S obzirom na materijal Pa serija je u debeloj prednosti nad bilo kojojem aktualnim aranžerom. Za KORG Pa je gotovo sve napravljeno što se tiće ritma. Pa80 je u blagoj prednosti pred Pa500 radi mogučnosti čitanja samplova, no Pa500 je ipak RX tehnologija i novi sound procesor identičan onome na KORG Pa800. Oko ova dva aranžer moraš odlučiti sam, i vidjeti koliko ti trebaju samplovi. Ako ti samplovi nisu važni onda Pa500 koji je ipak 6 godina mlađi aranžer i novija generacija KORG-a. Ako razmišljaš o Ketronu tada ti ne bih baš preporučio SD5 jer nema sampler. Tada ti je daleko najbolja solucija Ketron SD1+. Istina je da za Ketrona baš nema materijala, ali mogučnostima Ketron pojede u ritmičkom smislu i Rolanda, a kamo li KORG-a. A i danas Style works sve konvertira tako da za ritmove nemaš beda. Sound na Ketronu je fantastičan i realan. Boje mu gotovo nemoraš uopće našminkavati. Sample memorija je osnovna od 16 Mb proširiva do 32 Mb, što mislim da ti je gotovo dosta za tih par soundova kojima je KORG trenutno u blagoj prednosti, s time da je AKAI kompatibilan, a barem za njega ima samplova ko u prići. I još nešto, kod Ketrona daleko je veća prednost što je ozbiljno građen aranžer, profi materijal, poluotežana čvrsta i dobra tipka s kojom se Pa80 ne može mjeriti nikako, a posebice Pa500. Priče od kolega kako je Ketron promašen slučaj zanemari, jer SD serija je puno bolja od stare Pa serije KORG-a, posebice je jako zahvalan kako sam spomenuo Ketron SD1+, a čak je i stari X1 al pari Pa80-ki.
Znači moj ti je savjet, uzmi Ketrona, ali ne SD5 nego SD1+, i kad ga središ nema mu blizu niti jedan aranžer iz te generacije. Jači su samo noviji TOP modeli velike trojke kao Tyros 2/3, Pa2X il Pa800, G70/E80, GEM Genesys pro i tako što košta 3 puta više. SD1+ već možeš nać za 1.200 €. A SD5 (ne znam dal ima mogučnost proširenja za samplove) košta kod mene 1700 €. Onda ako već imaš novaca za SD5 rađe uzmi KORG Pa800 ili rabljeni Roland G-70 i na konju si.
Ketron ima samo jednu manu, naime postojala je serija kojoj je odlazio ispravljač napona. Ali nije palio matične ploče jer ima dobru sicherung zaštitu.
No to je već daleka prošlost i mislim da su to već odavno popravili.
|