Videti jedan post
Star 11.02.2014, 17:35   #29
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.158
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.747 puta u 1.303 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

################ CASM STRUKTURA ##################

Ponovit ćemo, Yamaha Style se sastoji od MIDI i non-MIDI podataka. MIDI podaci su smješteni unutar 16 traka i sadrže informacije o odsviranim notama i ostalim MIDI kontrolama. To je ono što zovemo "midi fajl". Da bi taj MIDI pravilno svirao kao Yamaha Style, potrebni su i tkz. non-MIDI podaci od kojih je najvažniji CASM. On upravlja MIDI-jem i određuje na koji način će on svirati, tj. kako će "reagirati" na odsvirane akorde. Strukturu CASM-a možemo vidjeti i obrađivati s CASM editorom. Na raspolaganju su nam dva free programa, od Osenenka ili od Jorgen Sorensena (na slici). S obzirom da (još uvijek) ne mogu baratati sa SFF2 formatom, prije obrade Styla potrebno je napraviti konverziju u SFF1 format.

Postavke unutar CASM-a su međusobno ovisne i zbog toga postoji veliki broj kombinacija. Ta nam omogućava da Style prilagodimo upravo onako kako nam odgovara, do najsitnijh detalja. Pravila po kojem konfiguriramo CASM su slijedeća:



1. Chord Root - osnovi tonalitet Styla, obično je to C
2. Chord Type - osnovni tip akorda, obični je to maj7
3. Low/Hight Limit - raspon nota u kojem će svirati određeni Part
4. Hight Key - granica nakon koje Part počinje svirati za oktavu niže

5. Note Transpostion Rule (NTR) - pravila kako će svirati transponirane note, postoje tri moda
  • ROOT TRANS: note CEG u C duru će svirati kao FAC u F duru , koristi se za melodijske linije
  • ROOT FIX: note će se zadržati što "bliže" predhodno odsviranom akordu, CEG u C duru će svirati kao CFA u F duru, koristi se u chord liniji
  • GUITAR (samo za SFF2 format): odsvirane note će optimalno simulirati sviranje ritam gitare

6. Note Transpostion Table (NTT) - ovo su varijacije koje će odrađivati kako se ponašaju određeni tonovi u akordu, a povezne su uz NTR, ima ih mnogo i jedino eksperitmentiranjem možete doći do željenih rezultata i shvatiti pravila
  • BYPASS: ne dolazi do promjene
  • MELODY: pogodno za melodijsku liniju, koristi se u PHRASE 1 i PHRASE 2.
  • CHORD: pogodno za pratnju, preporuča se kod CHORD 1 i CHORD 2 kada je svira ritam gitara ili piano
  • BASS: slična funkcionira kao MELODY opcija ali se korisiti za bas traku
  • Slijede opcije MELODIC MINOR, MELODIC MINOR 5th Var, HARMONIC MINOR, HARMONIC MINOR 5th Var., NATURAL MINOR, NATURAL MINOR 5th Var, DORIAN, DORIAN 5th Var, koje se uglavnom koriste za INTRO i ENDING sekcije. Dodatno postoje tri moda koji su vezani uz NTR GUITAR, a to su ALL-PURPOSE, STROKE i ARPEGGIO.

7. Retrigger Rule (RTR) - određuje kako će se note "ponašati" u trenutku promjene akorda
  • STOP: nota prestaje svirati i "čeka" slijedeću zadanu notu
  • PITCH SHIFT: nota će "kliznuti" na odgovarajući ton u slijedećem akordu
  • PITCH SHIFT TO ROOT: nota će "kliznuti" na osnovni ton u slijedećeg akorda
  • RETRIGGER: nota će "ponovo okinuti" odgovarajući ton u slijedećem akordu
  • RETRIGGER TO ROOT: nota će "ponovo okinuti" osnovni tom slijedećeg akorda

8. Note Mute - note koje nisu označene (markirane) neće odsvirati
9. Chord Mute - akordi koji nisu označeni neće svirati, ova opcija se koristi za tkz Chord switching.
10. Auto Start - automatski pokreće Style, stavlja se na Drum trake
11. Editable - onogućava potpuni edit Styla u klavijaturi


Na prvi pogled je jasno da su kombinacije brojne i samo čitanje ovoga što sam napisao neće biti od velike koristi. Treba uzeti neki uzorak Styla i krenuti s eksperimentom kako bi jasnije uočili promjene koje se događaju pri promjeni CASM-a. Najbolje je krenuti po redu jer sam i opisivao od najbitnijeg prema onome što je manje bitno. Mogao bih jedino izdvojiti izuzetak u tom pravilu, CHORD MUTE. Siguran sam da će vas interesirati kako "odraditi" često spominjani Chord Switching pa ću u nekom od slijedećeg javljanja upravo njemu posvetiti pažnju.

Ako želimo koristiti isti CASM za više Stylova potrebno je "izvaditi" njihove podate u jednu datoteku (*. csm). Ako Style pozovemo "direktno" u neki MIDI editor (XGworks, Cakewalk ...) i obrađujemo ga, CASM podaci će biti uništeni i Style nakon obrade neće ispravno funkcionirati. Da bi to izbjegli možemo koristiti već spomenutu metodu izdvajanja CASM-a ili možemo koristiti MixMaster program koji će nam poslužiti kao "most" za ulazak u MIDI editor.

Oba CASM editora imaju mogućnost za automatsko definiranje uobičajenih CASM postavki. To koristimo kada Style radimo "iz nule" ili iz procesom izrade nekog MIDI-ja.

################################################## ######

################### STYLE i CASM #########################

Style može biti funkcionalan i ako u njemu ne postoje CASM podaci. U tom slučaju će se raditi o minimaliziranom opsegu onoga što pruža ali će ipak biti iskoristiv. Međutim, potrebno je ispuniti par uvjeta da bi takav "simple style" ispravno funkcionirao. Moraju se koristiti samo kanali od 9 do 16-tog, jednom kanalu smije biti pridružen samo jedan part i baza akorda mora biti Cmaj7.
Jednostavna struktura nekog Styla u MIDI-ju obično izgleda ovako.



• 09. kanal: RHYTHM SUB: pomoćni kanal za bubanj, udaraljke
• 10. kanal: RHYTHM MAIN: glavni kanal za bubanj
• 11. kanal: BASS: bas gitara
• 12. kanal: CHORD 1: ritam gitara
• 13. kanal: CHORD 2: ritam gitara, klavir
• 14. kanal: PAD: podloga poput stringsa, voices, organ
• 15. kanal: PHRASE 1: kratka fraza melodije, bras, gitara
• 16. kanal: PHRASE 2: kratka fraza melodije, bras, gitara


Kada sviramo uz Style očekujemo da će kanali pratnje (CHD1 i 2, PAD, PHRASE1 i 2) zvučati u skladu s onim akordom koji smo pritisnuli lijevom rukom. Kod tvorničkih Stylova neće biti problema, ako stisnemo "sedmicu", gitara na CHD1 će i zvučati s tim dodanim sedmim tonom, a BASS linija ili PHRASE će možda napraviti drugačiju figuru. To svojstvo daje dinimiku aranžeru i "razbija" onaj dosadni ponavljajući motiv od 2 ili 4 takta.
Međutim, kada sami izrađujemo ili editiramo Style može doći do nekih problema vezano uz odsvirane akorde. Zbog toga se treba pridržavati pravila koja će nam osigurati da se Style tijekom svirke "ponaša" onako kako želimo. Tim više, možemo ga "natjerati" da svira specifičnu frazu u bas dionici ili podupla doboš kad stisemo određeni oblik akorda.

Osnovni akord u kojem se rade sekcije MAIN i FILL je C, a tip akorda je maj7. Dakle, Cmaj7. (Moguće su i druge varijacije ali to za sada nije bitno)
Kada uređujemo kanale CHORD i PAD, preporučene note su upravo one koje čine Cmaj7 akord, C E G H. Što to znaći u "praksi"? Recimo da se radi o uobičajenoj kontri na CHORD1 gdje su odsvirani tonovi C E G H. Takav Style će pravilno odsvirati sve akorde koje stisnemo u lijevoj ruci, od sedmice do Csus4. Neka vas ne zbuni to što će taj Style zvučati "čudno" kada ga preslušavamo u nekom MIDI editoru (XGworks, Cakewalk...). Nas zanima krajnji efekt i to kako se on ponaša u svirci. Ako bismo u tom istom kanalu CHORD1 odsvirali samo tri tona koji čine C dur (C E G), Style bi bio funkcionalan ali s bitnim nedostatkom. Na takvom Stylu se neće "čuti" sedmica i mnogi drugi akordi. Doduše, mol će biti ispravno reproduciran ali to ne popravlja situaciju, Style je i dalje loš.

Kada izrađujemo BASS i PHRASE kanale preporuča se odsvirati tonove C D E G A H. Slijedi logično pitanje, zašto sada možemo koristiti i dodatne tonove D i A? To je zbog toga jer ovi kanali (obično) imaju drugu namjenu, a samim tim su i dionice dugačije "strukture". U skladu s tim su i postavljeni parametri unutar CASM-a jer tu određujemo pravila kako će se "ponašati" tonovi koji se nalaze unutar nekog kanala. Ako pogledate ono što samo pisao u članku iznad CASM STRUKTURA, vidjet ćete koje se postavke preporučaju.

Da ne bi bilo zabune, sve što ovdje navodim odnosi se na najčešće i uobičajene (defaultne) postavke nekog Styla. Moguća su i drugačija podešavanja pa ako naiđete na Style koji je van opisanih pravila to ne znaći da nije "dobar". Ponekad na PHRASE naiđemo na odsviranu ritam gitaru ili je na PAD-u je linija basa. Sve je to moguće kontrolirati u CASM postavkama, a samim tim prilagoditi Style po vlastitoj želji. Savjetujem da se za početak držite osnovnih pravila kako bi mogućnost pogreške bila što manja.


################################################## #######

Nadam se da su gornja objašnjenja dovoljno jasna i da nisam dodatno zakomplicirao ovo područje. Volio bih čuti vaša mišljenja o tome ili možda da postavite neko pitanje. U stvari, pitanja koja su postavljana na forumu su nekako i odredila tijek i redoslijed mojih objašnjavanja. Zato se u ova tema čini malo "razbacana" ali se nadam da će poslužiti onima koji žele naučiti ovo gradivo. I naravno, slobodno reagirajte ako sam negdje pogriješio u opisu. Moguće je da ima grešaka jer sve što pišem je isključivo moj tekst koji je baziran na saznanjima koje sam pokupio uokolo po netu.

Uskoro slijedi logičan nastavak na gornji sadržaj gdje ću opisati izradu Chord Switchinga.
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 8 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
AnesAnchi (31.12.2021), dmmacak (11.02.2014), DraganV (03.05.2017), gagan (11.02.2014), NikolayTheM (20.04.2014), rskoc (12.02.2014), tonijo (23.05.2014), tyros2 (16.03.2014)