PDA

Pokaži Full Verziju : Ako može savjet...


poguzija
03.03.2009, 16:30
Ja trenutno imam Dallape Supermaestro IV (Organtone), ali nije bila u redu od prvog dana. Zato planiram sebi kupiti novu harmoniku. Znam da su stare harmonike bolje, ali ovdje u Americi ih je vrlo teško naći. Uz to ja ne znam ništa o harmonikama a nemam stručnjaka da mogu povesti sa sobom da je pregleda. Tako da sam odlučio da sebi kupim novu harmoniku.

Dallape me više ne interesuju.

Za Guerrinija sam čuo da se fabrika zatvorila i da se harmonike prave po kućama. Ako je to istina, onda je to lutrija zavisno od toga gdje je harmonika pravljena.

Mnogi hvale Scandalli i Beltunu.

Čuo sam da su Bugari dobre harmonike, ali sam malo svirača vidio na televiziji da ih sviraju.

Neko je ovdje spominjao Borsini, ali nikoga nisam vidio da je svira. Ovdje mislim naravno na narodnjake sa Balkana.

Galliano svira Victoriju, ali ista stvar kao i Borsini...

Za Piginija sam čuo da nije dobar za našu muziku.

Čuo sam i za Serenellini, ali opet isto... Nikog nisam vidio da je svira.

Hohner Morino sam svirao prije i bila je tvrda do bola. Gola je stvarno puno para, i moja svirka nije vrijedna takvog instrumenta i kad bih imao te pare.

Zaboravio sam reći, ja sviram klavirnu harmoniku i naravno interesuje me harmonika koja je 41 tipka/120 basova, 4 piska u treblu/5 piskova u basu, dupla kabina (bason i klarinet)...

Eto da ne gnjavim... Svaka informacija je dobrodošla i unaprijed se zahvaljujem.

Jedino bih molio da ako neko želi da komentariše kako su stare, polovne harmonike bolje nego nove, neka to zadrži za sebe. To znam i čuo sam već milion puta i već sam objasnio svoj slučaj... Ja nisam stručnjak za harmonike niti imam nekog ko bi mogao ići sa mnom da pregleda polovnu harmoniku ako bih već kojim slučajum našao nešto ovdje u Americi.

Pozdrav!

svirko
03.03.2009, 17:33
Pozdrav prijatelju!

Evo, javljam ti se, iako nisam harmonikaš, doduše nekada sam bio, u vezi harmonika koje si napomenuo.
Nema dugo, došao je jedan prijatelj k nama na svirku, i hoče malo da odsvira na harmoniku i ode po svoju u auto.Kad donese, ono prekrasna Serenelini harmonika, crna, klavirka, a kad se rasteže, mijeh onako prelazi u crvenu boju, a kad ju je zasvirao, ne radi svirke koliko radi tonova, iskreno, ja sam ostao zijevajući.
Ja iskreno moram priznat, nikad nisam čuo za tu marku harmonika, al ovo što sam čuo, milina za slušat.
I da, ima duplu kabinu, stara je oko 8 godina, a sad, niti kolega nezna kakve su ove nove, ali ako su samo 80% ovakve ko stare, onda je to to.
Eto toliko,

srdačan pozdrav

poguzija
03.03.2009, 18:08
Hvala puno Svirko!

Gorance
03.03.2009, 21:56
Ovako,Kakvu dalape imas?ako je original to su dobre harmonike,guerini je ok(samo prava) skandali.setimio,.....Jedino bitno je da kupis original italijansku harmoniku i to ne novu nego neku polovnu ali ocuvanu.Ako se vec ne razumes u harmonike,sta ti smeta kod te tvoje,ja sam hteo guerinija pa sam naleteo na supermaestro iz1968 i nema sanse da je menjam.Ni jedna harmonika nije ista.ovde u srbiji ima polovnih da se nadje i to dobrih.Za nove ne znam ali sam slusao da nisu istog kvaliteta ko nekad(od majstora)pozzzzzzz

Bokic
04.03.2009, 13:47
poguzija,
sve te firme koje si nabrojao su dobre. Boljih nema. Cak je i Pigini dobar za narodnjake, zavisi od modela. Glavna stvar je u tome da od 100 napravljenih Presidenta ili Champion ili Balkan Star, nisu sve iste. Ima odlicnih i nikakvih.Najbolje bi bilo kad bi imao vise novih za probu. Probas, pa uzmes sta ti odgovara. Cuo sam da su najstandardniji sa kvalitetom Victoria, Beltuna i Scandali-naravno skuplji - da ne kazem najskuplji modeli.

poguzija
04.03.2009, 16:36
Hvala puno Bokic! Naravno da pare igraju ulogu, ali ne bih žalio platiti i malo više a da imam dobar instrument. Uskoro ću na sajam u Frankfurtu, pa se nadam da ću moći probati dosta harmonika. Trenutno mi se čini da je izbor između Beltune i Scandallija.

kreso
04.03.2009, 16:58
Ako kupuješ novu harmoniku moja topla preporuka ti je za sljedeće modele :
Beltuna Balkanstar - nečeš požalit, kupuj barem meni je trenutno od novih harmonika vrh vrhova.
Scandalli - najbliža glasnovno i tehnički Guerrinki.
Serenelinni - kako je reko kolega Svirko, uzimaj, nečeš požalit. Mekana i brza tipka, tehničko savršenstvo. Iskoristiva u više podneblja.
Dobre su i ostale kabinske talijanske harmonike kao Armano Bugari, Vignnoni, Aleksandrini, Ancona CD, Paolo Soprani ... u biti danas nema loših talijanki.
I za kraj jako bitna činjenica, harmoniku biraj prema vlastitom ukusu. Ne slušaj previše tuđe savjete. Uzmi, zasviraj i poslušaj. Ono što će se tvojim ušima najviše dopast, to uzimaj.

poguzija
04.03.2009, 19:06
Hvala puno Krešo! Koja je Beltuna Balkanstar bolja, Leader ili Prestige? Potpuno se slažem da treba da kupujem prema vlastitom ukusu, ali želio sam da znam koje harmonike da probam. Ne bih da probam nešto i da zvuči super i da mi se sviđa, a da se za šest mjeseci ili dvije godine raspadne ili tako nešto... Hvala još jednom!

Emilio25
06.03.2009, 15:11
Hvala puno Krešo! Koja je Beltuna Balkanstar bolja, Leader ili Prestige? Potpuno se slažem da treba da kupujem prema vlastitom ukusu, ali želio sam da znam koje harmonike da probam. Ne bih da probam nešto i da zvuči super i da mi se sviđa, a da se za šest mjeseci ili dvije godine raspadne ili tako nešto... Hvala još jednom!


Moj otac je serviser za harmonike. On vec 40 god. radi taj posao. Trenutno je u muzickoj firmi "DANNER" u gornjoj austriji. On kaze da su Dallape, sto se tice technicke strane (Drvo, izrada, tonovi itd..) bolje izradjenje nego guerinke. To vazi za malo starije modele. U novim modelima je sve slicno. Preporucuje Dallape Supermaestro IV ili legendarne Scandalli i poneka Paolo Soprani za nasu muziku. Malo stariji modeli bi bili bolji, ali ne prestari kao sto je pavke rekao.

Ko me god treba servis moze se javiti na moj privatni broj. Moj otac radi u pola cijene nego sto bi trazila firma i ima veoma veliko iskustvo sto se tice svih vrsta akusticnih instrumenata (Harmonike, Gitare, Violine, Kontrabasovi i limenih duvackih instrumenata itd..)

Broj: Pravilnik !!!
Ima mo i servis u sanskom mostu (BiH). Ko god cita ovo i kome je predaleko ili nemoguce da nas posjeti u lincu ima mogucnost da nas posjeti u sanskom mostu.