YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21344)

Akordeonista 24.03.2012 17:17

Ne koristim vise Korga (i ne planiram nadalje!) ali promene ritmova i boja na njemu funkcionisu prilicno dobro!
Potpuno je isti sistem rada kao na Yamahama, na levoj strani su smesteni ritmovi, na desnoj boje i performansi. Ritam se moze promeniti na dva nacina:
1. pozivanjem odredjenog ritma dugmicima na levoj strani. Na primer, User 1 => Rumba (na displeju kod boljih klavijatura - Pa1,2,3, Pa800,500) ili na dugme pored displeja (kao sto je slucaj kod Pa80).
2. Drugi nacin je pozivanjem preko Performansa (na desnoj strani) kada mora da se ukljuci dugme Style Change (isto kao Lock taster na Rolandu) kako bi se sa odredjenim performansom promenio i ritam. Isto kao i malo pre, samo ovaj put pritiskamo dugmice na desnoj strani i opet na displeju biramo trazeni Performans. Ovaj nacin je svakako bolji posto se ovako ritam poziva u odredjenom tempu, na odredjenoj varijaciji, intru ili prelazu.
Treba imati u vidu da se na displeju uvek pokazuju 8 ritmova, boja ili performansa (koliko se secam, mozda ih je cak po 10) i ako je ukljucen taster za zakljucavanje ekrana ovaj prozor se ne menja dok ne pozovemo neki drugi ili tasterom Exit ne izadjemo na osnovni prozor. Tako ispada da je vrlo cesto moguce menjati ritmove i performanse pritiskom samo jednog dugmeta ili dodirom ekrana. Ne treba zaboraviti da, ako i kod Yamahe, za svaki ritam postoje 4 STS (ili OTS) dugmeta kojim se pozivaju 4 programirane boje na datom ritmu.
Nadam se da sam uspeo da napisem dovoljno jasno kako bi bilo razumljivo i ljudima koji ne koriste Korgove aranzere.
Inace, kao dugogodisnji korisnik Korga, licno mislim da je na Korgu sve dobro osmisljeno i dobro funkcionise... osim zvuka!

Milan$ 24.03.2012 17:23

meni se uopste ne svidja na korgu sto nema jos jednu numericku tastaturu na levoj strani da se preko nje izabere i konkretni ritam,a ne samo banka u kojoj je ritam,vec to mora preko ekrana..to mi ide na zivce samo tako...cini mi se da su to resili na pa3x ,mislim da sam vido dva reda numerickih tastera na levoj strani,smatram da tome sluzi donji red..to je tako na rolandu bilo uradjeno jos pre 10 godina,mogao sam u 2 sekunde na va7,76 da promenim i ritam i boju preko numericke tastature..ali sad pa korg ima 4 sts-a za ritam,sto je dobra stvar,ali imaju to sve i novije serije,roland i yamaha..pozz

Akordeonista 24.03.2012 23:07

I na Pa3x isto funkcionise biranje ritmova, tj. ide preko displeja! Nije taj sistem toliko los zato sto ti je na jednom prozoru ekrana ponudjeno 8 ili 10 ritmova odjednom pa mozes da ih menjas jednim pritiskom ekrana (kao sto bi na nekoj klavijaturi pritisnuo jedno dugme).
Nego, ne vidim bas kakve sve ovo pisanije o Korgu ima veze sa BK5?! Poznajem Korgove aranzere dosta dobro ali ne razumem kakve oni imaju veze sa ovom temom?

Boban010 24.03.2012 23:23

@Akordeonista
Ovo poredjenje je cisto radi procene upotrebne vrednosti Rolanda BK5 odnosno njegovog nacina promene ritmova i boja.
Korgovi aranzeri su bez dileme u potpunosti osvojili nase trziste a mi sad pokusavamo da procenimo da li ce uopste i u kojoj meri to poci za rukom Rolandu BK5.

Akordeonista 25.03.2012 00:58

Pa u segmentu jeftinijih aranzera ce najverovatnije uci u igru! GW8 je vec tu, ljudi ga koriste, dosta uspesno! Rolandu fali jedan aranzer sa semplerom koji bi bio pandan Tyrosu, Pa3x... ili bar da ubace mogucnost kontrolisanja eksternih modula preko midija!

tranzit 25.03.2012 04:10

Ta mogucnost kontrole externih midi modula je vec data kod BK-5.

Akordeonista 25.03.2012 10:44

Nisam najbolje upucen kako funkcionise BK5 ali oko njega se vodi polemika da li je zgodan za rad u praksi. Jesi li siguran da moze da se memorise da recimo na Performansima imas uz jedan ritam vezanu neku internu boju, uz drugi boju sa modula a uz treci kombinaciju interne i eksterne boje (Up1 i Up2)? Znam da to na GW8 ne moze!

nesaband 25.03.2012 15:10

Citat:

Originalno postovano od Akordeonista (Post 210881)
Rolandu fali jedan aranzer sa semplerom koji bi bio pandan Tyrosu, Pa3x...

a sta ce nam sempler pa da imamo vise problema nego koristi.
Mislim da to nije potrebno Rolandovim aranzerima.

makso68 25.03.2012 16:23

nesaband druže,koliko god se trudio da te razumijem(ovo iz prethodnog posta),nekako mi ne ide.Kako ne treba sempler?Zašto ga nisu ubacili,pa kome se ne sviđa,ili mu ne treba,ne mora ga koristiti.Ja imam kolegu koji na PA 2 x koristi samo fabričke postavke,ali,ako mu zatreba sempler,tu je.Izvinjavam se na off topic-u.Pozdrav!

nesaband 25.03.2012 16:30

gde si druze,nema te danima.Da ti objasnim moj prosli post.
Ja licno smatram da su same boje koje se nalaze u rolandu na primer BK5 posto smo u toj temi sasvim dobre tako da nema potrebe za semplovima.

kada bi Roland napravo aranzer to bi naravno i povecalo cenu sto nama korisnicima ne ide u prilog.
Drugo,korg radi takve aranzere sa seplovima koje mozes da ubacis i uglavnom ti semplovi prave probleme(baguje klavijatura ili pucka sempl)pa ode maticna ploca.
Znaci nisu napravili savrsenu klavijaturu za sad bar za nase trziste.

Zato ja smatram da Rolandu ne treba da pravi takve aranzere koji nece biti stabilni i koji ce se kvariti.
Ovako ti je mirnija glava.

Trenutno vrijeme na Forumu 21:34

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org