YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Mastan zvuk??? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23646)

tranzit 12.09.2012 22:27

Dell je dao najbolju mogucu definiciju koja moze uopste da se da.

Citat:

Originalno postovano od rocco (Post 224144)
"Mastan zvuk" je zargon koji moze da se okarakterise kao "dobro podesene srednje frekvencije u pesmi ili matrici".Znaci cela "punoca""masnoca" se nalazi u taj frekventni opseg.Ako to nije kako treba podeseno mozes da stavis 20 instrumenta i to opet da zvuci suplje.....

'Ajd' da odgovorim tvojim "zargonom". U "taj frekventni opseg" koji nazivas "srednje frekvencije" se svasta nesta nalazi i vrlo je sirok pojam a i dosta neodredjen. Previse je bitnih karakteristika sounda u tim "srednjim frekvencijama" da bi se sve one stavile u isti kos, tako da to sto kazes nece bas odgovarati cinjenicnom stanju.

Citat:

Originalno postovano od Vaxter (Post 224154)
Mene isto tako zanima kako se to "vuku boje sa kompa u klavijaturu".
Mislim da je to poenta početnog pitanja, ili grešim?

Ne grijesis, te boje treba u sustini vrlo snazno i na trzaj povuci sa kompa i onda se dobije nevjerovatno mas(t)an zvuk u klavijaturi. U protivnom ako to ide mrljavo i bez odlucnosti, nista od kalorija.=))=))=))=))

rocco 12.09.2012 22:47

Tranzit,To je bas do slovce tako sto sam napisao,tvoja replika je bezvezna...to sto si napisao nema nikakve veze sa masnocu zvuka.Sta ima veze sta se nalazi u tom opsegu?tu je masnoca zvuka i zavrsena stvar..ali moras da budes zadnji pa makar vic napisao...pozz

neconix 12.09.2012 22:50

A gde je u celoj prici prase?

tranzit 12.09.2012 23:02

Jos se okrece Neco, samo sto nije:D

@rocco
Ne daj Boze da sam "zadnji". Nego da se vratimo temi. To stvarno nema veze "sa masnocu zvuka", mislim na to sto si gore napisao u vezi sa srednjim frekvencijama jer se u istim nalaze i podrucja koja prilicno destruktivno djeluju na zvuk, pa se u najvecem broju slucajeva moraju bar smiriti, a vrlo cesto i radikalno ukloniti. Cini mi se da pojam "srednje frekvencije" kod tebe ima sasvim pogresno znacenje. Tu i jeste problem, posto nisi nacisto sta je u sustini srednji frekventni opseg, tvrdis nesto sto nije ispravno.

Dell 12.09.2012 23:08

Ja mislim da se boje vuku sas sajlu ili sas rudo, ne moze drukcije :lol:

tranzit 12.09.2012 23:19

Zaboravio si volove koji ce da vuku tu sajlu ili rudo... iako, ruku na srce, njih i nije tesko naci.:D:D:D:D

rocco 12.09.2012 23:39

Glavna fora dobrog zvuka je bas u tim "muljavim frekvencijama"sto se nalaze u taj opseg sto ja nisam na cisto..al nema veze,u pravu si kao i uvek.....

tranzit 12.09.2012 23:44

Naravno da sam u pravu.B-)

Vaxter 12.09.2012 23:47

Hajde da pokušamo da se vratimo na temu, ako je to uopšte moguće i ako ona i postoji.
Poenta je sledeća...
Mi svakako nismo neki ozbiljan audio portal, već su članovi većinom muzičari tezgaroši ili amateri.
Stvari koje se primenjuju u ozbiljnim audio poduhvatima su u uslovima svirke najčešće potpuno nepoznate.
Prevashodno što 99% muzičara o audio tehnici zna ponešto iz iskustva ili iz čitanja po kojekakvim forumima, među kojima je i ovaj, tako da je najveći deo znanja na uvo, a najveću pažnju posveti tehnici sviranja, a ne "tehnici na struju".
To uvo je i razvijeno i talentovano kako kod koga, tako da u te stvari i ne treba previše zalaziti, jer se iz toga pre izvuče svađa nego pouka.
Iako većina nema nekog školskog znanja o svemu, i nismo neki ozbiljan audio već muzičarski portal, treba neke tehničke stvari nazvati pravim imenom.
Žargon često ne samo da nema previše smisla, nego je potpuno pogrešan!
Primer koji sam dao za "vuču boja" potpuno maši smer toka informacija.
Ne vuku se boje u master uređaj sa onoga što je generator tona, već master šalje generatoru koji zvuk on treba da proizvede.
Dakle, potpuno pogrešan tok informacija, iz koga na kraju proizilazi potpuno pogrešno poimanje tehnologije.
Sam termin "boja", za definiciju nekog instrumenta na sintu ili sampleru je tek diskutabilan...
Istina, većina ovde među sobom razume ove termine, ali mnogima je potpuno nejasno i deluje u fazonu:"Šta to ovi bulazne"?
Ne treba svi da završavaju škole za tonske inženjere, ali neke stvari je neophodno nazvati pravim imenom kako bi i diskusija imala težinu.
Ja prvi teško da mogu ozbiljno da shvatim nekoga ko mi objašnjava kako "vuče boje sa kompa", pa ma koliko da je taj ozbiljno u svemu tome i da zna šta radi.
Jednostavno mi izgleda kao da neko pokušava da piše japansku haiku pesmu na mađarskom.
Može možda i dobro da zvuči, svi shvatili da je haiku u pitanju, ali težine reči nema jer je haiku japanski, a ne mađarski.

rocco 12.09.2012 23:50

a za one sto malo vise znaju nego sto mislis, ispadas malo komican ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 00:40

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org