YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21344)

Boban010 26.08.2015 13:41

@calevh
Ne znam da li je moguce na BK7m istovremeno koriscenje usb midi i obicnog midi ulaza.Probaj,ne verujem da ista mozes da pokvaris...

calevh 26.08.2015 17:59

Hvala bobane, igracu se malo, ne znam da li ce ili sta ce ispasti, ali ako se i na bilo koji nacin olaksa menjanje performansi, moze mi biti zanimljiva spravica. Hvala na javljanju bobane.

Boban010 26.08.2015 18:57

Nema na cemu,pozzz...

tihi05 02.11.2015 11:34

Pozdrav kolege ...evo da malo osvjezim temu...procitah skoro sve ali moram priznati da mi nije jasno kako najsretnije rijesiti svoj slucaj koriscenja BK5.
Za prvu ruku meni treba na lijevoj strani Bass a na desnoj kombinacije zvukova .
Kako to napraviti a da mi je bar jedno 20tak boja "pri ruci " ?!

Mafia 02.11.2015 12:38

Za bk5 direktno tj unutar sprave neznam, ali znam da se moze izvana "narediti" putem tableta ili telefona. Kolega boban je vec objasnio koji je postupak u pitanju kad je objasnjavo postupak izradr terci na taj način. Po meni to vam je najjednostaviji nacin da dobijete favorit dugmad za boje, ritmove ili performanse.

Ukoliko nemate tablet na raspolaganju onda testiranje mozete uraditi i putem racunara i nekog free softwara bar da potvrdite spomenutu varijantu.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

tihi05 02.11.2015 16:48

Ma sigurno postoji nacin da se na onih 10 tastera stavi 10 boja :)

Boban010 02.11.2015 17:51

Manual u ruke,pa pronadji Favorite performanse,isprogramiras 20 performansi jednu do druge i onda kad udjes u listu sa performansama ukljucis taster Favorite i menjas jednim pritiskom na taster od 1-8.
0 je za kretanje "na dole" kroz listu a 9 za "na gore."

tihi05 02.11.2015 21:35

Mometalno bi ju najradje bacio kroz prozor. Sve znam napraviti i sve si podesim a onda ne znam zapisati. Pritisnem Vrite napisem ime zapisem ...pozovem a ono isto kao sto je bilo prije moga 10 satnog sjedenja i gubljenja lijepog suncanog dana !!....probao sam obraditi neki midi tj dva ali ne zapise mi uopce ono sto sam napravio. Podesio sam instrumente ..efekte na njima...eq... volume...ma sve i bio sam cak i zadovoljan kako zvuci ali sta vrijedi kad ne memorira to sto napravim.:(:mad:

nesaband 02.11.2015 23:01

:rotflol:,kao sto ti je napisao @Boban 010 mnogo bi ti bilo lakse da ides deo po deo citanja uputsva za rukovanje klavijaturom nego da gubis po 10 sati uzaludno.

Da....nemoj da je bacas kroz prozor,posalji je meni....ja cu platiti postarinu...i resio si problem.:)

tihi05 03.11.2015 09:55

Imao sam toliko klavijatura i nasjedio se uz njih u zivotu da vec skuzim i bez manuala-dobro ima nekih sitnih caka svaka, ali da ne zapise ono sto napravim je bezobrazno od ove :lol: Necu ju bacit malo cu se smiriti i pogledat sta i kako..ja sam negdje grijesio ...
Cemu sluzi zapravo ovaj forum ?? Da se jadamo kao ja ili govorimo -manual u ruke kao vi ?? Dobro malo se "druzimo" :p
Pozzz...
Dodato:
I da napisat cu gdje sam grijesio kod zapisivanja nakon obrade midija u MakeupTools. Mozda nekom pomogne i to.
Dodato:
Koliko vidim majstori su stavili Save u toolsu a Vrite na panelu kljave.
Dakle kod BK5 nije isto to dvoje. Ja sam isao direkt na vrite ali treba najprije save u toolsu.
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 283929)
:rotflol:,kao sto ti je napisao @Boban 010 mnogo bi ti bilo lakse da ides deo po deo citanja uputsva za rukovanje klavijaturom nego da gubis po 10 sati uzaludno.

Da....nemoj da je bacas kroz prozor,posalji je meni....ja cu platiti postarinu...i resio si problem.:)

Cijenim savijet i slazem se sa njime ali 80% toga sto citam znam i sad bas ono neku sitnicu ne znam pa je dosadno citat zato pitam ovdje :)
Evo strasti se smirile i jos samo neke detalje oko OTS i mogu konkretno pocet sredjivat repertoar ..nece kroz prozor :)

Zgodna mi je ova funkcija sa mute acompa u STY-to nema korg !
I koliko vidim pamti sve u performansi.

muminovic46 28.11.2015 19:10

zdravo društvo

vidim da se svašta komentariše za BK5. Ja lično nevolim komentarisati stvari koje nisam probao a vidim da nas ima različitih. Ja sam vlasnik jednog BK5 i mogu vam reći da jedinu zamjerku vidim u dizajnu a sve ostalo je EXTRA, čak ima dosta stvari koje nemaju ni strojevi koji su po 1000-1500 eura.
Dodato:
vidim da se svašta komentariše za BK5. Ja lično nevolim komentarisati stvari koje nisam probao a vidim da nas ima različitih. Ja sam vlasnik jednog BK5 i mogu vam reći da jedinu zamjerku vidim u dizajnu a sve ostalo je EXTRA, čak ima dosta stvari koje nemaju ni strojevi koji su po 1000-1500 eura.
Dodato:

SMusic studio 28.11.2015 23:08

A šta konkretno po tebi fali dizajnu?
Jel možda nefunkcionalni raspored tastera, slabo čitljiv ekran, loš kvalitet tastera, loša izrada plastike, loše dirke ili ti je samo jednostavno ružna po izgledu?
Budi malo precizniji.

tihi05 30.11.2015 00:59

Meni izgled klavijature nimalo nije bitan :) Zapravo nikad mi ni jedna nije bila lijepa... Tezina da...sto laksa to bolja! Kod klavijature cijenim sotver i tipke.
Ovako nakon nekog vremena, meni kod te klavijature fali zaseban taster za sinhro start stop. Fale mi uocljivije napisane brojcane oznake ispod tastera dok se recimo zeli upisati naslov necega. U odnosu na cijenu necu reci da mi fale individualni izlazi i sl jer nebi bilo realno u toj cijeni traziti takve stvari.
Po meni BK5 moze sve jako dobro zadovoljiti samo treba znat dobro svirat :)

Dakle zaseban sinhrostart stop kao recimo na GW8 i sve osnovno sto mi treba je BK5 ...za te novce bolje nema. Eventualno jos GW8 i to zahvaljujuci majstoru Bobanu !

nesaband 30.11.2015 13:18

Sinhro star je dobra stvar za svakog klavijaturistu ali nije neophodan.Ja sam se navikao na BK 5 bez njega.Sve je to samo stvar navike.

BK-5 kao sto znate jos uvek drzi cenu a to nije slucajno.Svi drugi modeli sem BK-9 koji je jos uvek top model su nakon dve tri godine od izlaska mogli da se kupe novi sa velikim popustom sto sa BK 5 nije jos uvek slucaj.

Ja ga koristim vec dosta dugo i za sada nemam potrebu za boljim instrumentom.BK-5 zadovoljava sve moje potrebe.

tihi05 30.11.2015 13:50

Slazem se sa tobom da je i stvar navike ali moramo priznati da je brzi rad sa posebnim tasterom za sinhro-a u zivoj svirci malo malo zatreba. Mada su mi se i posebni tasteri na prijasnjim nekim masinama za prelaze svidjali vise nego ovi sad uz varijacije. No na kraju za aranzersku svirku nakon svih godina zajebancije zakljucio sam da nisu ti detalji ni bitni. Meni se cini da nas ljudi zovu samo zato sto nas je malo sto smo jeftiniji i sto zauzimamo manje mjesta a onaj koji zeli pravu muziku angazira bend pa onda plati i uziva u svakoj stanci i instrumentu .... cak mi se vise nema smisla ni truditi svirati u zivo - malo tko -vecinom muzicar to slusa gleda i cijeni jel ti sviras ili pustas midi. Bitno da dobro zvuci i da se dobro odpjeva i zato mislim da je ovaj BK5 cisto dovoljan izdatak za tu namjenu i da zadovoljava i kvalitetom ! Imao sam prije koju godinu PA2Xpro,pa PA600,pa TR,pa GW8 i sad BK5. Momentalno koristim zadnja tri. TR cu prodat,jer mi je i solo bolji na Rolandima makr nisu "sempl" klavijature :)
Dodato:
.......ehh da i tipku imaju bolju od TR-bar meni.....

korgmaster2711 30.11.2015 19:01

Ma to je igracka,malo bolja nego neka stara kljava.

SMusic studio 30.11.2015 20:21

U tom cenovnom rangu, ni Korg ni Yamaha ne napraviše do sad bolju igračku od ove. :p

tihi05 01.12.2015 22:30

Citat:

Originalno postovano od korgmaster2711 (Post 284557)
Ma to je igracka,malo bolja nego neka stara kljava.

Nemoras mi vjerovati ali zadovoljniji sam nego prije sa pa2x pro :D
Pa2 je jos oko 1500€ a ovu sam iz kucne upotrebe kao novu kupio za 550€.
Nista nisam ocekivao od BK5 za razliku od PA2 dok sam platio 2000€...kupio sam BK5 da mi nesto lupa ritam dok skidam i vjezbam bass dionice posto sviram u bendu bass i solo. Dok sam se malo upoznao sa BK5 iznenadio sam se pozitivno bas u svemu. Fali mi zasebni sihro...fali mi veci touch ekran..fali mi eventualno individualni izlazi,padovi,ali sve je to manje bitno u odnosu na 1000€ :) Vokalist na klavijaturi mi se nikad nije svidjao,placen a nekosristan-ne volim vokaliste ali kad bi ga trebao radje klavijatura bez njega i onda kupit helicon za kojih 300-400€ i imas pravi vokalist a ne los klon istog na klavijaturi.
Ono najbitnije zvuk i tipke (klavijatura) je OK.
Lagana za transport - ne treba čekati dizanje semlova,ne treba nositi ups kao za tr ili LI...ma milina :D

Ovo je samo moje misljenje i iskustvo.

Ovo nije reklama za Roland i ne prodajem nista :)
Zapravo prodajem TR ...

nesaband 01.12.2015 22:56

@tihi 05

Neobaziri se na provokatore,vidim da imas svoj izgradjen ukus,da dobro cujes i znas sta je dobro i sta zelis.

Verujem da ces jos dugo biti zadovoljan sa BK-5.
Sto je najvaznije,klavijatura je stabilna,ne kvari se,ima mogucnosti da se edituje po sopstvenom ukusu i da je ne hvalim vise.

Ja je imam vec dugo i siguran sam da cu je imati jos dugo jer mi bolje nije potrebno.

tihi05 02.12.2015 10:16

Ja imam BK5 i GW8 i mislim da cu jos dugo to zadrzati...bar dok se ne dokaze u radu A7 ...

Zelim samo reci kolegama da ne bacaju novce na aranzere od 3t €.
Nikakav aranzer nikad nece zamijeniti profi bend a BK5 ce u dobrim rukama uvijek zvucati i odraditi posao bolje od loseg benda.
Opet samo na glas razmisljam a tko zeli neka uvazi.
Pozdrav svima :)
Dodato:
Živ primjer je nas cijenjeni kolega Boban-svjedoci smo sta je covjek napravio iz klavijaturice za 400€.
Kako taj GW8 radi i zaradjuje u njegovim rukama :)
To je ono sto ima istinsku vrijednost -covjek i rad .

Boban010 02.12.2015 11:39

Hvala drugari na lepim recima,veliki pozdrav!:">

andjela987 15.12.2015 11:27

Prezadovoljan sa BK5

Odnedavno sam postao prezadovoljni vlasnik BK-5.Desetak godina sam bio na Korgovima dok nisam čuo kako je čovjek sredio i kako zvuči na petici.
Ritmovi su toliko moćni,čisti,sve se savršeno čuje,a "nose".Užitak je svirati, dirke su toliko svirljive i brze.
Neznam što su toliko ljudi skeptični prema rolandovim aranžerima?
Našao sam pregršt ritmova po netu i standardnih i namjenskih. Malo dodaj efekta na fabričke boje,nasnimi ritmove na usb i na tezgu!!!
Niti gubiš vreme na štimanje "tarabuka","bongosa" itd,fabričke boje su sasvim ok(mislim pogotovo za to novaca-smešno).Imam BK-5 nekih 7-8 dana,odradio tri svirke.Niko mi od gostiju nije prišao i pitao me za boje,efekte,udaraljke i sl.

SMusic studio 15.12.2015 20:36

Tu je i najveća greška KORG(ovaca) što su svi kopirali iste setove jedan od drugog, a neko je to pravio po svom ukusu, svom uhu i što je najvažnije za određeno ozvučenje, pa posle "kako se kod mene to ne čuje kao kod onoga?"

Došlo je vreme da nema više univerzalnih setova i postavki koji se samo presnimavaju, nego, bato moj, sedi i napravi za sebe ono što želiš.
Naravno, ovo važi za one koji stvarno žele da imaju neki svoj zvuk i svoj stil i pre svega, koji umeju to da naprave, a takvi su, nažalost retki i u manjini.

Sve današnje novije klavijature, bez obzira na proizvođača, to imaju i mogu da se drastično zvučno modifikuju. To većini ne odgovara jer je ostala navika "uključi i sviraj" i to ponekad i mene muči. Sav materijal koji sam godinama svirao i provlačio kroz razne Rolandove aranžere sad zahteva dane i dane sređivanja i prilagođavanja, a što je najgore, na kraju misliš da to ipak može i bolje, pa onda stalno prepravke, prepravke, prepravke...nikad kraja.

Po meni je jedino sada bitno da imaš kvalitetnu osnovu, tj. dobar i kvalitetan fabrički sempl kao polaznu tačku, koji Roland definitivno ima, a za sve ostalo čuće se koliko si dobar majstor kada to upakuješ u finalni proizvod - pesmu.
Nervira me samo što više vremena sada provedem na sređivanju klavijature nego na samom vežbanju sviranja, ali tako valjda mora (valjda?)

tihi05 16.12.2015 10:25

Da tom podesavanju izgleda nikad kraja i to sve na ustrp vjezbanja i rada na samom sviranju.
Ponekad mi to iapada kao neko igranje neka nasa zanimacija...sta bi mi radili da toga podesavanja nema :)

dmmacak 16.12.2015 11:14

Nije tema za ovo ali ....
Trenutno se pokazalo da je najbolje poslagati ritmove koji valjaju i samo ih nivelisati po jacini, takodje i boje. A svo ostalo vreme iskoristiti za vezbanje ili skidanje novih pesama. Ja tako ne mogu da radim i nikad nisam radio ali vidim ko tako radi razbija se od posla i para.

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

andjela987 23.12.2015 10:51

I dalje oduševljen sa BK-5.Hvala ekipi na pomoći.
Moram spomenuti ,da je većina ritmova nivelisano i odrađeno vrh. Klavijatura na razglasu izlazi kao dobar bend.Mogu misliti još dok sredim perfomance,sad je to samo osnovno.
Poslije još nekog solca ubacim,ali veliko možda jer sam i ovako zadovoljan sa bojama.I to Juno DS ili Fa06.Sve lijepo izlazi,čisto,bez muljanja prštanja i sl.Uživam u svirci!
Dodato:
Jedno pitanje.Vidm da se spominjalo ubacivanje OS-a od BK-5 orijental.
Da li je neko ubacivao taj OS i šta se dobije sa tim?Pretpostavljam arapske skale,koje mi baš i nisu preko potrebne. Da li ima nekih bitnih promjena oko zvuka,druma i sl.?

nemanja 1982 27.12.2015 14:49

Jedna molba za sve koji imaju bk5. Vec mesecima se razmisljam o kupovini bk5. ONo sto sam cuo me je prosto odusevilo,ali nazalost nemam gde da probam klavijaturu. Zanima jedna stvar,ako neko ko ima bk5 moze da snimi telefonom ili nekom kamerom,princip rada kako se menjaju ritmovi,prelazak iz jednog ritma u drugi,i kako se menjaju recimo boje. kako je to organizovano?

To ne mogu nigde da nadjem a nemam blizu nijednu muzicku kucu gde mogu videti bk5. Ako to moze neko da mi ucini,bilo bi presudno da li da ga kupim ili ne. hvala unapred.

SMusic studio 27.12.2015 17:04

Zavisi gde si ga čuo i zbog toga se oduševio. Ako si gledao preko kompa i YOUTUBA onda zaboravi. Svi aranžeri na boljim klipovima zvuče manje ili više besprekorno i poželjno.

Ja ti preporučujem bilo gde da živiš da pre odluke izdvojiš malo vremena i para i odeš do najbliže prodavnice i isprobaš lično instrument.
Što se rukovanja tiče, ja sam pre kupovine BK9 skinuo uputstvo sa neta i prostudirao osnovne opcije za rukovanje, tako da kada sam otišao u prodavnicu mogao sam na miru i sam, bez asistencije prodavca, da isprobavam sve kako funkcioniše. Dopustiće i tebi sigurno da tako uradiš, naročito što im prodaja BK serije jako loše ide pa im je to u interesu. Mene prodavac nije hteo posle da pusti da odem, nudio mi je razne povoljnosti oko kupovine, prosto me bilo sramota što neću tada ništa da kupim.

Nisi nam rekao, da li hoćeš da kupiš nov ili polovan?

andjela987 05.01.2016 21:24

Mislim da svi malo preterujemo i sa isčekivanjima i sa zahtjevima.Ovih dana imao sam vatreno krštenje po pitanju svirke.Samnom je svirao čovjek sa stvarno napucanim PA900,extra muzičar sa velikim iskustvom.Od tonske probe nije palio ritam na svojoj klavijaturi.Samo je solirao na njoj.I gledao u "igračku" znanu kao BK5.Nije se mogao načuditi zvuku aranžera.A i ovih nekoliko boja što sam nabrzinu zbrčkao odrađuju posao sasvim fino. I dalje se od publike niko nebuni za ton i dizajn.Igraju ,vesele se.Budale.Samo da niko ne sazna da je klavijatura koštala manje od 2000 eura.

Boban010 05.01.2016 23:07

@andjela987
Imas rubriku Demo snimci gde mozes delima da potkrepis ono sto pricas.Ja mislim da bi vecina nas ovde volela da cuje i sama oceni kvalitet Bk-5.Priznaces,lose deluje kad neko sam sebe hvali.
Dakle napravi temu "andjela987 Demo snimci" pa kreni.Na bk5 je lako nema potrebe da ukljucujes u komp nego direktno snimas na klavijaturi.

andjela987 08.01.2016 17:44

Neznam koliko bi sa klavijature bio vjerodostojan zvuk kao sa razglasa? Potrudt ću se što skorije da stavim snimke sa svirke.Nisam imao namjeru da se hvalim nego da izrazim svoje zadovoljstvo sa BK5.Niti sam klinac niti početnik.I najviše cijenim svoje mišljenje o soundu.Stvar ukusa i mišljenja.A svako ima pravo na svoje.
Hteo sam da kažem,da većina nas muzičara,previše i vremena i živaca, gubimo na neke detalje (bitne ili ne pokazat će vrijeme i novac) umjesto da uživamo i zarađujemo svirajući.Volim da rasterećen i nasmijan sviram i pjevam.

tihi05 09.01.2016 13:23

Koristeci neko vrijeme Bk5 mogu reci da je po meni za te mizerne novce zaista isplativ aranzer. Idealna karaoke masina!!
Preporuka za fajlase jer ima video out i pjevacu se na eksternom ekranu prikazuje tekst midi file-a. Kupi se 8" lcd TV -kamionđije to koriste na putovanjima-i to uredno radi. ;)

Ytres 21.01.2016 17:11

poz ekipa,
Ima li netko ideju kako podesiti aranžer na manual bass dok svira style ?
Nemam tu opciju u softveru,ali rekoh možda ima neka šema:confused:

andjela987 24.01.2016 19:31

Na LWR,kad je uključen,staviš bas koji želiš.Nisam ni ja primetio da li ima klasični manual bas.

Ytres 24.01.2016 21:03

@andjela987
to je i meni prvo palo na pamet,ali ne ide.Na "Pianist1" sam stavio LWR bass,da mi ne mijenja akord,ali se čuje trozvuk basa.Onda sam isključio poly na LWR,opet ne valja.
Ostale su mi opcije svirati bas na UP1 ili staviti pratnju na desnu stranu a lijevo bas.
...nisam baš oduševljen sa ni jednom od tih ideja,pa rekoh da pitam...

SMusic studio 24.01.2016 22:12

A kako ti hoćeš konkretno da sviraš? Šta hoćeš da ti se sve istovremeno čuje, navedi primer?

Ytres 25.01.2016 11:37

Imao sam ideju da u jednoj varijaciji isključim samo bass kanal u pratnji i odsviram ga sam.

tihi05 26.01.2016 18:44

Odes na trak mute -desno gore ti je taj taster i pritisnes ga i selektiras koju zelis traku te ju mutiras .. znaci mutiras sve osim bubnja i perkusija ako su na drugom traku,a na lower si stavis bas koji zelis i podesis si na njemu da nema hala-dodas si eq i volume kako zelis u odnosu na bubanj i tako zapises performancu. U svakom styli kasnije dok pritisnes trak mute ce ti odraditi isto sto si postavio sve dok ne ugasis klavijaturu a mozda i poslije :) ne sjecam se vise...nije ni bitno !
Nadam se da si na to mislio :)
Dodato:
Zaboravio sam napomenuti da taster trebas pritisnuti i tako ga drzati dok se ne pojavi ekran za podesavanje !

Ytres 26.01.2016 23:37

Radi se o tome da bih ja ostavio i bubanj i kontru.
Nadam se da će sada biti jasnije :winking:
Znam si ja urediti performance,problem je što neznam jasno postaviti pitanje :D
Znači:moram stisnuti trozvuk da bih promjenio akord kontre.
I tu je problem.Onaj bass iz LWR se čuje u tom trozvuku.

hvala ti na idejama!
Još samo da nam objasniš kako si podesio one "Ćaćine" tambure i onda možeš prodati BK5 :D

tihi05 27.01.2016 01:30

Ako ostavis kontru mijenjat ce ti na svakom tonu bas gitare neki akord :)
Sad sjedim nad ea7 pa nemam vremena ispisivati parametre za tambure iz bk5-
ali namjeravam kad sam obecao !
Dodato:
Ako ostavis kontru mijenjat ce ti na svakom tonu bas gitare neki akord dok sviras bas iz lowera. :)
Ako zelis manualno odsvirati bass gitaru onda moras iskljuciti sve akompe da bi to bilo dobro cuti,a lijevom rukom mozes mijenjati akorde jednim prstom ili hvatat pune akorde -to ti je ono "onefinger" mod i neznam na pamet sta sve ima tu za podesiti-ali tu neces naci rijesenje svojoj zelji!
To sto ti zelis mislim da je nemoguce. Ako sam te dobro razumio svirat manualno bas dionice uz bubanj iz stayl-a a da ti pri tome kontra normalno svira akorde nema logike :) Imam ideju kako bi mozda to islo ali to je dosta zezancije i ne znam da li ti se da i isplati to raditi-da na intro usnimis bubanj i kontru tog dijela melodije tj pjesme a da bas sviras "rucno" ili drugo rjesenje odsviraj bas desnom rukom a mutiraj ga u akompu !!

Sad sjedim nad ea7 pa nemam vremena ispisivati parametre za tambure iz bk5-
ali namjeravam kad sam obecao !

Trenutno vrijeme na Forumu 02:37

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org