PDA

Pokaži Full Verziju : Koristite li transpozer???


Strane : [1] 2

gibanica
16.05.2008, 00:50
video sam da vecina klavijaturista uglavnom pici A ili D mol pa samo mrdaju transpose. (isto vazi i za durske pesme:) ) ! da li je tako ili mi se samo cini? inace eto ja znam a,d,g i e..i pomalo fis :)...to je ona crna, tamo gore. :D

Vaxter
16.05.2008, 01:27
Zavisi...
Uglavnom se trudim da ga izbegavam, jer je to jako losha praksa...
Ako se naviknesh da transponujesh, nikad necesh nauchiti da svirash kako treba.
Koristim ga ponekad, kad me bash mrzi da zavlachim ruke medju crne dirke, ali je to jako retko...
I to je samo kada sviram solo.
Kada sviram sa bendom, shto iskreno nisam odavno, nikad ga ne koristim.
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta... :))

miconi
16.05.2008, 01:34
Naravno druze ali samo po nekad,kad ne mogu bas u odredjenom trenutku da se snadjem sa polu tonovima ili pak nekad pozelis da odmoris prstice ...he,he
Ali tu postoji i jedna mana istog tog transpozera.....L-)"ne isplati" se previse ga koristiti....mnogi se zeznu pa "iskvare" sviranje ali nije pogresno uopste da ga steknes po nekad' ali po nekad'......veliki pozzzzzzz;)

milanceshow
16.05.2008, 01:37
Sta je to TRANSPOZE? ;) Nikad cuo!!!

Skoro nikad ne koristim transpoze.Jer to unistava muzicare.....
Rekao sam "Skoro" ,jer sam morao da ga koristim jer mi je pukla dirka H.I to sam samo koristio OKTAVU transpoze.
Bolje sedite i vezbajte............

gibanica
16.05.2008, 01:42
znaci zivele i crne dirke! e jbg ja se taman ponadao da ne moram da se mucim :)

jeftabgd
16.05.2008, 01:43
Ne koristim ga nikad ali ja sam dugmetarac pa mi ti "nezgodni"tonaliteti ne predstavljaju problem.

vingula
16.05.2008, 02:09
Ja ga dosta puta koristim,jel sam mjenjao dosta pjevača,pa skidaj pjesmu iz npr. G a sljedeča dvojica pametnih hoče iz F#,onda ja opalim svoj G pa na -1 :D

A ovisi i o mogučnosti klavijature (pucam na terce) prije kad sam krenuo u svijet terci,prva je bila A mol/C dur pa samo vozaj po TRANSPORSE-u :D
Tako da mi je to moram priznat jedna velika loša navika.

Eto dan-danas sam lijen skidat pjesme iz orginala pa skinem po svoje pa na probi s kolegom s kojim radim vidim koji mu tonalitet odgovara.

BasariStudios
16.05.2008, 03:39
Znam ih sve i mogu u sve svirati, u nekima malo sporije al koristim TRAN puno iz lenosti.

WUK013
16.05.2008, 06:09
Meni svaki peformance stoji spreman na -1 pa ako zapne oko Cis ili Gis ,tu je.
Sa drugim akordima nikakav problem a za ova dva nikako da slozim prste.:)
Znaci,treba ga izbegavati ali i nije lose znati kako da ga koristis.

Jugo
16.05.2008, 06:30
Zavisi...
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta... :))

=)) Tako je!!! Kad nesto transponujem i basista slucajno baci pogled ostane u cudu........ Nista bolji nije ni gitarista....:-O
Trudim se da uradim kako treba. Ako sam bas lenj, kako rece Nedim,... pa zbog toga izmislise dugmice za minus i plus!;)

kljucko
16.05.2008, 07:36
Nisam klavijaturista sa temeljom,znaci nemam ni skolu niti bilo kakav kurs za taj instrument i zato ga mnogo koristim,mada mislim da je to jedna velika greska i jos jedna negativna stvar koja se pojavila pojavom aranzerskih klavijatura.

mpdzprod
16.05.2008, 08:38
evo kolege ako smem i ja da dam svoj komentar,,

tesko harmonikasima koji ne poseduju na harmonici transpose..cini mi se to bi bila prava stvar izmisliti na harmonici jos i TRANSPOZU,heheehe,,,salim se...
znam jednog harmonikasa koi isto i pici klave covek je jako iskusan muzicar,taj nikad uzivotu nije pipnuo tu funkciju na klavi,a njegov komentar na to je bio.on do jedno vreme nije ni znao sta je transpoze,,zacudio se kad je to cudo od aranzera izaslo i uveliko se stiskalo na transP....
mada nije greh ako neko upotrebljuje trans,mislim nisu fabrike to dzaba izmislili.mislim da je to velika pomoc. cak i veliki muzicari koje necu bas da imenujem a siguran sam da ga upotrebljuju.

ja licno isto da priznam, koristim,,ako su one crne tipke u pitanju fis gis cis i bla bla,,ebga...ko ce sediti kuci i vezbati skale...kad se ima preca posla heheheh..


157

daisa
16.05.2008, 09:31
koristim

Marco7
16.05.2008, 09:34
Koristim,mnogo mi lose ide iz F i iz B :)

mr_eko
16.05.2008, 09:45
to je dobro pitanje....ja lično koristim kad saam sviram...ali u pola tona da olaksam pjevaču....ali me stid koristid transpozer ako je harmonikas sa mnom, jer nije fer da ja sviram iz A dura (-1) a on iz as dura......treba uvijek na to gledat....:">

Alix
16.05.2008, 10:06
TRANSPOZE...Majka i CAR onaj koji je to izmislio...Prvo zbog MIDI FAJLAŠA,jer većina midija je iz originalnih tonaliteta,i pazi kako bi jedan keksaroš razvalio glas pjevaču/pjevačici kad bi mu to pustio bez transpozi...Inače sam koristim transpoze više puta,premda kad dođem na harmoniku treba sa podsjetiti kako sad ova skala,kako sad ona...Sviranje po polutonskima skalama mi i nije neki problem (ne hvlim se ali sam muzički obrazovan),ali više mi prave problemi akordi...Znam ja njih držati kako treba,ali onako brzo promjeniti iz jednog u drugog---e to mi sjebe sistem,pa se radije krepnem Transpozi...Inače na harmonici je bass majka,sve na dohvatu ruke i lakše nego na sinthu...A što se tiče dugmetaraca---Njima je ionako svejedno,oni su majstori za sve moguće intonacije...Pozdrav!

Millan
16.05.2008, 11:41
Koristim, naravno!:P:lol:

kljucko
16.05.2008, 12:30
Ma divota;) Naucis A i Amol i samo se drzis transpoze tipke:lol::lol:
Jadna je muzika od izlaska aranzera:(

kreso
16.05.2008, 12:58
A, eto što da vam kažem. Na harmonici transpozera nema i zato sviram sve tonove u orginalu. E sad, neki mi leže ko prst i nokat, a neki mi ako dulje ne vježbam (što je u posljednje vrijeme često) zadaju probleme u 3PM. Pogotovo polutonovi. No kad sviram harmoniku ako mi ne leži poluton odmah kažem pjevaću da nek se korigira u cijeli ton oće li dić il spustit za pol tona, jer ako može iz polutona onda može otpjevat i iz čitavog tona.
Stoga za solaže na synthu nemam nekih velikih problema i u pravilu ne koristim transpozer, ali zbog hvatova lijeve ruke, često i usljed umora (kad mi se više nit neda svirat) koristim trasnpozer ali isključivo samo + ili - 1, no izbjegavam jer kad popijem zaboravim vratit na nulu pa iduću pjesmu zahebem tj počnem iz polutona :lol:, a onda me ostatak benda blijedo gleda u stilu, u koju si ti sad šumu ošo ???
Inače transpozer je zlatna stvar, olakšava posao, no ta tehnika je više pogodna za mlađe generacije koje će to naučit praksiranjem kvalitetno koristit. Stari panjevi kao ja bolje da se sad ne privikakavju prakticirati ovakove novotarije jer samo nam mogu više naštetit nego pomoć. ;)
Sviram kako znam i hoču. Dok me raja traži svirat ću. Kad me više neče zvat (a doč će garant i taj dan) otić ću u penziju i svirat samo sebi za dušu. Nitko nije vječan. Muzičar je kao i nogometaš. Kad se materijal zamori, pozdravi se s njime. Ja sigurno neću više nikad svirat kao što sam rasturo (doslovce) prije deset godina. Nisam sad narcisoidan, al kad slušam il gledam svirku kako sam sviro prije deset godina i kako sviram danas, zapitam se "Bog te hebo, pa jesam li ja stvarno tako dobro nekad sviro, il si umišljam da sam sad toliko slab pa sam jako samokritičan. No svjestan sam da kao ekipa još uvijek dobivamo posao i svadbe na temelju stare slave. E da bi tu razinu održo, mislim da ću morati uskoro zaposlit mlađeg dobrog harmonikaša, a ja se povuč na "halfa" ;) tj kljavu i počet koristit transpozer jer će mi kraj jako brzo doč.

mixer
16.05.2008, 16:28
koristim....sto rece moj drug, imas auto sa klimom a vozis auto na +40C sa iskljucenom klimom....eto-to je transpoze

MilaN B.N.S
16.05.2008, 16:55
Svaka cast za temu...
Hm...:confused:
Ja iskreno koristim opciju transpoze..
-Zaista...
I ja sam jedan koji pati od te bolesti...
Moze se reci da sam se navukao...B-)
Moracu da ili sjeben ono dugme na klavijaturi,-ili nesto drugo da uradim...
To mi je velika greska...
Bas cesto koristim transpoze...
-Iskreno...
A,pozdrav svima !!!

fostex
16.05.2008, 17:54
Sad svi ovde ispadose veliki muzicari i kenjatori pravi....
Nema muzicara koji ne koristi ponekad transpozer!!!
Evo jednog primera: Pesma se svira iz Am i odjednom pevac govori pola gore, e sad daj da ga vidim koji to svira iz Bm kao sto je u Am?
ili iz C#m, Es#m.. samo laprdate bezveze..
Lako je kod kuce reci ajde sad cu bez njega pa vezbati a na svirci nemas kad da probavas forspil jer to ide odma i nema cekanja!
Neke pesme se sviraju iz polu tonova, ali sad neku iz Em prebacivati u F#m i svirati kao u Emol neide bas drugari..
Taj koji se pravi pametan slobodno nek se javi pa da mu mi na webcam govorimo pesme i tonalitete saltamo, a on nek svira, a sve ce se snimati, pa da vidimo te majstore na delu!!!
Ne kazem da nema takvih muzicara, ali ovde sad svi ispadose profi, a mnogi neznaju ni koji je koji ton vec sviraju sto bi se reklo na crnjaka-na nevidjeno hehe..

ajd poz..

milanceshow
16.05.2008, 18:58
Nema razloga da prozivas bilo kog clana na neki WEB-MUZICKI dvoboj ili na nekakvu komisiju fosteh.
I bez vredjanja bilo kog clana.Da nebi doslo do svadja na forumu...

Nadam se da razumes o cemu pricam.....

Alix
16.05.2008, 19:41
FOSTEX---Drug u pravu si...Sam sam prizno da koristim Transpoze a koji god klavirac kaže da ih ne koristi-vala NIJE ISTINA...Ja neću nikoga prozivati,ali da mi neko odsvira jedno obično uzičko kolo na GIS-duru ili DIS-duru s istim rasponom trilera ko da A-duru i sa istim šaltanjem akorda---Vala nema ga,bar ne ovdje na forumu...Jedini čovjek koji sam imo priliku da vidim da SVE ontonacije (sa polutonovima) svira zažmirenih očiju i dere trilere ko budala jeste gospodin BANE VASIĆ...Pored njega još nisam imo prilike NIKOG čuti da onako barata sa polutonovima...Pozdrav!

dominik
16.05.2008, 19:47
Ja takodjer koristim transpose! J.b.ga i ne stidim se! Nikad prismrdio muzičkoj školi nisam,nit mi ima tko pokazati,a sad i godine čine svoje pa i ne stignem al ajd makar sam u toku pa mi je makar repertoar šarolik......Al što je je,i ne krijem to,radije bi volio da nije tako i da poznam makar osnove medjutim šta je tu je!!!

tranzit
16.05.2008, 23:09
Nikada ne koristim Transpoze, ama bas nikada, ma kako to drugu Fostexu izgledalo cudno i ma koliko Alix nevjerovao. Ne koristim ga ne iz razloga sto ne bih ponekad i pozelio da mogu vec iz razloga sto me ta zajebancija zbunjuje. Jednostavno kod mene je nekako ostvarena neraskidiva veza izmedju prstiju i sluha tako da me baca u ludilo kad na primjer sviram ton A a cujem A# i slicno. To ja ne mogu i onda nije preostalo nista drugo nego da se malo vise potrudim i dovedem tehniku sviranja na nivo da mi je svejedno da li je G ili G#, C ili C#. Neko rece da natjera pjevaca da spusti ili podigne za pola tona. E to tek nije uredu jer glas nije instrument pa da pritisnes + i - i mirna Bosna. Ako pjevacu jedan tonalitet za neku pjesmu perfektno odgovara, on ce samo iz njega otpjevati to najbolje sto moze. Pola tona za glas moze da bude ubitacno.

MilaN B.N.S
16.05.2008, 23:12
Ma,-daj opusteno...
Svirate za sebe,-ne za druge...
Kako god da svirate,-dobro je...
Sve je to muzika,-nemoj jbg. da se svadjate oko gluposti...

No.1
16.05.2008, 23:31
Koristim i ja transpoze...i sve sto ima na jednoj klavijaturi trdum se da iskoristim...:lol::lol::lol:

MilaN B.N.S
16.05.2008, 23:35
Brate,-svaka casT...
Dobro si ovo rekao...
-SupeR...

harisfaz
17.05.2008, 00:02
FOSTEX---Drug u pravu si...Sam sam prizno da koristim Transpoze a koji god klavirac kaže da ih ne koristi-vala NIJE ISTINA...Ja neću nikoga prozivati,ali da mi neko odsvira jedno obično uzičko kolo na GIS-duru ili DIS-duru s istim rasponom trilera ko da A-duru i sa istim šaltanjem akorda---Vala nema ga,bar ne ovdje na forumu...Jedini čovjek koji sam imo priliku da vidim da SVE ontonacije (sa polutonovima) svira zažmirenih očiju i dere trilere ko budala jeste gospodin BANE VASIĆ...Pored njega još nisam imo prilike NIKOG čuti da onako barata sa polutonovima...Pozdrav!

e pa drugovi, ima nas koji ne koristimo transposer, ali NIKAD!!!!... moji forspili zvuce jednako lijepo i TACNO i u a-molu i u b-molu i u as-molu... sto se harmonije tice, jos lakse... ne znam hocul dobit bananu zbog ovog, al imate na downloadu fajl cveta pa800, odsavirana iz b-molla pa poslusajte...

rondzo4life
17.05.2008, 00:28
Ja sam ga par puta koristio i dobro se zeznuo! Svaki put sam zaboravio transponovati i solo klavijaturu, pa zamislite tog blama ! Na kraju sam odustao od transpose - funkcije.

jager
17.05.2008, 14:22
Zadnjih gotovo 10-tak godina sam radio sa jednim te istim pevacem i zaista nisam NIKADA koristio transpose... Pevao covek iz nekih standardnih tonaliteta, nikada na poluton. Valjda smo ga i mi navikli da peva tako...
E od kako ne radimo sa njim, desi mi se da uleti pevac koji obozava polutonove i insistira na njima... e pa ne bi mu ja sad lomio i prste i mozak kad izvuce neki F# mol ili C# mol...
Znaci, koristim i ja transpose, ali tek od nedavno i to iskljucivo +/- 1 i bogami se i moj basista cesto izbezumi =))

E-L-D-A-R
17.05.2008, 18:05
Ja slabo koristim tj. skoro nikako i trudim se da izvjezbam pjesmu iz svakog tonaliteta.. Jer par puta mi se desilo kad koristim transpose da zaboravim na sljedecoj pjesmi vratit.. :)

vingula
17.05.2008, 18:26
ne znam hocul dobit bananu zbog ovog, al imate na downloadu fajl cveta pa800, odsavirana iz b-molla pa poslusajte...

Nema razloga za BANanu.

weljko
19.05.2008, 00:00
Pa ljudi moji...nebi ga ni stavljali da nije korisno....Naravno da treba da se vezba,i da se prsti cine spretnijim,ali ne vidim nista lose u tome....A i kao da je bitno..vazno da dobro zvuci..Ako znas da sviras,onda jednostavno znas!A ako ne znas,nece da ti pomogne ni transpozer,niti bilo sta drugo...

fijuk pa800
19.05.2008, 00:42
ufffff. ne diraj u bolnu tacku....ma to je mi je postala takva ruzna navika i gore je od bilo kojeg poroka u muzici... dodje mi da je.ene dugmice izvadim i zacepim rupice,pa da mi vise ne pada na pamet da to pipkam....ali to je sigurno jedna od najkoristenijih opcija na masini:D kod mnogih kolega... ne znaci sad da nezna covjek svirati nego toliko razlijeni...... to je... koliko god je dobro 1000 puta je lose jer predje u zarazu... tacno mi dodje da posjetim nekog mizickog psihijatra...:lol: ili da idem na program odvikavanja od transpozera...
Al sta ces,tesko je nama koji smo gurali sami od pocetka bez casova,osnova i svega sto se uz savjete i casove kod iskusnih prof.muzike skonta za pet min,a samom ti treba za istu glupost par dana,a nekad i vise pa onda odsviras i napokon budes zadovoljan i onda negdje vidis kako treba pravilno pa ti se sve smraci...i hajd ispocetka. cujes Radeta Kosmajca i trazis gdje ima jeftino kupit strik ...skontas da ti je trebalo 5 godina da udjes u muzicku terminologiju klinaca iz nize muzicke...neznam...
Mozda ovo sto pisem vise lici na temu tipa SAM PROTIV SVIH ili tako nesto...al eto taj transpozer mi vrati film pa se onda sjetih da ga na dx 7 nisam koristio...ali ko ima ljubav za svirku,ima i nadu da ce to jednog dana to sto svira liciti na nesto... TRANSPOSER ima - i + ali taj MINUS je veci....

Vule
21.05.2008, 13:53
Samo me nešto zanima...da li će neko dobiti orden ako ne koristi transpose?
Pa postoje prstoredi koji su lakši i koji su teži za odsvirati neke pesme...mislim da nije "greh" koristiti takve olakšice...gomila pevača ili naročito pevačica dodje na svirku,pa im frka,nisu raspevani ili ko zna šta pa mi ladno umesto D kažu C#,ili umesto G kažu F#...e da vidim tog svirača koji će da na licu mesta pomera već sto puta odsviranu pesmu za polustepen dole da bi pomenutim "slučajevima" ispunili hir?
Zašto ne koristiti pogodnost koju instrument nudi?

kuki
21.05.2008, 14:01
Ja ga koristim ponekad,kad vec dugo pevam i osetim da ne mogu da izvucem neke vislje tonove.Tada ga spustim na -1 ili -2!:)

Shwawko
21.05.2008, 14:04
@fijuk pa800
Aj kad se budesh prijavljivao za progrram odvikavanja, pozovi i mene....
Tolika sam lenjchuga postao, da sve zivo sviram iz Amola i samo pichim po transpozeru....
Odvratna navika.... I jednom prilikom sam se izbedachio kad sam upao u jedan lokal gde mi drugari sviraju ( ceo band) i kao da odsviram neshto s njima, kad ono gore Triton Le, pesma iz Fis mola, a transpozera nema.... Bash sam se smorio tada, ali ni to mi nije bilo dovoljno da odjebem vishe od tog transpozera.... Jbg, jako jako losha navika....
Mozze se uporediti sa cigaretama... Ako nisi karakter, nikad ga necesh ostaviti...
Jedino ako ubacim neki solo sint gore, koji nema transpozer, pa pochnem da lomim lepo odakle ide pesma i cao.... I mnogo vishe cenima muzichare koji svaki forshpil cepaju iz svakog tonaliteta, a ne kao ja.... malo - malo + .... bzvz....

harepa50
28.05.2008, 18:47
ja nikako ne koristim transpose samo kad su u pitanju neke nezgodne crne dirke na koje nisam naviko sta cu mrsko mi zavlacit prste gore i malo se pomjeri za koji polustepen ;)

Gorance
03.06.2008, 00:10
Kao prvo 90% svirki sviram dalapu,stariju od mene.Tu nema transpoze,sviram sve,jer moram,ali se dobro pomucim kad treba da odsoliram sa crne.To se oseti i na kvalitetu.Da bi isto svirao iz svih tonaliteta bar neke moras uvezbavati skroz posebno,a to trazi vreme!!!???A za to vreme dok ja vezbam "Ja sam covek s koferom u ruci" iz svih tonaliteta,oticicu u penziju.Za solo je jako korisno prebaciti pola tona gore dole,samo treba imati meru,i smanjiti to na minimum.I kad sviram klavu ja ne koristim transpoze jer radim sa istom ekipom 10 godina,al kad upadne neko sa strane, pa kad je jos radio sa dugmetarcima,pa oce fis, i tako to,sto da ne.Pozdrav svima.

klavijaturista
03.06.2008, 01:00
Evo ikreno ja koristim TRANSPOZE jer sam navikao ali polako se odvikavam ali jbg..kada sam na svirci idem na sigurno jer nezelim brljati!!!

antalus1000
03.06.2008, 01:17
transpoze je ekstra stvar ali mislim da to uspori svirku?
ja ne razumem kako neko pogodi odakle pevac peva meni je to problem:) npr znam da odsviram nesto iz Dm i on to peva iz Am ja moram da povecam na +4? dok sracunam za koliko se to povecava kocim svirku onda to sto sam povecao za +4 moram da spustim na +2 jer peva iz Gm kako si vi snalazite oko toga? ja nemam pojma iz svih tonaliteta zapravo znam samo iz onog iz kojeg skinem pesmu. kod mene je to frka jer nisam profi sviram za sebe ali sam primetio da kad neko peva da se pogubim na tom transpozeru.

mariok
07.07.2008, 14:24
Naravno da koristim,sto bih se mucio kad mogu lepo i sigurnije da sviram sa transposerom ;)

skoricnik
07.07.2008, 14:26
Transpozer retko kad koristim...Najcesce sviram iz svakog tonaliteta...Bilo da je to As moll ili C dur, totalno nebitno...

gibanica
08.07.2008, 02:12
evo male pomoci na transpozeru ako picite iz a mola:
Dmol +5 / -7
Emol -5 / +7
Gmol -2 / +10
Fis -3/ +9
Hmol -1/+11
Cmol +3/-9
itd..
odatle ljudi uglavnom pevaju

blatusan
08.07.2008, 02:19
to je dobra stvar....ja licno koristim tkodze transposu al sa tritonom je malo zajebano pa sviram kako stignem :)

GALA
08.07.2008, 02:43
to je dobra stvar....ja licno koristim tkodze transposu al sa tritonom je malo zajebano pa sviram kako stignem :)
Alene od kad ti imas Tritona ? zar ti nemas TR ...hahahahah...hehehee šala

Pozdrav buraz,,di je radio nema ga

Belja_SO
08.07.2008, 02:51
ja bash volim to dugme tj ta dva dugmitja transpose - i + :)),meni se cak i sje..lo od pritiskanja:).volim i ja da sviram osvakud.znam da se zatupljujes s tim ali brate kad je nesto lakse zasto se mucit :D. Malo sale naravno. Koristim ga dosta,jos pogotovo kad sam pesmu naucio iz originala a pevacica peva od ko zna kuda onda transpose radi ko lud. :D

kreso
08.07.2008, 09:56
Cijeli štos oko korištenja transpoezera se svodi na broj 12.
Primjerice da bi ga lakše koristili evo i male demonstracije :
C dur = 0
C# dur = +1 ili -11 => 1+11 = 12
D dur = +2 ili -10 => 2+10 = 12
D# dur = +3 ili -9 = 3+9 = 12
E dur = +4 ili -8 => 4+8 =12
F dur = +5 ili -7 => 5+7 =12
F# dur = +6 ili -6 = 6+6 = 12
G dur = +7 ili -5 => 7+5 = 12
G# dur = +8 ili -4 => 8+4 = 12
A dur = +9 ili -3 => 9+3 = 12
B dur = +10 ili -2 => 10+2 = 12
H dur = +11 ili -1 => 11+1 =12

Znači sve se vrti oko tog famoznog broja 12. Ako sviraš A dur iz dublje oktave, ideš na -3, da bi povisio oktavu izračunaš koliko ti treba do 12 i dobiješ odgovor tj +9. Jednostavno !
Zašto ? Zato jer ljestvica u oktavi ima 7 cijelih i 5 polutona (C-D-E-F-G-A-H-C su cijeli) i (C#-D#-F#-G#-B su polutonovi).

Tko ovo skuži može transpoze koristiti na workstationu u toku pjesme (bitno je da promjenu izvrši unutar takta).

kreso
08.07.2008, 10:00
Isto tako na večini klavijature da bi ubrzali prijenos tona uz pomoć transpozera ne trebate vječno pritiskati dugmad + i -, nego pritisni tipku transpoze (drži je) i s kotačićem/točkičem odvrti lijevo il desno (ovisi koji dur/mol trebaš) potreban broj.
Ne znam koliko vam ova informacija koristi, al mislim da će vam tipka transpoze puno dulje trajat ;)

Tomy
08.07.2008, 12:09
Ja niti ne mogu koristiti transpose jer imam apsolutni sluh. Ako povisim npr. za +1 a sviram iz C dura mene jednostavno vuku prsti na Cis jer mi uho čuje da je Cis i ne mogu si pomoći. Zato je za mene transpose promašena funkcija.

milan_lekic
08.07.2008, 12:47
@kreso to na Pa 80 ne funkcionira isprobano:)

kreso
08.07.2008, 12:59
@ Milan Lekic

Milane, kako ti ne radi ??? :-O
Jesi probo u kombinaciji i sa shift tipkom ?

Kolko se sječam mislim da može na Pa80. Ispričavam se ako griješim i ako neide. Davno sam probo i kolko se sječam mora ić.
Na KORG-ovim workstationima (npr. N364 kad uđeš u global, pa transpoze možeš upisat preko numeričke tipke samo npr samo + ili - i broj s tastature, ali poslije obavezno OK) radi, pa na Yamahinim aranžerima sam osobno isprobo, pogotovo kad radiš "keksu" u sequencer modu radi bez beda.

Ja inače ne koristim puno transpozer u svirci, kako sam naveo samo u ekstremnim prilikama +/- za jedan ako je neki kompliciraniji dur/mol i brža pjesma pa radi umora osjetim da je neću moć izvest kako treba.

Transpozer sam često koristio kad sam nekad pravio MIDI fileove (mislio sam kako ću se na tome obogatit preprodajom :rolleyes: ) u sequencer modu.

Al kako sam reko kad sam god radio u sequenceru "keksu" na bilo kojem aranžeru sam pomicao vrijednost transpozera s kotačićem, znaći da i u live modu mora radit isto.

kreso
08.07.2008, 13:05
Stvarno ne radi na Pa80 !!!! :-O
Eto, sad sam probo i neide. Ne mogu vjerovat.
Pa kako sam to onda ja pobrko lončiće. Sad se ne mogu sjetit na koju foru sam to jednom pokrenuo na KORG-u Pa, il je možda bio neki stariji KORG il drugi aranžer.
Ispričavam se na dezinformaciji !!!
Ajd probajte druge modele s tim štosem, pa da znamo i odgonetnemo na kojma radi, a na kojima ne :)
Probat ću tokom dana se prisjetit i sprokljuvit na koji način sam preko kotačića mjenjo vrijednost na transpozeru. Siguran sam 99 % da ide.

milan_lekic
08.07.2008, 13:09
ne ne ide ajde serife ne sikiraj se sad zbog toga

jager
09.07.2008, 07:41
@Tomy

A nemoj mi reci da cujes "na slepo" razliku da li pesma ide iz C ili C# ?!?
Ili, npr, ide pesma na radiju i mozes da kazes tacno iz kog je tonaliteta?

harisfaz
09.07.2008, 17:57
zasto ne bi cuo?? pa kad covjek ima apsolutni sluh, moze cuti i kad muha leti da kaze koji je ton, i kad cuje avion, i sirenu od auta...SVE!!! jedina mana je to sto ti sve smeta, jer cujes sve moguce sumove i neartikulisane zvukove...

No.1
09.07.2008, 23:55
@ Tomy

Reci nam u koji ton prdis?:lol::lol::lol:
Ja sam duboki negde F0

Alix
10.07.2008, 00:06
Buraz ova ti je dobra...Duboki F...
Vala dako može da razlikuje visinu z apolatona ili na pamet dazvekne intonaciju--PROSTO SUMNJAM!!!
jedino ak oje kakav maestro ili dirigentsa stažom od 30 godina koji samo u glavi sluša tonove i note a ovako---Fenomen...

zeko
10.07.2008, 00:45
Poznajem osobno jednog skolovanog klavijaturistu ( akademiju je zavrsio ) i svira kod nas u Rijeci po narodnjackim klubovima, inace je rodom iz B.Luke. ako se netko kretao ovim podrucjima vjerojatno je onda cuo za njega, vecina ga zna kao BABAC. Iako nisam u to prije vjerovao sa njim sam se uvjerio, covjek ima taj apsolutni sluh, sviras notu, on ti kaze sta si svirao ( bilo koja boja, oktava..) ma sve sam probao..pjesma svira on zna bez da takne kljavu od kud je..al uglavnom kako i sam kaze, njegov zivot ja samo i samo muzika i to je postigao nakon dooosta treniranja uha i odradjenih svirki.

No.1
10.07.2008, 01:36
Postoje takve baba-roge od muzicara.Svaka Cast!!!

kreso
10.07.2008, 10:00
Nije slučajnost, ima dosta ljudi sa savršenim sluhom. Zeko ovaj tvoj primjer sam vidio i isprobao s dosta ljudi. Čak je (interesantno) jedan malac (polaznik muzičke akademije) dolazio na audiciju kod nas u bend. Ima stvarno perfektan sluh, no u cijeloj prići je interesantno to da je taj apsolutni sluh kod njih vezan za frekvenciju i boju pojedinih tonova. Što su dublji il viši tonovi to mu je koncentracija slabija i teže pogađa, no u rasponu od C2-C5 je doslovce nepogrešiv.
Isto tako imam jednog prijatelja studijskog ton majstora, koji je aktivno svirao bas gitaru do prije par godina. Faca do jaja, perfektan sluh, nepogrešiv. Kaže da nije ni sam bio svjestan svojih sposobnosti nego da mu je došlo s godinama, onako jednostavno kad je u autu slušo neke pjesme i pogađo dur/mol pjesme. Poslije kaže da je pogotio od prve tonalitet ama baš svih. Trenutno ga živciraju slavuju. Sluša njihov cvrkut i nikako ne može odrediti iz kog dura cvrkuću :lol:. Čak je i sampliro cvrkut, al ne ide mu. Čak je počeo filozofirat da su ptice u stanju odpjevat nešto kao poluton od polutona :-O. To bi po njegovom trebalo biti kao nešto u stilu C-C#-C##-D-D#-D## ... itd. Mislim uopće je teško percepirat u mozgu što on trenutno filozofira, jer povisilica na povisilicu opet daje čitav ton ... Nemogu više, boli me glava od pokušaja da shvatim :confused:

Tomy
10.07.2008, 16:51
@Tomy

A nemoj mi reci da cujes "na slepo" razliku da li pesma ide iz C ili C# ?!?
Ili, npr, ide pesma na radiju i mozes da kazes tacno iz kog je tonaliteta?

Ne lažem ti. Ti meni udari neki akord na gitari, ja ću ti reći koji je bez gledanja. To se zove apsolutni sluh zato ja izbjegavam transpose.

zasto ne bi cuo?? pa kad covjek ima apsolutni sluh, moze cuti i kad muha leti da kaze koji je ton, i kad cuje avion, i sirenu od auta...SVE!!! jedina mana je to sto ti sve smeta, jer cujes sve moguce sumove i neartikulisane zvukove...

Potpuno si u pravu. Zbog toga što čujem muhu u kojem tonu leti, u muzičkoj školi su me zvali muha. I smeta mi ako se koncetriram na to.

@ Tomy

Reci nam u koji ton prdis?:lol::lol::lol:
Ja sam duboki negde F0

Sad me već malo zezate?? HAHAHAHA
Mada je i to moguće otkriti, ali tako daleko nisam išao. Meni ne hodaju po glavi takve ideje!

Vaxter
10.07.2008, 17:07
@kreso
I ja sam se zajebavao sa pticama i ljudskim govorom, dok sam bio u muzichkoj.
Price ne pevaju samo chetvrt tonove i sl., nego ih vecina pravi neki portamento( imaju ga ptice, a nema pa80:)) ), tako da se chuje svashta! :))

Tomy
10.07.2008, 18:15
I ti imaš apsolutni sluh?? Ako imaš svaka i tebi čast!

Vaxter
10.07.2008, 18:30
Da, ali ne mogu se pohvaliti da je izvezban... :S
Dok sam ishao u shkolu i giljao po solfedju, bilo je oke.
Sad...
Mnogo je zajebanije...

Ranije sam stalno u glavi imao E3, na osnovu koga sam se orijentisao.
Sad ga i ne uhvatim svaki put... :))

Sejox
10.07.2008, 18:49
Pa dobro-ako covjek ima apsolutni sluh,ja mu vjerujem.
Posto ja volim cvrkut ptica(narocito ujutro) nerviralo bi me kad bih mogao cuti kad neki slavuj ili stiglich "falsiraju" i to jos sa ovim "Vax-ovim portamentom".;)

A nekad bih i pozelio apsolutni sluh.
Narocito,kad je neka ozbiljnija diskusija sa zenom(na srecu nema ih cesto).
Onda bih joj mogao reci-"pa zasto uvijek iz DIS-hajde spusti malo nize".:)

No.1
11.07.2008, 02:02
I ja imam aposlutni sluh...kad mi neka baci pogled...odma znam u koj tonalitet rika...:lol::lol::lol:

muro
11.07.2008, 14:50
ako vec postoi minus i plus zasto se bebi koristili ja ih koristim samo dva polu tona =))

jager
13.07.2008, 14:34
Ne lažem ti. Ti meni udari neki akord na gitari, ja ću ti reći koji je bez gledanja.

Druze, svaka ti cast, nema sta drugo da se kaze....

harisfaz
10.08.2008, 14:07
@kreso
I ja sam se zajebavao sa pticama i ljudskim govorom, dok sam bio u muzichkoj.
Price ne pevaju samo chetvrt tonove i sl., nego ih vecina pravi neki portamento( imaju ga ptice, a nema pa80:)) ), tako da se chuje svashta! :))

ko ti rece molim te da pa80 nema portamento??

skoricnik
10.08.2008, 14:54
Pa80 nema pravi portamento koji je bio na Yamahama...Ima neki shit portamento

smt2
10.08.2008, 15:14
Osobno koristim Transponiranje ali obicno za pola tona + - ako pjevac vec zatrazi u toku svirke.Uglavnom se trudim osnovne tonalitete svirati i nemam nekih poteskoca sem u Fmol.tu se i netrudim jer mi neide i nelezi nikako ,bar zasad ali videcemo uci se citav zivot pa mozda nebude jednog dana problem .Svima onima koi nemoraju koristiti transpozu se divim i ima ih jako puno .Ali sustina svako svira kako ume , koliko vjezba i koliko je nadaren.Poz... svima na forumu .

krcmar
10.08.2008, 15:38
Ljudi ja koliko vidim vi ste svi stariji od mene, i svirate skoro dugo koliko ja imam godina. Evo ja znaci sviram neke 3 godinice, 1 godinu sa profesorom, i dvije sam. Znaci pjesme kad skidam, skidam ih na dx11 na kojoj ne koristim transpoze i u ostalom treba dugo samo da se ukljuci. Htjeo sam reci da uopste nemam problema sa tonalitetom, naci sviram iz svih tonova, nebitno dur-ol. Ja kad sam procitao da neki stariji ljudi koji sviraju 30 god. kazuja sviram iz A E G..., a fis mol kao o tom da nepricam. nemam potrebe da ovdje "serendam", ali iskreno to mi je posve svejedno odakle se svira.

milanche007
11.08.2008, 03:20
pa i ja ga koristim najvise zbog polutonova,i zbog akorda,doduse zavisi i od pesama.ali za nedaj boze.inace kad hocu da se dokazem da se malo mangupiram,posto sam navezbao par tonaliteta popriclicno dobro,cepam skale skoro kao cortan:-),onda lepo ukljucim to dugme i cepajjjjjjjjjj.na tu foru sam odrao pola muzikanata.oni kazu ti koristis transpose ja kazem vazi ti sviraj cis mol a ja cu da transponijem dmoll,pa da vidimo ko je veci baja pod satorom.mislis da se ljudi razumeju u to,xxaxaxaxa.danas skoro svi koriste tritone,a ako provalis jednog provalio si sve.ovo je prica za sujetne muzicare koji sviraju sve tonalitete a polutonove brljave(sviraju iz maja aprila i februara)xaxaxa.imao sam par iskustava sa takvim likovima,zato sam to i rekao...pozzz svima
P.S neka svira svako kako mu je najlakse!!!!!

harisfaz
11.08.2008, 23:05
Pa80 nema pravi portamento koji je bio na Yamahama...Ima neki shit portamento

ma ima brate, isto je to... moj prijatelj je imao pa80 i na par farbi je taj portamento razvaljivao

skoricnik
12.08.2008, 14:42
:confused:

No.1
15.08.2008, 18:01
ma ima brate, isto je to... moj prijatelj je imao pa80 i na par farbi je taj portamento razvaljivao

Dobro je...razumemo te.
Pa80 nema fingred portamento!!!

harisfaz
16.08.2008, 13:30
Dobro je...razumemo te.
Pa80 nema fingred portamento!!!

nego kakav je u pa80?

No.1
16.08.2008, 17:08
Nema nikakav portamento u pa80.
Ima MONO opcija i LEGATO...i sa to se dobija nesto slicno kao portamento..zavija..al nije bas ono pravo portamento kao dx kao casio...
ili kao sto ima kurzweil i triton.

skoricnik
16.08.2008, 17:51
Ima portamento u opcijama ali nije to to...Nema fingered portamento...Ima onaj, recimo...Pritisnes ton C i pustis dirku, i onda pritisnes ton G i on zavija do G =))

mimiki
27.08.2008, 18:26
Transpose prava stvar za neskolovane muzicare,tj za mene :">

No.1
27.08.2008, 18:39
Ma jok brate...sve je to postavljeno na svaki sint da bi olaksao sviranje.
Onda sta stavljate i intro...odsvirajte sve to...

harisfaz
31.08.2008, 22:11
ma transposer je sranje... vise volim sjest pola sata i navjezbat gis mol skalu i sl., nego se furat da sam neko i nesto a ne smijem crnu tipku dotac...

BasariStudios
01.09.2008, 00:26
Imaju ostali iz benda obichah da virnu da vide odakle se svira, a sa transponovanjem im napravish takvu pometnju, da svirka nece lichiti ninashta...

Karizma Bend Majka!

GALA
01.09.2008, 01:20
harisfaz,, to sto si ti cuo toje bio legato.....Pa80 nema portamento kao Tritoni-Pa novi modeli...Pa80 portamento nije iskoristiv za nasu muziku

vane
01.09.2008, 02:34
i onda cudi se kako dobro svira amza ja sam ga gledao da taj covek radi sa transpose ceo vremena svira c skalu a kad cijes c nije tonalitet nego drugu skalu eto ljudi kakve su majstore bolje ne bih svirao te pesmu ili sta bilo ako ne mogu od te skale i ne bi stavio transpose :)

Braco19
01.09.2008, 07:30
hahahahahah, pa ljudi da vas pitam sta bi mi radili prije jedno 15tak godina recimo da sviramo bez tog transpoze????? Onda nebi bilo nikakve svirke kad bi pjevac reko de mi spusti pola tona heheh. Ja iskreno koristim taj transpoze kad skidam novu pjesmu sa pjevacem pa da ga nemucim i da neceka ja ga koristim inace ako moram svirati iz F ili B ili neki fis, gis, itd. Posle vezbe pokusavam da savladam odakle je on pjeva a sto se tice novi pjevaca skojima nisam prije sviro neidem nikako za pola tona nego ako je sviram iz a i on hoce od gis ja mu odma spustim na g jer nema velike razlike a pola ih nezna da si jos neki pola tona spustio. pozdrav

dugmic
01.09.2008, 07:38
stacete sve izmisliti transpoze , pa jebiga bolje onde i ne svirat , sve da je lakse hoce ljudi ja sviram ko na dugmetari harmonici guerrinki , znaci picise samo na iste dirke ,

Alen P
01.09.2008, 07:58
Ne upotrebljavam transpoze, čak ga izbjegavam. Na T2 je tempo pokraj transposea i kad sam promašio tempo, pritisnuo sam transpoze, joooj, kakav sram. Skidam po originalu- kako nam vokalno odgovara. Ako je to original, onda original. Ako bi kakav padobranac pjevač htio pjevati u nekom žblj duru, onda sviram u onom kojem sam najsigurniji. A pjevač ako je već pjevač, neka se prilagodi ;). Mislim da je zbog naše muzičke izgradnje puno bolje izbjegavati tu opciju, zamislite da svirate klavir...

mire
01.09.2008, 09:59
To sve zavisi od muzicara do muzicara smatram da upravo to odreduje kvalitet i obrazovanje.Mislim da pravi klavijaturista ce uvijek gledati da izbjegne transpoze.

Alix
01.09.2008, 10:20
Da izbegne malo teže...Sviraš pjesmu iz Dis-a ili drugog polutona...Ako ne znaš u glavi transpozirati akorde koje ćeš da sviraš prno si u kantu...Više puta se desi kaže pjevaljka daj pola tona niže...I?Jebe se njoj ona već može da dreči a haj ti odsviraj pola tona sve akorde onako kako bi u originalu?Malo je takvih i zato je Transpoza-majka...A kako bi tek fajlaši radili bez transpoza?Svi pjevači bi pjevali iz originalnih inonacija i pocjepali se...

Alen P
01.09.2008, 18:44
Ma, spusti ti pjevačici cijeli ton s A na G (npr) ako nisi siguran u G#, tako dugo dok ne naučiš s G#. - Ma da... Mi klavijaturisti sviramo najnezahvalniji instrumenat koji gubi cijenu iz dana u dan, stari, propada, nema nikakve vrijednosti; pogledaj gitaru... Je G ili G# skala, nije bitno. Kupi frajer meksičkog stratokastera, neko ulje za polirat;) neki efekat za 200eura i piči on, nitko ga ne pita za ljestvicu, transpose, i gitara mu svake godine vrijedi malo više. A mi se mučimo stylovima, bojama, tercama, prstometom, transposeom, itd. Kolega mi počeo svirati na Ipod- mp3 i E-86(mislim da mu je U 20 riknul:D). Glumi on za te pare, ma kakav transpose... Čovječe, što duže razmišljam sve manje mi te stvari imaju smisla... Bitno da zaradimo, to je primarni cilj! Pozdrav!

medino
01.09.2008, 21:39
sve sve ali komentari "bolje ne svirati pesmu nego da koristis transponovanje" i "pravi muzicar ne koristi NIKAD traspoze" su malo olako napisani...ljudi,ma dajte...pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis i ostala sranja...pa ima nas ovde i bez muzicke skole,a ipak sviramo ( i to,da se primetiti, vise od dosta ovde tih PRAVIH muzicara) tako da....bez zamerke,nisam mislio nista lose...pa,na kraj krajeva,svi bre mi sviramo za pare,a ako ima ovde i ljudi koji bas duboko hoce da udju u muziku,nije im bitna lova,sviraju samo i iskljucivo iz ljubavi-respect !!! to postujem,mada i onda nemaju pravo da kazu da mi ostali (koji koristimo transpoze) nismo PRAVI muzicari...brate,sviram Cm,Dm,Em,Gm,Am a sad da ucim Fis mol---e je.e mi se bas...

Alix
01.09.2008, 21:45
Medino slažem se-ni sam nebi bolje napiso....Za koji đavo da se mučim sa polutonovima i sebi pravim probleme i kidam živce kad se NIKAD neće moći postići brzina sa POJEDINIH polutonova kao na A,D,E,C,itd tonovima...Al et neki se hoće uvažiti kako oni ovo a kako ono a za koji đavo?Jebe se narodu znaš li ti polutonove il neznaš-možeš cjelu noć drekati iz A-dur,A-mol i tranponovati i dok mu dobro zvuči platiće ti...A ti sad kreneš glumiti iz polutona pa promašiš par akorda koji se osjete-svaki drugi će reći auuu jebote ovo nešto ne zvuči dobro-iako su seljaci i neznalice svako ima uho pa čuje...

Alen P
01.09.2008, 22:23
...Kako vi kažete...;) Kao što rekoh, ljudima je svejedno, ali to je za vašu osobnu korist, izgradnju. Svi mi težimo prema boljem. Čuješ nekog muzičara koji svira dobro, pa i ti poželiš da odsviraš tako. Pa zašto baš u "C"?:confused: Nema beda, pozdrav!

sinisaBL
02.09.2008, 13:12
pozdrav.vecina pjevaca pjeva iz standardnih tonaliteta tako da bi upotreba transpoze trebala biti svedena na minimum.ako mu je nisko g-mol ide se na a-mol uglavnom.e sad hebel li ga i pjevacicu nisko joj d-mol a visoko e moll da nece mozda neki cetvrtton da joj se ugodi.a mislim da nebi trebalo biti problema sa c,d,e,f,g,a,h i durovima i molovima u svirci trenutno svirati.nadam se kad govorite o trenspoze mislite na pola tona tj cis as b itd.ne mogu da shvatim u nekim se postovima pominje +4 -7 + 8 uzas.pa zamislite kako ce vam bas zvucati na +8 pogotovo ako koristite semplove ili harmonika!!!ovdje svi pominjemo uporebu toga a niko ne pominje kako se rijesiti toga sto bi trebalo biti krajnji cilj dobrog muzicara.kad skidate pjesmu iz recimo a mola kuci ok skinete je i to je to.ali nemojte stati tu samo pokusajte probajte je iz pola gore i pola dole tj as i b mola cisto informativno da svirate pa makar i brljali ispocetka.zaboga kuci ste niste na svirci.ne sad da se mucite da je moooorate odsvirati odmah nego desetak minuta izdvojite za to i tako svaku pjesmu.vidjecete za koji mjesec puuuno lakse ce vam padati ti tonaliteti i sve cete lakse da svirati iz njih.problem najveci oko toga je da se ne vjezba iz tih tonaliteta nego iz osnovnih.uzmite primjer malo dijete pocnite uciti svirati ali samo iz cis fis as b itd i samo u tim skalama da sve vjezba i svira.da ne zna da postiji recimo c ,g itd.svirace ih kao neko iz g,a,d itd ali kad njemu kazete sad sviraj iz g mucice se kao i ovi drugi kad sviraju iz cis,dis itd.znaci cisto sebe radi prosviravajte kad god stignete iz tih crnih tonaliteta nek i zvuci jadno ispocetka za kratko vrijeme transpoze cete moci iscupati iz sinta nece vam trebati uopste.ajd sto to sve za muzicara nije dobro em usporava na bini em zaboravi vratiti em mu se harmonikasi smiju ne smatra se ozbiljnim muzicarom itd nego i pjevace unazadjuje i pravi smijesnim.imao sam iskustva sa pjevacicama koje su radile iskljucivo sa aranzerima i midi fajlovima i dodje ti ona kao velika ''zvijezda'' pjevati sa nama u zivom orkestru.pitam je odakle kaze ''iz minus 2'' sledeca pjesma ide kazem koji tonalitet kaze plus 1.ma uzassss

pozdrav

krcmar
02.09.2008, 15:06
sve sve ali komentari "bolje ne svirati pesmu nego da koristis transponovanje" i "pravi muzicar ne koristi NIKAD traspoze" su malo olako napisani...ljudi,ma dajte...pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis i ostala sranja...pa ima nas ovde i bez muzicke skole,a ipak sviramo ( i to,da se primetiti, vise od dosta ovde tih PRAVIH muzicara) tako da....bez zamerke,nisam mislio nista lose...pa,na kraj krajeva,svi bre mi sviramo za pare,a ako ima ovde i ljudi koji bas duboko hoce da udju u muziku,nije im bitna lova,sviraju samo i iskljucivo iz ljubavi-respect !!! to postujem,mada i onda nemaju pravo da kazu da mi ostali (koji koristimo transpoze) nismo PRAVI muzicari...brate,sviram Cm,Dm,Em,Gm,Am a sad da ucim Fis mol---e je.e mi se bas...

Sve ja to postujem, ali burazeru sta je fis mol, nula bodova, ocu reci fis je polu ton a f mol nije, a lakse ti je sto puta svirati iz fisa nego iz f mola. ja sviram harmoniku, skidam pjesme na uvo, znaci i uopste mi nista ne predstavlja problem svirati iz polu tona. sad ste mi uljepsli dan kad vidim kakvi muzicari ne sviraju iz polu tona, a ja pocetnik i mogu svirati sta ocu i iz cega hocu. "Hvala ti harmoniko sto si me naucila, i sto nemas transpozer". hehe

medino
02.09.2008, 16:22
ma krcmaru,ja se totalno slazem sa tobom i veruj mi,uvek cu i pred svakim da priznam da si ti bolji muzicar od mene i nije me blam uopste,ali brate ako ja radim 4-5 dana u nedelji,"brojim lovu i pevam" ,a ti radis jednu subotu {dajem primer samo },kazi mi kome je bolje...dzaba se ti falis sto znas cis i fis,a ja od posla ne dizem glavu,dok ti kuci vezbas,razumes???
opet kazem ,samo dajem primer za mene i tebe...sigurno znam da ovde ima puno "PRAVIH i BOLJIH " od mene muzicara,koji rade jednom mesecno...svaka cast svakome i cast izuzecima...e i ja kazem,hvala ti kafano sto si me naucila da radim pa imam posla a to sto neznam cis i fis evo PRIZNAJEM i opet kazem uopste me nije blam zbog toga;)

krcmar
02.09.2008, 17:55
Medino druze, opste necu da uporedjujem ko bolje svira ja il ti, il tamo neko treci. Zato sto si dobar covjek i znam da hocese pomoci. A u ostalom nije to ni tema, a o tom ne treba ni pricati. Svaka ti cast ako toliko radis, priznajem ja radim duplo manje nego ti. Ne znam jesam ja tebe mozda uvrijedio ili tako nesto, ja sam to mislio uopsteno i malo sam se iznenadio kad sam cuo to od tebe (to za tonalitete). Eto toliko, ziv bio 100 god!

Alix
02.09.2008, 18:08
Medino je u pravu...za koji đavo kilaviti kući po 3-4 sata trenirajući?
Radije to vrijeme preživim sa djetetom napolji na ljuljački ili se igramo autićima nego da gubim živce na polutonove...NEMA te face kod nas u Sloveniji koja ne koristi transpoze osim jednog vrhunskog harmonikaša-Daneta Žikić-a...Ostali svi duvaju svoju trubu i pametuju a kad ih gledam na tezgama svi tuči A-mol i pucaju transpoze...Al dobro nema veze,kako ko vježba i skida to je njegva lična odluka...Samo ipak transpoze su me spasile X-puta i spašavaće me i dalje dok budem sviro...Pozdrav!

medino
02.09.2008, 20:40
Ne znam jesam ja tebe mozda uvrijedio ili tako nesto,
ma bre druze moj ,kakva uvreda,nisam se uopste uvredio,taman posla,kazem ja sam koristio reci JA i TI da bi shvatio o cemu pricam,ja i ne znam koliko ti radis,niti sam hteo ja tebe da nekako da uvredim...ja stvarno ne znam sve tonalitete,brate radim u firmi,vojno sam lice,povremeno imam neke klince drzim im casove sviranja,i jos sviram,a pri tom imam zenu i ceru sa kojom bih da provedem sto vise vremena,i stvarno nemam vremena jos za vezbu bas cis-a,fis-a,i sebe ne nazivam virtouzom,ali bas da procitam negde "ko koristi transpoze nije pravi muzicar", mislim...jbg,nije bas u redu...

kakva uvreda bre,daleko od toga...
pozzz ;)

sinisaBL
02.09.2008, 21:13
nemam nista protiv nek svako radi kako misli da je bolje za njega.samo kazem da i ako se koristi treba raditi na sebi da se sto manje koristi eventualno za 4 tonaliteta max. cis,dis,as i b.a sad koliko ko svira i skim nije tema otvorite temu sa tim pitanjem.nije bas ni poenta trcati i svagdje svirati svaki dan.znam dosta ovdje ''muzicara'' koji crkose da stalno negdje sviraju kafici kafanice ma svaki dan kad bi mogli taman svirali u rupi za 10 eura noc.za mene je poenta veca svirati cak i jednom sedmicno ali zaraditi duplo vise nego ovi drugi koji stalno se muce:-).tako da ni hvaljenje sviram svaki dan je relativna stvar.ja bi se ubio kad bi morao svaku noc u kafanu koju sam daaavno batalio kao i zborove koji su muka za muzicare ono 2 pjevacice 2 pjevaca i jedno krdo i jahaci se smjenjuju a ''konji'' ostaju.tako smo zvali to iz zeze da se neko ne uvrijedi.pakao za muzicare.a pitao bi vas kako bi se osjecali da upadnete u svirku sa majstorima poput Baneta i slicnih pocnu pjesmu ma veze forspil za forspilom a klavijaturisti cekaju nigdje basa ni ostalog nego vrte kolce na sintu sicaju il je +1 ili + 2 pa veze drugu odmah pa vracaj na -4 ili 0.opet pauza kod sinta.eto nemam ni protiv koga nista ali ruku na srce i priznajte kako bi se osjecali a covjek vas samo gleda.ok neko ce reci bas me zabole a takav odgovor ce puno reci o tome ko tako kaze i misli.ne kazem da svi moraju biti Mocarti ali ako vec radimo ovaj posao i eto kazete zgrcete silnu lovu znaci profesija nam je to nema nista lose malo vjezbe ko kaze da treba sad po 4 sata???samo prodji jednom svaki dan usput kad inace skidas pjesme i inace vjezbas i zaista vi cete upravo biti za kratko vrijeme ti koji cete se smijati kad vidite da neko vrti kolce na transpoze.

pozdrav i svako dobro svima

harisfaz
11.09.2008, 16:22
To sve zavisi od muzicara do muzicara smatram da upravo to odreduje kvalitet i obrazovanje.Mislim da pravi klavijaturista ce uvijek gledati da izbjegne transpoze.

upravo tako!!!!!

pravi muzicar radi 4-5 dana u nedelji,zgrce lovu i j.be mu se za transpoze,a ne sedi kuci ,gleda kosmajca na DVD i vezba cis,gis

NE!!!!! To je ono sto pravi KAFANSKI MUZICAR radi, a pravi muzicar radi neke druge stvari....

BasariStudios
12.09.2008, 04:53
Ova tema je suvisna, svako ima svoje, koji je razlog da se osudi ako neko koristi
Transpoze? Na koju bazu? Ako on svira dobro zar je vazno dal Transponirao il ne?
Na koju bazu bi rekli OVAJ JE DOBAR ZATO STO NE KORISTI TRANSPOZE, to je
sve suvisno, svako ima svoju naviku...dal si svirao u A il u C nema nikake veze za
mene to uopste, vazno je kako te ja cujem dok sviras.

No.1
12.09.2008, 05:37
Pravi majstori su dobri harmonikasi.Tu nema transpose.

Alix
12.09.2008, 08:02
Kako nema transpoze?
onisu isti "lopovi" ko i mi,imaju ozada one zatezne šerafe sa kojim šponaju piskove i lupetaju u transpozama...Slično ko kad bi zatezo žice...Sad to nijedan neće priznati al mi znamo da su već prve harmonike mogle da "transponiraju"...Čak su i sad ubacili MIDI da puštaju fajlove;):D

BasariStudios
12.09.2008, 08:32
Naravno da se i harmonike transpoziraju, kako mislite da jedna Arapska harmonika radi?
Na Pitch Bend?

medino
12.09.2008, 09:36
i svi frulasi imaju reazliucite frule: za C,D,E itd....moj deda je trubac,njegova truba {dok je svirao} je bila transponovana na -2,tako mu je bilo lakse,doduse,nije menjao ali uvek je bilo na -2

BasariStudios
12.09.2008, 10:56
Ja imam transpozirane Fule i Gajde, to jeste i moja prava profesija, ja sam poceo
na Frule i Gajde pa onda svirao Pro Sax i Clarinet, sintove sam sad u USA poceo.
Za Frule i Gajde znam da ima Transozirane jer nemoze oni sve note.

gogin
12.09.2008, 11:49
video sam da vecina klavijaturista uglavnom pici A ili D mol pa samo mrdaju transpose. (isto vazi i za durske pesme:) ) ! da li je tako ili mi se samo cini? inace eto ja znam a,d,g i e..i pomalo fis :)...to je ona crna, tamo gore. :D

ha,ha!!ko ne koristi gtranspozer danas!!!
kad radis sa deset pevaca i pevacica ko ce mozak da guzva.sviras odakle si skinuo pesmu.retko ko danas svira ,fajloci su unistili svirace,tako kad cujem da neko koristi transpozer vrati mi nadu da jos ima kakvih-takvih sviraca.ne treba se opterecivati time jer i onako to niko kod nas ne ceni.ako si dobar u poslu dobar si,a ako zelis da se dokazes sedni za klavir ili uzmi harmoniku pa pokazi ko si !!!!!!
veliki pozdrav svima

jeftabgd
17.09.2008, 13:06
Ja ga ne koristim ali ja sam dugmetarac.Medjutim i za nas postoje neke koske koje su malo za*ebane.Radim sa najmanje 20-tqk pevaca i pevacica i pamtim svima tonalitete.Ako se u toku dana(svadba,od 8 sati trajanja,oko 150 pesama moze da se odpeva),zeznem 2 puta,smatram to licnim porazom i neuspehom.To pamcenje tonaliteta nije nikakav bauk,samo se ne treba zaglupljivati preterano pomagalima tipa transposer i sl.Pa,ja znam nekoliko pevacica koje neznaju ni gde je C nota a zapamtile su sve svoje tonalitete.Naravno da te pevacice rade vise nego druge jer je lepa stvar kad ti pevac kaze tonalitet pa si malo rastereceniji.

caka012
29.09.2008, 22:54
Koristim ga samo kad pevac ili pevacica zalutaju u neki cis ili gis. Mislim da mu je to i namena, a ne da sve sviras iz a moll ili C dur.
Za fajlase postoji program, zove se MIDI EDI, moze da se promeni tonalitet, promeni instrument, podesi nivo kanala, iskljuci neki kanal i slicno, i tako promenjen sacuva i ubaci u klavijaturu. Ima jedna pevacica koja sa sobom stalno vuce kutiju flopi diskova, ja sam joj sredio sve to da ne pise poruke vise klavijaturistima.
Dobar program, probao sam ga.

romario
29.09.2008, 23:48
Ne koristim...

harisfaz
30.09.2008, 15:32
ne koristim...

respect!!!!!!!! Podrzavam maximalno!!!!!!

medino
30.09.2008, 16:21
ovo ce otici u nedogled...ovaj koristi,ovaj ne koristi i jbg...svakako je bolje da se ne koristi al ajd sad...

No.1
30.09.2008, 16:56
Zakljucacu Lance i Katance....

Zlatek
30.09.2008, 17:32
Šta će mi transpoze?Zna se zašto služe bijele i crne tipke.Po bijelima sviram vesele pjesme, a po crnima tužne...

harisfaz
02.10.2008, 21:10
Šta će mi transpoze?Zna se zašto služe bijele i crne tipke.Po bijelima sviram vesele pjesme, a po crnima tužne...

dobar i ovaj... :):)

MIRZA-NUMANOVIC
04.10.2008, 16:09
ja ga koristim isklučivo kad sviram pjesme i fis......hehehehe...mrsko mi uključit mozak....hehe.al izbjegajem to ..... "kvari pjesme".....ne zvuči kako treba....ajd pozzzzz

misofrula
19.12.2008, 01:15
Dobro vece hteo sam da vas pitam gde mogu da nadjem stare narode pesme imali neki sajt za to?

Sejox
19.12.2008, 01:31
Moj Miso,ovo pitanje nema veze sa ovom temom,ali...
Ukucaj na Google stare narodne pjesme i trazi,trazi,dok ne nadjes.

Ja bio pomislio transpoze na fruli ima....hahahaha

Pozdrav,

misofrula
19.12.2008, 01:35
hvala ti

milanceshow
19.12.2008, 01:38
=))=))
Malo si pogresio temu......

BasariStudios
19.12.2008, 01:40
Kako nema, moja radi na transpoze, 12 gore i 12 dole, zavisno u situaciji kojoj se nalazis.
Pored Milancheta je uvek na -12...a vidi njega kak se smije.

milanceshow
19.12.2008, 02:58
Baci ti svoju frulu!Vidis da nicemu ne sluzi!!!!!!=))

Vule
19.12.2008, 03:31
Kako nema, moja radi na transpoze, 12 gore i 12 dole, zavisno u situaciji kojoj se nalazis.
Pored Milancheta je uvek na -12...a vidi njega kak se smije.
Nisi ti to nesto dobro merio Nedime...Milanche se pohvalio da je transponovao instrument za -25...tacnije spustio ga za pola...:lol:=))

BasariStudios
19.12.2008, 06:18
;)

RadeKOKI
19.12.2008, 08:08
ma niste vi razumeli nedima dobro on voli nize........ da ide mislim na ono oktava nize i tako to :D -12 bre al ste zlocesti uuuuuuuuua banda ! :D eheheheh

BasariStudios
19.12.2008, 10:26
Skontace oni...cim bude struje...al gde nadje onaj sa Rolandom na -25...cccc...

RadeKOKI
19.12.2008, 10:36
nema struje zbog oluje :D ma roland ima trans ih...

milanceshow
19.12.2008, 14:13
Pa ja sam pronaso kako da mi frula bude na +25........i evo resenja........smanjio sam za -25 i gotova stvar..........:D

Probajte i vi......mozda vam uspe........

kreso
19.12.2008, 15:40
Ispada da večini ovdje sviranje bez transpozera ko jebanje bez kurtona. Zajebu svakako =)) ako ne koriste :lol:.

Inaće moja žena je najbolji majstor za frulu tj flautu. U ruke dobije -12 i na kraju ima +20.

Alix
19.12.2008, 18:04
###Inaće moja žena je najbolji majstor za frulu tj flautu. U ruke dobije -12 i na kraju ima +20. ###
Svaka čast care,mudro zbriš...
Moja dobije u ruku +3,malo zasvira kad ono +5 a kad bi šta drugo,vrati se na +3...
Nešto me hebe ovaj kontroler za transpoze,imal gdje ljeka za to?

BoleroBend
29.07.2009, 18:38
ja bi na svim klavijaturama stavio transp onako zakukuljen ko na starim klavijaturicama i na sad nekim solerkama..pa da se pomucis dok ga nadjes..
pa bi svi lepo ucili lestvice jer bi prosla svirka dok ga nadju :p

grandia
29.07.2009, 21:03
e pa brate bolero ti cepaj si prsti na one crne dirke, ja necu! =))

da su barem sve dirke na jednom nivou kao kod dugmetare :((

BoleroBend
30.07.2009, 00:50
@grandia LOL!!!
-pa ja sam samo rekao da radim recimo u D.O.O KORG tako bih napravio...
al posto mi onako bode oci samo 2 kockice na kojima pise "transpose + i -"
ja nekako ne mogu da im odolim, omakne mi se pa ih stisnem po nekad =))
-u zadnje vreme trudim se da ne gledam na desnu stranu jer znam da me oni odande vrebaju..pomucim se al nema veze..;)

skoricnik
30.07.2009, 00:52
Mozda sam vec pisao na ovom threadu....

Transposer? Sta je to? Nikad cuo za to, niti pipnuo! ;)
Dodato:
Da, izgleda da sam pisao, ali to je bilo pre...Nekad sam ga i ja koristio, ali retko...Sada to dugme za mene ne postoji ;)

BoleroBend
30.07.2009, 02:00
ma ako ces tim da se bavis u zivotu onda uci trebace ti..ako neces, Za*ebi, koj ce ti djavo.
meni je pametnije da ucim krivicno i prekrsaje da strebam nego lestvice.

grandia
30.07.2009, 08:07
pa blago vama momci .. ja da nemam taj transpozer digo bi ruke od klave =))

sto ja da mucim meni i mozak i prste, kad znam recimo da jedan stih iz A cepam i ne razmisljam koju cu dirku sad bre da pretisnem, nego prsti lete sami ne moz da ih zaustavis (al sam mu ga sad dao :lol:)


kad naidjem na neki forspiel koji me muci sa onim crnim dirkama ja meni lepo "stransponishem" u D, E, G, A i to je to

skoricnik
30.07.2009, 20:33
@BoleroBand

Meni ce muzika biti sekundardna delatnost, naravno knjiga pre svega...A nije na odmet znati sve lestvice, ili bar vecinu, to ti je +...

E.R.O
30.07.2009, 22:43
u zadnje vrijeme cesto korisitm ali samo zbog pjevaca, i to ja je naucim svirat u originalnom tezem tonalitetu, pa onda prebacujem u koji mu pase

x3meSRB
31.07.2009, 03:30
ja sam ranije dok sam isao u muzicku i mogao da sviram bez transpozera, a i bio je sakriven u raznim menijima i globalima pa kazesh ajd ko ga jebe probacu na crne i vremenom ide lako... al otkako ove nove klavijature stavljaju + i - na vidno mesto ajd nek odoli neko da ga ne pritisne :p
ona narodna kaze.... VIDELI LJUDI MAGARE PA IH ODMA ZABOLESHE NOGE :D=)) a kako je krenulo sa ovim ritmovima koji imaju intro zaboravicu i da sviram :p=))

grandia
31.07.2009, 07:14
jest to sto kazes buraz extreme!

na ove nove aranzere stisnes ono dugme intro i mozes ladno da ides u wc, aranzer jos uvek cepa sam neki forspil =))

a za introve i ending da ne govorimo ...

kad su davno snimili te stare hitove u studiju, tamo su bili 10ak njih muzicara i mucili se nedelju, dve - a danas - jedan sam odsvira to na nove aranzere ... ako ne znas da covek svira sam na klavijature, ce da trazis basistu i bubnjara po kafance a njih nema :lol:

i ko bre peva taj drugi glas kad samo jedan pevac ima ? kud se sakrio onaj drugi?

malo sarkasmus momci, nista ozbiljno :D
pozdrav

zeljko
31.07.2009, 10:44
kako da koristim transpoze kad sviram midi harmoniku i cuje se prirodni zvuk harmonike,ne ide nikako jedino ako ne razvlacim harmoniku islo bih ako ste me razumeli znate na sto mislim.Pozdrav

krcmar
31.07.2009, 11:23
Svirati samo iz par tonaliteta je isto kao: imati auto ,a voziti ga samo u rikverc i u prvoj (na 3 iljade) haha

Vaxter
31.07.2009, 11:40
Pre ce biti kao auto sa automatskim menjachem koji vozish koliko hocesh, ali ne morash da znash da menjash brzine... ;)

zeljko
31.07.2009, 11:49
Uopste vas nisam ni jednog razumio sta ste hteli reci sa tim mijenjanjem brzina heheh i na koga se to odnosi.Pozdrav

Vaxter
31.07.2009, 11:57
Pa na transposer i sviranje sa njim! :))

negovan
31.07.2009, 13:44
ja transpoze koristim samo kada radim aranzer a solo mi ne prestavlja problem. Sto kazu kolege,na harmonici moras da znas iz svih tonaliteta,zbog pevaca. Jos uvek nisam savladao levu ruku ne aranzeru iz svih tonaliteta,pa ga zato koristim.

mimiki
09.08.2009, 15:15
pa otprilike svi koriste transposer iz slicnih razloga mislim da bi bilo pametno da napravimo anketu transposer DA ili NE tj ili koristite MALO ONAKO PUNO STALNO

pericadex
15.08.2009, 19:59
Smatram da je ovo jedno od boljih pitanja na cijelom forumu.
Moje iskreno misljenje je da se transpozuje samo onda kada su akordi u kojima sviras previsoki ili preniski za pjevaca...

Zlatek
16.08.2009, 12:53
Ne bih se htio miješati ili praviti pametan, ali prva i osnovna stvar u muzici je da moraš poznavati bar osnovne ljestvice.Ako se i pojavi pjevač kome je neka pjesma previsoka ili preniska umjesto iz A je sviraš iz naprimjer F ili bilo kojeg drugog tonaliteta koji mu odgovara.Ne vidim u čemu je tu problem?!Prije je stvar u lijenosti muzičara da transponuju pjesmu u svojoj glavi-ili je možda ipak stvar u nesposobnosti?!
Naravno ovo je napisano dobronamjerno i bez ikakve namjere da se bilo koga omalovažava ili vrijeđa!
Uživajte i vježbajte!

zeljko
16.08.2009, 13:01
Tako je kad neki muzicari sviraju po notama a ne po sluhu jer mislim da treba malo i po sluhu i nebi bio problemPozz

Vule
16.08.2009, 13:11
Ne bih se htio miješati ili praviti pametan, ali prva i osnovna stvar u muzici je da moraš poznavati bar osnovne ljestvice.Ako se i pojavi pjevač kome je neka pjesma previsoka ili preniska umjesto iz A je sviraš iz naprimjer F ili bilo kojeg drugog tonaliteta koji mu odgovara.Ne vidim u čemu je tu problem?!Prije je stvar u lijenosti muzičara da transponuju pjesmu u svojoj glavi-ili je možda ipak stvar u nesposobnosti?!
Naravno ovo je napisano dobronamjerno i bez ikakve namjere da se bilo koga omalovažava ili vrijeđa!
Uživajte i vježbajte!

Odlično napisano ali u praksi nepotrebno...i to ti s pravom kažem jer sve sviram a opet koristim transpoze kao pomagalo...današnji "pevači" a da ne pominjem "pevačice" uglavnom ni sami ne znaju odakle pevaju pa se njima najlakše prilagoditi transponovanjem...:D...čemu muka kod muzičara koji sviraju nekoliko hiljada pesama,treba to popamtiti,pa prstorede pa ovo ono...kad su lepo konstruisali to zašto ne koristiti?


Kod nekih "vokalnih solista" se mora upotrebiti i MASTER TUNE...=)):lol:

BoleroBend
16.08.2009, 16:13
@rolandinjos eh..kad bi znao zasto me ne volis..:(
inace sa nekim pevacima na svaki stih treba menjati transpose
oni prerastaju u kompozitore =))

caka012
17.08.2009, 13:32
Moram da koristim transpose kad u poslednje vreme radim sa pevacicom koja mi posle prve strofe kaze "spusti za pola tona". Znaci npr. "Crven konac" sviram iz As dura. I ne samo ta pesma, probajte da svirate iz Cis dura i neki ne puno komplikovan forspil, za*ebano brate. Probao sam ali obavezno pogresim najmanje dva puta u toku forspila. Dugmetarcima su ovakve promene manji problem neko klavirasima. Iskreno zaljenje harmonikasima, nemaju tu magicnu opciju na harmonici.

zeljko
17.08.2009, 13:43
U tome i jest problem ja mogu na modulu isto transponovat ali nemogu harmoniku tako dok sviram smeta mi prirodni zvuk harmonike,jedino ako nebih harmoniku razvlacio ali to ne umem jer ako ne razvlacim harmoniku neznam ni svirat hehhe.Pozdrav svima

Millan
17.08.2009, 14:12
caka012, ma spustis joj ton, k'o da ona konta razliku, a bitno da joj nije visoko...:)

caka012
17.08.2009, 20:04
Neces mi verovati, oseti da je ceo ton u pitanju. Kad bih krenuo pesmu iz G, ona nebi sigurno primetila. Ali kad kaze da spustim za pola tona a ja spustim za ceo ton, cuje razliku i kaze "rekla sam za pola tona". Ja joj onda kazem da peva i ne razmislja mnogo jer to nije zenama svojstveno, ona onda meni kaze da naucim razliku izmedju pola i celog tona jer ocigledno ne znam... Ovako je bolje, -1 i teraj.

matejas87
17.08.2009, 20:25
sviram vec dosta godina i nikad nisam korstio imam dosta kolege koji koriste to ali ja kad sviram sviram kako treba i naucin pesmu kako treba iz tona bez transpozer ;) bio ja jednom na svadbi i uzeo onako da sviram malo i kad ovi vicu ajde neko kolo ja krenuo patalovo kolo iz a-mola i sviram prvi deo drugi treci i cetvrti ide iz fis-mol ja otiso a on ce meni a odakle stao i nema pratnkje i ja njemu kazem kad on na brzinu transpozuje ja crko od smejanja i posle mu pokazao pratnju kako ide eto zato je najbolje nauciti sve kako treba ;);)

caka012
17.08.2009, 22:50
@matejas87

Nije problem da se skine pesma u originalu, problem je sto se retko svira u originalu, razlicitim pevacima odgovaraju razliciti tonaliteti. Nije muka da se pesma odsvira iz a,g,ili f, sviram iz skoro svih tonaliteta, ali desi se i da pevac pocne sam pesmu, pa ga nadjes u nekom gis mollu ili slicno. Koliko god bio dobar i skolovan solista, priznaces da nije jednostavno odsvirati forspil u tim uslovima.

matejas87
17.08.2009, 23:13
e zato ti je tehnika potrebna ako imas tehniku ondak ide sve i gis-mol -dur sta oces tehnika je najbitnije

0TeSLa0
27.08.2009, 03:34
Transpose koristim samo ako uletim u novi sastav, gdje se svira iz drugih intonacija, pa dok se ne priviknem nije lose posluziti se njim.
Evo jedne situacije. Dolazim kao zamjena na jednu svirku, krecemo sa sviranjem, kad tamo, niko ne svira iz nekih meni poznatijih tonaliteta, sve se svira iz Fis, Gis, itd... da nisam imao transpoze, ne znam kako bih se snasao u brzini.

Milan$
07.09.2009, 01:39
Pozz ljudi...Imao sam priliku samo par puta svirati na LE i Tr,pa nisam ni obracao paznju...Ali,jel istina da je kod ovih solo klavijatura opcija transpose zavucena,i da se do nje tesko dolazi,za razliku od aranzerskih klavijatura,gde je tu na dohvat ruke?Sviram aranzer,i koristim dosta trazspozer,i hteo sam i jedan LE,ali mi jedan kolega rekao da im traspozer nije lako dostupan kao kod aranzera,vec dok ja dodjem do njega ode pola svirke...Jel to tacno?Hvala i pozzz

BoleroBend
07.09.2009, 15:57
pa tako nekako..
na tritonu udjes u jedan mali meni, podesis jednu malu funkciju i ne diras dalje,tada ce ti transp biti na one male dve strelice (odnosno 4) ..zar ne :)
drukcije receno ... dakle tacno je da nemas posebne tastere za transp + i -

Milan$
07.09.2009, 16:11
Onda su me ove solo klavijature fakticki razocarale:-O....
Dodato:
Cekaj... i kako sad funcionise transpose na te 4 strelice?

mimiki
07.09.2009, 17:11
nije komplikovano to sam i ja mislio dok nisam uzeo tr-a,pritiskom na jedno dugme ulazis na transpose i kad prvi put stavis kursor na transpose onda ti je uvek kad pritisnes dugme oznacen transpose i tonalitet saltas tockicem...

BoleroBend
07.09.2009, 17:16
ili na strelice levo desno.
al ako hoces da izmenis neku drugu opciju, posle se opet vracas tamo i opet selektujes transp i opet saltas :) ...cimanje veliko

bilo bi dobro da moze nekako midi kablom ili vec cim da se spoji sa aranzerom i da kad menjas na aranzeru da se menja i gore na solu. bilo bi dobro..

korg18
07.09.2009, 17:20
evo vak ovecinu sviraca sam i ja sam gledo da sviraju amol pretezno i obaraju sebi transpozu kako im stima e to za mene nije svirac nit ce bit ko vec tako radi ako vecina nije skontala akorde kako ide onda ja neznam nije stvar skole nije skola bas potrebna ko ima volju on i nauci kao prvo ja to nikad ne koristim sviram odakle hocu i kakoo hocu sviram sa tri prsta jer tako sam ucio i sve sam sam znaci malo dobro naslusajte odakle to ide i onda ce vam bit lakse a vec obaranje transpoze a profesionalac to neide drugovi vecina vas to radi rijetkost da ko svira ispravno i sviraju pomocu midi fajlova ja midi fajl mrzim cut a kamoli u klavu da ubacim jok moj savjet je da se ne dirka ta transpoza ja to neznam da imam na klavi heheh odbiji to prihvati se vjezbe i sve ces skontat svi zele da jednostavno zarade pare razumijem ja ali nemores nesto sa time postic ko god vidi tesko to je moje misljenje bar neko moj objasnjenj neznam kako drugi misle i sta rade pozz

smt2
07.09.2009, 17:31
Bas tako sam vec jednom ovde negde pisao. Podesio sam midi setap na Tyros 2 i spoio sam ga sa midi kablom na Lee.Sto znaci da sam u mogucnosti da vucem boje sa Lee tako da ako je potrebno ako promjenim transpozu na Tyros mjenjam i tonalitet na Lee.Vrlo prakticna opcija u stres situacijama.Da ostanem na temi dakle koristim Transpozu ovisno o situaciji jer nisam taj tehnicar koi moze u svim tonalitetima da odsvira sve i da to lici nanesto.

blackman
07.09.2009, 17:34
ja sam pocupo crne dirke sa klavijature

BoleroBend
07.09.2009, 17:36
@smt2
znaci to moze???
ja rekao da bih to voleo, a nisam imao pojma da moze. da li treba neka specijalna ocija za to,da li to moze na svim klavijaturama?

smt2
07.09.2009, 17:54
Pa neznam care dali to moze na svim klavijaturama jer sam Yamahovac i tu je moja baza ali kao sto velim kod Tyros 2 i Lee to funktionise sasvim normalno i vec par kolega me je ovde sa foruma zvalo pa smo to ustimali i funktionise sigurno.

shorty123
07.09.2009, 19:14
Probao sam par puta transponovati neke pesme na licu mesta ,koje nisam bio sigoran da cu odsvirati istog kvaliteta kao kad sviram iz tonaliteta koji inace sviram odredjenu pesmu....

I neverovatno ali,svaki put se zeznem i ne iskljucim transponze za sledecu pesmu... :)

A onda ostatak benda me gleda belo,i pita se sta radim....
:)

Tako da ne koristim.... vise mi odmogne nego sto pomogne..

A i svaku pesmu koju treba transponovati nije mi problem za harmoniju... vec samo za forspile,
odsviram i njih nekako ali ne tako sjajno kao iz nekog tonaliteta odakle ih inace sviram pa cak i da je iz c#,f# itd...

Korg-Pa800
07.09.2009, 20:49
Sto se mene tice,ja ga licno ponekada koristim,ali ima par razloga...
Kada mi je neka pjesma previsoka za pjevanje onda je nabrzaka transponujem da je sada ne skidam iz drugog tonaliteta,ali ipak sam se bazirao na tome da pjesme skinem u intonaciji koja meni odgovara,a posto sam sviram onda mogu koristiti transponovanje ako neko drugi umjesto mene uleti da pjeva.:D
A mahana za tu opciju mi je ta,da i pored klavijature sviram i harmoniku,tako da,recimo,ako neku pjesmu transponujem na klavijaturi jer mi ne odgovara originalna intonacija,poslije kada je krenem svirati samo na hamonici desi se problem jer je ne mogu sada direktno transponovati u sred svirke i usred pjevanja,tako da taj transponzer moze biti koristan a moze biti i veliki problem...:rolleyes:
Lijep pozdrav...:)

Darko88
07.09.2009, 20:49
U zivotu nisam stisnuo ona dva tastera za transpoze. Nikad nisam razumeo zasto nekom crne dirke predstavljaju problem. U samom startu vezbanja je bitno danonocno vezbati skale pravilnim prstoredom, razlagnanje akorda leva i desna ruka naravno. Svako ko ovako radi nikada nece primetiti ta dva tastera da postoje na klavijaturi niti ce mu biti vazno iz kojeg tonaliteta ide pesma ili kolo ili bilo koja kompozicija. To je na neki savet za sve, iz nekog mog dosadasnjeg iskustva

makso68
07.09.2009, 20:52
Ja transpozer ne koristim nikad.Ako čovjek dobro poznaje ljestvice i prstomete,onda to nije problem.Čak je i praktičniji prstomet u tonalitetima sa crnim dirkama,samo se u glavi okrene sklopka i piči odakle hoćeš.Naravno,ne može foršpil(zbog prstometa) odmah biti transponovan u sve tonalitete,ali može se uvježbati u tonalitetima oko originala.Ukratko,protivnik sam korištenja transpozera.Pozdrav!

BoleroBend
07.09.2009, 22:51
znaci nije ti problem da neku pesmu iz dmola odsviras odmah u cis molu? meni je to strasan problem. ja stvarno ne znam akorde iz cis mola, niti iz disa, niti gis.
trebalo bi mi bar nekoliko pokusaja da skinem pesmu iz drugog tonaliteta.

shorty123
07.09.2009, 23:40
Bolero ,recimo meni nisu akordi problem ,ako znam pesmu iz amola znam iz bilo kog drugog tonaliteta da sviram harmoniju,kvinti kvantni krug..ali za forspile neke iole komplikovanije recimo Halid beslic - sto je tuzna breza ta,da odsviram odakle hocu ...e.... to necu moci jos duze vreme:)
Pozdrav

caka012
07.09.2009, 23:55
Leva ruka i akordi nikad nisu problem, tu mi transpose ne treba. Problem su samo forspili. Izvinite ako gresim, ali mislim da vecini ljudi, bez obzira na zvaku, nije zgodno da svira neki malo komplikovaniji forspil u npr. cis molu.

makso68
08.09.2009, 07:42
Pa,problem je za to što nije navježban u cis molu,a da je navježban u cis molu,onda bi bio problem odsvirati u c ili d-molu.Prstomet je puno praktičniji u cis-molu i sličnim tonalitetima.Pozdrav!

BoleroBend
08.09.2009, 12:23
@makso68 @ darko88 znaci ako dobro shvatam mozete sve forspile i akorde odma u svim tonalitetima da svirate, bez prethodnog vezbanja u tom tonalitetu?
to je stvarno za svaku pohvalu osim ako niste harmonikasi :)

kreso
08.09.2009, 14:07
Sve durove/molove nije problem svirati desnom rukom, kako si naveo nama harmonikašima je još lakše, al je bogami harmonijsku pratnju užasno teško pogotovo na bržim stvarima svirati bez greške iz svih durova).
Kako sam već naveo, kad sam već i platio taj transpozer onda neka ide + il - 1 u vražju mater i on.
A, svi koji su protiv njega, il ga kao ne koriste za dokaz neka uzmu šerafciger i neka ga iskopaju iz klavijature ;)
Sliku molim priložiti u dokazne svrhe. =))

cunami
08.09.2009, 14:22
Pitaju cigu odake svira neku stvar, a on stavio ruku na dirke pa kaze odavde :D
Ili onaj...U Adur-u burazeru razvaljujem, a F#m mi je najtezi...

Ja se stvarno trudim da ga ne koristim, a razlog tome je sto sam pocetnik i opet kazem nikad ne reci nikad.Meni je problem lijeva ruka k'o da nije moja.

grandia
08.09.2009, 14:32
to sto kaze drug kreso ...slazem se i ja ... samo bez srafciger=))

eto meni sta se tice soliranja tu i tamo ide nekako i u ove "teze" tonalitete ... al problem je kad je leva ruka i harmonija u pitanju ... a za bas liniju i da ne govorim ...

evo sad cu da se brukam: ja sviram sekvencerski (to vecina ovde vec zna ...) i najbolje se snalazim u C,D,F,A i G (ne bitno dur ili mol) al kad treba neki drugi tonalitet tu sam propao ... e tu ja transponisem u te akorde i miran sam ... a jos da kazem da bas liniju sviram sa desnom :lol:

znaci, leva meni samo kad vatam neke akorde il drzim se za pitchbend da ne padnem sa stolice ...:D

najvise koristim transposer kad cujem neki aranzman (kolo, pesma) koja mi se mnogo svidja pa transponisem odmah u G il A da bi pokusao da skidam forspile ...

makso68
08.09.2009, 14:35
@makso68 @ darko88 znaci ako dobro shvatam mozete sve forspile i akorde odma u svim tonalitetima da svirate, bez prethodnog vezbanja u tom tonalitetu?
to je stvarno za svaku pohvalu osim ako niste harmonikasi :)
Nisi dobro shvatio.Naravno da ne mogu u svim tonalitetima odsvirati foršpil bez prethodnog vježbanja,a harmonija može odmah,bez ikakvih problema.Rekao sam da ne koristim transpozer i nemam razloga da lažem.
Nemam potrebu za tim,jer obično sviram sa istim čovjekom,ili nekim kolegama sa kojima se dobro muzički poznajem,pa znam njihove tonalitete,a najčešće sam ja glavni vokal,pa skidam foršpile u svojim tonalitetima.Rekao sam da mi ne predstavlja problem skinuti foršpil u bilo kojem tonalitetu i da su tehnički pristupačniji(što se prstometa tiče)tonaliteti sa više crnih dirki.Nezahtjevne foršpile mogu transponovati odmah.Napominjem da nemam ništa protiv korištenja transpozera,neka svako svira kako mu je lakše,a i potrebno je kolegama koji često prate različite izvođače.Eto,nadam se da sam sad pojasnio.Pozdrav i tebi i ostalim kolegama.

smt2
08.09.2009, 18:42
Makso ja tebe nista nekontam.Ja tebi skidam kapu kad si ti ustanju i skidam svima kapu koi su u stanju da nemoraju nikad da koriste transpozer.
Ovde u zadnjem postu kazes da nemas nista protiv transpoze a u predhodnom postu kazes evo sam procitaj ;

(Naravno,ne može foršpil(zbog prstometa) odmah biti transponovan u sve tonalitete,ali može se uvježbati u tonalitetima oko originala.Ukratko,protivnik sam korištenja transpozera.Pozdrav!)

Svako iznosi misljenje o tome dali koristi ili ne transpozu i u koim situacijama. Biti protiv transpoze ili ne je nebitno.Ja ga koristim iako sam protiv toga ali koga to vec interesira.

pa1x pro elite
08.09.2009, 18:53
koristim ga dosta . jer mi se neda skidat pjesmu u orginalu. za ove nove pjesme uglavnom furam : a , d, ,F ,C ,em i jos neke . a starije pjesme sviram iz orginala . mada neke moram tranzpozovat jer mi je visoka za pjevat .

Milan$
08.09.2009, 18:57
Neka prica ko sta hoce,meni je transpozer potreban vise nego bilo sta...Za zadnjih mesec dana radio sam za 4 razlicita pevaca i svako ima neki svoj tonalitet,vrlo cesto i na polutonovima,jedan dobar pevac peva visoko,drugi slabiji peva dva tona nize,treci nije los,ali pevao zadnja tri dana,puko glas spusti mu negde na sredinu,ako moze na poluton,cetvrtom ovo prva tezga pa ga ti sad pohvataj odakle peva...:mad:...Sto se mene tice ZIVEO transpozer...:">...Pozzz za sve

Simke
08.09.2009, 19:18
retko ga koristim jer sviram bass na klavijaturi,i vucem harmonije..ali ipak neki put dobro dodje,kad treba neki solo da se odsvira,a pevac ili pevacica posle 3-eg dana tezgarenja padne nize za pola tona,e onda "ziveo transpose"!

sinisa35
09.09.2009, 18:37
sta je to transpozer???

caka012
09.09.2009, 18:42
Elektronska naprava pomocu koje se pada u trans.

mimiki
09.09.2009, 19:08
hahah=))
a ja mislio da se to jede=))

vujanov
09.09.2009, 19:18
TRANSPOZER - veoma korisna izmishljotina, ja sam ZA !

Milan$
09.09.2009, 19:37
Sluzi za teleportovanje u dimenziju X....=))

siemensserbia87
10.09.2009, 00:06
Pretvara klavirnu u dugmetaru skines sve durski u C(ili A)molski u Cmol(ili Amol)
i bokaj tehnika ista za svaki forspil....nazalost ja kad sam pocinjao da skidam nisam to znao...pa sad imam problem sto mi je 70%forspila u orig a ostali kud koji i onda neznam vise gde da motam u + ili -..............auuuu

srklet
10.09.2009, 06:06
pozdrav
Koriscenje transpozera nije sramota niti znaci da onaj koji ga koristi ne zna da svira...;)
Ne treba se zgrazavati na rec transpozer....
I to je jedna data opcija na Aranzerima kao i svaka druga pa ko zeli,koristice (a skoro svako pritisne to dugmence:D)

gibanica
12.03.2010, 01:46
mogao bi da patentiram transpozer za harmonike,.. gitare, trube, frule, balalajke, cesljeve i druga sredstva za stvaranje muzike.
da uzmem koji milion.

Goran82
12.03.2010, 03:12
Pozdrav...pa evo sve sam procitao iz ove teme...pa kontam da taj transpose i nije toliko los,naime nebi ni bio postavljen da je beskoristan,i nevidim sta je uopste lose u tome kada ga neki muzicar koristi.To je samo pomocno sredstvo,mada ga ja jos nisam probao,jer nema direktan pristup na klavijaturi,vec moras setati po meniju da ga nadjes,pa mi malo mrsko,lomim se sa crnijem tipkama...pozzz

mojkorgpa50
16.03.2010, 13:04
koristim....sto rece moj drug, imas auto sa klimom a vozis auto na +40C sa iskljucenom klimom....eto-to je transpoze
Svidja mi se kolega ovo poredjenje sa klimom ali sta sa onima koji voze Jugo? HA-HA! Koristim i ja ponekad,da se ne lazemo,ali se trudim da to bude sto redje,jer cesto radim i sa harmonikom pa imam prilike da vezbam skale!

yamahapassion
16.03.2010, 13:25
Ja, iskreno koristim dosta cesto... A sto i da ne, kad ga je Bog dao da bude na sintu. Harmoniku ne sviram, tako da ne moram nesto skale da razradjujem i sto ne bi picio po transpozeru. Da sam gitarista, harmonikas ili da sviram neki drugi instrument, verovatno bih drugacije razmilsljao, a ovako... Ili, da sam mozda ucio od starta dugmetaru, bila bi druga prica, hehe.

sleepwalkerbg1
03.05.2010, 15:11
Transpose ?! Ja kao pocetnik, bez skole - naravno da koristim ali smatram da je to i najveca greska koju covek moze da ucini ako planira da ozbiljnije svira. Skoro mi rece jedan stariji covek - bivsi gitarista "a sta se desi ako nestane struje u kaVani a nadju ti neki klavir da sviras, osh batine?" .. Znaci ili UPS/agregat ili naucite da svirate :lol: Mislim da su aranzeri dosta unazadili muziku ...

zeljko
03.05.2010, 20:21
:lol:

milepsr
03.05.2010, 20:54
@sleepwalkerbg1

Bilo je takvih situacija :)
Pogotovu kad donesu harmoniku od nekog malog komsije :D

Ne bih voleo da budem tada u njihovoj kozi :)

Ja ga srecom ne koristim, i to bih preporucio svima...

gagan
07.07.2010, 21:04
Ja ga brate slatki koristim uvek , mrzi me da se zezam sa crnim dirkama , sobzirom da sam 15 god svirao samo bas kontru . jako mi je tesko bilo preci na solo tako da sve iz d , a i g a ostalo ..... zivela transpoza hahahahahaha

botuki
19.07.2010, 19:19
hahaha,pa cortan svira sa tercom pa mu opet niko ne moze prici.......

armin
20.07.2010, 12:26
Prvi post pa zivi promasaj... jos si odavno prijavljen... Neznam kakve veze ima cortan sa transpose...???

A ko kome moze prici nije tema...

vlatko-s-g
14.08.2010, 20:12
pravi muzicar zna da se snadje iz svakog tonaliteta

zukae
14.08.2010, 20:54
Obicno u originalu naucim pjesmu, pa onda ko uzme mikrofon zavisi plus minus radi, pogotovu kad ja uzmem pjevat, onda me ne gine -3. Drugar gitarista vec navikao da nema nista od gledanja u ekran, e on se vec snalazi iz svakog tonaliteta.

nesaband
14.08.2010, 21:17
ja sam nekad svirao klavirnu harmoniku i vazio sam za jedno od harmonikasa koji je pesmu skidao u ton.Neke kolege sa foruma to mogu i da potvrde.

U to vreme imao sam dosta situacija kada sam neke pesme svirao iz As-mola,ili cis-dura i mogu vam reci da nama koji sviramo klavirnu harmoniku to bas i nije tako jednostavno.Prstored na klavirnoj nije kao na dugmetari pa iz nekih tonaliteta bas treba da polomis prste i da opet ne odsviras kako bi trebalo.

Od kad sam presao da sviram aranzer,obilato koristim traspoze i to samo +1 ili -1 u nekim situacijama.Smatram da treba koristiti prednosti nove tehnologije.

Niko mi jos od gostiju na tome nije zamerio niti mi rekao da sam zbog toga los muzicar:lol:

EmirTotic
14.08.2010, 21:44
Upravo tako Nesaband, da je to nesto lose ne bi postojalo kao opcija.
Kad ne mogu da otpevam original transpose ide na -1,-2 nikad dalje osim mozda Proeski ili Cetinski kad ide i do -3. To je sasvim normalno po mom misljenju. :)

nesaband
14.08.2010, 21:53
Ma da,mada meni nije problem da bilo koju pesmu odsviram iz tonaliteta koji nije original pa onda transponujem pevacu ako mu je visoko na -1 ili ako mu je nisko +1.
hvala bogu harmonski dobro stojim pa to nije neki problem da se svira iz nekog tonaliteta koji nije original.

gega
15.08.2010, 10:09
pravi muzicar zna da se snadje iz svakog tonaliteta
Kolega ,sto opet ne znaci da onaj koji ga koristi nije dobar muzicar.....na kraju krajeva to dugme i jeste zato predvidjeno...a ko nece i ne mora da ga koristi.

vlatko-s-g
15.08.2010, 22:43
sad kad vidim sta sam pisao vidim da sam bio malo preoshtar. da u pravo si da ako ga koristi ne znaci da nije dobar muzicar

nelica2002
15.08.2010, 23:24
možda bi najbolje bilo da ga nema na kljavi ali ima svoje prednosti i mane

armin
16.08.2010, 01:28
Mane nema... a Prednost ima... (opcija transpoze)

caka012
16.08.2010, 21:38
Skoro sam svirao sa pevacem koji mi je u toku svirke jedno 30 puta rekao "Daj mi za pola stepena vise (ili nize)", tako da sam tom prilikom shvatio opravdanost postojanja ove plemenite funkcije na klavijaturi. I pre sam je koristio, ali sam se trudio da je sto manje koristim. Sad se vise trudim da korektno odsviram forspil (on mi je najveci problem iz fis mola) nego da ne koristim blagodati savremene elektronike za koje je proizvodjac pomislio da mogu da budu korisni i stavio ih na klavijature.

armin
16.08.2010, 21:51
Parola je snaci se a sad kako nije bitno... Ja stvarno nista lose ne vidim u transpozi, kome treba neka je koristi kome netreba samo je preskoci...

denix
05.09.2010, 22:43
ja ga vrlo cesto koristim i mogu samo reci da se vrlo dobro snalazim u tome, mada cesto vjezbam pjesme i bez koristenja transpozea, medjutim, nekad zapne kad treba koristit terce ili arapsku skalu, e onda se malo moram snalaziti, tipkati, pa to malo uzme vremena, ali sve se da savladati...moj savjet, sto manje ga ipak koristiti

gagy
06.09.2010, 00:59
Koristim,zasto da ne.Zasto neiskoristiti bilo koju olaksicu koju nudi instrument pa i transpozer.

MuzicarJasko
07.09.2010, 22:21
koristim ga samo ponekad kad mi je bas mrsko zavlaciti prste medju crne tipke ali inace ne :) pozz

Svaba
08.09.2010, 01:07
ponekad da se ne mucim sa crnim dirkama=))

Tishaa
08.09.2010, 15:39
Ja koristim kad mi gitaristi padne na pamet da svira iz Gis-a i slicno :lol:, ali se trudim sto manje izbjegavat malo mi to djeluje "ne sviracki" iako nekad dobro dodje kad neki drugi pjevac uzme mikrofon pa hoce drugi tonalitet a ja milion puta odsviro neku pjesmu iz npr. D pa ono oce iz E, a meni se prsti navikli pa nesvjesno pravim greske B-)

drakan
08.09.2010, 17:21
Koristim i ja transpose. Muka mi je kad mi kaže DAJ SAMO POLA TONA NIŽE, a ja onda sviram sat vremena na -1, jer zaboravim vratit opet na 0.:lol:

nemanja 1982
08.09.2010, 17:25
Ma ja sam ga koristio sad izbegavam,i mislim da je veoma lose ali kad ga klavijature poseduju onda sto ga ne bi koristili?

STUDIOSOS
12.09.2010, 12:22
Nisam onaj koji koristi transpoze ali vijerujem da cak i oni koji kazu sviraju u bendu nekad ce da kazu e sad stvarno moram da upotrebim to sto se zove TRANSPOSE. Bitno je da svi znaju gdieje se to dugme nalazi na klavijaturi jer meni se je desilo da to koristim kada sam jedne prilike svirao sa Semsom Suljakovic jer ona sve i jednu pijesmu pijeva iz polutonova tako da su ti prsti vijecito na crnim tipkama.

Inace za sebe mogu reci da sam obrazovan muzivar i da znam da sviram jer sam dovoljno vremnena proveo sijedeci ispred instrumenata kako klavijature bubnja tako i bass guitare i radim kao muzicki producent gdje se mora znati i da svira.

Ali dode vrijeme da se mora nekada i pojednostaviti posao.
uredu je kada je jedna dvi ili 10 pijesama ali cijelu vece je naporno

sined
14.09.2010, 00:48
Bila je kod nas fora za jednog kolegu,,bez transpose-a nije nikako radio,pa kad je prodavao klavijaturu oglas je glasio "crne tipke nisu dirane" :-D

william
16.09.2010, 23:32
NIKAD,mislim da je to loša navika muzičara

kizo
18.09.2010, 17:53
Obavezno ga koristim. Nisam neki učeni svirač, pa da mogu odmah svirati iz kojeg hoću dura ili mola. Mislim da to nije nikakva sramota.

CrniHH
18.09.2010, 18:03
Kad se radi o pola tona i ako nisam vjezbao koristim i mislim da to nije "sramota";)

qqqqq
21.09.2010, 19:10
I ja koristim transpozer +1,-1.Nema potrebe da se mucim kad je pametan covek to izmislio.

cvrca
21.09.2010, 20:32
Sto se tice koriscenja transpose-a sto da ne +1-1ali ja sam svirao sa nekim dugmetarcima koji su presli na klavijature i svi do jednog su svirali iz G a onda transpose +5,-4.
Neko rece nisam bas neki uceni svirac,al to nema veze sa tim nego sa vezbanjem.Sviram oko 25 godina i danas vezbam vise nego kad sam bio pocetnik.

jura20
21.09.2010, 23:30
Koristim to vise puta da se ne mucim ,sviram pretezno iz D ili A jer mi pase za pjevanje pa mi lijeva ruka sama ide na akorde iz Ci F isto ali drugo vec moram puno razmisljati pa mi je to vrlo prakticno

mordent2@guerin
22.09.2010, 02:31
Prije sam transponirao . Prije 5-6 godina sam upoznao vrhunskog glazbenika koji mi je rekao ako hoću da napredujem moram da zaboravim ovo što znam i da krenem ispočetka.Danas sam mu jako zahvalan,,, i kad ga sad pitam:Druže kako sam ja prije svirao on mi kaže KAO NOGOM.,HE HE HE

cirica
26.10.2010, 17:10
I ja nisam neki velemajstor. Tako da znam osnovne: Amol, Gmol, Emol, Dmol,Cmol,G, D. Za ostalo tu je transpozer, mada i sam vidim da je to velika greska ali jbg. :)

mambo
11.11.2010, 14:50
Ma ljudi ga nisu dzabe napravili, normalno je da cu da ga koristim kad vec postoji tu. Ne kaze se za dzabe ,,uzmi sve sto ti zivot pruza" ;)

Goran-MNE
11.11.2010, 16:45
I ja bih ga koristio, kad tehnika dozvoljava, ali kad sviras na dvije klavijature nemas vremena

Mile011
11.11.2010, 17:13
Iskreno nikad se nisam igrao sa njim. Priznajem nije losa stvar, ali pomalo zatupljuje :/

rolandg800
11.11.2010, 23:03
Da,koristim +1 -1 kad covek sam radi nema bas puno vremena za razmisljanje...nije bas pohvalno ali jbg...

eko_77
09.12.2010, 22:27
Težko je koristi transpose kad sviraš dve klaviature,to mi je dalo,da sam dobro ugrio stolcu i danas fala bogu nije mi potrebno transpoze.

zeljko
09.12.2010, 23:21
A jos teze ako sviras harmoniku heheh ali nije to losa stvar probao sam i ja to ali onda ne smem da razvlacim harmoniku posto mi smeta zvuk prave harmonike to je to i nema sanse da sviram tako a ja vise volim kad se cuje i prava harmonika...Poooz

sijakm
13.12.2010, 10:02
Ja ga retko koristim, ponekad u narodnoj muzici ako bas neki pevac hoce za pola tona dole a treba malo komplikovaniji forspil da se svira. :)

negovan
13.12.2010, 16:01
Sve to moze da se navezba, ali na svirci stvarno ne mogu da razmisljam sta ide za pola tona nize ili vise, pogotovo kada je u pitanju neka komplikovana pesma, sto se tice i forspila i harmonije. Ovde ima dosta ljudi koji su rekli da ga uopste ne koriste, pa bih bas voleo da cujem kako bi odsvirali neko komplikovano kolo, ma ne bi ni uzicko tek tako odsvirali iz As,Es, cis, a ne li neko komplikovanije. Tako da, to je stvarno korisna stvar, ne bi trebalo, ali dosta olaksava posao.

zeljko_mo
13.12.2010, 17:24
ma nevalja ucit na transposiji svirat.. kasnije vise neznas odakle pjesma iz originala ide.. pocmes da se gubis kad ti je u glavi 62346 pjesama... bolje izejbgavat transpose, a vise stolicu grijat i vjezbat...

buco bass
14.12.2010, 11:53
ja sam 17-18god. svirao bas gitaru a zadnjih 5 god sam presao na aranzer i dobro se snalazim doduse prvi instrument mi je bila harmonika pa inije mi bio neki problem da se snadjem doduse jesam zagrijao stolicu zamolio kolegu dami malo pokaze lijevu ruku i sad vec sviram iz a,d,e,g,c,h a za ostalo bogami koristim transpozu sto mislim i nije lose za jednog bas gitaristu

zeljko_mo
14.12.2010, 15:44
samo polako prijatelju, doce to na svoje... samo vjezba vjezba vjezba... ;)

nikola1980
15.12.2010, 11:02
koristim ali bas izuzetno retko i to kad moram da bezim od b-moll-a cis-moll-a i dr.
u sustini ako skinem pesmu iz te intonacije onda nije problem ali mi na svirci naporno da razmisljam koji ton ide i u glavnom to ni ne zvuci kao onaj uvezbani!!! u ostalom postoji opcija na klavijaturi,zasto je ne koristiti?! :D

Sokannp
15.12.2010, 12:54
Sto kaze Nikola koristi se jer je zato i stavljeno na klavijaturu.Ako sviram sam koristim dosta a ako svira nas vise izbegavm jer zbunjujem ostale