Pokaži Full Verziju : Yamaha Genos Normal Voice
ivangajic01
05.01.2024, 17:09
Kolege,pozdrav i veliko poštovanje svima.Imam pitanje vezano za kreiranje Normal Voices na Genosu 1.
1)Postoje li waveforms koje mozemo koristiti za kreiranje Voices kao što može na Motifu da se koristi 8 oscilatora,na Fantomu četiri i slično.
2)Postoji li Initialize Voice da se moze raditi boja ispočetka ili se mogu samo dati zvukovi editovati?
3)Ukoliko želim editovati npr. bass,moze li se dodati slapp,dead note i iskoristiti vise elemenata.
Hvala.
Sve nabrojeno možeš raditi ali samo u Yamaha Expansion Manager i nakon toga upisati promjene u Expansion Memory Genosa.
a) pogledaj video
https://youtu.be/1kFhui-U1SI?si=1BPd8P_DJUqZEJJl
b)izrada novog zvuka od nule zahtjeva da imaš vlastite samplove i unosiš ih u YEM i kreiraš svoj zvuk. Ovo je prikaza unosa jednog elementa bubnja, a isti je princip i za Voice.
https://youtu.be/TKIC9L-mH78?si=b-1C52qXVh5sx8O9&t=220
c) radiš na isti način kao pod b) samo dodaješ željeni waw i dodjeljuješ mu karateristike u Voice Edit
ivangajic01
05.01.2024, 19:08
Veliko hvala Casper!Imam Expansion Packs instalirane,i neke zvukove sam memorisao u User memoriji.Mogu li se ti zvukovi editovati naknadno u YEM i kako da ih pronadjem kad mi otvori editor kategorije?Moze li uopste otvoriti Expansion packs obzirom da je CPF file?
USER Voice se dobiva "brzom" editacijom koji radiš u klavijaturi (Voice Edit). USER voice ima svoju bazu, a ona može biti pohranjena kao tvornički uzorak (preset) ili u Expansion Memory.
Evo primjera da bolje shvatiš. Ako USER voice ima bazu u Expansion Memory (u nekom Packs) i ti obrišeš taj Pack, logično je da USER neće svirati, neće se čuti. On i dalje postoji imenom u USER Voice memoriji ali nema zvuka jer nema baze.
Parametre koje mijenjaš s brzom editacijom u klavijaturi možeš mijenjati i u YEM. Razlika je u tome što takva promjena nakon što Voice pohraniš u EXpansion Memory ostaje zapisana u Voice koji se nalazi u Pack. Možemo raći za je to osnovni ton, a sve ono što pohranjuješ u USER Voice su varijacije tog tona.
I sada slijedi odgovor. Zaključane Voice u YEMu (cpf) ne možeš editirati. Tvorničke Voice u YEMu možeš editirati samo djelomično u nešto većem opsegu nego što radiš u Voice edit u klavijaturi. Ovo se odnosi samo na Genos i Genos2, ne i na SX seriju. Vlastite Voice u YEMU možeš editirati u potpunosti, to je ono što pitaš pod točkom 3.
ivangajic01
06.01.2024, 09:14
Jos jedno pitanje za sada.Kada udjem u Voice Edit,ne mogu promeniti tip filtera(LPF,BPF,HPF),već koristiti samo onako kako je dato u fabrickoj postavci.Dali je to tako u YEM-u ili ja nisam uspeo naći gde se to menja?Hvala!
U VOice edit radiš promjene samo na globalnom nivou i ne ulaziš u detaljnu editaciju zvuka. Svakom elementu možeš mijenjati filtere ali samo u YEMu.
ivangajic01
06.01.2024, 11:31
O YEM-u i pričam,ne dozvoljava mi da promenim tip filtera.Tamo gde pise LPF je zatamnjeno i ne mogu da dobijem opcije BPF,HPF i ostalo.Ne prikazuje padajuĉi meni.
Ne bih znao. Kao što vidiš, kod mene to dopušta jer se radi o vlastitom izrađenom samplu. Možda ne možeš uređivati jer je zvuk izrađen od tvorničkih elememata.
ivangajic01
06.01.2024, 13:05
Verovatno je to u pitanju,ja sam se "igrao" fabrikom.Sva ta ograničenja u editingu su nebitna u odnosu na ono sto su dali u Expansion Packovima,iskreno odusevljen sam zvukom i materijalom koji je dostupan.Maltene gotove boje za koje bi nam trebali vrhunski semplovi i meseci rada da se dovede na ono što nam je fabrika dala.
Slažem se. Iako mnogi gunđaju na YEM, mora se priznati da je Yamaha njime otvorili sasvim novi pristup izradi zvuka. S druge strane, tjeraju nas da potrošimo više novaca jer ove opcije nisu moguće za jeftinije modele PSR ili SX.
ivangajic01
06.01.2024, 18:24
Ja sam najviše svirao Rolanda,imam novog Fantoma 6,ali PSR A 5000 tj,Genos je za mene otkrovenje.Sa akustičnim instrumentima,artikulacijama i živošću,Yamaha je daleeeeeeko ispred ostalih.Ja sam doduše stigao kada je sve gotovo,operativni sistem novi,mogu terce,pusteni svi packovi kao free i uživancija.Što se semplova tiče,tek ću,dosadjivati Casperu i društvu,mada iskreno i ne znam šta bih ubacio......
tdamir66
06.01.2024, 19:24
Yamaha je bila dobra do pojave YEM. Od pojave YEM a ujebali su šefa i firmu....
Zašto za svaku sitnicu treba paliti laptop..
Sitnicu odradiš u klavijaturi. Za veće stvari sjedneš za komp i odradiš. ;)
tdamir66
07.01.2024, 14:19
Sitnicu odradiš u klavijaturi. Za veće stvari sjedneš za komp i odradiš. ;)
Npr. kako jedan obični Multisempl ubaciti u SX700 da se ne ide na komp.
U Korgu to se odradi na klavijaturi...za SX ne znam ....
Multisampl nije sitnica pa se mora odraditi u yemu. Mislim da je to casper gore sve opširno objasnio. Samo treba pročitati, pregledati, razmisliti i upamtiti.
Poslano sa mog Redmi Note 10 Pro koristeći Tapatalk
Kad poželim nekome poslati poruku, uzmem mobitel i pošaljem mu poruku. Ne koristim se telegramom, poštanskim pismom ili golubom pismonošom. :D
Kad želiš ubaciti taj sample, opet moraš sjesti za komp i sample prebaciti na USB stick. Ne ide bez kopma stari moj, takva razmišljanja su prošlost.
Cijeli video traje 2,5 minute. Ubacivanje sampla cca 30 sekundi. ;)
https://youtu.be/yHxPPE5tQGw?si=793hjiiqhh65lBy2&t=78
gnovako8
08.01.2024, 20:18
Pozdrav casper dali ima nacina u user voice da spremim dva ili tri sounda a ne samo jedan on pamti recimo korg i ketron ti spremis dva ili tri upera i on tako sacuva a dok na yamahi u user voice ne ,ps,znam da registracije mogu i play lista ,ali bas user voice me zanimaju ili se moraju u yemu spajat ono na element 1,2,3 itd hvala zivio
User voice right 1, 2 i 3 se spremaju u registraciju isto kao što na korgu uper 1, 2 i 3 u perfomance.
U yemu na jedan user voice možeš staviti do osam elemenata(voice-a) nema drugog načina.
Pokraj registracija, voice postavke možeš memorirati također u OTS koji se spremaju zajedno sa ritmom (na korgu STS)
gnovako8
08.01.2024, 21:05
da to znam ,ali steta sto nemoze da pamti sve tri u user voice, al ok ima drugi nacin , hvala zivio
Da li u korgu sound pamti upper 1, 2 i 3 zajedno? Ne pamti, a niti ih ne možeš zajedno kombinirati u soundu.
Kod Korga u soundu možeš kombinirati oscilatore kao što kod Yamahe u voice-u možeš kombinirati elemente. Ista stvar kod oba proizvođača samo za istu stvar imaju različite nazive. [emoji6]
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.