![]() |
.....
i postavi i jednu gajbu piva...nek se i zeljko prosiri =))
|
@Tranzit: a zna li se koliki je rom content kod bk5 i bk9?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
I onako odesmo mi van teme... |
Slabo cujes, nikada 128MB ne moze biti kvalitetnije od 256MB, pogotovo kod istog proizvodjaca !!!! To "bolji" je vrlo diskutabilan izraz kada je kvalitet sounda u pitanju. Sta je "bolje"... i koliko je to subjektivno ?????
|
Hvala ti Tranzit za ove informacije, i razmisljao sam otprilike tom logikom, sto je klavijatura novija i skuplja da mora da ima i mnogo veci rom content i samim tim i kvalitetnije fabricke semplove, mada stvarno na zvanicnim stranicama ne pise sa koliko roma raspolaze koja klavijatura (bar ne za ove novije modele) a sad znam i zasto... politika kuce... A nismo se mnogo udaljili od teme s obzirom da sam hteo prosto da uporedim kolicinu ROM contenta izmedju PA600 i nekih rolandovih modela, pa mu otprilike dodje na isto sto se tice same fabrike, jedino je pa600 u blagoj prednosti zbog dodatnog RAM-a, sto i nemora da bude prednost ako muzicar ne zna da iskoristi.
|
Djelovalo mi da kao i kod digitalnih kamera Mpx ili kod grafičkih kartica veličina memorije MB, ne govori puno o kvalitetu samog uređaja, tipa digitalna od 16Mpx ne mora značiti da pravi bolje slike od digitalne od 10 Mpx ili grafička od 512 MB ne mora značiti da je bolja od 256 MB, ta veličina tu ne igra primarnu ulogu, ali je jedan dio cijelog ka boljem.
Pa sada kada čujem https://www.youtube.com/watch?v=6OL541hwa-0 i dalje mi zvuči Bk5 bolji po sound-u, džabe što GW8 ima veći ROM. |
Potpuno si na krivom putu. Kod muzickih instrumenata a pogotovo kod jednog te istog proizvodjaca, velicina ROMa direktno utice na kvalitet sounda. To se nikako i ni na kakav nacin ne moze porediti sa kolicinom MegaPixela kod digitalnih kamera. U sustini to je najveca zabluda koja uopste vlada medju balkanskim muzicarima. To zaboravi sto prije jer u ovoj bransi to ne pije vode. Kvalitetniji sampl je odmah i veci sampl (jer je uglavnom duzi) i kvalitetniji sampl ima uglavnom i veci raster pa je opet i radi toga veci, a na kraju i veci broj Multilayer sounda opet trazi veci broj samplova. Kako kod uzmes taj pojam u razmatranje, dolazis do neminovne cinjenice da veci sample ROM automatski znaci i kvalitetniji Sound i to bez izuzetka. Naravno, sve pod uslovom da su samplovi vrlo ozbiljno odabrani i obradjeni, u sta kod vodecih proizvodjaca ne treba sumnjati.
@yamahapassion Taj RAM kod PA600 zaista moze da bude prednost iako je, za sada, predestiniran iskljucivo za Sound Upgrade od strane Korga. Istu politiku vodi i Yamaha sa svojim S950 a sve se svodi na to da se korisniku otme novac, prvo za instrument a onda i za dodatne Sound Pakete koje taj korisnik mora da kupi opet od proizvodjaca. Vrlo inteligentno !!!!! |
Tranzit, nije mi jasno kako mislis na sound upgrade? koliko ja znam RAM memoriju na pa600 popunjavamo mi sami korisnici tako sto ucitamo set sa npr. pa800 koji u sebi ima vec sredjene sounde uradjene od semplova koji se pohranjuju u tu RAM memoriju.. ili se ja varam? Nije bas isto kao kod yamahe kod koje te uslove da kupis jednu expanziju i sto dobijes dobijes... ja ovde mogu da od vise setova kombinujem jedan prebacujuci semplove koje mi se svidjaju itd... nadam se da razumes sta hocu da kazem, i nadam se da ja pravilno razmisljam, ili ima nesto sto ja ne znam?
|
Trenutno vrijeme na Forumu 20:08 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org