PDA

Pokaži Full Verziju : Semplovanje tonova


laze
14.06.2008, 13:47
Zdravo svima hocu da semplujem neke instrumente, znaci pitanje je koliko vremena najmanje treba trajati jedan ton, znaci da ne prekiduje kad stisnes tipku, malo objasnenje ako moze kako to ide, pa da pokusim da to uradim, hvala pozz.

Vule
14.06.2008, 14:17
U principu što je duži sempl,to je bolje.mada nemoj preterivati....zavisi i koji je instrument u pitanju....za neke je dovoljan kratak ton od 1 sekunde a nekima je potrebno više,ako recimo postoji vibrato u tonu pa da se ne deformiše pri izradi loop-a...

GALA
14.06.2008, 14:45
Duzina ovisi od instrumenta koji semplujes, inace npr. instrument akusticna gitara mora se semplovat skroz dok ton sam ne prestane,a recimo strings je dovoljno 1 sekunda onda se naređuje se loop da stalno ponavlja tj. da svira skroz dok đrzis tipku stisnutu.. sve ovisi od boje trajanje sempla.... i napomena! moras pogoditi prave tonove kad semplujes,znaci nije istina da se moraju semplovat sve tipke, pogodi par pravi tonova pravi i sempl ce bit kvalitetan.... pozdrav

Vule
14.06.2008, 16:33
Neka ti bude praksa bar po tri tona iz svake oktave minimum...

laze
14.06.2008, 20:07
Ok hvala svima na odgovorima sad mi je jasno kako to ide.

baltik79
13.04.2012, 19:43
Da iskoristim temu:
Semplovao sam harmoniku (nekoliko registara) preko miksete u racunar (Sony Sound Forge). Na mikseti sam na kanalu pojacao na "12 sati". U programu zvuk nije ulazio u pik, samo do zute boje ponekad. U Sony SF sam odradio DC Offset i Normalize. Kada sam preslusao sempl culo se zujanje kao od napona. Da li se moze to zujanje izbjeci i kako. I jos jedno pitanje,ima li jos nekakav koristan proces u Sony SF kroz koji bi valjalo provuci sirov sempl?

korg18
13.04.2012, 21:17
pa mislim da u sound forge imas opciju noise koja otklanja zujanje i smetnje,
a da bi dobio dobre registre harmonike najbolje je semplovati svaki ton nek zauzima ali kad odradis to valja,ja zudim i danas dan za harmonikama i to pravim pokusao sam semplovati,uspio jesam,ali ipak prava harmonika je prava,jedan sempl koji sam ja semplovao iznosi 6 mb,tako da su extra harmonike ali ima tu caka dosta,kao sto su kolege rekle ako je u pitanju korg onda je lako na njemu semplovati,i poredat ton,bitno je ako si pocetnik u tome snimi ton u waw format primjer i A drzis nekih 2 sekunde i to je dovoljno,ako je korg u pitanju pa800 pa2x pa1x ,onda je postupak slijedeci,ides sound pa record,pa scrol meny pa load sample i nadjes taj waw koji se semplovao naprimjer harmonika,i kada si ucitao ides na EDIT,tu mozes da sijeces loop ili ima opcija loop on da non stop kruzi,da ne prestaje sve dok ne pustis dirku,i onda write da sacuvas,neke kolege ce to bolje pojasnit detaljno,e onda ides na multisample i onda pornadjes zeljeni ton i ubacis i onda neces promasit imas dole ispod tonove, primjer C2,C4,E4 i tako dalje i nadjes koji je ton odgovarajuci sve dok ne uskladis da bude ton iz A,da ne bude sviras iz B a ide iz F,e to je to od mene da malo pomognem kolegi pozdrav.

baltik79
14.04.2012, 09:57
Hvala za odgovor. Ja sam probao sempovati sa 16 bita i sa 32 bita. Gotovo nikakva razlika u kvalitetu se neosjeca. Druga stvar,u vecini slucajeva kod harmonika nema potrebe da sempl bude duzi od 1 sekunde,pogotovo gdje nema tremolo. Znaci,nema potrebe da sempl harmonike bude vise od 1Mb. I to mi je cak puno. Probavao sam ostavljati duze semplove ali nema potrebe kada nadjem lup mozda na pola sekunde duzine sempla i onda mi samo bez potrebe ostaje onaj visak sempla. Meni je najveci problem kako se rijesiti suma u pozadini. Probao sam sa opcijom Noise u Sony SF ali nemoze.

milepsr
14.04.2012, 10:50
Kako se resiti suma, jednostavno snimis ponovo. To je jedini nacin ukoliko zelis kvalitetne semplove. A da bi ih imao, treba ti dobro pretpojacalo, dobar mikrofon i dobro akusticki obradjena prostorija.

Na cemu si ti snimao i gde ?

korg18
14.04.2012, 15:18
e druze ako ima krcanje onda ces morati ponovo snimiti,jer mi nemamo programe a ni softvere koji to mogu,najbolje ponovo snimit,ali najbolje je imat predpojacalo bas kao sto je kolega naveo,ili imati snimac ili direktno u racunar stim da je dobra zvucna karta.

baltik79
14.04.2012, 18:42
Sto se tice opreme nije vrhunska,Mikseta je PeaVey XR8600,mikrofon Shure Beta 58A,soba je obicna-spavaca :)),ćebe preko lejda i udri. Malo sam eksperimentisao i nasao propust. Prilikom semplovanja jako je bitno da se signal podesi da ide skoro do crvenog ali da ne ulijece u pik,tj. da ne dodje do ditorzija. Ja sam tu pogrijesio prvi put i prilikom naknadnog pojacavanja u Sony SF normalno da mi se pojacao i sum. Danas sam probao sa nekom pijacarskom flautom. Kada sam pukao flautu po gasu ispalo je odlicno. Level je isao bas dokle je trebalo i sum je odustao :).

korg18
15.04.2012, 13:36
e trebao si navesti u cemu je rijec,mozemo vako pisati do zore,bolje da je sto manje od crvenog pa makar ga i smanjio volume se kasije moze pojacavati koliko zelis,sto je manje od crvenog kvalitetniji ce sempl biti,i naravno pretezno svi semplujemo u 16 biti,rijetkost da naletim na sempl koji je semplovan u 24 bita,ali ima razlike u cistoci primjeti se eto toliko pozdrav.

tranzit
15.04.2012, 14:28
Sto se tice opreme nije vrhunska,Mikseta je PeaVey XR8600,mikrofon Shure Beta 58A,soba je obicna-spavaca :)),ćebe preko lejda i udri. Malo sam eksperimentisao i nasao propust.:).Nemoj da samplujes, to nisu uslovi za pristojan rezultat... ama mozes ti da se igras ali nece to nikada biti kako valja a pogotovo kod samplova kojima treba loopovanje. Kod one shot samplova (na primjer drum i percussion) koji uz to imaju veliki udio visokofrekventnih signala (cinele, hihat...) to ce nekako i ici jer ce biti prekriven osnovni sum okoline ali kod samplova koji su sinusoidnog karaktera i nemaju previse visokih harmonika (kao sto je na primjer kabina harmonike) to nece nikada valjati. Za samplovanje moras imati pristojan mikrofon (kondenzatorski), pristojno mikrofonsko predpojacalo i pristojnu okolinu odnosno prostoroju u kojoj nema smetnji spolja.