PDA

Pokaži Full Verziju : Harmonikaški "Kutak"


Versy
01.10.2005, 02:33
Poštovane kolege.
Verovatno ste već pročitali da sam postavio pitanje Administratorima, da otvorimo diskusije i oko harmonika, harmonikaša i sve što je vezano za ovu temu, a ima dosta toga.
Ja mislim da puno od nas sviraju i harmoniku, pa sigurno bi svima bio koristan još jedan ovakav podforum sa diskusijama, savetima i sličnim stvarima oko pojedinih marka i modela harmonika, zatim razmenjivanje iskustva, nota, snimljenih melodija itd....
Vaxter mi je rekao da počnemo ovde, pa po njegovoj preporuci i pišem ovo kao neki predlog.
Ako se slažu i druge kolege, dajte slobodno svi predloge, pa ćemo verovatno uraditi još nešto plus.

Vlajko
01.10.2005, 10:43
cao kolege,

upravo i ja mislim da nas je ovde mnogo ako ne i vecina "Harmonikasa" koji sviraju i Klavijature. Ja sam ustvari isto Harmonikas i presao sam na Aranzer upravo radi situacije kakva i jeste da niko vise nece da placa kompletan orkestar.
Mada sam ja od samog pocetka mog tezgarenja svirao Harmoniku sa MIDI uredjajem zato sto nisam imao basistu pa sam to sam odradjivao. Ali neuporednjivo je sa danasnjim mogucnostima i zvukom jednog aranzera.Danas sviram sa PA80.
Guerrini Champion President (Dugmetara) kojoj je dogradjen MIDI vaze 15kg i mogu vam reci da mi je kicmu izkrivila ! Ali pored svega moram i da kazem da ipak HARMONIKA je HARMONIKA ! Neverujem da ni kraj najbolje tehnike nista nemoze da zameni Harmoniku. Dva su razlicita pojma dali raspalis kolce na klavijaturi ili na Harmonici....

Eto toliko od mene pa neka krene ova tema.....

Pozdrav Vlajko

cevap
01.10.2005, 11:29
Ja vecceras imam jednu akustichnu tezgu, harmonika, tambura, kontrabas i gitara. Bit ce to prva svirka nakon , slagacu, mozda, 3-4 godine, gdje cu svirati harmoniku. Samo,......u mene je 17 kila :roll: , da nema u meni 100 kila, ne bi ja to mog'o izdrzati :cry:

Versy
01.10.2005, 15:12
Poštovane kolege.
I ja sam ovo predložio zbog toga što sam i ja harmonikaš, samo sviram klavirsku harmoniku, a i siguran sam, kako i Vlajko kaže - da smo puno od nas kolege i po tom pitanju.
Zato i verujem da bismo imali šta diskutirati.
A puno od nas je i prešla na aranžere baš zbog te "situacije".
@Cevap - samo napred i neka bude puno love :wink:

Vaxter
02.10.2005, 02:36
Evo da se i ja oglasim...
Moj prvi instrument JESTE bila harmonika, klavirka, ali nikad nisam voleo da je sviram...
Josh + je bila 2x veca od mene i teshka u PM!!!
Chim sam dostigao godine za muzichku upisao sam klavir, i harmoniku totalno batalio!
To je inache tetkina harmonika.
Ona je svira josh uvek.
Ona je i mene uchila da je sviram dok me je zanimalo...
Shta da radim kad ich drugo nisam imao... :)

Btw.

U pitanju je Guerinijeva Sonola.
Ono shto je Guerini uradio kad je kupio Sonolu.
Mislim da je Branimir Djokic svirao takvu...

@cevap
Nishta bolje od akustichne svirke!
Ja sa u takvim kombinacijama uvek svirao gitaru ili bas prim.
Ma milina...:)
Samo josh neka uleti kakva dobra kinta, i uzivanje ce ti bude kompletno!!! :D

Versy
11.10.2005, 17:55
Pozdrav kolege.
Razmišljam i o kupovini nove harmonike, pa bi mi veoma značili Vaši saveti i iskustva, pogotovu još ako imate ovakve ili slične harmonike.
Znači, izbor je sledeći:
GUERRINI PRESIDENT ORO ELEGANT
GUERRINI PRESIDENT ORO
BELTUNA BALKANSTAR
DALLAPE SUPERMAESTRO 5
SCANDALLI SUPER 6 /nova, kao i sve ostale/
Hvala.

Zeljkoa
11.10.2005, 19:07
Ako je u pitanju klavirna harmonika najbolje ti je da kupis Septimio soprani (ako se tako pise) artist VI ako je negde nadjes ili Guerinni president ali iz '78:'79, godine... To su najkvalitetnije harmonike za narodnjake... Dirka je fantasticna a ton je nepoderiv... poz

Versy
11.10.2005, 22:13
ŽELjKO, hvala ti za savete, samo da pojasnim još nešto:
Piše se SETTIMIO SOPRANI ARTIST 6 i imam je lično, kao i PIGINI konvertor za "druge stvari"....
A radi se o klavirnoj harmonici, to nisam naveo, izvinite, medjutim hteo sam da čujem savete, preporuke i iskustva o ovim harmonikama koje sam naveo.
Pozdrav.

cevap
11.10.2005, 23:02
Poštovane kolege.
I ja sam ovo predložio zbog toga što sam i ja harmonikaš, samo sviram klavirsku harmoniku, a i siguran sam, kako i Vlajko kaže - da smo puno od nas kolege i po tom pitanju.
Zato i verujem da bismo imali šta diskutirati.
A puno od nas je i prešla na aranžere baš zbog te "situacije".
@Cevap - samo napred i neka bude puno love :wink:

Ja kako sam poceo raditi u aprilu mjesecu, vishe ne gledam na lovu kad idem da sviram. Platu imam dobru, josh kad odradim 3-4 dana prekovremeno, ma ne mogu se pozaliti, jedino su smjene zajebane totalno. Zato mi nije bitno sada kad idem svirati kolika je lova u pitanju, sviram zato sto mi treba tezga. U ovoj prokletoj zemlji slabo toga ima.

cevap
11.10.2005, 23:07
Pozdrav kolege.
Razmišljam i o kupovini nove harmonike, pa bi mi veoma značili Vaši saveti i iskustva, pogotovu još ako imate ovakve ili slične harmonike.
Znači, izbor je sledeći:
GUERRINI PRESIDENT ORO ELEGANT
GUERRINI PRESIDENT ORO
BELTUNA BALKANSTAR
DALLAPE SUPERMAESTRO 5
SCANDALLI SUPER 6 /nova, kao i sve ostale/
Hvala.

Ja imam President Oro, i ako si sitan (chitaj ako ima u tebi manje od 90 kila :D ) ne uzimaj. Kod mene je dvojka, 17 kila u njoj pa ti vidi. Ako svirash puno svadbe i duhachke tezge, ne valja nikako. Inache....... zvuk joj je perfektan, narochito je mekana, za sevdah se ubila. Po mome lichnom mishljenju nije toliko za srbijanske muzike (kola, shumadija i slichno), jer nije toliko oshtra kao Dallape. Ja sam iz Bosne i meni je "po mojoj mjeri" :wink:

Versy
12.10.2005, 00:16
:lol: Vozdra CEVAP, izvini što te ovako zovem, ali ti si to stavio, a malo mi je nezgodno....
Buraz, da znaš samo kako si me slatko nasmejao i oraspoložio :lol:
Kako bješe - svaka ti dala - naravno, vode iz bokala :lol:

Da krenemo od "tonažu" /ličnu/
Ima brat 120 kila, "žive mere" i bildam od kako znam za sebe - bukvalno rečeno, tako da to što si naveo, ipak neće biti problem :lol:
Krivo mi je to što kažeš da slabo idu tezge tamo, ali valjda je posao dobar, pa se nešto sakupi....A, biće i boljih dana...
Inače, imaš super harmoniku, samo me čudi da je tolike težine.
Nisam te baš razumeo - imaš li MIDI u njoj?
Inače, ni ja baš ne volim "oštre" zvukove, čak što više, buraz - i ne podnosim ih.
Pošto pričamo o narodnoj muzici, volim da sviram Rumunske stvari, Pandalescua,Pavketa, sa Kandom sam i svirao i družio svojevremeno, zatim Bugarske stvari - još od Borisa Karlova, Ibre Lolovog pa do danas, a ovde, gde sam sada, svirao sam u orkestru pokojnog Koče Petrovskog, kao i bio veliki prijatelj sa takodje pokojnim Stevom Teodosijevskim i Skenderom Ametom.
Ima tu još puno da se priča, a pričaćemo, daće Bog :wink:
Volim i sevdah, ali veliki mi je minus što nisam imao i nemam direktan dodir sa istim - e onda - sve bi bilo mnogo bolje i lepše... Ovako, mogu se samo oduševljavati predivnom sevdahu.
Nego kad počesmo, da te pitam i ovo:
Kad pričamo o ORU, ti si sigurno više bio u dodiru sa ovim novim, uslovi su ti mnogo bolji nego meni.
Kolika je razlika u novim ORO i ORO-ELEGANTOM, pošto vidim da u ceni nije baš mala? Znam da ima posebne Hand Made Reeds, ali i u tvojoj su ručni rad? Nije valjda samo to i "šminka"?
Vozdra ĆEVAP i da ima puno svirki, ali dobrog zdravlja prije svega :wink: :D

cevap
12.10.2005, 21:22
:D

Vidi jarane!

Ovdje gdje sam ja nema tih harmonika uopshte u prodaji. Ja nisam bio u mogucnosti da probam. vec sam poznavao covjeka i vjerovao mu na rijech, te kad je ishao u Italiju da nabavi harmonike za radnju (donio 15 komada), dao sam mu lovu da mi kupi. I otisao covjek kod gosp. Guerinija, jer se znaju i dobri su prijatelji, probao, kupio i donio mi. Zato me je koshtala oko 7500 eura tada. Zbog toga uopshte ne znam razliku izmedju tih modela.


Znam samo ovo sto mi je rekao, tj. da se Oro model pravi u 3 verzije, kao 1, 2, i 3. Prva je kako reche mala za mene jer u meni ima skoro 1.90 :lol: , druga je ova sto je imam - 17 kila, a treca bi trebala biti najveca i najteza, razlike u cijeni nisu toliko velike, kako reche.

Versy
12.10.2005, 23:19
Dobro veče ĆEVAP i pozdrav :D
Bitno je da si ti zadovoljan od harmonike, a to je najvažnije, i da ti je po ćefu i meraku :wink:
A i ti si bolan moja kategorija :lol:
Al ja ako rešim, ipak ću onu treću, a koliko li je ta kada je tvoja 17 8O :lol:
Hvala buraz za informacije i budi mi pozdravljen, pa čitamo se :D

cevap
13.12.2005, 01:11
:wink:

gorpet
15.12.2005, 02:46
Kao sto sam vec napomenuo u nekom od foruma-kolege, nikako nemojte kupovati nove harmonike, osim ako bas po svaku cenu necete da svirate NOV instrument. Svaka stara Guerrin-ka je mnogo bolje uradjena iznutra i bolje svira. Imam mnoko kontakta sa harmonikama u servisu za harmonike i znam sta se radi na novim a sta je radjeno na starim. Vise se ne stavljaju ni oni tonovi kao nekada. Znaci, za mnogo manje para mnogo bolja harmonika. Ja sam svirao vise tipova (klavirskih) harmonika i znam o cemu pricam . Imao sam i najvrhunskiju harmniku koja se moze zamisliti. Verujte mi-po svemu je bolje uzeti harmoniku iz starih serija. Ali, ne iskljucujem mogucnost da se medju novim harmonikama zalomi i neka koja je uradjena kako treba. Najveci problem lezi u ceslju kroz koji prolaze nosaci dirke, pa onda faseni koji nose tonove, pa sami tonovi. Nisam probao aloisam cuo da je BELTUNA mnogo dobra. Ako nekoga nesto zanima-ja mogu da dodjem do validnih podataka o svemu sto se tice gradje ikvaliteta , a mnogo toga mogu i licno da isprobam. Imam iskustva i muzikom se ne bavim otprilike-vec vrlo ozbiljno.
Pozdrav!

toma
19.12.2005, 14:27
imam jedno pitanje

moj kolega misli kupiti polovnu harmoniku "dallape orgatone"
od 120 basova. i njega sada zanima kako se krecu cijene.
moze li netko napisati koliko bi bila cijene takve harmonike?


POZDRAV

gorpet
19.12.2005, 16:57
Da li hoce dugmetaru ili klavirsku?

toma
19.12.2005, 18:32
klavirsku

gorpet
19.12.2005, 20:23
Sutra cu proveriti za koliko se ovde u Srbiji moze kupiti, pa cu javiti!

Vaxter
21.12.2005, 22:02
Versy, dobio si podforum... ;)
Hocesh da ga moderirash??? :)

toma
26.12.2005, 12:29
gorpet jesi li mozda saznao koja je cijena

POZDRAV

gorpet
26.12.2005, 14:08
Evo ovako-cena se obicno krece do 2500 EUR max. Ponekada bude i jeftinije. Sve zavisi u kakvom je stanju i da li terba nesto dodatno uraditi na njoj. Retko se desi da to bude neka EXTRA harmonika pa onda moze da bude i 3000 EUR, ali je najcesce do 2500 EUR. (Dallapee organtone klavirska). Super organtone su uvek za nijansu skuplje u odnosu na organtone, mada se i one krecu u tom intervalu od 2500-3000 EUR.
Pozdrav!

toma
26.12.2005, 14:42
znas li koja joj je tezina?

gorpet
27.12.2005, 00:06
Provericu. Verovatno da postoje male varijacije-zavisno od drveta od koga je radjen korpus harmonike. Cim saznam-napisacu.
Pozdrav!

mikikg
11.01.2006, 02:17
Cevap,neka ti je sa srecom nova harmonika da je sa zadovoljstvom sviras i mnogo para sa njom zaradis!Nego brate mili 17 kila je mozda dobro za studio,za tezgu je to robija,bar po meni,iako imam 185cm uvis 110 kg tezine i ledja ko trokrilni ormar!Imao sam skoro priliku da probam DALLAPE 999c iz 1984 godine ,proizvedeno svega nekih 300 komada,za 7 cm kraca od 993 ,10,5 kila teska,12 registara desna i 7+1 registar na levoj strani,svira ko metak!I jos jedna interesantna stvar ,skidao sam dekli,niti je 3+1 niti 2+2 sistem,sve cetiri falsene su pod istom klapnom,a basson joj je veoma dubok i veoma jak!
Veoma interesantno to sam prvi put video kod profi harmonika.
Pozdrav!

cevap
11.01.2006, 11:49
Znam, znam, teshko jeste al ja ne mogu sad drugu nabavljat!

cole
03.06.2006, 17:04
U Srbiji falsare kostaju ispod 2000€ originali oko 2000€ zavisno od spoljneg izgleda a u proseku 2500€ su dobro ocuvane harmonike tonski i izgledom.PS: Cene se odnose na seriske modele. :D

cole
03.06.2006, 17:06
Zaboravio sam, Cevap pozdrav od Cola :lol:

cevap
04.06.2006, 01:07
:lol: