Pokaži Full Verziju : Trebinje,Trebinje.
jeftabgd
19.05.2008, 15:39
Pogodio sam u avgustu,svadbu u Trebinju a u tom mestu nisam bas nikad bio pa me zanima da li ima neka pesma ili vise njih koja je specificna za taj kraj(kao sto sad peva Aco Pejovic pesmu o Prijepolju,koja je u stvari plagijat pesme o Novom Pazaru i sl.).Ne volim da idem na tezgu nespreman pa se unapred zahvaljujem na svim informacijama.Jeftabgd.
Hercegovci prilično vole crnogorske pjesme, što svadbarske("U neđelju svadba mi je i sl.) što rodoljubive tipa "Dobro jutro Crna Goro", "Pljevaljski tamburaši" i sl. mada u principu nema tu nekakvih "lokalnih" hitova, svira se standardan svadbarski repertoar, uglavnom fine dvojkice i ovi poznatiji noviteti...
P.S. Super ti je naslov, podsjeti me na legendarnu scenu iz filma "Najbolji" kad kažu: "Oj Trebinje, Trebinje, kad me vidiš ..bi me" :D
P.S.2 Ako budete svirali "Nema raja bez rodnoga kraja" vole da čuju nastavak "Ni miline bez Hercegovine"
ima ti pjesma U Trebinju gradu- to je sevdalinka pjeva je Safet Isovic
jeftabgd
19.05.2008, 23:37
Hvala,Burli.Ovo sto si nabrojao znam,klasika tezgaroska.Nisam znao za ovaj nastavak,Nema raja bez rodnoga kraja a upravo su to te sitne fore na koje se ljudi primaju.Ponekad jedna pesma digne rejting orkestru za 1000%,zato uvek malo pronjuskam ko su,sta su,odakle su i sl.
jeftabgd
19.05.2008, 23:39
Hvala,Mr Eko,potrazicu to od Safeta.Od viska(pesama),ne boli glava.
Evo da i ja napišem neku...
Znam da smo za svadbe kod hercegovaca uvek palili raju sa "Nema raja bez rodnoga kraja","Duni vjetre malo sa Neretve","Vila Bana sa planine zvala" kao i gore navedene crnogorske pesme.
Međutim ima jedna pjesma koju smo uvek pjevali u tim prilikama...
Svirali smo je uraznim verzijama i ritmovima a tekst ide odprilike ovako
Od Trebinja pa do Huma Nevesinje moje dično
trebinjska se zove šuma. bez tebe mi neobično
A pod Huma pa na dolje Nevesinjska baba plače
Popovo se zove polje. oj kajmače kud zamače
Oj Bilećo varošice A Trebinju što pripada
na izvoru Trebišnjice sve je cvijet i livada
Oj Bilećo na okuke
gajiš momke k`o jabuke
Oj trebinjska mala cesto
tebe ću se sjećat` često
Jbg strofe su malo nabacane bez reda ali sam ih pisao kako sam se setio
Osmisli neku dvojku i tuci !!!!!!!!! Biće para !!!!!!!!!
Sretno !!!
Al ga napisah svaka mi čast.
Desno su napisane zasebne strofe.Ako ti treba pojašnjenje pošalji poruku.Pozzzz
jeftabgd
25.05.2008, 00:02
Hvala,Spale.Super je text.Verujem da ce da ih gadja u srce,jos kad bi znao u koju melodiju da to spakujem.Jel' ide na nesto poznato???
E jbga.Mi smo to peglali na neku našu hercegovačku dvojku.Ne znam šta bi ti pomoglo.MOžda na foru "Oj drugovi jel` vam žao...." dvojka brzina oko 105.
eeh JARANE JEFTABGD htio sam pomoci ali eto Burli je to sve lijepo pojasnio kao da je mene pitao.a ono sto je Spale napiso onaj text,moram priznati da i ja do sada nisam svirao i nije mi poznato pa mu hvala na informaciji.i udri samo neka je ooojjjjha i bit ce dobro.
Danas mi je palo na um da su nam prošle godine tražili dosta pjesama od Milomira Miljanića, neki Banjani se pominju u refrenu, ritam je 7/8, pa recimo "Gledaj Orle", zatim onih par njegovih dvojki, vjerujem da lako možeš doći do tih pjesama, a sjetio sam se i lika koji je bio u svatovima i uzeo da otpjeva refren pjesme "U neđelju svadba mi je" kad u refrenu pjeva "Crnogorci kršni momci LEŽAĆE U HLADU"...=))
jeftabgd
04.08.2008, 21:35
Evo,prodje i ta svadba u za mene dalekom Trebinju.Samo da vas obavestim da je sve bilo odlicno i da sam prezadovoljan kako zaradom tako i prijemom ljudi koji su tako srdacni i gostoljubivi da to jos nikad nisam video ni doziveo.Trebinje je prelep grad i ima nocni zivot na nivou velegrada.Na sve strane kafici,restorani,ziva svirka,mladog i lepog sveta koliko hoces i svi nasmejani i ljubazni.Zahvalio bi se ovom prilikom kolegi Zoranu iz Bilece koji nam je iznajmio razglas i postedeo nevolja sa transportom i zezanja sa carinicima.Usli smo iz Srbije u R.Srpsku na licnu kartu i nije bilo nikakvih problema.Repertoar je klasican,skoro identican onom sto se svira u Beogradu.poz.Jeftabgd.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.