PDA

Pokaži Full Verziju : Prve radnje po kupovini Pa80


kreso
12.09.2005, 12:08
1. KORAK - Back Up tvorničkih podataka

Napraviti pod OBAVEZNO kopiju svih sistemskih podataka, uključujući programe, performanse i stylove, u slučaju da se interni podaci oštete ili izgube. Da bi ste napravili BACK-UP operativnog sistem načinite sljedeće :
Za ovu operaciju potrebno vam je 5 (pet) FD 1,44 Mb disketa formatiranih za PC računalo tj MS-DOS konfiguraciju. Iz nekih saznanja, Mac format se ne ponaša baš najbolje i ne surađuje s PA80 kako treba. Diskove označite brojevima od 1 do 5.

Idite na :
- Disk : Utilites1
- S desne strane ekrana selektirajte BackupData
- Umetnite prvi disk i pritisnite ENTER
- Po redu mu umetnite ostale diskove (2,3,4,5) u FD kako ih Pa80 bude tražio (bez brige, iako ne priča na ekranu sve piše :wink: )
Ovom radnjom čemo sačuvati tvorničke postavke aranžera, tj. sve stylove, programe i performance. U novije vrijeme KORG izbacuje novije i poboljšane verzije OS (Zadnji je 3.06). No isto ih je potrebno arhivirati na 5 disketa (zlu ne trebalo)


Restauriranje (vraćanje) podataka
(Restore Data)

Ovom komandom vraćate Back-Up interne tvorničke podatke sačuvane prethodnom radnjom. Ovaj proces obično radite kad prodajete Pa80 nekom kome baš ne želite „pokloniti“ svoj rad i trud na svom ljubimcu, 8) ili kad vam neki „virus“ pohara sistem :twisted:
Za vrijeme dok Pa radi Back-Up ili Restore podataka poželjno je da ne svirate ili pritiščete ostale dugmiće i funkcijske tipke jer bi se mogao višestruko oštetiti zapis podataka.
Pričekajte da prestane blinkanje LED diode s Flopy diska i tipke WRITE/DISK, i da na ekranu nestane Wait poruka.

Proces ide ovim sljedom :

1. Prikazaće se poruka :˝Insert backup disk #1 and press Enter˝.
Umetnite prvi disk za back up i pritisnite ENTER.

2. Čekajte dok prvi back up disk ne bude bio spreman. Prikazaće se poruka:
˝ Insert backup disk #2 and press Enter˝. Umetnite drugi disk za back up i pritisnite
ENTER.

3. Ponovite istu proceduru sa back u diskovima #3, #4 i #5.
Kada back up disk #5 bude učitan,tvornički back up podaci su ponovo učitani (vraćeni) u internu memoriju.

Ponekad se zna poslje Restora podataka pojaviti ˝Missing some files˝.
Neki dilleri preporučaju ponoviti proces Restora podataka ponovno, a neki samo pritisnu EXIT. Stvar je vlastitig izbora. Ja osobno preporučam ugasiti aranžer i potom ga za par minuta ponovno uključiti, i nema više problema.


2. KORAK - formatiranje HD-a

Dobro je znati za neiskusne da formatiranjem Hard diska ili diskete na njima gubite ama baš sve podatke. Stoga oprezno s ovom radnjom.
Večinu Hard diskova kupnjom nije potrebno formatirati, no uvijek je bilo i bit će bisera koji vole biti „Sam svoj majstor“, pa za takve pišemo sljedeće uputstvo :

Pritisnite DISK i koristite MENU ili PAGE tipke dok ne dođete do strane
Disk : Format.


1. Selektiraj Hard disk na prvu liniju ekrana.

2. Pritisnite F2 (Format) da potvrdite formatiranje (Druga od 4 tipke ispod ekrana - one koje koristimo za STS)

3. Na ekranu će se pojaviti poruka ˝Delete all data“; pritisnite ENTER za
Potvrdu , EXIT za odustajanje.

4.Potom će na ekranu se pojaviti poruka ˝Please press F4 to continue˝ . Pritisnite 4 tipku ispod ekrana tj. F4 i ENTER za potvrdu ili EXIT za odustajanje.

svirac
06.04.2006, 12:46
Pozdrav.
Hvala na objašnjenju. Imam pa 80 ali sam još početnik u tome. Napravio sam si kopiju fabričke postave kad sam kupio klavijaturu ali mi je sve stalo na jednu disketu, pa ovdje sad čitam kako je potrebno 5 disketa pa sam malo zbunjen.
Htio sam još nešto pitati, zasad u klavijaturi imam dva seta koja sam kupio, a na internetu pa i na ovoj stranici nailazim na besplatne boje, ritmove,semplove. Htio bi ih isprobati ali nisam siguran koliko je to sigurno stavljati u klavijaturu? I šta se može u najgorem slučaju desiti ako pokupim negdje virus.

Vaxter
06.04.2006, 13:04
Sve stvari koje stoje na ovom sajtu su bezbedne.
Shta god da je uploadovano je provereno ili od strane administracije, ili od iskusnih chlanova.

Samo navali! ;)

svirac
06.04.2006, 22:02
Probao sam,al nisam uspio ništa napraviti. Zašto ako sam downloadao npr. terce za pa 80 u drugom su formatu. I šta sve trebam napraviti da mi klavijatura pročita file, jer sad kad ubacim disketu na koju sam kopirao terce na ekranu klavijature piše da je disketa prazna. Hvala unaprijed na pomoći

laky
07.04.2006, 11:33
@svirac
Da pojasnimo malo bolje.
Fabricka postavka ne moze da stane na jednu disketu, ona staje na 5 disketa!
E sad u cemu je caka. Ti ustvari i ne moras da pravis fabricku postavku ili fabricki set ili zovi to kako hoces... :lol: Zasto? Zato sto na Korgovom sajtu imas tu istu postavku na 5 fajlova koje samo skines i prebacis na diskete (ima objasnjenje kako se to radi, a inace je jednostavno).
E sad Korg kao velika firma ti daje uputstvo kako ces ti sam sa klavijature da uradis fabricki set. Zasto? Zato sto kada si kupio klavijaturu, ne znaci automatski da imas PC ili da si na internetu i sl..Kako vidim da imas PC i da si na internetu :lol: znaci da fabricku postavku sa klavijature i ne treba da pravis jer je uz pomoc PC-a mnoooooooogo prostije. :wink:
Ali!!!! :lol:
Uvek ima neko "ali". :lol:
Taj postupak pravljenja tj cuvanja fabricke postavke ili pravljenje BACKUPA treba da nucis. Zasto? Zasto sto se u fabrickoj postavci cuvaju u stvari fabricke banke, a kod Korga ti mozes da preko fabrickih stylova postavis svoje. Tako na primer jedan kolega ima preko svih fabrickih stylova snimljene svoje tj USER stylove.I naravno kada zeli da ih sacuva tj uradi backup on u stavri radi postupak cuvanja "fabricke postavke". Sto mu dodje jedno te isto , jer "glupi" aranzer ne zna sta si ti snimio on pamti samo podatke :wink:

Sto se tice drugog pitanja.
Pre svega poigraj se malo sa setovima a kasnije pokusaj da ucitas terce. Tako ces nauciti da ucitavas setove da ucitavas pojedine stylove ili boje sa opcijom OPEN i sl.
Nadam se da sam te jos vise zbunio. :lol:

svirac
07.04.2006, 12:15
Nisi me zbunio, hvala na informaciji. Nisam znao da mogu preko tvorničkih stylova svoje stylove staviti, a ako ti nije problem možeš mi ukratko objasniti kako da to uradim Zasad imam 48 ritmova u 3 user programa, a ako mi zatreba još neki loadam ga sa hard diska. A što se tiče učitavanja setova, to sam normalno naučio i ako mi treba neka boja posebno kako da je skinem sa stajla i spremim u performance.
I još me nešto muči. Što se tiče pjevanja preko pa 80. Dal mogu tu sta podešavati i kako