PDA

Pokaži Full Verziju : pomoc pocetnicima


_nesa_
24.03.2006, 01:54
Pozdrav svima, ja sam novi ovde i mislim da treba malo da se pomogne pocetnicima koji su tek kupili PA 80-60-50. Svi su bili na pocetku i znaju kako je zato ne bi bilo na odmet malo pomoci. Bilo bi dobro kad svako rekao sta treba da su ubaci u klavijaturu, da se ponudi po nesto, kako i sta treba uraditi da bi to dobro zvucalo. Hvala unapred

kreso
24.03.2006, 10:19
Ma nemoj :lol: :lol: :lol:
Jeli Nesa, a da samo malčice pogledaš na forumu, ma naći češ brate sve što ti srce želi. :wink:

Uđi na forum i potraži podgrupu, savjeti za lakši rad s aranžerima.
Tu češ naći sve što ti treba za pristojni početak. Ali pročitaj sve što smo napisali. Ako treba i 2 puta i znat češ ko od šale praviti performance, raditi user stylove od 2 ritma i sl. stvari koje vas početnike muče.

Pozdrav

_nesa_
24.03.2006, 12:31
Ja sam pitao samo ko je voljan da tako nesto uradi.

kreso
24.03.2006, 16:01
Ma ne sekiraj se :wink:
Ja kao starosjedilac sam tako oštar :lol: prema svakom novajliji koji je "ljen" pa neće da se malo potrudi.

Ovdje imaš stvarno sve što trebaš, od uputstva do setova.
Stvarno u Internet školi (na forumu) imaš opisane sve osnove rada i savjete za lakši rad s klavijaturama.
Imaš i turorijal tj. User manual Za KORG Pa80 preveden u cijelosti na naš jezik.
U download centru imaš download SET-ova, MIDI-ja, Samplova i boja na kile.
Sve ti je besplatno, samo trebaš da čitaš i da skidaš.
Naravno, poželjno je da kasnije kad postaneš iskusniji korisnik i ti pripomogneš site-u da bude još bolji, a to znaći ne samo da uzimaš nego i da daješ, pa ako imaš kakav MIDI file, SET, boju, sampal da ga Uploadaš. A ako radiš super ritmove da se priključiš i na download centu u super članstvo. Naravno, za članstvo u toj grupi moraš već biti malo veći maher i majstor za pojedine stvari u vezi rada aranžera.

Trebaš samo provesti malo više vremena na stranici i sve češ naći.

Ajd. uživaj.

Pozdrav

_nesa_
24.03.2006, 18:47
Nisam ja "lenj" i citao sam ovde sta ima od svega i ima stvarno dosta toga, ali mi neke stvari nisu bile jasne. Zato sam mislio da bi se na ovaj nacin moglo nesto pojasniti. Pozdav

fico
24.03.2006, 19:50
kao sto ti je kolega kreso rekao svasta se moze naci na ovom sajtu zahvaljujuci vlasniku sajta koji takodje pomaze svima kad procitas mnogo toga bice ti lakse raditi sa klaviaturom a gde god zapne da nesto neznas ili nesto trebas slobodno pitaj i neko se uvjek nadje ko je voljan da pomogne pozdrav i dobrodoslica od mene

_nesa_
25.03.2006, 11:37
Nece da mi svira boje, ne znam o cemu se radi. Ukljucim ritam i hocu da promenim boju ali nista nece da funkcionise u PROGRAM-u, u PERFORMANS-u sve radi normalno, ali kad ukljucim program da promenim unstrument on nista ne funkcionise nece da menja. O cemu se radi? Kako to da resim? Ako neko zna neka javi. Pozdrav

_nesa_
25.03.2006, 20:05
Ljudi pomozite sto sad niko ne odgovara?

fico
25.03.2006, 22:14
najlakse ti je da sacuvas sve sto imas sad sa opcijom DISK SAVE ALL sa F1 odaberi HD ili FD i nakon toga pokusaj da loudas neki drugi set ovde sa sajta zajedno sa global fajlom i videti ces dali ti to neradi samo na tvom setu ili si nesto isklopio u klaviaturi da ne cita program dobro bi bilo da opises od kad se ti je to javilo dali si ucitavao nesto na novo ili je stalo samo od sebe

_nesa_
26.03.2006, 21:55
Skinuo sam odavde SREDJENO.SET i ucitao ga, i od tada nece to da funkcionise. Jel znas sta je u pitanju, i sta da radim? Pozdrav

hrci
26.03.2006, 22:07
Vidi u Globalu Gde ti je Podesen Uper 1,2,3 Ako su Podeseni pa Izlaz 1,2 Out Vrati ih na L&R..
:lol:

_nesa_
27.03.2006, 22:14
Probao sam i nece. Kad promenim ritam prvo put mi promeni boju, ali kad hocu da opet promenim boju za isti ritam onda nece. Znaci hoce samo prvi put. Jel znas u cemu je problem? Pozdrav

laky
28.03.2006, 11:04
@_nesa_
Napisi nam tacno redom sta pritiskas i sta dobijas. Ovo sto si do sada napisao nije najjasnije. Resenje ce se naci u svakom slucaju.
Na primer:
"Kad promenim ritam prvo put mi promeni boju, ali kad hocu da opet promenim boju za isti ritam onda nece. Znaci hoce samo prvi put."
Ovo mi lici da pozivas ritam iz performancea.

"Skinuo sam odavde SREDJENO.SET i ucitao ga, i od tada nece to da funkcionise."
Ovo mi lici da set nije u redu, pa bi dobro dosao reset.

"Nece da mi svira boje, ne znam o cemu se radi. Ukljucim ritam i hocu da promenim boju ali nista nece da funkcionise u PROGRAM-u, u PERFORMANS-u sve radi normalno, ali kad ukljucim program da promenim unstrument on nista ne funkcionise nece da menja."
Kakve boje nece da svira?Da li boje iz PROGRAM moda ili boje iz PERFORMANCE?

Da ne bi puno nagadjali, napisi redom sta radis ali se potrudi da tacno opises postupak.

kreso
28.03.2006, 13:51
Slažem se s kolegom Laky-em.
A izgleda da su ti možda boje iz USER sekcije, pa kad si očito čitav SET promjenio si i redosljed boja, a pogotovo ako su bili samplovi.

Najpametnije ti je da resetiraš aranžer i da ponovno očitaš stare postavke. S time da sve boje tebi srcu prirasle iz starog SET-a češ morati nanovo da selektiraš za svaki ritam i performance. To je jako veliki posao i preko KAT 2000, a pogotovo direktno na klavijaturi.

No napiši proceduru što radiš od samog očitavanja željenog seta (step by step), pa potom što pritiščeš, onda čemo moći nešto više da dijagnosticiramo i da ti pomognemo.

_nesa_
29.03.2006, 00:56
E ovako: Ja pozovem ritam iz USER-a, a kad hocu da promenim boju iz PROGRAM-a onda ne funkcionise, nece da promeni nista odnosno svira uvek istu boju koja je na ritmu napravljena. Znaci nece da svira odnosno menja boje iz PROGRAM-a. Jel sad jasnije?

A evo korak po korak: uljucim bilo koji ritam iz USER-a i sviram nesto, pozelim da promenim boju iz PROGRAM-a {npr. gitaru} i to mi svira i funkcionise, i sad za isti ritam povezujem neku drugu pesmu i treba mi violina onda nece da svira nastavlja i dalje gitara.
Onda u daljem sviranju promenim ritam iz USER-a i sad pozelim da promenim boju iz PROGRAM-a, onda nece nikako uopste ne menja boju. Znaci sad nece ni prvi put da promeni instrument.

Znaci zakljucak je da samo prvi put hoce da promeni boju iz PROGRAM-a {a nekad ni jednom odnosno nikako ne menja boju}, a posle nista, kao da ne postoji. Jel jasnije?

kreso
29.03.2006, 08:55
Ha, mislim da znam što te mući.

Kao prvo, svira se (barem ja tako prakticiram) u style modu. Kad povučeš style ispod ekrana imaš 4 Style touch set-ova (STS-a), i oni moraju da rade (ako su isprogramirani za pojedini ritam).

Obično se vuku bojei kad zaključaš ritam iz performancea. Performance se sastoji obično od 4 boje tako da je splitirano na lijevu strani jedna boja, a na desnoj strani kombinacija od 1-3 boje. (Uper 1, 2 i 3.)

Ako želiš svirati pod program modom s ritam mašinom, ti možeš odabrati style, ali ako želiš mjenjati boje iz program sekcije tada ti mora biti u predhodno određenoj sekciji performanca, performanc koji se tvori od jedne programske boje. Na tom performancu ti i pokazatelj s desne strane ekrana mora biti i selektiran (npr. uper1). Tek tada možeš vući programsku boju i mjenjati je. Ako je taj pokazatelj na drugom mjestu (uperu), tj. na 2. ili 3. poziciji za selektiranje boje tada nečeć moći mjenjati boju i parametre od predhodne koja je selektirana, jer pokazatelj nije zakačen za nju. Obično tada dolazi do kolizije tj. mješanja više boja, a obično se čuje boja koja ima postavljene više parametre.
A kad i sve to središ, možeš pohraniti jedino pod STS u ritmu ili u Performance. U Program modu možeš samo da središ boju, ali NIKAKO da je vežeš uz pojedini ritam bez STS-a ili Performancea. Jer da bi sredio pojedini aranžman, moraš odabrati na mixeru izlaznu boju, efekt, split point ...
To je posao koji moraš proći step by step od samog početka. Ne postoji tu neki čarobni štapiš. Unutar pojedinog ritma možeš imati 4 složene boje koje pohranjuješ u STS.
Kad složiš boju pritisni write tipku i u trečem redu selektiraj pod koji STS želiš boju usnimiti.
Zapamti, da su te boje selektirane za sve pjesme za koji se taj ritam odnosi, dok ne promjeniš te postave.


Ne znam zašto si odlučio svirati iz program mod-a, jer za njega ne možeš ništa zakačiti, niti ritam niti dodatne boje. Ne možeš niti splitirati klavijaturu.

Ja ti predlažem da sviraš u style modu i da vučeš već gotove boje iz performancea. Također, na KAT 2000 ili Style Works-u pregledaj da li ti svi ritmovi iz USER sekcije imaju zakačene boje u STS-ove.

U program modu se ne radi s aranžerom. Ne možeš kontrolirati akordaciju, to je jedan od osnovnih postavaka. Program mod služi samo za soliranje. Ali možeš u style modu iz program moda vući boje pod performanceom.

Eto, ja mislim da te to mući. Predlažem da u tutorijalu dobro proučiš dio oko rada s klavijaturom, jer ako i nakon tih uputa ne proradi tvoj KORG Pa XX, tada ti preostaje jedino odlazak u servis, jer sigurno tada ne radi procesor klavijature dobro.

Pozdrav

laky
29.03.2006, 09:00
Jasno je sada.
Za pocetak, instaliraj, neki drugi set da vidis kako ce sada biti.
Pre ucitavanja novog seta idi na
-DISK
-Utilities
-page9 Global Protect: postavi na Off
To ce ti omoguciti da sa novim setom ucitas i njegovu Global postavku.
Probaj pa se javi.

laky
29.03.2006, 09:06
Pozdrav Kreso.
Dok sam pisao, ti si se javio. :lol:
Mislim da ce nam nesa najbolje razjasniti situaciju. I meni je palo na pamet da vuce boje iz Programa, ali cak i da je tako kao sto si rekao "nesto bi se culo".

Neso, pitanje za tebe.
Kada pozivas boje sa desne strane, koje dugme svetli sa desne strane PERFORM ili PROGRAM.?

kreso
29.03.2006, 09:17
Pozdrav Laky

Kako si stari prijatelju ?

Htio bih pomoći Nesi, jer vidim da se mući, no mišljenja sam da Nesa ne razumije osnove rada s aranžerom pod STYLE i PROGRAM modom. Bojim se da Nesa odabere ritam te nakon toga pritisne PROGRAM mod (prvo mu se kao obično pojavi klavir), pa tada selektira npr. gitaru. I naravno da neće iz program moda da odabire ritam, čak će i da stane :!:

A ako radi promjene boja iz STYLE moda, tad vjerojatno u performancu ima papazjanije na UPER postavkama unutar performancea. Mislim može biti mali milijun pizdarija oko toga. Neka mu je je samo jedan UPER selektiran kao mono boja, promjenom boje (koju će povući iz Program sekcije) će ostati stari parametri koji su se odnosili za staru boju. I normalno, da će se npr jedan klavir čuti kao npr. neki bells ili slično.

Nesa, uzmi za početak odavne iz download centra ELDIN.SET ili SET od DIESEL benda i mislim da nečeš više imati problema. U narednom periodu češ se naučiti i sam programirati aranžer pa češ si moći i sam slagati performance.

_nesa_
29.03.2006, 17:58
Hvala ljudi, sredio sam stvar. Pozdrav