PDA

Pokaži Full Verziju : zalostno


vladica2005
04.10.2005, 01:53
znaci, ovi hitovi sto danas cujemo, nisu iz nase zemlje(neke)

sta mislite, je li je to fer , prema oni pravim kompozitorima.

Versy
04.10.2005, 03:12
znaci, ovi hitovi sto danas cujemo, nisu iz nase zemlje(neke)

sta mislite, je li je to fer , prema oni pravim kompozitorima.
Cao.
A da li bi pojasnio ovo malo preciznije, na šta konkretno misliš?
Hvala.

vladica2005
04.10.2005, 10:44
naprimer, muzika koja je bila pre 20 godina bile su nase kompozicije(iz yugoslavije), a danas uzimaju pogotovo puno pevaci kompozicije iz turske, grcke itd.

da li je to fer?

Nedzad
04.10.2005, 11:24
Svako se na svoj nacin bori za opstanak i uspeh.Ako ga narod posrzava (slusa) onda je i uspeo.

vladica2005
04.10.2005, 12:09
pa narod nema nista bolje da slusa,

vladica2005
04.10.2005, 12:10
a kad cuju za oni pravi stari pevaci, onda kazu , da oni nemaju pojma

vane
04.10.2005, 14:08
heheheh svarno zalosno ali sta da se radi a sta da kazemo mi makedonce kod nas muzika je naopako pravi horor mi sviramo najvise srbsku muziku niko ukafanima nece makedonsku 99posto sviramo muziku iz sransvu nego nasa srbsku bugarsku arbiju grcku tursku albansku svasta za da bydes svirac moras kao budala da se spremas svasta i non stop da prates novu muziku da se posvetis 24 sata na muziku a to je zajebano ali sta se mora mora se pozdrav

Versy
04.10.2005, 15:23
@VANE - Svaka ti čast i potpuno si u pravu. Čak što više ti si napisao u veoma blažoj formi, a situacija je mnogo, mnogo gora.
Pre svega - nema nikakvih profesionalnih udruženja koji bi poveli red o celokupnom nastalom haosu!
Sve je grupisano po kojekakvim "družinama", koji mlate pare na sve drugo, samo ne ne novu i kvalitetnu muziku...
Jednostavno rečeno - "nema zabavne muzike", "nema narodne muzike" - nema ništa na tom polju!
Zna se u Skoplju ko je glavni za jedno, ko za ono drugo, ko svuda svira harmoniku, kao da nema drugih instrumentalista, pa i mnogo boljih u svim pogledima, itd.itd.....
Sramota je kada se na kojekakvim lokalnim televizijama pojave neke "jadne duše", obično iz provincije, cele iskarikirane, kao da su iz DOOM-3 izašle, a sluh i ostale "propratne stvari" koje bi pevač trebao da zna - to "dotičnim menadzerima" uopšte nije bitno!
Bitne su neke druge stvari..........
Progura se ponekada i nešto kvalitetno, ali to odmah "ispari"!
A za tezge - to je priča za sebe.
Ide sve po tezgama, vežinom FAJLAŠI i namerno kažem tako - ne da bih uvredio nekoga ovde na Forumu, nego da bih mu i ja ukazao da ako hoće da svira i da bude muzičar - TREBA DA VEŽBA SATIMA PRAVO SVIRANJE.
Još strašnije je što se takvi povežu sa "velikim novopečenim kafandzijama", a onda idu da "PUŠTAJU MUZIKU" ZA "ČORBU, PUNO ALKOHOLA I BAKŠIŠA, ali - ako ga bude, ako ne....zdravlje".
Pa ne samo Vane, nego i ja sam ovo napisao u puno "blažoj" formi, tek toliko da znaju ljudi.......

@VLADICE - i ti si potpuno u pravu, ali ne zaboravi da su se tu opet ispomešali "biznisi" i prosto se i ne zna ko i šta - kome prodaje, "krade" i sve ostalo...
A marketing i medijumi su opasna stvar.
Ako narodu makar i silom forsiraš nešto - primiće on to, makar potsvesno.....

kreso
04.10.2005, 16:23
Prijatelju nemoj žaliti za nikakvim udruživanjem.

Kod nas (u HR) ti postoji udruga profesionalnih muzičara koje štiti zakon. ZAPM - Zaštita autorskih prava muzičara, i nas tezgaroše gaze gdje stignu. Mi bi trebali plaćati za izvađanje za izvađanje neke pjesme autoru neki postotak ili biti član udruge. Ako te uhvate na svadbi da sviraš bez da si izdao račun mladencima isto tako te mogu kazniti.
Znači gazda lokala te mora prijaviti i plaćati za tebe porez, a ti isto tako moraš biti registriran bend ili muzičar i plaćati porez za svu lovu koju dobiješ sa strane. Najavljuju još oštrije mjere, tako da više nečeš moći primati tal sa strane. Mislim ubi Bože.

Pozdrav

Versy
04.10.2005, 19:38
Eto vidiš KREŠO, baš o tome sam i ja počeo, ustvari nastavio - što su kolege počeli.
Lepo je da se uvede neki red, ali ne to da bude po sistemu - za 1% - "med i mleko", a ostali - neka se snalaze i neka ispaštaju ko kako ume i zna!
Zašto se na primer ne otvore Estradna udruženja, ali tu da su prijavljeni svi - i vlasnici ugostiteljskih objekata, i muzičari, i grupe, i sve da ide pošteno i kako treba - i tezge, i koncerti, i sve druge vrste nastupa.
Ako se hoće, može sve da se lepo uredi i da ima posla za svakoga...
A i zašto da se - na kako kažemo - tezgaroše - gleda drugačije?
Pa ti ljudi su najzastupljeniji po brojčanom stanju, a i mnogi žive od toga i prehranjuju i porodice.
Ja na primer, nezavisno od drugih muzičkih poslova, uvek sam bio po tezgama i dok mogu - i ostaću, nema tu nišeg sramnog od poštenog rada.
Ali to o čemu pričamo - uvek je bilo, a sada je izgleda - najizraženije.
Ja se čak što više i sećam ovakvih stvari:
Dodje takozvani inspektor u sred svirke, ustvari, prikladnija reč bi bila - upadne...i onda lepo se najede, napije - još bolje, uzme neku kintu od orkestra i - ćao djaci do sledećeg susreta...
I zar je potreban dalji komentar!
A i to što kažeš za kazne, dobro mi je poznato, samo i to nije uopšte sredjeno pa zato ispaštaju - najnedužniji ljudi...
Šta da se radi, mi možemo samo da pričamo i da se nerviramo još više.
A da rešimo sve te zamršene probleme - teška stvar prijatelju...
Pozdrav i sve najbolje.

Vaxter
04.10.2005, 19:48
@vladica2005

Samo jedna digresija...
Kralo se i pre 20 godina, samo se ne primecuje tako lako!
Kralo se suptilnije!!!

Forspil za Zoko moja zoko je pokraden od grchke pesme Limanaki...
Mislim da se tako zove...

Zeljkoa
04.10.2005, 21:34
Cinjenica je da u svetu vlada kriza u umetnosti a ne samo kod nas... To sto se prave kojekakve gluposti ne moze da se izmeni, bar ne za sada, jer tu mediji cine svoje. Moramo priznati da je medij najjace oruzje za manipulaciju drustvom... Nadam se da znate za onu "Ako zelis, mozes i go_no da prodas samo ga reklamiraj na Pinku".
Cini mi se da kod nas nema kadra koji bi mogao da iskomponuje kvalitetnu muziku... Tj nema kadra koji je kvalitetan a da bi hteo time da se bavii... Kao sto rekoh sva umetnost je u krizi do daljnjeg. Mozemo samo da se pomirimo sa ovim sto imamo.
Sto se tice licenci koje treba da poseduju muzicari, mislim da je to dobra ideja samo nije dobro sprovedena.. Naime, tu treba da postoje audicije na kojima pokazujes svoje znanje i ne bi trebao svak da tezgari i da se bavi muzikom ali kod nas je korupcija u punoj snazi tako da licencu svaka susa i busa moze da dobije....
Malo sam nepregledno napisao jer sada zurim ali mislim da cete razumeti... Toliko od mene

vladica2005
04.10.2005, 22:59
a i kralo se ramo ramo, za vencanim stolom, sine moj , emina itd.

Versy
04.10.2005, 23:34
Svaka čast poštovane kolege.
Sve što je izneseno, u potpunosti je tako, a kao što se i tema zove - žalostno, tačno - najžalostnije je to što od ove "kaše" i nema izlaza!
Bar u doglednom vremenu.
A ti medijumi, koje smo spomenuli, uhvatili su odličnu "šifru i formulu" i razvili odličnu mašineriju za štancovanje love i to debele love.
A narod, hoće - neće, svašta prima i prihvata, kad i nema šta bolje da sluša...
I posle, dodju nam pojedinci na tezgama, naravno - u pripitom stanju, pa i sami ne znaju šta da traže i nabace neki levi spisak sa "jednodnevnim hitovima", pa još kada im kaže čovek da ne zna neku stvar kao "Otiš`o si, sarmu jeo nisi" koju izvodi neka zvezda Ibarske magistrale, još skoče sa pitanjem - Pa šta znaš da sviraš, kada to ne znaš?
I...šta dalje....
Nego da smo živi i zdravi, pa valjda će i nas malo...nekad - da "ogreje sunce"....