YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21344)

Boban010 18.06.2013 23:43

Deder bata Neso vidi jel ima svaka udaraljka u drum setu svoj poseban ekvilajzer?

nesaband 19.06.2013 00:59

Nisam proveravao u OS 1.05 ali ta opcija je postojala od prvog dana i od 1.03 OS.

Ima ekvilajzer sa svaki element u drum setu.
To je jako dobra stvar na ovoj klavijaturi.

Sto se tice OS 1.05 meni licno kvari dosadasnju koncepciju rada i ako uskoro ne naviknem na ovaj sistem rada vraticu klavijaturu na OS 1.04.Neke stvari su dobre ali su neke lose tako da,ne znam jos.Aj da kazem da je dobro odradjeno da imas 10 favorit boja(mada je i tu nedostatak sto ne mozes za svaku boju da odredis posebno parametre vec sve parametre vuce iz performansa) ali sa favorit performansima mi ne ide.Nemam odmah pristup bojama vec prvo moram da iskljucim performans da mi ne svetli klavijatura kao vasionski brod pa da pristupim bojama.
Jbg,ko ce Srbinu udovoljiti,japanci sigurno nikad.:-O
Dodato:
@Morison,jesi proverio OTS sa novim O.S.?
Dodato:
Dok sam ja cekao odgovor sam sam nasao problem i resio ga.Naime,kada se iskljuci favorit performans onda se OTS ne gasi tako da necu da se igram i da upgrade, nece biti potreban.

mzor 07.07.2013 19:27

Ajde sad ...treba mi pomoc...

Ozbiljno sam se "primio" da uzmem BK5....

Para nemam...covek trazi 750 evra za njega, pod garancijom je sa ritmovima tamo vamo, ne znam dal ima uradjene update koje ste navodili gore a i ako ih nema uradicemo ih, svidja mi se zvuk BK5 (rolandovac u dusi), svirao sam na g1000 presao na em 2000 izbio pozar sve izgorelo dao juga kabria za pa 50 prosle godine, odradio par svirki sa njim i svaki put se razocaram koliko mi hvali duse u tom korgu sta god da mu radim, nekako mu prazan ritam pa to ti je.....

Problem, t.j. dilema...

Da mu dam korg pa 50 (flopi) i 400 evra kojih nemam a i da uzajmim uopste mi se ne svidja kombinacija

Ili da mu dam i pa50 i tr ....

Pitanja:

1.Ako pristanem da mu dam ove dve klavijature dali sam na dobitku ili gubitku sto se tice zvuka?
2.Da li se isplati upoznavati bk5 pri tom mislim na vreme koje ce mi biti potrebno da izgubim u svirkama dok se sve sredi na njemu?
3.Ima li neko roland BK5 na rate :D (il jos bolje na poklon...)? :(

neutral 07.07.2013 19:40

Odradis jos tezgi, pa skupis love, ostavis TR i tek onda prodas pa50 i kupis bk5... do tad ce mu cena jos pasti, jer je vec bilo na oglasima za 700 eura. Mozes sa pa50 da radis, nema potrebe da zuris i da gubis tezge dok je jos sezona u toku.

mzor 07.07.2013 21:56

Ali dzabe mi ako sad pa 50 kosta 350 evra i njemu ce cena da padne za koliko ja da ga prodam posle.... bas sam u problemu... a i nzm...malo mi muka vise da vucem dve klave ako moze sa bk5 da se radi meni bi to mozda i bilo najbolje ....

nesaband 07.07.2013 22:09

Citat:

Originalno postovano od mzor (Post 248085)

Para nemam...covek trazi 750 evra za njega, pod garancijom je sa ritmovima tamo vamo, ne znam dal ima uradjene update koje ste navodili gore a i ako ih nema uradicemo ih, svidja mi se zvuk BK5 (rolandovac u dusi), svirao sam na g1000 presao na em 2000 izbio pozar sve izgorelo dao juga kabria za pa 50 prosle godine, odradio par svirki sa njim i svaki put se razocaram koliko mi hvali duse u tom korgu sta god da mu radim, nekako mu prazan ritam pa to ti je.....

Problem, t.j. dilema...

Da mu dam korg pa 50 (flopi) i 400 evra kojih nemam a i da uzajmim uopste mi se ne svidja kombinacija

Pitanja:

1.Ako pristanem da mu dam ove dve klavijature dali sam na dobitku ili gubitku sto se tice zvuka?
2.Da li se isplati upoznavati bk5 pri tom mislim na vreme koje ce mi biti potrebno da izgubim u svirkama dok se sve sredi na njemu?

Ajde prvo se malo uozbilji pa onda pisi.Ako ti sam ne znas sta ces da radis,kako mi da ti pomognemo.Jare i pare nece moci.

mladenkom 07.07.2013 22:42

Covek je lepo pitao za savet,ne vidim sta je tu neozbiljno,da zna sta da radi ne bi ni pitao.
Najbolje bi bilo kada bi ostavio tritona uz bk5,zbog solo boja,a ako vec ne mozes,ne bih ja tu nista menjao,bar za sad.
Evo sad videh da kolega Boban prodaje roland gw8 za 450,to bi ti bio penal dil,taj bk5 ne vredi 300 eura vise od gw8.

zona 07.07.2013 22:56

Ne znam u kakvoj si dilemi,jer ako trenutno nemas 400 eur-a,onda konbinacija da das PA 50 i 400 eur-a otpada,ostaje ti eventualno dilema da das i pa 50 i TR-a,naravno ako je i druga strana za takav dogovor,ili da sviras na klavijaturama koje imas dok ne skupis tih 400 eur-a pa tek onda dolazi u obzir i prva kombinacija.A i da pozajmis tih 400 eura-a koje nemas mozda nije losa kombinacija ako imas svirki.

tranzit 07.07.2013 23:22

Citat:

Originalno postovano od mzor (Post 248100)
...ako moze sa bk5 da se radi meni bi to mozda i bilo najbolje ....

Sto ne bi moglo sa BK-5 da se radi ? Jedino u slucaju da si navikao na terce sa TRa, to ce ti nedostajati inace, po pitanju kvaliteta sounda, BK-5 je na visem nivou od ta oba instrumenta zajedno. I PA80 i TR imaju sound chip od po 32MB sampling materijala, Roland BK-5 bazira na sound chipu od 128MB. Pogotovo sto kazes da si "rolandovac", odnosno da ti vec godinama nedostaje Rolandov sound... ne znam sta si cekao do sada.

nesaband 07.07.2013 23:33

Citat:

Originalno postovano od mladenkom (Post 248113)
Covek je lepo pitao za savet,ne vidim sta je tu neozbiljno,da zna sta da radi ne bi ni pitao.

Citat:

Originalno postovano od mzor (Post 248085)

Problem, t.j. dilema...

Pitanja:

@mladenkom ,ovo sto sam zatamnio to nisu pitanja vec dileme a ovo zadnje sto je pitao da li neko ima na poklon BK5 je neozbiljno.Ako vec ima neke dileme onda neka postavi novu temu a ne da kvari vec postojecu,pa mu predlazite sta da radi do mile volje.Takvih tema ima milion na ovom forumu.
Nije mi jasno zasto upadas u vatru bez potrebe i izigravas necijeg advokata.

mzor 07.07.2013 23:33

Inace na klavijature sam presao bas zbog zabavnjaka i stranaca da bih mogao da pokrijem i taj deo muzike jer ne slusam samo narodnjake i pretpostavljam da ce taj deo bk5 ladno da pokrije ali kad dodje do svadbe i narodnjaka to me interesuje....pa skupice se valjda pare za nekog solo rolanda nece doveka nestasica misa mu....

nikadvisekorg 07.07.2013 23:34

ja bi pre svirao na em2000 nego na pa50..... bar što se pratnje tiče. Ovaj novi roland može biti samo bolji.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

nesaband 07.07.2013 23:37

Mozes preko mene da dobijes BK5 na rate.

mzor 07.07.2013 23:40

Nesobend nemoj da se ljutis ja ne pravim sprdnju sa postovima..malo sale na ovu muku nije na odmet mislim da nista nije neumesno i neozbiljuno...ako se tebi licno ne svidja ovo sto pisem nije problem odjavicu se ja sa foruma ako smetam...nisam ja balavac da me odmah prozivas lepo pitam ljude koji koriste bk5 sta moze i koliko moze u odnosu na klavijature koje ja imam i da li se isplati menjati se....

Izvini za sale necu vise nista ni da pitam moze lock
Dodato:
Muka je brate da ti izgori 7000 opreme i da kreces zivot ispocetka a da nemas ni laminat a kamoli dusek da na njemu spavas i te dve klavijature sam sa mukom nabavio :(

nesaband 07.07.2013 23:43

Eto ja napisem ozbiljno da mozes da dobijes na rate BK 5 a ti se ljutis.Ne mogu da verujem.Samo iz tvojih postova sam ukapirao da ti nemas para a zelis da kupis BK 5.Tvoj post nema veze sa temom u kojoj si ga postavio.Ne ljutim se ja vec samo reagujem na tvoj nacin pisanja.
Dodato:
E pa odkud ja znam kakva je tebe muka stisla druze,iz tvog predhodnog pisanja nisam mogao da pretpostavim ni ko si ni kakve te muke muce.Prodaj jednu od tih sprava koje imas pa se javi da ostatak dobijes na rate.Eto ,toliko mogu da pomognem.

mzor 07.07.2013 23:48

Ok opet sory..videh da je za roland bk5 nzm gde bi trebalo da pisem.... moze li neki kontakt telefon ...?

AcaG600 07.07.2013 23:50

Kolega @mzor, pre svega, tema nemoze da se zakljuca, jer ne odlucujes ti o tome, nego administracija, a i uopste nema ni 0.01% razloga da se zakljuca tema....Drugo, kolega @nesaband je ovde stari clan i ne voli nedisciplinu i salu sa nekim stvarima za koje se smatra da im nije tu mesto, sto stoji i u pravilniku....Licno mislim da nisi nijednim postom nekog prozvao i slicno....Nego, nisam uopste nadlezan da sad iznesujem svoja misljenja i delim neciju pravdu....Po meni, ostavi TR-a, i skupljaj novac za Pa50, jer sad i za manje od 350e da prodas Pa50 je veoma tesko, jer drzi cenu, a veoma sporo se prodaje, jer za koji euro gore sad imas Pa80 kome je cena pala zbog izlazka Pa600, a Pa80 i Pa50 nisu nikako isto, tako da vidi ako mozes da ustekas pare pa da Pa50 spustis malo ispod cene ili trazis zamenu uz doplatu, mada da sam na tvom mestu, uzeo bih pre GW-8 nego BK-5....Slazem se da je noviji BK-5 i sve to, ali ipak 256Mb Sampling-a, kojih je duplo vise u odnosu na BK-5 (128Mb) isto dolazi u obzir....Razmisli i o toj kombinaciji....On ti je mnogo povoljniji cenom, a i sto rece jedan kolega ovde, smatram da BK-5 ne vredi tih ~300e vise u odnosu na GW-8....Moje misljenje....Uostalom, evo i kolega @nesaband ti je ponudio BK-5 na rate, sto je veoma retko, medjutim ako nemas sada pare, a cekas da od prodaje Pa50 dobijes vecinu novca, onda ce to teze ici, jer se ne prodaje Pa50 bas lako....Mnogi su ga prostudirali i znaju zbog cega ga ne trebaju uzimati ili se proracunaju da za Pa80 daju samo koji euro gore, a imaju mnogo mnogo kompletniju klavijaturu od Pa50....Pozdrav :)

mladenkom 07.07.2013 23:52

Ne izigravam nicijeg advokata niti ulecem u bilo kakvu vatru.Pitanje ili dilema isto mu dodje jer covek ne zna sta da radi.
Opet kazem,po mom misljenju bilo bi ti bolje da kupis gw8 za 450 eura od kolege Boban010 nego da dajes 750 eura,makar i na rate za bk5.

nesaband 07.07.2013 23:55

Ne kvarite temu vise molim vas,postoji nacin da se se otvori nova tema pa predlazite sta god hocete.

VUNIMRAV 08.07.2013 08:28

Gospodao,nesbend je dr Nesa,ali mislim da je doslo vreme da bude inspektor Nesa jer je strucnjak za "rane letace":lol:,on je strastveni lovac i samo lovi skupljace postova,to mu je omiljena disciplina!

yamahapassion 08.07.2013 09:08

Ja mogu samo reci svaka cast za Nesu sto se ljudski ponudio da pomogne coveku, u danasnje vreme je to prava retkost.

Boban010 08.07.2013 16:30

@yamahapassion
Vecina muzickih kuca daje svoje instrumente na otplatu,odnosno cekovima na rate.Cena novog BK5 je 890 a negde i 1000 eura...
Ako imamo u vidu da BK5 nema terce i ne prima semplove za te pare je svakako bolja varijanta Korg PA600.

nesaband 08.07.2013 17:26

Ima samo jedno "ALI"da su ti semplovi kvalitetni i da je kvalitet samog aranzera Korg isti kao kod Rolanda.Ovako cenovna razlika je mala,u korist Rolanda a bogami i kvalitet samih ROM boja.

yamahapassion 08.07.2013 17:51

Bobane, daje vecina muz. kuca, ali opet sve to ide preko nekih banaka koje ti traze i urinokulturu da bi ti dali neki kreditcic, a nisu ni svi ljudi u mogucnosti da dobiju kredit, pogotovo ko nema stalno primanje itd... zbog toga sam rekao da je ovo lep gest od nese sto se ponudio pomoci coveku u nevolji, e sad sto se tice klavijatura ni ja licno nikada ne bih uzeo bk5 prvenstveno zbog solo boja, ali ako ce coveku ostati tr onda i ne gubi puno

Boban010 08.07.2013 22:20

@Nesaband
"Sto je babi milo,to joj se i snilo"!:lol:
Cinjenice su jedno a ukusi su drugo.Tebi sada verovatno nema bolje klavijature od Bk5 kao ni meni od GW8 a to prosto nije istina.
@Yamahapassion
Ja nigde nisam spomenuo Nesu,mislio sam samo da ne znas da postoji ta opcija prilikom kupovine instrumenta.

nesaband 08.07.2013 23:17

@Boban010.Ima bolje ali kao sto ti kazes cinjenice su cinjenice.PA 600 za 1000 eura nudi dosta za one koji vole korg-a ali cinjenica je da su semplovi za sve korgove aranzere koji se vrte katastrofalno losi.Verujem da korg ima mnogo bolje ROM boje od nekih od tih semplova koji se ubacuju u njih.Znam ja da si ti majstor da napravis dobar ton na aranzeru i jedva cekam da cujem ako ne prodas PA-600 kako ce to zvucati.

Ovako kakvo je sad stanje cena,kvalitet ipak je BK-5 sa svim svojim manama bolja,pouzdanija i kvalitetnija klavijatura od PA-600

sale_band 09.07.2013 13:04

Koliko je ovaj BK5 vazan instrument, govori cinjenica da je u najvecem muzickom shopu (izvinjavam se za engl.) ovde kod mene zatutren (citaj izlozen) skroz na zadnjem delu u cosku da se skoro I ne vidi, kao da ih je sramota... Steta sto nisam uslikao pa da postavim.

Nazalost nisam mogao da ga isprobam jer je, pored 30-ak izlozenih klavijatura jedini bio ugasen, ali sam malo cackao po onima tasterima (registrima) koji su mi se ucinili toliko labavi da ce da pootpadaju ako se neko malo zanese tokom svirke I jace pritisne....

Meni licno BK5 na izgled (jer nisam imao priliku da ga cujem) deluje, kao sto bi Tranzit rekao, malo skuplja igracka...

tranzit 09.07.2013 13:18

Citat:

Originalno postovano od sale_band (Post 248231)
... u najvecem muzickom shopu (izvinjavam se za engl.) ovde kod mene zatutren (citaj izlozen) skroz na zadnjem delu u cosku da se skoro I ne vidi, kao da ih je sramota...

To si ti totalno pogresno shvatio. Oni su njega samo sakrili, zao im da ga prodaju jer ni prodavcima se ne odvaja od njega, a i da ga ni zabunom ne bi neko ukrao.=))=))=))=))

Boban010 09.07.2013 16:48

@Nesaband
Kvalitet izrade i pouzdanost obe klavijature je apsolutno isti,na osnovu cega mislis da nije tako?
Niko te ne sprecava da u svoju klavijaturu ubacis kvalitetne semplove.Navedi mi nekoliko razloga po cemu je bolja osim po tvom ubedjenju?
Evo,kao ja sam potencijalni kupac BK5 i zelim tehnicke informacije o razlozima zbog kojih je BK5 bolji,ali pazi,tehnicke informacije.

nesaband 09.07.2013 17:08

Bobane,nisam toliko strucan da ti dajem tehnicke prednosti koje nudi BK-5 u odnosu na PA 600.Ja mogu da ti kazem samo ono sto ja cujem,a vazim za jednog koji je dugo svirao u velikom bendu i znam kako treba da zvuci jedan bend.Slusajuci setove u Korgu PA 800 (citaj PA 600) posto je to sve isto,nisam naisao ni na jedan set a da je uradjen kako bi trebalo.Recimo Tvoj GW-8 ima bolji celokupan zvuk u odnosu na te setove bez obzira sto PA-800-600 ima sepler.Rolad je sa ovim modelom BK-5 napravio veliki posao,vratili su mekani zvuk instrumenata kao sto je to nekada bilo na G seriji(sto nije slucaj sa GW-8)i imas podesavanje svakog elementa bubnja pojedinacno sa ekvilajzerom.U aranzmanu mozes da uradis sta ti pozel(po svojoj volji)imas jedan MFX i ekvilajzer po traci(doduse imas samo A i B MFX-koji mozes da kombinujes za jedan instrument).Da dodam sto za tebe nije tako bitno je da je olaksano sredjivanje midi fajlova sa mace up toolsom.
Ti verovatno znas vise od mene tehnicke podatke o BK-5,mozda je po tim podatcima PA-600 bolji izbor ali po zvuku uzivo to je vec jako diskutabilno bar za sad sa ovim setovima koji kruze na raznim forumima.Recimo ima par momaka koji su sredili svoje Korgove sa ovog foruma ali PA 2x i 3x da mogu da kazem da za to sto oni koriste zvuci odlicno ali za sad nisam naisao na neki set od PA 800 da mi se dopao.Nadam se da ces me ti razuveriti kad napravis svoj set za PA-600.;).

Toliko za sad.

sale_band 09.07.2013 18:16

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 248258)
Slusajuci setove u Korgu PA 800 (citaj PA 600) posto je to sve isto,nisam naisao ni na jedan set a da je uradjen kako bi trebalo...

Ne bih se bas slozio sa tobom da je to "sve isto" jer, kao neko ko je posedovao skoro sve PA aranzere (osim pa1x) odgovorno tvrdim da ima razlike u zvuki izmedju razlicitih serija, samo je problem u tome sto se ti tzv. setovi vecinom baziraju na nekim davno uradjenim semplovima koji se, bez obzira na model, samo prebacuju iz jednog u drugi...

Slazem se sa @Boban10 da niko nije sprecen da ubaci "kvalitetne" semplove u svoj instrument, ali, malo je onih koji pre svega znaju da proizvedu (jer je sampling u stvari proizvodnja zvuka) kvalitetan sample a uz to, zali se za prekomernom potrosnjom RAM memorije koja I onako velikoj vecini ne sluzi ama bas za nista, jer, lakse je ubaciti semplovanu orguljicu DX11 (I to jedan ton) nego li se zamarati sa ROM samplovima I kreirati slican ali opet unikatan zvuk. Ovo, naravno, ne znaci da ja ne koristim semplovan dx11 :D

yamahapassion 09.07.2013 19:17

Izvinjavam se, mozda je vec pomenuto, ali da pitam ponovo. Jel ima bk5 portamento, i ako ima da li je upotrebljiv za nasu muziku?

Evo sad sam malo vratio svoje poruke i video da sam to vec pitao negode oko 20-te strane, tako da se izvinjavam. Dobio sam odgovor da ima. E mene sad zanima koliko je on upotrebljiv za narodnjake. Pa bi molio Nesu ako moze koju boju sa portamentom malo da prosvira citsto da cujem kako zvuci.

nesaband 09.07.2013 19:22

Ima portamento,nije bas najbolji ali meni licno koristi,po meni je dovoljno dobar.
Sad ce opet da kazu kako sam ja subjektivan ali nema veze.:(

yamahapassion 09.07.2013 19:25

Neso mozes li na demo, ili ovde u temu da postavis neku boju koju si ti pravio, da vidim kako radi portamento?

nesaband 09.07.2013 19:27

@Sale ako procitas pazljivije moj post videces da sam se ogradio u odnosu na PA2x i PA3x,pominjao sam samo PA600 i PA 800 da je to skoro isto sto se tice tona a ne kakve koja klavijatura ima tehnice mogucnosti.Inace da budem potpuno precizan PA 800 i PA 600 mogu mnoooggooo dobro da se srede.Ali ipak,Roland je Roland :lol:
Dodato:
Snimicu nesto sutra u toku dana pa cu postaviti ovde,mada to nije moj stil sviranja.Nadam se da cete koliko toliko moci da ocenite kvalitet portamenta a ne moju tehniku sviranja sa njim.

yamahapassion 09.07.2013 19:40

Ma samo ti stavi, ne sekiraj se za tehniku, meni je samo vazno da cujem kako se ponasa portamento kod bk5

Boban010 09.07.2013 21:05

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 248258)
Bobane,nisam toliko strucan da ti dajem tehnicke prednosti koje nudi BK-5 u odnosu na PA 600.Ja mogu da ti kazem samo ono sto ja cujem....

Ovo je dovoljno da se tvoje misljenje smatra irelevantnim ili da se okarakterise kao "samo tvoje misljenje" jer ono sto cujemo ili kako cujemo velikim delom potpada pod "stvar ukusa".Dakle nije lose da ubuduce naglasis da je to tvoje licno misljenje sto samo po sebi podrazumeva da se moze ali i ne mora uzimati u obzir.
Kao sto i sam znas mogao bih da ti iznesem brdo tehnickih detalja koji PA600 postavljaju daleko ispred BK5 ali ovde nije tema PA600.Mada i ne mora da se bilo sta pise,dovoljno je da, ko zeli da uporedjuje,jednostavno prelista manual od obe klavijature.
@Yamahapassion
Ne moras da slusas snimak jer je portamento kod Bk5 uskracen za jednu vaznu funkciju a to je
"Legato svitch" koji postoji i kod GW8 i kod PA600.Portamento ti je dakle otprilike na nivou Korga PA80...

nesaband 09.07.2013 21:19

@Bobane,mozda je po tebi moje misljenje irelevantno ili kako ti kazes "samo moje misljenje".Ipak ostavi to drugima da sude,nije na meni a ni na tebi da nekome naturamo svoje misljenje.
Mene moje uho nije nikada prevarilo tako da karakteritike po meni nisu relevantne uvek u potpunosti.Na nekim zvicnim kutijama na primer pise da im je snaga 300 vati pa to nije tacno.Onaj ko mi ne veruje taj mi nikada nece verovati.Sva sreca pa je vise onih koji respektuju moje misljenje.
Ja tebe respektujem kao kolegu,kao jednog od najvecih strucnjaka za pravljenje stylova, muzicara i kao coveka ali sad si malo preterao u svojim zakljucima.

Posto si @Yamahapssion odgovorio potuno strucno onda nema potrebe da postavljam snimak.

mladenkom 09.07.2013 21:43

Zasto je preterao,u cemu?Zasto kad god neko ima drugacije misljenje od tvog,to spada pod preterivanje,provociranje?Niko te ovde ne provocira niti preteruje,Boban je samo izneo cinjenice koje ti ne zelis da prihvatis.

Sent from my R800x using Tapatalk 2

ЂолеПФК 09.07.2013 21:58

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 248302)
Mene moje uho nije nikada prevarilo

Dokaz u mojim demo snimcima kada sam postavio ,,midi fajl", pa sam napravljen budalom. Da nisam dobio mnoštvo poruka od iskusnih kolega koji su redovni članovi i sam bih poverovao u to.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2

Trenutno vrijeme na Forumu 10:47

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org