Evo da skratim muke ovima koji nikako da me razumeju.
Pošto sam završio dizajn zvuka i radio puno LIVE koncerata, napravio i obradio mnogo audio snimaka, radio na radiju kao ton majstor, uradio dosta toga u svojoj HOME produkciji, mislim da će mi KORG najbolje ležati sa svim svojim mogućnostima i opcijama.
Vidim da ima dobar i jednostavan način za snimanje, a to mi je potrebno da imam pod rukom stalno, jer sam bezbroj ideja tako izgubio koje nisam u trenutku snimio. Neka je i ta bedna plastika, ja ga neću nositi po svirkama da bi se lako polomio, stojaće mi najviše u studiju na stalku. Jedino ako me tasteri ne izdaju brzo, ne polome se ili ispadnu, jer mislim da ću više pritiskati tastere nego dirke. Mislim da Korg ipak ima najbolji i najraznovrsniji softver od svih proizvođača i zgodan je za komponovanje. Ja neću na njemu da vežbam za bilo kakav nastup, nego većinu vremena da smišljam i snimam.
Samo ne volim klavijature koje čim uključiš zvuče kao kineske igračke, pa da bi došao do pravih i normalnih boja, moraš da ga prekucaš po menijima i uzduž i popreko. Nekako, kad god sam slušao ili radio neku svirku, nikada mi se ni jedan Korg PA serije nije sviđao kako izlazi na razglas. Navikao sam na jasnoću i snagu Rolandovog izlaznog signala, koji je po meni ubedljivo najbolji i sve ostalo mi ne zvuči kao treba. Kod Rolanda nema puno filozofije, uglavnom na mikseti stavim sve na 0 i to je to.
Možda može Korg da izbaci sve to mnogo bolje, ali treba majstor koji svira to da našteluje. I opet, to je nezahvalno. Ti ga namestiš kod kuće super, a kada izađeš na svirku ispadne cin-cin, pljang-pljang zvuk.
Zato je bolje ipak imati već pri paljenju kvalitetnu fabričku boju, a ne neku običnu i suvu, pa makar stavljali u softver posle toga 100 efekata, 200 EQ-a, 300 kompresora i 500 limitera, neće to izaći kako treba.
To me jedino brine kod Korga, inače, baš mi takav softver treba.
Roland, recimo nema ni blizu tako intuitivni softver za rad, iako ima puno drugih prednosti.
Sledi mi neki dan proba uživo PA900, pa ćemo videti šta dalje...