PDA

Pokaži Full Verziju : Tezga u drugoj državi - ATA CARNET

jeftabgd
18.07.2008, 14:17
Da li je neko skoro prelazio iz Srbije u Republiku Srpsku?Zanima me da li mogu da predjem sa licnom kartom?Da li za instrumente treba nesto vise od papira osim da se popuni na granici onaj formular standardni posto sam cuo za neki ata karnet(ako se uopste tako kaze),i za neke privremene izvozne dozvole i sl.Unapred zahvalan za svaku informaciju.Jeftabgd.

kreso
18.07.2008, 14:46
U bilo kojoj zemlji svijeta ako prevoziš instrumente i muzičku opremu preko granice moraš izvaditi i posjedovati ATA-CARNET. Izdaje ti ga Državna gospodarska komora. Ujedno taj ATA- CARNET ti je kao pasoš za instrumente i služi ti kao osiguranje od krađe i dokazni materijal za naplatu štete (ako ti tko polomi il ošteti opremu).
U ATA CARNET unosiš podatke za svu opremu koju imaš (koju češ voziti preko granice i koju nečeš), jer ti vredi godinu dana od izdavanja. U ATA-CARNET obavezno unesi vrijednost (trenutnu) opreme, il ako hočeš stavi vrijednost potpuno nove opreme, samo pazi plačaš taksu vrijednosti 7% (kod mene u HR) od navedenog cjelokupnog iznosa na ATA Carnetu. Ako upišeš 2-3 kljave, harmoniku, powermikser, zvučne kutije, stalci, monitori, qrac-palac da izvineš to ti je za čas preko 15.000 € (ako imaš malo kvalitetniju robu) i to ti ispada odmah taksa (za izdavanje ATA-CARNETA) u iznosu od 1.000 € :-O (barem bi tolko izašlo kod mene u HR - 7 % od ukupne ili procjenjene vrijednosti).
Nemoj mislit da izmuljaš komoru jer imaju tablice vrijednosti instrumenata i opreme i prate zbivanja i cijene na tržištu.
Drugačije nečeš moč preč granicu bez plaćanja carine.

DinO74
18.07.2008, 14:51
Znam iz ličnog iskustva da sam muku mučio pri prelasku granice sa Hrvatskom. Tražili su taj ata karnet a Bosna i Hercegovina uopšte nije potpisnica toga niti je to postojalo prije neke 4 godina. Sada možda i ima. Uvijek možeš iznjeti instrumente na potvrdu kao privremeni izvoz ili uvoz stvari koju će ti ovjeriti na granici ili da ti upišu u pasoš stvari koje su veće vrijednosti. Mislim da tako možeš prenijeti robu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

kreso
18.07.2008, 14:56
@ Din074

prijatelju, možeš ti na papir uvest kljavu-dve, al komplet razglas i opremu JOK !
Zahebavat će te do bola, jer ti nitko neće garantirat za oštečenja, krađe i sl probleme koje bi mogo imat. Primjerice policajac ti u Njemačkoj bez ATA neče nit uzet zapisnik za krađu klave. Jer ti možeš reč da su ti drpili Pa2X, a sviro si na npr prastari M1. Kontaš ?
Ovako izvadiš ATA, vrijedi ti godinu dana i putuješ gdje hočeš po svijetu. Sviraš bez brige, ako ti tko šta ošteti, lijepo naplatiš osiguranje, imaš dokaz i nemaš sekirancije.
Nekad sam (dok se je plaćala carina) tako smuljo, izveo van KORG X3, prodo ga i uvezo N364 bez carine. Slični su, moja nigdje ne piše, a carniku je bitno da otraga piše KORG :lol:.

DinO74
18.07.2008, 15:03
Hehehhe...znam za to krešo. Sviro sam u zagrebu i okolini duže od 4 godin i svaki vikend smo prelazili granicu. Razglas nismo vukli jer su nas jednom vratili sa granice nazad pa smo ga iznajmljivali u HR. Uvijek mi je bilo prijavljeno > klavijature marke Korg - komada hehehehe :) A što se tiče ATA CARNETA, čini mi se da BiH još uvijek nije potpisnica.

DinO74
18.07.2008, 15:06
Čak sam jednom htio ponjeti odavdje neku bezveze neispravnu klavijaturu i na njoj napisati KORG jer sam htio kupiti u Zagrebu T3 pa bi ovaj lažnjak bacio u smeće :) Cirkus je na granici, znam to jer sam juče dovozio robu iz Vukovara za firmu...ma ko da te ko gleda brate sta ti je u pickapu ali znaju i da pregledaju u detalje ...

kreso
18.07.2008, 15:49
Tak smo mi jednom mahebali na slovenskoj granici. Kao prvo imali smo prvo jednu svadbu i potom za 2-3 dana odmah gažu za doček nove i normalno trebalo je vuć foul razglas i instrumente na struju i za "suho" ;)
Mi izvadili ATA karnet, smanjili vrijednost opreme do bola samo da čim manju platimo taksu (opet je ispalo tada 1.600 DM) i dolazimo na granicu kad carinik mulac od prve se gledajući ATA karnet zapikne na violinu.
Pazi ovo : godina proizvodnje 1895, vrijednost 400 DM, marka No NAME :lol:
Ovaj odmah preturaj auto da vidi on tog Stradivarija. Ono "kako može violina starija od 100 godina vrijedit samo 400 DM ?". E, ono lom, popišali smo se od smijeha kad ju je izvadio van iz auta i vido u kakvom je jadnom stanju.
A ja napiso za tada ganz novi Trinity koji je košto oko 3.200 DM, vrijednost 1.200 DM u ATA. Nije nit trepno da je vidi, ko da je viđa svaki dan. A tada ako ih je bilo u cijeloj Hrvatskoj 10 komada, puno sam reko.
I da, za harmoniku me je pilao da kako sam napiso da Dallape vrijedi samo 500 DM kad je njegov rođak dao skoro novi OPEL Kadet za nju 1 za 1. :rolleyes:
Jebi ga, došlo mi je da mu kažem da neka malo bolje pogleda, možda je radijator :lol:

vladan.pro
18.07.2008, 18:44
Proletos sam isao sa bendom na tezgu u Banja Luku,i posto je to bio samo jedan vikend nismo vadili ata carnet.Kada smo dosli na srpski prelaz popisali smo instrumente koje nosimo i overili na carinskom prelazu(razglas nismo nosili).Kada smo dosli na Bosanski prelaz nisu hteli ni da cuju za taj papir,navodno se nemoze preci bez ata carnet-a.Posle pola sata prepucavanja smo presli tako sto sam mu dao ispod ruke 20e.E sad to je moje iskustvo pa razmislite!Prelazio sam i kroz Hrvatsku ali nemoze bez ata-carnet-a!

Malimuzicar
18.07.2008, 20:06
Posto idem na godisnji iduce nedelje u Bosnu a mali ima zelju da ponese klavijature sta bi mi vi preporucili gdje se dobiva taj ATA CARNET kroz zemlju tranzit ili u nasem slucaju Njemacka jeli postoji neko drugo privatno osiguranje za takve stvari .Pozdrav

yu-midi
18.07.2008, 20:44
Znam dosta muzicara sto nose klavijature dole kada podju na odmor.
Ako si kupio klavijature u Njemackoj i imas racun dovoljno je samo da prijavis na granici...

pozz..
Miodrag

Burli
18.07.2008, 21:51
@jeftabgd ovako otprilike stvari stoje što se tiče graničnih prelaza iz Srbije u Republiku Srpsku: Raču, Šepak i Karakaj zaobiđi u širokom luku!!!
Naime sve ti zavisi od carinika na kojeg ćeš naići, dešavalo mi se da me hoće vratiti u moju najbližu carinsku ispostavu da bih eto carinio opremu jer kako mi je stručno objasnio:"to je isto kao da prevoziš šleper građe(balvana)"...:rolleyes:
Nekad zimus nam je na Rači stariji(iskusniji) carinik objašnjavao kako BiH još uvijek nema taj Ata Karnet i da je sve stvar njihove dobre volje hoće li te pustiti i koliko će te to koštati(čitaj MITO)...:mad:

E sad postavlja se pitanje gdje preći granicu?!
Odgovor je kratak-jasan Dobrun!!!
Tamo ćeš proći bez problema, daju ti formular na kojem popišeš opremu(koju čak i ne gledaju), ovjere i prilikom povratka im taj isti papir ostaviš.

Znači kad kreneš iz BGD-a ideš Ibarskom, pa Čačak, Požega, Užice, svratiš kod Kuste u etno selo i odmah poslije je granica...;)

svirko
18.07.2008, 22:52
Šta se tiče ATA-CARNET-a,

ja imam jedno pomalo loše iskustvo, naime sve smo mi to lijepo izvadili, popisali opremu, čak po koferima šta je u kojem, hvala Bogu, i na ulazu i na izlazu iz Slovenije, i naši i njihovi su nas pretepali do boli, ali baš svaki put. Uredno smo mi odradili gažu u Sloveniji, ja od zafrkancije sačuvo te papire, ono, kao za uspomenu, da bi nakon godinu dana iz naše gospodarske komore stiglo da moramo platit cca 3000Eura carine, jel smo instrumenta uvezli iz Slovenije u Hrvatsku!!!
Al sreća pa sam ja te papire koje sam ostavio, odnesao na carinu, pa u komru, pa opet na carinu i komoru, hebote, sto čuda oko toga~X(

Pozdrav

jeftabgd
24.07.2008, 00:33
Valjda cemo i mi ex-Yugosloveni jednog dana prelaziti drzavne prelaze bez carinika i kontrola.Na sav nas poprilicno jadan zivot(u odnosu na zapadnu evropu),samo nam jos fali da nas drndaju korumpirani carinici.

jeftabgd
04.08.2008, 22:15
Samo da vas obavestim da sam prelazio iz Srbije u Republiku Srpsku na prelazu Dobrun izmedju Uzica i Visegrada,na licnu kartu i da nije bilo nikakvih problema.Nosili smo samo svoje instrumente(ne i razglas),pa ni sa tim nije bilo nikakvih problema.Dobili smo onu klasicnu potvrdu koju niko nije ni pogledao kad smo se vracali,a imali smo i gitaristu i gitaru viska.BiH,definitivni nije potpisnik tog sporazuma i ne treba Ata karnet.poz.Jeftabgd.

bokibg8
04.08.2008, 23:02
ja sam pre metar dana na raci morao da dam 30jevreja bosketu na prelzu, imao sam dve klavijature....... spremi ti braticu 20,30 jura i prolazis sigurno.............

Burli
05.08.2008, 00:40
Pročitajte moj prethodni post i biće Vam sve jasno bar što se tiče graničnih prelaza između Srbije i R.S.

milanche007
05.08.2008, 01:08
ja sam u maju ove godine isao u banja luku da sviram.isao sam preko hrvatske.za hrvatsku ti treba ata karnet,nas su jedva pustili bez toga,a nisu nam uzeli pare,xaxaxaxax.na gradsici kad smo ulazili u bosnu nije bilo nikakvih problema,samo smo predali spisak instrumenata i to je to.mislim da bosna jos nije potpisnica ata karneta.ja licno mislim da taj ata karnet to ima neke veze sa evropskom unijom,zato nas i cimaju na hrvatskoj granici.

ognjen-ogy
05.08.2008, 02:37
Ja sam jednom imao isto problema na granici pri prelasku u Hrvatsku, došli na granicu kaže ATA KARNET .... :-O , nemam pojma šta je to uopšte .... Nema trika da nas puste .... svatovi čekaju, a mi se jebemo sa carinicima .... Vratili nas hladno i kaže, ako pokušate da pređete nekako drugačije kazniću vas i oduzeti instrumente !Šta sad majko moja ???!!!!

Mi kod nekog prijatelja koji živi tu kod granice, kaže hajde da probamo !Ode lola do njega tamo čeakmo mi kao miševi se skupili kad eto ti ga vraća se kaže iskupite 200 kuna i prolazite haha .... a pre pola sata " SAMO PREKO MENE MRTVOG " hahaha .... te mi lepo 200 kuna i prođosmo ko iz šale još nam se smeška i maše kad smo prelazili .... Pa majka te jebala dokle je to došlo :mad:

zsimonovic
30.11.2009, 18:48
Kolege,moze li mi neko reci da li je potreban Ata karnet za prelazak iz Srbije u Bosnu sa klavijaturom i stalkom i kako ide sa tim?Hvala!

Vule
30.11.2009, 18:51
U Google-u ukucaj pojam "ATA KARNET SRBIJA" ili "PRIVREDNA KOMORA SRBIJE" i dobices sve informacije oko ATA protokola i nacina kako se do njega dolazi.

A kratak odgovor na pitanje je TREBA i kostace te nesto vise od 4000 dinara na godinu...

Burli
30.11.2009, 22:50
U praksi ti sve zavisi na kakve carinike ćeš naići i na koji granični prelaz ideš...

BiH još uvijek nije potpisnik tog "ata karnet" ugovora i po pitanju prelaska granice se instrumentima i opremom vlada prilična konfuzija. Ja sam u ovom mjesecu 2-3 puta prelazio sa zvučnicima i harmonikom i pritom me NIKO nije ništa pitao, ni šta vozim u kolima, ni gdje idem, niti sam ja kome nešto prijavljivao...

vane1
30.11.2009, 23:27
Ovako druze...ja sam imao jedno jako lose iskustvo. Zapravo imao sam svadbu u BiH i potovarimo se ceo orkestar u kombi i na granici nam carinik kaze da mi i licni instrumenti mozemo da predjemo,znaci harmonika,klavijature... ali za opremu u sta spada samo mixeta i kutije trebamo imati ata karnet?!?!
E sad dali je to tako trebalo da bude ili ne...???
Ali se sve zavrsilo dogovorom,naravno zna se vec kako to ide...podjes sa strane i...para vrti gde burgija nece...

Vule
30.11.2009, 23:33
Alžir
Finska
Izrael
Makedonija
Portugalija
Švajcarska

Andora
Francuska
Japan
Malezija
Rumunija
Tajland

Australija
Gibraltar
Južna Afrika
Malta
Rusija
Tunis

Austrija
Grčka
Kanada
Maroko
SAD
Turska

Belgija
Holandija
Kina
Mauricijus
Senegal
Velika Britanija

Belorusija
Hong Kong
Kipar
Mongolija
Singapur
Ukrajina

Bugarska
Hrvatska
Koreja
Nemačka
Slovačka

Crna Gora
Indija
Latvija
Norveška
Slovenija

Češka
Iran
Lebanon
Novi Zeland
Srbija

Čile
Irska
Litvanija
Obala Slonovače
Španija

Danska
Island
Luksemburg
Pakistan
Šri Lanka

Estonija
Italija
Mađarska
Poljska
Švedska

Ovo je spisak zemalja potpisnika ATA protokola kopiran sa zvanicnog sajta Priv. Komore Srbija,znaci da ispravim samog sebe,ovde Bosne nema i ne vazi ATA protokol i na tu foru nemoj da dozvolis da te "rade" carinici nego lepo uradis ovako: Otkucas papir sa naslovom "SPISAK STVARI KOJE PRIVREMENO IZNOSIM IZ ZEMLJE",pa pod rednim brojevima napises i lepo serijski br. klav,dole potpis,br.lk. i kad izlazis iz Srbije trazis da ti Carinik to overi i kraj,pokazes to Bosanskim carinicima i to je to,to ti je dokaz da si uneo stvari kad se budes vracao...nema druge opcije

zsimonovic
30.11.2009, 23:43
Znaci ne treba mi taj dokument za klavijaturu i stalak ako nisu potpisnice ata karneta.Pre nekoliko godina kada sam prelazio granicu u Bosnu,svirao N.G. u V. Zvorniku i svirao na TVBN,samo smo popisali instrumente,carinik overio i kad smo se vracali to pokazali i to je to.

Vule
30.11.2009, 23:47
Tako uradi i sad...ATA karnet ti ne treba i na svako njihovo pitanje ces odgovoriti da si se informisao u PK Srbije i kraj,nemoj da te nesto vacare tamo,pozzzz

Burli
01.12.2009, 00:03
Ponesi za svaki slučaj i pasoš, jer imaju običaj da i u njega upišu šta se privremeno izvozi da bi prilikom povratka to poništili...

jeftabgd
07.12.2009, 00:34
Svakako ponesi pasos jer te fore sa licnom kartom neznam da li jos uvek prolaze.U svakom slucaju ako imas mogucnosti idi na Sepak(Loznica).Ja sam letos tamo prelazio par puta i nisu trazili nista osim da se popuni lista i da se overi a cuo sam da prave prblem na Raci.Naravno 20e u pasosu dosta pomaze.

martinez
07.12.2009, 21:53
ja sam iz hrvatske išao u bosnu
gdje ja živim u blizini granice pitao sam carinika šta mi treba za prenošenje instrumenata i razglasa rekao je ata karnet a ako nosim samo instrumente onda se samo upiše na granici šta nosiš i to je to
imao sam malo vremena nisam uspio izvadit karnet na sreću jer kad sam otišao na prelaz nekih 200 km od mjesta gdje ja živim išao sam auto putem lakše nego kroz bosnu
tamo mi carinik reče nema potrebe za ata karnetom jer bosna se ne nalazi u ata sustavu i to je bacanje novca znači što se bosne tiče
jednostavno samo popišeš robu i to je to
a budala koja je radilana carini u kostajnici mi je ispričala drugu priču i ja nisam htio voziti svoj razglas nego sam iznajmio u bosni pa od vezi pa dovezi i plati jebiga izgubio preko 100 € samo što gospodin nezna svoj poso
odo ja daleko
znači prijatelju kolega poštovani za bosnu ti nevrijedi ata karnet a sad sa srbijanske strane sneznam šta traže opet it zavisi na kakve ljude naiđeš

ja sam prošle godine svirao svadbu u bosni idem sa hrvatske strane bez problema sa bosanske carinik kaže izađite vani šta se vozi gdje ideš itd ja kažem idem svirat svadbu
a on se zasmija kaže a vi ste muzičari puni para nabaci nešto na kavu i vozi dalje pitam koliko na kavu koliko košta kava jel dosta 10 maraka ma hajde šta je za tebe deset maraka a u markama sam samo to imo veli 50 i vozi e reko nedam care pa se makar vratio izvadim sto kuna i dam is jednem u auto nisam ni pito dosta ili ne
samo mi žao što u takvim trenutcima nemam nešto da te pedere mogu snimit al jednom ću nekog i zajebaz nebio ja ja

Vule
07.12.2009, 22:12
Pre neki dan sam zvao Privrednu Komoru Srbije da pitam oko ATA karneta samo za dve klavijature pa su me uputili na Carinu...od njih sam dobio informaciju da su klavijature lične stvari i da eventualno mogu da se upišu na neki list papira i da carinik overi,ATA karnet je potreban ako se nosi cela oprema itd...

Sto posto znam da će svaki carinik na granici (bilo kojoj) da mi ispriča drugu priču ali šta je tu je...još jedan dokaz da je ova zemlja ko brod ludaka...:confused:

bokibg8
25.01.2010, 21:13
Imam ata karnet za t2 jos uvek mi vazi a skoro sam kupio t3, da li bi smeo da nosm t3 za hr. sa tim starim da li ce da me cimaju na granici sta mislite....

genijalac
25.01.2010, 21:38
Ma neče,baš carinici znaju razliku između t2 i t3 :D :D

Vaxter
25.01.2010, 21:52
Osim shto na jednom pishe 2 a na drugom 3...

genijalac
25.01.2010, 21:52
Ah sad...slichno izgledaju,a sad da če gledat mislim da ne :S

Vaxter
25.01.2010, 21:56
Cenim da carinicima vecu ulogu igra taj broj no izgled... :)

genijalac
25.01.2010, 21:59
ako su željni para...:D pregledat če svako slovo na kljavi..al nekima je bitno da što prije završe radno vrijeme ;)

bokibg8
25.01.2010, 22:10
A to jeste, da ne ce izvaliti fizicku razliku.. jedino to 2 i 3 i to sto imam sr. broj od t2 na ata karti........ probacu pa sta budee...... tnx na odg..... poz

VUNIMRAV
01.06.2010, 08:14
Drage kolege,neznam kako vi stoite sa Ata karnetom,ali ja sam ga napravio pre 20-tak dana.Naravno bilo mi je potrebno, i verujte "spasio sam se prilikom prelaska granice,sto bi rekli kao gospodin covek:izvolite,hvala lepo,molim lepo... Do sada je bilo ono,daj svog coveka na granici,pa on ne radi ,pa daj ovom 20-tak e,i uvek u zelucu ona mucnina.Neznam da li je o ovoj temi vec pisano,verovtno jeste,ali ja nisam naleteo na nju,ja preporucujem onima koji ga nemaju neka ga prave,jer nikad se nezna.Ako nekoga interesira procedura,mogu opisati detaljnije u kasnijim post.Pozdrav svima!

Dell
01.06.2010, 11:13
Teme su spojene

zvone441
02.06.2010, 20:08
ej a u koje zemlje si isao,i na kojim granicama,ja sam 2006 vadijo ata karnet za hrvatsku,klavijaturu sam nosijo korga pa 50,a ajd mi kazi na kojoj granici si bijo,i sta su te pitali? pozdrav!

Belja_SO
23.09.2010, 19:12
znam da je bilo dosta tema ali interesuje me koliko kosta za hrvatsku ???

zsimonovic
23.09.2010, 20:08
I ako neko zna za Francusku?

Meldin
23.09.2010, 20:16
Evo nesto sam video za Firme 40€ a za Privatne Ljude 100€
ali to samo za Njemacku.
Javite se na PM ja vam mogu jos dodati vise informacija.

Belja_SO
23.09.2010, 21:02
pa kontam da je jeftinije za hrvatsku ... Daj boze :)

Marco7
23.09.2010, 21:07
Belja zavisi na koji vremenski period uzimas i koliko opreme prijavljujes!Najbolje ti je da okrenes privrednu komoru Srbije u Beogradu i dace ti detaljno objasnjenje da ti ne odredjuju ovde ljudi tarife na pamet!Tromesecni AT karnet za moju opremu dok sam imao Pa1xPro,Tr,2 para Dynacord 15-03,EMX 5016cf sam platio oko 48e!Prijavis opremu i oni ti posalju brzom postom sve sto treba ;)

nesaband
23.09.2010, 21:09
Ja sam vadio karnet letos.cena je jedinstvena za sve zemlje koje su potpisnici tog medjunarodnog ugovora.
Cena zavisi od vrednosti robe koja se privremeno iznosi iz zemlje.

ja sam plaio malo manje od 50eura ATA karnet za robu koja ne prelazi koliko sa ja secam 3000 eura.ATA karnet se vadi za Srbiju u Privrednoj komori Srbije odeljenje za ATA karnete.

Nadam se da sam razjasnio dosta stvari o ovoj temi.
DA,ATA karnet vazi godinu dana za robu koja se nalazi na spisku,samo se placa neka mala doplata ako se ponovo putuje negde u inostranstvo.

Belja_SO
23.09.2010, 21:33
e hvala puno :)

Vule
24.09.2010, 00:56
Instrument se tretira kao lični prtljag i ne podleže carini. Ata karnet se vadi u slučaju da se nosi razglas i više opreme. Cena se odredjuje na osnovu vrednosti opreme.

gega
24.09.2010, 06:49
@meldin

Kolega...nema nista na PM....ako ima korisnih informacija ,onda postavljajte pitanja i odgovore ovde da bi se ljudi mogli informisati.
Inace se o ovome vec pisalo uzduz i popreko.

Vule
24.09.2010, 10:55
Teme vezane za ATA karnet i prelazak granice sa instrumentima su sada spojene u jednu da bi sve informacije bile na jednom mestu tako da nema razloga da se stalno otvaraju nove!!! Hvala

zabac86
24.09.2010, 11:04
ne treba ti ata karnet za hrvatsku niti za bilo gde ako nosis muzicku opremu osim ako nisi bend od 10 clanova ;)

salu na stranu ali tako je.
u hrvatsku sam isao od marta do septembra, trebala je samo specifikacija overena na izlazu u palanci u mom slucaju.

ata karnet se uzima ako vrednost iznesene robe prelazi 500e sto je u nasem slucaju slucaj :) ali to je zanemarljiva cifra..
taj dokument vade ljudi koji prnose jahte od 3 000 000e, automobile itd..

jednom nam je jedan carinik na iloku pravio problem i trazio to, medjutim dozvolio je da prodjemo s tim da imamo to za naredni vikend.
mi to naravno nismo izvadili ali smo za svaki sucaj poneli noblice i koka kolu.

njima je smena 12-24-12-48 tako da ce on na smenu doci kroz 3 meseca ukoliko ga ne premeste a premestaju da ne bi bilo malverzacija.

dakle za sintisajzere razglas i stalke NE TREBA ata karnet za hrvatsku

Vule
24.09.2010, 11:11
@ Zabac86

Ne širite dezinformacije!!!

Na sajtu Privredne Komore Srbije postoji spisak zemalja koje su potpisnice ATA protokola i na njemu se nalazi i Hrvatska.Postoji i tačna informacija koja oprema podleže privremenom izvozu. Sami kažete da ATA karnet ne treba za opremu manje vrednosti od 500 evra što je tačno a posle pišete da za instrumente i razglas ne treba ATA karnet. Pa čija oprema u kompletu vredi manje od 500 evra?!

Ovo što ste napisali nije tačno a ako ste vi uspevali da prodjete bez toga na nekom malograničnom prelazu ili na sreću to je druga stvar,ova tema je otvorena da bi se dobila informacija a ne da se ide na rizik.

Molim vas da ubuduće ne pišete nepreoverene i netačne informacije!!!

spasoje88
24.09.2010, 11:39
Ja cu samo reci moj slucaj prelaska preko granice sa instrumentima... Ovako je to bilo: Troja kola puna opreme na Srpskoj granici puste i tu uradimo samo popis opreme i overimo na carini a kod bosanaca je bilo nekih cudnih pogleda i komentar carinika: "mogli ste nesto zadjenut".. Medjutim posle toga je rekao danas sam raspolozen, aj bezite...
E sad u povratku, pola 6 ujutro Bosanac meni na granici kaze : "vi nemate dozvolu za rad, ja vas ne mogu da pustim u Srbiju. Morate da idete 60km natrag da to izvadite pa dodjite!" He,he... U pola 6 da se vracam... Ma nepada mi na pamet... Izvadim 20e i resim stvar na licu mesta...
E to je bio moj slucaj, tako da mi taj ATA nisu trazili...

bokibg8
24.09.2010, 13:14
Ja sam izvadio pocetkom god. ATA za klvaijaturu i stalak, takodje sam putovao za hrvacku i sloveniju par puta i svaki put mi je trebao... cena je sledeca, ATA 4000din plus 8 listova po 100din (varijanta za hrvacku da imas 2 izvoza i 2 uvoza) u slucaju da sviras u sloveniji treba ti jos dva papira za tranzit kroz hrvacku, sledece imas osiguranje instrumenata ono zavisi od vrednosti instrumenata koje sam prijavis (ja sam moj t2 prijavio 700e i stalak 50e) za to me je izaslo osiguranje 1050din znaci ukupno 5850 i to je to... e sad obzirom da svaki sledeci put kad budes negde putovao treba da kupujes nove listove.. ps. ATA obavezno moras da vratis na kraju godine i svaki pecat moras da imas u njemu... poz

zabac86
24.09.2010, 15:36
@ Zabac86

Ne širite dezinformacije!!!

Na sajtu Privredne Komore Srbije postoji spisak zemalja koje su potpisnice ATA protokola i na njemu se nalazi i Hrvatska.Postoji i tačna informacija koja oprema podleže privremenom izvozu. Sami kažete da ATA karnet ne treba za opremu manje vrednosti od 500 evra što je tačno a posle pišete da za instrumente i razglas ne treba ATA karnet. Pa čija oprema u kompletu vredi manje od 500 evra?!

Ovo što ste napisali nije tačno a ako ste vi uspevali da prodjete bez toga na nekom malograničnom prelazu ili na sreću to je druga stvar,ova tema je otvorena da bi se dobila informacija a ne da se ide na rizik.

Molim vas da ubuduće ne pišete nepreoverene i netačne informacije!!!

to nije dezinformacija...ja sam zaista tako prelazio. ata karnet treba ali ga nece traziti za 2 sintisajzera! ja sve sto kazem je tacno i moj post je od velike koristi.
imam puno ljudii rodbine koji rade na batrovcima, a backa palanka je drugi po velicini prelaz.
to je istina i nista osim istine.
nikako ali nikako se NE ISPLATI davati stotine evra za ata karnet koji vam nece ni traziti, pogotovo ako vam je to pola dnevnice.
ukoliko traze, PK je 40km odatle i isplati se vratiti.
imam iskustva molim vas poslusajte me i nemojte me ipsravljati, jer znam dobro o cemu govorim!
oprema je preko 500 e ali je to zanemarljivo u odnosu na predmete za koje je potreban AK

Vule
24.09.2010, 16:03
@ Zabac86

Tvoje privatne kombinacije ovde nikoga ne zanimaju,čovek je pitao za cenu ATA karneta i za pravila pod kojima se vadi,više od toga ništa a ti mi pričaš o Batrovcima i varijantama vraćanja 40 km itd...a i ta boldovana slova,to ti nije baš po pravilima

Burli
24.09.2010, 22:21
@spasoje88 na granici BiH i Srbije ti nisu tražili ATA Kartnet zato što BiH nije potpisnik tog ugovora tako da još uvijek tih 20-ak evrića čuda čine...;)

dominik
25.09.2010, 00:04
Ja sam nedavno imao frku iznijeti osobni instrument, pazite iznijeti, iz Hrvatske u Bosnu...kao kako ćeš se vratiti, otkud znam da je to tvoj instrument, kud ga sad nosiš tamo, gdje račun ( a sint star 3 godine )...ja krelca starog, taman pred penziju...očekivao i on 20 eura...ma nedam nema šanse, uostalom kažem ja njemu to je moj instrument i imam pravo raditi s njim šta hoću, a naplati mi carinu kad se budem vraćao a sad me pusti! Kad na kraju mi kolega kaže što nisam tražio PIR ( privremeni iznos robe ) obrazac, onda bi se napisao i naradio, a po zakonu imam pravo tražiti.
Ma ovo je katastrofa, svi čekaju nešto u džep i da na kraju nisam i ja premu njemu bio drzak ode 20 eura iz džepa...

Vule
25.09.2010, 01:17
Ovo je izvučeno sa sajta Privredne Komore Srbije...spisak zemalja potpisnica ATA protokola:

nesaband
25.09.2010, 02:09
ata karnet je potreban.zasto bi ja dozvolio nekom budjavom cariniku da me sikanira na granici ili da punim njegov dzep.?
das lepo 5000 dinara za ata karnet i miran si.

Mi balkanci smo navikli uvek da nesto muljamo a to nas uvek vise kosta nego da radimo sve legalno.

hajro
25.09.2010, 03:00
ma najbolje je kupti taj ATA CARNET jer moje iskustvo je bilo vrlo lose kad sam dao 20 eur cariniku on je posle obavijestio policiju koja me je ustavila 10 kilimotara dalje od carine i ponovo mi trazila dozvolu za unosenje instrumenta ili kazu moras ici nazad na granicu eh pizdarija kad sam izvadio 10 eur za policiju oni su se osmjehnuli kazu pa to nije dovoljno ni za dvojne cevape i dva piva,pa ponovo 20 eur,ubuduce ipak cu izvaditi taj ATA CARNET
Dodato:
PS.ovo se odnosilo na prelazak iz slovenije preko hrvatske za bosnu

VUNIMRAV
25.09.2010, 09:10
O ovome smo pisali i pricali jos proletos,cak sam ja bio i pristojno opomenut.

mordent2@guerin
26.09.2010, 01:32
;)Glazbeni insrumenti su profesionalna oprema i potrbno je imati ATA karnet prilikom prelaska granice.Kad tranzitirate kroz neku državu prijavite instrumente i na izlazu jer ako nerazdužite karnet u carinskom ste prekršaju a to košta.Pozdrav

nesaband
26.09.2010, 01:38
mislim da je krajnje vreme staviti lock na ovu temu.

ne treba je brisati ali mislim da ima sasvim dovoljno informacija u ovoj temi da nema vise potrebe pisatio o njoj.
Samo se bez preke potrebe opterecuje sajt

casioonlybest
02.12.2010, 21:42
zanima me kako da prenesem klavijaturu iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju.kakva je procedura,sta sve treba,posto sam vidio da na forumu ima dosta muzicara koji iz Srbije idu dalje da sviraju.Posto nisam uspio naci slicnu temu ( mozda postoji,samo ja je nisam nasao) postavio sam ovdje,jer ne znam gdje da je smjestim.Ako ko ima kakve informacije,ili iskustva volio bi da postavi
hvala

Kolega casioonlybest...
Koristite tragac na sajtu (besplatan je)
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5285&highlight=carnet (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5285&highlight=carnet)
ovo je samo jedan od primera a ima slicnih tema najmanje jos cetiri... ovaj put upozorenje ali pismeno

Teme su spojene!

fico
02.12.2010, 22:14
Za Sloveniju a isto i za prolazak kroz Hrvatsku ti treba ATA Carnet .To ti je potvrda koju dignes kod sebe u privrednoj komori .Na nju napises sta sve nosis od opreme i pored vrednost opreme .Na svakoj granici moras da prijavis instrumente i svu tu opremu tako da racunaj kod ulazka ili izlaza iz drzave na granici provedes skoro pola sata dok oni sve upisu u kompjuter i zavrse proceduru.Isto ti je kod povratka .Karnet ti vazi godinu dana a platis ga zavisno od vrednosti opreme koju nosis .

makso68
02.12.2010, 22:25
Ako nosiš samo klavijaturu možeš je prijaviti i kao lični prtljag.Ja sam nosio par puta u Hrvatsku i nisu je čak ni upisivali. Ako nosiš više toga,ja bih ti preporučio ATA Carnet...Pozdrav!

svrakan
02.12.2010, 22:45
Na tvojoj granici prijavis instrumente tj.zapises i das da ti carinik overi, a na Slovenackoj,ako te pitaju,slazes npr, da ides za Austriju(tako da ispada da si samo u tranzitu),a ako te pita sta imas da prijavis kazes samo licne stvari,ata karnet uglavnom treba kada se nosi mnogo opreme.
Tako bar ja radim,kad idem preko,do sada je uvek upalilo.

armin
02.12.2010, 22:55
Vec je pisano o ovome x puta... netreba ti nista za klavijaturu... a za vise nesto trebas nazvati granicnu policiju i dace ti informacije kako sta gdje skime scime... Jer u svakoj zemlji je drukcije...

Ja sam jednu dva miliona puta prenio klavijaturu preko granica tako da nikad nisam imao problema...

Uglavnom ako bi bio baksuz pa da te upitaju: "sta, kako" i te cake, nemogu ti nista nego samo hoce da im das nesto malo novca kao i obicajno, znas kako to ide kod nas...

A u ostalom ako dodje do neki komplikacija upises samo u pasos, jedino ako nesvercas kljavama :))

casioonlybest
02.12.2010, 23:01
fazon je u tome sto sam ja u Slo,a instrument u BiH,pa me to zanimalo,jer mislim da mi posalju klavijaturu iz BiH u busu do Slo.Znaci,ja moram biti prisutan i licno izvaditi taj papir?
i kako procjeniti vrijednost instrumenta ( u pitanju je casio vz 1 klavijatura proizvedena 1988) i dali se to uzima u obzir?posto nije to nikakav novij instrumet?

Burli
02.12.2010, 23:22
@makso68 BiH do prije par mjeseci nije bila potpisnik ATA Carnet ugovora i o tome smo dosta na ovom forumu, jedino ako u međuvremenu nije potpisan taj ugovor!?

armin
02.12.2010, 23:26
@ casio

neznam sta ti nije jasno... sve ti je objasnjeno...

nikola1980
04.12.2010, 16:44
ja cu postaviti post na ovu temu koji bi trebao svima da bude od koristi!
posto sam cele godine radio po inostranstvu,normalno je da sam imao i problem sa ata carnetom,vrlo vazna stvar za putovanje kroz zemlje jeste da odredite rutu,posto ja nisam.
zapravo prva svirka je bila u sloveniji zatim sutradan u bosni i kada sam usao u bosnu,normalno je da nisam razduzio ata carnet,nego na revers kao i svi sto ulaze,zatim sam se vracao kuci preko bijeljine,i ata karnet nije bio razduzen,a posto je poznato da su na granici vrlo ljubazni morao sam da se vracam na prelaz sa hrvatskom da bih se razduzio,uzas!!!!inace kazna za ne razduzenje po isteku privremenog izvoza je oko 50000 din!!! pozzz

nikadvisekorg
16.09.2013, 13:33
Citam vase komentare i nije mi jasno, ako se jedna klavijatura tretira kao licni prtljag zasto meni traze ata karnet za nju?

Ko je vadio iz Srbije dajte neki kontakt gde da zovem za informacije, u PKS ili Upravu carine?

I kakva je situacija sa Kosovom jel prelazio neko sa instrumentima?

sale_band
16.09.2013, 14:12
...a sanjali slobodu i demokrat(c)iju... Koja bruka u PM!

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2

nikadvisekorg
16.09.2013, 14:18
evo u medjuvremenu sam se snasao

ako jos nekom treba broj od
Privredna Komora Srbije
011 33 04 533

veoma su ljubazni i objasnili su mi sve do detalja, placa se 7390 dinara kao osnov, plus 0,3 procenta vrednosti instrumenata, i uzima se za najmanje 10 prelaza neki papir sa kuponima koji cepaju na ulasku i izlasku iz zemlje, kasnije se dokupi ako vam treba 590 dinara je za jedan prelaz,

e sad i na sajtu postoji onlajn aplikacija za registrovanje, preko nje zakazete termin preuzimanja, a kasnije ove kupone ako vam treba da dokupite za vise prelaska, vam salju posekspresom.

Sve u svemu nepotrebno i skupo cimanje, znaci za klavijaturu od 900e treba da dam 100e za ata karnet plus da svaki put dajem 5 evra za jedan papir sa dva kupona..... i morate unapred da zakazujete, tako da ako vam iskrsne tezga nabavljajte sve na vreme bar 2 nedelje pre polaska.....

od dokumenata je potrebno za fizicka lica:

Popunjen i potpisan Zahtev.
(adresa iz lične karte)

-Potpisana Izjava.

-Potpisana robna lista sa količinom, težinom i vrednošću za svaku pojedinačnu stavku.

-Fotokopije ličnih karata zastupnika.

-Dokaz o uplati (uplatnica ili overen izvod iz banke).

-Za korisnike ATA karneta /autore umetničkih dela uz dokumentaciju priloziti kopiju rešenja o privremenom izvozu dela.

Rešenja izdaju: Ministarstvo za kulturu R Srbije, Ul.Vlajkovićeva 5, Beograd i Republički zavod za zaštitu spomenika, Ul. Radoslava Grujića 5, Beograd. Za korisnike sa teritorije Vojvodine Rešenje izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ul. Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad.

Nadam se da sam pomogo nekome da ne luta ko ja dok sam nasao.

zvone441
27.04.2014, 23:02
zanimame kako se klavijatura nosi avijonom,i kako u nemackoj zool,sa njima pri ulazu ako Imam polovnog tritona,dali je obavezan ata carnet

Akordeonista
28.04.2014, 02:47
Meni na aerodromu niko nista nije trazio za klavijaturu dok su nam na ulasku u Crnu Goru trazili ATA Carnet! A znam i da za Hrvatsku treba imati isti, takodje znam da i za Bosnu na pojedinim prelazima znaju da budu rigorozni mada ni upola kao hrvati!

rolandx
28.04.2014, 15:44
Predprošle godine ulazio sam u Madjarsku n Kelebiju ( Tompa), isao u Austriju sa klavijaturom... Na našoj granici sam prijavio kao licni prtljag, dobio od njih potvrdu, mađar je pogledao i nije pravio problem, samo je trazio da otvorim da pogleda da li ima još nešto u futroli... I ove godine idem isto tako. Ako je neko isao na isti granicni prelaz neka mi javi da znam ako je u pitanju bila samo klavijatura, cisto da potvrdimo da nisu malo pooštrili kriterijume....

vingula
28.04.2014, 15:58
Kad sam prošle godio išao na svirku u Bosnu, naši (Hrvati) nisu ništa tražili, nego samo na Bosanskoj strani su sve gledali.

zvone441
28.04.2014, 23:15
ja kad sam na tompu nosijo busom,samo jednom je carinik pogledo,ali imo sam potvrdu od nasih na kelebiji,a dva puta nije me Madjar ni pito,u busu sam bijo sedeo pogledali su dole i nista me nisu dirali ni prozivali a to je bilo 2008,2009 i 2010 sam busom Isao u nemacku.a sad bi avijom da je nosim lakse i brze bez matletiranja,al opet pitam za zool nemacki.

rolandx
28.04.2014, 23:50
Drugo je busom,... kolima je malo problematicnije....

Milan$
16.06.2014, 00:26
Ljudi pozzz..trebam narednog meseca da radim neku svirku u Bosni, konkretno Zvorniku...pa mi recite, koja je trenutna procedura za prenos instrumenata na granici iz Srbije u Bosnu? nosio bih klajvu, mixer i jednu kutiju za monitoring...moram li da vadim ata carnet za Bosnu ili ne? hvala i pozz

rolandx
16.06.2014, 09:00
Za bosnu ne znam. Proverena informacija. Pre nedelju i po dana moja tetka se vraćala za Austriju autobusom. Preko Horgoša. Oko 4 sata su čekali na granici. Kod svakog putnika u autobusu su proveravali da li imaju kod sebe 50 evra za svaki dan koji planiraju da provedu u Madjarskoj ( iako su putovali za Austriju)... 14 ljudi nisu pustili samo iz tog autobusa. Rigorozne kontrole... Ja ne znam sta je to sa njima i odakle odjednom tako rigorozna pravila? Strašno. Upisuju ti planirani povratak , za te dane oras imati toliko novca. Ukoliko ostanes duze, ne znam sta onda sledi.... ali preterali su.
Dodato:
Zena je iz tog autobusa platila kaznu od 100 eur za 6 kutija cigareta.

neconix
16.06.2014, 15:58
@Milan$
ATA Karnet je obavezan za Bosnu.

rolandx
16.06.2014, 18:18
Ja u julu idem za Austriju preko Mađarske.... samo sa klavijaturom... bez ATA karnet, poželite mi sreću :D

Milan$
16.06.2014, 18:21
A to htedoh da pitam...mogu li na granici bez ata karneta samo sa klavijaturom kao licnim prtljagom?

Послато са GT-I9505 уз помоћ Тапатока

rolandx
16.06.2014, 19:51
Pre dve godine sam na Kelebiji prijavio na našoj granici, dobio papir koji sam pokazao Mađarima i nije bilo problema.... ni tamo a ni nazad... e sada napisao sam da su se izbezobrazili poslednjih meseci, pa šta mi Bog da.... Ja idem pa kako bude.

zvone441
19.06.2014, 09:26
ja neznam dugo nisam u bosnu isao svirat.kad sam nosijo instrumente nije trebo ata karnet.

beronjan
19.06.2014, 10:06
U suštini, uvek treba ata carnet, ali zavisi i na koga naletiš na granici... Nekad te puste i ne pitaju te ništa, a nekad te istresu iz gaća... Mi imamo ata carnet, i nekad nas pitaju za to nekad ne. Najbolja varijanta je izvaditi taj papir, ko je u mogućnosti, i ne boli te glava, miran si :)

rolandx
24.07.2014, 09:37
Evo svežih informacija. Prošli vikend sam bio u Austriji da sviram. Prelaz Horgoš ( Mađarska). Prijavio sam klavijaturu na našoj granici, dobio papir i sa tim papirom uredno i bez problema prešao granicu. Mađar se uhvatio za dve litre rakije koje su stare, u prelepoj flaši sa krstom u njima, a rakija ( šljiva) tamno braon boje ma milina... Kaže on hvala ..hvala, ... Ja mu otvaram klavijaturu a on ni da je pogleda , papir je video i vratio mi. Zalepio se za rakiju kao mutav. Kad je video da nedam, ajmo sve iz auta i 20 minuta trkeljisanja. Dakle sa dve litre rakije možeš preneti i miksetu i zvučnike :D al zavisi koji je carinik ;) . Uglavnom , samo klavijatura nije problem.

casper
24.07.2014, 10:15
Onda drugi put pripremi dvije lijepe boce, ocrtane granom rodne šljive, stavi ih na vidljivo mjesto i u njih natoči neku brlju. :lol:
Onu rakiju za poklon pospemi u kofer s kablovima. B-)

nikadvisekorg
15.08.2014, 14:07
pitanje koje sam postavio i u privrednoj komori Srbije (jer se tamo vadi ata karnet)
sta da radim i kako da vadim ata karnet kad rentiram opremu i svaki put idem s drugim ozvucenjem, zavisno od tipa svirke?
Jbg nekad idu samo 4 fbt max x6 i pm3 a nekad ceo forum line..... nisam dobio kobkretan odgovor osim da bi najbolje bilo da kupimo svoj razglas ko da je to 100-200e.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk

rolandx
15.08.2014, 14:20
Pametnjakovići ,... Vidiš to mi nije palo na pamet. Ozvučenje uglavnom rentiram preko,.. doduše, ne baš često se dešava da radim preko,... Samo znam da to neće izmeniti u zakonu narednih 159874569 godina

casper
15.08.2014, 22:41
pitanje koje sam postavio i u privrednoj komori Srbije (jer se tamo vadi ata karnet)
sta da radim i kako da vadim ata karnet kad rentiram opremu i svaki put idem s drugim ozvucenjem, zavisno od tipa svirke?
Jbg nekad idu samo 4 fbt max x6 i pm3 a nekad ceo forum line..... nisam dobio kobkretan odgovor osim da bi najbolje bilo da kupimo svoj razglas ko da je to 100-200e.

Koliko se ja sjećam, kada sam radio ATA carnet bilo je ovako. Imaš glavni list (tvrdi zeleni) i uložne listove (mekani papir, žuti i bijeli). Na glavni list upisuješ svu opremu i on ti vrijedi godinu dana. Na njemu se još nalaze podaci vozila, korisnika i opunomoćenika ATA karneta. Na uložne listove upisuješ samo onu opremu koju nosiš za jedan izlazak i povratak u državu. Uložni listovi se podižu za svaki novi transport i na njih upisuješ opremu koja ti je potrebna i nije nužno upisati sve što se nalazi na glavnom listu (zelenom).

nikadvisekorg
15.08.2014, 22:42
Meni ova gospodja nije bas tako rekla, al kakva smo drzava ne cudi me.

casper
15.08.2014, 22:59
Gotovo sam siguran da je tako.

Zeleni tvrdi listovi imaju upisanu cjelokupnu opremu. Vrijede godinu dana.
Svaki novi izlazak/ulazak moraš vaditi nove uložne listove (dva mekana žuta i dva mekana bijela) i u njih upisuješ opremu koja ti treba tj. sve što se nalazi na zelenom listu ili samo dio opreme koja ja upisana na zeleni list.

Na taj način ćeš biti siguran da carninik pri prelasku ima podatke opreme koja se nalazi u automobilu, on ih upisuje u računlao/sustav i dio uložnih listova otkida i uzima (naknadno ih šalje nazad u Komoru).

baltik79
09.10.2014, 22:03
Molim savjet :)
Trebao bih oko Nove godine ici u Svedsku da sviram. Dali je pametno strpati preko ATA karneta dva zvucnika,klavijature,mikrofon,stalke....i otici tamo na mjesec dana ili je pametnije ponijeti samo klavijature i mikrofon pa tamo iznajmiti ozvucenje? Jel neko isao u Svedsku, i kojim putem na koji nacin je najbolje ici?

mordent2@guerin
10.10.2014, 04:19
Prvi put kad ideš sa ATA karnetom moraš ponijeti svu opremu koja je navedena na korici dokumenta(zelena boja). A sledeći put kad prelaziš granicu mozeš da nosiš pojedinačno(samo jedan ili nekoliko instrumenata) od tih koje si naveo na onoj glavnoj zelenoj stranici ATA karneta

baltik79
10.10.2014, 10:40
Ok, a dali je bolje da iznajmim tamo ozvucenje ili da nosim svoje 2 kutije i miksetu?

rolandx
10.10.2014, 14:25
Najbolje tamo iznajmiti osim ukoliko ne planiraš da radiš svaki vikend,.. Za klavijaturu ti niko neće tražiti ATA , kad nisu meni Mađari, onda neće niko ;) . To se tretira kao lični prtljag, poput Laptop-a ali vrednost moraš prijaviti na izlazu iz naše zemlje. Dobiješ papir i miran si. Papir čuvaš kada se budeš vraćao, da odjaviš.

mirandess
05.02.2015, 18:12
Pozdrav svima, da malo obnovim temu, buduci da sam kupio razglas u hr, kako ga mogu prevesti preko hr granice i dovest ga kuci? Polovan sam razglas kupio. Dal trebam vadit ata carnet ili kako cu to vec izvest?

U pitanju je Bose L1 sistem?

casper
05.02.2015, 19:13
Pa to je tako malo da ga prevezeš u gepeku ko HiFi :D.

ATA karnet služi za privremeni izvoz stvari. To znači da bi ti ATA Carnet trebao ako bi išao sa ozvučenjem van BIH i vraćao se nazad.

U ovom slučaju se radi o uvozu instrumenata i trebao bi platiti potrebne namete državi (carina i porez). Ne znam što kaže zakon BIH za polovne instrumente ali da se mene pita, ja bi ih samo stavio u gepek i ... uvezo :D

mirandess
05.02.2015, 19:18
Casper hvala na odgovoru puno :)
Ama jeste malo, 2 basa ono pojacalo i 2 stuba, al fazon je sto nemam nikakve racune za njega :-/ a koji sam baksuz nasli bi mi sve to... Nego dal mi mogu oduzet opremu i to? Ja sam to sve regularno platio... al nemam nikakav racun posto je polovna roba :S

casper
05.02.2015, 20:17
Onda ništa. Reci na carini što jest, da imaš neku opremu. Kad te pita koliko si to platio, nemoj slučajno biti iskren :D. Reci da si dobio povoljno jer je nešto neispravno na zvučnicima.
Znaju oni dobro što je polovna roba, vidi se to. Uostalom nisi tražio povrat poreza prilikom izlaska iz HR.

Sretno.

mirandess
09.02.2015, 01:11
Evo da javim, prenio bez problema i pregledavanja :D Od jucer sam postao ponosan vlasink Bose-ovog sistema l1 sa 2 b1 basa i odusevljen sam kako radi. :) u svakom slucaju hvala Casper puno :)

P.s nadam se da mi ispod nicka necete napisat švercer ili slično hahaha :)

casper
09.02.2015, 01:21
Baš mi je drago što je na kraju izašlo sve kako treba. :-"
A što se tiče kutija, to je prava roba. Svirao sam jednu noć na L2, i moram priznati da sam bio oduševljen.
Neka se što prije otplate i neka služe, dugo dugo ...

Milan$
09.02.2015, 03:42
Mirandess druze ako nije tajna koliko je kostao Bose sistem? hvala, pozz :)

mirandess
09.02.2015, 21:32
Hvala Casper puno :)

Inace nisam ga jos imao priliku testirati negdje u vecem prostoru, ali znam da je namjenjen bilo vani ili unutra apsolutno je svejedno, ono sto me najvise odusevilo je njegova disperzija s kojom se godinama borim sa ovim standardnim razglasom, jel ga pojacam malo, gluh sam totalno, ovaj bose je mila majka. Kad sam ga probavao sa jednim bas modulom, nije mi nesto zvucao ono, nije imao "muda" sto se kaze :) ali sa 2 basa, impresioniran sam! Zaista ne mozes vjerovat da bas od 125w ima onaj žar, jačinu i toplinu! Ono, vidi se da je namjenjen za akustiku i za dj-eve, ali isto tako nije los ni za ritam masinu! Buduci da sam ja sve rimove napuhao od kompresora do bas pojacala, ugodno sam iznenadjen tonom! E sad morat cu radit prepravke izjednacavanja boja sa ritmom to mi nije isto kao na starom razglasu...

sve skupa me izaslo oko 1250eura sa putnim troskovima i dostavom, jedan stub,mikseta, i 2 bas modula narvno sa futrolama originalnim... Koliko znam novo je oko 2500eura (stub misketa i 1 bas modul...)