PDA

Pokaži Full Verziju : DBX AFS224 feedback eliminator


djlabomi
01.10.2011, 23:35
DBX Advanced Feedback Suppression 224
Interesuje me da li neko ima iskustava sa ovom spravom.
Kupio sam je pre nepunih mesec dana. Odrađeno je nekoliko svirki sa tim uređajem. Još ne smem da kažem da smem da iznesem generalni utisak, ali prvi utisci me nisu oduševili u meri u kojoj sam očekivao.
Sistem funkconisanja je takav da se, nakon završenog miksa, sve potpuno utiša, aktivira DBX uređaj i lagano pojačava ceo miks do trenutka kad počne da se javlja mikrofonija. Onda bi sa još malo dodatnog pojačavanja, DBX AFS224 trebalo da "upeca" tu frekvenciju i da aktivira jedan od 24 filtera koji tu frekvenciju mikrofonije stavlja van upotrebe. Na samoj spravi postoji 4 režima rada u smislu preciznosti i brzini kojom uređaj reaguje na pojavu mikrofonije. Ovo bi bilo kao pojašnjenje, a sad ono što mislim da ni u buduće neće da mi se svidi:
Brži režim rada (speech) ima manji Q faktor i šire hvata frekvenciju koja je izvor mikrofonije. Prvenstveno je namenjena za govor. Ovaj režim ima najniži Q faktor, teoretski mogući uzrok da mikrofon ima prekide u radu. Sa druge strane, to je režim rada koji najbrže reaguje na pojavu mikrofonije. Poslednji režim (music high) ima najveći Q faktor, najpreciznije hvata frekvenciju mikrofonije, ali i najsporije. Sad bi neko rekao, da se sama mikrofonija "zaključa" pre samog nastupa i posle je sama lepota u toku nastupa. Tom mogućom konstatacijom otvaram drugu stvar koja mi se ne dopada.
Moguće je i sa music high režimom rada "navatati" sve mikrofonije (kod mene u grupi ima 8 mikrofona, od kojih su 3 šetajuća). Sve je to super, ukoliko se zanemari preporuka DBX-a, da se nakon eliminisanja mikrofonije ne menja gain ili EQ podešavanja. Logično, jer nakon toga su u miksu neke nove frekventne vrednosti, neki moguće novi izvori mikrofonije.
Sviramo pretežno narodna veselja (uglavnom svadbe). Pevači su stalno mobilni, uslovi nigde nisu studijski, a u dosta lokala se zvuk razlikuje od ćoška do ćoška, tako da su česte situacije tipa "pojačaj me", "daj mi basove", "dodaj mi visoke" i ja to razumem. Nije jednostavno u toj situaciji opušteno pevati, čuti sebe jasno sa najbliže kutije (inear monitoring još nismo probali), boriti se sa prohtevima svakojakih gostiju, horskim falširanjem, itd... Znači, vrlo je mali broj situacija gde nije potrebno dodatno dirati EQ ili snagu nakon odrađenog miksa i eliminisanja mikrofonije. Svadbe su celodnevna priča. Pevači na početku lako pevaju, a na kraju često i teško pričaju. Kako u toj situaciji ne dirati miksetu u toku nastupa. Ne verujem da je firma poput DBX-a izbacila uređaj koji služi u konferencijske svrhe.
Ja toliko, za sad. Čekam da pročitam komentare i iskustva drugih kolega. Iskreno se nadam da nisam jedina budala kome je do te mere dozlogrdila pojava i najmanje mikrofonije, pa se odlučio da kupi ovu spravu. Nije mi žao, ali bih voleo da znam pouzdan način da iz AFS224 izvučem maksimum.

mikimaksa
02.10.2011, 01:15
Nisam se jos susreo sa tim Feedback ali planiram pa me interesuje kako radi i dali pomaze u ovakvim situacijama. A sto se tice toga "pojacaj me daj mi malo basa smanji visoke" dok je pjevac negdje u cosku iza nekog zida, rijesenje, nabavi mu inear monitoring pa ce da kaze de me malo smanji samo se on cuje. To je logicno kad se odmices od kutija-zvucnika cini ti se da se ne cujes dovoljno. Kolega je jednom harmoniku sa daljincem razvlacio u dnu sale da smo morali da ga smanjimo :D
Ja se izvinjavam na opsirnom pisanju

djlabomi
05.10.2011, 09:20
Ne mogu da verujem da sam ja jedina budala koja je dala pare za ovakav tip "sprave"...? 'Ajmo te sa komentartima, ljudi! :D

accordst
31.12.2011, 11:51
Ako si imao problem sa mikrofonijom onda sigurno nisi bacio novac kupovinom navedenog uređaja.
Naime ti uređaji ''ubiju'' mikrofoniju na način da iz zvučne slike izrežu frekventni dio koji ''smeta''-to znači zvučnu sliku ujedno i malo osiromaše.Što uređaj ranije reagira ima manje vremena za preciznu detekciju pa ''reže'' veći komad zvučne slike i obratno.E sad nagađanja koliko to osiromaši zvučnu sliku ,neka svako procijeni za sebe na osnovu vlastitog sluha.
Ako se uređaj već mora koristiti onda treba naći kompromis između te dvije stvari.Naravno bolje svirka bez mikrofonije pa i uz lošiju kvalitetu zvuka koja će se teže primjetiti nego pištanje svakih 5 min. .....
Znači iako si kupio uređaj gledaj sve da razglas podesiš tako da feedback eliminator koristiš što manje.
Nikad nije bačen novac ako si naučio nešto novo što ti može koristiti.

MarjanMilosevic
31.12.2011, 17:58
Neki su vec fino objasnili kako to funkcionise. Taj feedback eliminator je ustvari dinamicki kompresor koji peca frekvencije koje foniraju.
Ova sprava nije svemoguca i iskreno verujem da se isti pa i bolji efekat moze postici pazljivijim rasporedom kutija i upotrebom ekvilajzera.
Ako ti uglavnom fonira vokal onda ubaci eliminator samo na vokal. Tako ne utice na celu zvucnu sliku.

djlabomi
02.01.2012, 04:24
Napokon neko... U međuvremenu, reako bih, da sam donekle upecao "narav" ovog uređaja. Kad kako i koliko može da pomogne.
Da je svemoguć - nije. Da može da pomogne - može.

Ranija reakcija (preset speech - najmanji Q faktor, šire zvono na EQ) može da pokvari zvučnu sliku, čak i ako je aktivirano 10-ak od 24 filtera. I to do te mere, da može da izazove i prekidanje daljnskih mikrofona. Sad, da li se u toj situaciji eliminišu i neke frekvencije za prenos signala od baze do mikrofona ili samo frekvencije koje proizvodi glas ili ozvučeni instrument - ne znam. Opcija koja definitivno nije za muzički nastup sa dosta mikrofona (mi ih imamo 8).

Najkasnija reakcija (preset music high - najveći Q faktor, najuže moguće zvono na EQ) je najbolja opcija za nastup sa mnogo mikrofona, jer se ne čuje da išta fali u zvuku. U ovoj opciji najduže traje "hvatanje" mikrofonija. Ume da potraje i do 20-ak sekundi dok se ne aktivira odogovarajući filter.

Filteri mogu i seletktivno da se aktiviraju. Ne mora sve odjednom. Raspoređeni su u 2 grupe po 12 filtera - fiksni i live filteri. Postoji 4 režima rada: speech, music low, music med i music high.
Na primer, aktivira se po 2-3 u speech, music low i music medrežimu rada i svi ostali na music high. Po meni, speech režim rada se upotrebljava samo u nekim ekstremnim situacijama, a možda mu je isključiva namena za govorancije gde ima 1-2 mikrofona. To verovatno nisu hteli da napišu...
Najveća mana music high režima je sporost. Konstatovanje i eliminisanje mikrofonija može da potraje i 20 sekundi. Za one koji ne znaju: da bi se "ubila" mikrofonija, mora najpre da se dogodi. E, to "događanje" ume da potraje. Mada, ako se uzme u obzir da se to odradi pre nastupa, to i nije strašno.
Sad dolazimo do najveće mane uređaja, po meni - ljudski faktor:
Svako pojačavanje gain-a ili pomeranje paramatera po kanalu na kome su mikrofoni, bilo kakvo pomeranje na EQ, najverovatnije će upropastiti sav trud i proizvesti neke druge frekvencije, koje nisu "evidentirane". Što je i logično: u prostoru je pomeren i promenjen odnos i prisustvo frekvencija. (mislim da se od Nikole Tesle niko nije u ovoj meri smarao frekvencijama :rolleyes: ). Kolika je verovatnoća da čitav dan niko od ozvučenih muzičara (instrumenata) ili pevača ne traži naknadne intervencije?

Ovo svakako nije uređaj koji se koristi pod obavezno. Treba ga redovno nositi, povezati i aktivirati po potrebi, ali pre početka samog nastupa. Na kraju, uvek može da se aktivira bypass.

@MarjanMilosevic
Do sada sam koristio AFS za kompletnu miksetu. A, mogao bih da te poslušam i da pokušam samo jedan ili dva mikrofona da prikačim. Od 8 komada, imam uglavnom dva "favorita".
Usput, na koji način bi se mikrofonija eliminisala uz pomoć grafičkog ekvilajzera? Po sluhu, "na uvo" ili spektrogram...?

Hvala na interesovanju i ohrabrenju da nisam bacio novac!

milosmadic
04.06.2012, 01:37
ljudi kupio sam ovaj uredjaj. ima li ko da mi objasni kako da ga podesim. nista mi nije jasno

sinisa kg
04.06.2012, 19:52
Mi smo ga u firmi imali neko vreme i nije se bas proslavio u koriscenju-obicno se koristi u funkciji peglanja monitora-zbog promena zvucne slike-ali ajmo redom-u uputstvu lepo stoji da se afc koristi u 2 moda-prvi je FIKSNA a druga LIVE-samo zajedno moze se dobiti zeljeni efekat(do izvesne mere)-prvo fiksna-treba se odrediti koliko fiksnih frekvencija treba koristiti-fabricki stoji 12-moze se promeniti-postaviti sve mic,namestiti gain i nivo sibera na kanalima,onda pojacavati polako master nivo dok se ne pojavi blaga mic-sacekati da uredjaj detektuje i eliminise tu frekvenciju-onda nastaviti sa pojacavanjem dalje sve dok nedodjete do zadovoljavajuceg(i obavezno vise od tog)nivoa snage-onda se prelazi na LIVE mod-Fiksne frekvencije ostaju u procesoru konstantno ukljucene i tu otprilike resavate 60-70% problema sa mikrofonijom-ostalo u live modu ide sporo i nezaboravite da se posle izvesnog vremena live parametri brisu(postoji opcija koliko je to vreme)i onda iz pocetka.Sa grafickim EQ (ili prametrickim)se to isto postize ali dosta brze i efikasnije(ali samo u kombinaciji sa analizerom-cast izuzecima) a i dosta lakse-ja licno koristim na svom mixeru tu opciju-otvorim EQ(na polovini ekrana mi je analizer)-proces slican-otvoreni kanali koji su problematicni-cim se pojavi blaga mic.vizuelno se detektuje na ekranu-siber malo dole...Peglali smo pilote bubice,pevacke mic,kondenzatore za govor na bini i sl...i obicno uspesno-ALI samo zato sto posle analize mastera ili mon.grupa nismo prelazili faktore koje smo zadali-gain i nivo mastera,eq-barem ne drasticno-i naravno koristili ozbiljne mic.za taj posao-samo tako smo uspeli da dodjemo u situaciju da mozemo pevacki mic.da okrenemo direktno u mon.ili da pevac stane ispred razglasa(ali ne celo vece vec mnogo krace)a da mikrofoniju svedemo na minimum(ili da je nema).Za sve ostalo sto navodite nazalost nema leka(moje misljenje)...Da nezaboravim-efekti(konkretno reverbi)su najcesce uzrok(osim prejakog gaina i sulude eq u mid-hi opsegu kod pevackih mic)izazivanja mikrofonije-pa koristite hi i lo pas filtere na njima-probajte da secete efekat(na njemu ili kanalu gde ga vracate)ispod 250hz i iznad 5kh-na primer-malo ce vam i to pomoci-naravno eksperimentisite sami sa tim filterima po sopstvenom ukusu-najbolji je efekat koji se cuje ali prirodno i u sklopu vokala(ili instrumenta)a ne kao zasebna celina koja koja dominira nad istima-prsti ili ponavlja se do besvesti....:)

milosmadic
05.06.2012, 23:35
druze jer hoces da mi ostavis broj da se cujemo da se ukratko iskonsultujem sa tobom oko ovog feedback destroyera

djlabomi
12.06.2012, 09:42
Po meni radi fino posao za tezgarenje. Potrebno je malo vremena i eksperimentisanja da se shvati sprava i da se vidi šta najbolje radi posao za muzički nastup.
Između ostalog se nikako ne sme koristiti type speech (ne svetli lampica) i music low (zelena lampica), jer su to opcije koje imaju najmanji Q faktor, imaju najšire "zvono", tj. zahvataju dosta od susednih frekvencija, koje ne prave mikrofoniju. I kad eliminacija frekvencija ode tako široko, to se vrlo primetno odražava na zvuk.
Type music med (žuta lampica) je, po meni, najfunkcionalniji režim. Zvono je malo šire (Q faktor) nego kod opcije music high (crvena lampica). Dakle, ne ide tako precizno na frekvenciju mikrofonije kao kod music high, ali primetno brže "nahvata" mikrofoniju.
E, sad... Negde sam pročitao preporuku da se aktivira par filtera u modu speech, par u modu music low i ostatak do 24 u music med i music high. Iskreno, nisam bio u situaciji da to probam. Valjda bih se snašao... Ili da ostavimo Siniši da to odradi, kao stari lisac, pa da "prepišemo" od njega...? :D