PDA

Poka¾i Full Verziju : Èi¹æenje klavijature


mr_eko
22.04.2008, 11:30
Svi smo svjesni da se klavijatura prlja tokom svirki od na¹ih ruka i od svaèeg ostalo....imali neko odreðeno sredstvo za èi¹æenje plastike od klavijature a da ne ¹teti boji .....ja sam do sad to radio sa sredstvom za stakla.....:D

vingula
22.04.2008, 11:54
Ja uzmem alkohol ili obiènu vodu,pa stavim na gazu ili krpu pa obri¹em,za tipke imam kist.

blatusan
22.04.2008, 12:37
Katastrofa je to sa ciscenjem klavijatura pogotovo kad se uvuku u one male linijce pa nikad izvadit!!! Ja uzmem isto sredtsvo za stalko pamucnu krpu i papirnu malo vode u casu i one stapice za uho za ta jebena mjesta i onda udri Mujo al dzaba sve kad je za 2 dana sve opet isto pokrivo ga folijom nepokrivo!!!
Pozdrav,AleN!

Darko88
22.04.2008, 14:00
Mozda nije lose posle ciscenja klavijature da se naprske kokpit sprej koji sluzi kao antistatik za instrument table kod automobila, slabije pada prasina na plastiku a i ima dobar sjaj

kreso
22.04.2008, 14:13
Moja procedura èi¹æenja kljava je sljedeèa :

I¹tekam kljavu. Prvo uzmem ¹iroki debeli suhi kist, malersku penzlu i dobro izèetkam svu pra¹inu i prljav¹tvinu s njega. Ponekad uzmem i usasivaè pa sve posisam (prethodno na cijev navuci staru debelu èarapu da ne izgrebe¹ plastiku na synthu).
Zatim uzmem "Èarli" za pranje suða (super kupi masnoèu). Napravim jaku pijenu i uzmem spu¾vicu. S tom pjenom totalno preglancam kljavu, doslovce samo ¹to je ne operem, ali pazim da je na spu¾vi iskljuèivo pjena (nikako ne smije biti prejako mokra, znaèi dobro ocjeðena). Potom uzmem veliki ruènik ili neku pamuènu krpu koja dobro upija i sve dobro prebri¹em. Sitne utore èistim ¹tapièima za u¹i i razrjeðenim alkoholom. Uzmem èa¹u od deci medicinskog alkohola i destilirane vode. U tu mje¹avinu umaèem ¹tapiæe i èistim. Zajebanija mjesa izèaækam èaèkalicama. Zatim sve dugmiæe i tipke jo¹ jednom prebri¹em smjesom alkohola i destilirane vode i ostavim da ispari dokle mo¾e. Potom kad je sve gotovo s "pranjem", uzmem fen za kosu i s udaljenosti od oko 30-40 cm dobro posu¹im synth (ne preblizu da vruèina ne zagrije i izoblièi plastiku).
Potom ga izvrnem na kontra stranu i ostavim tako jo¹ jedno pola sata. Ponovno uzmem fen i preostale kapljice (ako su sluèajno ostale) isu¹im i pobri¹em.
Nikad ga potom ne palim najmanje 2 sata po èi¹æenju.
VA®NO : Ekran iskljuèivo peri samo s maramicama za pranje naoèala. Ni¹ta drugo nemojte koristiti, jer uðe li neka tekuèina pod staklo displeja i smje¹a se s LCD kristalima mo¾ete ga slobodno bacit.

Savjet : Ne ¹pricajte kljave s kokpit sprejem jer je porozivan za plastike, a poliranjem bri¹ete slova i brojke s plastike kljave.

dominik
22.04.2008, 17:37
Hvala Kre¹o,danas perem odmah sint! Al ¹to ne reèe ranije da ne poliramo,ja sam tako na dx 11 "obrisao" ¹to se obrisati dalo!!....
Pa¾nja molim: Da se nadove¾em na ovu temu,ne radi se o klavijaturama veæ o mixetama. Ako budete skidali plastike s potenciometra (recimo s powermate-a) ni sluèajno nemojte te plastike otkuhavati u vreloj vodi,kao ¹to je to moj kolega napravio,pa mu sad ni jedna plastika ne pa¹e!Naravno-smanjile se!

Zuki-Korg
22.04.2008, 19:09
Tipke (tangente):

1: Uzmes jednu suhu krpu, stavis na tipke i sviras preko te krpe.. Super to funkcionise, i tipke dodju ko nove! (OVO JE EXTRA METODA)

Plastika:

2: A plastika generalno je najbolje sa alkoholom isto moze vruc caj od kamilice!

3: Ako ti je toliko zagadjen sint/ keyboard kupis sebi Mr Muscle i odma se to skida sve..

-------------------------------------------------------------------
A ako ti je dosadno i muka da sve ovo radis... staviga u kadi 25 minuta pa ces da vidis kako se SVE brise... .:D (OBS!)

krcmar
22.04.2008, 21:26
Samo uzmu malo solne kiseline i vidjeces kako sve nestaje.

Naucno dokazana metoda.hehe

mykeli
22.04.2008, 21:38
Drugari, ja uzmem pa rashrafim donju plocu, pa izvadim celu utrobu (podrobicu) pa uvatim deo-po deo pa pod tush, pa na terasi da se osushi...a gornju plastiku odnesem kod auto-lakera i on mi to zavrsi u kojoj oces boji, pokusajte=))

Zuki-Korg
22.04.2008, 21:45
HAHAHHA bravo Mykelli.. a da te pitam jel ga vodis na tehknicki prijegled, poslje sve toga?!?!? =))

jager
23.04.2008, 10:34
Hahaha, neverovatni ste! :D
Od svake teme sprdnja :D

Ja klavijaturu cistim jedino vlaznom micro fiber krpom koju prethodno DOBRO iscedim.
Nikakve hemikalije, od kako sam jednom prilikom i ja "zbris`o" sto se zbrisati dalo :) Doduse ne sa klavijature, ali isto mu dodje....

blatusan
23.04.2008, 22:48
Eee to mene ubi to ciscenje stvaro! Kreso je ekstra napsio to je super imora da bude dobro samo treba previse vremena a sto je najgore ja bi je cistio sa cigarom u ruci to znaci nista od posla :) a konto sam stvarno svoju zenu..to jest klaviajturu i radio sam vec...dakle skino komplet oklop svakako je izgrebana bila pa sam je lakiro malo i sa fiberglas radio ali konto sam da je totalno obojim u drugu boju npr boju koja je lagana za odrzavanje i koja lijepo izgleda a to bi bila najvjerovatnije crna ee dali metalik il mat mi je svijedno, cak bi vise volio da je mat. Ali mene zezaju slova koja su ispisana iznad ili ispod dugmica. Ako znaci ima neko rijesenje za to bio bi mu jako zahvalan! Do sad najbolje sto sam konto je da one naljepnice male polijepim po njemu al nema u bijeloj boji a posto bi klavaijtura isla u crno onda ta slova moraju u bijelo ili svijetlo da se vidi! Hajde predlozite nesto!
Pozdrav,ALen!

MilaN B.N.S
10.05.2008, 11:16
Hehehe...
-Ludi ste...
Jaooo,-pa ja u zivotu moju klavijaturu nisam cistio...
Ni bivseg rolanda,a ni korga...
Ja prosto sebi kazem,-ako je sudjeno da crkne,i da bude
'najcistija' neka tako i bude... :)
Ma 'de,-nemam ja zivaca za to...
PozZz...

ibro69
10.05.2008, 14:37
Evo jedan nacin na koji sam ja cistio klavijature. Uzmite baby maramice, vlazne, i cistite jedan segment klavijature. Kada ocistite tim maramicama, uzmite papirnu kuhinjsku salvetu (one koje dolaze u rolni), i obrisite jos jednom. Ovo drugo je samo da ocisti one mrljice koje ostaju poslije vlaznih maramica. Ovo nece ostetiti klavijaturu, jer ne ostecuje ni djeciju kozu koja je puno osjetljivija. Ja sam imao G-600 na kojem sam tezgario 3 godine aktivno, i kada sam ga prodavao, covjek nije mogao da vjeruje da je klavijatura ikako izlazila iz kuce, isto je bilo i sa PA-80.

zam
28.09.2008, 17:40
ljudi sta se mucite s tim krpicama i carli i kojekakave stvari, samo wap u ruke i udriiiiiiii mehoooooooooo.........do sva prljavstina ne spane, e onda na fino sa fenom osusite i uvjek je ko nova. haja... ehheeheheehehe

malo sale...

caka012
02.11.2008, 23:31
Oduvek cistim klavijature vlaznim maramicama, ali onim bez alkohola, posle njih samo suvom mekanom krpom i kraj. Skidaju znoj i masnocu i sa klavijature i ne ostecuju uopste niti brisu slova.

EmirTotic
04.11.2008, 21:15
Isto i ja radim kao Caka012...
Samo ne znam sto su mi rekli bez alkohola...

brnjeuska74
05.11.2008, 00:52
Eh meni se zena porodila pa srecom kupuje one maramice za guzu bebi, ala to dobro brise da vidis samo. I ne da se porodila nego evo opet trudna pa sam miran nekh 5 god unapred.

gnovako8
05.11.2008, 12:26
Dali valjaju vlazne maramice W5 imaju oznaku za cistit klavijaturu
ima ih u Lidlu za kupit misli dali moze sta ostetit farbu ili tako nesto
jedan kolega mi ih preporucio isto cisti stim,ali volim pitati da vidim druga misljenja, Hvala na razumijevanju

harepa50
05.11.2008, 13:12
Volio bih èistiti klavijature ko kre¹o, ali znam da æu ne¹to zajebat....:lol:
previ¹e je komplikovano....dodu¹e ja se ne sjeæam zadnjeg puta kad sam ih èistio...mada sjeæam se da sam za èi¹æenje koristio ¹tapiæe a u¹i, onaj "Stelex" sredstvo za èi¹æenje i suhu maramicu-salvetu. Ali evo htio bih probat ovo sa vla¾nim baby maramicama...©ta mislite vi?

EmirTotic
05.11.2008, 15:09
Brnjeuska 74 - ti si miran :)
Znaci, ako hocete cist instrument -ZENITE SE LJUDI- :))
Najbolje je obicne vlazne maramice (bez alkohola) i posle suvom krpom preci ponovo.
Tesko pristupacne deonce nekim jacim stapicima za usi (da se ne slomi i ne ostane u Instrumentu).

-Jednom sam cistio neki coskic na klavijaturi i nisam imao nista pri ruci...
Uzeo sam trzalicu od gitare,preko stavio maramicu i cistio. Ali Trzalica se izvukla iz maramice i upala medju dirke u klavijaturu.
Svaki dan sam je vadio i posle 15 dana izvadih majku joj :( ...

Tako da trzalicom nikako!!! :))

brnjeuska74
06.11.2008, 00:27
dobro salu na stranu. verovatno je nasao svako za sebe metodu kako da ocisti instrument ali ako vam se desi kao meni sto je u toku svirke prosut neki hladan caj po desnom delu klavijature ako se ne ocisti odmah uffffff sve se zalepi i posle muka da se ocisti. to mi se desilo dok sam svirao Tyros1 a on em pun dugmica a jos i tesko da se ocisti sve izmedju. A ovo za maramice za bebu nije sala probao sam sa tim i posle sa suhom pamucnom mekanom krpom i jako se lepo ocisti.

darkodax
06.03.2009, 11:05
Postoji sretstvo za ciscenje plastike, moze da se kupi u prodavnici kompjuterske opreme. Naprskate na neku krpu i samo ocistite. Extra je stvarno...

vujanov
06.03.2009, 12:51
Samo cesce brisati suvom mikro-fiber krpom, uz pomoc cackalica i stapica za usi...

mile_mitrovic
18.08.2009, 00:10
Moj korg eno visi na balkonu na striku......susi se................................................ ..........ma malo sale nije na odmet
Prvo vlaznom krpicom a zatim suhom i to je to-i ne dozvolite da vam prilaze sa picem u ruci!!!

MarkoJ19
18.08.2009, 02:26
Ljudi,najbolje resenje su vlazne maramice!Kupite vlazne maramice na trafici i lepo premazete i ocistite klavijaturu.Em se sija,em mirise,em se navlazi(napali),pa onda daje bolji zvuk! :D :D

Hrvoje_Split
06.01.2010, 21:56
Neznam èime da oèistim tipke i cijelo kuèi¹te kada mi se zma¾e,a i imam problem kada neko drugi svira moju klavijaturu da mi se ljepe prsti za tipke :(:mad: ¹ta da uradim po tom pitanju?

Zlatek
06.01.2010, 22:03
...alkoholne maramice.Kupi¹ ih u apoteci!problem rije¹en brzo i efikasno!

svirko
06.01.2010, 22:04
Najbolji sistem èi¹æenja klavijatura ti je sa onim vla¾nim maramicama za èi¹æenje ekrana na kompjuterima, ili kupi¹ u Ljekarni medicinski alkohol, navla¾i¹ na neku laganu krpu, i èisti.
A za ovo ¹ta daje¹ drugima da ti sviraju na klavijaturi, to nema pomoæi.
Èovjek koji svira tuðe klavijature, bi bar trebao znati da mora imat èiste ruke, hebiga.....

@Zlatek, sorry kad sam ja pisao ti si veæ ubacio post, tako da su nam se preklopili odgovori

driftkiller
06.01.2010, 22:37
alkoholne maramice i poslije njih suhu krpu.To ti je najbolji nacin!!!

Sejox
06.01.2010, 22:43
@Hrvoje Split

Zamolio bih vas da se prije nego sto otvorite novu temu,ipak malo potrudite
i prelistate forum,da vidite da ista nije vec ranije otvarana.
Kao sto vidimo,tema o ovome vec postoji i ne treba je duplirati.

Teme su spojene.

pa1x pro elite
06.01.2010, 22:54
evo kako ja radim kod sebe. posto mi je klavijatura crna svaka mrvica prasine se vidi na njoj. prasinu rijesim najlak¹e tj uzmem usisavaè i uzmem onaj dio koji ima plastiènu èetku i sa tim izvuèem svaki trunak pra¹ine. tako isto radim i sa mixetom. poskidam sve dugmiæe i naiðem sa usisivaèem.
a ciscenje vrsim sa alkoholom i tkz carobnom krpom.

kizo
18.09.2010, 17:43
Krpa i voda su zakon! Jedino nekad znam nekog deterd¾enta malo staviti u vodi i to je to.
A svakodnevno je prijeðem sa kistom (za farbanje ili slièno) da se skine pra¹ina...

silver2002
18.09.2010, 17:50
najbolja solucija za cistiti mi se pokazala s sredstvom za LCD monitore... prespricam i ostavim jedno dve-tri minute i onda povucem suhom krpom i to izvuce sve iz pora... drugi put kad prespricam ostavim oko pet minuta i samo prebrisem ponovno.... sve se cakli...

bojanlook
19.09.2010, 14:39
igrom slucajeva imam sredstvo za ciscenje i odrzavanje laptopa to koristim i za klavijature...da napomenem cistio sam klavijature raznim zezancijama a u pricipu ovo je najbolje po meni...

mladen.lav
22.09.2010, 14:39
Sa cim je najbolje cistiti display kada je na dodir alkoholom nije sig. ti znam?

qqqqq
22.09.2010, 19:52
Ja cistim sa krpicom,malo je ukvasim,ne da se cedi voda iz nje,stavim dve-tri kapi sampona i malo ga utrljam u krpicu i tako je prebrisem da bi izvukla miris prasine i duvana pa posle toga drugi kraj krpice samo ukvasim,ne da se cedi voda i lije iz nje i pokupim penu sa nje i to je to.Samo,mora da se koristi neka krpica koja ne ostavlja dlake i prasinu za sobom.

cvrca
22.09.2010, 19:55
Za displej koristim godinama ono sredstvo za stakla i pamucnu krpu.

zsimonovic
23.09.2010, 11:19
Evo,sad sam obrisao klavijaturu vlaznim maramicama,mirise kao dusa i ne ostavljaju dlacice.

skoricnik
23.09.2010, 13:37
Vlazne maramice ostavljaju masnocu po klavijaturi. Jednom sam obrisao i nikad vise!

skoricnik
07.05.2011, 13:49
A vazda danas kad sam ovo video na fejsbuku, sve mi se smucilo...Klavijatura od 2000 i kusur eura, pa pogledaj za sta sluzi deo iznad dugmica...Stalak za cigaru!

tarikroland
07.05.2011, 13:54
Definitivno cistiti alkoholom i vodom samo sto nekad koristim onaj neki za Staklo,al brisali il ne za dva dana sve isto :((

Alek21
10.05.2011, 10:03
Moje iskustvo kazhe da vlazne maramice koje su namenjene za decju kozu (bez alhokola) imaju nekoliko prednosti kad je rec o cicscenju klavijature.

- Poshto su namenjenje za decju kozhu, to znachi da nisu agresivne za povrsinu koju cistite.

- Takodje, opasnost od izbivanja visak tecnosti u klavijaturu je eliminirana.

- Povrsina koju ste cistili veoma brzo se susi , pa tako cak i nije potrebno prebrisavanje suvom krpom.

E sad, kolega skoricnik kaze da je imao problema sa masnocom posle ciscenja. Zato treba izabrati one koje ne ostavljaju masnocu - ove koje ja koristim ostavljaju povrshinu u suvom stanju.

Za kraj, kad sam prodavao proslu klavijaturu izvrsio sam temeljno ciscenje za vlaznim maramicama - sve nagomilane necistoche koje na crnu povrshinu su bile cak i nevidjive, izasle su odma i za 5 minuta klavijatura je bila kao nova :)

sstipa
10.05.2011, 11:59
Pozdrav svima !
Moj nacin ciscenja je sredstvo za pranje LCD monitora i naravno sto meksa pamucna krpica kojom se sredstvo nanosi - NE prskati direktno po klavijaturi sa sredstvom nego na krpu pa polako cistiti klavijaturu nakvasenom krpom !

Klavijaturu obavezno iskljuciti pre ciscenja i nakon ciscenja sacekati 10-tak monuta pa ukljuciti !!!

bucos145
11.05.2011, 01:51
A cime ocistiti zvucnike na klavijaturi??? prosuli su mi sok, pa da ocistim, ali da ne ostetim zvucnik. pozdrav

MI©
11.05.2011, 14:59
Pozdrav svima!

Inaèe nisam neki èistunac, ali ovaj Roland.....

Svoj korg èistim sredstvima za èi¹æenje kompjutera.
Nabavio sam onaj trodjelni set NUVOLA i super je. Unutra je pjena za plastiku, tekuæina za staklo monitora i boca s komprimiranim zrakom.

Ovo s Rolandom me ¹okiralo i ne vjerujem svojim oèima.

aleksandar031
11.05.2011, 15:08
Krecar bas pazi na svog fantoma :-O

MI©
11.05.2011, 15:27
I jo¹ dr¾i mobitel ili ¹to je veæ to na ekranu.

Oèito èovjek dobro zaraðuje, pa mu nije bitno koliko æe mu trajat klavijatura, a i kome æe je kasnije prodat i za koliko.

To ni dobar miniwash ne opere :-)

qwerty
12.05.2011, 01:58
ja obicno se pridrzavam pravila....sto vise cuvas to se vise kvari...tako da je ne lickam puno ali je cuvam....pozdrav