PDA

Pokaži Full Verziju : Pitanje u vezi akorda


cane612
22.03.2009, 19:26
Da li je greska ako umesto normalnih akorda koristim obrtaje jer mnogo bolje i lepse zvuce kada sviram obrtaje?? da li ce se to odraziti na klavijaturi kasnije kada je budem kupio???

Vule
22.03.2009, 19:28
O kakvim obrtajima pričaš Brate? :confused:

Sejox
22.03.2009, 20:39
Pretpostavljam da se radi o akordima u obrtaju.

Na primjer: C dur- tonovi C E G, pa se valjda misli na obrtaj G C E a moguce
i na E G C.Takozvani prvi i drugi obrtaj-uh teorija....:(

Ako je tako,neznam samo zasto bolje zvuce.Zavisi sta sviras,narocito desna ruka.
I nije mi jasno,zasto bi se takav nacin hvatanja akorda mogao "odraziti" na
klavijaturu koju kupis.Nece joj nista biti,vjeruj na rijec....;)

A inace ne postoje "normalni" i "nenormalni" akordi,mada znam na sta mislis....;)

Dell
22.03.2009, 20:43
nema ti to nikakve veze druze, jeste da akord u osnovnom stanju zvuci otvorenije, ali ne treba te to zanimati, hvatas akorde u obrtajima kako ti je blize, da ne moras puno pomjerati ruku. Ako imas C - dur i trebas uhvatiti a - mol naravno da ces samo umjesto G pritisnuti A , a ne pomjerati ruku kako bi uhvatio a - mol u osnovnom stanju. To ionako malo ljudi cuje, ako sviras aranzer jos bolje, jer to niko nece primijetiti. Znaci sviraj kako ti je blize ;) pozzz

ERKOOO
22.03.2009, 21:05
Nema brate nikakve veze,akord isto zvuci...e sad ima razlike kad vuces harmoniju npr.strings! Probaj eto lupam sa E molom,znaci samo upali strings i pritisno cisti akord E G H,poslije povuci lijevu ruku udesno i uhvatis sa obrtom tj. G H E! Znaci samo je razlika kad harmoniju vuces al aranzer vozi isti akord kako ti njega god uhvatis pa cak i nogama,heh!

makso68
22.03.2009, 21:37
Kod većine aranžera imaš opcije moda čitanja lijeve ruke,tj.aranžerske pratnje,Dakle,može se podesiti da prilikom sviranja obrtaja aranžer svira bas osnovnog akorda(kvintakorda),a ima i opciju da prilikom sviranja obrtaja(sekstakorda i kvartsekstakorda)u pratnji svira bas od obrtaja.Isti je slučaj i sa septakordima i obrtajima septakorda.Nadam se da ti je sad malo jasnije.Pozdrav!!!

vlaxxy
22.03.2009, 21:44
Cane,posto vidim da imas Roland EM-2000 onda ima itekako veze dali je cist akord ili sa obrtajem.

Samo ukljuci BASS INVERSION i cuces ogromnu razliku Bass-a u obicnom i obratnom
akordu.

Naravno ARR CHORD na INTELLIGENT.

Upravo to sto je Makso rekao.

Vule
22.03.2009, 22:48
Da li je greska ako umesto normalnih akorda koristim obrtaje jer mnogo bolje i lepse zvuce kada sviram obrtaje?? da li ce se to odraziti na klavijaturi kasnije kada je budem kupio???


Na svakom ozbiljnijem aranzeru postoji opcija podesavanja sviranja akorada u raznim obrtima...jedan od nacina je "inteligentni" gde mozes svirati akorde u "skracenom" obliku,sto je posebno popularno kod harmonikasa koji nemaju praksu sa hvatanjem akorada levom rukom,zatim imas i "piano" stil itd...(ja sam naveo dva primera kod Rolandovih aranzera),moderne sprave su sasvim prilagodjene svakom tipu sviraca i stilu sviranja tako da o tome ne treba da brines,dovoljno ce biti da kad uzmes instrument na njemu samo pronadjes opciju koja ti odgovara da pritom ne menjas svoj stil sviranja...