PDA

Pokaži Full Verziju : koju harmoniku ......


toma
09.01.2006, 21:19
postavit cu jedno pitanje u ime jednog mog dobrog kolege
on ima sina koji ima 14 god. koji se je stvrano zagrijao za sviranje harmonike.
s obzirom da sam ja imao srecu i kada sam pocinjao svirat dobio sam Dallape
pa nemam iskustva sa drugim harmonikama.s obzirom da mu sin tek pocinje nebi htio kupiti neku bolju harmoniku tipa dallape ili guerrini a i bas ne raspolaze sa puno navaca.
naveo mi je tri harmonike (royal standard,hohner,weltmeister)
moze li mi netko reci koja bi bila najbolja od ove tri jer ja stvarno nemam nikakva iskustva sa ovim markama

UNAPRED HVALA

kreso
10.01.2006, 10:37
Pozdrav Toma !

Kao dugogodišnji harmonikaš probat ću ti dati savjet, samo pazi, jer odabir harmonike je stvar osobnog ukusa. Naravno da Guerrini i Dallape harmonike spadaju u sam vrh po cijeni i kvaliteti, no ima i boljih i skupljih kao npr. Setimio Soprani Artist VI, Beltuna Balkan Star, Hohner Gola, Serenellini, Sonola, Pigini ... U biti sve su tu negdje, neke su i izvedenice slavnih Guerrinki i Dallapa. Čak sam i mišljenja da će polemika koja je bolja Guerrini ili Dallapa trajati vječno :lol:
Ja sviram Dallapu, a opet bih htio Guerrinku President Oro. No vjerojatno kad bih je i imao, patio bih za Dallapom 8) . Ježi ga, ali što je dobro, to je dobro i uho ne možeš nikako prevariti.
Hochner Gola i Setimio Soprani Artist VI su unikatni primjerci, i koštaju astronomski puno.
Probao sam dole navedene harmonike (Hochner, Royal Standard i Weltmeister). Od navedenog trojca Royal Standard je najjeftinija ali i najlošija. Nešto malo skuplja je Weltmaeisterica, no dosta je bolja od Royalke, pogotovo Cantus serija je dosta ugodna za uho. Najbolja od navedenog trojca je svakako Hochnerica, koja malo zaostaje po cijeni i kvalitetu za talijanskim harmonikama, a nekle su čak i bolje od talijanki. Gledaj svakako da uzme minimum četveroglasnu harmoniku s kabinom, 120 basova, minimum 9+3 registra. No Hochnerica s kabinom je par stotina eura jeftinija od Dallape ili Guerrinke i onda je bolje malo stegnuti novčanik pa kupiti talijanku.
Važno je istaći da su ovo harmonike više za zapadnjački dio Europe, pogodnije za valcere, drmeše i polke, makar ima među njima i iznimaka, pogotovo kod Hochnerica.
Od jeftinih, početničkih modela imaš još Horch, Deliciu, Melodiju i sl. "creva", no sve je to goooodddinnnamaaa daleko od jedne Guerrinke i Dallape, a da ne pričam o jačim talijankama. O jednom Zupanu ne možeš razmišljati jer je totalno neupotrebljiv za narodnjake iako izvrsno zvući.
Osobno sviram na Dallapu Supermaestro i Cagnonni Anconu 720. Ova zadnja je noviji model harmonike i po boji glasova i rasporedu registara je nešto kao mix Dallape i Paolo Sopranke, ali meni se strašno sviđa jer ima tonove pogodne za sviranje svih narodnjaka s prostora exYu, znaći od Slovenije pa do Makedonije. Takovih mixeva harmonike možeš naći za mele pare u italiji, a radi se o vrlokvalitetnim primjercima, klase Dallape ili Guerrinke za 30 % - 40 % nižu cijenu. Caka je u tome, što nemaju zvučno ime.
Kvalitetna je i Paolo Soprani i cijena joj je al pari s Hochnericom, a čak je i pogodnija za narodnjačku glazbu.

Eto, toliko od mene. Nadam se da sam ti pomogo barem malo. Ali ako češ svirati narodnjake, bježi od "švabica" jer iako su solidne, nije to to. Mislim da razumiješ što hoću reč.

Uživaj !

kreso
10.01.2006, 10:49
Da, i još nešto ... :lol:
zaboravio sam napisati da je kvalitet izrade pojedine harmonike jako važan. Već na prvi pogled možeš prepoznati kvalitet. No imaš modela koji su okičeni Swarovski kristalima ko Božično drvce, a qurcu ne vrijede :lol: :lol:
Pored broja registara, višeglasnih tonova, kabine, kvalitetno rađenog mjeha jedna od najbitnijih stvari na harmonici je svakako "PLITKOST" tipke. Što je ona stabilnija, brža i plića to je harmonika bolja. Znaći da se tipka brzo vraća, da je štimana da brzo lovi ton i da je stabilno ugrađena u oktavu, tj da s godinama upotrebe ne pleše (ovo ti je jako izraženo na Royalkama i Weltmaeistricama). Isprobaj sve registre, basoni moraju biti meki i topli, picolo reski itih, ali opet milozvučan i "prodoran", master registar ili 4-glasni ili 5-glasni jasan, a ne mutan. Pogotovo solo registri ne smiju nigdje da fercaju, jer štelanje tonova i obrada fasena na kvalitetnim primjercima je užasno skupa. Vidi dali harmonika ima kartonski mjeh (što ne valja), u kakvom su stanju kutevi na mjehu, remeni također moraju biti kožni, obloženi filsom ...
Ma ima tu mali milijun trikova za provjeru harmonike, no ovi navedeni su najbitniji.
Također probaj savki ton. Tipke moraju biti iste visine, razmak između njih na dlaku isti.

Za sad toliko, ako se još nečega sjetiti navest ću.

Pozdrav

toma
10.01.2006, 17:56
krešo
hvala na pomoći
osobno sviram dallape organtone 120 b
danas sam imao priliku da prvi put
probam royal standard 120b,
tipke odnosno klavijatura je prava katastrofa,
ima jako tešku dirku i dosta je duboka
i zvuk je prilično loš
mislim kad bi svirao neku malo bržu pjesmu da bi si polomio prste
zato sam rekao kolegi da skupi malo više love pa da kupi nešto bolje
i onda će bit miran duže vreme

OVIM PUTEM POZDRAVLJAM SVE ČLANOVE OVOG FORUMA

toma
10.01.2006, 18:09
bok krešo
imam još jedno pitanje za tebe
jesi li možda kada svirao weltmeister cantus IV,
ako jesi mozes li mi reći kakvo su joj tipke?

moj kolega ima taman love za tu harmoniku
i ja sam je cuo na jednoj snimki i mislim da je zvuk solidan


POZDRAV

kreso
11.01.2006, 09:59
Bok Toma !

Weltmaeister Cantus IV je kako si reko solidna harmonika. Ima reskiji ton i daleko je po zvučnosti od jedne Dallape i Guerrinia. No za te pare bih radje preporučio jednu Paolo Soprani harmoniku. Barem prema nekim mojim statistikama i pokazateljima u oglasnicima je skiplja jedva 100 - 150 eur-a a razlika je nebo i zemlja. Weltmeisterica kao i sve njemačke i quazi njemačke harmonike imaju dublji štim tipaka tako da je na svima odsvirati neko brže kolo ili drmeš samoubojstvo za prste.

A da bi ti neki majstor poplitio tipke, vjeruj mi da će u najboljem slučaju ako i supije da to dobro i uradi masno i naplatiti, jer se plićenjem štima tipaka na harmonici da itekako razhebati ravnina oktava (u fizičkom pogledu).

Ako su Dallape i Guerrini Mercedes i BMW među harmonikama, ostale talijanke Pasat ili Audi, tada ti je jedna Weltmaeisterica nešto ala Opel Astra ili Ford Focus. Znaš što mislim reći. Dobre su, solidne ali nisu baš trajne i za prevelika očekivanja. Ako imam para ja rađe vozim mečku ili bemburu :lol:
Neka mi kolege s foruma ne zamjere zbog ovakvog tipa usporedbe, ipak smo mi muzičari a ne vozači.
Ja ti još uvijek rađe preporučam da neka prijatelj sačeka još mjesec dva i onda kupi bolju i kvalitetniju harmoniku (kad prištedi lovu), nego da sad kupi Weltmaeistericu, jer poslje se takovih harmonika teško rješavaš (prodaješ). A što će ti kući bezveze stajan i skupljat prašinu kad danas sutra kupiš bolju harmoniku. Dallapa je Dallapa. Ona je uvijek koštala par somića eura i uvijek će toliko vrijedit, dok je kod njemačkih harmonika priča drugačija (čast izuzecima). Weltmaeister Cantus IV je harmonika više pogodnija za hrvatsko i slovensko podneblje (Polke, Valcere, i sl. narodnjake koji obitavaju u tim krajevima). Može još proć u Posavini, ali u Srbiji i srednjoj BIH nema šanse. Jednostzavno tonovi su joj preloši za narodnjake s navedenih prostora.
Sve ovisi koji tip muzike će prijatelj svirati. Ne bih osobno htio da se čovjek razočara.

Pozdrav

toma
11.01.2006, 13:39
imam jos jedno pitanje za tebe i obečavam te te vise necu dušiti

jeli na harmoniki PAOLO SOPRANI tipka pitka i jeli pogodna za narodnjake?

POZDRAV

kreso
11.01.2006, 13:56
Ma pitaj Toma koliko hočeš, zato smo tu da jedan drugome pomognemo :lol: :lol: :lol:

Paolo Soprani ima plitki štim, dobra je talijanka i malo je lošija tonski od Dallape i Guerrinke. Ima vrlo dobre čak odlične registre. Ako nabasaš na minimum četveroglasnu kabinku, odmah uzimaj. Malo je lošija od Dallape. Stvarno nijansu. Ipak je obitelj Soprani dala jednu od najboljih harmonika na svijetu Setimio Soprani Artist VI. Paolo I Setimio Soprani su isti brend, samo stvar je u ponudi harmonika za posebnu klijantelu (Setimio, koji se btw više ne proizvodi) i za široku masu.
Harmonika je dobra za narodnjake i za prvu ruku bit ćeš njome jako zadovoljan, a i držat će dosta dugo i kvalitetom u trajnošću i u i cijeni i danas sutra ćeš je lako utopiti i zamjeniti za Dallapu ili Guerrinku, ali naravno uz nadoplatu.
Za početnike je dušu dala.