PDA

Pokaži Full Verziju : Hgu/zamp


dominik
01.03.2008, 14:27
Kao prvo lijep pozdrav svim članovima "yu-midi"-a. Pretražio sam forum i nisam nigdje našao temu o HGU/ZAMP? Ako je slučajno bila onda se ispričavam i slobodno zatvorite ovu temu! Naime za one koji ne znaju HGU je "hrvatska glazbena unija",i muzičari u Hrvatskoj su u zadnje vrijeme sigurno doživjeli svakakvih neugodnosti,kao npr.:racije,razgovore s inspektorima (za koliko sviraš?,koje dane?)...a čak na svadbama moramo i neke obrasce ispunjavati:što smo svirali,koliko puta itd...a to se navodno tiče ZAMP-a (zaštita autorskih muzičkih prava). Moje mišljenje:ok,treba sve to nekako dovesti u neki red,i ja se slažem ako ću HGU izdvojiti neki iznos godišnje,medjutim što ja od HGU dobivam?! NIŠTA! HOće li mi nadoknaditi štetu ako mi netko zalije sint? Hoću li dobiti kakvu odštetu ako me netko na bini nalema? Hoće li me kao Unija braniti ako me gazda ne isplati? NEĆE! Zašto onda HGU,zašto ZAMP? Ja mislim da su se malo više na nas narodnjake namjerili i da je to njima svima trn u oku!! Svi uzimaju,svi žele neki dio a "ti i dalje radi i plaćaj nama a tebi kako bude!!!" Evo napisao sam ja dosta toga,al iz nekog bijesa,revolta,pa ja živim u HR i naravno da bi svirao prljavce,crvenu jabuku da tu ima para! Šta vi ostali kažete na to? Koji su vaši komentari? Jeste vi doživjeli išta gore navedenog? Lijep pozdrav

vingula
01.03.2008, 14:39
Svake godine mi se bar 6 puta desi to sve gore od navedenog,i svaki put ista priča "DRŽ'-NEDAJ" "MUTI I MULJAJ" i ja stalno razimšljam o toj dozvoli,al koliko sam čuo teško se dobiva.

dominik
01.03.2008, 15:07
Ma stvar je u tome što ti možeš bez ikakve veće procedure postati član HGU,al kažem šta dobivam s tim? Gdje sam dao novce? E da,hoće mi oni tražiti gažu kad je nemam?! Za ZAMP ti ne treba dozvola,nego lijepo gazde plaćaju ako drže glazbu,pa onda to ovisi koliko mjesta ima u lokalu,kvadratura itd.,jednostavno ti nedaju disati!

GALA
01.03.2008, 15:12
Moj je kum se uclanio u to sranje,,oni sami kazu ovako:Gospodine ta vam iskaznica nista ne vrijedi ,ama bas nist...

gagy
27.03.2009, 19:51
A ti se preseli u Bosnu gdje nema ni drzave ni zakona a kamoli ozbiljnog udruzenja muzicara!!! :)

dalabu
27.03.2009, 20:19
Bosna ima i drzavu i zakon kolega a bogami i ozbiljnih udruzenja muzicara!!!!

kreso
27.03.2009, 20:51
Sve sam to prošo već najmanje 50-tak puta. Dođu drotovi s 2 marice. Iz nje izađe 15-tak "ninđa kornjača" i onda u premetačinu lokala, pod izlikom da pretražuju drogeraše. Muzika stane, pa premetačina. Pa onda do gazde, prijava svih zapolenih, pa muzika, pa gdje ti je ugovor s bendom. Onda do nas ... malo ste preglasni, susjedi se bune, gdje vam je ugovor s gazdom, gdje vam je članska iskaznica od ZAMPA i HGU i prcaju te ko mladog majmuna. Mislio sam Bog te pitaj koliko to košta, a onda sam skonto da me mir košta usranih par stotina kuna za bend. Lijepo se prijaviš, i kad dođu evo ga. Odmah se s tobom drugačije razgovaraju. A to što nema uvijek ugovora, dalje prcaju gazdu, jer on je vlasnik objekta i on plaća kaznu. Nas opomenu da stišamo razglas i da 15 minuta prije fajronta stanemo sa svirkom. I mene dalje nije briga.
A pitanje što dobivaš ? Paaaa činjenica je da sve pjesme poznatih autora smiješ javno izvoditi bez naknade, pa čak i snimiti samostalni CD s tuđim pjesmama bez plaćanja autorskih prava. Moraš samo stavit na tu pjesmu koju snimiš ime autora aranžmana, teksta i muzike. I primjerice snimiš primjerice Miljacku bez plaćanja ikakvih autorskih prava, navedeš autore. A u birtijama s đuboksom kad neko ukuca na tražilicu Miljacka ispaden kraj legende Halida i tvoje ime. Naravno i ti dobivaš na to godišnje tantjeme kao slobodni glazbeni umjetnik iako nisi niti jednu pjesmu napiso.
Jedini je bed što ti bend mora biti registriran i imati svoj žiro-račun preko kojeg u pravilu usluga svirke se i uplaćuje. Ako nisi obrtnik nego to radiš kao honorarni posao, tada naravno plaćaš porez. Ja iz prakse stavim svakih par mjeseci nekih usranih stotinjak kuna na račun da im ne budem sumnjiv. Na kraju godine platim isto tako kojih stotinjak kuna poreza na dobit i mir. Inaće, ako im se sprden i da te uhvate da izvodiš tuđe pjesme javno a da nisi član HGU ili ZAMP-a bez pola beda ti mogu odvalit kaznu od 5.000 - 50.000 Kn ili od cca. 670 € do 6.700 € kazne po bendu (ovisi koliko je bend razvikan). Pa si ti misli. Ovako dam oko 20 € godišnje po članu iz benda i miran sam i bez brige.
Poanta : S rogatim se nemožeš bosti !

gogspa80
28.03.2009, 02:50
nema toga u bosni :D:Dheh

caka012
28.03.2009, 13:58
U Srbiji polako pocinje, mada je to i ocekivano. Vise me ubilo kada sam cuo da muzicar sa licencom za rad prijavljuje svoje kolege bez licenci i salje im inspekciju u kafanu. Naravno, on se nigde ne pominje, ali se posle nudi kao muzicar sa licencom ugostiteljima, kao sa njim nece imati nikakvih problema. Morbidno!