Pokaži Full Verziju : Kako praviti terce na PA800?
Pozdrav,
Moze li neko da objasni za clanove foruma kako se prave terce na PA800.
Koliko sam ja shvatio postoje tri nacina: preko Sub-scale u Esemble, preko Oscilatora i kroz semplovanje. Ja znam da te terce ne zvuce bas najbolje ali bolje ista nego nista. Interesanto je da neki kazu da imaju terce dok drugi kazu da se nemogu napraviti.
Semplovanje uzima puno memorije tako da to nije bas neka opcija no bilo bi super ako bi neko bio ljubazan da objasni kako se prave terce na druga dva nacina (preko oscilatora i sub scales).
Mozda bi najblje bilo ako bi neko stavio primjer, korak po korak, sta se treba uraditi na PA800 da bi se napravila durska i molska terca na PA800.
To bi nam svima pomoglo da pocnemo experimentisati svako na svoj nacin i mozda doci do rijesenja.
Hvala unaprijed!
alfafox
bardovci
11.01.2009, 09:50
prijatelju,ako zelis kratko i efikasno resenje,idi direkt na sub skale ,ja to koristim celo vreme,nemoj se muciti,ionako niko nece to primetiti-zamaskiras malo efektom,ubacis malo slabiji instrument kolko da se cuje i dobijes bombonicu od terce-pozdrav
zsimonovic
11.01.2009, 10:49
Moze da se napravi tacna terca preko userDK samo sto ne znam kako se to radi ali provereno moze da se na taj nacin napravi.Ima tu lepog poslica ali se isplati.Probao sam terce pravljene na oscilatorima i ensemble,nisu dobre.
bardovci
11.01.2009, 10:52
drage kolege,kako mogu da dobijem sempl trube,ali stvarno da je dobra-listajuci stranicu za semplove nisam nasao takav sempl,pa ako moze da me uputite gde da trazim-hvala
da simonovic ali su terce sa nekim nedefiniranim bojama (na DK) pa se to konkretno meni ne svidja ipak mislim da su terce na oscilatorima zasad najbolje resenje ja sam skinuo sa net-a sredio ih i rekao bih da su ok (samo sto nemogu da nadjem niske terce).
p.s
posto sam ja malo stariji ovde na forumu sa 45 godina..... davne 1983 godine sam sluzio u JNA u g.milanovcu i vezu me divna secanja na taj grad jednostavno divno mesto (dom JNA, hotel sumadija i kafana zelengora al je tu bilo lumperajki) Pozz
Enes-am21
11.01.2009, 22:07
vidis kolega zoki, i preko dk se mogu napraviti terce sa semplovanim bojama, ali kao sto drug simonovic rece, tu ima dosta posla, mislim da bi ti trebalo dobra 2-3 dana da napravis sve terce koje ti trebaju... a s obzirom da imam takve, mogu slobodno reci da se na pa800 MOGU IMATI EXTRA I TACNE TERCE... pozdrav
i jos jedno pitanje, sta su to NISKE terce????
gnovako8
11.01.2009, 22:20
vjerovatno je mislio na sviranje terca gore i terca dole,to jest niska terca da svira prvi glas na klavijaturi tako nekako, a ne drugi glas. mislim da je to.ako nije ispravite me. pozz.:confused:
Enes-am21
11.01.2009, 22:31
pa i ja kontam, vjerovatno je mislio na donje terce... malo mi smijesan izraz NISKE, nisam ga cesto cuo... al valjda su to donje terce...
redsteeler33
12.01.2009, 01:06
ja sam sebi radijo terce na DK, lijepo mi zvuci nije bas ono sto bi moralo biti ali je ok, istina je da tu ima ogromno posla.
Vidim da na dosta tema ljudi potvrdjuju da se mogu napraviti solidne terce medjutim niko da objasni kako. :-) Nadam se da ce neko naci vremena da nam otkrije tu misteriju. :-)
Enes-am21
13.01.2009, 22:22
ma nije to nikakva misterija druze, mislim da to od ovih ljudi koji su dosad pisali na ovoj temi to niko ne zna... tu mislim i na sebe... znam da je to jedan dug i bolan proces, al se isplati... vidi, mozda u ranijim temam ima objasnjenje...pozzz
alenalen
14.01.2009, 14:56
Eve eden nacin na pravenje:
Najprvo treba da se znae deka ova e nacin na pravenje skala za terca vo dk
1.otvori vo sound i izberi pole od user-user dk(prazno)
2.vlezi vo menito (Menu) i izberi drum kit
3.ke vidis drum sample i od ramot biras sample (najprven treba da se znae od koj multisample sakas da bide tercata i da gi najdes semplovite od koj e napraven multisample)
4.na gorniot del od ekrnot imas dadeno klavijatura i so crveno si go obelezuvas tonot od kaj da ti pocne skalata(so samoto stiskanj na dirkite se obelezuva)
5.koga ke se izbere poleto se stava semplot(treba da se znae od koj ton e semplot za da pocnes da ja pravis skalata)
6.Preporaclivo e da se pravi od multisample koj sodrzi poveke semplovi
7.obicno eden sempl se razvlekuva najveke do eden stepen gore i dole za da se zadrzi sound na semplot(so transpose)
8.i taka po sluh se sostavuva skalata koga e gotova ja memoriras na writesound izbiras pole
9.koga e se gotovo ja izbiras napravenata skala na upper i so drug sempel izmesana ja dobivas tercata.
Malku e slozen ovoj nacin treba da se ima zivci i golem sluh za pravilno da se napravi skalata .
Se nadevam deka ke vi bide malku od malku pojasno i deka ke go razberete ona sto go napisav Pozz
zsimonovic
14.01.2009, 15:08
Ufff,jedva razumeh ovo!
Ja sam napravio i na oscilatorima,a i na ensemble,i zadovoljan sam.Puno posla ali se isplati
Enes-am21
14.01.2009, 16:56
3.ke vidis drum sample i od ramot biras sample (najprven treba da se znae od koj multisample sakas da bide tercata i da gi najdes semplovite od koj e napraven multisample)
4.na gorniot del od ekrnot imas dadeno klavijatura i so crveno si go obelezuvas tonot od kaj da ti pocne skalata(so samoto stiskanj na dirkite se obelezuva)
5.koga ke se izbere poleto se stava semplot(treba da se znae od koj ton e semplot za da pocnes da ja pravis skalata)
7.obicno eden sempl se razvlekuva najveke do eden stepen gore i dole za da se zadrzi sound na semplot(so transpose)
8.i taka po sluh se sostavuva skalata koga e gotova ja memoriras na writesound izbiras pole
9.koga e se gotovo ja izbiras napravenata skala na upper i so drug sempel izmesana ja dobivas tercata.
Malku e slozen ovoj nacin treba da se ima zivci i golem sluh za pravilno da se napravi skalata .
Se nadevam deka ke vi bide malku od malku pojasno i deka ke go razberete ona sto go napisav Pozz
joj stari, mogao si to i na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku napisat... :D
E Enes bilo ti je malo smesno sto sam napisao "niske" a da to su donje terce na to sam mislio ali kako sam ja Makedonac to moras da shvatis kao jezicnu gresku jer se taj izraz kod nas upotrebljava za donje terce.A sto se tice prevoda za pravljenje terci ja ti obecavam da cu da ga postavim jos veceras na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku.pozz
Enes-am21
14.01.2009, 17:49
ok stari, nema frke...pozdrav=D>
Evo prevoda koji sam obecao
"Ovo je jedan nacin pravljenja:
Najpre treba da se zna da je ovo nacin pravljenja terci u dk
1.Idi u saund i izaberi prazno polje(mesto) u user dk
2.Udji u menu i izaberi drum kit
3.videces drum semple i biras (iz ram-a sempl) ali najpre se treba znati od kojeg multisempla se zeli praviti terca i pronaci od kojih semplova je napravljen taj multisempl
4.Na gornjem delu ekrana imas klavijaturu gde sa crvenom crticom obelezavas ton odakle zelis da ti pocinje skala (obelezavas pritiskom na zeljenu dirku-ton na klavijaturi)
5.kada se izabere pocetni ton stavlja se sempl(valjda ovde misli na loadiranje sempla) ovde treba znati od kojeg tona pocinje sempl da bi poceo praviti skalu-tercu
6.Preporucljivo je praviti od multisempla koji sadrzi vise semplova
7.Obicno se jedan sempl razvlaci za jedan stepen gore ili dole da bi se zadrzao kvalitet saunda tog sempla (to se radi sa transpose funkcijom)
8.I tako se po sluhu sacinjava skala i kad je gotova memorises je preko writesound
9.Kada je gotova izaberes napravljenu skalu u uper i sa drugim uperom u kombinaciji dobivas tercu
Malo je slozen ovaj nacin, treba imati zivaca i dobrog sluha za pravilno pravljenje skale.
Nadam se da ce vam malo bidi jasnije i da ce te razumeti ono sto sam napisao.Pozz"
P.S Koliko je "alenalen" jasan na makedonskom toliko ce vama i prevod biti jasan za sve ostalo moracemo da ga pitamo da nam doobjasni neke stvari
Pozdrav i za alena i za sve druge
svirac007
14.01.2009, 20:59
Prilicno je jasno objasnjeno svaka cast obadvojici a mene zanima zna li neko ovde na forumu kako se pravi (ili moze nabaviti) terca semplovana koja se spominje da se radi na psr9000 itd, znaci ne terca od semplova na DK ili na oscilatorima nego semplovana terca koja bude na User1 ili user 2 cuo sam jos da ta vrsta terci zauzima dosta Mb memorije ali bas me zanima kako se pravi. pozz
blackman
16.01.2009, 12:53
nermine nazovi jarana u vuckovce imam semplovane terce
Evo ti terce za dovnload radjene sa oscilatorom.
Mozes ih urediti i za svoju dusu sa semplovima itd.
Hey Opusdei,
Zaboravio si da stavis fajl ili barem link.
POzz
Hvala Zoki na uputama.
Pozz
I ja sam uradio preko drum kita i nisu lose, al ne mogu da sednem fino pa da to maksimalno sredim ne da mi se. onako uradio a d e g c moll u par boja i zadovoljan.
Može i ovako...
U jednom multisemplu su terce za tri mola : g#, a, a#.
Koristio sam dx11 sempl, zauzeće vam "cijelih" 22kb.
Pročitajte i uputstvo...
http://www.yu-midi.com/forum/downloads.php?do=file&id=5048
MusicAngel
15.12.2009, 06:29
Ovaj link neće da radi.... otvara Home stranicu..
P.S. Zar nije moguće napraviti sempl terce? I to tako da se sempluju jednostavno umesto tonova neke lestvice tonovi koji odgovaraju donjoj ili gornjoj terci(u zavisnosti od potrebe) i da se tako to memoriše, stavi u upper sa "normalnom" bojom i da radi ko bombona... xD Primer za donju tercu: g mol - umesto g, a, b, c, d, e, f, da bude d, fis, g, a, b, cis, d, ... dalje, za gis,h,cis,dis,fis = f, gis, a, his(c), d(cis - kako za šta treba...) Da li to uopšte postoji negde??
Pozdrav ;)
milanceshow
15.12.2009, 11:11
U linku pise yu-midi.com/............
Zamenite ( com ) sa (org) i link ce proraditi!
Da li neko moze da postavi te terce koje su radjene preko DK , da nam svima olaksa , znam da se je neko dosta namucio za to ? nijedne koje sam cuo na Korg pa 800 nisu tacne... unapred zahvalan !!!
U download sekciju vec ima kompletne setove u kojima su sredjene terce u UserDK za sve skale.
germe posalji na pvt e mail poslat cu ti set kompletan sa uradzenim bojama i tercama semplovanim
Dodato:
zaboravih reci u downloadu enverpa1x set ti ima sve te terce i donje terce.ovaj post ako je potrebno neka se i izbrise.
mladen.lav
22.09.2010, 13:53
bil se dalo napraviti midi terce na pa800 i na pa1x kao sto ima na pa50?
A kakve su to midi terce ,prvi put cujem??? :confused: ,za korg-a narocito,i kako bash za pa50?... Znam za Ensemble,Oscilatorske i UserDK terce...
@Vex postoje te terce preko MIDI kabla. Vec ima takve setove uploadovano, tako se radilo na pa80, tako sto spojis sa kablom MIDI in u out na istu klavijaturu. Nisam upoznat kako taj nacin tacno funkcionise, mada sto bi pravio te terce na pa800 kad su ove u UserDK i oscilatorne mnogo zgodnije.
Ok,znaci postoje i one..ne pada mi na pamet da pravim midi terce(i ne bi ni znao ) kad vec ima postojeca 3 proverena nacina.
buco bass
06.10.2010, 21:49
pratim ovu temu i vidim da svi govore o molskim tercama znam da je tema posvecena korgu pa 800 ali moze li mi neko pomoci kako napraviti durske terce na pa 500 jer nema kako nisam pokusao al ne stima a molske terce sam napravio i sve su tacne u bocu
@buco bass
Pisano je o tome. Nisi rekao po koja metoda pravis terce, ako je to Ensemble onda sta da kazem, tamo terce nikad nisu skroz tacne.
Sto se tice oscilatorne:
Molske terce su ujedno i durske, terca za Amol radi u Cdur, terca za Hmol radi u D dur. Svaka molska radi i za njenu naporednu dursku. Imas gotove terce za sve skale sto sam ja okacio u download. A u slucaj da insistiras sam praviti evo ti link ka temu gde sam ispisao sablone:
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=14736&highlight=terca
Sve sto te zanima pitaj tamo (ili pisi mi poruku) da ne teramo ovde offtopic za pa500 kad je tema za pa800 .... mada ove principe vaze i za pa800.
buco bass
07.10.2010, 18:39
acekorg zahvaljujem na objasnjenju ako nesto nebude jasno kontaktirat cu te ponovo
Mene interesuje kako ubacit terce sa drugog seta na klavijaturu a da zvuce ok..
ta procedura me zanima.,.,.,ako moze
@cash
Terce ko terce nije dovljno ko zbor jer ih ima raznih..... nisi naveo kakve terce .....
Ali ovo je uglavnom bitno sto se koristi kod pa800:
-Oscilatorne terce: Dovoljno je ucitati samo boju iz Sound i rade bez problema, onda moze se postavljati po performanse, STS itd ....
-Terce u UserDK: Ucita se terca iz Sound, iz UserDK foldera. Svaka dirka tu je stimana pojedinacno i postavljan sempl, pa se ljudi cesto zale da je rastimana odkad ucitaju.
-Ensemble terca: Tu je kljuc Performans. Ucita se terca iz Performance foldera .... onda na nju na uppere moze se postavljati iz svoje boje ili ucitati iz tog seta i boje koje su bile postavljene na tercu.
@acekorg
Pre nekolkos am uzeo pa 800 pa se nerazumjem bas dobro....
na jednom setu koji sam ubacivao imam terce, al tu mi ritmovi nisu bas nesto
na drugom setu koji sam ubacio imam solidne ritmove i onako solidne boje al hocu da ubacim terce sa ovog predhodnog seta....
i ja odem na Preference uzmem tercu npr.Gdur i ubacim je u klavijaturu, al nema ona sad one svoje boje da povuce i to bude rastimovano bez zvuka skoro..
e kako da napravim da mi zvuci normalo,.,., onako pokusao sam da ubacam ono preko Userdk al mi ne zvuce nesto fino.: :
Prvo kad ucitas celog seta moras zapisati za sve performance terce koje zelis ucitati na list na stranu od koje su boje sastavljene. Pa otkako ucitas performance terce moras na svaka posebno postaviti boje koje si zapisao na list. Ako neces ucitavati mozes postaviti neka sto vec imas, a je slicna ili ista sa ta koju si zapisao.
jel ko rijesio ovaj problem,rijec je o tercama koje cini mi se vi zovete oscilatorske,sve rade tacno kako treba,jedino boje sa portamentom nesto budalasaju malo +4 malo +3,sve je uredno podeseno na performance sa sub skalom,jer npr haronika je ok,dok sve sto je mono nije
Ajde javicu se i ovaj put iako za ovo i nemam neko resenje a eksperimantirao sam nesto. Oscilatorne terce se ne podesavaju sa Sub Scale, nesto si pobrkao tako da neznam za kojim pricas al napisacu nesto za obe.
Ove oscilatorne je moguce uraditi sa Portamento, jednostavno sto na boja koja je terca postavis Portamento "enabled" u sound mode. Ali uvjek pomalo brlja tonove. Muzika je Ok, prilicno se poznaje sta sviras pa ako ti ne smeta to, ukljuci portamento i podesi Time sa neka skromna brojka. To trebas uraditi na sve oscilatore od kojih je sastavljena terca.
Terce koje su radjene na Sub scale (ili Ensemble terce kako ih neki zovu) trebali bi da rade dobro sa portamento. Al eto desava se nejasan problem t.j. prvi glas svira sa portamento a drugi glas izgubi portamento iz nejasnih razloga. I koliko vidim nema mu leka. Neznam dali su ovo mozda resili kod pa800/2x u novijim operativne sisteme.
meni je jedino tako palo na pamet,u sound jedan oscilator fixiram da ne djeluje na transpoze a drugi podignem za +4,takav sound ubacim u performance i sa sub skalom podesim da onaj ne fixirani bude nekgdje +4 a negdje +3,ako sve savrseno funkcionise sa poly bojama zasto nebi sa mono,ne kontam,a kako se drukcije to podesava ako sam negdje pogrijesio
Od ovo sto citam ti si prilicno odstupio od ono kako svi rade ako sam te dobro razumeo.
Oscilatorna terca drugar ima 16 oscilatora od kojih neke su na +4 neke na +3 sa saodvetno podesen Key Range. Ovo sa dva oscilatora, verojatno si uradio i dve boje. Jedna sa oscilator na +4 a jedna sa oscilator na 0.
Za pocetak skini moje terce sa download i pogledaj strukturu boje, kako su uradjene oscilatore. Oscilatorska terca treba da radi i u Sound mode, bezprekorno. Sub scale ti ne treba za nje.
EDIT:
Editujem ovaj post sa cilj da se izvinim kolegi @ella 85, koji se nasao uvredjen u mojeg posta.
Ja zaista nisam imao lose namere, samo sam se potrudio da pomognem, zato kolega nemoj se ljutiti, nista nije bilo namerno. Nadam se da smo OK.
Pozdrav
A evo jos da izvucem od foruma sablone koje sam nekada pisao, da bi bile lakse za pristup. Postavicu ih ovde.
Durska i Molaska terca (Svira i pored dur i saodvetni mol)
Imas 12 razlicite dirke ... Pocinjes od dirku za koja ce da bude terca i podesavas keyboard range tako sto:
Oscilator 1: Keyboard range: prve dve dirke - stavljas transpose +4
Oscilator 2: Keyboard range: Sledece tri dirke - stavljas transpose +3
Oscilator 3: Keyboard range: Sledece cetiri dirke - stavljas transpose +4
Oscilator 4: Keyboard range: Krajnje preostale tri dirke - stavljas transpose +3
I ovako odradis nekoliko oktave sve dok imas slobodne oscilatore.
Orientalna terca
Kad se radi o Orientalna terca, ili harmonski mol, ili dur-mol (ljudi je razlicno nazivaju) ide ova sema:
Opet isti princip, imamo 12 dirke i pocinjemo od ona za koja ce biti terca. (Cm harmonski - terca pocinje iz ton C)
Oscilator 1: Key range: prve 4 dirke, Transpose +4
Oscilator 2: Key range: sledece 4 dirke, Transpose +3
Oscilator 3: Key range: sledece 2 dirke, Transpose +4
Oscilator 4: Key range: sledece 2 dirke, Transpose +3
Ovo je za jedna oktava, a vi radite po ovaj sablon sve dok imate slobodne oscilatore.
Donja terca
Opet pisem po principu .... 12 dirke imamo ali ovde se pocinje 2 dirke pre dirku za koja je terca. Recimo ako radimo donja terca za C onda pocinjemo od dirka B, ako radimo donja terca za D, pocinjemo od dirka C.
idemo:
Oscilator 1: Key range: prve tri dirke od pocetnog tona i dve dirke unazad od pocetnog tona (to je ovo sto sam reko gore, ako je terca za C, key range BOTTOM je 2 dirke unazad, t.j. B) a transpose za prvi oscilator je -3
Oscilator 2: Key range: Sledece 2 dirke, Transpose -4
Oscilator 3: Key range: Sledece 3 dirke, Transpose -3
Oscilator 4: Key range: Sledece, preostale 2 dirke, Transpose -4
hehe,meni je jadno to sto si ti rekao,tako smo radili terce nekad na x5d,ni tu portamento ne moze funkcionisat kako treba zbog puno splitovanja,ovo sto sam ja uradio bar mi ne treba vremena,sve bude gotovo za minut mozes ih napravit kolko hoces za tren
Dodato:
ok razumio sam,ako nekom treba govorit na koji ton ide +4 a na koji +3 onda se on ne moze nazvat muzicarem,a ovo je valjda forum muzicara,ni jedna ni druga terca ne funkcionisu kako treba sa portamentom,znaci nije niko to rijesio,mozda je ne rjesivo
@ella 85 (http://www.yu-midi.org/forum/member.php?u=7925)
Veruj mi da treba. Dosad sam i ja i jos mnoge druge kolege pisali ove stvare oko tonovima i opet ljudi se jave kako nemogu da naprave tercu.
Cim si razumeo onda ok, to bi bilo to..... ukoliko ima nekih nejasnoca pitaj me preko poruku da ne pravimo nesto nalik chat u ozbiljnu temu.
A kakve su sanse da nam neko napravi video, kako se ubacuju terce iz USERDK-... :)
harizma2410
29.03.2011, 10:03
terce se mogu praviti preko ansembla ili preko sekvencera
svirac007
29.03.2011, 12:12
kako mislis preko sekvencera
cuo sam da moze i na PA 800 preko midi kabla, pa me zanima kako to uradit.? Ako neko zna da objasni :) tnx
Duksterifi
04.09.2011, 17:02
ajde ja sam cuo da moze. imam kolegu koji ima pa 800,pa cu mu reci da mi javi. Znam da on to radi ili se javi njemu licno na njegov profil ovde ZOCY8888
perica001
11.09.2011, 23:29
vidim da je ovdje rijec o tercama pa imam i ja jedno pitanje,
kad imam tercu napravitu preko oslicatora npr iz C dura, dali postoji samo opcija da promjenim tu tercu da bude D dur a da nemoram ispocetka slagati sve, i ako moze kako se to radi?
Pozdrav svima. Od skoro sam i ja vlasnik PA800 i već mi se sviđa ova klavijatura. Interesuje me jedna stvar. Da li može iz nekog Tritona da se ubaci smplovan bubanj i kako?
Kakve to veze ima sa tercama?Prelistajte malo forum,dosta je pisano o tome i procitajte pravilnik.
Dexmusicarilje
14.12.2011, 20:54
Ima to sve na forumu ali ajde da pokusam da uprostim sto je vise moguce:
1. Sound / gornji desni ugao ekrana, padajuci meni / Init. Sound / Yes / Menu / Basic / Oscillators Count 1
2. Na prvom oscilatoru ici na jezicak “ÖSC Basic” I na vrhu displeja u “high” odabrati RAM umesto ROM ukoliko cete da koristite semplove za terce I odabrati neku od boja odmah ispod. Ovu boju ostavljamo kao osnovnu prema kojoj cemo se upravljati u toku pravljenja terci.
3. Sledeci postupak je vratiti se na “Sound Basic” I pomocu kruga za tempo odabrati oscillator 2, zatim OBAVEZNO na desnoj strain ekrana cekiraj 2 I tako za svaki naredni. Ponoviti postupak iz koraka 2. Posle toga ukoliko pravimo npr. Amol krenucemo recimo od tona D i ici na jezicak “Vel/Key Zone” i u “Keyboard Range” Umesto G9 – E3 a umesto C1 - D3, vratiti se na jezicak “OSC Basic” I u Transp: umesto 0 stavi +3. Sada na klavijaturi nadjite ton D3 I proverite da li uz njega svira I ton F… Ako radi onda to je to.
4. E sada imate jos mnogo posla, oscilatora I tonova da transponujete. Dakle na oscilatoru 3 sve isto kao i na dva samo na trecem jezicku u Keyboard range idete od E3 do G#3 I na jezicku OSC Basic Transp:+4…
Merdzanovic_
05.08.2012, 01:38
vjerovatno je mislio na sviranje terca gore i terca dole,to jest niska terca da svira prvi glas na klavijaturi tako nekako, a ne drugi glas. mislim da je to.ako nije ispravite me. pozz.:confused:
Donje terce su koje sviraju dva tona nize , a gornje terce su koje sviraju vise dva tona od tona kojeg svirate . Pozz!
kikiriki124
01.12.2012, 00:49
kad imam tercu napravitu preko oslicatora npr iz C dura, dali postoji samo opcija da promjenim tu tercu da bude D dur a da nemoram ispocetka slagati sve, i ako moze kako se to radi?
Kolega ako nisi saznao kako se to radi pokusacu ti objasniti.Udjes u sub skale pa u lijevom donjem uglu imas skale-user,ispod imas key samo podesis koja ti treba intonacija.a mol pravis kad ti je podesen ton c i ujedno dobijes i c dur prirodni.Sve opet zavisi na koji nacin si pravio tercu.
Da li je isti postupak za pravljenje terci na korgu Pa600 ili je to zrelo za novu temu? Pozz svima koliko vas ima.
nesa2511
05.02.2013, 15:22
Pozdrav ja sam radio terce na pa80 preko dk, pretpostavljam da je na pa800 isti postupak i zvuce ne solidno nego odlicno, isto ili cak bolje nego na le-u, jedini je problem sto se ne moze menjati boja koja svira tercu, vec samo osnovna boja.
Hvala na informacijama,mada je ovo tesko i mukotrpno za uraditi ali isplati se.
nesaband
07.06.2013, 13:50
Vidim ja da si ti vredan covek,pogotovo ovde na forumu.
Boris Nezirovic
18.08.2013, 18:29
:) Pa za mene je lako napraviti bilo koju tercu ,...Znaci trebas i samo ozes od semplova kao na primer ubacio si multi semplove razne a ti zelis tercu od harmonike kabine a i solo....najbolje je raditi je na user drum kao sto menjas pedale i snare i druge udaraljke ubacis semplove od kabine i iskoristis na svaku dirku samo jedan layer od sounda....radi dinamike na user drum sekciji mozes staviti jedno preko drugog nekoliko semplova ali najlakse je kada uzmete layer 1 panoramu na sredinu i se parametre na sredinu ili nulu....ako radite na primjer adur terce za pjesu :Nije ovo Moja noc rumba....pocinjete od prve dirke na klavijaturi koja je c ali posto se c ne nalazi na A dur skali preskocite C I Ne stavite nista na C1,..../Pocinjete sa Cis1, pa namesto Cis1 Stavljate E, Pa na mjesto D, Stavite F sample i tako dalje citava klavijatura samo tercu,....Razmisljate na prvi ton a ubacujete tercu samo tercu! Kad zavrsite sa tom a dur skalom u terci naravno preskocite sve tonove koji se ne nalaze u terci tako sto cete staviti prazan sample,....obavezno sniite taj terca drum u user drum i date mu ime,...nemojte slucajno koji dio bubnja da ostavite na skali!
E sada idete u performance i nadjete tu kabinu stavite je na broj UPER1, a Drum Tercu na Uper 2,..../i napravite remix malo smanjite tercu i podesite oktave tako da zvuci dobro,....to vam je sve,....ako imate neko pitanje oko seplova, Ritmova itd ja vam hocu i ogu pomoci,...inace sam skoro 15 godina korg ljubitelj i preporucio bih ga svima,...
sale_band
18.08.2013, 18:42
Dok @Vaxter nije video ovu komercijalu, pozdrav za Melburn. ;)
itchy2005
27.05.2014, 15:08
Ako je terca preko su Scale uredjena, onda ide bez problema... samo stavis u sub scale - izboru individualno (to jest mora biti) i kao bazu je izabran C... to C jednostavno promjenis u skalu koju zelis... ako sviras iz D Dur onda zu kazes D. ... ako iz D Moll onda u F (parallelna Dur skala). to mozes jos uredit s STS izborima.... tako da je to vrlo jednostavno o ugodno.
poz
Bravo kralju, napravio je on te terce pre dve i po godine i više... pogledaj kada je objavljen post na koji si odgovorio. Siguran sam da ih je do sada doktorirao.... ;)
mladen.lav
06.11.2014, 12:33
Pozdrav drugari
Dali postoji mogucnost napraviti MIDI terce na novijim aranzerima (tipa pa600, pa900, pa3x) kao npr kod Yamahe?
Da pojasnim kao PSR terce sa MIDI kablom iz IN u OUT. Jer po meni to su najtacnije terce i moze se birati instrument... barem je tako bilo kod Tyrosa...
Hvala
sale_band
02.03.2015, 02:57
Terce na pa seriji su bez veze.
Nista dok ne ubace user scale kao na M3 ili Kronosu.
Ja sam pokusavao, ubacivao tudje i na kraju sve izbacio. Samo svirka na prvu
Sale_Band - Što se tiče terci, potpuno si u pravu, mada se može napraviti terca da bude koliko toliko pristojna....
Ajde molim te procitaj post koji si citirao i pogledaj da je iz 2009.... ako se ne varam. Nemoj da spamuješ po forumu.....
Terca ili valja ili ne valja, ili moze da se uradi onako kako treba ili ne, izmedju nema![-( Ja vam reko', a vi kako hocete...B-)
Milane, mogu li se preko ensamble napraviti terce u svim tonalitetima a da su tačne? :confused:
Ja to nisam probao da pravim, ali one napravljene koje sam probao da sviram nisu dobre...
sale_band
04.03.2015, 07:56
Terca ili valja ili ne valja, ili moze da se uradi onako kako treba ili ne, izmedju nema![-( Ja vam reko', a vi kako hocete...B-)
Potpisujem!
Dexmusicarilje
04.03.2015, 09:37
(covek koji je otvorio temu je svakako odavno resio problem ali kao pomoc drugima ja cu u ovoj temi opisati postupak pravljenja terci sa user scalama...)
- ides u sound mod, nadjes boju u user od koje zelis da napravis tercu i sad trebaju ti tri prazna mesta u user da memorises tu boju jednu kao FIX jednu kao -3 i jednu kao +3 a naravno onu osnovnu koji si odabrao nista ne diras i ostavis je na mestu gde je i bila
1. prvo boju koju si odabrao treba na sacuvas na neko drugo mesto kao FIX (npr. TRUBA FIX) tako sto ces ici na meni, zatim pich i na svakom oscilatoru (ukoliko ih ima vise) namestis FIX scalu (trebalo bi da je ta opcija u gornjem levom uglu) i sacuvas boju kao sto sam napisao kao npr. TRUBA FIX
2. opet pronadjes onu originalnu boju koju si prvo odabrao pa ides meni pa basic i na nekom od jezicaka imas opciju transpose koju na svakom oscilatoru namestis na -3 i sacuvas boju opet na nekom drugom mestu kao npr. TRUBA-3
3. ponovi postupak kao u delu dva samo transposer namesti na +3 i sacuvaj boju kao npr. TRUBA +3
-e sada se vratis u style mod i odaberes neku boju memorisanu na performansu koja ima vec memorisane dobre efekte, nije vazno koja je boja jer cemo sve osim efekata izmeniti.
- na user 1 stavi TRUBA FIX, na user 2 stavis TRUBA -3, a user 3 iskljuci ili stavi neku drugu boju ali samo kao FIX, npr. FRULA FIX.
- DUR - sada stisnes karticu na dnu ekrana scale i odaberes u padajucem meniju user scale i na onoj klavijaturi na displeju tonove E, A i H namestis na -50. Tu negde ima padajuci meni sa tonovima i polutonovima koji ostavljas na C. Sada ovu boju memorisi na performans kao npr. Truba C-dur. Promenom onih tonova u padajucem meniju menjace se i skala, npr. stavis G i dobio si skalu Gdur.
- MOL - sada na ovoj boji promenis user 2 i umesto TRUBA -3 stavi TRUBA +3, a na onoj "klavijaturi" tonove Es, As, B namesti na +50 i sacuvaj kao npr. TRUBA Cm
-objasnjenje - u scalama kada vratis pojedine tonove na -50 ili +50 vazno je da znas da to reaguje na sve boje koje nisu FIX, dakle ona osnovna FIX ostaje netaknuta.
-moguc problem- moze biti da vam prateci ton zvuci kao da u trenutku sustize i onda pocne da svira ton koji treba, dakle onaj trenutak u pocetku... e tada odete u sound, nadjete boje, pa meni, kartica cini mi se basic i rascekirate opciju PITCH
Na šestoj strani ove teme nalazi se moje ali nesto krace uputstvo kako se izradjuju terce sa oscilatorima.
P.S. ovo sam napisao po secanju tako da mi nemoj zameriti ako sam negde pogresio ali ne bi trebalo...
Yo-L-Kan
07.04.2015, 18:05
Ja terce pravim u Ensemble-u tako što uđem u:
1. MENU, pa u KEYBOARD ENSEMBLE(pa dole na Ensemble)
tu stavim
--- Type - DUAL
--- Note Transpose + 4
--- Note velocity - -4 (mada tu može po želji, od toga zavisi koliko se jako čuje terca).
Na toj istoj strani u desnom donjem uglu imamo ENSEMBLE TRK ASSIGN ispod kog piše tri puta MUTE, NORMAL ili OFF, a ispod njih piše tri puta MUTE(žute boje) ili PLAY(zelene boje).
--- Dakle MUTE(žute boje) -znači da taj Upper neće da svira, dok PLAY(zelene boje) znači da će taj Upper svirati.
--- OFF(inad Play/Mute) znači da će taj Upper svirati prvu,
--- NORMAL(iznad Play/Mute) znači da će taj Upper svirati i prvu i tercu, a
--- MUTE(iznad Play/Mute) znači da će taj Upper svirati samo tercu
2. Stisnem EXIT pa opet MENU i odem na MIXER TUNING(pa dole na SUB SCALE) - tu izaberem da
--- scale bude - USER, a
--- KEY ostane na - C,
---- pa je podesim tako što na tonovima E, FIS, A, H stavim -99
(i tako se dobije model za c-mol(prirodni),
a kad Key promenis u npr. g onda terca automatski odgovara g-molu(prirodnom)-sačuvaš je pod imenom g-mol,
promenis key u B i odgovara h-molu(prirodnom)-sačuvaš je pod imenom h-mol,
promenis u Bb i odgovara b-molu(prirodnom)-sačuvaš pod imenom b-mol).
Inače boju čuvam tako što kliknem padajući Menu(koji je u desnom gornjem ćošku), onda kliknem Write Performance - posle toga u pravcu natpisa Name kliknem na belo uokvireno slovo T - tu nadenem ime boji, onda kliknem belo uokvireno Select - tu izaberem gde ću da sačuvam boju, onda stisne EXIT, kliknem belo uokvireno OK i to je to.
Meni tako terce rade jako lepo (ovo je uputstvo za gornju tercu).
Nadam se da sam lepo objasnio, da Vam je jasno kako se prave terce, da će i Vama lepo raditi i da sam bar nekome pomogao ovim "postom"(ako se uopste tako kaže) :D.
stefan_usa
14.04.2016, 13:02
Hvala na detaljnim objasnjenjima. Ja imam nesto od terci koje su dobro odradjene, neke su harmonske, a neke melodijske, pa ako nekome vec treba moze da se javi :)
ovako moze terca ali je problem jer nemas sve tonovo tipa u C molu na H ne radi kako treba,u A molu As,u Gmolu Fis itd i ima ih jos koji ne sviraju dobro tako da mora da se prave terce preko user scale inace si dosta ogranicen,preko user kad pravis moze mnogo vise pesama da se svira
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
Na Dk se prave odlicne terce samo prvo dobro treba da znas kako ce da rastimujes doticni sempl i losa strana je primer sto ce uvek ta doticna boja dati svira tercu recimo kabina od harmonike i na kraju relis mora dase sredi da sempl bude totalno prirodan
svirac007
25.01.2018, 23:43
Da ne otvaram novu temu kod mene se radi o pa3x
Kopajuci po nekim setovima nasao sam par terci koji mi jako dobro zvuce na razglasu ali su samo uradjene u 4 tonaliteta...
Terce su radjene na USER i u sound modu sam vidio da su sastavljene od samo po dva oscilatora ...Dali moze neko da mi objasni dali i na koji nacin mogu da im promijenim tonalitet tj da jednu tercu preradim za vise tonaliteta....
znaci ove terce nisu radjene preko SUB/USER SCALE tu staji normalno
Scale: Equal ......... Key:C
mirza_king
29.04.2018, 05:46
Da ne otvaram novu temu kod mene se radi o pa3x
Kopajuci po nekim setovima nasao sam par terci koji mi jako dobro zvuce na razglasu ali su samo uradjene u 4 tonaliteta...
Terce su radjene na USER i u sound modu sam vidio da su sastavljene od samo po dva oscilatora ...Dali moze neko da mi objasni dali i na koji nacin mogu da im promijenim tonalitet tj da jednu tercu preradim za vise tonaliteta....
znaci ove terce nisu radjene preko SUB/USER SCALE tu staji normalno
Scale: Equal ......... Key:C
E ovako, ima tu par caka, vidio sam dosta gluposti na netu i youtube i tesko da je neko objasnio pravi nacin i da to radi ko bombona i tacno ko sat, nekako vazda nesto fali. Ja sam napravio odlicne molske i durske donje terce, druge mi i ne trebaju jer sviram narodnjake tako da te harmonijske gornje ove one su meni bezkorisne. Ovaj nacin radi na svim Korg PA aranzerima, ja sam probao na pa800, pa3x i pa4x i fazon je isti.
Prva stvar, moras da izaberes koje ces zvukove koristiti u terci, za lakse objasnjenje recimo koristis DX 11 kao ime zvuka:
Moras napraviti izmjene na tom zvuku ali uvijek imaj u vidu da moras taj modifikovani zvuk snimiti kao poseban zvuk u nekom od praznih prostora sto imas.
Potrebno je da napravis DX 11 FIX zvuk i DX 11 Terca zvuk.
Fix pravis tako sto na opciju Sound i nadjes taj prvi lead zvuk koji ce ti biti, znaci u ovom slucaju DX 11, ides na MENU - PITCH i kliknes na FIXED SCALE. Ako imas vise osciliatora, moras na svaki osciliator posebno kliknuti i isto zakaciti FIXED SCALE, ovo nesmijes zaboraviti jer ti nece jednako raditi. Kad si to uradio onda snimis tu boju na prazno mjesto gdje imas kao DX 11 FIX, i to ti je prvi glas ili vodeci ton.
Druga stvar je da promjenis tonalitet u transpose na originalnom dx 11 zvuku, znaci opet isto ides na SOUND izaberes DX 11 i onda u Basic - OSC Basic i u Transose stavis +4, znaci opet isti fazon sa osciliatorima, na svakom osciliatoru moras uradit isto inace nece to bit to. Kad zavrsis to sve snimis taj zvuk pod DX 11 Terca.
Bitna stvar je da ove iste zvukove DX 11 FIX i DX 11 Terca koristis i za molsku i za dursku tercu, znaci nema mjenjanja, samo se scala mjenja.
Ako hoces da imas 3 zvuka, dva vodeca lead zvuka i jednu tercu odna napravis dvije boje koje su FIX, a mozes i sa jednom kako god.
Znaci sto se pripreme tice to je to, sada uzmes neki performance, nebitno koji, samo da ima fine efekte i sve sredjeno i u taj performance ubacis na UP1 DX 11 FIX a na UP2 DX 11 Terca, UP3 stavis na MUTE ako ga neces koristit, ako si napravio jos jednu boju za fix ili tercu stavis je na UP3.
E sad, user scale, imas dursku i imas molsku.
Slike sam postavio ovdje da ne pisem ovdje sad koji je koji ton, samo pogledaj sliku i to ti je to, jedna je molska jedna durska.
Znaci na toj performansi kad si vec izabrao boje koje si modifikovao, ides na SUB SCALE(vidis na slici gdje je) i izaberes USER SCALE i Akord/Tonalitet koji hoces, na primjeru su Edur i Amol, napravis ove dvije i kako mjenjas za ostale je samo mjenjas tonalitet/akord u user scale koji hoces, znaci ako hoces A, D, G, B itd. i snimas svaku performansu po imenu kao npr. DX11 Edur, DX11 Amol itd.
I DA, ove terce rade perfektno i ako koristite TRANSPOSE funkciju, sto je super, znaci slobodno napravis recimo tercu iz Edur i transpose na Gdur ako hoces na klavijaturi svira ko bombona.
To je to, radi ko sat, ako imas pitanja javi se.
Pozz, komplicirano mi zvuči sve ovo oko pravljenja terci, a pogotovo ovo: jel ikako moguće da napravim performansu gdje je jedan sound harmonika u terci, a drugi buzuki isto u terci i da to sve odjednom svira?
Naravno da je moguce.
Ne vidim koji dio je previse komplikovan.
U sound mozes da ubacis do 16 semplova cini mi se.
Svaki od tih semplova mozes da odredis da li ce svirat tercu ili osnovu.
Tako sto neke semplove fixiras da scala ne moze djelovati na njeg i on ce u performanci svirat osnovu.
A onaj ko treba svirat tercu neces fixirat nego ga podignes sa transpoze za +4 u soundu.Na njeg ces djelovati scalom plus pola tona na pojedine tonove......da bi terca ispala savrseno tacno negdje +3 a oni koji trebaju svirat +4 njih ostavis na nula sto se tice skale.
Tesko je u par rijeci opisat,pa mozda djeluje komplikovano na prvu.
Ali realno nije komplikovano.
16 tonova? Ja sam mislio da mogu 3 samo..Up1, Up1, Up3. A ovo o cemu ti pricas na zalost sto je.
Ako si skoro presao na korga i nisi jos skontao osnovne stvari onda bi moglo bit malo teze objasnit,nazalost.
Ja nisam uopce pricao o upper-ima
Dovoljno je pokrenut upper 1 i da radi sve i nekoliko semplova osnove i nekoliko semplova terce :D
Na svaki od uppera mozes izabrat jedan SOUND jel tako.
A kad odes na sound mode tamo mozes da pravis soundove po zelji.
Svaki sound moze da ima od 1 do 16 oscilatora.....onoliko koliko zelis.
Svaki od oscilatora je jedan sempl,bez obzira bio on fabricki ili tvoj sempl sa ram memorije.
Taj sound mozes pravit npr ovako.
OSC1 harmonika koja ce svirat osnovu
OSC2 sax koji ce svirat osnovu
OSC3 buzuki koji svira tercu.......itd......pustis masti na volju
Prethodni post se odnosio na pravljenje takvog sounda od nekoliko oscilatora (semplova).
Treba samo u soundu zadat koji sempl ce svirat osnovu a koji tercu.
U performance ces scalom samo postimati koji ton ce svirat +3 a koji ce svirat +4
Najbolje ti je naci nekog blizu tebe ko poznaje rad na korgu.
Da ti uzivo pokaze.
Jer danas vecina zna kako to funkcionise.
Da ne pisemo nekoliko stranica radi jedne stvari.
A to je predjeno vec ko zna koliko puta na forumu.
Dobro je znaci jos samo klik da provaris :D
Kad u sound modu pripremas sound za terce....primjer.
Stavis na osc 1 harmoniku na osc 2 saxofon.
Hocemo da harmonika svira osnovu a sax tercu.
Dvije su bitne stvari :
1. Za harmoniku moramo otici na MENU-PITCH i oznaciti fix scale.Ovo se radi zbog toga da kasnije u performance skala nebi djelovala na harmoniku.
2. Za saxofon idemo na MENU-BASIC i stavimo transpoze npr na +4
I to se sacuva na odredjenom mjestu.
Onda idemo na performance pozovemo u jedan upper taj sound koji smo napravili.U tom stanju harmonika svira osnovu a saxofon svira +4.
Onda idemo na scale i prebacimo se na zadnju user scalu gdje svaki ton moze se stelovati od -99 do +99........-99 znaci minus pola tona ......+99 znaci plus pola tona......oznacis da pripremas c da bi poslije cak u svirci mogao mijenjat intonaciju
Svaki ton za koji koji zelis da sax svira +4 njeg na ovoj scali ostavis na 0.
A onaj ton za koji zelis da sax svira +3 njeg na scali podesis -99.
Ta skala ce spustit saxofon za pola na +3 na svim tonovima koje si oznacio sa -99.
Harmoniku nece spustit za pola ni na jednom tonu jer smo na soundu stavili fix scale pa zbog toga scala ne djeluje na harmoniku.
Ovo jest puno price,pogotovo kad se pise.
Ali je sve za tren gotovo i nije komplikovano kako se cini.
Zaboravih......nemoj praviti ovakve terce sa farbama koje imaju portamento :)
Za sada mi ide dobro, jedino sam zapeo ovo di u performancama namjestam skalu..moze to malo detaljnije ako nije problem? Znam uci u sub scale pa u user scale, ali npr kako sad dalje napraviti tocnu C-dur skalu?
Dodato:
Za sada mi ide dobro, jedino sam zapeo ovo di u performancama namjestam skalu..moze to malo detaljnije ako nije problem? Znam uci u sub scale pa u user scale, ali npr kako sad dalje napraviti tocnu C-dur skalu?
Napravio sam, hvala, ali se bezveze cuje...ovaj drugi sound sto treba biti terca je dosta tisi, a i kao da nije točan, tj. da ne svira tercu prvom tonu
Dodato:
Sve mi je sada jasno, i zapravo je jednostavno na ovaj nacin napraviti terce, i sve sam napravio kako treba. Znaci prvi sempl sam fixao da u performanci ostane takav, tj. da ne bude transposan, drugi (isti taj) (dakle, oba su isti sound,,harmonika) sam stisnuo +4 transpose. Dalje, u performansi sam odabrao user skalu i odabrao ton C, i napravio C dur skalu. Gdje ide velika terca tamo sam ostavio na nuli, a gdje ide mala, tamo sam stavio na -99. Mislim da nisam nigdje pogriješio. A zvuči nikako. Prvi ton je isti kako i treba, a terca je tiša, piskutavija i zvuci skoro svaki ton isto. Znači svih 7 tonova su identični skoro.. Jel zna netko u čemu bi mogao biti problem..
Ako si podesio tonove ispravno tu nebi imalo sta vise zezat.
Ako ne zvuce isto obje harmonike onda je problem negdje u sound.
Semplovi se mogu dosta detaljno podesavati neovisno jedan od drugog.
Mogu se desiti razlicitosti u soundu MENU-BASIC-OSC BASIC ....ili u MENU -AMP ili MENU-FILTER
Da bi izbjegao sve razlicitosti mozes npr u MENU BASIC kad imas na osc 1 harmoniku koja svira onako kako zelis........da kopiras taj oscilator 1 u oscilator 2........tako ces dobir dvije identicne harmonike........i onda samo primijenis ono na prvu fix a na drugu +4
Dodato:
Kad pravis ovako terce pazi da je iskljuceno sve vezano za ensemble.
I to ti moze zeznut situaciju.
Hvala, uspio sam s nekim drugim soundovima. Napravio sam tercu za G dur, i kad oznacim tamo desno Key G, ton A nikad ne svira dobro tercu, a kad oznacim na Key C, onda sve valja, iako je ljestvica u G duru, ne kontam zasto, ali nije ni bitno, bitno je da valja. hvala!
Probaj da napravis npr C dur.......pa poslije mijenjaj key ......ja uvijek tako radio i uvijek sve pasalo
Ahaa kontam!
Jedina zamjerka ovih terci kolko sam shvatio jest to što terca zvučno, tj. po boji zvuka ipak ne zvuči identično kao kada sam pritisnem tercu na suho, a to je zato jer kad odabereš +4 na oscilatoru, on određeni ton preko scale podigne za 4 tona po "svojoj volji", a na taj način ne može točno odrediti kako bi taj ton točno trebao zvučati pa zato ne zvuči toliko dobro kao kad na suho odsviram tercu. Bilo bi najbolje kada bi se terce mogle praviti tako da odabereš ton C, i da onda sam u postavkama odabereš ton E da mu svira tercu kad stisneš ton C, znači bez transpose +4 i razvlačenja boje..
Ok. Cegor shvatio sam šta hoćete reći. U svakom slučaju ovaj način transponuje sampl što degradira kvalitet, umjesto da transponuje dirku. Još ako je sampl u startu razvučen preko pola oktave, ova dodatna tri polutona mu ne pomažu. Ipak kvalitetniji semplovi su obično razvučeni na dva do četiri polutona.
E sad ima jedan način kojim se transponuje samo dirka bez transponovanja sempla.
U pitanju su ensamble terce. E sada pisano je o enamble tercama kako se ne mogu dobiti sve skale, ali to ustvari nije tačno. Sa ensamble tercama može se ostvariti sve kao i sa ovim user scale tercama.
Upustvo slijedi za ensamble terce gornje.
Prvo mora biti uključen split. Drugo mora biti uključen ensamble.
1. U upper1 se stavi fixed scale instrument, (Osnovni ton- u sound modu izabrati recimo harmoniku, potom otići na menu->pitch i tamo uključiti fixed scale za sve tonske oscilatore (ovim smo napravili da na ovu boju ne utiče user scala, a samim tim ne radi ni legato i pitch bender)
2. U upper2 staviti bilo koji instrument (osim naravno onog kojeg smo napravili da je fixed)
3. Ulazimo u podesavanja ensamble, SHIFT+ENSAMBLE.
Izabiremo tip ensembla kao dual i transpose na +3.
Tu podesimo upper1 da je u Ensemble Trk Assign podešen u prvom redu kao Off a u drugom redu play.
Upper2 podesimo da je Mute i Play. Bit ce jasnije kada sjednete za klavijaturu sa ovim upustvom.
3.Na kraju podešavamo user scale. Ovdje se user scale podešava prije svega ne na osnovnom tonu nego na terci, što je potpuno drugačije i može biti malo konfuzno, ali kada se shvati princip, može se napraviti svaka moguća terca. Kako se to radi. Najbolje je odsvirati ručno tercu (mutirate upper2). Tu zabilježite gdje su male, a gdje velike terce. Recimo ako odsvirate ton C + E u određenoj pjesmi, onda znate da vam na tonu C ide velika terca, međutim ovo sa ensamblom svira samo male terce te u startu svira C + Es. Sada na user scale ton Es transponujemo sa +99. Drugim riječima tamo gdje je mala terca ne diramo ništa, tamo gdje nam treba velika terca transponujemo samu tercu.
Za donju tercu sve isto samo u ensamble transpose ide -3 a na user scale -99 na donju tercu i to tamo gdje nam treba velika donja terca.
Prednost ensamble terce jeste da ne morate praviti dodatne instrumente sa transponovanjem oscilatora, a sa samim tim ne razvlačite semplove što vjerujem da je i smetalo Cegoru.
Mana ensemble terce jeste da ako mrljavite trilere može doći do kratkotrajnog gubljenja nota (samo terce).
Ako svirate čisto nećete ni primjetiti.
Veliki pozdrav.
Hvala. Pokušavam, Ali prije svega me zanima zašto na Upperu2 nema nikakvog efekta na soundu, iako kad taj sound odaberem u soundu, tad ima efekta?
Dodato:
Hvala. Pokušavam, Ali prije svega me zanima zašto na Upperu2 nema nikakvog efekta na soundu, iako kad taj sound odaberem u soundu, tad ima efekta?
I nije mi jasnk kako mute i play? na istom upperu?
eve eden nacin na pravenje:
2.vlezi vo menito (menu) i izberi drum kit
6.preporaclivo e da se pravi od multisample koj sodrzi poveke semplovi
Se nadevam deka ke vi bide malku od malku pojasno i deka ke go razberete ona sto go napisav pozz Е јбг мораш превести на Србско писмо
Ne moraš ništa prevoditi, samo malo pažljivije gledaj. Par postova ispod, već je preveden tekst.
Evo prevoda koji sam obecao
"Ovo je jedan nacin pravljenja:
Najpre treba da se zna da je ovo nacin pravljenja terci u dk
1.Idi u saund i izaberi prazno polje(mesto) u user dk
2.Udji u menu i izaberi drum kit
3.videces drum semple i biras (iz ram-a sempl) ali najpre se treba znati od kojeg multisempla se zeli praviti terca i pronaci od kojih semplova je napravljen taj multisempl
4.Na gornjem delu ekrana imas klavijaturu gde sa crvenom crticom obelezavas ton odakle zelis da ti pocinje skala (obelezavas pritiskom na zeljenu dirku-ton na klavijaturi)
5.kada se izabere pocetni ton stavlja se sempl(valjda ovde misli na loadiranje sempla) ovde treba znati od kojeg tona pocinje sempl da bi poceo praviti skalu-tercu
6.Preporucljivo je praviti od multisempla koji sadrzi vise semplova
7.Obicno se jedan sempl razvlaci za jedan stepen gore ili dole da bi se zadrzao kvalitet saunda tog sempla (to se radi sa transpose funkcijom)
8.I tako se po sluhu sacinjava skala i kad je gotova memorises je preko writesound
9.Kada je gotova izaberes napravljenu skalu u uper i sa drugim uperom u kombinaciji dobivas tercu
Malo je slozen ovaj nacin, treba imati zivaca i dobrog sluha za pravilno pravljenje skale.
Nadam se da ce vam malo bidi jasnije i da ce te razumeti ono sto sam napisao.Pozz"
P.S Koliko je "alenalen" jasan na makedonskom toliko ce vama i prevod biti jasan za sve ostalo moracemo da ga pitamo da nam doobjasni neke stvari
Pozdrav i za alena i za sve druge
E ovako, ima tu par caka, vidio sam dosta gluposti na netu i youtube i tesko da je neko objasnio pravi nacin i da to radi ko bombona i tacno ko sat, nekako vazda nesto fali. Ja sam napravio odlicne molske i durske donje terce, druge mi i ne trebaju jer sviram narodnjake tako da te harmonijske gornje ove one su meni bezkorisne. Ovaj nacin radi na svim Korg PA aranzerima, ja sam probao na pa800, pa3x i pa4x i fazon je isti.
Prva stvar, moras da izaberes koje ces zvukove koristiti u terci, za lakse objasnjenje recimo koristis DX 11 kao ime zvuka:
Moras napraviti izmjene na tom zvuku ali uvijek imaj u vidu da moras taj modifikovani zvuk snimiti kao poseban zvuk u nekom od praznih prostora sto imas.
Potrebno je da napravis DX 11 FIX zvuk i DX 11 Terca zvuk.
Fix pravis tako sto na opciju Sound i nadjes taj prvi lead zvuk koji ce ti biti, znaci u ovom slucaju DX 11, ides na MENU - PITCH i kliknes na FIXED SCALE. Ako imas vise osciliatora, moras na svaki osciliator posebno kliknuti i isto zakaciti FIXED SCALE, ovo nesmijes zaboraviti jer ti nece jednako raditi. Kad si to uradio onda snimis tu boju na prazno mjesto gdje imas kao DX 11 FIX, i to ti je prvi glas ili vodeci ton.
Druga stvar je da promjenis tonalitet u transpose na originalnom dx 11 zvuku, znaci opet isto ides na SOUND izaberes DX 11 i onda u Basic - OSC Basic i u Transose stavis +4, znaci opet isti fazon sa osciliatorima, na svakom osciliatoru moras uradit isto inace nece to bit to. Kad zavrsis to sve snimis taj zvuk pod DX 11 Terca.
Bitna stvar je da ove iste zvukove DX 11 FIX i DX 11 Terca koristis i za molsku i za dursku tercu, znaci nema mjenjanja, samo se scala mjenja.
Ako hoces da imas 3 zvuka, dva vodeca lead zvuka i jednu tercu odna napravis dvije boje koje su FIX, a mozes i sa jednom kako god.
Znaci sto se pripreme tice to je to, sada uzmes neki performance, nebitno koji, samo da ima fine efekte i sve sredjeno i u taj performance ubacis na UP1 DX 11 FIX a na UP2 DX 11 Terca, UP3 stavis na MUTE ako ga neces koristit, ako si napravio jos jednu boju za fix ili tercu stavis je na UP3.
E sad, user scale, imas dursku i imas molsku.
Slike sam postavio ovdje da ne pisem ovdje sad koji je koji ton, samo pogledaj sliku i to ti je to, jedna je molska jedna durska.
Znaci na toj performansi kad si vec izabrao boje koje si modifikovao, ides na SUB SCALE(vidis na slici gdje je) i izaberes USER SCALE i Akord/Tonalitet koji hoces, na primjeru su Edur i Amol, napravis ove dvije i kako mjenjas za ostale je samo mjenjas tonalitet/akord u user scale koji hoces, znaci ako hoces A, D, G, B itd. i snimas svaku performansu po imenu kao npr. DX11 Edur, DX11 Amol itd.
I DA, ove terce rade perfektno i ako koristite TRANSPOSE funkciju, sto je super, znaci slobodno napravis recimo tercu iz Edur i transpose na Gdur ako hoces na klavijaturi svira ko bombona.
To je to, radi ko sat, ako imas pitanja javi se.
Svaka cast na ovome... Vrhunski objasnjeno, terce rade kao sat... Probao sam na svome Korgu Pa1000... tesko naci nekoga tko hoce da objasni... Svaka cast tebi!!!! Zivio ti meni 105 pa opet.. ;)
mirza_king
21.06.2019, 23:01
Hvala ti. Nisam bio na forumu dugo, tek sad vidje poruku hehehe.
najtacnije su DK terce ,,,, ,ali nema transpoze
NasaTema
14.11.2019, 12:04
ili u Sound edit ili u Performance....dva nacina postoje
Druze, ke mozes li ovaa da go napravis na video i da go postavis na youtube. Ke imas mnogu gledanost, a na site nas ke ni bide mnogu pojasno :)
Dodato:
I ja sam uradio preko drum kita i nisu lose, al ne mogu da sednem fino pa da to maksimalno sredim ne da mi se. onako uradio a d e g c moll u par boja i zadovoljan.
To je mnogo posla... na svih 60 dirke da stavis sempl. Dirka po dirka. Alal ti vera.
mirza_king
15.02.2021, 16:05
Druze, ke mozes li ovaa da go napravis na video i da go postavis na youtube. Ke imas mnogu gledanost, a na site nas ke ni bide mnogu pojasno :)
Dodato:
To je mnogo posla... na svih 60 dirke da stavis sempl. Dirka po dirka. Alal ti vera.
Evo ti video druze https://youtu.be/FGV0UWJmiZE
daksica900
07.04.2021, 15:58
Evo ti video druze https://youtu.be/FGV0UWJmiZE
Ovo je odlicno, hvala ti!!
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.