Videti jedan post
Star 10.01.2016, 14:51   #131
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.159
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.748 puta u 1.304 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Mnogo je kratica (ppi,ppf,yem,yep...) vezano uz novije modele yamahinih aranžera i to poprilično zbunjuje sve one koji se interesiraju kako, što i gdje koristiti. Pokušat ću sistematizirati pojmove kako bi neke stvari bile jasnije.


VSE pack (Voice and Style Expansion Packs)- u ovim pakiranjima se nalaze soundovi i stylovi koje trajno upisujemo u memoriju klavijature. Tkz. Expansion Pack se prodaju na yamahinom shopu, a neke možemo besplatno skinuti sa Yamahinog weba.
Ovisno o vrsti glazbe i području gdje se najčešće izvodi, packovi su nazvani i složeni kao
  • Celtic
  • Western Europe
  • South East Europe
  • Church Organ
  • Euro Dance
  • Brazilian Music Styles
  • Indian 2
  • ...
VSE packs dolaze u tri "različita oblika", ovisno o tome za koju su kategoriju klavijatura namjenjeni i na koji se način upisuju u njih. Razlikuju se po extenziji koja dolazi iz naziva packa ( *.yep, *.ppi i *.ppf )
======================
yep - (Yamaha Expansion Packs) packovi namjenjeni za "starije" modele PSR S950/750/650

ppi - (Installation File) ova datoteka je namjenjena za direktno upisivanje u modele PSR-S970/770/670 i sadrži jedan cjelokupan pack. On može biti neki od ponuđenih VSE pack ili "vlastita kompilacija" koju smo napravili pomoću ppf datoteka u aplikaciji YEM. Kada upisujemo ppi, briše se sav postojeći sadržaj koji se trenutno nalazi u klavijaturi

ppf - (Project File) ova datoteka je po sadržaju identična ppi ali je namjenjena za obradu unutar aplikacije YEM. Iz nje "izvlačimo" samo one podatke koji su nam potrebni za izradu "vlastitu kompilaciju". Dakle, iz više različitih ppf datoteka izrađujemo jednu ppi koju upisujemo u klavijaturu.
======================

YEM (Yamaha Expansion Manager) - aplikacija koja služi za obradu i pripremu sadržaja koje želimo upisati u klavijaturu. Besplatna je, možemo je skinuti s Yamahinog weba i instaliramo je na računalo. Za rad je neophodna interent konekcija i pravilan unos info broja klavijature. Kada su ispunjeni ovi uvjeti možemo je pravilno koristiti za kreiranje vlastitih materijala. U nju možemo unositi ppf datoteke, materijale od starijih modela klavijatura (UVN, UVD), SF2 i kreirati vlastite samplove koristeći aif ili wav.


Mogućnosti rada s materijalima/pack ovisi o tome u kakvom formatu se on nalazi. Tako ćemo yep i ppi upisati direktno u klavijaturu i to je sva mogućnost koja se nudi. Ako imamo ppf pack onda se otvara ono što se cijelo vrijeme spominje na ovoj temi. U YEM ćemo unijeti jedan ili više packova i birajući željene sadržaje ćemo stvarati vlastitu kompilaciju. Količinu materijala će odrediti veličina memorije u klavijaturi. Kombinacijom kupljenih/free packova i materijalom iz naših starijih modela koje smo svirali, može se složiti vlastiti pack koji trajno ostaje upisan u aranžeru.

Za sve one koji imaju starije modele Yamaha mogu koristiti dva programa koji služe da "izvuku" Stylove iz dostupnih packova. Ritmovi će "uredno svirati" i uz malu doradu mogu biti veoma iskoristivi.
Style In YEP/PPI Files
Style Extractor Application

Promijenjeno od casper (10.01.2016 u 15:46 sati)
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
sxkn7 (10.01.2016)