PDA

Pokaži Full Verziju : Yamaha CS1X


kommandos
29.08.2005, 11:39
Cao
Kupio sam skoro psr-450 i bas nisam zadovoljan sa njim zato sto nemogu da nadjem styles za ex-yu muziku koi moze da radi na psr-450. I boje se nemogu ubacivati.

I narucio sam CS1X. Jeli CS1x dobar ovako za nasu muziku i to?

Hvala

elvis
29.08.2005, 12:23
..hej vozdraaa :D ,,yamaha cs1x je bez ritmova,,samo za solo..pozdrav...

kommandos
29.08.2005, 13:53
aha
pa dobro onda, jeli dobra sa solo-ing nase muzike. narodning boja i tako toga... ?

elvis
30.08.2005, 12:24
,,svako ima svoj ukus..ima ona i dobrih bojica nema sta.a i klavijatura se zna zavoliti kao i zensko :wink: ..hehe..znaci nema to veze da li je korg.roland.gem.yamaha..pozdrav :D

kreso
31.08.2005, 10:02
Yamaha CS1X je solidna solo klavijatura. Nema samplera, no interesantno je za nju da je muzika za filim "Jurasic Park" ali baš čitava napravljena na njemu.
Yamaha CS6X je puuno bolji stroj od CS1X-a, no nečeš zažaliti ako ga uzmeš. Iako mu je design malo zastario, za te pare je vrlo solidan. Odradit će on svaki posao. Nema baš sve potrebne boje za našu glazbu, no barem je na mene ostavio dobar utisak. Ja bih ga svrstao u klasu KORG X5D-a, usporedbe radi.

delija_momak
01.09.2005, 12:28
Komandos,

imas li ti sta od FM-sintsajzera, npr. dx11, dx100, il v50?
Evo ja bas sad vidio DX11 za 150 eura. Neki FM-sint ti ipak treba za narodnjake, bar ako nemas para za nesto skuplje. Najbolje bi ti bilo da kupis od nekog naseg, jer ima onda vjerovatno i boje/terce sredjene, tako da nemoras ti sam ubacivati. Neznam sta imas jos od opreme, jer DX11 moras prikljucivati preko miksete na externe zvucnike, ili moras spojiti na interne zvucnike aranzera, s tim sto aranzer onda mora ima AUDIO LINE IN. Jedino, DX11 nema effekte (echo, delay, reverb). Kad bi se prikljucio na interne zvucnike aranzera, neznam da li bi mogo effecte stimati na neki nacin. Ovo vjerovatno zna Kreso, il neko od ostalih, pa bi molio da prokomentarisu. Ja licno imam V50, a V50 ima effecte, tako da nemam frke s tim.

Trazi nesto u rangu 150-250 eura, jeftinije nemozes naci da valja. Dx11 nije skup puno, a zvucis s njim kao Juzni Vetar :wink:

Zivio!

kommandos
02.09.2005, 02:45
Hvala vam za odgovore.
Ali meni je jedan veliki problem sto zivim ovdje u Australiji. Jako je teshko naci tako neke igrachke ovdje. Koliko do sad vidim za mene su v50, dx-11 ili triton. tako neshto. ali najvishe bi volio v50. samo eto shto ovdje nigdje ga nema. zvao samo preko 50 mjesta.

EDIT: Kakv je Korg X5D, jeli to neki entry-level synth ili je dobar? Posto ga cola ovdje prodaje vrlo jeftino, a super kondicija.

delija_momak
02.09.2005, 13:48
Neznam care tacno za Korg X5D, al znam da nema boje ko V50 (juznjacki, siptarski, ciganija itd.). Nemoras V50 u prodavnici traziti, neces ga tamo naci 99% (u Evropi je tako bar). Nego pogledaj preko interneta npr. na www.ebuy.com ili na nekoj regionalnoj ili lokalnoj stranici kod tebe tamo. Mora biti nesto. Il ako znas nekog od nasih, kupi od njega sredjenu klavijauturu s gotovim bojama. Kad odes na festu, pitaj sviraca gdje bi se moglo naci.
Bolje V50, X5d zaboravi. I bolje je da vidis sebi neki drugi aranzer, jer na PSR450 mozes samo 4 ritma staviti, ja mislim.

kreso
02.09.2005, 14:05
Pozdrav ekipo !

Što se tiće KORG-a X5D, nemam za njega što loše reči. Mali, ali vrlo močan sinth. I te kako je dobar za narodnjačku glazbu, pogotovo turbofolk. I za njega ima već brdo programa na internetu načinjenih. Vjerojatno najbolji mali, jeftini solo synth. Iako ima samo 100 programa i 100 kombinacija. No svi se mogu reprogramirati. A postoje i dobre terce za nj. Treba pitati, ovdje na forumu garant ih netko ima. Osim toga, još uvijek ga KORG aktivno proizvodi, tako da nije bed u slučaju kvara, a i sam se vrlo rijetko kvari. Mana mu je što koristi ispravljač za napajanje, pa na prvi pogled ne izgleda profesionalno, no izgledom vara kao što je osamdesetih KORG Poli800 bio smiješan.
DX-11, nije nešto jak u pogledu efekata, ali to je razumljivo s obzirom da je skoro 20-tak godina star. Efekte mu preko druge klavijatue ne možeš preko line-in ili line-out ulaza davati, jer on s aranžera koristi samo pojačalo za izlaz. No, možeš putem GM kabla vući saundove s aranžera i koristiti ga kao master, no to je po mom mišljenju loša ideja, jer DX-11 nema baš pretjerano dobru tastaturu. Nije profesionalna.
S druge strane, ne znam kako si zamislio snimati efekte. Ako on sam nema u svom procesoru i filterima predviđene efekt modulacije za sintezu zvuka. Nije mi jasno što si mislio pod snimanjem efekata. Mislim, svaki zvuk možeš pofarbati putem miksera, ali sad da bi mu nasnimio na u procesor za generaciju tona neki efekt koji mu nije tvornički dodjeljen, mislim da nema šanse, i barem koliko znam do danas nije takav sint niti aranžer napravljen. Znači, igrati se i programirati efekte možeš samo one, koje on ima tvornički unesene u sebe.

Pozdrav

kreso
02.09.2005, 14:28
@ delija_momak

I da, da ne zaboravim. Svaka čast Yamahi V50, no reci mi barem jednu boju ili prednost gdje je V50 jači od KORG-a X5D. Pa razlika je skoro 10 godina između njih, a tehnika je otišla napred. Mislim da mješaš kruške i jabuke, bez uvrede.
Istina je da KORG X5D nema baš orginal Južni vetar boje, ali to je razumljivo, jer nije DX serija sinta. Nema ih ni V50 100 % iste, iako je istog roda kao i DX. No ima li V50, ostale narodnjačke instrumente kao X5D, tj. harmonike, violine, klarinet, saxeve ... ???
Prijatelju zaboravi. Barem ja osobno ne uzimam solo synth samo radi Južni vetar boja, jer na tezgi sviramo i druge pjesme, a za to mi treba solo synth koji ima više od 16 boja Leed tipa. Sory, ali treba biti realan. Rađe 150 Eura više platim, ali neka je synth par godina mlađi.
Mnogi od nas ovdje nemaju para da si priušte Tritona, Fantoma ili Motiffa, ali zato postoje "starija brača" od velike trojke, koji su u nijansama slabiji od superiorne gore navedene brače, a koštaju 3-4 puta jeftinije. Razmisli malo :lol:

Tako ću rađe uzeti CS1X, S-30 ili nešto novije od Yamahe nego prastari DX ili V50. Čak je i W-7 bolje rješenje, iako je Techno synth. Sve se da prepraviti :D
Isto tako kod Rolanda je XP serija također mrak u odnosu na JV ili D seriju, kao i kod KORG-a N serija ili Trinity u odnosu na M, X, T ili O1W seriju syntha, jer neki kako sam rekao nemaju para za KARMU ili Tritona.

Stoha realnije je uzeti dojučerašnji top model, koji više ne košta astronomskih 1500-2000 Eura, već se može naći za prihvatljivih 500-600 Eur-a.

Pozdrav

P.S. Delija, slobodno pitaj sve što te mući u vezi klavijatura. Ja koliko god znam uvijek ću ti pomoči, kao i vjerujem večina nas starijih ovdje. Ne znam pretjerano mnogo u pogledu tehničke strane jer ipak nisam injžinjer tog profila, no u dvadesetgodišnjoj praksi iz iskustva dosta znam o pojedinim modelima. Veći su mi problem ova nova da izvinete na izrazu sranja, koje kad malo bolje prostudiraš vidiš da su isti qrac, samo drugačije zapakirana i malo bolje ušminkana. :lol:

delija_momak
02.09.2005, 15:47
Ma nema frke! :wink:
Razumio sam da Komandoss 'puca' na klasicne zvuke Juznog Vetra (FM sinteza), tako da sam mu preporucio DX i V seriju.
Neznam uvezi Korga X5d, osim toga sto nema te 'klasicne' farbe na koje je Komandos mislio, jer jedan od poznanika je X5d koristio jedno vrijeme. Tip je isto "fan" FM zvukova sa stare DX11. Mislim da je cijena X5d i V50 otprilike u istom rangu, u Holandijii je bar tako (ako se nevaram puno!)
Mana DX11/V50 je sto nema harmonika, violina itd., sto se toga tice, slazem se naravno!

Uvezi tih efekata za DX11, reko mozda moze na neki nacin vuci echo/delay/reverb sa aranzera, kao sto s neke echo masine, il miksete s echom. Nisam to pokusavo nikad (imam V50), al ako nemoze, onda nemoze, nek bude jasno svima!

Pozdrav!

ketronsd1
02.09.2005, 22:20
CS1X je solidan synt i moze se uraditi dosta dobrih boja.Imao sam ga cetiri godine.Medjutim ja sam imao velikih problema da ga nastimam na PA.Tu se jako lose ponasa.Sve je OK dok slusas preko slusalica.
Nadam se da sam ti pomogo malo.
POZDRAV SVIMA.

kommandos
04.09.2005, 11:11
Vozdra Opet
Pa ovako da kazem, ja sam mozda pogresno napisao neke stvarcice. Ja ne zelim synth samo za boje juznog vjetra. Ja trazim synth koji generalno ima nekoliko drugacijih narodnih boja. Ja sam juzni vjetar naveo samo kao primjer. Ja sam potpuno begginer na ovim stvarcicama pa i neznam kako se drugcije vrste boja zovu i tako.

Eh za sad sam odustao od CS1X i ja mislim da sam se slozio sa Korg X5D. Pa sta bude neka bude. Ja mislim da cu ga imati za jednu 6 dana.

Vozdra

EDIT: Kao sto sam rekao, pocetnik sam. Mozda ovo zvuci glupo, ali sta su 'terce'. Vrsta boje? I imali kakav example negdje?

Hvala

delija_momak
05.09.2005, 00:49
Glupa pitanja nepostoje. :wink:
Terca su dvije note odjednom. A+C, B+D, C+E itd su terce.
U nasoj narodnoj muzici, pogotov, se svira puno u terci. Terce mozes svirati na svakoj klavijaturi, s dvije note umjesto jedno. Jedino sto je zive terce tesko svirati (da zvuci dobro) kad je neki brzi solo u pitanju. Zato imas 'gotove' terce. Jednostavno stisnes npr. notu A, a klavijatura ti automatski svira i C. Tako isto C, a ovamo fura C+E, itd. Znaci visina tona nije ista. Ton, u nekim slucajevima, zvuci 'bolji i puniji' kad ga sviras u terci.
Eto to je ukratko, da neoduzavam dalje, vjerovatno ce se jos neko ukljuciti i malo ti detaljnije objasnjenje dati.
Poslusaj npr. pjesmu "Rastanak" od Asima Bajrica, glavna melodija se svira u terci. Trebo bi moci razlikovati dva tona, a ako necujes, nije problem, sviraj jedno vrijeme, doci ce to samo od sebe.

Pozdrav!

kommandos
07.09.2005, 06:33
Hvala delija_momak
Znam sad sta mislis. To ja vec sviram pomalo samo eto nisam znao kako se ta tehnika zove. Na yamaha psr-450 sto imam , to ima kao harmony, a zove se trill ja mislim. Na primjer ima trill /16, trill /32 i tako dalje. A brzina se trilla se mjenja u, usporedu tempa.

Hvala opet na odgovorima.

I dobivam moj X5D bilo koji dan sada.

kreso
07.09.2005, 12:10
Pozdrav kolege

Kommandos, opcija koju si spomenuo trill ti s odnosi na tremolo efekt, npr. za mandolinu, tamburicu, buzuki, ukulele, marimbe ...
Delija ti je pokušo objasniti pojam terce. Bit je u tome da se radi o dvoglasnom sviranju. Naravno, pored terce možeš svirati ovisno o podneblju i sikste, kvinte ... da sad ne pišem romane :lol:
Bit je da primjerice sviraš li iz C dura da ti je osnova terciranja da istovremeno (počinješ li ljestvicu) odsviraš C i E ton, potom D i F itd.
Na Ya midi forumu imaš jako dobro opisanu školu sviranja g. Mitića, pa bi bilo dobro da netko prekopira na ovaj forum barem neke osnove, jer ima preko 30-tak topika, i to jaaakoo dobro opisano. Ja bih mogao neke stvari opisati, no jednostavnije bi bilo prekopirati da ne moram pisati romane.

Pozdrav

delija_momak
08.09.2005, 02:05
Komandos,
ove sto pominjes "Harmony" nisu terce! Neznam tacno kako se zove, nekoristim tu opciju nikad, al nisu terce. Istina je da zvuci malo kao terca, al sigurno nije! Nemislim, na "Harmony Trill", nego "Harmony ...", neznam tacno naziv, nemam kalvijaturu ispred sebe. Iskreno receno, i ja sam nekad pomislio, evo gotova terca, samo izabrem boju i pritisnem Harmony...
Nego, sto se tice tih terci, prakticno bi ti bilo uzeti neki program sto cita MIDI fajlove. Uzmi neki MIDI fajl i pusti ga prekko programa. Iskljuci sve trake osim onih na kojoj solo stoji. Ovo je vjerovatno jedno 3, 4 trake, zavisi od MIDI fajla. Pod jedno dvije trake stoji solo s visine o kojoj se ustvari radi, npr. A. Pod staloj traci (trakama) ce najvjerovatnije stajati nesto sto je u terci svirani, to jest C u ovom slucaju. Podesi se bi tempo i uporedi sad ovo sto je svirano u A i u C, i cuces razliku. Tu ces vidjeti sta je ta terca o kojoj se toliko prica. Pokusaj sam odsvirati melodiju i iz A i iz C. Mora ces s tim malo vjezbati, sve je stvar rutine. Prije nego sto pocnes, izaberi neki MIDI fajl sto je 'dobro' uradjen, npr "Bojana" od Sabana Saulica ili "Ostavi mi drugove" od Jane. Skini fajlove ovdje u DOwnloadu, ja mislim da su to fajlovi o kojim govorim. U obe fajla su i melodija i terca 'fino' odsvirane.
Eto, to ti je jedan jednostavan nacin, na koji mozes viditi sta su terce i lagano sam poceti svirati.

PS: nemoj se previse zahebavati s MIDI fajlovima, jer to zna brzo preci u naviku, nego 'fataj' sto prije ritmova i sviraj kompletan aranzman (govorim iz iskustva). Ako taj tvoj PSR450 nemoze citati ritmove, ebga onda, mora ces kad tad drugi aranzer nabaviti sa makar 8 User Styles, tako da mozes nase ritmove ucitavati. A, ako imas koju paru vise, uzmi onda neki aranzer s kojim ces biti miran makar koju godinu. Sto se tice toga, nemoj se zaletiti pa uzeti nesto sto neznas sta je tacno, nego raspitaj se sto vise. Puno je tih klavijatura da bi se dobar izbor napravio ako nisi dovoljno upucen s tim.

Hajde zivio, odo spavati, kasno je sad ovdje kod nas :lol:

delija_momak
08.09.2005, 02:09
Ako neko zna sta mislim, kad pominjem ovaj "Harmony...", nek objasni to malo bolje. Znaci, nije terca, nego...

Vozdra!

kreso
12.09.2005, 09:49
Taj harmony ti je nešto u stilu tvorničkih postavka efekata za pojedini stil sviranja. Koliko se sječam imao sam Yamahu PSR-1000 imaš trill-ove, tremolo, pa oktavno sviranje (tj. istovremeno sviranje 2 oktave), kvintu (prvi i četvrti glas), sekstu( prvi i šesti glas), country stil za violine i sl. jazz efekt i to ...
Ima ih mali milion :lol: No naše terce u njima nisam našao.
Radi ti nešto za PSR-ke g. Zlatko iz ******a.
Ne znam koliko sam ti pomogao, jer i sam vidim da ti nisam baš najbolje se izrazio, no vjerujem da ti kolega Vaxter koji btw koristi PSR 9000 Pro može o tome jako puno reči.
Osobno za naš stil i sviranje ti Harmony baš nema neku veliku iskoristivost i korisnost.

kommandos
13.09.2005, 14:46
e ovako, hvala vam na odgovore puno...
sad sam saznao za trece i snam sta su...
Da malo objasnim o cemu sam se izrazio o cemu sam govorio prije. PSR450 ima kao effkat koji se zove trill.
Eh sad kad je 'TRILL' upaljen. Ovo se dogod:
Ako samo se jedna nota pretisne. Svira normalo. Samo se ta nota cuje. ALI ako stisnes tu istu notu, i + jos jednu notu na primjer stisnes A + C. Onda svira te note zaredom jedna za drugo ali brzo (brzina zavisi koji si trill uzeo i zavisi o postavlenom tempu klavijature). Ovdje sam sreo jednog sto svira PSR-1100. On je isto rekao da se tago moze svirati umjetna terca ali mislim nije isto kao sto svuci ne keim boljim klavijaturama. I Jos da kazem, neko je prije rekao da je trill 'tremollo'. PSR450 ima boseban tremolo effekt.
ee tako za sad od mene.
upravo sam jucer dobio KORG-X5D. Odlicno svira samo moram sad zavezati sa PC, da bi mogao boje staviri :)