PDA

Pokaži Full Verziju : Pomoc oko povezivanja kompresora


zekicejn
27.03.2012, 22:22
Posedujem Soundcraft fx 16ii, dbx 166xl i Lexicon mx 200 u reku. E sad me zanima posto ozvucavam ceo bend sta je najpametnije uraditi? Hteo bi da kompresujem bubanj, bas gitaru i pevace. Ako idem preko inserta direktno na kompresor, to mi je najlakse i to znam, ali fali mi kanala na kompresoru, tj nemam dovoljno. Moje pitanje je da li bih mogao preko inserta da koristim mx 200 kao kompresor i reverb, a sa miksera da vucem delay i da time namirim pevace? U isto vreme da jedan kanal od dbx-a insertujem na bas bubanj, a drugi da idem preko inserta za sve ostale instrumente.
Da li je to resenje:confused:

tranzit
28.03.2012, 06:57
Nije to rjesenje. MX200 mozes u paralel mono modusu da iskoristis kao recimo 2 kompresora za dva kanala miksera ali da ga koristis kao kompresor i hall to nece da pije vodu jer ne zato sto on to ne moze da ti da nego zato sto je hall prostorni efekat i on mora da ima stereo return u mikser tako da kompresor otpada jer sta bi ti vrijedio nekakav mono hall (eventualno za neku gitaru kao spring hall). I dBx mozes upotrijebiti kao dva nezavisna kompresora za dva kanala ali i kao stereo kompresor za miks ili vise instrumenata preko grupe ili za cijeli miks kao master insert efekat. Kako god okrenes fali ti jos jedan efekat tipa mx200 ili da sa Soundcrafta vuces hall a da uzmes nekakv jeftini delay pa da ga prikljucis preko Auxa na Soundcraft. To su ti jedine dvije opscije.

zekicejn
28.03.2012, 13:42
Hvala druze, malo mi jasnije. E sad kako povezati? Da li je pametno recimo za bubanj insertovati preko Sub ulaza, a sa lexicona na Mix insert da bude na svim kanalima. Ili recimo iz dbx izvaditi posebno na kanal na bas nogu i bas gitaru. Ili vec kako? Mislim razumeo sam ja opcije, ali koja bi bila najbolja za zvuk sa ovim komponentama?

tranzit
28.03.2012, 13:57
Ako bi upotrijebio sva 4 kompresora koja imas na raspolaganju (2 sa MX200 i 2 sa dbx) sto nije bas pretjerano mnogo, bilo bi najpametnije da taj mx200 (ali u stereo modusu) upotrijebis za komplenog bubnjara koga ces odvesti na dva kanala (ili jedan stereo) mixera, onda jedan sa dbxa za glas a drugi za bas gitaru. Ovo bi ti bilo optimalno sa tom opremom koju imas. Savjetovao bih ti da nadjes negdje neki polovni kompresor sa 4 kanala, on bi ti rijesuo uglavnom sve probleme u setupu sa kojim radis. Ne mora to da bude, ne znam kakvog visokog kvaliteta, pa ti moze i Behringer MDX4600 Multicom Pro-XL obaviti posao za sitne pare. Tada bi mogao da rasteretis mx200 i upotrijebis ga za ono za sta je prevashodno napravljen a to je reverb i to kao dva zasebna i razlicita reverba. Pronadji na forumu, pisao sam o upotrebi tzv. Double Effect uredjaja u koje spada i taj tvoj mx200. Steta je zloupotrijebiti lexicona kao kompresor.

zekicejn
28.03.2012, 14:20
Jasno, znaci bar jos jedan dupli kompresor mi treba. Ma najgore mi je to sto ce mi faliti mesta u reku, ima mesta za jos jedan uredjaj. Pozdrav ekvilajzeru... he he.
Ali sad kontam pa ja imam tri vokala u bendu, plus bas, plus bubanj. Opet tesno...
Da li moze jedan kanal da ide na recimo nogu, a drugi na kompletan miks, pa da ga doziram kome treba? Tj dok ne pazarim jos jedan komp. A Lexicon cu ostaviti za pevanje, imacu 3 exekta u lancu, sto da ne...
Hvala puno na tako brzim odgovorima.
Dodato:
Jasno, znaci bar jos jedan dupli kompresor mi treba. Ma najgore mi je to sto ce mi faliti mesta u reku, ima mesta za jos jedan uredjaj. Pozdrav ekvilajzeru... he he.
Ali sad kontam pa ja imam tri vokala u bendu, plus bas, plus bubanj. Opet tesno...
Da li moze jedan kanal da ide na recimo nogu, a drugi na kompletan miks, pa da ga doziram kome treba? Tj dok ne pazarim jos jedan komp. A Lexicon cu ostaviti za pevanje, imacu 3 exekta u lancu, sto da ne...
Hvala puno na tako brzim odgovorima.
E sad sam sebi da odgovorim na svoje glupo pitanje :lol: Ne moze jer mora biti stereo na masteru.

tranzit
29.03.2012, 01:51
Hahahaha... nema glupih pitanja... samo odgovora, a ti postavi i pametno pitanje i dade pametan odgovor. Nego sa tom tvojom mukom oko mjesta u Racku. Ako imas Rack sine i sa zadnje strane i ako je sama Rack kutija dovoljno duboka, nista ne smeta da jedan uredjaj koji manje "cackas" stavis odzada u visinu nekog plitkog koji je sprijeda a vjerovatno da taj EQ nije posebno dubok a nije ni mx200. Ovo je samo ideja, pogledaj, izmjeri, mozda i bude moguce.

zekicejn
29.03.2012, 08:39
Duboka je kutija, mozda bi i moglo, recimo jedan komp iza, ili lex. videcu...
Neverovatna je stvar da Sondcraft FX ii uopste nije predvidjena da stoji u reku, potrosio sam bas dosta vremena dok je nisam upakovao.

sale_band
07.08.2012, 13:36
Da ne menjam temu...

Druze Tranzit (ili neko ko zna)

Imam DBX 266XL kompresor/limiter koji bi hteo da koristim za vokal i aranzer a pored toga i kao limiter za harmoniku (ovo je nekima vec jasno zasto)

Na mixeru imam 4 Aux send kanala od kojih mi dva vec koristi lexicon mx300 pa me zanima koji bi mi nacin povezivanja preporucio/li?

Da li da koristim aux send/return ili da koristim fx insert na kanalu ili nesto drugo :) ???

Hvala unapred!!

tranzit
07.08.2012, 23:55
Jedino i iskljucivo treba DBX prikljuciti preko Inserta. Dinamicki efekti su tipicni Insert efekti, oni nemaju sta da traze na AUXu. Nego, taj jedan DBX nece moci to sve sto si namislio da odradi. DBX 266XL je dvokanalni kompresor-limiter koji moze da se "linkuje" ukoliko treba da radi u stereo modusu. Da bi opskrbio sve to sto hoces trebace ti dva takva DBXa. Jedan bi radio u stereo modusu i bio zaduzen za aranzer, drugi bi radio u dvokanalnom modusu od kojih bi jedan kanal bio namjenjen kao kompresor za vokal a drugi kao limiter za harmoniku. I zamapti, uvijek u Inserte kanala miksera. Mozes napraviti iznimku kod DBXa koji bi upotrijebio za aranzer tako sto ces jednostavno ici iz aranzera u dva kanala DBX (u stereo modusu) a iz izlaza DBXa u stereo kanal miksera.

sale_band
08.08.2012, 06:58
Hvala Tranzit!!