PDA

Pokaži Full Verziju : Kviz Pitanje No12


Dell
12.05.2011, 01:10
Kako glasi legenda o tome kako je kravata postala neizostavni modni dodatak diljem europe, a kasnije i svijeta?

govedarevic
12.05.2011, 04:40
Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se evropom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili francuzi (http://hr.wikipedia.org/wiki/Francuzi), pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Evropi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među burzoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije.Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, cijelu Europu i svijet.

Dell
12.05.2011, 19:13
jeste, ali jedan dogadjaj je doprinjeo da Francuzi uopce vide da Hrvati nose taj modni detalj. Kada su Francuzi to prvi put primijetili, sto kaze legenda?

nebojsa
12.05.2011, 22:44
Oko 1635 godine, nekih šest hiljada vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luj XIII među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Evropi oko 1650 godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među burzoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika.

Dell
13.05.2011, 00:10
to je to

bod nebojsa ;)