PDA

Pokaži Full Verziju : tehnika sviranja prijelaza


Marko
16.02.2006, 15:57
Evo otvorio sam novu diskusiju da bi se pomoglo svim onima koji nisu jako dobri
pri sviranju prijelaza te bih molio sve iskusnije da malo objasnjuju kako dobro
odsvirati prijelaze. !!
i sve te majstorske tehnike

primjer: kad prelazimo iz dura u dur (c-dur-g-dur), iz dura u mol. - kako svirati
basove , a kako tipke(dirke).
-te zelim da se malo objasni kako svirati basove pri ritmu 2/4, 7/8, i svim tim
narodnjackim ritmovima.

Zahvaljujem i nadam se da cete pomoci!!!

marco
17.02.2006, 04:08
Ima vec jedna slicna tema gde sam kucao,neko je pitao za cigansku pratnju.Pa da ne bih kucao opet pogledaj to.
za ovo sto si pitao dur-dur naprimer C u G u levoj ruci sviras C,desna C dur,pa onda leva D,desna D dur,pa leva Fis,a desna D7, onda leva G,desna G dur,pa onda leva H,desna G7,i tako u krug po potrebi.Na osnovu ovog se orijentisi za ostale akorde.Postoji tu jos mnogo sablona,o kojima sam koliko sam mogao pisao u ovoj temi sto sam ti rekao.Procitaj to.
Za vezbu ti je najbolje da skines Vanbasco's karaoke player,i onda ucitas neko kolo,ili nekih 7-8 ili sta vec hoces,i iskljucis instrumente koji ti ne trebaju (sve ostalo sem bas i kontre) i onda na ekranu na virtualnoj klavijaturi gledas sta je odsvirano i kako se svira.Prelaze u basu mozes da radis kako ti je volja.Hromatiku na dole ili gore,duplo odsviran bas ili kontra,...Naravno bitno je da se u klapa sa akordom koji si uhvatio u desnoj ruci.

kreso
17.02.2006, 10:05
Baš tako !

Ja iako imam završenu muzičku školu za harmoniku, vjerujte mi nikad, ali baš nikad ne sviram po standardnim shemama nego na uho. Znaći potrudi se da što bolje uvježbaš sluh. Kad čuješ pjesmu vježbaj pogađanje dura iz kojeg se izvodi. Kad 90 % pjesama od prve pogodiš iz kojeg idu dura, tada više nečeš imati niti problema s prjelazima na basovima, jer češ već toliko izvježbati hvatove da će ti biti svjedno očeš li prijelaz odraditi s pomočnim basovima (1. red na harmonici) ili s osnovnim durskim preko sedmica (4. red).
Prvi red basova na harmovici su pomočni basovi
Drugi red su osnovni basovi
Treči red su molski basovi
Četvrti red su ti septimi ili sedmice itd.

Da sad ne pišem romane prjelazi se mogu basovima u više varijanti odsvirati da je točno i da su na mjestu.

Pozdrav

cevap
17.02.2006, 11:07
Kreso jel ti svirsh samo durske pjesme? :lol:

kreso
17.02.2006, 13:52
Ne ! Zašto tako misliš ?
Gotovo 90 % pjesama u sebi sadži molove. I pogotovo mislim da nema narodnjaka koji ne koristi "puni" prijelaz kao npr iz C dura ideš preko E7 na Am i Dm.
Mislim da razumiješ što mislim reč. Ja nikad ne kažem pjesma počinje iz Am i ili npr. Em. Nego kažem C ili G. Ako si muzičar tada trebaš znati da su npr u C duru molski hvatovi Am i Dm, sedmica je na E. Ako sviraš iz G dura tada su Em i Am, a sedmica je na H. Nema tu filozofije.

Gotovo sve pjesme sviram po sluhu i to štima na dlaku, no ima situacija gdsje odsviram prijelaz da me hebeš u tom momentu i pitaš što sam u tom trenutku stisno (mislim kao se zove akord) ne znam 8)

Ali ono što tebe muči je sigurno pitanje dali lijevom basiram kontru na klavijaturi. Odgovor je NE !. Iako znam, slabo vježbam. Kad sviram s aranžerom ljevom imam isprogramiran tepih i držim samo akord, dok desnom soliram. Kod mene se ne prakticira stil sviranja da lijevom rukom sviraš bas kontru.

Sve ti je to stvar navike i prakse. Znam da u određenim pjesmama i stilovima koristiš gotovo identične prelaze. Pogotovo kad u sebi imam par piva i kad se opustim, ma piči brate ko te pita. :lol:
Uopće ne razmišljam. Meni ti to dođe kao relaksacija. Ne mislim o ničemu drugom, nego kako što bolje zabaviti ljude. I siguran sam da dobro radim i da ne griješim. Dobro, nisam profesionalac i zna se desiti da na bržoj stvari stisnem duplo tipku do one koje trebam (hebi ga kad imam prste ko kobasice). No samo vježbanjem i stalnim nastupom stječeš sigurnost u sebe, kolege iz benda i ja barem zadnjih 10-tak godina odrađujem gaže rutinski, čist po šabloni. Uigrani smo tim i takoreči znamo tko šta misli u određenom trenutku. Basista i gitarista su novi, ali brzo su se uklopili.
Vjeruj mi prijatelju meni je to čisto jednostavno, bez naprezanja. Čak i kod nove stvari rijetko da gubim više od 5 minuta da je savladam. Dosta mi je da je jednom čujem, da odredim dur-mol i to je to. Bez puno mudrosti. Barem tako prakticiram kod narodnjaka i zabavnjaka. Ali ima pjesama (pogotovo rokerskih) u kojima mi jednostavne sheme nikako ne idu u uho i ne gotivim ih, pogotovo ako ih ne sviram dulje vrijeme. zaborave se. Često mi kolege iz benda kažu da kad se previše zaigram s klavijaturom da znam jednostavni zabavnjak odsvirat na klaviru kao da sviram harmoniku :lol: :lol: :lol:
E onda je lom. Naravno, spase i oni situaciju tako da prihvate igru pa napravimo simpatičnu sprdačinu od pjesme. Pokušaj neku starogradsku pjesmu odsvirat u arabskom stilu ili kontra od toga kao jazz pjesmu. Mogu ti reč da raja voli takove zahebancije i da to dobro prihvača jel im je to nešto novo :wink:

cevap
18.02.2006, 01:12
Kresho, kresjo, ja te malo zezam a ti meni pishes roman :lol:

Znam ja to sve sto ti prichash, ali nije dovoljno samo reci C ili G, i kad je pjesma iz mola ili iz dura, vjeruj mi takav je moj pjevach i zna biti problema. Recimo ja nikad pjesmu nisam chuo, kaze on meni G, i ja njemu sprzim neki forshpil iz G dura, izmislim, a on pochne pjesmu pjevat iz gmola, e vidish ne ide da ga jebesh nikako! :wink:

kreso
20.02.2006, 10:50
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ma znam ja što želiš reči.
I u mom bendu su tražili da im tako govorim ali ih ne fermam ni 5 %. Ti moraš znati koji su molovi u pjesmi. Primjerice mi sviramo pjesmu "Tebi moja mazo" iz B dura tj kako ti kažeš iz G.- mola, ali foršpil i refren počinju sa C-molom. I što će mi onda ispasti. Odsvirat će mi čitavu pjesmu u Es-u ili Dis duru :lol:
Stoga prakticiram da svaki svirač u bendu mora znati koja pjesma ide iz kojeg dura-mola. Barem za prvih 200 pjesama aktualnog repertoara. Ako neznaš, pitaj kolegu do ili mene, ja ću ti reč. Ako ne znaš hvatove, zapiši si tekst, pa iznad akorde. Ako ti ni to ne pomogne, hvala lijepo, potraži si drugi bend. Ja često idem s pjesme na pjesmu bez stajanja, i ako me ne loviš jao si ga tebi 8)

defs
20.02.2006, 18:56
krešo u kojem bendu sviraš, svirao kad na RADIO MARTINU? Još jedno pitanje; jel treba gitarista baš mora svirati elektricnu gitaru ili je dobra i akustična koja ima pick up? Ja mislim da trebala bi biti električna zbog mikrofonije!

kreso
21.02.2006, 16:42
Defs, ime mog benda ti neče ništa reč, jer je promjenjeno prije godinu dana.
Prije bi ti bio poznatiji stari naziv benda tj. "REMY" koji se ugasio raspadom benda. Iz stare grupe smo dvojica od petorke tako da nije fer da koristimo i dalje staro ime.

Bili smo na Martinskom festivalu 2 X puta. I na radio stanicama zagrebačke županije smo dosta gostovali. U projektu nam je izrada solo albuma s autorskim pjesmama. No projekt je dosta skup i doči će nas oko 6 - 7.000 Eur-a s završnom promocijom. Na CD-u će biti 12-13 pjesama, pa kad će bit gotov čut će se za nas ne samo u Hr-u već i šire. U to sam stvarno uvjeren jer radi se o dobrom materijalu. Ne bih sad htio unaprijed napuhavati da se nešto ne izjalovi, ali u igri su najmanje 3 hita koji će se sigurno vrtjeti na stanicama.


Što se tiće gitare u bendu preferiram električnu gitaru. Naravno, procesor je uz nju obavezan i mora biti dobro isprogramiran. Može proči i obična gitara ozvučena s pick - upovima, ali ne za sve tipove muzike. Kad se svira rock, zabavnjak, pa i narodnjak, nema te solo ozvučene gitare koja će zvučat isto kao električna pa da je baš Takamine od 3.500 Eur-a. Moj gitarista ima na stageu 3 gitare na stalku i 2 procesora. Svaka gitara mu je za određeni tip muzike.

mikikg
31.03.2006, 21:36
sve u svemu,bitno je zatvoriti kvartni krug..

cole
03.06.2006, 17:30
Kresho, kresjo, ja te malo zezam a ti meni pishes roman :lol:

Znam ja to sve sto ti prichash, ali nije dovoljno samo reci C ili G, i kad je pjesma iz mola ili iz dura, vjeruj mi takav je moj pjevach i zna biti problema. Recimo ja nikad pjesmu nisam chuo, kaze on meni G, i ja njemu sprzim neki forshpil iz G dura, izmislim, a on pochne pjesmu pjevat iz gmola, e vidish ne ide da ga jebesh nikako! :wink:
Cekaj malo kad sviras harmonilku ko ti pa kaze C dur ili mol
samo vrhunski pevaci se okrenu i kazu akord i skracenicu naziva za pesmu.Svi ostali pevaci kazu koja pesma auomatski znas dal je mol ili dur.

kreso
26.06.2006, 09:47
E Cole nisi u pravu.

Vrhunski pjevač će puno lakše neku pjesmu odsvirati iz više durova/molova nego obični kafanski pjevač.

Zar ti pjesmu kad je "skineš" sviraš i pjevaš u orginalu ???
Ja sa svojim bendom skinem pjesmu u orginalu, a potom je sviramu u duru/molu koji najbolje paše za pjevačku tercu, tj. da je može otpjevati leed vokal, potom terca ili 1. back vokal i zatim 2. glas, a da ne pričam da ima pjesama gdje idemo live i peteroglasno čak i s falsetom. Tako treba svirati pjesme. Solo dionicu naglasi instrument (harmoniku) ili leed sound da se čuje, a u pjevačkoj dionici se stišaj, i prati pjevača tako da njegov glas dođe do izražaja. Najgore mi je kad pjevač umire za mikrafonom, a harmonikaš ga svojim nadglasavanjem ubija u pojam i želi raji dokazati kako je on glavna faca na stageu.

Možeš u bendu imat vrhunskog pjevača, ali rijetko se bend pokorava njemu, nego on bendu. Nema vajde od samo jednog glasa na stageu. Ipak je bolje kad se slože kroz pjesmu bar 2-3 prateća glasa na leed vokal.

Samo kad pratiš neku estradnu zvijezdu, tada se bend pokorava njegovim željama tj durovima/molovima, ali taj pjevać u 100 % slučajeva ima i svoje prateće back vokale, ili ako ih nema uvježbava nastup s pratečim bendom barem jedno mjesec dana prije svirke.

Toliko od mene, a ti sviraj i pjevaj dalje iz orginala. Tako češ najviše 2-3 pjevaća moć u orginal dur/molu odpjevat.

DrSpeed
26.06.2006, 11:38
ja to godinama pokusavam da objasnim nekim "muzicarima" da smo na bini tim a ne pojedinci i da je bitno da se sve lepo uklopi, pa i ako neko nije tehnicki potkovan ako se lepo usklade elementi svirke to se i ne primecuje toliko. Odnos snaga instrumenata i vokala je najznacajniji deo svirke...