PDA

Pokaži Full Verziju : Ko su fajlasi?Sta je uopste to?

speedy23
14.05.2008, 23:12
Nije sramota pitati,slozice te se sa mnom (valjda) =))...ko su uopste ti fajlasi ,sta oni rade i kako rade?Jer to ono sranje sa midijem,iskreno video sam jednog lika svira tu po diskotekama pritisne ono play dugme on solira a ceo aranzer samo vozi za njim...e sada ajde da ne lupetam objasnite mi vi...pozz

mpdzprod
14.05.2008, 23:42
tako i vecina svira,,,pa 800 i narihta sve stylove i on samo iza dopunjava... ebiga...tesko je i to svirati sto se sad snima,,,

ali sta bi oni da nije korg PA i roland nego samo yamaha dx 11 i mozda roland E 96 heheheheeh..a da vidmo onda svirke.kao sto je bilo nekad.

ali boze moj. gde nema sudije,tu nema ni osudjenog.heheheheheh

blatusan
14.05.2008, 23:43
Brate...fajals ti je kad ima vrhsunsku klaviajturu uzima pare ko kavijaturista govori da je muzicar a pojma nema pa uzme MIDI fajl pa pritisne PLAY pa kad malo popije prestane drmat rukama po klaviajturi ko budala i pocne dizat ruke a vamo i pratnaj i solo rokaju i kad ja to vidim izlupam dooobro!! E to su fajlasi!
Pozdrav,ALEN!

MilaN B.N.S
15.05.2008, 00:08
Jaooo,-i ja to mrzim brate...
'Ajde,i da predjes preko svega...
Ja sam luD bio za jednim likom,-nisam verovao da tako dobro svira,-dok nisam cuo za "MIDI fajl"...
OK,-i sve dok nisam provalio i ja...
Medjutim...
Iskreno,-kazem pratim vec duze vreme te likove...
Jeste stvarno super zvuk,i prelazi,-i boje..
Tj. od prilike,-to su matrice,-tako,nekako...
Ali,-dzaba to sve...
Ne moze fajl da zameni "live rumba" ili slicno...
Nekako,-dzaba sto je to original,-nesto ima...
Ako me kapirate..
-Pozdrav drugari !!!

branoy
15.05.2008, 01:03
pa tako isto mozes upaliti cd i slusati... ista stvar samo sto je cd umixan komplet... ovaj videcete vi da ce nam oni s vremenom oteti neke poslove... ono cure size igraju pesma orginal pici i dodje lik npr pod sator s yamahom ma ubi od svirke one se samo pakuju u 23h s veselja i odose u grad na djuskanje pa ti ubijaj od svirke ,a gde su cure tu su i muskarci za njima... ako to dodje jbg nista drugo nego da budem profi DJ napravim matrice, ponesem klavijaturu i lap top i svi picimo zajedno mislim uz matrice... glava te ne boli gde sta od stilova koji intro varijacija gde koja farba.. samo nabudzis zvuk i posao je tvoj to je realnost... dobro, ja vec u gradu u najboljem lokalu sviram evo tacno godina na jednom mestu pa smo ih navikli na live zvuk ali vreme je cudno... midi je normalno izmisljen naj vise radi studia da se prave pesme ali ljudi iskoriste mane... he he ALOHA

ROBOT
15.05.2008, 01:06
ma fajlasi su kako da ti kazem ljudi ubijaju svirkom to ko ne vidi i ne vjeruje!!!pozzz

branoy
15.05.2008, 01:08
pa ljudi narod i ovako nama s arranzerima ne veruje da sviramo... koliko je puta neko dosao vam i rekao ej mozes li mi pustiti onu pesmu>>>???? pa kad ga ne ubijem od besa!!! nema dalje

ROBOT
15.05.2008, 01:16
ovo mene pitanje odavno muci zasto kod fajlasa su sve naj novije klavijature od pa 800 pa do tyrosa to jos ne kontam pa zar nije dovoljna neka yamaha psr405 ili sta ja znam imali ko kakvo objasnjenje na to ili da je prico neko sa nekim fajlasem pa da mu je rekao tu caroliju zasto ima naj noviju klavu a pusta midi eto toliko !!pozzz

daisa
15.05.2008, 01:26
vjerovatno su se usavrsili pa ce sad da rade sami bez pjevaca puste mp3 ....

Jugo
15.05.2008, 01:28
Pa na starim modelima nema dva sekvencera i ne moze da miksa kao na ovim novima....
Znam lika koji se zamaskira sveskama i miksetom da ga ne vidis ni sa jedne strane do ramena i SVIRA!:mad:

miconi
15.05.2008, 01:44
Pa moraju da koriste novije sprave jer ne mogu drugacije da poboljsaju kvalitet svirke.....ja bar tako mislim,zar ne?
Mada iskreno to je zalosno kad moram tako da kazem....ja ogrbavi' pored klavijature....he,he a neko to kao "opusteno odradi",fajlic i pici.
Ali mogu vam reci da se ponekad i druzim sa "fajlasima",jer uvek imaju najnovije fajove sa kojih mogu "skinuti" ritam he,he....al' sam na kraj srca...he,he...sta reci...=))=))=))

hazir_71
15.05.2008, 01:55
neznam bas ljudi kako se radi s tim al ako dobro zvuci neka nas neko uputi i kako recimo odsvirat nesto staro npr.Ilda i Ahmet s tim folovima kako se vec zovu...

milan_lekic
15.05.2008, 11:37
evo ovako alix ce sigurno znati ovo kod nas u SLO gde on svira pre neko vreme je bio jedan "svirac" sa pa80 bradat isti vlade divac i on je pusto midi ali sve je to donekle islo dok nije izaso iz lokala na cigaru a pevac je pevao i napred ja sam se zadavio od smeha

MilaN B.N.S
15.05.2008, 12:06
Heheeh...
Momci,-drugari...
Nema razloga za nervozu...
Procitajte tamo jos jednom sta sam napisao...
Dzaba im to sve...
-Ima boga,a ima i sudbine...
Pozdrav svima,-ziveli !!!

marco
15.05.2008, 12:37
Znate sta njima treba raditi. Uzmes lepo 100 evrica, dodjes do klavijature i kazes. Odsviraj mi naprimer "Sanju" i "Za Ljiljanu" od Tome Zdravkovica ali naizmenicno po jednu strofu od svake i imas 100 evra. A kad kaze da ne moze, onda mu kazes "Pa koji se kurac vatas da radis nesto sto ne znas, idi ori njivu"

MilaN B.N.S
15.05.2008, 12:40
Hahahahah...
-Marco,kakav si lik...
Pa dobro,-necemo bas tako grubi da budemo,ali...
-Docice i do toga... :D

Burli
15.05.2008, 13:04
Znate sta njima treba raditi. Uzmes lepo 100 evrica, dodjes do klavijature i kazes. Odsviraj mi naprimer "Sanju" i "Za Ljiljanu" od Tome Zdravkovica ali naizmenicno po jednu strofu od svake i imas 100 evra. A kad kaze da ne moze, onda mu kazes "Pa koji se kurac vatas da radis nesto sto ne znas, idi ori njivu"

Podsjeti me na anegdotu koju smo imali poodavno, možda prije nekih 8-9 godina!

Radili pjevač i ja cjelodnevni "plačipilav"(ispraćaj mlade) u hotelu, a pored u lokalu baš to veče počela da radi neka ekipa. Naravno završimo oko 22h i onako podobro "zagrijani" pravac na muziku. Inače i mi smo prije njih radili u tom lokalu tako da smo dobri i sa gazdom i sa gostima.
Uđemo, naručimo pun sto alkohola kad tamo njih dvojica, gitarista i "klavijaturista" koji nije puštao Midije na klavijaturi već čova donio kompjuter na svirku sa sve kućištem i monitorom...:-O

Elem moj kolega ustaje do njih i vadi bukvalno iz džepa brdo keša da mu odsviraju "Branku" od Tome, ali strogo DA MU ODSVIRAJU!!!
Joj ljudi se našli u "neobranom grožđu", a ovaj navalio i još postao agresivan, prijeti kako će im sve to polomiti...:lol:

Smirujem ja, smiruje gazda, smiruju ga gosti u lokalu, jedva ga odvedosmo na spavanje, kad sutradan zove on mene i pita:"Otkud baš da tražim Branku, ja tu pjesmu i ne volim baš pretjerano"...=))

Ne trebam ni pominjati kako su muzičari već ujutru spakovali opremu...=D>

MilaN B.N.S
15.05.2008, 13:07
Heheh,-pa desava se...
E,ludi ste...
Ima stvarno dosta situacija,ako smem da se izrazim...
-"zajebanih"...:D

svirko
15.05.2008, 13:08
Dobro je dok spakuju opremu i odu, i da vide da tu nemaju prođu, ali kad godinama sviraju na otmjenim mjestima a nemaju čak ni poštenu klavijaturu, al su zato dva laptopa, i ometi!
A malo dalje čova koji svira uživo, svira sam sebi, jel nema gostiju!!

Pozdrav,

Svirko

klavijaturista
15.05.2008, 13:41
E da!!
Kao prvo ima jako puno fajlaša!!!
Kao drugo svi oni su bolji sviraci nego mi jer sviraju orginal!:mad:
Kao trece sada gdje god da dođes svirati i da imas laptop,kao ja sto ponesem laptop na kojem imam tekstove i da na pauzi pustim neku muziku da nije bas tisina,onda ljudi misle da si fajlaš,pa da culi su od nekih budala da svi koji nose laptop na svirku pustaju fajlove!!!
Kao Cetvrto fajlasi su nam odavno poceli uzimati posao!!!

Alix
15.05.2008, 14:14
ko što ŠERIF KREŠO ima običaj reći---KEKSAŠI...To su jedni veliki primitivci koji nemaju čiste veze a muzikom i hoće da sjebu PRAVE muzičare...Dakle hoće da ispanu frajeri pred narodom,još su im i dnevnice ko kod pravih muzičara...I u suštini ko ih sluša?Slušaju ih jedino ljudi sa ŠUPLJIM glavama i gazde-smrdavci koji ne znaju da cjene ŽIVU muziku i za manje pare uzimaju te seratore Fajlaše...Još kad vidim fajlaša a ono kod njega vrhunski instrumenti...A čovek ne zna da zahvati jedan akord kako treba a kamoli da šta odsvira...Da skratimo...Fajlaši su jedne velike kakice u svijetu muzike,koji jednostavno glume neke face,a u glavi ni procenta talenta nit mozga za muziku...Sve ih #$%& iz one zadnje stvari na kojoj sjedimo a mislim da se mnogi pridružuju čestitkama...Pozdrav!

hajro
15.05.2008, 15:22
Gdje ste braco sviraci,i ja sam bio svirac 30 godina ali ova tehnika me je otjerala sa bine i evo sada sam i ja fajlas.Ali fala Bogu na osnovu stare slave i moga dugogidisnjeg iskustva tezgi jos ima.bio sam bubnjar i svirao u renomiranim orkestrima ali eto bubnjeve su definitivno pomjerili sa odra,tako da se zelim izsvirati u zivo ali ostaju mi za sada samo fajlovi.
lijep pozdrav

kuki
15.05.2008, 15:30
Cim cujem rec FAJLASI odmah se najezim!

Organski ih ne podnosim!!!!!!!!

I slazem se sa markom,treba naruciti dve pesme i da pevaju prvo jednu strofu prve
pesme,onda prvu strofu druge pesme,pa da vidimo kako ce se ovi "keksici" snaci?!
I nije to uopste pregrubo!Pregubo je to sto rade oni nama!
Sad svi koji rade sa aranzerima ispadne da radimo sa midi fajlovima.

Ako ne znaju da sviraju nek' rade nesto drugo i neka se mane muzike.

Korgminator
15.05.2008, 15:35
Ko su fajlasi? Fajlasi su Babo, Dedo, Dajdza...=))...ali ozbiljno ljudi, zasto krivite te fajlase? oni nisu glavni krivci. krivi su likovi koji proizvode te midi fajlove i ove fine kompanije sto proizvode aranzere, kojima je samo stalo da novac naprave a nema veze sto unistise sve. to je isto ko sa narkomanijom, treba dilera objesiti za mud* pa ce se i broj narkomana smanjiti.

MilaN B.N.S
15.05.2008, 16:21
'Ajde i ja da se nadovezem...
Slazem se sa vama,al' treba pomenuti i 'live' svirku...
Mi klavijaturisti smo mozda oduzeli posao neki bendovima...
Tj. znaci,na suvaka...
Npr. jedna harmonika,bubanj,gitara,itd...
Neko je to sve spakovao u jedan instrument,i mi sad na tome sviramo,-a ovo sam rekao jer sam cuo da ti ljudi koji sviraju pricaju za nas klavijaturiste da smo im uzeli posao,-ovo je slicno kao sto pricamo o ljudima koji koriste fajlove...
Neka ljudi,-svako neka radi sta hoce...
Nek im je bog na pomoci...
AJ' ziveli !!!

Alix
15.05.2008, 16:44
HAJRO---Kažeš da si bio bubnjar?
Inače poznavo sam svog dugogodišnjeg komšiju iz zbirnog centra VIČ koji je bio vrhunski bubjar i odličan pjevač..Njegov otac Najko-harmonikaš mi je bio ko rođenji djed...koja slučajnost da ima još kojih bubnjara Hajri...A što se tiče fajlova---Ovdje niko ne podnosi fajlaše,prosto zbog toga što kradu tezge PRAVIM muzičarima...I bez zamjere to ne leti direkt na tebe...

zsimonovic
15.05.2008, 16:53
Fajlasi su ti ljudi koji ne znaju da sviraju,foleri.To moze da radi i moja baba,samo joj pokazem gde se pustaju i zaustavljaju fajlovi.Mrzim fajlase zato sto ljudi misle i za one koji stvarno sviraju da pustaju da samo svira.Sve takve treba staviti pred zid i jedan dobar mitraljez bi lepo odradio.Drrrrrrrrrrrr.........

cvelepa50
15.05.2008, 17:44
Fajlasi su ti ljudi koji ne znaju da sviraju,foleri.To moze da radi i moja baba,samo joj pokazem gde se pustaju i zaustavljaju fajlovi.Mrzim fajlase zato sto ljudi misle i za one koji stvarno sviraju da pustaju da samo svira.Sve takve treba staviti pred zid i jedan dobar mitraljez bi lepo odradio.Drrrrrrrrrrrr.........

druze ohladi ga malo...kako bi se ti osecao da te neko hoce za zid mitraljez i drrrr???

MilaN B.N.S
15.05.2008, 17:45
Tako je,-opusteno bre...
Svako nek' radi svoj posao...
Zivela muzika !!!

cvelepa50
15.05.2008, 17:49
ZIVELAAAA :D

pozdrav svim kolegama DOBRE VOLJE =)

al bundy
15.05.2008, 18:36
Ko su fajlasi? Fajlasi su Babo, Dedo, Dajdza...=))...ali ozbiljno ljudi, zasto krivite te fajlase? oni nisu glavni krivci. krivi su likovi koji proizvode te midi fajlove i ove fine kompanije sto proizvode aranzere, kojima je samo stalo da novac naprave a nema veze sto unistise sve. to je isto ko sa narkomanijom, treba dilera objesiti za mud* pa ce se i broj narkomana smanjiti.

...previse se vi zamarate sa fajlasima ljudi.....
to je do gazde koga ce uzeti a koga nece....
znam fajlasa sto uzimaju vise nego vrhunski sviraci i opet gazda hoce takve a ne muziku uzivo(da se svira na arangeru i solira) jer naprave bolji poso....

pa sad vi meni recite jeli onda dobar i los muzicar u kafani znaci isto???

a koriste takvu opremu jednostavno iz tog razloga jer moze vise fajlova stat u klavijaturu.nego npr u yamahu psr1000
tu idu na disketu i stane oko 20-ak fajlica

....Zatosam i preso na korga pa800 :)

francuz
15.05.2008, 18:52
Dobru staru muziku nemozete svirati fajlovima jel na nishta ne lici po meni a ove novitete ne vidim kako mogu svirati dva muzicara kao nekad bez aranzera i da to izgleda lepo pa ljudi da vam bude jasno SVI STE VI FAJLASHI koji svirate aranzere neki manje neki vishe. Ja sam naprimer 1993 poceo da sebi pravim fajlove koje sam koristio samo za novitete naprimer svirali smo ja sa klavijaturom i jedan harmonikas i dopunjavali fajl sa zivom svirkom i raja bila odusevljena shta izlazi od samo dva coveka. To je samo u nedostatku ostalih clanova orkestra ili kad svirash sa ljudima koji ne prate novitete. Ja mislim da znate da je svaki ritam koji ste napravili ili nabavili obican midi fajl zato ko svira sa aranzerom a kaze da nije fajlash pravi greshku ako mrzi prave Midi ili Matrix fajlashe he he.

speedy23
15.05.2008, 20:10
Ok stoji sve to...do negde se slazem s vama jer i ja koristim ritmove za svirku do nisam video ovog lika i mogucnosti tog midi file-a...probao sam pa ruku na srce pomucio sam se malo da sredim taj fajl i nekako punije zvuci od neke rumbe...konkretno radi se o "kafanskoj pevacici" na njoj sam experimentisao...a pazite sada ovo video sam klavijaturistu koji je pratio Zeljka Samardzica...na yamah-i tyros cini mi se...jer mislite da je "nabadao" akorde za pratnju...???!!!covek lepo na play...i dovidjenja...a ovamo ga je ovaj predstavio kao profi klavijaturistu...pa cak i kada sam kupio roland,fabricki ima midi file pesmu...hmmm...cimi mi se "amazing gospel" tako nesto znaju kolege...:(...e o tome vam pricam...gde sve ovo ide...kad se ti namucis da sve lepo sredis a ono dodje neko drugi i zaje...eeee te....stvarno vise "nisam pametan"...a to sto kazete "kradu posao"...pa i mi smo ukrali celom orkestru posao,mozda je i nas neko pljuvao...u fazonu "vidi sada ovi elektronci" eee...sada nam se to vraca...meni su samo ovi sa lap-topom grozni dok mi na klavijaturi sa malo muke sve to ok zvuci...

kljucko
15.05.2008, 22:21
Ohladite ljudi,svako ima svoju nafaku i niko nikome ne krade posao;)
Nekad volim i cuti dobar SMF nego klavijaturistu koji samo brlja i pojma o zivotu nema,a takvih ima mnogo mnogo..;)

svirko
15.05.2008, 22:26
I ja se slažem sa kolegom Kljuckom, svako ima svoj stil.
A neke današnje pjesme nemoš ni odsvirat kako treba sam, da se razapneš i da znaš svirat neznam kako. Mor'o bi upotrijebit i ruke i noge i nos, i onu stvar da stigneš sve polovit.

Svirko

Korgminator
15.05.2008, 22:31
Mi koji sviramo sa ritmovima NISMO fajlasi..tacno je da ritam radi na istom principu kao i MIDI fajl, ali ritam opet moze koristiti samo pravi muzicar koji zna da svira...ko god kaze kontra ovoga, dovodi samo do sumnje da je fajlas i da mu tema ne odgovara :(|)...jos nesto, SVE danasnje pjesme se mogu odsvirati, i njih je neko prvi put odsvirao nisu pale sa Marsa, samo treba zagrijati stolicu i vjezbati.

fijuk pa800
15.05.2008, 22:37
ja bi fajlasima zabranio da koriste klavijaturu... neka kupe modul...mini disk..nek ponesu kasetofon ,a ne da nas brukaju i kurce se sa x2,tyros 2......itd. ja mrzim i one namjenske ritmove jer od mene prave invalida,al sto najvise boli to samo mi koji znamo da sviramo primjetimo razliku,oni sto skacu i cugaju njima isto. i onda se covjek pita kome ja sviram????

fijuk pa800
15.05.2008, 22:38
Mi koji sviramo sa ritmovima NISMO fajlasi..tacno je da ritam radi na istom principu kao i MIDI fajl, ali ritam opet moze koristiti samo pravi muzicar koji zna da svira...ko god kaze kontra ovoga, dovodi samo do sumnje da je fajlas i da mu tema ne odgovara :(|)...jos nesto, SVE danasnje pjesme se mogu odsvirati, i njih je neko prvi put odsvirao nisu pale sa Marsa, samo treba zagrijati stolicu i vjezbati.

tacno,tacno,tacno

MilaN B.N.S
15.05.2008, 22:49
Heheheh...
Stvarno ste likovi...
-Kako je njima kad citaju sad ovo... =))
Neka,-ko ih yebe...
Nego,-manite se stvarno,-nema smisla vise...
Daj neke druge likove da zezamo..
-Salim se,-pozdrav drugari !!!

Jugo
15.05.2008, 23:40

Da te nema trebalo bi te izmisliti! Potpisujem 100%!!!

opusdei
16.05.2008, 08:47
U Skoplju / MKD ima puno takvih koji sviraju na fajlovima i uzimaju najbolje pare, a bogami drze i najbolja i najotmenija mesta za svirku. Ponekad im se divim jer nauce toliko napamet. Svaka cast. Imam strasan pevac, ali kad je probao da peva na fajlu, bjezi mu pesma, pa zvuci kao pesnati poznata, ali ne mozes da se setis koja je.
:)

svirko
16.05.2008, 10:06
Ja nisam rekao da se nijedna pjesma nemože odsvirati, ali ko može istovremeno odsvirati tri različite solo dionice koje voze npr. gitara, string, klavir, svaka drugačija, ja mu skidam kapu.
Ja sam isto pristalica da se ne svira na fajlove i one teške neke stvari ko što kaže kolega Korgminator, treba dobro sjest i vježbat, ali možda nikad neće ispast kao jedan super izrađen midi fajl, koji se usput rečeno snima dionicu po dionicu, instrument po instrument.

Pozdrav,

Svirko

Alix
16.05.2008, 10:15
SVIRKO---Ko ti jarane danas svira SVE u originali ili "tri različite solo dionice koje voze npr. gitara, string, klavir"?Vala niko...Ja toi mogu nabrojati kod nas bar jedno 4-5 muzičara koja puste nekakvu kantu od rumbe i u njoj odsviraju 1-2h pjesama...Ili ima čova samo 2-3 bje i cjelu noć ubija u glavu s njima...Nema više tog ORIGINAL skidanja...A najveća žalost je što mnogi na PA800 stave USB i puste fajl...I to govorim z amuzičare koji su poznati i vrhunski...I ti bi reko vidi čovjek kako svira u originalu jer ga poznaješ da je odličan muzičar,i on čak svira stringsove ili bras sa fajlom (ni ne opaziš da je fajl),a kad pogledaš svjetlo na USB ključu---sve ti je jasno...I kad ga upitaš zašto to?Pa et ne da mi se skidati original ritma i fošpila...Inače KORGMINATOR---svaka čast care,nek mi koji fajlaš odsvira neki fošpil ili improvozaciju kad je tako pametan...U njim je samo BOG i START-STOP tipka...(kod korgaša je još SEQ1-SEQ1) i to je njima KORISTNO od cjelog instrumenta---SRAMOTA da se spominje...Neko je pomenuo mitraljez,ma kakav mitraljez,treba njima prste polomiti ;)...

Millan
16.05.2008, 11:40
Usb stick blinka non-stop, nema veze dal' vuces midi fajl sa njega ili ne. Inace i ja pustim midi fajl, nije to sramota.;)

kreso
16.05.2008, 12:06
Ma sramota !
Mislim da bi umro od sramote da sam primoran svirat na MIDi file kad sviram uživo. Pa čak me i muka hvata kad moram od MIDI filea radit preko SW-a style za neku pjesmu jer nemam u userima niti jedan sličan ritam da odsviram pjesmu.

Još davno sam se zagrozio da ću napraviti par fileova sa sys uputama da fajlašima zablokira syntheve. Ali sad kad malo bolje razmislim, na ko ih hebe. Ne trpim ih, al uvjek, ama baš uvjek ih mogu osramotit. Znam ih sve i svi problijede kad uđem u lokal gdje sviraju fajlaši. Obično je to ekipa s dve kljave i harmonikom ili dve kljave i gitarom. Dosta mi je da ih samo zamolim da odsviram il otpjevam nešto s njima. Hrabriji su pristali. Imaju nulirane MIDI fileove (transpozirane sve u C dur ili Amol), pa samo preko transpozera prebace u dur/mol koji meni paše za pjevat (odavno sam ih skužio), ali što im ja radim. Započnem pjesmu npr u G duru pa kažem da mi je previsoko, pa da ću potom poslije idučeg foršpila spustit u F ili odvozat subdominantu na C pa dić glas za oktavu. E tu tada nastaju za njih muke, jer treba nabrzaka izračunat koliko pluseva ili minusa treba postiskat na transpozeru ili najgora im je nočna mora kad školski odvozam prelaz pa spustim ili dignem prelazom dur/mol al ništa im ne kažem, jer naravno pravi sastav prati leed sound.
Naravno, muzičar koji svira takove hvatove ima u prstima i koristi ih svakodnevno. Fajlaš se izgubi od sramote u svom dupetu. Što je najgore raja svaki put ne skuži da sam kao harmonikaš izhebo fajlaški sastav, nego misle kako ja neznam svirat i pratit tehniku, jer naravno "sajzeri" su nepogrješivi. Ne kuži baš sva raja da u biti aranžer prati harmoniku a ne kontra. Tako da mi baš svaki put ne uspije podvala, a i ovi koje još nisam izhebo su čuli što radim pa me ne puštaju blizu, kao olfo gazda ne da. :mad:
Al doć će i oni na red. Poslat ću im nekog frenda pjevaća (kog ne poznaju), pa da ih malo izšamara s preskakanjem iz dura u dur kao dok se ne nađe.

svirko
16.05.2008, 12:09
Pa meni konkretno je ipak draže sjedit ako treba cjeli dan uz nekoju pjesmu, a hebiga odabrat onu nekakvu osnovnu melodiju pa ju odsvirat kao voršpil. A upravo sam i ja to htio reć da možeš na prste jedne ruke nabrojat, ako možeš i to, ljude koji mogu odsvirat u originalu, pogotovo ako ima više melo tema u hrpi.Istina, pustit možda 5,6 pa čak i 10-tak fajlova kroz večer nije sramota, al hebiga, svirat na njih cjelu večer...
A da se razlika ne osjeti između žive svirke i fajlova,e u to me vala niko nemože uvjerit,Dovoljno mi je samo malo bacit pogled na necije prstiće..

Pozdrav,

Svirko

Alix
16.05.2008, 12:18
KOJI FAJL U SVIRCI?
Pa dobro svako ima svoje mišljenje...Ja znam da NIKO ne može upreti prstom u mene i reći da sam kad na svirci pustio MIDI fajl...Ako se već nađe kakva pjesma koji ne znam,il mi je pjevačna brzaka odsvira ustima,il improviziram (prvu strofu se ganjamo dok ne skontam redoslijed akorda),ali ako ima neka pjesma što mi pjevač ne zna reći meodiju---Izvini možel koja druga,tu ne znam...Mnogima je ispod časti priznati da ne zna ovu ili onu pa ko veli hajmo fajl...S tim nije ništa bolji od drugih fajlaša još je i gori...Oni jadnici ionako pojma nemaju o muici,a ovi koji znaju s tim sebe ponizivaju-zašto kvariti dobru živu svirku sa fajlom...Još kad pomislim kakva ritam sekcija je korišćena u Midi fajlu,kakve "boje" su korištene za solo,kakve "gajde" sviraju pojedine pjesme,ma sramota spomenuti da to liči na muziku...

skoricnik
16.05.2008, 12:23
Razumem da ljudi neke pesme ne mogu da odsviraju, npr. Licna karta, ali vidim da ima i ritam za to...Takodje razumem i da gitaristi koji sami rade, lepo ponesu Laptop i pustaju fajlove i udri...Ali NIKAKO ne mogu da razumem likove koji znaju pesmu, ali NECE da je odsviraju npr. Ruzmarin...Nego oni samo tup SONG PLAY i bole ih patka...

kljucko
16.05.2008, 12:33
Znam mnogo MUZICARA koji imaju sjajnu tehniku i odlicno sviraju koji rade na SMF...mrsko im skidati pjesmu koju ce samo odsvirati par puta,jer nema vise hitova koji traju po 30 godina..eto i toga ima.;)

krcmar
16.05.2008, 13:33
E ljudi moji, oni su meni na neki nacin simpaticni. Ja se njima toliko ismijem da je to nemoguce, jos kad skontaju da sam muzicar onda se zacrvene da je to bruka. Ja inace ako neznam neku pjesmu ja ju necu ni svirati, bolje to nego pustati glupi fajl.

JA IMAM SVOJU TEORIJU ZA FAJLOVE: ONAJ STO SE DIVI MIDI FAJLU TAJ NEZDA DA SVIRA, A ONOME STO JE ODSVIRATI TAKO NESTO SALA, TAJ JE PRAVI MUZICAR. Ako nekog midi moze da fascinira bolje da se mani svirke.

svirko
16.05.2008, 13:34
Slažem se slažem se sa svima.
Ko što kolega Alix kaže nije sramota reći da nekoju pjesmu neznaš, samo na žalost što to ljudi ne gledaju tako. Nađu nekakvog fajlaša koji tu pjesmu ima na SMF-u, i onda na žalost ispada da ti nemaš pojma o sviranju, a onaj koji ima fajl, eeee, taj je Bog i batina.
Ma u biti, a šta se mi prepiremo oko toga, ko ih hebe, nek oni i dalje puštaju fajlove, hebiga samo rade razdor među nama, pa predlažem moderatorima da ovu temu stave pod LOCK, jel ih je kolko se sjećam već bilo, a nikad se ništa neće riješiti do kraja.

Pozdrav,

Svirko

Burli
16.05.2008, 14:07
Znam mnogo MUZICARA koji imaju sjajnu tehniku i odlicno sviraju koji rade na SMF...mrsko im skidati pjesmu koju ce samo odsvirati par puta,jer nema vise hitova koji traju po 30 godina..eto i toga ima.;)

Evo javno priznajem da sam jedan od tih!!!
Doduše ne kažem da imam sjajnu tehniku i da odlično sviram, to ipak prepuštam drugima da kažu ali stvarno me mrzi da skidam recimo od Bojana Tomovića "Motorolu, Na Distanci" i sl. "instant hitove" koji traju mjeces dana, i koje raja traži tih par vikenda, jer bi morao i pisati text(koji je najčešće banalan), morao se zezati sa ritmom, harmonijom, foršpilom(koji uglavnom liči na milion drugih pjesama) a nemam više ni vremena, ni volje, ni živaca za tako nešto...
Ovako mi brate mili mnogo lakše, pustim fajl, aktiviram Lyrics i uživam, ali isto tako bi me bilo sramota da recimo "Krčmu U Planini" ne odsviram sa ritmom...

francuz
16.05.2008, 19:07
Ovo se odnosi samo za neke ovde shto kazu da nisu fajlashi a sviraju aranzer i koriste samo ritmove.
Zashto ovde na sajtu a i na drugim slicnim uploadujete i skidate brdo namenskih i ostalih ritmova sa foshpilima ili bez ?

I josh neshto ne pada mi napamet da u mojih 44 ucim te nove takozvane turbo pesme koje traju tri dana pre cu je odsvirati kompletnu i staviti na midi fajl i mirna mi glava. Kad vishe ne treba izbrisacu je sa diska. Nikad nisam bio fajlash ali ih koristim i vishe volim harmoniku na uvce jer sam tako uvek bolje proshao sa manje rada uzeo vishe para a fajlovi su samo za djuskanje i itd. Nikad nisam zaradio pare sa novitetima bez stare pesme nema ni sevdaha ni lumpovanja.

dominik
16.05.2008, 19:54
Iskreno protiv takvih ljudi nemam ništa!To su ljudi koji su do jučer u bendovima svirali,al kakvo je vrijeme došlo za njih posla nema.Medjutim krivo mi je samo što nama koji sviramo i ulažemo u opremu i provedemo dosta vremena dok sve to uštelimo ruše cijenu.Radije bi volio da svi rade za istu cijenu a neka gazda odluči šta hoće u lokalu ili mladenci na svadbi i čije bolje zvuči,jer iskreno ti fajlovi su toliko suhoparni.......Pozdrav

svirko
16.05.2008, 20:08
Kolega dominik, u potpunosti se slažem s tobom. Dok mi muku mučimo da provalimo tehniku i kljavu, drugi to pusti na fajl.A isto tako se slažem s kolegom francuz2, nema diranja u dušu bez starih dobrih pjesama i sevdaha koje češ odsvirat sam samo sa ritmovima!

Pozdrav,

Svirko

vladan.pro
16.05.2008, 20:48
Prodali traktor pa oce leba bez motike,pa ajd da kupimo klavijaturu i deri!!!!!!!STRAHOTA

Korgminator
16.05.2008, 21:09
Po vasim odgovorima ocito je da imamo puno Midiholicara u grupi. Na kraju ispade da mi koji stvarno sviramo smo glupi, ne razumijemo se u muziku ili lazemo. Uporno se vadite na to da nove pjesme nisu "Hitovi" i ne treba ih uciti. Kada nisu hitovi zbog cega onda TurboFolk pjevaci poput Mile Kitica, Seke Aleksic, Ace Lukasa, Cece itd itd razvaljuju na koncertima? Grijesite, ja sam mlad i znam sta se danas slusa, proslo je vrijeme Harmonike a doslo je vrijeme Motorole. Medju novim pjesmama ima milion hitova ali vi se ne snalazite sa njima i odma ste ih odpisali. Vi osjecate da vise nije lako svirati kao nekada dok je bilo udri po Harmonici, ali necete sebi da priznate. Pored ne dovoljnog vjezbanja za vasim instrumentima, mozda se dobro i ne snalazite za vasim modernim aranzerima jer ipak za novu pjesmu treba i aranzer nastimati i znati ga koristiti. Nova muzika zahtjeva vise vremena, lakse rijesenje je fiksati se MIDI drogom!

...Volio bi kolege da imate sansu mene cuti uzivo kako nove pjesme sviram i pjevam pa da vidim onda vase komentare, a u isto vrijeme studiram na fakultetu i radim...ovako samo bez veze trubim po forumu i ispadam glup, bezposlen i kao neki pametnjakovic...Vi koji nikada niste MIDI koristili moj vam je savjet da ne pocinjete, jednom pocnes i nema vise nazad!

francuz
16.05.2008, 21:40
Dodji brate u Pozarevac.
Sve hit do kite pardon hita

Na priredbi kod Frankfurta
peva Kurta, peva Murta
Sinan, Hasan, Jasar, Saban
Nino, Seki i jos neki i naravno Dzej

Mala Maja Marijana
Anci, Brzi i Dajana
Keba, Kemis, Rodja, Jami
svi zajedno u galami i naravno Dzej

Ref. 2x
Is'o sam kod oni stranci
da im otmem njini Franci
imam jednu zelju zarku
da im uzmem koju marku

Mica, Cica i Zorica
Zoki, Boki, Rodic Roki
Sladja, Kobra, Stela, Nela
slatka mala Karamela i naravno Dzej

Lepa Brena, Ekstra Nena
Lepa Lana i Cakana
Lepi Bora, Lepi Gagi
Lepi Mica, svi su dragi, i naravno Dzej

Ref. 2x

Era, Gedza, Bekic Beki
i naravno Super Sneki
i sa njima zmija Veki
Viki, Siki, Viki, Riki i naravno Dzej

Peva Sinko i Marinko
Mitar Miric, Skoric Mira
dok muzika grozno svira
peva hitic Mile Kitic i naravno Dzej

al bundy
16.05.2008, 21:49
korgminatore....vjerujem da to ubodes dobro....a i briga me u stvari kako radis i sviras.....tvoja stvar;)
ja licno spadam u kategoriju samoukih sviraca ali opet
nisam fajl nikad pustio nit bi to uradio....
ne zbog toga sto ih mrzim nego sto i to treba namjestit...bubanj..gitaru itd...
dok se to nastima pjesma se moze i naucit....zbog toga nepustam....
nista ni protiv koga ovdje...(a i pametnjakovic neispadas,samo kazes svoje misljenje)...nego neko je ovdje na forumu napiso,nemogu se tacno sjetit ko je, ovako:
budi prvo covjek pa onda muzicar....(nikakva uvreda...nego ako si covjek bice i muzike:">)

vidim ovoj temi nema kraja pa se povlacim....
ajmo radje na chat da se sprdamo na moj racun....:lol:

hajro
16.05.2008, 22:15
Pozdrav Za Sve Kolege Muzicare.
Alix Najko Je Moj Otac I Umro Je Prije Tri Godine A Pricao Mi Je Da Je Upoznao Jednog Divnog Djecka Koji Je I Dobro Svirao,samo Ja Tebe Nazalost Izgleda Nisam Upoznao.
Lijepo Je To Da Si Napisao O Meni Da Sam Vrsni Muzicar I Pjevac Koji (sad Ja Kazem)pjeva Najmanje 2000 Pjesama Razlicitog Zanra I Odsvirao (odpratio) Skoro Cijelu Jugoslovensku Estradnu Elitu,ne Bih Znao Koliko Koncerata I Svadbi Za Ovih Minulih 30 Godina Ali Evo Sada I Dalje Uspjesno Sviram I Pjevam Sa Mojom Yamahom
Istina Na Fajlove Ali Ja To Fala Bogu Znam Dobro Da Odradim.istina Vise Cijenim Orkestre Koji Sviraju U Zivo Ali Ko Hoce Vise Da Mi Plati Nekih 1500 Eura,naravno Ako Uzmemo U Obzir Da Ja Sam Uzimam Recimo Jednu Lijepu Cifru.tako Da Dajem Za Pravo Kolegama Muzicarima Sto Se Bune Protiv Fajlasa Ali Ja Se Ipak Osjecam Dusom Muzicar Jer I To Jesam Cijeli Moj Zivot.(sviram Harmoniku,gitaru , Bubnjeve Frulu I Blok Flautu Ali Ne Profesionalno.za Sve Ovo Je Kriv Yapanac Sto Nam Je Oduzeo Lyve Svirku.ja Se Raspisao Ajd Lijep Pozdrav Mojim Kolegama.

svirko
16.05.2008, 23:15
Imaš pravo kolega al bundy, i ja se povlačim, jel ovo više nam smisla
Jedino me zanima koji će se TurboFolk-hit pjevati i svirati za otprilike 10-15 godina, i tko će ga se opće sjetiti.

Pozdrav,

Svirko

MilaN B.N.S
16.05.2008, 23:17
Hehehe,-Svirko u pravu si..
Ma,-da..
I ja sam se odavno povukao...
Ovo ovako moze do sutra...

svirko
16.05.2008, 23:25
Idemo mi bolje na pivce.
Ja častim

Svirko

francuz
16.05.2008, 23:26
Ziveli !!!

svirko
16.05.2008, 23:37
Ideš sa nama?

Svi su dobro dosli

Svirko

MilaN B.N.S
16.05.2008, 23:47
Heheheh..
Moze ako je 'ladno...
Ja bih ili nektar jedan sad ili mozda lav...
-Ma,daj sta das... :D

svirko
16.05.2008, 23:56
Ma naći će se nešto prijatelju.
Nema da nema!

Svirko

MilaN B.N.S
16.05.2008, 23:59
Odlicno..
Dobro je brate,-malo smo se izgleda odaljili od teme,kao i ostale kolege..
Dakle,-samo udrii pivo,i sve ce biti na svom mestu,a..?! :)

svirko
17.05.2008, 00:03
To te ja pitam!
Ločem pivo i hebe mi sa živo!
Pogotovo za fajlove

Svirko

hajro
17.05.2008, 00:09
eeeh SVIRKO I MILANE da sam malo blize pa da i ja s vama popijem jedno Tuzlansko bas bi mi pasalo,al u zdravlje nek se popije heheh

svirko
17.05.2008, 00:15
E, prijatelju, lako mi pregledamo kartu našeg Balkana, pa nađemo mjesto koje će otprilike biti svima podjednako blizu.
Pozdrav,

Svirko

MilaN B.N.S
17.05.2008, 00:15
Hm...
-Nesto razmisljam,-sad za letnji raspust,-kad nema 'skole'... :D
Tad je meni raspust,-mislio sam bre da organizujemo neku eksurziju,neku smotru muzicara sa YU-midi foruma...
'Ajde,-neka ovo bude nova tema.... :D
Daj da se skupimo negde,-da sviramo svi zajedno,neke koncerte da pravimo...
Bili bi provereno najaci i najpoznatiji...
-Svako da spremi po nesto,-i OK...
A,-ja bih naravno doneo dosta piva,a i devojaka..:p
heheheh...
'Ajde u zdravlje,ziveli !!!

svirko
17.05.2008, 00:21
Nije loša ideja, jedino što bih, barem ja već na skup došao mrtav pijan
Al znaš kako se ono kaže-bolje biti mrtav pijan nego mrtav trezan!

Svirko

ŽIVJELI!!!

francuz
17.05.2008, 11:45
Muzicari koji piju nikad nisu patili od treme (Bora)

svirko
17.05.2008, 11:48
Kolega,
i da znaš da je to prava istina!!

al bundy
17.05.2008, 12:54
moze svirko na pivu...samo neznam gdjecemo???
ocemo li u ruzicu...dam daj...millenium....ma sve jedno...nek se pije....

jager
17.05.2008, 14:56
Manite se piva, nije to tema sada ... :mad:

FAJLASI: Ljudi koji imaju srece sto me ne poznaju... Toliko sam alergican na doticne likove da to pocinje vec i da me zabrinjava...
Nikada, znaci NIKADA ne saljem SMS-ove i ne zovem kada su neke kontakt emisije na TV u pitanju... elem, ne tako davno, bili su "muzicari" na lokalnoj televiziji, sa sve "zivom svirkom" ... A ono IZ AVIONA se vidi da su fajlovi!!!
Klavijaturista i basista (?!?!) a klavijaturista peva i "svira", ali tako, da podize svih 10 prstiju sa klavijature u ritmu... basista kao nesto udara po basu, ali to sto on svira ne izlazi nigde... Jos su par puta u nekim forspilima onako lepo zumirali prste klavijaturisti!!!!!!! Pa ono je strasno!!
Nisam odoleo pa sam poslao 3 SMS-a sa porukom momcima da SVIRAJU... nisu mi objavili poruke, naravno :D
Dakle, itekako je sramota pustati fajlove, i to je za svaku osudu! Aranzeristima svaka cast, mada ja ne volim svirku tog tipa. Live bend je po zvuku ipak zakon. Ali aranzer moze da svira samo neko ko ZNA da svira. Meni je lako na solo klavijaturi... kad u nekom delu pesme koju nisam svirao 100 godina nisam 100% siguran, ja ne sviram nista. Ostaju bas, bubanj i gitara. E, aranzerista to sebi ne moze da dozvoli...

Burli
17.05.2008, 19:38
Po vasim odgovorima ocito je da imamo puno Midiholicara u grupi. Na kraju ispade da mi koji stvarno sviramo smo glupi, ne razumijemo se u muziku ili lazemo. Uporno se vadite na to da nove pjesme nisu "Hitovi" i ne treba ih uciti. Kada nisu hitovi zbog cega onda TurboFolk pjevaci poput Mile Kitica, Seke Aleksic, Ace Lukasa, Cece itd itd razvaljuju na koncertima? Grijesite, ja sam mlad i znam sta se danas slusa, proslo je vrijeme Harmonike a doslo je vrijeme Motorole. Medju novim pjesmama ima milion hitova ali vi se ne snalazite sa njima i odma ste ih odpisali. Vi osjecate da vise nije lako svirati kao nekada dok je bilo udri po Harmonici, ali necete sebi da priznate. Pored ne dovoljnog vjezbanja za vasim instrumentima, mozda se dobro i ne snalazite za vasim modernim aranzerima jer ipak za novu pjesmu treba i aranzer nastimati i znati ga koristiti. Nova muzika zahtjeva vise vremena, lakse rijesenje je fiksati se MIDI drogom!

...Volio bi kolege da imate sansu mene cuti uzivo kako nove pjesme sviram i pjevam pa da vidim onda vase komentare, a u isto vrijeme studiram na fakultetu i radim...ovako samo bez veze trubim po forumu i ispadam glup, bezposlen i kao neki pametnjakovic...Vi koji nikada niste MIDI koristili moj vam je savjet da ne pocinjete, jednom pocnes i nema vise nazad!

Nekako se osjećam prozvanim baš zbog "Motorole" koju sam uzeo za primjer i za koju "supermoderator" na ovom forumu reče kako je došlo njeno vrijeme, a kako je eto prošlo vrijeme harmonike...:-O

Niti se vadim što ne skidam novitete, niti smatram da je glup onaj ko ih skida, jednostavno to je moja stvar i moj izbor!

Pjevači Turbo Folka(mada mi ovaj pojam nije najjasniji) tipa Mile Kitić, Seka Aleksić i dr. razvaljuju na tezgama po Zapadu, nikako na koncertima jer ih i ne održavaju, a najveći razlog je taj što smo mi dotakli kulturno dno, jer pjesme poput "Policijo", "Aspirin", "Impulsi" i sl. su takve nebuloze da nisu vrijedne komentara...

O tvrdnji kako je vrijeme harmonike prošlo mislim da zaista nema potrebe raspravljati...

Dalje, o kakvim milionima hitova među novim pjesmama ti govoriš???
Ti "hitovi" mahom traju par mjeseci!!!
Ko se sada danas sjeća teksta recimo "mega hita" Mahinalno, a bila je popularna prije par mjeseci???

Šta podrazumjeva moderni aranžman?
Ritam sekcija-"Tuc, tuc" u tehno ritmu, za solo raznorazne zurle i zavijuše, a foršpili slični kao jaje jajetu...
Da zlo bude veće 90% tih pjesama su grčke, turske, arapske obrade!

Svaka tebi čast i na svirci i na pjevanju i na tome što se fakultetski obrazuješ i pritom još i radiš, ali tvoji pogledi na muziku su hm, u najmanju ruku diskutabilni...

hajro
17.05.2008, 20:04
hmmm meni se cini da su ovdje prisutni neki momci sa Odzackih prostora,a ima ih fala Bogu jako dobrih sviraca i pjevaca koje ja dobro poznajem a i oni mene.ajd neka se popije koje pivo u Milenijumu ali tamo u avgustu AKOBOGDA.

svirko
17.05.2008, 20:12
Kolega Buril,
tvoj odgovor podržavam u potpunosti, i oteo si mi iz usta sve što si napisao.
Pjesma uzmimo na primjer, Krčma u planini ili Stade se cvijeće rosom kititi, eee, radi njih i takvih pjesama i dan danas plače i razbijaju flaše i po glavama, ako treba.
Za ove današnje, hm, razbije se tu i tamo, ali sve traje par mjeseci.
A kolega Jager, avo s obzirom da sam ja iz Hrvatske, pa vjerujem da i neki moji kolege odavde mogu pratit jednu televiziju, lokalnu, na kojoj čovjek ( ima oko 60-tak godina, pa ga jedino radi toga poštivam ) svira, ali DOSLOVCE SVE na fajlove, i čak se ne udostoji dizat ruke, da se vidi da bar neki qrc pritišče. I to sve na jednoj televiziji.
Stvarno nam je glazbena scena otišla u qrc.

Pozdrav,

Svirko

neconix
17.05.2008, 22:16
Muzicari koji piju nikad nisu patili od treme (Bora)

Muzicari koji piju nikad nisu znali gde je bina!:D

Jugo
17.05.2008, 22:34
Muzicari koji piju nikad nisu znali gde je bina!:D

Ako su i znali, mnogi su sa nje PALI!;)

neconix
17.05.2008, 22:59
Evo hita!!!
Prva dva stiha,ajmo dalje!!!:D

svirko
17.05.2008, 22:59
Eeee, bogami kolege, da znate da i jesu!!

Svirko

Jugo
17.05.2008, 23:12
Moj gitarista je leteo preko pojacala, a ti Svirko?=))

hajro
18.05.2008, 00:43
pozdrav za NECONIX,moj odgovor na tvoj komentar ...je da MUZICARI koji piju ljube svoju BINU jer uopste neznaju da se sa nje SKINUUU.

Vaxter
18.05.2008, 02:01
Meni jedan pevach propao kroz istu, pa vi gledajte... :))

hajro
18.05.2008, 02:13
ma u pravu si GOSPODINE VAXTERU samo PJEVACI mogu DA PROPADNU SA BINEEE, PA I POLITICARI POCESTO jer to im je radno mjesto.

MilaN B.N.S
18.05.2008, 02:28
Hehhehee...
Luuudnica...
Dobro je,-nema vise fajlova... :D

Jugo
18.05.2008, 05:22
Kad sam bio klinjo, svirao sam u jednom vecem orkestru koji je pratio folkorase... Imali smo jednog cikicu tamburasa sa povecim stomakom (skoro ko Janika Balaz). E ... On se jednom cak i izgubio na bini!=))
Znate kako su one bine ukrasene onim zastorima, zavesama... Krenuo nas tamburas u pauzi da piski i upleo se ko pile u kucine u one zastore. Morali smo da saljemo ekipu za spasavanje da ga pronadju i odmotaju. Publika je plakala od smeha.
Sreca u nesreci je to sto se nije upisao!;)

svirko
18.05.2008, 11:06
Prijatelju Gerber,
konkretno nisam ja padao sa bine, al je zato moj harmonikaš.
I u padu se uspio okrenut, tako da je pao na leđa, inače bi od harmonike ostao samo mijeh čitav.
A ja... hm... pokraj mene su stali s jedne strane bas gitarista a s druge strane ritam gitarista, i tako su me učvrstili, jel smo se opasno ljuljali ja, stalak i kljave.

Svirko

nidzabg87
24.05.2008, 01:45
fajlasi su ustvari ljudi koji su toliko usavrsili svoje sviranje da ono zvuci ko fajl zato su i dobili naziv fajlasi... to su ustvari najcenjeniji muzicari! :Dsalu na stranu... fajlasi su ljudi koji imaju skrivene ambicije da postanu manekeni... dolaze na svirku da bi ih ljudi gledali... da se nadovezem na nekolicinu postova: ja mislim da muzicar ima slobodu da ubaci u svoj repertoar osim popularnih pesama i nesto sto voli i sto mu srcu godi... nesto ces da odsviras i otpevas preko qrca a nesto i sa dusom... nije sve tako crno na nasoj muzickoj sceni..dobra pesma nadje svoju publiku

nidzabg87
24.05.2008, 01:47
Moj gitarista je leteo preko pojacala, a ti Svirko?=)) mom klavijaturisti pala kutija na glavu#o

Jugo
24.05.2008, 01:58
Morao sam da napijem i basistu da bih izbalansirao ritam sekciju:lol: samo sto je on bio stabilniji na nogama!

No.1
24.05.2008, 05:44
Dragi moji fajlasi otisli ste i vi u ku*ac vise...
Sada MIDI FAJL je zastarena stvar i bedno zvuci...
Jedan LAP-TOP pa pustis studiska matrica i sa pratecim vokale ko covek...:lol:
Pa i ne moras da se kilavis sa ehhheeeeee 15kg klavijatura...uzmi LAP-TOP da te bog vidi...:lol:
Nijedan pevac sad ne trebaju fajlasi.

hajro
25.05.2008, 22:54
jeste gospodine NO1,u pravi si jer je LAPTOP u stvari samo TRECI sekvencer fajlasima hehe.

MilaN B.N.S
25.05.2008, 23:00
Mislite karaoke team,a..?! =))

kalesijaner
25.05.2008, 23:32
to je zaista siroka tema,npr ja sam pjevac,pjevam sve zivo od narodne,sevdaha,starogradske,zabavne pa do izvorne...vec skoro godinu dana trazim orkestar za saradnju ali ne ide...svi tkz klavijaturisti vele zvatcemo te i nista...ko fol svi prate seju kalaca,sabana,i serifa..onda odem u jednu kafanu,tip od sevdaha zazmirio ,ko fol svira i pjeva,(a zmiri od sevdaha.ne zna ni jedno ni drugo.)popizdim.kupim korg i30.nabacam 10000 pjesama,ma divota.planiram kupiti dobar razglas i eto i mene(i ja cu zatvoriti oci da ne vidim kako me gledaju)i ako bog da svirati i zaradjivati.problem je sto su svi muzicari sujetni,zavidni i nisu spremni za saradnju.svaki nakon godinu dana misli da mu je mizerno svirati u kafani ovdje u njemackoj(100-150 eura noc)inace imam sluha i volje.svaki dan za svoju dusu skinem po nekoliko pjesama,ipak je divota uzivo svirati ali na svadbi npr ne moze covjek znati 500 tekstova napamet,ne moze znati svaku pjesmu vorspil ili ritam itd...svirao sam neku noc na jednom rodjendanu,malo karaoke malo uzivo..zasto oboje ne koristiti?necu se ja otimati za serifa,seju ili ostale zvijezde koje otpjevaju jedan set uzmu hiljade euraa i odu...o njima niko ne pise da li oni posteno zarade te pare..danas ti je jarane zivot kao i estrada dzungla,pa ko hoce nek izvoli ko hoce da kuka i da nosa harmoniku 15 kg neka nosa...samo trebamo biti realni,a kvalitet ljudi u kafani prepoznaju...puno srece svima...

No.1
26.05.2008, 04:00
kupim korg i30.nabacam 10000

Jel ti slucajno malo ovo?

miconi
26.05.2008, 04:27
Dragi muzicari to sto pricate o "fajlasima" je savim drugi "svet" sto nema veze sa nasom pricom,muzicarima tj. pravim sviracima tako da bi svaki komentar bio suvisan......svi znamo o cemu se zapravo tu radi i to je to......previse ste otisli u diskusiju.....po nekom svom misljenju ova tema ne zasluzuje tolike komentare.
Pozdrav svima......:-c

kalesijaner
26.05.2008, 10:46
Jel ti slucajno malo ovo?
ma to je simbolicno,jarane...B-)B-)

klavijaturista
26.05.2008, 12:40
E ovako samo jedno cu reci Ljudi su počeli kužiti šta je živa svirka a šta fajl!!!i to se osjeti i gotovo !!!!
samo pravi sviraći opstaju!!!

jager
26.05.2008, 14:32
Dao Bog da si u pravu ...

nidzabg87
26.05.2008, 15:51
ako ti kao klavijaturista nemas zelju da sviras neku pesmu nego bi radije
da pustis fajl i da se predstavljas ko muzicar onda nisi za taj posao, radi bilo sta drugo ali za muziku nisi... drugo je kad pevac pusti fajl zato sto silom prilika nema klavijaturistu...

hajro
26.05.2008, 23:49
eee pravo receno Nidzadbeg,tu je problem jer svi smo muzicari ali ne i klavijaturisti,sto znaci i pjevac je muzicar i neka zaradi svoj kruh ako vec nema dobroga klavijaturiste pored sebe.

Shwawko
27.05.2008, 00:29
Imam kolegu, "klavijaturistu", uzeo chovek Pa800 i samo shiba fajlove... Kad sam ga pitao chemu mashina od 2000evra za fajlove, on mi reche, jbg ima usb....
Ne mora chovek vishe da se cima oko prebacivanja sa floppy-a na hdd.... Ovako lepo za 3000 dinara uzme usb stick od 8gb slozzi sve fajlove na njega, i da ga vidim bog....
A, shto pola tih fajlova zvuchi kao da lupash u lonce, to nema veze... Dechko ima posla... jbg...

MilaN B.N.S
27.05.2008, 00:50
Ma ovu temu treba definitivno zatvoriti,"lock"...
Ide do besvesti...
Uvek ce biti neko novi,-i sa nekim novim idejama..
-Ima nas svakakvih...
Ma bas briga,-nek rade na fajlove...
Dzaba im sve...
-Budi svoj,-sledi svoje institke...

mickoni
07.06.2008, 13:12

Vec pet godina trazim klavijaturistu koji zna da svira i do sada mi se to nije desilo. Jel trebam kao pevac da cekam da ostarim i dok ne nadjem klavijaturistu. Svi su u fazonu protiv fajlova, a retko ko stvarno zna da svira kako treba. Cast izuzetcima. Ovako mi je opusteno, pustim fajl i pevam i ne zavisim ni od koga.

x3meSRB
12.06.2008, 18:20
Vec pet godina trazim klavijaturistu koji zna da svira i do sada mi se to nije desilo. Jel trebam kao pevac da cekam da ostarim i dok ne nadjem klavijaturistu. Svi su u fazonu protiv fajlova, a retko ko stvarno zna da svira kako treba. Cast izuzetcima. Ovako mi je opusteno, pustim fajl i pevam i ne zavisim ni od koga.

hahaha daj zelenu novcanicu sviracu ti po deset puta

elvir
12.06.2008, 18:38
meni nesmeta niti jedan fajlaš,niti mi fali svirke kad hoću da sviram a i ne cjenkaju se gazde samnom.
tako da to za mene nije konkurencija,,,,,,,,,,,,,,,a nadam se da nije ni za vas ostale

LAsER
03.10.2008, 04:04
Zdravo.

Ma treba sebi srediti ritmove kao sto je Sedo "Mile Kitic-ov" klavijaturista, onako zvuci super :D ...

Samo interesuje me kako bi neko pusto midi fajl kada neki pjevac zeli da razvuce pjesmu... uzivo bas treba da zvuci drugacije tj. da ne ide po koncu kao original pjesma... Ali vecina onih koji se ne bave iskljucivo samo muzikom ce koristiti gotova i brza resenja...

cincilator
03.10.2008, 07:00
A sto se razvukli temu...heheh, opasno interesovanje.
Cim je izmisljen GM bilo je logicno sta ce se desiti. Zapravo, cim je izmisljen aranzer sa mogucnostima "multitrack" rikordera, trziste se pocelo radikalno mijenjati, a tome se ne nazire kraj. Ako danas jedan DJ moze da potisne "zivu muziku" zasto bi "fajlas" bio u "minusu"?! Barem pjeva uzivo. Naravno, "fajlas" nije za svaku sitaciju i tezgu, vec iskljucivo za "programsku muziku", pa po spisku... Nema sevdaha sa "fajla", to se odmah osjeti. Intuitivan rad sa fajlovima je nemoguc. Nema svadbe i pravog veselja sa fajlovima, mada sam licno vidio da ludnica od tuluma moze da bude i uz kasetofon ili DJ-a.
Poznam neke likove koji su losi harmonikasi, pa su vjerovali da ce uz "play" taster da postanu "kompletniji i kvalitetniji", sto se ni u jednom slucaju nije dogodilo. Poznam opet neke tipove koji imaju desnu "harmonikasku" ruku, pa se nekako prilagode "vodoravno polozenoj harmonici", ali ih 'ebe lijeva ruka, dok klavir sviraju "stakakto" sve sa "Sherbo trilerima" . Pa onda "gase pratnju" i pice uz bubnjeve, a razglas odvrnu sto jace. Ima svega u bozijoj basti, a meni licno niko ne smeta. Mnogo je polupismenih pecalbara, pa te ponekad uporedjuju sa nekim ko je nedorastao zanatu, ali to je zivot i ne treba na to obracati paznju. Ima tipova koje ja zovem "sabanima", uhvate mikrofon u ruku, raskorace se samouvjereno, blagosiljaju narod po svadbama, pricaju viceve i time pjevanje, odnosno kvalitet vokala, pa i "forispile" kolege potisnu u drugi plan. I vjerovali ili ne - u pecalbi upali. Naravno, ne na svakom mjestu i ne svima, ali dovoljno da i takvi opstaju. Tako je i sa "fajlasima".
A onaj ko koristi aranzer i zna svoj posao, neminovno ce se ponekad naci u prilici da ga "osumnjice" ili da naleti na uvijek prisutnu "zavist" onih koji bi "isto to", al' ne ide nikako. To je valjda dio posla i zivota. Prostor "ex-YU" je mislim, prvi u svijetu po broju "pjevaca", a koliko sluha "u prosjeku" imamo pokazuje stotine drekavaca, koji cak prave i "svjetske turneje". Koliko ste puta culi kako ori sa ozvucenja: "Hvala, hvala lijepo, hvala mnogo... Bog ti dao zdravlje! Bog ti dao srecu! Specijalno za... Samo za drustvo... joooj sve bolja od bolje, mi smo najbolji..." itd...itd... a od zvuka ti se okrece zeludac. Kad jos uz to cujes ljaksea: e svaka mu cast kako pjeva, ne kontas da li je ironija ili stvarna odvaljenost!" Zato se Balkan valjda i zove Balkanom. Ili kako kaze "Hogar Strasni", vazno je znati nahvaliti sam sebe i ako ti neki povjeruju, uspio si u predstavi.
Jedini fajlasi za koje znam da unekoliko uspjesno rade i prave lovu su jedan bracni par iz Kanade. Zena zna da pjeva, a on bez ustrucavanja koristi cak i CD plejer. Nekim "muzicarima" ide pjena na usta zbog njih, meni ne. Ti zapjeniti muzicari i bez takvih bi bili jednako uspjesni i ljuti na nekoga drugoga ili nesto drugo.
Savjet mladima: ucite da svirate, birajte sta slusate, budite uporni, istrajni i uspjeh nece izostati.

cincilator
03.10.2008, 07:11
Zdravo.

Ma treba sebi srediti ritmove kao sto je Sedo "Mile Kitic-ov" klavijaturista, onako zvuci super ...

Samo interesuje me kako bi neko pusto midi fajl kada neki pjevac zeli da razvuce pjesmu... uzivo bas treba da zvuci drugacije tj. da ne ide po koncu kao original pjesma... Ali vecina onih koji se ne bave iskljucivo samo muzikom ce koristiti gotova i brza resenja...

__________________________________________________ __

heheh... Zajebancija na Shedin racun. Shedo je O.K. momak i dobar na zivoj pratnji "bas-kontra", a kakv je "solista" ne znam. Sam kaze da vuce 50-ak stvari sa seplera i da je to dovoljno za "koncert" medju ruljom polularnog dervencanina. Shedo nije "fajlas", zna zanat, ali za potrebe Kite Milica da uz minimalne troskove ostvari maksimum, koristi tehniku koju fajlasi uglavnom ne kontaju. Da to radi npr. Cola, pa jos kaze "koncert" - to bi me razocaralo, ali od Mileta je i to super, do jaja ;)

LAsER
03.10.2008, 10:11
Naravno Sedo zna svoj zanat, ali isto tako i on koristi onaj nacin koji naslanja se na play za vrijeme koncerta.

Sto znaci da i oni ljudi koji pustaju fajlove ne znaci da su rupa ili da ne razumiju se u muziku, nego jednostavno to ihm se svida i to i koriste.

Ali kao sto ste rekli za svadbu trebalo bi donekle barem mijesati stil, da ne bude cisto samo fajlovi, inace ako se nije Sedo nece se znati ni stvoriti atmosfera :)

Barem tako moje misljenjen ;)

Jugo
04.10.2008, 01:12
Jedini fajlasi za koje znam da unekoliko uspjesno rade i prave lovu su jedan bracni par iz Kanade. Zena zna da pjeva, a on bez ustrucavanja koristi cak i CD plejer.

Jel to Sneza i band?;)

Zuki-Korg
04.10.2008, 01:46
Kod nas nema Midi fajl u Tallava Muziku, pa taj problem nemamo!

Menjajte muziku.. hehhehehehehehheeeee

:):):):)

milanche007
04.10.2008, 02:05
covek koji je napraviio najveci uspeh sa fajlovima je Dzenan,ne znam na koju foru .Svaka cast njemu ali njegov nacin rada me strasno nervira...ne mogu da verujem da su ljudi toliko ludi i da ih bole k..ac,za muziku,tj da li se neko stvarno trudi ili blefira,pa neka idu svi u diskoteke i neka slusaju original plejbek,to je po meni i bolje...kad bi bilo malo vise para pa da pravimo bendove da batalimo i aranzere...eeee zivote.a ovde u Srbiji dosao Bane DJOkic kao napravio komisiju za muzicare,ko ne znam da svira ne moze da dobije dozvolu,i dodju ovi fajlasi,plate lepo,a mi posteni ispadnemo ovce.zato ja nisam ni izlazio na ta polaganja,mecu da budem u istom kosu sa polutoncima.....pozz svima

Gorance
05.10.2008, 23:33
Para ima samo je pitanje kolko kome treba,ja radim i aranzer ali sve je vise onih koji traze ovakvu muziku.Ovde nema zajebavanja,ko zna zna ,ko nezna kuci pa nek vezba.Malo sam pod utiskom jer sam se tek vratio sa svirke,bilo je lepo za promenu raditi >na zivo bez anestezije,jedina tehnika sto smo koristili je pm1000 i daljinci.pozzz svima.

Dr.Abdul Ihmet
06.10.2008, 05:10
Ma svako ima svoj deo kolaca ......u ovom nasem svetu! Ja sam poceo da radim na fajlove.....a zasto? Zato dok sam bio u periodu ucenja i skidanja pesama zaradjivao neku kinticu gorajuci diskete u G-800...i to je to !! Hmmm ...pa i sad umem da proturim 5-6 fajlova na vece ali u pocetku .

A i mora da se zna da na fajlove danas ne moze da se radi nista ozbiljno tako da ti koji pustaju uglavnom kod nas rade za 40-50 evra .....i imaju par lokala gde se vrte i to je to.....kad pricamo o One man band-u......a naci pravog pevaca koji radi radi svoj posao i ima svirke a raditi sa njim na fajlove jako tesko....provereno ...........tako da pocinjem i zavrsavam recenicu sa istom ........Svako ima svoj deo kolaca ...koliki ce taj deo biti ...zna se od cega zavisi ....tako da nemam nista protiv tih koji rokaju fajlove cak i celo vece .... pozdrav ljudi!

gibanica
16.11.2008, 17:11
kad skontam uopste nisam odgovorio na ovu temu..pa eo..
kad pustis fajl pesma traje 100 god ..citava 3-4 min..smore se svi...ja inace sviram forspil-strofa-ref-...i menjaj..da ne udavim..al onda treba znati 1000pesama u pm :p
na flopiu sam imao dok se slusalo "to mi nije trebalo -peva ona plava..ne znam kako se zove"..jer ima 20 prelaza iz lestvice u lestv a to me nerviralo..al na srecu nikad nisam koristio..jer niko nije trazio :D

muharika
26.11.2008, 09:32
Pozdrav,
Pjevac sam u bendu i radimo sve sto se ponudi za muziku uzivo. 2 aranzerista, pjevacica i ja.
U osnovnoj sam do 7 razreda svirao harmoniku u skolskom orkestru, kuci sa bratom u duetu i sl.
Danas vise ne sviram, niti bih znao bilo sta. Sa 16 god. me prosla volja za sviranje a sve vise se razvijala za pjevanjem. A jos malo pa sam u 40-oj.
Meni tu ljubav za muzikom ne moze niko uzeti ni uskratiti.
Kuci imam Pa80 punu fajlova, i po potrebi odem na neki rodjendan i sl. gdje nema "Leba" za bend.
Ali ono sto meni licno najvise smeta, je ta cinjenica, da bubnjari i gitaristi doslovno izumiru.
I sve to zahvaljujuci istom tom Pa80, Yamahama, Rolandima koji su napucani ritmovima i farbama. A spominje se i svirka uzivo u ovoj temi!
Kakav odgovor ce dati jedan dobar aranzerista jednome bubnjaru ili basisti, da ga ovaj upita, da li moze sa njime na tezgu? A radili do unazad par godina zajeno!!!

Na sve to za kraj cu samo reci, Tocak je izmisljen, na tebi je sada kako ces ga pokretati....

Jeza
26.11.2008, 11:30
Ja radim 15.godina sa midi fajlovima!Sto neki koji ovde seru nemaju ni godina!
Imam 200€ za vece a vi crknite od zavisti!
Jel treba jos nesto da kazem?
Samo da kazem da sam Pevac i ne pratim pevace kao vi!

kreso
26.11.2008, 11:44
@ Jeza

Kao prvo, pripazi malo na svoj "jezik". Tako se ne komunicira na ovom forumu.
I to što si pjevač ne daje ti pravo da s visoka gledaš jer čak je i jedan bubnjar što se tiće muzike za tebe doktor. Mi ako i nekog pratimo osim što smo "pevači" smo i muzičari a ne DJ. S obzirom da ti puščaš MIDI "kekse" nisi muzičar nego DJ. A takove ovdje ne cjenimo jer se predstavljajući kao muzičari kradu nam posao.

gibanica
26.11.2008, 12:00
@Jeza

niko se ne ljuti ako pustas midi..cak 90% ljudi ni ne primeti..ja znam da nije lako svirati i pevati sam..treba sam sebi praviti uvode drzati tepih ili svirati pratnju..itd..jeste zajebano..al treba lepo objasniti..a ne hvaliti se na sva zvona ...i jos pomalo vredjati..
nemoj tako majku mu staru..
zdr!

Jeza
26.11.2008, 12:06
Sta bre bulaznite!Serete ovde na sva usta!!!To jest vredjate ljude koji rade sa fajlovima!
A ja treba da pripazim na svoj jezik!Zasto?

kreso
26.11.2008, 12:07
E bogami ovakovo bahato i nekulturno ponašanje neću tolerirat. Još si tome i private 2 puta upozoren (1. put još za 21.XI).
Bay bay Jeza. I to forever !!! :mad::mad::mad:

tesla
26.11.2008, 13:18
<):)=D>eeee kreso care ako si ga skresao........=))

CRNI GALEB
26.11.2008, 14:10
Nije trebao vredati, niko nista nije lose rekao za fajlase, a to sto kazemo da nisu muzicari, pa i nisu, nije svirac onaj koji samo stoji kao kip iza aranzera. To treba priznati. Nek se decko malo smiri, pa moze razgovarati.

vladimir68
26.11.2008, 14:33
TAČNO. Ma ˝skidaj˝bre to sa foruma.:mad:Da je od tih Fajlasa bar jedan fajl iko napravio sam ........ali od muzike ima samo ˝lep˝ glas a mozda ni to,koristi nečiji tuđi rad i muku i ovde ˝prodaje muda za bubrege˝.To su tipični DJ, a puštao on Mp3,midi,karaoke,.......Kad nauče da sviraju neka se jave a ne još i da vređaju po forumu.

marco
26.11.2008, 15:09
Ma bre cim je pomenuo da radi na fajlove trebalo je da dobije ban. Ovo je sajt za MUZICARE !!!

LAsER
26.11.2008, 15:52
Ma bre cim je pomenuo da radi na fajlove trebalo je da dobije ban. Ovo je sajt za MUZICARE !!!

Koliko je svirac muzicar toliko je i pjevac. Ali slazem se s vama da nije bio kulturan, zato je i zasluzio ban.

Ali to stoji da kad neko svira na midi-u ispadne vecini raje bolje nego kada se s ritmom radi. Ali nema tog midia koji moze da zamjeni sreden ritam.

marco
26.11.2008, 16:00
Ako je pevac onda neka PEVA. Zato nam sve i ide naopacke. Autolimari "sviraju", konobari (mislim na M. Bulata koji je bio konobar) "pevaju", gatare i vracare "lece"...

Ali sve to i ne bi bilo tako strasno da znaju to da rade.

gibanica
26.11.2008, 16:02
I Tito je bio bravar ..=))

marco
26.11.2008, 16:05
Hahahahahahahahaha

vujanov
26.11.2008, 16:23
Svi smo mi pomalo fajlasi, jer rad sa aranzerom je u velikom postotku plej bek...to se mora priznati...ali i tu treba imati uvo, tehniku i tehnicku kulturu, desnu ruku, srediti aranzer...pa sama nasa zelja da nam performance budu sredjene i potpune je takodje korak ka fajlasima... a direktno Fajlas je svaki onaj koji je na mojoj PA 800 odmah ugledao seqvesere i saopstio mi vazno da se sa tim pustaju fajlovi...

Milivoj
26.11.2008, 16:55
Ajd fajlasi pa da priznaju da su fajlasi nego se oni predstavljaju kao extra muzicari!!! Sto je u svemu tome najgore!

LAsER
26.11.2008, 17:06
Za to da je Bravar i Pjevac ujedno to i nije cudo na nasim prostoru :) ...
Ebiga ako stvarno neko nema mocan glas i dobrog klavijaturistu pored sebe nece moci ni mnogo izvuci da bi imao dobar zivot.

Ali i dzabe to pisem, znate i vi sami kako se kod nas placa (pricam za BiH) smatram da je slicna situacija na prostorima EX-YU.

Alix
26.11.2008, 17:09
#Sta bre bulaznite!Serete ovde na sva usta!!!To jest vredjate ljude koji rade sa fajlovima!
A ja treba da pripazim na svoj jezik!Zasto?#

Zato što si obično tele,koje je kasiro vječni BAN...
Bez veze si to uradio,a skidam kapu našem šerifu,mora da smo nešto u rodu čim se obojica ježimo na rječ Midi File...;)

muharika
26.11.2008, 17:12
Pozdrav

Evo citam postove mnogih kolega, pa me buni znacenje izraza "muzicar".
Ko mi moze objasniti od Vas koji bolje znate?

1-da li se ja kao pjevac mogu zvati muzicar, ako imam uzivo pratnju iza ledja?
2-da li smijem zvati muzicar ako pjevam uz fajl?

3-ko je zapravo covjek muzicar, koju ulogu mora igrati da bi smio nositi tu titulu, osim sto svira, pjeva, nosi zvucnike i stalke?

vladimir68
26.11.2008, 17:24
Pa naravno da zavisi s kojeg se ugla gleda.Naravno da je živa ritam sekcija-Živa,a aranžer kad pustiš zamenjuje najmanje troje ljudi,ali ti bre moraš znati akorde ,harmoniju,leva ruka,desnom odsvirati stvar ,biti u koraku s tehnikom,programiranjem klavijature....To bi ja uopšteno rekao da pratimo tehnologiju jer je većina nas svirala još dok su bile orgulje,prvi syntići,harmonike,.......dok nisu izašli aranžeri,a oni sada osim pritiskanja PLAY-STOP drugo i uglavnom ne umeju.Jedino što to neki rade kao pravi DJ a neki stanu iza syntića i izigravaju muzičare.Oni na mašinama gledaju dali ima dvostruki sequencer,i uopšte se nebave mogućnostima mašine,ritmovima,bojama,semplovima........Nedo` bog da mu neko zatraži pesmu za koju nema fajl.......:-SSda nešto odsvira tj. improvizuje na licu mesta.....:-??
Ljutili se ˝kolege˝ fajlaši ili ne ali Sviranje pesme(sa aranžerom,u bendu ili kako god već) i puštanje pesme(na čemu god i kako god i u kom formatu je puštali) su dva:)>- različita pojma.

Milivoj
26.11.2008, 17:24
Za mene nije onaj muzicar sto pjeva uz fajl!!

Alix
26.11.2008, 17:26
PJEVAČ NIJE MUZIČAR...zato što ne "muzicira" to jest svira...
E sad kad neko svira gitaru i pjeva to je već muzičar...Čovjek koji radi na Midi fajlove se NIKAD ne može zvati muzičar,prosto zato što i moj mali od 16 mjeseci ZNA da protisne tipku Start/Stop što ne znači da je muzičar...Mnoge seronje se pojavljivaju sa tenzijom da KLAVIATURISTE NISU MUZIČARI???Pa zašto?Klaviature je čak teže svirati od harmonike,treba naštelati tempo,nezavisno svirati akorde i solo,treba naću pravu boji za pjesmu,treba odpratiti čovjeka sa pravilnim rasponom i redosljedom akorda,treba složiti neku improvizaciju da digneš narod na noge,itd...Dakle TO NIJE PLAYBACK nego ČISTI MUZIČARSKI POSO???Kako može jedan čovjek koji pusti playback reći da svira ili da je muzičar?Ma to je sramota da se ikako komentariše i gubi vrjeme oko toga...Koliko vidim od ove teme ćemo ja i Šerif najviše živaca da popušimo...:S:)

vladimir68
26.11.2008, 17:39
Pa recimo ono pod 3.A sam si naveo da ˝......kao pjevač....˝ .Ok.A dali ćemo se složiti da ima dosta pevača koji lepo pevaju ,imaju odličan repertoar pesama a neznaju ni jednu pesmu da odsviraju na bilo kom instrumentu,a imaš i obrnuto gde ljudi perfektno sviraju ali im pevanje baš nije jača strana.E zato neko svira(ne pušta play-back) sam (one man-bend) a neko u bendu,..........ili bilo koja već kombinacija.Mada i u muzičkoj školi je solfeđo kao poseban predmet i notne vežbe se vežbaju na ovom ili onom instrumentu.(dobro i solfeđo obuhvata pevanje po notama.....).Gde su onda tu fajlaši? Ti sebe svrstaj gde misliš.;)Možda bi i mogla da se pravi komparacija pevač-muzičar (Dali je Pavaroti bio pevač ili muzičar?a recimo članovi filharmonije dali su pevači ili muzičari?).Dobro mi recimo ˝tezgarimo˝(ne svi, ima nas i profi).Ali da neširimo temu.Lično mislim fajlaš nije muzičar.(To neznači da među njima i nema muzičara a fajl koriste kao ˝manju liniju otpora˝ ali to se uoči na samoj svirci,.....)

kabi
26.11.2008, 17:55
hehe slazem se sa vama... Odo ja u jednoj diskoteci sa prijatelja i cim smo usli ode on pravo kod klavijaturistu i pita : Kona, imas li nesto od sabana bolan: hehe...

gibanica
26.11.2008, 18:22
@Alix
A jesi i ti muzicar? nisi?..a jesi a? :p
pevacu je teze da peva uz klav nego uz harmoniku..jos ako dileja upadne u pola takta nekog beata..sto me izludjuje..
mislim da je harmoniku teze svirati..fizicki teze..
a plus ima ledja da ti budu ko u majmuna..

vladan.pro
26.11.2008, 18:50
Da je neke pravde fajlasi ne bi smeli da promole nos u kafani!!!!!!!!!!!!!:lol:

gibanica
26.11.2008, 19:02
da je sramote mislis?
pravde nema nigde vec odavno..a i sramote ce skoro nestati.. o->

CRNI GALEB
26.11.2008, 19:40
Eh tesko nama kada i sramote nestane, i kad budu samo fajlasi, jer kako je poslo, uskoro i nece biti vise zive svirke, onda svak moze svirati.

ERKOOO
26.11.2008, 20:17
Alix ''PJEVAČ NIJE MUZIČAR...zato što ne "muzicira" to jest svira...''

Cuj nije muzicar,znaci po tebi je samo onaj ko svira muzicar!?
Bravo inteligencijo

shown
26.11.2008, 20:19
hm,bend se sve vise smanjuje sa 3 na dva sad sam sam

Alix
26.11.2008, 21:00
ERKO---ne prozivaj drug,zaobiđi me koliko možeš...ok?
GIBANICA---Ja sebe smatram muzičarom jel sam muzični obrazovan (4 godine muzičke za harmoniku)...Meni je lično harmoniku lakše svirati od sintha,prvo zbog držanja zgloba,dinamike pri razvlačenju mjeha,lakše mi je baratati basovima,itd...Kod drugih je obratno a da je lakše pjevaču uz Haromoniku?Ne vjerujem...Kad obojica rade na "suho" znaš koji će se poderati a kad bi obojica radili na ozvučenje---kako bi harmonika zvučala sama bez ičega?Vala ne znam a to što sam izjavio da PJEVAČ NIJE MUZIČAR,za mene NIJE...Ja sebi tako razlažem pojam muzičara i imam pravo na vlastito mišljenje...A ti Erko prvo pogledaj svoju inteligenciju pa komentariši moju i ponovo ti kažem---kloni me se,nisam raspoložen ovih dana...

ERKOOO
26.11.2008, 21:16
Alix,jesi neki moderator i sta ja vece znam...svakog zivog komentarises na ovom forumu,pa vidi malo kako je kad tebe neko komentarise!
A te fol neke prijetnje(tako izgleda) na nekom drugom izlazi,brate na meni nemoj!

Sejox
26.11.2008, 22:23
hm,bend se sve vise smanjuje sa 3 na dva sad sam sam

E, to su neke neminovnosti,koje su se pojavile u zadnje vrijeme.
Medjutim,ako pogledamo malo kroz vrijeme,cinjenice su nepobitne.
Dakle,pojavom klavijature u bendu,prvo je bez posla ostao ritam gitarista.
Onda dolazi do masovnije upotrebe aranzera,i bez posla ostaje prvo bubnjar.
Poslije bubnjara,kao visak se pojavljuje i solo gitarista.Basisti su bili potrebni,
ali i oni vise nemaju sta raditi.I na kraju-sve je vise ljudi koji sviraju aranzer,
a usput znaju i pjevati i to je onda ONE MAN BAND u pravom smislu te rijeci.
Znaci otpada i pjevac i benda vise nema ni na mapi,na zalost.
Kao neka NUS POJAVA,na sceni su se pojavili ljudi koji su bili muzicari(ili mozda i nisu),
i posto ne znaju nista drugo raditi,rade na fajlove i matrice-opet na zalost.
Nostalgican sam za vremenima,kada sam na sceni mogao vidjeti 5-6 ljudi i to
mi ne moze nadomjestiti niti jedan aranzer,i niti jedan ONE MAN BAND.To je
bio poseban osjecaj i za uho i za dusu.Ako govorimo o narodnoj muzici,onda
nestadose vrsni harmonikasi,vrsni solo gitaristi,nema one prave ritam sekcije....
Na srecu,bendova ima jos,ali oni spadaju u neku "ugrozenu vrstu".
U rock muzici,bendova ima solidan broj,ali njima je najveci problem novac,
pa tako,kako se sastaju brze se i rastaju(cast izuzetcima).

mede
26.11.2008, 23:14
Pozdrav Alix

Vidim da poznajes Hajru i njegovg rahmetli oca Najku
kojeg ja vrlo dobro poznajem. Divan je to covjek bio koji je svirao dugmetaru harmoniku.

Jasm jedno vrijeme zivio na Vicu,
nego recimi poznajesli Senada Rezica svira harmoniku i klavijature.

caka012
26.11.2008, 23:17
Bas kao sto sejo rece, a sve to u jednom cilju: ekonomicnost. Aranzer svira jer je na svirci manji broj ljudi koji ce na kraju da stanu u red za svoj deo novca. Gazda (veselja ili restorana, sve jedno) bira takav tip muzike jer je logicno da troje ljudi trazi manje para od sestoro. Sve se svodi na njegovo velicanstvo - novac. Sto se tice fajlera, prosle godine sam u jednom kaficu video vrhunac ove vrste: cova sedi na barskoj stolici, ispred njega lap top i on peva. Mozda je to ustvari i postenije nego da je ispred sebe imao neku azdaju od aranzera koja kosta 2500 eura, ako vec ne svira?

CRNI GALEB
26.11.2008, 23:30
Sta reci na sve to, prije 30 god nije bilo aranzera kao sada, i jeste da sve vise i vise na sceni mozes da vidis jednog covjeka koji i svira i pjeva. I meni licno nedostaju ta vremena gdje si mogao da vidis 6 ljudi da sviraju, ali u jedno sam ubjeden, ni jedan aranzer nece nikada zamjeniti dobrog gitaristu, basistu ili bubnjara. Jer to je ziva svirka i neki smisao muzike, a sad sto je to zbog ekonomije, to je drugo, i sta mozemo tu ??? U pravu si drug Caka, za onoga koji pusta midi-e, bilo bi postenije da nose sa sobom neki lap-top a ne aranzer. A taj tip sa midi fajlovi, kad bi mu neko zatrazio neku pjesmu za koju nebi imao midi, sta bi tada ???? Kako bi odsvirao to sto mu traze ???

keka
26.11.2008, 23:35
Nije muzicar muzicar samo zato sto je isao u muzicku skolu. Covjek koji ima talenta za muziku osjeca je, i zna svoj osjecaj prenijeti prko svog instrumenta ili svjim glasom u muziku ili pjesmu je za mene muzicar ili umjetnik. I kad takav covjek jos i skolom, da kazem, podkuje svoj talenat onda je to vrhunski muzicar. Naravno da je i pjevac muzicar. Njega je bog nadario glasom i ako to zna da iskoriti i on je umjetnik to jest muzicar.
Ljudi koji pustaju fajlove, neki ih dobro srede pa dobro zvuce, su DJ-ji ili kako ih ja nazivam tonski majstori. Majstori su majstori oni nisu umjetnici pa onda nemogu biti ni muzicari.
E sad cinjenica je da kao sto je Sejo rekao da neki muzicari nestaju, basisti, gitaristi bubnjari. Takva su vremena dosla. U biti covjeku danas je manje potreban kvalitet (puno kosta) vise tezi ka kvantitetu. Daj da imam muziku pa nek bude i fajlas ali eto nek se svira i nek neko zapjeva i ako je atmosfera dobra svi ce se opustiti. Vjerujte mi te fajlase odmah skontamo i mi se nemozemo opustiti jer smo dosli na takavu jednu priredbu da bi culi dobru muziku. I kad cujes onu svu zbrku (sto drugi ne cuju) mi se jezimo.
Da neduzim vise i ovako sam napravio roman.
Pozdrav svima, polako i smireno uzivajte koliko mozete…

medino
26.11.2008, 23:44
A taj tip sa midi fajlovi, kad bi mu neko zatrazio neku pjesmu za koju nebi imao midi, sta bi tada ???? Kako bi odsvirao to sto mu traze ???
a jesi li ti odsvirao uvek svaku ali bas svaku pesmu koju su ti trazili ? isto kaze i on ko i ti kad ti neko trazi pesmu za koju nemas ritam ili je ne znas,sto se toliko cudis...
nemoj pogresno da me razumete sad,ja ne radim na fajlove,ali bas ovakva pitanja ?!? sta ce?!?!? pa brate ,NE ZNAM i to je to...ja ne znam dal se desi i vama,ali ja priznajem,desi se da mi traze pesmu koju ne znam...doduse u 90 posto je odsviram na foru ali se desi i da mi traze pesmu koju nisam ni cuo..."ne znam brate" i zdravo ...sta sad...

Vaxter
27.11.2008, 00:34
Smorili ste! :))
LOCK! :D