Videti jedan post
Star 20.10.2017, 10:17   #108
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.158
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.748 puta u 1.304 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Rijetko, gotovo nikada ne koristim veliki font. Iznimka u predhodnom postu ima svoj razlog.

Mi ovdje pričamo o vrsti instrumenta koja izaziva kontraverze u krugovima profesionalnih glazbenika. Mislim na akademske muzičare koji sviraju u velikim orkestrima, o ljudima koji su se školovali i kojima je glazba posao u pravom smislu riječi. Većina njih drži da aranžer uopće nije glazbeni instrument i čudom se čude "minotauru" koji ima tipke, a ostatak više liči na igraću konzolu. Ne želim podcjenjivati nas obične OMB gažere jer i taj posao treba znati raditi, i za to treba proči "posebno školovanje. Želim naglasiti da je ovaj instrument kojeg tako pomno analiziramo i od kojeg očekujemo da ima "nadnaravne moći" samo mala obična kutijica koja "pola svira sama", a drugu polovinu sviramo mi. Tako stvari stoje u najboljem slučaju, a ako se uzme u obzir velika većina aranžerista, onda je situacija još mnogo lošija. Onda dolazimo do tužne činjenice da postoje neki "muzičari" koja ne znaju niti glazbenu abecedu. Jadni ne znaju raspoznati dur od mola, a istovremno traže da doboš mogu podešavati s najskupljim alatima koji se koriste u najskupljim studijima svijeta. @mikimiki, ti dobro znaš, a i ja znam da se ovo nikako ne odnosi na tebe. Mislim i pišem općenito imajući u glavi sve one tipove kojih je na žalost vrlo mnogo i koji spadaju u tu skupinu.

I sad se ljutimo jer Genos nema odvojeni fill in, jer nema brake funkciju kao Korg, jer ima pogrešno raspoređene tipke za multipadove u ondosu na OTSove, jer nisu ugradili profi drum editor .... Ajmo se malo zamisliti. Da li se stvarno radi o nedostacima koji su presudni za svirku ili time samo želimo lukavo zamaskirati osobni deficit i tako varati sami sebi pronalazeći razloge zašto nam instrument nije dobar. Opet ponavljam, ne mislim ni na koga direktno, razmišljam "na glas" i pronalazim argumente koje postoje i koji potiču na razmišljanje. Ako smo realni, onda ćemo sve navedeno uzeti u obzir i pomiriti se s činjenicama takvima kave jesu. Ako pak mislimo da će kupovina skupog instrumenta riješiti sve naše probleme, ostvariti sve želje i osigurati status među kolegama i onima koji nas slušaju, onda smo u velikoj zabludi. Jer, masa će prije ili kasnije shvatiti da je car gol i da najskuplje ruho ne može prikriti carevo ružno tijelo.

Odoh malo "u stranu" i van teme ali mislim da je ovo dobar trenutak i mjesto na kojem treba naglasiti kako je potrebno na vrijeme ugasiti motore i pustiti da se letjelica lagano i sigurno spusti na zemlju.
casper je offline   Reply With Quote