Videti jedan post
Star 29.03.2012, 00:36   #2
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.158
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.748 puta u 1.304 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Format SFF2 je došao 2008. godine s Tyrosom3 i podržavaju ga klavijature novije generacije. Njime je Yamaha bitno promijenila strukturu CASM podataka i nije (barem do sada) službeno objavila o kojim se promjenama radi. Kao posljedica te "poslovne tajne" dolazi do toga da (još) ne postoji program koji može baratati s SFF2 ritmom.

Međutim, ako se SFF2 ritam želi uređivati van klavijature u računalu, postoji jednostavno rješenje. To je konverzija u SFF1 format s free programom koji se zove "Style Format 2 Converter". Style konverzijom apsolutno ne gubi na svojim karakteristikama (govorim samo iz vlastitog iskustva) i nakon obrade je spreman za korištenje u T3.

Za obradu CASM podataka postoje dva programa, CASM editor (Jørgen Sørensen) i CasmEdit (osenenko). Preporučam ovog drugog jer je po mom mišljenju bolji. Prije obrade styla u nekom editoru, CASM podatke izvučeš u posebnu datoteku i nakon obrade ih vratiš nazad u style. Tako nećeš narušiti strukturu ritma i bit će funkcionalan kao i prije editiranja. Naravno, pod uvijetom da u editoru ne brišeš markere i ne mijenjaš ono u što nisi siguran. Dodatno, mnogo bolja opcija je koristiti Sonar ili stariji Cacewalk nego Cubase koji spominješ. I već spominjani XGworks je vrlo močan za taj posao.

Dakle, još da zaključim nakon ovog "romana" što napisah. Ne brini se za SFF2 i neka te ne sekira u kojem je formatu ritam. Ako napraviš konverziju možeš djelovati na sve karakteristike ritma i nema prepreke u editaciji, a ritam je potpuno funkcionalan nakon obrade.

Očekujem i majstora Tranzita da doda koju riječ jer sam sigurno nešto izostavio u želji da budem što kraći. A na kraju ispalo .....
casper je offline   Reply With Quote