PDA

Pokaži Full Verziju : kat2000?


antalus
30.12.2007, 19:48
hteo sam da pravim ritmove u kat2000 ali imam jedan problem oko transponovanja. fajl mora da bude transponovan u C. gde moze da se vidi u kat2000 u kom tonalitetu je fajl i gde moze da se vidi nakon transponovanja da li je fajl prebacen u zeljeni tonalitet?

kreso
04.01.2008, 14:01
Kad otvoriš MIDI file od kojeg češ praviti style, najlakše češ skapirati u kojem je duru/molu koji file tako da otvoriš bas traku.
Naravno, potrebno je dosta znanja da bi pravio ritam.
Obično ako je pjesma iz C imaš bas akorde osim u C u F i G duru.
Ako je iz mola tada je pored A, tada imaš još D i E (na bas gitari se molovi ne sviraju).
Npr otvorio si file i skonto da je napravljen u F duru (otvorio si bas traku i vidio da su prvi udarci basa iz F, C i Bb). Tada uradiš sljedeće :
Selektiraš sve trake (Track name) osim bubnja i percusia i ideš u meniu KAT-a Edit - Transpose event - Enter transpose value (-5) ili (+7) (da bi ga vratio u C dur).
Potom, opet selektiraj bas traku (klikni na broj ispred trake, obično je to br. 2) i vidi pod stupac Data koji mu je prvi udarac (poželjno je da je C2). Ako je tonalite C dura previsok/prenizak tada ga snizi za oktavu (ista procedura) tako da opet selektiraš sve trake osim bubnja i percusia i ne Transpoze event dodaš + ili - 12. Opet pogledaj bas traku i vidi dali je prvi udarac basa na C2. Ako je, preslušaj, niveliraj volumen pojedinih traka i usnimi sa Save As npr na Pjesma_0. Ja ovako prerađene MIDI-e nazivam "NULIRANI", jer kasnije kad od njih pravim super style znam da je već prošao pripremu za izradu styla tj prebačen je u C dur ili A mol tj. NULIRAN je.

Nadam se da ti je jasno, ako nije imaš na početoj stranici Tutorial za rad sa KAT 2000.

kreso
04.01.2008, 14:04
Također MIDI od kojih praviš ritmove možeš prebaciti u C dur ili A mol preko Cubase-a ili Cakewalk Sonara na sličan način.

antalus
06.01.2008, 16:28
ja imam cakewallk pro audio 9. mislim da moze i u njemu. znaci kad otvorim bass traku ako pocinje sa c2 ili c1 ili c to znaci da je fajl iz c-dura. znaci gleda se prvi ton?