PDA

Pokaži Full Verziju : Razlika izmedu semplova, boja, ritmova?


asc01001
19.11.2005, 19:58
Cao cao!

Nisam znao da je ovako tesko kupiti jednu klavijaturu. Razmisljam o ovoj Korg PA50 i vidim ima dosta ovdje da se downloda boja i ritmova i tako tih stvari za nju i to je super. ALI

procita u jednoj posti ovdje na forumu da je bolja PA80 (naravno) posto se u nju mogu downloadati semplovi. E sad mene zanima posto sam ja skrojz tanak u ovom kakva je razlika izmedu semplova, boja, ritmova (ok boje i ritmovi se podrazumjevaju) ali semplovi i ritmovi, kakva je razlika?

Drugo, buraz me pita za ovu PA50, kaze pa mozes li ti snimiti svoje pjesme na njoj, ritam, zvukovi, tako da mozes otici negdje na festi svirati sam, i da je se sve gotovo i da dobro zvuci :-), pa vas pitam, mogu li se snimati svoje pjesme? KOliko pjesama moze se snimiti na PA50?

Mogu li se na PA50 staviti boje kao za uvod pjesme "Bosanac" od Enesa begovica, pa oni zuvkovi sto Mica Nikolic upotrebljava, pa zvuk od Sinana Sakica pjesme "Hej od kad sam se rodio"?

Molio bi nekog ko ima Korg PA50 da me adda na amir_sejdinovic@hotmail.com pa da malo porazgovaramo tamo.

Molim vas odgovorite, nemam novaca, da kupim pogresnu stvar.

Hvala..

mxd354
21.11.2005, 16:38
kad je u pitanju kupovina klavijature ja mislim da je to sto ti jarane radis najbolja stvar. prvo covijek treba da zna sta mu treba i onda da se raspita i vidi sta bi mu najbolje odgovaralo.

ja imam KORGpa80 i mogu ti reci par stvari o njemu onako koje vidim da te interesuju. sto se tice samplova na pa80 super su. samo ih NEMA puno. ja mislim da bi najlakse bilo opisati sample kao orginal ritam sekcija za odredjenu pjesmu. svaka pjesma ima svoj sample, ako postoji. tu ti je sve: ritam ili razliciti ritmovi, prelazi, boja, itd. na primjer, sample za "Zlato Srebro Dukati" ima tri verzije ritma, Uvod, Pjesma, i Refren, ima odgovarajuce prelaze i boju. samo sto mile kitic nedodje, heh...uglavnom ja se nadam da razumijes sada malo bolje sta je sample, samo moras da imas na umu da je vrlo tesko doci do tih samplova i da ih nema puno....

sto se tice boja za korgpa80, ima ih puno puno...toliko ih ima da ce ti trebat dosta dosta vremena i strpljenja dok izaberes sta ti se najvise svidja...sto se tice kvaliteta boja ja bi im dao ocjenu 9 od 10. jedina mozda mana sto se tice soliranja na pa80 je sto tipke/dirke nisu bas lijepo uradjene za soliranja. bar se meni tako cini, ali opet svako ima drugaciji osjecaj pa tako da je to malo tesko ocijenit. za mene su malo ostre i duboke, recimo kad poredimo sa korgTriton, ona su slabe za solazu....

sto se tice tog snimanja pjesama, to me bas nikad nije ni privlacilo nit sam pokusavao. tako da neznam.

opcenito govoreci korgpa80 kao aranzer je broj 1 !!! ja mislim da bi se dosta ljudi slozilo s tim. sad je do tebe ako ti to sve odgovara sto ova verzija nudi. i nadam se da sam ti pomogo.
toliko od mene za ovaj put. cujemo se. pozdrav!

cevap
22.11.2005, 02:01
Jarane, meni se chini da ti mijeshas pojmove STYLE i SEMPL.

mxd354
22.11.2005, 02:36
oops...pardon..style=ritam,

sample je nesto drugo...sto se tice samplova meni se nsvidjaju. ako je neko muzicar i ako svira, znaci netreba da neko drugi svira za njega...takodje mislim da su midi fajlovi jako nezahvalni i neprihvatljivi...

fico
22.11.2005, 09:06
ritam ili szyle je pratnja koja ti svira na aranzeru ili kojuti sviraju kolege u bendu dok ti sviras prvi instrument ili solo dionice boje su ti zvukovi instrumenata koje sviras naprimer imas boju gitare ili harmonike i tako dalje semplovi su snimljene boje u studiu ili kod kuce pretisnes dugme record i snimis sempel nekog instrumenta taj zvuk se kompjuterski obradi da zvuci sto vise identicno pravom instrumentu i ako hoces da koeistis boje mora imati klaviatura sempling opciju to je ili flash kartu kao naprimer pa80 ili flash ram na kojeg ucitas semplove fico

kreso
22.11.2005, 10:33
:lol: :lol: :lol: :lol:

Molim samo bez ljutnje, ali MXD354, mislim da jako malo znaš o čemu pričaš. Daješ savjete o stylovima i samplovima a neznaš uopće o čemu se radi.

Kako ti je kolega Čevap reko, style = ritam, aranžman, pratnja uz pjesmu koju izvodiš. Obično ljevom rukom reguliraš prateči akord, bio da ti je uz ritam sekciju u pozadini tepih ili bas (ovo dvoje je splitiranjem klavijature najčešća kombinacija), no ti možeš dodjeliti u pratnju što te volja.
Boja = sound, patch,program, tvornički zvuk u synthu ili pročišćeni samplovi koje možeš kombinirati međusobno da bi dobio neku moderniju ili bolje zvučnu boju za određenu pjesmu što sviraš. Workstation tj. solo klavijature imaju mogučnost kombiniranja i do 16 solo boja u bombinaciji. Pa 50/60 i Pa 80 mogu za solo kombinirati max 3 programske boje, koje se opet u program modusu mogu svaka zasebnmo tvoriti od 3 podprogramske boje koje dorađuješ uz pomoć oscilatora. To je znaći u jednom performanceu ili ti kombinaciji imaš do 9 "podzvukova".
Kolega je opisao najbliže rečeno što je sample. Sampler ti daje mogučnost snimanja izvornog tona (barem ga u našoj muzici najviše koristimo za to) narodnog instrumenta, npr. harmonike, violine, trube, tambure, šargije ...
Doradom kroz filtere se još pročisti snimljeni sample i on se tada koristi u klavijaturi da što vjernije reproducira orginalni zvuk instrumenta za pjesmu koju želimo odsvirati.
Ono o čemu ti pričaš su MIDI fileovi, gotove višekanalne sequence tj. urađena pjesma prema General MIDI standardima, tako da se za svaki kanal ubacuje instrumentalno dionica pojedine pjesme, kao npr. na kanal 1 klavir, kanal 4 bas, kanal 8 harmonika, kanal 10 bubanj itd.
Eto, nadam se da sam ti pobliže onako laički objasnio o čemu se priča. Molim bez ljutnje, jer ipka ako imaš Pa80 i Triton morao bi takove stvari znati, jer šteta da takovi "bolidi" budu u rukama "vozača" koji se tek vozi po poligonu, a ceste su beskonačne, dugeee i široke.
A da ne pričamo još o dodatnim mogučnostima koje kupnjom dobijemo uz synth, a ne koristimo ih kao npr. arpegio.

Pozdrav

Marco7
23.11.2005, 20:37
Ma covek je pitao sta je sempl a ne sta je original ritam :)
Brate sempl je zvuk koji ubacis u klavijturu i koji u potpunostu zvuci kako treba!Znaci ako imas clarinet sempl on zvuci bas tako kao sto je i semplovan taj clarinet ali uz to ti je potrebna posebna tehnika sviranja da bi mogao da pokazes koliko je sempl dobar jer se naprimer gitara ne svira harmonikaskim stilom nego razume se svira se gitarski!Druga stvar na pa 80 ne mozes da semplujes vec samo mozes da ubacujes semplove ako ti treba klavijatura za semplovanje onda imas korg triton studio ili neki muzicki program kao sto je cu base,cakewalk,sonar itd...

mxd354
23.11.2005, 22:52
nije problem. samo ja nemam ni vremena ni zivaca da pisem citavu knjigu kao prvacic...bezveze...to je to od mene...vozdra

kreso
24.11.2005, 10:22
@ Marco7

Pa što sam ja napisao. Čitaj sve, a ne samo djelomično.


Pozdrav

mxd354
24.11.2005, 23:37
ma neas pojma jarane...ostavi manual, ovo su otvorene diskusije...

Marco7
28.11.2005, 02:04
Pa Kreso i odgovora i za tebe!Covek je pitao sta je sempl pa da ti kazem da mozes i midi boju da procistis i filtriras ali je ona midi a sempl je usnimljen instrument pa ti uzmi koji tebi dogovara harmoniku,bas gitaru,violinu,flautu itd!Druga stvar!!!Stop se tice semplova svi mi u pa 80 imamo fabricki ubacene semplove koji zvuce fantasticno samo sto mi bezimo od tih boja jer trazimo uglu u plastu sena!Trece brate ti ne moras da semplujes original instrumet mzoes da semplujes boju sa druge klavijature pa tvojoj volji i ona se zopve semplovana!cetvrto treba li kolega Kreso da ti objasnjavam kako se sempluje???I nema ljutnje za ovo sto sam ti rekao,Ok?

cevap
29.11.2005, 00:20
Marco, ti semplovi koji su u samom sintu, su izrezani da krajnjih granica, i u vecini sluchajeva nisu toliko dobri kao semplovi koje mi uchitavamo, za nashu muziku.

Marco7
29.11.2005, 11:12
Licno sto se tice moje svirke ja sam napravio mnogo dobrih boja od ovih fabrickih koje sam dobio u klavijaturi i bas sam zadovoljan sa tim kako one zvuce i kakva im je brzina kad sviram neki brzi forsopil ali naravno pre toga sam stavio boju u prgram pa od nje napravio cudo!Korg jeste klaijtura koja nudi sve ali moras da sednes da radis na njoj!Uzmi brate sve one techno boje daj im phazera i dileya i malo je sredi u programu pa da vidis kako ce one da zazvuce u forspilu jer sam to prvalio jos davno na yamhi dx koja mi vise uopste nije interesantna kako se prave boje a ona nema nikakvih semplova!Upravo sam to isto cevap procitao na tvom sajtu skoro jer mi je dao fico tvoju adresu i nadam se da se sada slazes samnom!;)

Marco7
29.11.2005, 11:26
Upppsssssssss...Jos nesto sam zaboravio...Posto Pa serija nema opciju kombi(kombinacija) onda ja boje pravim u preformansi sto je vrlo slicno kao kombinacija i preklapam po nekad i tri boje od jednom i zato i zvuci mnogo bolje nega kada je samo jedna boja u pitanju a na primer na mnogo boja odem u opciju tunning pa je po malo i rastimujem ali samo za nijansu kao naprimer sto sam uradio kod harmonike mada imam i semplovanu harmoniku!

cevap
29.11.2005, 20:39
Ne kazem ja da se ne mogu uraditi dobre boje od onih fabrichkih, ali da li si probao da uradish boju od 3 sempla, na 3 layera? :wink:

Marco7
09.12.2005, 17:27
Naravno da jesam,sve je to sasvim Ok!Sad trenutno sviram Pa 50 i cekam novogodisnje snizenje da uzmem Pa1x,ali sam naravno radio i na Pa 60 i Pa 80 i mogu ti reci da sam bio zadovoljan sa svakom Pa serijom sa ili bez semplova!To je samo pitanje ko koliko vremena provede sa klavijaturom a licno sto se mene tice ja sam pacenik za muziku iz svake klavijature izvucem maximum jer ipak zivim od muzike i ne radim nista drugo osim toga tako da mi je u interesu da zvucim sto bolje i orginalnije ;)

mikikg
09.12.2005, 22:13
Za Cevapa:moze 4 sempla u 3 layera,pozdrav Cevapu))
Za Marka: PA80 moze da sempluje!

pozdrav

cevap
10.12.2005, 01:16
Kako 4 sempla u 3 layera?

mikikg
10.12.2005, 03:06
Pardon,4 sampla u 4 layera(oscilatori),u jednom programu,apsolutno!

cevap
10.12.2005, 12:57
Ja pricham o korgu PA80 i PA1x/Pa1xPro. Oni imaju za desnu ruku 3 layera, u svaki mozes da stavish po jedan semplovani instrument i na taj nachin pravish jedan koji je sachinjen od znachi 3 sempla. Ne znam na sta si ti mislio, ali nismo se razumjeli.
Mozda si mislio na Awave studio? Za to znam.

YuKORGPa
10.12.2005, 15:14
Moze u samom programu(boji) da se stavi 4 sempla u 4 oscilatora... znam na sta je mikikg mislio i tacno je...

mikikg
10.12.2005, 16:00
Sto se toga tice Cevap,pa50 i pa80 rade potpuno isto,znaci 4 sampla u 4 layera

Pozdrav

cevap
11.12.2005, 03:34
Da , ima 4 layera, ali 3 su za desnu ruku (solo), a 4ti je za PAD, strings ili tepih kako hocesh, e jedino da i tu trpash josh jedan instrument za solo, ali nema potrebe.

YuKORGPa
11.12.2005, 04:29
Ima 4 layera za desnu ruku i 4-ti je PAD(tepih)... Ali je moguce dodeliti vise semplova u oscilatorima u opciji programa, tako da se napravi jedan program(boja) sa vise semplova, a dolazi u jedan layer...

cevap
11.12.2005, 13:34
OK.

Ima li potrebe za tim? Meni toliko ne treba. Nekad koristim samo 2 layera!

mikikg
11.12.2005, 15:08
ma nema potrebe,ali moze

cevap
12.12.2005, 01:13
OK.

Razumijem potrebu za tim kada se mijeshaju interni instrumenti, radi dobijanja boljeg zvuka ili na instrumentima koji ne podrzavaju semplove, ali pri korishtenju semplova, jedan ili dva su sasvim dovoljna, zar ne!

cevap
12.12.2005, 01:14
OK.

Razumijem potrebu za tim kada se mijeshaju interni instrumenti, radi dobijanja boljeg zvuka ili na instrumentima koji ne podrzavaju semplove, ali pri korishtenju semplova, jedan ili dva su sasvim dovoljna, zar ne!

Marco7
12.12.2005, 03:26
Pa ta Pa serija je u startu bila reklamirana kao jedina klavijatura koja je tada izasla da ima 4 oscilatora(jedini aranzer) e sada neznam ko je koliko radio u samom programu za pravljenje boja ali ljudi ja sam tu proveo najvise vremena i od boje se moze napraviti pravo cudo!Verujte mi da sam imao Pa80 medju prvima i propustio ga kroz sake kao i Pa 60 i Pa 50!Radio sam znaci i sa semplovima a sa bojama midi na Pa 50 i nisam osetio neku vecu razliku u radu!Ja sam momak koji se 12-13 godina aktivno bavi muzikom i prosao sam sito i reseto od najgoreg do najboljeg aranzera sustina svega je sto radim stalno u istim lokalima znaci 6 dana radnih nedelji 6 razlicitih lokala i u tim lokalikma sam menjao sve Pa serije i niko od gostiju ili konobara ili vlasnika nije primetio razliku u zvuku!A sto se tice korgovih masina prvi koji sam imao je i5s pa is50 pa do celokupne Pa serije!Sve serije pre su bile dobre ali su imale mane a sto se tice Pa serije nemam stvarno neku krupniju primedbu osim dizajna ali sve to nestane kad pocnem da sviram!Znaci gube se svi sitni nedostaci ali su ipak mogli da je urade da izgleda malo mocnije i profesionalnije!to je bar moje misljenje... ;)

flosarka
21.11.2006, 13:44
Pa drugovi sampl je ukratko rečeno snimljeni zvuk nekog instrumenta kojeg naložiš na klavijaturo i on tako zvuči.

Alix
21.11.2006, 18:02
Nisam mogo da se zadržim a da nešto ne napišem..."mxd354" nemoj da se osjetiš uvrjeđeno ili ugroženo ali brate ovo što si ti napiso nema apsolutno nikakve logike...Dakle da ja nebi ispo neki filozof neću ništa da dodajem nego samo da komentarišem tvoje netačne izjave...

"ja mislim da bi najlakse bilo opisati sample kao orginal ritam sekcija za odredjenu pjesmu"

Pa pobogu brate mili sempl nema ništa sa ritam sekcijom (jedino ako je kakav drumKit ili bass,strings,i slično)

"svaka pjesma ima svoj sample, ako postoji. tu ti je sve: ritam ili razliciti ritmovi, prelazi, boja, itd. na primjer, sample za "Zlato Srebro Dukati" ima tri verzije ritma, Uvod, Pjesma, i Refren, ima odgovarajuce prelaze i boju."

Na ovo nemam rječi već da se smijem :lol: ...

"sample je nesto drugo...sto se tice samplova meni se nsvidjaju. ako je neko muzicar i ako svira, znaci netreba da neko drugi svira za njega...takodje mislim da su midi fajlovi jako nezahvalni i neprihvatljivi..."

Da mi je samo znati kojem muzičaru se ne sviđaju semplovi...Ej moj jarane pa mi od semplova živimo i tezgarošimo-ko još drma po original yamahinim ili korgovim original soundovima...malo ko bogami.Aha i ko kod semplova svira umjesto svirača?...Ja kolko znam sempl se nije učio svirati već je ušo u ram i mi smo njega maltretirali i njegove ksf-je kad smo na njega kliknuli u banci u kojoj se nalazi :lol: ...

Ukratko "asc 01001" poslušaj nekog iskusnog kao što su Mile,Krešo,Gago,Nedim i ovi malo jači znalci za klaviature oni su i meni na samom početku dosta pomogli sa svojim postovima tako da i tebi će 100% olakšati rad sa bilo kojom klaviaturom jer momci znaju o čemu pričaju...Pozdrav!