod nos da vidi da se može ovakva pjesma sredit do bola. Svaka čast i tebi i pjevačici! ;)

romario 09.01.2013 15:11

Za sviranje nije teško , a za pjevanje ...
Današnja omladina ima već u sebi malo tog osjećaja ...
Ako ne preferiraju neke druge glazbene pravce ;)
U stvari sam se bavio samim mix i vokalom pa bi volio čuti vaša mišljenja glede toga.

A posebno bi zamolio tranzita da posluša i da svoje komentare .
Par put mi je vokal uletio u crveno,na kratko ...
I taj reverb , ne volim da se "čuje" kad zaustavim projekat ...

Vokal sam namjerno stavio malo glasnije ...

formula95 09.01.2013 21:22

Mnogo mi se svidja, sta reci, svaka cast!!!!!!! :)

tyros2 10.01.2013 22:21

Mario jarane

Sve je super!

Svaka cast!

romario 11.01.2013 09:23

hvalala !;)

vadexfly 11.01.2013 12:30

Sav sam se najezio dok sam slusao :) sto znaci da je extra :)

nele1 16.01.2013 14:34

romario postavi neki player koji je slobodan jer ovde treba dase uclanis.
Pozdrav

romario 16.01.2013 17:15

probat ću ...

ako ima neko prijedlog za kakav player neka kaže slobodno .

harepa50 17.01.2013 04:19

Soundcloud, npr...

zeljko 17.01.2013 07:56

Daj covjece postavi neki drugi Player da i ja cujem:rolleyes:

romario 17.01.2013 12:35

<embed src="https://www.box.com/embed/wiqmu57n6y4hxrj.swf" width="466" height="400" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

Da probam ...

formula95 17.01.2013 13:21

Jako lepo zvuci romario :)

VUNIMRAV 17.01.2013 14:20

=D>,=D>,Bravo,Bravo i za snimku ali i za pleyer!!!(ali i ja sam stavio novie hehehe)

romario 17.01.2013 14:35

hvala casperu ;)

harepa50 17.01.2013 15:32

Bravo romario :D sve super, i klavirska pratnja i pjevanje na snimci....

romario 17.01.2013 15:57

Hvala .

Zanima me mišljenje o obradi vokala .odnosu klavir , vokal ...
Ja sam koristio eq i compresor ,i reverb .

Reverb mi se ne sviđa jer "traje" , a ako ga skratim,čini mi se da ga nema ...
I boja reverba mi se ne sviđa ,može li se to korigirati ,nekako mi je u midlu ...Tj. čujem je previše ...

EmirTotic 17.01.2013 18:12

Postovanje! :)

zeljko 17.01.2013 20:17

Super je snimak,a i meni se cini da je malo efekat mutan ili si trebao malo i ekvilajzerom izostriti vokal inace pravo dobro,mada evo moja cerka koja ima 15 godina kaze da ova pjevacica ne zna da izgovara rijeci kako treba na engleskom hahaha..Dijete slusa bas to.Meni je super.Pozz

casper 17.01.2013 21:38

Citat:

Originalno postovano od romario (Post 234100)
Hvala .

Zanima me mišljenje o obradi vokala .odnosu klavir , vokal ...
Ja sam koristio eq i compresor ,i reverb .

Reverb mi se ne sviđa jer "traje" , a ako ga skratim,čini mi se da ga nema ...
I boja reverba mi se ne sviđa ,može li se to korigirati ,nekako mi je u midlu ...Tj. čujem je previše ...

Predpostavljam da koristiš reverb sa Tyros3. Može se on srediti po vlastitom ukusu. Meni osobno je sve OK, pa ne očekuje se studijska kvaliteta na home work-u.

Podešavanje efekta za mic. MIXING CONSOLE > EFFECT > u liniji REVERB smanji vrijednost na 0, ne treba ti generalni reverb na mikrofonu jer samo stvara "zabunu" > TYPE (F) > u koloni BLOCK se spusti do DSP7 > PART namjesti na MIC > CATEGORY odaberi REVERB, a pod TYPE odaberi koji ti se najviše sviđa > da ga dodatno prilagodiš vlastitom ukusu pritisni PARAMETAR (F) > pored podešavanja vremena, dužine, osjetljivosti, panorame imaš i HPF CUTOFF za niske frekvencije i LPF CUTOFF za visoke frekvencije, tu malo obojaj i istakni ono što ti nedostaje,
SAVE (I) za pohranu vlastitog podešavanja

romario 17.01.2013 21:49

Reverb je sa cubase,reverb A mislim ,tako nekako.
Snimam preko tyrosa,na njemu je eq na nulama,svi efekti ugaseni.
Mislim da je kompresor i gate ukljucen samo .
Sutra nesto snimam ,mislim da cu i njih iskljuciti.
Samo cu snimiti suh vokal ,a poslije ga obraditi.
Savjeti su dobrodosli ...
Snimak i obrada vokala .redoslijed,pravila,efekti..
Postovano sa mobilnog uređaja

casper 17.01.2013 21:55

To je onda nešto drugo. I naravno, bolja opcija. Ne mogu ti dati savjet jer nisam iskusan u tome ali vokal obavezno snimaj bez efekta, on dolazi na kraju.

romario 17.01.2013 22:02

Nije mi jasna jedna stvar.
Zasto raditi eq na vokalu,ili necem drugom za vrijeme snimanja.
Dali je ok snimiti sa ugasenim eq ,imati dobar signal i onda raditi eq na tom snimku.
Dali je to isto sto i napraviti eq odmah za vrijeme snimanja ?

nesaband 17.01.2013 23:03

moje misljenje je da vokal treba snimati suv a da naknadno treba editovati efekte.

romario 17.01.2013 23:14

To mi je jasno..
Ovo za eq mi je zanimljivo pitanje.
Treba li obraditi vokAl u trenutku sninanja,ili moze poslije..

casper 17.01.2013 23:23

Citat:

Originalno postovano od romario (Post 234160)
Nije mi jasna jedna stvar.
Zasto raditi eq na vokalu,ili necem drugom za vrijeme snimanja.
Dali je ok snimiti sa ugasenim eq ,imati dobar signal i onda raditi eq na tom snimku.
Dali je to isto sto i napraviti eq odmah za vrijeme snimanja ?

Za vrijeme snimanja nije potreban equlizier niti bilo kakav efekt. Prikom snimanja možeš na mikrofonu koristiti kompresor i to sa manjim ratiom, visokim tresholdom i usporenim attackom i releaseom. Mikrofon treba biti što kvalitetnij. Poslije snimanja se radi obrada ali u tome nemam većeg iskustva pa to priupitaj na nekom drugom dijelu foruma. Postoje pravila ali bez dobrog uha i još boljeg monitoringa nema sreće.

zeljko 17.01.2013 23:42

Sve se moze,samo treba postaviti gdje sta treba..Ne na ulaz in tj u programu u mikseru postavljati efekte,vec na traci na kojoj snimas u insert efekte i nema problema..Mozes ih poslije iskljuciti i bilo sta drugo raditi s njima,dok ako si snimao odmah sa miksete ili postavio efekte na ulaz in u progarmu ce se i oni snimiti koliko ja znam i poslije nema vise ispravke.

Normalno se na vokal traku u insert efekte postavlja Eq,Compresor,Desser a na eksterne efekte hall,deley,rewerb...Valjda sam dobro objasnio mada ne znam te strucne nazive..Cuces kad se javi tranzit opsirnije hehe..Pozz

tranzit 17.01.2013 23:43

Romario, ima problema sa ovim zadnjim demo snimkom. Sto se tice sviranja i pjevanja, visoka klasa... ama snimak... Snimak jeste u stereo formatu ali se cuje "veoma mono". Nesto si pogrijesio u Routingu efekta u tom sekvenceru u kojem radis (bilo koji da je). U sustini tebe najvise i interesuje reverb, koliko sam shvatio ali nazalost, ovako kako stvari sada stoje, nista ti ne mogu reci jer taj reverb cujem mono. Posto ga ima dosta on je, sto je inace za ocekivati, napravio od cijelog miksa "mono tiradu". Posto je reverb mono, on odmah dolazi daleko vise do izrazaja (jer je kompletan nabijen u sredinu) a onda radi faznih pomjeranja koje takav mono reverb obavezno pravi, cuje se dosta metalno i "repovi" su mu u tom MP3 formatu, koji inace ubija sve sto je lijepo u visokofrekventnom podrucju, izrazeniji a po zlu, opet nisu "fluidni" (tecni i meki). Ni obradu vokala ne mogu da komentarisem jer i tu mi nedostaje prostor koji ne cujem. 'Ajd pogledaj sta si u tom miksu odnosno dodavanju efekt kanala pogrijesio. Ne mora cak da bude ni tvoja greska u miksu vec da je file jednostavno prilikom konvertovanja "sabijen", iz ko zna kojih razloga, u ovo "mono" davljenje.

zeljko 18.01.2013 00:00

Malo sam pogrijesio sa ovim externim efektima mislio sam da u programu otvoris efekt kanal posebno i onda ubacis hall na njega u insert,zatim ides na traku gdje si snimao vokal otvoris i tamo gdje pise extern efekte sa desne strane u cubase nadjes taj efekat i tu mozes da pojacavs i smanjujes i sve ostalo

tranzit 18.01.2013 00:12

Moze ubaciti Reverb i kao insert efekat ali to nije uobicajeno sem kad se radi o kratkim Ambient efektima. Reverb je tipicni Send (Aux) efekat i pri tome treba i ostati a pored toga, na taj nacin stedi i resurse kompjutera.

harepa50 18.01.2013 06:25

Evo da i ja priupitam, kad se posluša snimak bolje, čuje se neko zujanje struje na trenutke i ponavlja se kroz cijeli snimak. Odakle se javljaju te smetnje i da li ih je moguće otkloniti, npr. DC offset-om?

@romario
A da probaš sa RoomWorks reverbom iz Cubase-a? Meni je on u Cubase uvijek bio draži od Reverb A i Reverb B.

romario 18.01.2013 08:40

Ovako ,

Reverb sam koristio kao insert efekt ,to je znaci prva greška
-kako se koristi kao send efekt ,može li kratko objašnjenje ...

Smetnje sa strujom , kablovima ,zasad zanemarujem .svjestan sam ih .
ovoga trenutka želim da naučim malo o samome snimanju ,mix ...

Taj reverb mi je najjednostavniji za korištenje,
ali na novoj pjesmi ću probati RoomWorks .

Greška je kod mene što se tiče efekta ,jer kada preslušavam ( cubase 4 ) i tada je taj reverb takav ,previše čujan ,pogotovo kad stopiram projekt.Reverb trajeeee...

Vokal trenutno snimam :mikrofon u tyros (odredim gain) ,tyros u esi 44 usb ,
u cubase ne diram ni gain ni volume fader .Ako mi signal nije dovoljno jak ,tada pojačam volume na tyros .

tranzit 18.01.2013 15:10

Vidis da sam dobro predpostavio u vezi sa mono reverbom. Sta si ti uradio... ubacio si reverb u insert trake (kanala) na kojoj si snimao vokal. Ta traka je mono pa je i sam reverb, iako po defaultu stereo efekat, postao mono i momentalno izgubio sve, ama bas sve, za sta je u sustini namijenjen jer mu je otet prostor. Postavi reverb kao Send efekak tako sto ces u glavnom prozoru Cubasea uvesti novu efekt traku, prilikom cega ces definisati i koji reverb hoces da ubacis. U mikseru Cubasea mozes za svaki od Audio i VST Instrument kanala (traka) odabrati taj reverb i ubaciti ga u Send Slot. Pojavice ti se kao FX1. Obavezno postavi Mix parametar tog reverba (u njegovom prozoru-editoru) na 100%. Ovim si u mogucnosti kasnije u miksu, da odredis Level reverba za svaki kanal putem Aux 1 potenciometra.

romario 18.01.2013 17:10

Nisam ni sumnjao u tebe.
Sad je i meni jasno sta se desilo ...

tranzit 18.01.2013 18:38

Najvaznije je da ti je sada jasno sta treba ubuduce raditi. I... kad zapne, pitaj jer ko pita ne skita.

zeljko 18.01.2013 22:31

Ko poslusa druga(majstora)Tranzita taj nece pogrijesiti;)Mario jos kad bi nabavio sebi Studio One profesional program i da ti tranzit postavi sve sto treba i kako treba efekte,pa da vidis razlike i kako je lakse raditi u tom programu.

Meni je on to sve sredio,jos samo da imam dobar Pc bilo bi strava snimci ja mislim to me jos zeza jer se opterecuje ovaj moj Pc...Danas sam podesavao sistem po upustvu nekom sa interneta i kad nisam sve sjebao hahaha..promjenio AHci modus za harddisk i poce jos gore da koci valjda jer nemam onaj ssd harddisk pa sam ponovo vratio,a ostala podesavanja sam ostavio,pa cu da vidim

romario 18.01.2013 22:52

Nije problem taj studio one.
I moj komp je slab za njega,probao sam.
Ono sa efektom sam rijesio,sutra cu stavit snimak i opisati sta sam radio...

zeljko 18.01.2013 22:53

Hajde postavi jedva cekam da cujem jer je svirka i pjevanje vrh vrhova..Pozz

Trenutno vrijeme na Forumu 11:19

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org