PDA

Pokaži Full Verziju : Korg T3


goc_2003
18.01.2008, 00:45
Već neko vrijeme sviram na ORLa KX7 i KORG-u T3.

Nije mi nikako jasno kako da na KORG-u dobijem da mi svira
neki ritam u podlozi.
Recimo hoću odsvirat neki narodnjak i neznam kako da dobijem taj
ritam u klavijature.


Hvala ja sam još početnik.

kuki
18.01.2008, 00:56
KORG T3 nije aranzer i na njemu ne mogu ritmovi!

goc_2003
18.01.2008, 01:02
Kako onda napraviti da mi bude na lijevoj strani bubnjevi a na desnoj
instrument npr.neka truba.

Na drugoj klavijaturi mi je to jednostavno a na KORG u neznam kako da podjelim

I još jedno pitanje
Što sve mogu u SEQ. to je ona tipka na klavijaturi.
Znam da je to sequencer ali neznam čemu služi.

kuki
18.01.2008, 01:12
1.Pogledaj da li na klavijaturi imas dugme SPLIT ili udjes negde u program gde pise split,tamo biras koji hoces da ti bude instrument za levoj ruci a koji za desnu ruku.
2.SEQ. ti sluzi za snimanje onog sto sviras.

kreso
18.01.2008, 13:06
B-)
Hmmm, koliko sam ja shvatio ti ne razumiješ razliku između workstationa i aranžera.
Pokušat ću ti u par crtica ukratko razjasniti da se radi ne samo o dva različita proizvođaća klavijatura nego i o dvije potpuno različite klavijature po namjeni.

Aranžer klavijatura (kod nas poznatije kao KORG Pa serija, Roland E, G ili VA serija, Yamaha PSR ili Tyros serija) su klavijature s sinhroniziranom ritam mašinom kao orkestralnom pratnjom. Služe uglavnom kao jaka ritmička podrška i podloga u bendu s 2-3 člana uglavnom pošto u slučaju korištenja aranžera ne trebaš bubnjara i basistu.
Jači i bolji aranžeri (to ORLA na tvoju žalost nije) imaju i sampler tj mogučnost reprodukcije u sviranju prirodnih zvukova instrumenata tj orginalan zvuk harmonike, trube, tamburice, bouzukija itd. Iako su večina njih editivne kao workstation u principu glasovnim migučnostima u kreacijama solo boja su daleko od ikojeg ozbiljnijeg workstationa.
Workstation je solo synth tj radna stanica prvenstvaeno namjenjena za sviranje u višečlanom bendu. Što se tiće izrade kvalitetnijih soundova mogučnosti su još po par puta bolje od aranžera no nemaju mogučnost sinhronizirane ritmičke kontrole preko akorda kao aranžeri. Oba tipa klavijatura imaju sequencer koji ti služi za izradu pjesama putem MIDI standarda takozvanih MIDI fileova ili "keksa" (koji btw mi pravi muzičari anorganski ne podnašamo. Isto tako preko tog sequencera možeš reproducirati već komplet urađenu MIDI pjesmu, ali to tada ne sviraš ti. Možeš svirati uz MIDI file, no nekad to zna ispasti tako sirovo da ti je bolje da i ne pokušavaš.

Što se tiće tvog problema, ORLA je aranžer ograničenih mogučnosti. Nema nešto kvalitetne soundove, nema sampler i nema editivne stylove (ritmove). Znači osim par USER mjesta za svoje kreacije (pravljene ritmove) nije za profesionalnu upotrebu. Mislim odradit će ona posao, ali daleko je to od profi nastupa koji ti pruža jača i kavalitetnija oprema.
KORG T3 je 15-tak godina stari workstation. U ono vrijeme (1993 g) jedan od najtraženijih i najboljih bendovskih synthova, pa ipak pored neprikosnovene kvalitete prevaziđen ton generator već sa 3-4 novije generacije, mada i dan danas dosta klavijaturista zagovara i voli stari AI2 sintezu KORG-a.
Nema sampler, niti ritam mašinu, no ima močan procesor koji ti dozvoljava kreaciju masu kvalitetnih sounova za live i studisku svirku. To što nije aranžer daje mu dodatnu kvalitetu kao radnoj stanici za izradu sounova.

Eto, nadam se da sad znaš razliku između aranžera i workstationa (solo syntha).

Splitiranjem klavijature (pogotovo na workstationu) možeš svih 5 oktava splitirati da ti svaka oktava ima drugi sound. Samo nije mi jasno što će ti goli drum (bubanj) na lijevoj strani, jer dobit češ drum paletu gdje će ti svaka tipka biti drugi udarac bubnja ili percusije. Splitiranjem i dodjelom bubnja na lijevu stranu klavijature nemaš u live svirci efekta. Čak niti u radu sa sequencerom ne možeš ovo kvalitetnije iskoristit jer ti sequencer dozvoljava samo rad s PRG (programskim podacima) dok COMBINACIJE ne možeš sequencirati.

weljko
18.01.2008, 15:56
...svaki pocetak je tezak....imao sam i ja takav problem......Poceo sam da sviram,i trazio sam od caleta da mi kupi neku klavijaturu,i zeleo sam da ima ritam masinu,naravno,ali kad je doneo taj famozni KORG m1,nisam znao kako da pustim ritam na njemu.....:))Pa sam onda prosetao malo netom i bolje se upznao sa M1,i shatio da je to klavijatura bez ritam masine,i naravno,razocarao se,i kupio ono stro stvarno zelim,ARANZER!...A M1 je za svoje vreme takodje bio vrlo trazena klavijatura,kao i taj tvoj T3....A ni ja bas ne razumem najbolje sta ce ti goli bubanj,to ti ne treba uopste,pusti ti lepo ritam na ORLA a na korgu sviraj,ima on vrlo lepe i kvalitetne boje.....Pozzzz.....Samo ti sviraj....

goc_2003
18.01.2008, 17:34
Sad kad znam i to sve mislim da mi treba još jedan stroj.

Ubacio sam u korga tvorničke zvukove i mislim da je iskoristivost zvukova oko 30% ,oni drugi se ni ne upotrebljavaju.

Na ORLI su pak dobre harmonike kad je taj synth rađen za te zvukove.

I dok se ja borim sa tim izgubim cijelu vječnost.
Klinac od 10 godina na Youtube.com pak svira na Tritonu i mislim da je druga klavijatura korg.
Mali ima zlatne prste.
I tako ti ja to gledam a ovo moje čudo za sviranje nije ni blizu imam zvuk ok za sviranje ali su pratnje jao meni....

Nemogu znači napraviti dobru pratnju ako ju sam ne napravim...


PITANJE:
Dali ima gdje u midi formatu ritmovi koje može T3 odsvirati?

HVALA SVIMA koji su pomogli dosad

weljko
18.01.2008, 20:01
Pazi,t3 ne moze da odsvira nikakav ritam,nista od ritmova!Potrazi na netu neki aranzer ,raspitaj se kod iskusnijih nuzicara,pitaj sta ti preporucuju,prodaj i korga i orla,i uzmi nesto jace,da te ne boli glava,ne znam,npr korg pa50,jace ti za sad ne treba.......Necu ja sad nista da ti preporucujem,ni ja ne sviram ne znam koliko dugo....Relativno skoro sam poceo,ali hocu da ti pomognem koliko znam!Mislim,tu smo da pomognemo jedni drugima,zar ne....Koje si godiste?

goc_2003
19.01.2008, 14:32
Ja sam ti 1970 godište i imam zelju nauciti svirati ali kako ti kazes
trebalo bi to pojačati na pa50 pa bi bilo lakse.
on valjda ima aranzer

weljko
19.01.2008, 18:29
Pa ima aranzer,naravno!Ali pazi,to sam ti naveo samo jedan primer,imas ti aranzere i aranzere,gomilu.....Ali pa50 ti je solidna klavijatura,za male pare,nije nesto komplikovana za koriscenje,i lepo bi te sluzila,dok se upoznas sa aranzerima,a mogao bi i da radis sa njom kasnije,zasto ne....

kuki
19.01.2008, 19:08
Pa 50 nema aranzer,vec je on aranzer!
Aranzeri su klavijature koje imaju u sebi ritam masinu.
A ovaj tvoj KORG T3 je workstation.

goc_2003
20.01.2008, 00:35
Maloprije sam probao spojiti MIDI kabel ma KORG t3 i pustio sam u
jednom programu da mi klavijatura odsvira jednu pjesmu al ona nemože na više od 8 kanala primiti a pjesma je sa dvanaest kanala pisana.

Lud sam to je smeće osim što ima dobre boje.
inače sve drugo je koma.

Nikako nemogu saznati kako se upucavaju ritmovi u synth recimo ORLA KX7 . Htio bi staviti neke svoje stylove u nju al neznam kako ce stavljaju ako su PCM format.

kuki
20.01.2008, 00:47
Ma batali to.........
Prodaj te dve klavijature i kupi sebi nekog aranzera od 500-600 evra koji ce ti odraditi posao.

weljko
20.01.2008, 03:09
Da kuki,to sam hteo da kazem,pogresno sam se izrazio,hvala na ispravci.....Pa to mu i ja kazem,da proda obe,i da kupi aranzer koji mu odradjuje posao.....Da se ne muci sa ovim....

weljko
20.01.2008, 03:12
Pa skini ritmove......Imas ovde na yu-midi -u styleova kolko ti dusa hoce.........