Korisničko Ime
Lozinka
Registracija
YU-MIDI Marketing


Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Ostali Instrumenti > Kutak za harmonikaše

Kutak za harmonikaše Pravo mesto, za pravo pitanje ;)

Odgovor
 
Alati tema Display Modes
Star 12.12.2009, 21:37   #51
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

HARMONIKA U SRBIJI Harmonika se masovnije pojavila u selima Shumadije, u vreme Prvog svetskog rata, doneta od strane austrougarskih vojnika.To su bile dijatonske harmonike, dvoredne ili troredne.One su se dugo zadrzale u rukama harmonikasha, sve do Drugog svetskog rata.Imale su uobicajen naziv- "slovenacke" harmonike, verovatno zbog toga shto su doshle sa severozapada.Nisu imale mogucnost da stvore ton potreban srpskom folkloru, pa su harmonikashi neodoljivo tezili da nabave modernije italijanske harmonike,iako su oneza srpske uslove bile u v e k v e o m a s k u p e.Velika potraznja kvalitetnih instrumenata i njihova visoka cena bila je pokretacka snaga kod nashih majstora da uloze veliki trud u pokushaje za osnovanje veoma slozene tehnologije izrade harmonika.
PROIZVODNJA HARMONIKA U SRBIJI Sa porastom popularnosti harmonika u Srbiji, osvajala se i razvijala zanatska i skromna industrijska proizvodnja ovog tehnicki veoma slozenog instrumenta.Gospodin Andrija Colic, poreklom iz Zabara, prvi je poceo da izradjuje harmonike u Srbiji, oko 1930godine. On je srpski pionir u zanatskoj proizvodnji harmonika. Vishe godina imao je svoju radionicu u Beogradu u Bulevaru revolucije br.224. Pored njegove, razvijale su se i druge male zanatske radionice, u kojima su posebno obdareni i inventivni preduzetnici, po ugledu na poznate italijanske proizvodjace, poceli sa izradom harmonika.
" S K A L A " Beograd Industijska proizvodnja harmonika u Srbiji pocinje posle Drugog svetskog rata, kada je pokrenuta inicijativa da se formiraju radne organizacije u kojima bi radila invalidna lica, prvenstveno ona koja su invalidnost dobila u ratu. Tako je pedesetih godina osnovana " S K A L A " radna organizacija za proizvodnju i servisiranje muzickih instrumenata sa sedishtem u Beogradu, u ulici Grkica Milenka br.8. "Skala" je najpre pocela proizvodnju manjih klavirnih, a zatim i harmonika dugmetara od 48, 80 i 96 basova, shkolskog tipa, da bi 1975 godine imala osvojenu proizvodnju cetvoroglasnih harmonika dugmetara,sa 12+1 registra u primu i 140 basova. Prve harmonike u "Skali" izradjivane su sa tehnologijom " na ceshalj", da bi se sedamdesetih godina preshlo na novije tehnoloshko reshenje "na biksne"-sa rednjom daskom na tastaturi, shto je bilo znatno modernije reshenje." Skala " je u vreme najveceg obima posla proizvodila oko 300 harmonika godishnje.
Glavni strucnjak za razvoj,osvajanje tehnologije i proizvodnju harmonika u "Skali" bio je Mita Opancar. U svoje vreme je bio najveci autoritet medju majstorima za proizvodnju harmonika ne samo u "Skali" vec i u Srbiji.
Nazalost, preduzece " S K A L A "se 1991 godine nashlo u finansiskim teshkocama i otishla u stecaj. " S K A L A " vishe ne postoji
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio shtimerserviser za ovaj koristan post:
zambata (17.01.2010)
Star 18.12.2009, 22:58   #52
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

HARMONIKA U SRPSKOJ NARADNOJ MUZICI Prve dvoredne i troredne harmonike poceli su da sviraju mnogi, sluhom nadareni mladici, koji su lokalno i regionalno postali poznati harmonikashi. Mnogi od njih su bili veoma talentovani shiroj muzickoj publici. PRVI SRPSKI HARMONIKASHI Najpoznatiji srpski harmonikashi u periodu posle proboja Solunskog fronta pa do Drugog svetskog rata, svirali su na narodnim veseljima i po kafanama u Beogradu i u drugim vecim mestima. To su bili : Aleksandar Todorovic Krnjevac, Rade Shamovac, Koshtica Stanisavljevic, Voja Trifunovic, Djurica Cirkovic, Djoni Gavrilovic, Rade Resavac i drugi. Izvan beogradskog regiona, bili su najpoznatiji : Bora Krusharac, Dragomir Mishic i Tika Globoderac (otac Radojke Zivkovic).
Muzicka pismenost stigla je u Srbiju pre harmonike Kornelije Stankovic 1831-1865 god. bio je prvi Srbin koji je poznavao note i bio obrazovan muzicar, pa su i prvi harmonikashi poceli da se muzicki opismenjuju. Pre svih, note je naucio Aleksandar Todorovic, zatim Voja Trifunovic, Djurica Cirkovic, Rade Resavac i Djoni Gavrilovic. Oni su bili pismeni muzicari, iako u to vreme nije bilo muzickih shkola u Srbiji.
Drugi svetski rat ostavio je veliki trag medju prvim srpskim harmonikashima. Mnogima su stradali najmiliji i nije im bilo vishe do sviranja,nekima je zdravlje popustilo, neki su trazili druga zanimanja jer se u siromashnoj i razrushenoj zemlji nije moglo ziveti od muzike.Neki harmonikashi su uprkos svim teshkocama nastavili da sviraju i uspeli da u prvim posleratnim godinama nastupe na Radio Beograd.Time se zvuk harmonike oglasio na svakom radio aparatu i u svakoj kuci i krenula je velika afirmacija harmonike u srpskoj narodnoj muzici.U cuvenom narodnom orkestru Vlastimira Pavlovica Carevca, prvi je svirao harmoniku Vitomir Voja Trifunovic.On je zavrshio Muzicku akademiju u Beogradu i diplomirao na odseku za kompoziciju 1962godine, kod Josipa Slavenskog. U Carevcevom orkestru harmoniku su svirali posle Voje Trifunovica,Djurica Cirkovic, Nenad Nesha Micivic i Branimir Djokic.
Bora Janjic i Mijat Mijatovic, veoma poznati pevaci narodnih pesama pre Drugog svetskog rata, pevali su uz sopstvenu pratnju na harmonici. U to vreme harmonika nije bila instrument samo za narodnu muziku, vec su Mirko Shouc, Rafailo Blam i Petar Sam uspeshno svirali djez na harmonici.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, shtimerserviser, za koristan post:
mamula (20.12.2009), zambata (17.01.2010)
Star 19.12.2009, 00:40   #53
nikolakg
Vredan član društva
 
Registrovan/a dana: 18.05.2009
Mjesto: kragujevac
Godina: 46
Postovi: 190
Downloads: 337
Uploads: 44
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 13 puta u 13 Postova
Instrumenti: pa 80,korg le
nikolakg befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard ..

Svaka cast!
nikolakg je offline   Reply With Quote
Star 19.12.2009, 19:06   #54
jeftabgd
Belaj boy
 
Registrovan/a dana: 16.01.2008
Mjesto: Beograd
Postovi: 655
Downloads: 534
Uploads: 18
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 60 puta u 52 Postova
Instrumenti: Korg Pa-800,Dallape,Guerrini.
Interesi: sakupljanje mp3,narodna kola
jeftabgd ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
jeftabgd pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

Kiro,svaka cast za ove podatke.Ovo je istorija.Ja bi to pitao za ocenu.
jeftabgd je offline   Reply With Quote
Star 31.12.2009, 15:06   #55
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

MIODRAG TODOROVIC KRNJEVAC Harmonika je postala osnovni instrument u srpskoj narodnoj muzici zahvaljujuci iskljucivo Miodragu Todorovicu Krnjevcu, "srpskom ocu harmonike", maestralnom izvodjacu,vodji orkestra, kompozitoru, pedagogu, istrazivacu i publicisti.
Njegov otac Aleksandar Aca Todorovic /1905-1972/, bio je prvi vrhunski izvodjac na harmonici dugmetari u Srbiji. Aleksandar je rodjen u mestu Krnjevo, po kome je dobio nadimak Krnjevac.Taj nadimak postao je porodicni i nasledili su ga svi njegovi potomci.
Aca Krnjevac je veoma mlad postao profesionalni izvodjac -vec od 1920 godine, svirao je na tradicionalnoj harmonici.U to vreme postajala dugotrajna izvodjacka praksa sviranja na harmonikama sa tri reda dugmadi u primu. Tako je i Vladimir Besfamiljnov nastupao mnogo kasnije, u periodu 1956-59godine, na najvecim svetskim takmicenjima izvodjaca na trorednoj harmonici dugmetari.Kada su se pojavile harmonike sa pet redova, neki harmonikashi su i dalje svirali koristeci samo tri reda, dok su drugi razvijali novi, tehnicki savrsheniji prstomet, kojim su koristili raspolozive prednosti instrumenta sa pet redova. Predvodnik te grupe harmonikasha kreatora novih prstometa, bio je zapravo Aleksandar Todorovic Krnjevac.
Pored toga shto je bio vrhunski harmonikash svog vremena, bio je i potpuno obrazovan muzicar.Svirao je na klaviru i poznavao note, koje je naucio od jednog profesora u Zagrebu, gde je jedno vreme svirao.U nedostatku muzickih dela za harmoniku dugmetaru, preradjivao je note za klavir i prilagodjivao kompozicije izvodjenju na harmonici.Aleksandar Todorovic stalno je usavrshavao svoju tehniku sviranja prateci sve faze razvoja harmonike kao instrumenta. On je tezio novom, standardnom,jedinstvenom i univerzalnom prstometu za harmonike dugmetare,koji bi obuhvatao kako durske tako i molske tonalitete.Za takvu tehniku prstometa bio je potreban i shesti red dugmadi u primu, za koji je on dao ideju i tako postigao savrshenstvo prstometa svog vremena,kao i znacajne olakshice u sviranju na harmonici dugmetari.
Shestoredna harmonika dugmetara,u cijem je kreiranju poseban doprinos dao Aleksandar Todorovic Krnjevac,sa tri osnovna i tri pomocna reda u primu, predstavlja originalni i prepoznatljiv stil danashnje "srpske harmonike dugmetare" shirom sveta.Sviranje na shestorednim harmonikama bilo je sasvim jednostavno svima onima koji su uspeshno svirali na harmonikama dugmetarama sa pet redova.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, shtimerserviser, za koristan post:
mamula (31.12.2009), zambata (17.01.2010)
Star 02.01.2010, 20:10   #56
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

MIODRAG TODOROVIC KRNJEVAC / 1924-1991 / nasledio je ne samo nadimak od oca, vec i raskoshan muzicki talenat. Sa 12 godina, iskazujuci posebnu nadarenost, poceo je intenzivno da se bavi muzikom.Posle vishe godishnjeg istrazivackog rada, Miodrag T. Krnjevac na bazi znanja stecenog od oca, usavrshavao jedan od najsavremenijih prstometa za shestorednu harmoniku dugmetaru.Taj svoj originalni prstomet opisao je u knjizi " Prva zvucna shkola za harmoniku sa dugmadima ", shtampanu u Beogradu 1973 god. na srpskom, slovenackom i makedonskom jeziku.
Ova shkola za harmoniku dugmetaru bila je prvi izdavacki i tehnicki podvig u vreme svog pojavljivanja.Pored trojezicnosti imala i pratece ploce sa snimljenim zvucnim primerima. Bila je u to vreme najvishi tehnicki nivo realizacije jednog nastavnog sredstva u oblasti muzike.U toj knjizi, on je predstavio prstomet tako shto je note povezao sa prstima kojim se one izvode.Svaki prst je obelezio brojem, i kod note u notnom sistemu je stavio broj oznacavajuci kojim se prstom dodiruje dugme.Da bi se znalo dali je dugme na osnovnom ili pomocnom redu, on je svako dugme u pomocnom redu pored note i broja prsta dodavao i jednu tacku, ukoliko se tonovi postizu pritiskom dugmeta na pomocnom redu, a bez tacke ako je dugme na osnovnom redu. Tako je Miodrag Todorovic Krnjevac uspeo da poveze note i jedinstveni prstomet za virtuozno izvodjenje na harmonici dugmetari.
Miodrag Todorovic, cuveni Mija Krnjevac, iako veoma mlad, odmah posle Drugog svetskog rata otvorio je svoju poznatu shkolu za harmonikashe u sopstvenoj kuci u Beogradu, u ulici Strasha Pindjura br. 34, na Banovom brdu, gde je radio sve do smrti. Teshkoce za savremenu shkolu harmonike dugmetare u Srbiji proizilaze iz toga shto se harmonika relativno kasno pojavila u odnosu na druge instrumente i shto se tehnicki vrlo brzo usavrshavala od svog nastanka do danas, pa su i uspostavljene shkole bile privremenog karaktera. Harmonika dugmetara se u poslednjoj deceniji pocela izucavati u osnovnim i srednjim muzickim shkolama u Srbiji, pa je originalni prstomet Mije Krnjevca i danas izuzetno aktuelan u obrazovnom procesu harmonikasha.
Miodrag Todorovic Krnjevac, svojim svestranim umetnickim duhom,razvio je prepoznatljiv harmonikashki stil sviranja, sa usmerenjem na ucenje notnog sviranja narodne muzike na harmonici dugmetari, za buduce generacije harmonikasha i nastavnika harmonike.Takozvani " Mijin prstomet "omogucava jednostavno i uspeshno sviranje najkomplikovanijih kompozicija,tako da su mnogi sledbenici i ucenici Mije Krnjevca postali pravi virtuozi.On je razradio i uveo u izvodjacku praksu takozvano " shumadijsko duplo sviranje ", koje se izvodi tercama i sekstama.Takodje je kreirao i duet harmonika ( duet Miodrag Todorovic - Djurica Cirkovic ), shto je postala karakteristika shumadijskog i moravskog stila sviranja. Prvi je formirao orkestar u kome je harmonika imala dominantnu ulogu, ali u cijem sastavu su bili violina, flauta i klarinet.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio shtimerserviser za ovaj koristan post:
zambata (17.01.2010)
Star 17.01.2010, 21:10   #57
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

NAJPOZNATIJI SRPSKI HARMONIKASHI U NARODNOJ MUZICI Miodrag T.Krnjevac bio je vrhunski harmonikash,pedagog kompozitor narodnih pesama i kola,srpska legenda harmonike dugmetare.Cuveno Mijino " Jasenacko kolo " predstavlja prvi kolokvijum svim ucenicima harmonike.Narodna pesma " Znash li draga onu shljivu ranku " delo je Mije Krnjevca. I njegova cerka Branka i sin Aleksandar Aca Todorovic, koji je dobio ime po dedi, takodje sviraju harmoniku. Mija je imao izvanredan orkestar, bio je harmonikash najpriznatijeg prstometa sa trilerima i osnivac najpoznatije shkole harmonike dugmetare u Srbiji.Njegovi ucenici i sledbenici bili su cuveni harmonikashi svog vremena.
Mijinim stilom svirao je Vitomir Vita Zivotic, Mijin rodjak, koji je dugo svirao s njim u orkestru pratecu, drugu harmoniku. Vitomir Zivotic je rodom iz Oreovice, iz Resavskog kraja, u kome je prenosio znanje koje je stekao od Mije Krnjevca,mnogim mladjim harmonikashima. Njegov ucenik je i Mirko Kodic koji je danas medju najpoznatijim harmonikashima u Srbiji.
Mijinim oplemenjenim stilom svirao je i Dragisha Drenjakovic, iz sela Skobalja kod Smedereva. Dragisha je bio izuzetno poznat i priznat harmonikash u Pomoravlju. U godinama posle Drugog svetskog rata svirao je zajedno sa legendarnim Jovicom Petkovicem.
Jedan od najtalentovanijih ucenika i sledbenika Mijine shkole sviranja bio je Bane Milutinovic, zvani Bane Dobravac. Pored toga shto je virtuozno svirao, zavrshio je pedagoshku shkolu. Radi /radio/ kao nastavnik muzike u Sarajevu.
Mija Spasojevic je u prvim posleratnim godinama svirao drugu harmoniku sa Mijom Krnjevcem. Rodjen je u Meljaku kraj Beograda. Milija je bio harmonikash izvanrednog temperamentnog stila sviranja i uzor mnogim generacijama harmonikasha.Bio je veliki majstor harmonike dugmetare i veliki prijatelj Mije Krnjevca. Radio je kao kompozitor i aranzer narodnih pesama i kola. Njegove kompozicije su postale klasika srpskih narodnih melodija. On je autor najpoznatijeg srpskog " UZICKOG KOLA " i kola " Orijent ", koje je veoma poznato medju harmonikashima.
Aleksandar Aca Stepic, kao Mijin sledbenik radio je na modernizovanju shumadiskog melosa, komponovanju i aranziranju narodnih melodija. On je svoju harmoniku podredio potrebama orkestarskog sviranja kako bi unapredio izvodjacki stil u popularnoj narodnoj muzici.
Pored Mije Krnjevca i njegovog stila, u Srbiji se razvio josh nekoliko prepoznatljivih stilova sviranja.To je najpre virtuozni stil Jovice Petkovica.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, shtimerserviser, za koristan post:
mamula (17.01.2010), zambata (17.01.2010)
Star 28.01.2010, 21:46   #58
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

JOVICA PETKOVIC je bio ucenik Dragomira Mishica, cuvenog Drage Keca iz Dragovca kraj Pozarevca. Jovica je zeleo da svira kao Mija Krnjevac, pa ga je jedno vreme uspeshno imitirao, da se kasnije upustio u stvaranje svog autenticnog virtuoznog stila.Svirao je izvanredno obema rukama i izvodio bravurozne improvizavije.Jovica Petkovic je maestralni harmonikash na harmonici dugmetari, rodom iz Smedereva. Kao mladic doshao je u Sarajevo da svira po kafanama. U Sarajevu se razvio u vrhunskog harmonikasha, gde je dugo godina svirao i upravljao, sve do penzije, Narodnom orkestrom Radio televizije Sarajevo. Tu je dugo godina svirao sa poznatim harmonikashem Ismetom Alajbegovicem Sherbom. Sherbo je svirao na klavirskoj harmonici i bio je vrhunski majstor harmonike pratnje. Njegovo sviranje sa Jovicom Petkovicem predstavljalo je nedostizan domet za sve druge duete. Ismet Alajbegovic je bio inzvanredan izvodjac pesama. Jedan od najboljih medju svim harmonikashima. Posle penzionisanja osamdesetih godina Jovica Petkovic je otishao da zivi i radi u Becu, gde je otvorio nadaleko poznatu shkolu harmonike dugmetare za decu nashih radnika, koji zive u Austriji i tom delu Evrope. Danas je ta shkola u okviru Politehnicke akademije "Srbija-Jugoslavija"u Becu, u kojoj Jovica Petkovic radio kao profesor.
Treci karakteristican stil sviranja u Srbiji u posleratnom periodu razvila je Radojka Zivkovic.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Star 23.03.2010, 12:57   #59
shtimerserviser
Moderator
 
shtimerserviser's Avatar
 
Registrovan/a dana: 03.04.2008
Mjesto: Skopje Makedonija
Postovi: 334
Downloads: 2
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 55 puta u 45 Postova
Instrumenti: harmonika i kontrabas
shtimerserviser befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
shtimerserviser pošalji poruku preko MSN messengera shtimerserviser pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

RADOJKA ZIVKOVIC Ona je i pre Drugog svetskog rata bila poznata u Beogradu kao " cudo od deteta ". Njen nacin sviranja postao je prepoznatljiv kao " RADOJKIN STIL " koji nije virtuozni, ali je izuzetno skladan. Ona je dugo svirala sa svojim suprugom u duetu.Radojka i Milutin Tine Zivkovic su najpoznatiji srpski duet harmonika dugmetara. Oni su svirali zajedno kao bracni drugovi preko 50 godina, sve do smrti Milutina Tineta Zivkovica. Radojka je pocela da uci sviranje na harmonici kao dete,krishom od svoga oca Tike, takodje poznatog harmonikasha. Tine Zivkovic bio je ucenik njenog oca, pa su se od detinjstva upoznali, zblizili i kasnije vencali.Tako su proveli ceo zivot zajedno svirajuci. Radojka je svirala melodiju prve harmonike a Tine je bio pratnja.Njihovo sviranje se odlikovalo vrhunskom melodicnoshcu i orkestracijom.Imali su izvrstan orkestar.Trajno su ostale kompozicije Radojkinih kola, u laganim ritmu, i nezaboravne pratnje pevaca od strane njihovog ansambla.Radojkin lagani i skladan stil sviranja ostao neprevazidjen,ali nazalost taj stil nije imao sledbenike koji bi ga dalje razvijali i verovatno ce ostati kao autentican vezan samo za licnost Redojke Zivkovic i njeno vreme.
shtimerserviser je offline   Reply With Quote
Star 17.11.2010, 19:47   #60
casioonlybest
Početnik forumacije!
 
casioonlybest's Avatar
 
Registrovan/a dana: 02.10.2008
Mjesto: Mostar
Postovi: 40
Downloads: 150
Uploads: 10
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 6 puta u 5 Postova
Instrumenti: Yamaha psr s710 Casio VZ1 Casio CTK731
Interesi: Muzika
casioonlybest befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

EXTRA POST,Hvala,da nisam procitao nebi ni znao,ovo je jedna od najboljih tema na forumu ubjedljivo!!!
casioonlybest je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled


Trenutno vrijeme na Forumu 00:08


Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke ChatChat UP/Down CentarUpload/Download Centar RadioRadio TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije